Thursday, May 29, 2008

Yahoo..nak balik Kampungzzz...




Alamak..dah nak masuk hujung minggu balik dah..uwaaaaaa..aku rasa macam baru je lagi post "SELAMAT BERHUJUNG MINGGU"huhuhu..

Actually...aku butol-butol Bizi minggu nih..Sebab ape? Sebab 9,10 & 11 Jun ini ade Seminar Penyelidikan bagi Department yg aku kerja sekarang nih...kat Pusat Latihan UiTM Kg. Gajah..

So, banyakla benda nak kena prepare untuk dibawak ke sinun..Lagipun Next week aku cuti 3 hari..yahooo..bess ooo..balik kg time2 cuti sekolah ni..Sure riuh rendah la umah aku..

Dua Kakak aku yg kat kelantan tu menggeletik nak balik jugak bila dengar aku nak balik...hahahah..

Kami adik-beradik memang rapat..time2 cuti Sekolah camnila nak berjumpa..yela, depa semua dah ada anak dan dah bersekolah...
Tak sabar rasanya nak masak sama-sama..Makan Ramai2..nnti aku balik dari Terengganu aku update ngan gambor2 sekali..tungguuu..hikS!

K la..nak sambung kerja..nak buat slide sket..for my presentation..Tata!

Friday, May 23, 2008

Selamat Berhujung Minggu...

Hai semua...
I'm Totally recovered from my demam..heheh..
thanx for all the wish..

esok org ade MTest..untuk masuk KPLI..if lulus exam ni..dapatla g interbiu..then if lulus interbiu..dapatla jadi ciktu..hikS!

wish me the best of Luck Ye....

hepi Weekend....:-)

Tuesday, May 20, 2008

Arggghh..Demam lagik..:-(


Ari ni aku demam lagik..boleh dikatakan..tiap2 bulan demam..cuma ada teruk dan demam-demam biasa je..

Kekadang rimas sgt2..sbb banyak kerja aku takleh nak buat..tertangguh lagik..tapi nak wat camne kan..kate org..if kita sakit..tuhan nak duga kita dan dihapuskan dosa-dosa kecik..ehehe..takpe2..if camtula ceritanya..aku sanggup utk hadapinya..mueheheheh..
Sepanjang cuti 3 hari ni..berjalan je kejer nya..Sabtu pegi temankan Kak Pah (housemate) aku g main bowling..kawan2 ofis dia buat competition sket..aku just tgk2 jela..
Ahadnya..pegi temankan tunang aku g SJMC..tgk x-boss dia masuk ICU..then malamnya g makan2..huhu..penatnyeh!
Isnin plak..jalan2 lagi..

Maybe semalam panas sgt kot..siangnya..pegi teman My Incey Aku Betul g ofis dia..kat P.J lagila panas..pergghhh!!

Sampai je umah aku terus tidooor sampai kol 6..celik2 je mata bukak tv tgk Diari AF jap..then solat..badan lemah je..pening2..telan active fast 2 ketul..then ok kejap..malamnya pening kuat lagik..banyak kemungkinan dalam fikiran akuni yg sbb aku demam..

1) semalam panas terik

2) agak2nye sbb tido petang kot..ermm..

3) atau..maybe sbb malam tadi panas sgt..then aku mandi2 tengah2 malam..then esoknya demam...

4) atau..malam tadi aku tala kipas kat aku sorang je..sampai ke subuh..rasa menggigil,pening2..

smpai je ofis..aku terus takde mood nak sembang sampai dua org ofismate aku heran ngan perangai aku..siap tanya..
"Ros..ko ok??"
hehe..risau benor deme ni if aku senyap jek..
sbb biasanya..aku ni pagi2 buta ade je cerita nak kongsi ngan depa..pot pet pot pet mulut aku tak benti2..huhuhu..
ape2 pon..ptg ni nak g exercise skit..kasi kuar peluh n insyaAllah..esok elok la ni demam aku..hehhe..HOPEFULLY!

Friday, May 16, 2008

Selamat Hari Guru...16 Mei 2008


Hari ini..hampir 11 tahun aku meninggalkan alam persekolahan..Urrgghhh...I really miss all the times being..banyak perkara2 lucu yang tidak akan dapat aku lupakan sampai bila2..

If nak diikutkan hirarki..mmg aku ingat satu persatu..dari tadika hingga form five..tapi aku nak cerita masa SEKOLAH RENDAH jela..sbb masa tu aku betul2 nakal!

Ok..Let me list here..

Tadika (Umur 6 tahun):

Aku tak dapat habiskan pengajian aku kat tadika sebab kesempitan hidup. Mak aku tak dapat nak tampung yuran aku..seingat aku RM10 kot..yela, mak aku sorang2 kena besarkan kami 8 beradik..mana nak cukup kan..masa tu semuanya sekolah lagi..aku ingat lagi, masa tu lepas makan pagi..roti ngan air teh O..aku sorang2 kene duduk je kat blakang tgk kawan2 aku blajar kat depan. Masa tu masing2 dapat kertas Bertulis Kalimah ALLAH..besar..aku teringin kan nak kertas tu..aku tanya Ustazah, nape aku sorang je tak dapat..Ustazah tu cakap..aku kene bayar yuran dulu..pastu baru leh sambung Blajar balik..Uwaaaa….balik je umah..mak aku terus cakap…Berhenti jela..mak tak mampu nak bayor..Uwaaaa..aku nak skolah..aku nak skolaahhh…ari2 aku nangis nak g skolah..huhuh..tapi nak wat camne kan..mmg duit takde…
Darjah 1:

Aku dapat masuk kelas Merah (kelas nombor satu la masa tu) Heheh..Exam pertengahan penggal..aku dapat nombor 2..aku ingat lagi…Aku, shuhaida dan Azrai berlumba2 nak dapat 3 nombor teratas..tapi shuhaida mmg terer..dia dapat gak nombor 1..ceehhh..huhu..For the first time..aku dapat hadiah..12 batang pensil..hehhe..bes2! masa tu guru kelas aku..adalah Cikgu Rokiah..ngan spek besor dia..bingkai hitam..hehehhe..ingat lagi tuu….dia garang..sesueiii sgtla jadi guru kelas.

Darjah 2:

Masa tu..cikgu kelas aku..Cikgu Nor Shidah..pakai jilbab labuh..putih orangnye..chubby2..hehhe..aku ingat lagi..masa tu, kami ni leh dikatakan satu kelas ni mmg degil. Tak dengar kata..then satu hari..dia suh kami tutup semua pintu kelas....tingkap pon sama..upe2nya..dia nak luahkan perasaan dia..dia sedih sbb kami semua degil, tak dengar kata..dia slowtalk la kan..nangis2 lagi..kami pon sedey..insaf kejap je..sbb lepas tu kami buat lagi..hahahha…budak2 la katekan..:-DMasa darjah 2 jugak..aku penah terpilih untuk pertandingan membaca dengan lancar dan bernada..kene ada lenggok bercerita..aku dapat nombor satu…yeeeeyy! Adiah dia..12 biji buku tulis (Syukur sgt masa tu..sbb lepas la beban mak nak beli buku tulis..:-)…)

Darjah 3:

Masa ni aku still dalam kelas Merah..tapi maybe sbb aku asyik bermainnn je..aku dapat keputusan corot..nombor 15!Ha???? Tensionnyaaaaaa…
Masa darjah 3 jugakla aku 1st time terkencing dalam seluar..nak tahu nape??? Haaa…masa tu semua org bercerita pasal Permaisuri sultan Pahang yang meninggal sbb Susuk dalam badan dia tak dapat dikeluarkan…so, dia punya roh merayau2..aku punya takut..tahan je tak g toilet..last2 aku dah tak tahan..terkucil…LOL! =))=))..aku ingat lagi masa tu..budak tu nama syasherry (aku panggil dia strawberry) duk ejek2 aku..sampai dekat seminggu…arrrggghhhh…tidaaaaak..malu giler siot..gile la budak tuh! HEHEHHEHE….petang tu cam biasa abg aku amek aku dari sekolah..dia punye bebel..sampai ke rumah tak abis..sbb dia pon malu aku leh terkencing dalam suar Pendidikan Jasmani aku…hahahahah…=))=))

Darjah 4:

Aku kena turun kelas..ke kelas nombor 3..kelas hijau…:(( uwaaa…mak aku dah bebel2..tapi yg besnya..masa duk kelas ni..direct aku balun nombor satu…hahahha…penggal pertama..cikgu kelas masa tu..cikgu Ambak..bagi aku hadiah dari dia sendiri..buku tulis gak..banyak..tapi aku tak ingat..tapi cukupla untuk tahun depan..hehhe…penggal ke-2 pon balun nombor satu..and for the first time aku dapat naik pentas..mak aku bangga giler…*wink Wink*..hahah..masa tu dapat hadiah sejadah..Sejadah tu simple je..tapi tahan lama..dulu2..mana ada hadiah2 mcm skarang kan..aku tgk anak2 buah aku dapat mcm2 piala..piala kedatangan 100% la..piala cemerlang 2007 la..arrghhh…aku takde seme tu..tapi kan bagus gak dapat sejadah..hehe..leh wat solat..:-)

Darjah 5:

Aku naik ke kelas Merah balik..tapi cam biasala..takleh nak tandingi budak2 lain kan..dapat nombor 9 jek!Tu pon aku ade masalah ngan matematik..takleh nak wat Bahagi…(masa tu darjah 5 baru belajar Bahagi) jenuh Sabri, Azrai ngan Auzan ngajor aku..akhir tahun baru aku leh dikatakan terer..hak hak..wat malu jerrr…masa tu aku suka berkawan ngan budak2 lelaki dan memasing ade panggilan..hehe…Azhar(katik), Azrai(tambi sbb tahi lalat dia betul2 kat tengah2 dahi dia), Auzan (Tak ingat la yg ni), Azwan (besday dia sama ngan aku-kembar), Asri (Monyet!) hahahha…

Darjah 6:

Masa ni aku kuat bersukan..kebanyakkan acara balapan..lompat pagar, lari berganti 4x4..wakil umah sukan je..tak pegi jauh pon..heheh..time sukan tahunan..balun adiah banyak2..biasanya..tupperware n tuala..sonok mak aku…Then dah masuk penggal ke-2 cikgu tak bagi kami main sukan lagi..kena tumpu kat UPSR..disebabkan aku kuat bersukan (even dah diberi warning oleh cikgu)..aku selalu penat dan tertidor dalam kelas..masa tu..cikgu yg ajar subjek Alam dan Manusia (Cikgu Hasnah – dah meninggal sbb Breast Cancer)…baling kapur kat muka aku…tepat kat batang idung aku..semua org gelakkan aku..then kena berdiri kat depan..huhuhu..malusssnyess aku…And satu lagi yg aku tak lupe..Miss Lim..cikgu English aku..ayat yg aku mmg takleh lupe..dia akan marah2 and jerit 2 kat aku sbb aku suka main2 dalam kelas…ayat dia selalu cakap…”ROSSLINAAAAAA…YOU AARRRRRRR…” ahahahahha..dia dah tak tahan la tu nak marah aku..itu je dia leh cakap..sbb lepas tu aku akan zaaasssss….(ILANG!)

Hurrmm…tu jela aku nak kongsi…sbb masa sekolah menengah takde sgt yang bes..sbb masa tu aku dah mula menjadi anak dara kan..hak hak..tatasusila kene jaga bebs..heheh…tapi beberapa perkara takleh lupe ialah:-


Wakil sekolah untuk Badminton
Wakil Sekolah untuk Bola Tampar
Wakil Sekolah untuk Tarian (Dibawah SUK Terengganu) – Syok..dapat duit!
Wakil Pasukan Nasyid Sekolah (Jd Solo Okay..)

Tu jela kot..dah melalut dah cerita aku ni…hahahhaActually..aku nak wish…


SELAMAT HARI GURU untuk semua guru2 kat luar sana dan semua guru yang pernah mendidik aku dalam memberi ilmu tanpa penat lelah dan tahan dengan cabaran2 yang telah mereka hadapi sepanjang mendidik kami…

Ok..wish ni jugak untuk cikgu2 dalam family aku..

Ustaz Muhamad Nor (Abang)
Cikgu Zahid (Abang)
Cikgu Ramlah (Akak ipar)



WISH YOU ALL THE BEST!

Tuesday, May 13, 2008

Selamat Hari Ibu Mak...


Tahun ni genap 67 tahun umur mak aku..sempat gakla celebrate birthday dia februari lepas..tapi gambor dalam kamera akak aku yg kat Kelantan. Takleh la aku nak share kat sini..huhuh


Aku sayangkan mak aku..lebih dari segala-galanya. Terima kasih mak..kerana dah melahirkan aku, membesarkan aku, mendidik aku sehingga ke menara gading..tanpa seorang ayah. Dialah mak dan dialah ayah...


Ayah aku dah pergi since aku 4 tahun...20 Jun 2008..genap 24 tahun ayah aku pergi untuk selama-lamanya..


Mak aku membesarkan aku bersama 8 orang beradik yang lain seorang diri..Perrgghhh..bayangkanla.....tanpa bantuan dan sokongan suami..mak aku dapat membesarkan kami semua tanpa penat lelah....seingat aku..mak aku buat mcm2 kerja..tapi yg pasti, kerja utama mengusahakan sawah padi dan buat songket...


Alhamdulillah..skang semua kami dah besor..mak aku pon dah dapat 37 orang cucu ..heheh..besor kluarga aku nih..riuh rendah time jumpa ramai2..dan mak aku skang pun dah tak tenun songket..tapi dia upah org lain pulak untuk tenun dia punya songket..kira tokey songket kecik la ni..hahahah...ok ape kan..


Ape2 pon..aku sayangkan mak aku..saaayang sgt2!

Untuk mak aku..Hajah Lijah Bt Haji Ali...Selamat Hari Ibu..Semoga Allah sentiasa memberkati mak..panjang umur dan dipermudahkan segala urusan...Amin..

Friday, May 2, 2008

Joomla! CMS


Last 2 days aku pergi kursus Laman Web - Joomla! CMS..sebelum ni guna application Mambo CMS..memandangkan memang keje aku kat ofis ni upgrade laman web pusat..so..kenala bersengkang mata kat depan PC sepanjang Kursus..hurmm..baguih gak Joomla! ni..friendly user..banyak benda2 baru aku belajar...heheh..

Boringnya kat ofis ari nih..tak ramai yang ada..ramai benor yang amek cuti ari jumaat..yela..1 mei ari pekorje kan..2 mei ape lagi..balun cuti smpai ahad neh..adui..dah la tepon asyik berdering je....

esok cuti..yahoo..nak tido umah akak aku la malam ni..leh main2 ngan Ika...

hepi weekend...tata!