Thursday, May 14, 2009

Kenduri Doa Selamat

Salam Khamis..

Malam ni nak balik terengganu sebab esok mak nak buat Kenduri Doa selamat untuk Cucu Sulung dari Anak bongsunya ni..heheh..cucu ke 26..
Mak aku dah ade 25 Cucu and on d way..my baby InsyaAllah..akan jd 26 org..heheh...

Beriya betul mak aku..if ikut plan dia, siang nya nak buat bacaan Yasin..panggil kaum2 ibu dalam 30 org camtuh..Malamnya plak nak buat Tahlil..jemput org2 masjid..

Aku bukan apa..takut tak larat je nak urus..huhu..aku suggest buatkan sekali harung..buat malam..Tahlil & Baca yasin sekali..senang..tapi tu pun dia cakap nnti difikirkan balik..aduyai..

Tapi tula kan..bersemangat berkobar2 mak aku..Alhamdulillah mak aku amek berat pasal bab2 nih..dia nak semuanya selamat & berjalan lancar untuk Kandungan sulung aku nih..

Last Chek Up

Hari ni last check up aku kat Klinik Panel..lepas ni akan berurusan kat PPUM ajela..
Pagi tadi before 8 aku dah tercongok kat depan Klinik..hahah..semata2 nak dpt no. 1, sbb malas nak nunggu lama...tunggu lama2 kat klinik tu lagi buat aku pressure..tgk mcm2 ragam org sakit kan..

  • BP = 130/70
  • Berat Baby = 1.5 Kg
  • Berat aku dah Cecah 75 Kg..OMG! pecah rekod sepanjang hayat aku..hahahah....sabor jela..mau tak..badan bagai di pam pam..naik mendadak..
  • Suntikan Ke-2 Kancing gigi ( Sakit)

Kebetulan plak aku tak sihat ari nih..Dah ade tanda2 nak demam..so doktor bagi Panadol yg mmg boleh diambil utk ibu2 mengandung & Ubat Isap utk tekak aku yang mula merah & bengkak..n tak lupa..MC..haha..tapi aku keje jugek..ade banyak keje la..MC kang petang2 aku tak larat aku balik ler..hehehhe...

Aku mintak nasihat doktor..pasal nak balik kampung ni kan..perjalan jauh ye tuan2 & puan2...amek masa lebih 8 jam...

If ikut doktor tu... dia tak rekemen sgt sbb Uri aku kat bawah kan..takut ada pendarahan..but dia cakap if aku rasa aku yakin & tak was2..boleh la balik..cuma kene bentang toto kat seat belakang & bawak bantal 2-3 biji...doktor tak suggest aku duduk seat depan..

Hurmm..sian hubby..sorang2 kat depan..selalunya aku tahan tak tido semata2 nak temankan dia drive event dah kene sound suh tido..agagagaga...

ape2 pun..semoga perjalanan aku selamat pergi & kembali...amin....

Wednesday, May 13, 2009

29 Weeks..

Salam..

Dah lama tak update..takde mood langsung nak berblog. Tatau nape. Maybe sbb kesihatan aku kot..

Sekarang kandungan aku dah masuk 29 minggu..dah menghampiri minggu ke-30..Wah..dah semakin hampir la ye nak jumpa baby dalam perot aku nih..:-)
Baby makin aktif..kdg2 tendangan maut dia hampir buat aku nak terPEE...kikikik...if tido mengiring..mula la dia kuit2 tepi perut aku..cam marah je..tindih dia kut ek...Aku bukan apa..takleh langsung tido terlentang..akan rasa nak PEE je..huhuhu..ngiring adalah kedudukan terbaik..sambil keliling aku ade bantal2....bak kata hubby..SARANG BURUNG..hahaha..

Aku pernah cerita pasal kandungan aku ni ada masalah skit kan kat posting yg lepas..ok..ni updated story yang lepas ye...

Tekanan Darah (BP)

Memandangkan skarang aku kena check tekanan darah dua kali seminggu berdasarkan saranan Doktor kat PPUM tu ha.. Sbb masa depa check aku pada 1st check up kat sana..tekanan darah aku tak menentu..kejap tinggi..kejap rendah. So, depa nasihatkan chek BP kat mana2 klinik berdekatan untuk tgk progress tekanan darah aku..so aku decide pegi je Klinik Panel yg aku selalu pergi sbb aku pon dah familiar ngan doktor2 kat sana kan..

Aku decide check on Monday & Thursday..
Last week tekanan darah aku Ok..cuma masuk minggu ni..ari Isnin lepas tekanan darah aku mula tak tentu hala balik...Alahai..risaunya..Doktor cakap BP naik ni normal la untuk org mengandung...cuma if lebih relax & tak pikir mcm2..lagi elok...

Kedudukan Uri

Lepas scan..kedudukan Uri still pada kedudukan yang sama..dah tutup separuh laluan keluar baby nanti..
Kepala baby dah berada kat bawah..tapi doktor cakap bila2 masa dia boleh berpusing2 lagi sbb masih ade ruang kosong...Bukan apa..ari tu scan kat PPUM kedudukan baby menyongsang..Ini disebabkan kedudukan Uri aku yg kat bawah tu la..

Tgk tuh..camne aku tak pikir mcam2..pening kepala dibuatnye..

Doktor cakap..InsyaAllah Uri ni boleh naik semula bila2 masa..cuma kene banyak2 berdoa & mintak semuanya selamat..

Ari2 aku berdoa semoga uri ni naik balik..Sbb aku dah set dalam kepala nak bersalin normal..aku berdoa ari2 supaya dapat merasa Sakit nak bersalin..Nak alami sendiri apa yang mak aku rasa masa bersalinkan aku..
Biarla semuanya selamat kan..InsyaAllah...

Kaki Bengkak

Oh ya..kaki sembab/bengkak ni kejap ilang kejap ada..huhuhu..if rehat je kat umah..bengkaknya skit2 je..tapi if duduk je wat keje (even dah letak kotak bagai) still bengkak...
if berjalan kat mall pon akan jd bengkak..takleh berdiri lama..aduss..seksanya rasa...
solat pon terasa siksanya...tuhan je tahu...
Tapi takpe..org2 tua cakap..sakit2 masa mengandung...akan hapuskan dosa2 kecil...if betul terhapus dosa2 kecil aku...Alhamdulillah....:-)

Susah nak bangun malam

Org pegnent sahaja yg memahami situasi aku ni kot..malam2 masa tido...nak ke toilet setiap satu jam..tuhan saja yang tahu...takleh nak tahan langsung..sure akan sakit yang amat kat bawah perut...Dugaan betul...Kadang2 hubby tolong tarik untuk bangun...ari2 rasa nak menangis...
Uhuhuhuhuh....buruk tol org ngandung nangis ek...:-D

Sekarang aku hanya kene bertahan jela..doktor kata..apa yang aku alami mmg takde ubat..cuma aku kene banyak2 bersabar, banyak berehat, jaga makan & cuba cari makanan yang mengandungi banyak khasiat... Sayur?? adus...sejak pegnent aku ni jd tak suka sayur..susah tol la..tapi kene gak telan kan..nak tak nak...telan aje...

Perut aku 28 Weeks nak masuk 29 Weeks...
Candid photo..hubby aku amek..masa ni kat ofis..singgah solat jap before ke Plaza Alam Sentral...ade sale brg baby kat The Store....heheh...


Aku ade berjalan2 kat blog2 bakal ibu kan..depa ni cam senang je ngandung..huhuh..cam takde banyak masalah pon..aduhai..nape aku didatangkan berbagai dugaan ni..
Tapi yang pasti semua ini datang dari Allah....dugaan mendatang menunjukkan Allah sayang aku..saje2 nak uji (Tula ayat selalu aku guna nak sedapkan ati..kikikik)..

Bila aku mengeluh..hubby aku la org terdekat yang selalu tenangkan aku...dia cakap tak baik mengeluh..nnti baby sedih..huhuhu..
Alhamdulillah dikurniakan suami yang amat memahami dan betul2 menjaga aku dalam keadaaan sekarang..malam2..penat camne pon dia balik dari keje..sure akan urut aku...before tido hubby urutkan belakang n kaki aku yang bengkak cam belon tuh...then dia akan buatkan aku sarang..susun bantal2..kat kaki 2 untuk tinggikan kaki nak kurangkan bengkak kaki kan..then selimutkan aku before tido..bahagianya rasa..:-)
thanx abang..i lap u...:-)

Kepada kawan2 yang selalu baca blog aku..Doakanlah semoga semuanya selamat..semoga Uri aku naik balik...Semoga baby berada dalam kedudukan yang betul...
Semuanya selamat...selamat dan selamat.....
....Amin.........

Friday, May 8, 2009

Selamat Hari Ibu

10 Mei 2009 ni adalah Hari Ibu..
Begitu banyak pengorbanan yang mak kita dah buat untuk kita..
Aku menghargai semua jasa2 yang mak dah buat...
Memandangkan aku sekarang berbadan dua..sifat keibuan tu semakin terasa..bagaimana harungi hidup dalam membawa nyawa yang sentiasa bersama2 aku sekarang..camtula agaknya perasaan mak kita masa mengandungkan kita dulu..

Untuk Mak & Mak mertua aku...
Aku doakan semoga Mak & Umi sentiasa berada dalam lindungan Allah, diberikan kesihatan yang baik & dipanjangkan Umur...Amin...


Ni gambar masa ari pertunangan aku....
yang kiri mak aku...kanan mak mertua...:-)