Monday, September 28, 2009

Tengah Kumpul Mood Kerja..

Salam..

Selamat hari raya semua..tak sempat nak update blog for wish hepi hari raya itu ari..ehhehe..almaklumler..mood raya..sibuk buat persiapan raya..dahla last day kerja b4 raya (Jumaat 18/9/09) Dato' VC bagi half day utk semua staff uitm..apo laie..melompat girang la..leh balik awal..hehhe..balik2..kemas2 barang utk bawak balik kg then amek my Bushuk kat umah pengasuh...

Raya tahun ni amat bermakna...sbb 1st time beraya sebagai seorang isteri & seorang ibu..Seronok sangat...yela dah ade anak..duk kumpul duit raya baby la kan..Abah Rafiq siap letak KPI brapa duit raya kena dapat..ahahaha..mcm2..Alhamdulillah..melebihi KPI..rezeki Rafiq!

Hari raya pertama & kedua..Kami balik perak..Kg hubby..raya ke-2 petang..dalam kul 4.00 ptg camtu kami bertolak balik ke terengganu...alhamdulillah..semuanya selamat & dah masuk kerja pon ha....:-)


1st raya...wif si kecik yang pakai Baju melayu ijau pucuk pisang..Opah rafiq jahitkan..hehhe..Sooo cute.....Tema Kaler Ijau..(aku nmpk pucat je kan..tak sempat nak make up bagai....huhuhu)


Sepanjang perjalanan balik Ke Kuala Terengganu & Balik ke Shah Alam..Rafiq sangat2 baik..tak meragam..alhamdulillah...risau jugak dia meragam..ni his 1st long journey...ape2 pon..Alhamdulillah..semuanya dah selamat....:-)

"Lambat lagi ke nak sampai ibu?..Jauhnya Umah Tok..."

All the way balik ke Shah alam...Rafiq Tidoo...zzzzzZZZZzzzz....Gud Boy!

Ni Gambor Rafiq semalam..Suka tgk dia time tido..sweet sgt..mcm2 aksi..heheh...:-D

Seminggu lebih duk berkepit je ngan rafiq..tapi tak puas rasa main2 ngan dia..huhuhu...sabor jela kan....agagagaga...

Ari ni rafiq duk ngan Mama (Pengasuh) balik...Haihh....Miss Him!

okla..kepala dah ting tong..mood kerja pon mai skit2 je..sama2la kita kumpul mood korje haihhh..okla.....tata!

Thursday, September 17, 2009

Bukan senang nak jadi Ibu...

BUKAN SENANG NAK JADI IBU..
tu adalah kata2 sorang kakak ofis lama aku kerja..masa tu aku still dalam pantang...
mmg betul la apa yang dia kata tu..aku stuju 100%.

Dari mengandungkan anak 9 bulan...lalui proses bersalin yg aku rasa mcm nightmare sbb hampir 11 jam sakit nak bersalin..alih2 kena emergency operation..then masa berpantang..tak macam org bersalin normal..Semua benda terbatas..Makanan yg boleh dimakan very limited, tak leh nak berurut beriya, takleh bertungku..(hasilnya tang perut lelemak diternak mmg takleh nak ilang lagi...Haihhh...), takleh buat tu takleh buat ni..heheh..rasa cam merana sbb semua benda terbatas..

Tapi sekarang....semua tu rasa terbalas bila pagi2..bangun tgk anak kat sebelah..muka dia tengah tido sangat sweet bagi aku..rasa cam baru semalam aku bersalin..alih2..dah 2 bulan umur si kecik ni...

Sekarang Rutin hidup aku mmg berubah hampir 100%..Tido tak cukup, Buat kerja rumah dah takleh secomplete dulu, nak g berjalan kena fikir keperluan baby dulu..masa berdua ngan hubby leh set2 jam nak g bila..tapi since ade rafiq..ikut time dia lak..yela kang dia nak nyusu la..nak muak la..nak tu nak ni..kdg2..terdeley sejam..hahahha...

Aku berazam nak susukan Rafiq sampai 6 bulan secara ekslusif..tapi sebab dia selalu muak/muntah yang terlalu banyak..doktor sarankan Bagi susu Mamex Gold (susu yg dikhaskan untuk baby ada masalah muntah), aku terpaksa la campur..tapi boleh dikira la berapa kali aku bagi..baru 5 kali kot since 1/9/09...sedih masa 1st time aku bagi susu tepung tu..menangis! rasa cam gagal je..Hubby pujuk aku n suh aku anggap tu ubat..
mmg rafiq tak muntah sgt if minum susu tu..tapi aku taknak la..dah budak ni kuar ikut tingkap (caesarian), sistem imun dia rendah..tak mcm baby bersalin secara normal..
So..aku kuatkan semangat..berusaha susukan rafiq ngan susu aku sendiri..Hasilnya..Alhamdulillah..Rafiq dapat susu aku sepenuhnya sekarang...

Oh ya..bulan puasa ni..aku tak pernah bangun sedia sahur..hubby dearie yg buatkan..kol 4.30 cmtu dia bangun masak sahur..huhu..sweet je..ni pun salah satu rutin idup aku yg berubah..agagaga...
Ini menu kami ari ni..tapi sorila lupe nak snap gambor ayam2 yang dibakar oleh hubby..dah abis baru teringat nak snap..bkn apa..nila menu yg paling aku suka sejak berpuasa..ekekekek...
ade 3 rasa..satu ayam bakar guna daun kunyit, satu perap ngan serai..dan satu lg serai dimayang & bawang..sedap..licin kena sapu...:-)

Inila rutin aku sekarang..selepas makan aku amek susu Anmun & kurma..3 biji masa berbuka & 3 biji masa bersahur..& plenty of plain water...alhamdulillah...susu banyak..rezeki rafiq..:-)


Ni bekal untuk Rafiq ari ni utk dihantar kepada pengasuhnya...
alhamdulillah Dapatlah bagi dia 15 Oz..aku mmg tak buat stock EBM..sbb tatau nape..ahahah..nntila buat another posting..pasal susu ibu..:-)

Tgk tu..sekarang nak pegi kerja kene galas 3 beg..Beg pam susu, beg rafiq & beg aku..
eh satu lagi tertinggal..si kecik tu...ahahaha..dah mcm Bai jual roti je aku..semua benda bawak at the same time..

pagi tadi before Pegi anta rafiq pergi rumah pengasuh..aku tinggal dia kat katil ngan abahnya...suh tgkkan si rafiq..alih2 abah lak tertido..siap dengkor..ish ish ish...penat bangun buat sahur la tu..plak tu ade game bola liverpool pagi td..berjaga dari kul brapa ntah tuh....

tgk tu..rafiq tengah gelak2 main sorang2...sonok tgk budak ni sihat...alhamdulillah...semoga rafiq sihat2 sokmo...:-)

Ari ni dah ramai org start cuti..adui..awainya Kome balik cuti..teman ade lagi kat ofis ni ha jd penjaga ofis lak..aduila...

okla..nak g pam susu..tata..

Tuesday, September 15, 2009

Happy Birthday Abang..:-)

Ari ni birthday hubby aku..dah tua dah..keh keh keh..(mcmler aku muda sangat) ahaks!

Happy birthday abang..semoga panjang umur, dimurahkan rezeki & mencapai semua yang dihajati..semoga birthday kali ini lebih bermakna kerana kehadiran zuriat kita..

Alamak..adiah tak beli la..heheh..tapi takpela..ade adiah paling berharga & tak dapat dibeli ngan wang ringgit..iaitu..
si cinonet kite...Muhammad Amzar Rafiq...
heheh...bes kan adiah besday tahun ni..ehehhe...if nak adiah gak..nnti kita g beli sesama k..lepas raya la jawabnya...:-)


Hai Abah...Rafiq pun nak ucapkan Selamat Hari Lahir...Moga jadi abah yang baik, yang bertanggungjawab & Jadi Abah Mithali ye...Rafiq sayang abah...:-)

Monday, September 14, 2009

I'm Back..:-)

Salam semua..

Ari ni 1st day aku kerja..Rindu gila kat anak...Haihhh...camnola ye nak tinggal ari2..
Ari ni jugak 1st day Rafiq stay ngan pengasuh dia..Rasa berdebar cam nak tinggal anak berbulan2 je..yela..mane tak nya..mcm2 dalam kepala ni duk pikir..org ni betul2 ke leh jaga anak aku? cukup ke makan dia bagi? bersih ke dia jaga? Hahhaha..kelakor la plak..adakah aku sorang je ke or ramai lagi org cam aku ni..sepanjang ari duk pikir benda2 tu...

Okla..nnti2la anta posting panjang skit..pengalaman aku bersalin? ermm..nak cite tak ek? tgkla camne..agagaga..yg pasti..takkan dapat dilupakan seumur hidup..1st time ler katekan..ye dak?

Ni la hero aku n hubby...Muhammad Amzar Rafiq...Thanx to MamaAerisha sbb buatkan gambor2 kat bawah ni jd camni upe dia..

nnti2 update lagi..ok..jap lagi nak balik dah..tak sabar nak amek Rafiq..nak gomol2 dia..alahai..rindu gila kat dia..

ni latest pic..rasa nak geget2 je pipi dia....

ok kawan2 ibu...jumpe lagi...tata...:-)