Friday, November 28, 2008

Cik Itam tom tom bak..kui kui

Salam Jumaat...

Ari ni aku nak cite pasal kucing..haa...ini dia..kucing2 kat ofis aku...:-)

Kat Ofis ni..ade 2 ekor kucing itam..sekor itam legam..sekor lagi pakai stokin putih..Hehe..
kucing ni actually kucing terbiar..depa mai kat Intekma Resort nih merayau2..last lekat kat deparment aku..department2 lain pon ade kucing memasing...:-D


Actually dulu ada sekor lagi..kaler kelabu. Nama dia Labi..tapi dah kene tangkap dek pengurusan Intekma Resort..yela kucing2 ni kan kdg2 masuk merayau2 kat loby kan..mencacatkan pemandangan...heheh..Labi ni manja..pantang org panggil..dia pon jd manja2 kucing ler kan...

So tinggallah si Labu...yg pakai stokin tuh...Labu ni liar skit..smpai skang..if aku panggil nak makan..nak lak dia..tapi if nak pegang..harammm dapat pegang..berdesum larik.
Ok..Yg kecik skit tu nama itam..dia skang if panggil2..mau dia datang dekat..tapi nak pegang je larik..tapi takla seliar si Labu..Si Itam dah manja2 skit..malu2 kucing je if aku panggil..(dah nama dia kucing kan..) hiks!


Kucing2 ni penyeri idup aku kat ofis nih...pagi2 tgk aku datang je..berlari ke kereta..ingat aku bawak makanan..hahahha..aku ke depan..dia ke depan..aku ke kiri..depa pon ke kiri...cam lawak je...hahaha...ngan staff lelaki depa tak mau....panggil makan pon kucing2 ni wat bodo je if staff laki nak bg makan..hehehhe...

okla..Cik puan Yuzz...ni la kucing2 kite bela kat ofis...Itam tak?? Itam legam kan...ahahahahh....itam2 pon manis kan...:-)




Labu & Itam

Si Itam yg pemalu....:-) i lap u..kikikik....

okla..nak balik dah..sok lusa coti..yahooo........happy wekeends semua....:-)

Wednesday, November 26, 2008

A1

Last sunday..aku ngan hubby gigih g Sepang F1 Curcuit nun..mak aih..jauh. Biasa ke sini utk ke KLIA or LCCT je..hhuuhu..Abg ipar aku Army..so, kami dpat tiket ni free dari dia lah. Siap ade makan lagi tu..Lunch...

Aku tgk ramai2 umat yg kat situ..aku rasa kebanyakkannya dapat tiket free..sbb selain Entrance yg dikhaskan utk Polis & MINDEF...ade satu lagi Entrance iaitu JobStreets punya..ha..tu pon tiket free tu...ahahah..
lantokla labu..janji dpt free...

Lepas balik dari klinik..kami teruss ke sana..(ke Klinik? nape? ko sakit ke? Takpe2..nnti aku blogkan pasal ni..ngeh ngeh ngeh)

Sampai2 je..parking mak ai...dah agak penuh...sib baik cepat skit n ade satu lagi ruang kat situ...so, takdela parking jauh sgt n takde la penat jalan kan..Mana2 yg parking bwah pokok kelapa sawit nun..mak aih..jauh nyelah..tak sanggup den nak menapak huh!
Parkingnya..mak aih..RM5 per entry..bayangkanlah..beribu umat yg pegi sana..n beribu kete..


Da sampai da....

Inila tiket kami..Thanx Yop...bagi kami tiket ni..:-)

Camat Datang..

Sepanjang jalan ke Grand Stand..ade terpamer kete2 mewah ni..tantek..
Aku ingat nak beli 2 la..kikikikik...


Ini perlumbaan kete2 biasa..
Bergegar taik telinga ko....laju berdesyum..
tp yg lawaknye..kete Mesia (Satria) selalu tercicir!

Ngah siap2 nak mule kan race...

Vrrooommmmmmm...Taik telinga pun leh gugur lah nih weh bila dah start race..uhuhu..Tu belum F1 lagi kan..if F1 aku tataula..
(Gambar tengah race tak dapek nak snap..rasa bergegar otak..syik tutup tlinge jek)

Da nak Balik..Tengok tu..ade 2 badut..mak ai..gune kaki galah...hiks!

Jumpe Lagi..Tata...:-)

**** actually aku tak abis pon tgk race ni..aku tak sedap ati..jantung aku jadi kencang je..perot rasa sakit..tobat aku taknak tgk lagi racing2 kete nih....huhuhu....sakit telingerrrrrr!

Monday, November 24, 2008

Mari Belajar Buat Kek..:-)

Ahaaa..tempoh ari aku ade buat kek lak ok..
Sejak kawen ni..aku kenela belajar mcm2..supaya senang di masa akan datang...chewwahh!

Actually..aku selalu gak tolong akak aku buat kek..tapi aku tak pernah buat sendiri taw. Dari minggu lepas lagi aku teringin sgt nak buat kek..Then lepas plan baiiik punya ngan Kak Chah..kami ke kedai serbaneka yg mmg jual barang2 buat kek..
Semua ade kat sini ok..aku tak bawak kamera..so, takdela snap gambor kedai tu. Lepas ni if aku pergi lagi aku snap ok..Ade mcm2..sonok la masuk kedai tu..bau dia pon wangi je. Bau kek! (off course la mek Rose oit). HuHu. Yg besnya...bila tanya tepung n bahan2 nak buat kek..akak kedai tu terus mencelah..

"Adik..skang ni semua senang..adik beli je tepung ni..then adik just letak 4 biji telur, 250Gm butter & 100GM air.."
OOOOoooo...melopong jek mulut aku...
wah..leganya teman rasa..sbb takyahla susah2 kan duk menimbang bagai bahan2 nya..rembat 2..satu utk ofis..satu utk aku buat kat umah nnti...hubby aku sker kek coklat..opss lupe nak kabor..kek kami nak buat tu..ialah Chocolate Moist Cake..
Then lepas kami beli bahan2nya..kami pon ramai2 duk tung tang kat dapur buat kek..for ur info..ofis aku ni..brg letrik basic semua ade..n yg pasti..Oven mesti ada kan utk buat kek..:-)

Ari jumaat kan rehat panjang bg kami orang gomen nih..so melantakla buat kek kat dapur sampai bau merata la..wangi wa cakap lu..hiks!


Inilah bahan2nya...
1) Tepung Kek
2) Telur 4 Biji (pastikan telur ayam ye puan2..jgn duk gatei p amek telur itik laks)
3) Butter 250Gm
4) Air 100Gm
5) Bahan Hiasan (takde lam gambor, teman lupe letok)

Sesudah di Mix semuanyaa....inila hasilnya...then letak dalam Loyang Pembakar..
180 Darjah C
35 Minit..if tak msak lagi..tambah 15 minit..pemanas oven guna yg atas bawah ok.

Haa...tu dia..masa utk letak dalam Oven..n Mizan..Pembantu bidan terjun....huhuhu

Mak ai mizan...jgn msuk dalam oven tu udohler ye...
(Mamat ni Single mingle ye..Lelong2..sape yg berkenan lehla masuk minang....ya ampun mizan..matila lelong kawan lak kat sini..ehehheheh)


Daannn.....inilah hasilnya...:-)
Look at the textures..woow...tantek..:-)

Errmmm..nyam2..cokolat cair...makan ngan roti pon sodap sgt cokolat nih tau.


Taraa........hasilnya....dah sedia di mamam...:-)

Jemput Makan semua...(alamak..terover sudaaaaa)
tata...:-)

Wednesday, November 19, 2008

Mari Belajar Jahit Langsir...:-)

Dah banyak ari tak update blog..kemalasan merundum..heheh..
ari ni nak cite pasal pengalaman aku jahit langsir..utk pengetahuan semua..aku tak gheti menjahit ok...mmg takde bakat..senget benget nnti...ekekkeke...
nak dijadikan cite..memula aku n hubby pergi usha2 kedai langsir untuk tempah or beli siap kan..umah aku kosong..takde langsir..mcm dogol je upe kan..lagi2 sbb ade sliding door..
usha punya usha...mak aih..maheiinyeee....
aku balik umah berkira2 nak tempah ke?? ish cam rugi je..dahla jahit bodo je..(jahit lurus takde scallop)..ekekke...
Then datang idea..memandangkan minggu depannya aku nak balik umah mertua (Ini Kisah last2 weekend la ni..tak ingat weekend mano)...ape kate aku g jahit kat sana kan..alang2 dah pergi sana..leh mintak mak mertua aku ajarkan...calling2..mak mertua aku cakap ok..senang je jahit langsir...heheh...(mmg betol pon ko...)
Pastu aku g Nagoya lepas balik dari kerja...nak tunggu hubby dia bz manjang.. mlm2 bute baru balik kan...then smpai Nagoya pilih2la...
memandangkan SOfa umah aku kaler merun..aku pon decide pilih kaler meghah utk langsir sliding door...n colour cream for day curtain...sweet...:-)

tapikan..bkn semua langsir tu aku jahit sendiri..ada gak mak mertua aku jahit...sambil2 aku g siang ikan kat dapur dia sambung jahit...uhuhuh...sian..aku tak nak nyusahkan dia..tapi dia cakap aku lmbt sangat jahit....ahahahhahahaha....amek ko...yela..budak baru nak belajor katekan nye kan....:-)
Inilah bahan2nya...Tape langsir yg segulung tu mak mentua aku punye okay..takkan aku nak beli segulung tu kan...hiks!

Aku yg baru nak belajor buat langsir...kenela ketip2 ngan jarum supaya tak lari ujung langsirnya....ni langsir semua bilik yg ada kat umah aku tuh....English skit....i like..:-)

Then jahit n jahit.....(Di monitor org Mak Mertua aku...)


Tadaaa....siap suda...
Wahh..cam tak caya jahit sendiri..kepuasan dia 110% weh...bes2..
even senget2 skit..mak mertua aku cakap Okla..cantik..dah pandai buat....:-)



Bahagian bawah kene lipat lebar skit..agar nnti angin tiup2 dia tak terselak sgt..kasi berat kate MIL aku..
aku suka..aku suka....:-)



Ha...ini lebihan kain langsir...mak mertua aku ajar buat sarung kusyen & runner okay....
kain langsir yg aku beli mmg 100% aku guna..tak buang skit pon..tu pon salah satu sarung tu bertampal2 kene camtum2 kainnya supaya jadi selai sbb dah abis langsung...ehehhe..rugi membazir okay..kawan syaitooonnnnn....kikik...



Dan ini...aku belajar buat runner....even tak cantik sgt tapi aku suka..MIL aku pon aku buat rambu-ramba tu..dibantu oleh suamiku yg tercintah..hehehe...TQ2..(runner tu aku letak kat rak TV..n maleh nak close up..kui kui..)

okla..tula citer aku yg dah agak ketinggalan utk 2 minggu sebelumnya...


p/s: rupa2nya senang giler jahit langsir..cuma aku je malas mencuba
sebelum ni..ehheheh....lepas ni leh lajar jahit baju kurung lak kan..wah..tak sabar lak rasa...:-)

Friday, November 14, 2008

Lahai Ika....Bucuk Cik su...

Tadi, time rehat aku g jenguk anak buah aku kat Hospital SALAM... tiba2 kene tahan kat spital..asalnya demam2 biasa je..tapi tiba2 org taska call cakap anak buah aku tu semput...berkejar la akak aku g klinik..
lepas g klinik..cek2 bagai...org klinik tu cakap suh anta spital..aduyai...
lepas cek2..doktor kat spital tu kata kena tahan dalam sehari..utk sedut kahak..
upe2nnye budak ni semput sbb ade kahak yg banyak berkumpul n dah pergi ke belakang..
doktor takut ke paru2..then terus dapat sakit lain lak kang...
Inilah anak buah aku yg jadi pengubat jantung aku time aku boring2...g umah dia..main2 ngan dia...:-) (Ini time dia sihat okeh)

Before masuk bilik...doktor tempat kan kat sini kejap..tgk tu..lengan dia kena cucuk..sian..masuk air...akak aku cakap menjerit2 budak tuh sbb terlalu banyak tempat doc cucuk sebb tak jumpa urat nak cucuk jarum tuh...(Akak aku lak memboyot..tunggu ari je tu..eheheh)

Then...masuk je bilik..kene letak bende nih....time nurse letak dia dah meronta2..panggil Cik SU...CIk su...takut nurse tu cucuk lagi..huhuhu..alahai..siannya bucuk cik su..


Ala..ciannya dia...demam dah berkurang masa ni..tapi nafas dia hanya dapat tarik pendek2..mcm semput..sian...


berat badan pon dah turun sejak demam 3 hari lepas...dari 18 Kg...turun ke 14 Kg..tak lalu makan langsung....senang benor nak turun ye..
meh la tukar ngan cik Su....bagi sket lemak2 yg diternak kat badan ni ha...i rela you...hehehe....
okla..nak sambung kijo...tata...:-)

My New Look...

New look?
ape yg NEW nya?
hehhe..tu ha..blog aku...mesti mula2 baca ingat tuan punye blog ade new look kan?
nan ado nye..hehhe...den mcm dulu je..takdo yg baru2..
thanx for My incey aku betul...for his effort utk blog isteri kesayangan ini..hahahahha...(matilah puji diri sendiri)..
ape2 pon..aku sker new look ni....BLACK+PINK...lately..im really really really obses into PINK!
ha?? pink..ayoyo..kaler tu tak pernah lak aku sker yg amat before this..
if aku sker mesti majlis tunang / kawen aku ari tu aku guna tema pink kan...Ehehehhe...
aku ade banyak benda nak cito ni...tapi not today..ader krojer yg nak dikerojer kan...bos dah balik dari outstation..so kenela buat2 busy..(busybodi ka?) kui kui kui...
Gambar kawen yg kat perak dah dapat...nnti kiter cite2 kat sini ye...
jumpe lagi....:-)

Wednesday, November 12, 2008

Secret Recipe..Yey!

Semalam 11 November is 11th anniversary Secret Recipe..satu2nye jenis kek yg aku teramatlah suke n kembang kuncup idung aku if hubby aku belikan even satu slice...n off course la Chocolate Indulgence menjadi pujaan ati beta....:-)

Inilah iklannye...
Ok2..balik tajuk utama..
bebenornye..aku nak cite..semalam, SR buat a great promotion..Beli sebijik kek..dapat percuma sebijik kek jugak..haaa...mane nak dapat promotion yg sebest ini...kek ni agak mahal bagi aku..tataula if org lain kan..tapi bagi aku..mahal but berbaloi la ngan rege n kualiti..bes bes...:-)
If takde ape2 celebration, mcm tak berbaloi je nak beli sebijik bagak tu....lainla if ade birthday party or jamuan kan..leh la beli...sekali sekalo apo salahnyo...

Kami beli kek ni tongtong..kongsi skit sorang..so, sorang baru lebey kurang 10 hengget...Bijak..bijak..hahahah...dapat mkn sepuas2nye..
yg tensionya..kene beratur hampir 2 jam baru dapat..rupa2nya..org ramai dah beratur panjang yg amat..kul 10 dah bukak kaunternya...huhu..dalam iklan cakap kol 11 baru start jual..ntah apoapontah...aku tak pergi..so, tak tahula camne keadaan bebenornya..
ini kawan aku yg pegi beli tu la yg cito....

Tgk tu..Cik Din yg terlalu hepi ngan kek kami beli...=))=))

Inilah ghupe kek kami..Chocolate Fudge...(Still takleh tanding Chocolate Indulgence okeh!)

Taadaaa...kami yg hepi sokmo ngan kek kami....hiks!

Alamak..mane satu yg betul2 nak suapkan aku ni..ahahahah...matilah tercekik kek...

Ayoyo..dah tinggai banyak ni..huhuhu....

Ha?? dah abes?? takpe2..nnti suh hubby belikan lagi ye...:-)
itula cerita aku ngan geng2 ofis aku di petang selasa yg aman damai..eheheh..
tata....:-)
Pictures: Credit to Cik Din...

Wednesday, November 5, 2008

Madagascar Escape 2 Africa Premiere Screening


Malam tadi aku n My Incey Aku Betul pergi tengok Premiere Screening Madagascar Escape 2 Africa GSC Mid Valley..
My hubby dapat free tickets from Nuffnang........
Kelakor..awal2 dah gelak..aku ni plak mmg jenis cepat gelak even benda2 kelakar skit2 pon aku yg gelak dulu before org lain..hahaha..tgk kapal terbang depa berlepas dari atas pokok awal2 cite aku dah gelak...kui kui kui....

semalam aku tak bawak kamera..kakak aku still guna..
hp pon tak bawak...yela, if ikutkan if ade tayangan perdana..semua benda alah (hp, kamera, video cam) tu depa amek kan...tapi yg ni lain lak..depa tak amek..tapi diletakkan banyak staff depa utk kawal keadaan dalam panggung...if ade yg gatei2 nak rekod kan..huhuhu..(adakah kami terlalu lurus & jujur sampai tak bawak benda alah tu semua) hahahahah......
lahai..tgk org lain duk snap2 gambor..jelesnye rasa..tapi apo nk buek..nengok je la...:-)
ade jumpe sorang blogger tu..my hubby pon lupe dia punye URL blog dia..if ade..leh mintak ngan dia....sbb dia bawak kamera n amek gambor bersama2 kami.....:-)
then aku terjumpe sekumpulan geng2 merah...itu mesti followers blog akak merah tuh kan kan..hehhe...
kepada sesapa yg bercadang nak tgk Madagascar 2 ni...leh la pergi..mmg kelakar..si penguin yg 4 ekor yg nakal tu kan...lagi tektikal cara depa nak buat taktik kotor dalam citer ni...hehehe...bes bes...


Inila tiket yg kami dapat....cantik...i like..leh simpan...:-)

Melman, Gloria, Alex & Marty....4 sekawan yg amat baik...:-)

aku bagi 4/5 for this movie....aku mmg suka cite2 kartun animasi camni...kagum pon ade..real je nampak..:-)

Monday, November 3, 2008

Jamuan Raya InED...

Ok..ini jamuan raya yang lassst sekali untuk tahun 2008..31/10/2008..Ari jumaat lepas. Setahu aku raya dah abis..tapi ntahla..depa ni lambat bebenor buat majlisnya..takpelah..Deeparaya pon bley dipanggil ni kot..ehehehe...

Before Jamuan Raya..Kami ada Hari Mengundi untuk memilih Jawatankuasa baru dalam Kelab InED..Aku lak jadi urusetia..jaga pendaftaran...huhuhu..
Before aku cite skit2 pasal jamuan ni..meh aku kenalkan..
Ini Dak Fazrul..Cameraman on dat day..gambor2 yg ade tarikh ni guna kamera Nikon Coolpix Compact aje..gambar2 yg kat bawah..yg clear n cantek2 tuh..adalah dari kamera Dak Fazrul ni..lawa...n dia pon guna Nikon...i like...:-)


Mak aih..peti undi..direka & dibuat oleh Dak Aswad...hehehhe...

Wif Kak Chah..urusetia gak..

Amboi...kecohnye...


Sesi Kira undi...kui kui

Lepas Pengumuman siapa MT baru..Jamuan Mkn2 deeparaya pon bermula.....nyam nyam...tak sabor nih..lapor...hiks!


Carrot & Walnut Cake..sedapppp sgt!

Cara Berlauk..tapi besar2...sedap gak...

Ha..ni my peberet..Laksa Penang...:-)

BarBQ..ade kambing, ayam, sosej & mcm2..aku suka Black Paper Sauce dia..bes giler..pedaS!

Memasing sibuk mengumpul makanan..hehehe...

Nyam Nyam....

Ok..jemput makan semua...:-)
bkn main lagi berselera aku ngan kak chah makan..tak tgk kiri kanan dah..hahahahah...
ok..jumpe lagi...tata...:-)