Friday, April 30, 2010

Rancangan ni la yg buat kami berebut Remote TV!



Salam Jumaat..


Baru nak buat posting. Ngeeee...pagi tadi ade meeting..then as usual la..after meeting adela tugasan yg perlu dibuat..ermmmm....

ok2..apa yg aku nak cite ni, inila rancangan yang aku suka layan dari dia mula2 kuarr dulu..1st season sampai la skang..Season 7!.....selasa malam sure aku tercongok depan tv tengok rancangan ni on Hallmark channel 702 *if rafiq tak ngacau la*.



The trainer..aku suka Bob sbb lagi cool..Jillian tu agak ganaz...ehehhe..tapi mmg besla tgk depa train..




Ini yg season 5..admire giler ngan semangat Mark & Ali...both of them dah terkeluar tapi dpt masuk balik...Hoho..


Skang ni berlangsung Season 7..baru je start..tak bes sgt..kang dah nak abis baru bes sbb dpt tengok depa dah kurus..

If korang nak tahu...aku n hubby selalu berebut remote. Nak tahu kenapa? Haa..dia tu antu channel sport..aku lak antu channel Hallmark terutama The Biggest Loser...kah kah kah

so..sape dapat remote dulu diala yg menang...Kadang2 kami One Two Juzz *betul ke eja camtu?*...wakakakak..selalu aku kalah la..tapi aku kalah ke menang ke..remote tu aku yg punyer jugak..*hubby aku dah lali dahh* kah kah kah

hubby aku: Apa la yg bes benor rancangan ni?

aku: Bes ape..leh tgk org len kurus..bersemangat la nak kurus jugak

hubby aku: syg takleh diet..kang susu utk rafiq kurang..

aku: ngeh ngeh..takpe..berangan je..bkn rugi pon...

hubby aku: baikla tgk bola...lagi bes..

aku: patutnye abg yg tgk rancangan ni..tu tu tu..kasi kempis skit perot tu..agagagaga

hubby aku: kang abg kurus..ramai lak org nak kat abg...syg gak risau kang..haaaaa....

aku: cheesedaleeeee la abg ni!


uhuhuhuhuhuhuhu..........


ok kawang2..kepada yg bekerja..'SELAMAT HARI PEKERJA..'



P/S: awatla hari pekerja jatuh ari sabtu? If jatuh ari ahad kan bes..boleh berjimba2 ngan rafiq 3 hari...senin sure cuti...betul dok kawang2?





Thursday, April 29, 2010

Another Suprise!

Salam..

Agak lambat aku publish posting ni..tertunda dari hari aku announce pemenang GA..dah sibuk2 pasal blog aku takleh komen la n mcm2 hal..terus terlupa..

Surprise ape lagi ni mek rose?? uhuhu..

ok2..

Untuk menghargai tukang komen yg suka singgah n komen blog aku..aku print screen sape yg komen terbanyak blog aku sejak aku berblog..pada ari aku buat posting pemenang GA *pagi2 buta buat posting* aku pick top 5 untuk top commentators blog aku...

Sape yg kena tu eh? ehehe...org tu ialah...

click gambor utk besorkan..

  1. Kak Dee - aku selalu singgah blog kak dee since 2008. Masa tu aku suka masuk blog ita.itu *tapi kak ita dah stop berblog*. Kak Dee antara blogger otai yang sempoi..i like..:-)
  2. Lily - masih baru lagi kenal blog lily ni..mula2 buat aku masuk blog ni adalah sbb nama blog dia..wow..The Queen of our Heart..ehehhe..dia juga ade seorang putri yg chomel..iaitu Qis.
  3. Ena - Ha..mek na ni pon baru lagi kenai *dalam blog la*. Camne aku terjebak ngan blog mek na ni? ha..aku terbekenan la tgk anak dia si irfan & anis tu..comel sunggoh!
  4. Mamalieyna - Hehe..ni pon mek na jugok aku panggil *suka suki je kan?* korang jgn mare arr...ngeh ngeh. Iena ni mule2 aku komen dia adalah masa dia buat posting yang dia buli arip dalam timbunan kain yg belum berlipat. Ingat tak mek na?? hehe
  5. Catlina - Haa...yang si cat ni..aku mula2 drop komen masa dapat tahu khabar dia dah bersalin..dari blog Ad tak salah aku..Masa tu cat & rinie dpt bb..hoho..sampai ari ni aku still follow blog cat..maknanya dah setahun lebih la kan cat?
Ok..tu la serba sedikit cite camne aku kenai blogger2 dalam alam maya ni sampai ari nih...ade ramai lagi..tapi disebabkan aku buat ni khas utk Top Commentators, so ini jela top 5 yg aku pilih..If korang nak adiah, rajin2la komen kat blog aku yep..wekekekek...

Kepada Kak dee, lily, ena, Iena & Cat..nanti email korang punye nama penuh, alamat & no tepon ye..nak pos adiah sekali ngan adiah pemenang GA..tak dan lagi nak g post office..

adiah diaorang dapat ialah..of koz la cenderahati dari ganu...:-)



ok daaa....:-)



p/s: if korang perasan, list top commentators tu dah berubah tau..sbb aku print screen list tu pada hari aku nak announce pemenang GA sbb niatnye nak umum suprise ni esoknye..tapi tertunda plak..:-)



Tuesday, April 27, 2010

Anak Tak Nak Minum Susu!


Salam..

Rafiq tak nak minum susu masa dengan pengasuh.. Aku bekalkan 10 oz pon tak habis..Ini terjadi selepas dia baik dari demam tempoh hari. Aku dah rujuk Paed rafiq tapi Dr. Amdan cakap kondisi rafiq ok. Apa yang Dr. Amdan fikirkan..maybe berkaitan dengan ubat-ubat yang pernah dia ambil masa dia demam tempoh hari terutama Antibiotik. Dia suruh stop semuanya & mmg aku dah stop terus! Dr. Amdan bagi ubat utk salur pernafasan susulan pengambilan Nebulizer sebanyak 6 kali tempoh hari di DEMC..skang nafas rafiq dah ok banyak..alhamdulillah..

Ermmm...camne ek..mamact siap paksa2 rafiq minum sbb mamact kesiankan rafiq. takut dia lapar. Nasib baik rafiq nak makan..cuma tak berselera seperti biasa. Biasanya if lambat suap menggeletik badan marah sbb tak sabar nak makan.. Sekarang, aku terpaksa kejar2 dia yg dalam walker tu utk beri makan. Aduhai..

Mula2 aku runsing jugak..tapi bila pikir2..rafiq nak makan dan bila dengan aku dia hisap susu dengan lahapnye..uhuhuhu..dahla suke gigit2 skang..adui..kdg2 aku cubit2 pipi dia baru nak lepas..uwaaaaa...sakit tau! Agaknye EBM dia rasa tak bes kot..direct feed je dia nak sunggoh ti.

Bayangkan..semalam rafiq hanya minum 6 oz masa dengan pengasuh instead of 12 oz..mau aku tak ghisau weh....

aku ade suggest suh bagi susu dalam cawan tapi mamact cakap takut tak dan..yela, dia kan jaga 6 org..huhuhhuhu...


ermmmmmmm....rafiq dah makin susut. cian plak tgk. cam aku tak bagi makan anak je..uhuhuhuhuhu..skang dah 8.7 kg..turun 200gm since 15/4/2010

Kaum2 ibu di luar sinun, adakah ini perkara biasa eh utk anak2 yg baru baik demam? bukan apa..ni kali ke-2 rafiq demam..yg 1st dulu dia belum makan solid food, so mmg dia nak minum susu..skang dah start amek solid food & susu jd tamo minum plak! aduhai....


Monday, April 26, 2010

Best view with Mozilla Firefox

Salam

En suami aku dengan baik hatinye cuba cari di mana kesilapan teknikalnye kenapa blog aku takleh nak tinggal komen & kenapa posting terdahulu takleh nak view..

upe2nye..solution dia adalah...Blog aku ni hanya dapat paparan terbaik bila guna Browser Mozilla Firefox...

if guna Browser lain mcm Internet Explorer (IE) or Google Chrome takleh komen n takleh nak baca posting terdahulu..

uhuhuhu..adakah ini berkaitan dengan Template aku eh?

aduhai..nak kene tukor template lagi ke? ponek den wehh..nak susun atur benda2 alah dalam blog ni lagi..nak kene kuarkan balik semua bloglist lagi..nak itu nak ini..aiseymengg...

tak bes la camni..

pudar semangat den nak berbelog...hmmmmmmm....


Tak boleh tinggal komen ye? Nape erk?

Salam

Ada beberapa rakan blogger cakap takleh nak leave comment kat posting pengumuman contest kat bawah nih..

nape ye?

sbb ade je org yg leh tinggalkan komen tu?

adui...(sambil garuk kepala)

ape2 pon....tahniah buat pemenang........:-)

Pemenangnya Adalah...

Salam

Ingatkan nak buat posting ni ari sabtu..tup2.terlajak juga ke pagi senin ni ha..hehe..apo nakbuek..siang2 if rafiq nampak dia akan terkam lappy n gigit mouse!

But before dat..aku nak ucapkan Happy 2nd Anniversary utk Blog PotPetMekRose..anak an tak sihat. Aku terlupa nak buat satu posting khas. har Har Har..tapi takpelah. Janji blog aku dah berusia 2 tahun..

Actually aku dah join lama blogspot ni. jd tukang bace blog2 yg ade...since april 2008 baru aku buat 1st posting..


Ok2 sebelum aku meraban ke laut aku nak umumkan pemenang utk GA pertama dari PotPetMekRose ok!

Setelah ditolak 2 penyertaan yang dibatalkan sbb tak cukup syarat utama, hanya 39 orang peserta yang layak..iaitu..

  1. Mamalyna - Goodies (tisu poket, kalendar kecik & Keychain)
  2. Ayuselalu - Kuih Bulan
  3. Sarah - Key chain
  4. Izancute - duit raya
  5. Syakila - note book
  6. Inahasan - Coklat
  7. Sofiah - Kuih Bulan
  8. Anin - Kuih Bulan
  9. Chugie - Cookies
  10. Kak zue - Kuih Bakul
  11. Rosilah - Kuih Bakul
  12. Juniza - Goodies (keychain, note book)
  13. Kak Dee - Fortune Cookie
  14. Zai Kulim - Key chain Fly
  15. Bonda - Biskut Coklat
  16. Softie - Butter Cake
  17. Nana - Kuih Bulan
  18. Nida - Kuih Bulan
  19. Nuraarin - Fortune Cookie
  20. Ena - Keychain firefly, kalendar & kuih bulan (mek na ada jawap betul, tapi lebih dari 1 jawapan.so takleh masuk dlam list finalist ye mek na..jgn cedih2..ngeee)
  21. Lily - cenderahati 4 baby ( jam tangan & duit RM 5)
  22. Segalanya kuterima - Duit
  23. Inasepi - Coklat
  24. Alynnz - Voucher
  25. Zimah - Limau mandarin
  26. Gina - Kuih Bulan
  27. Sara - Healthy Nut Bar
  28. Ita - Keychain
  29. Sal - Kuih Bulan
  30. Lya - Kek Bulan
  31. CkYnHashim - Fortune Cookies & Voucher
  32. Nadya - Keychain Firefly
  33. Tunoor - Keychain
  34. Bunga - Kuih Bulan
  35. Em's Family - Fortune Cookies
  36. Mamalieyna - Kueh Bulan
  37. MieMiey - Chocolate Bar
  38. Zai - Kueh Bulan
  39. Ayu Idris - Voucher


Selepas di tapis lagi iaitu (yg jawab jawapan hampir tepat), tinggal lah 14 org peserta yang memberi jawapan Kek, Kueh Bulan & Kueh Bakul....


Finalist nye adalah..


  1. Ayuselalu - Kuih Bulan
  2. Sofiah - Kuih Bulan
  3. Anin - Kuih Bulan
  4. Kak zue - Kuih Bakul
  5. Rosilah - Kuih Bakul
  6. Softie - Butter Cake
  7. Nana - Kuih Bulan
  8. Nida - Kuih Bulan
  9. Gina - Kuih Bulan
  10. Sal - Kuih Bulan
  11. Lya - Kek Bulan
  12. Bunga - Kuih Bulan
  13. Mamalieyna - Kueh Bulan
  14. Zai - Kueh Bulan


OK..KITA TENGOK..SAPA YANG KENA......


Teng


Treng


Teng


Teng


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v





#1: NIDA - Kuih Bulan
#2: SAL - Kuih Bulan
#3: ZAI - Kuih Bulan



Kepada Pemenang Tahniah ye..
Kepada Pengalah..Takpe...kita cuba lagi Next GA...

sonok pulak anjur GA..nanti nak wat lagi..Lalalalala....ngeeeee


Kepada pemenang..jgn lupe tinggal nama penuh, alamat lengkap, no tepon k. Nanti sonang den nak ngepos adiah....roslina.muhamad@gmail.com




p/s: Perghhh..lega rasa dah umum pemenangnye..ehehhe ok daaa...:-)


Friday, April 23, 2010

Senarai Peserta GA & Reveal the answer!


Salam..

Ohhh..masa sungguh cemburu kite kan sekarang ni kawan2? kejap2 dah tengah hari..tgk2 jam lagi..dah dekat kul 5 nak balik dah....keje berlambak..sapo nak buek tu? uhuhuhu

ok2...Semalam adalah last day untuk penyertaan GA yang aku anjurkan buat julung2 kalinya ni..Agak memberangsangkan penyertaan yg diterima..Agak2nye if aku suh tinggal URL je sure lagi ramai join eh..wekekkeke.. takpe2..nanti2 ade rezeki lagi aku anjurkan GA lagi..:-)


Kat bawah ni adalah senarai peserta giveaway..ade beberapa penyertaan yang telah aku highlightkan guna kaler MERAH..itu adalah penyertaan yang terpaksa aku batalkan kerana tidak cukup syarat.

syarat2 penyertaan adalah:

  1. Jadi Follower PotPetMekRose
  2. Masukkan blog ini ke Blog List anda
  3. Letakkan banner contest di side bar & link back
  4. Buat satu entry tentang contest ini
  5. Jangan lupe tinggal link korang..nanti senang aku nak terjah.
  6. Teka gambar di bawah


Actually ade beberapa penyertaan juga tak memenuhi syarat seperti tidak menjadi follower & tidak letak banner di side bar...tapi disebabkan mereka ada effort utk membuat posting khas utk GA ini..sy terima ngan hati terbuka...:-)

YANG KALER MERAH TU MMG DISQUALIFIED TAU!

  1. Mamalyna - Goodies (tisu poket, kalendar kecik & Keychain)
  2. Ayuselalu - Kuih Bulan
  3. Sarah - Key chain
  4. Izancute - duit raya
  5. Syakila - note book
  6. Inahasan - Coklat
  7. Ogy - TIDAK MEMBERI JAWAPAN (Dah tinggal komen suh bagi jawapan, tapi peserta tak bagi respon..sorry ogy..nanti cuba lagi)
  8. Sofiah - Kuih Bulan
  9. Anin - Kuih Bulan
  10. Chugie - Cookies
  11. Kak zue - Kuih Bakul
  12. Rosilah - Kuih Bakul
  13. Juniza - Goodies (keychain, note book)
  14. Kak Dee - Fortune Cookie
  15. Zai Kulim - Key chain Fly
  16. Bonda - Biskut Coklat
  17. Softie - Butter Cake
  18. Nana - Kuih Bulan
  19. Nida - Kuih Bulan
  20. Nuraarin - Fortune Cookie
  21. Ena - Keychain firefly, kalendar & kuih bulan
  22. Lily - cenderahati 4 baby ( jam tangan & duit RM 5)
  23. Segalanya kuterima - Duit
  24. Inasepi - Coklat
  25. Alynnz - Voucher
  26. Zimah - Limau mandarin
  27. Gina - Kuih Bulan
  28. Sara - Healthy Nut Bar
  29. Ita - Keychain
  30. Sal - Kuih Bulan
  31. Lya - Kek Bulan
  32. CkYnHashim - Fortune Cookies & Voucher
  33. Nadya - Keychain Firefly
  34. Tunoor - Keychain
  35. Bunga - Kuih Bulan
  36. Em's Family - Fortune Cookies
  37. Anwar - Kuih Bulan (TIDAK MEMBUAT POSTING KHAS UTK CONTEST INI)
  38. Mamalieyna - Kueh Bulan
  39. MieMiey - Chocolate Bar
  40. Zai - Kueh Bulan
  41. Ayu Idris - Voucher


ok...jom nengok apekah jawapan yg buat org tertanye2 & sambil garuk paler duk pikir ape kebender dalam tu kan?

ni ha bendanye..jeng jeng jeng....


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



MARBLE CAKE!



Agak2 korangla..ade tak orang yg teka jawapan dengan TEPAT??

NGEH NGEH NGEH...

TIADA okeh!

so...memandangkan tidak ada jawapan yg TEPAT, selepas berbincang dengan beberapa juri (kawan2 & suami aku)...aku decide nak random jawapan yang HAMPIR TEPAT iaitu:

  • Kek
  • Kueh bulan (moon cake)
  • kueh bakul

keputusan adalah muktamad!

if salah teka..jgn putus asa ye..dah nama pon contest..leh la cuba lagi di lain hari...

thanx for joining...aku sgt2 hargainya..

next posting adalah resultnye ye..tunggu...:-)


Pot Pet Mek Rose 2nd Anniversary Giveaway


::::Entry melekat sampai 22 april...Sila scroll ke bawah utk posting terbaru yep!::::



Salam semua...

Bersempena Usia Blog Pot Pet Mek Rose akan masuk umur 2 tahun pada 22 April ini..Aku dengan berbesar hatinya nak bagi hadiah free untuk kengkawan..Senang sahaja untuk join. Tak perlu gambar bagai..He He He...


Apa yang perlu anda lakukan adalah:

  1. Jadi Follower PotPetMekRose
  2. Masukkan blog ini ke Blog List anda
  3. Letakkan banner contest di side bar & link back
  4. Buat satu entry tentang contest ini
  5. Jangan lupe tinggal link korang..nanti senang aku nak terjah.
  6. Teka gambar di bawah

Gambar ini aku ambil masa balik ke Terengganu Raya Cina pada 14 februari yang lepas..
Memang pihak firefly ada menyediakan kudapan untuk penumpang iaitu Soft Drink, Muffin & Kacang. Tapi, masa Raya Cina ari tuh...depa bagi benda lain...ade kat dalam Ang pau merah tu....

CUBA TEKA, APAKAH BENDA KAT DALAM ANG PAU TU.....

Setiap seorang hanya boleh teka sekali sahaja.
Sekiranya ada banyak jawapan yang sama...aku akan gunakan Encik Random.org utk tolong aku..ngeh ngeh!


1st winner: Beg Mengkuang Serbaguna + Cute keychain

2nd winner: Purse Mengkuang + Cute keychain
3rd winner: Coin Purse Mengkuang + Cute keychain


penyertaan tamat tepat jam 11.59 PM, 22/4/2010

doh tunggu mender lagi? mehla pakat rama-rama masuk.pahtu ajokla saing2 hok laing tu joing sekali........:-D

UPDATE 8/4:

Kepada yang sudi menyertai giveaway ini, Sila tinggalkan jawapan anda semasa tinggal komen ya. Ini kerana sy tidak dapat nak terjah blog anda. Saya tidak tahu mana silapnya ni. Maybe server ada masalah or Blogger yg ada masalah.
TQ.

Update peserta:

  1. Mamalyna - Goodies (tisu poket, kalendar kecik & Keychain)
  2. Ayuselalu - Kuih Bulan
  3. Sarah - Key chain
  4. Izancute - duit raya
  5. Syakila - note book
  6. Inahasan - Coklat
  7. Ogy
  8. Sofiah - Kuih Bulan
  9. Anin - Kuih Bulan
  10. Chugie - Cookies
  11. Kak zue - Kuih Bakul
  12. Rosilah - Kuih Bakul
  13. Juniza - Goodies (keychain, note book)
  14. Kak Dee - Fortune Cookie
  15. Zai Kulim - Key chain Fly
  16. Bonda - Biskut Coklat
  17. Softie - Butter Cake
  18. Nana - Kuih Bulan
  19. Nida - Kuih Bulan
  20. Nuraarin - Fortune Cookie
  21. Ena - Keychain firefly, kalendar & kuih bulan
  22. Lily - cenderahati 4 baby ( jam tangan & duit RM 5)
  23. Segalanya kuterima - Duit
  24. Inasepi - Coklat
  25. Alynnz - Voucher
  26. Zimah - Limau mandarin
  27. Gina - Kuih Bulan
  28. Sara - Healthy Nut Bar
  29. Ita - Keychain
  30. Sal - Kuih Bulan
  31. Lya - Kek Bulan
  32. CkYnHashim - Fortune Cookies & Voucher
  33. Nadya - Keychain Firefly
  34. Tunoor - Keychain
  35. Bunga - Kuih Bulan
  36. Em's Family - Fortune Cookies
  37. Anwar - Kuih Bulan
  38. Mamalieyna - Kueh Bulan
  39. MieMiey - Chocolate Bar
  40. Zai - Kueh Bulan
  41. Ayu Idris - Voucher



PERHATIAN!

kepada nama peserta yg aku highlight guna kaler merah dan link ke blog anda tak aktif..sila update ur participation..tak cukup syarat yo! ehehhe..thanx..:-)


Thursday, April 22, 2010

Bertemu Rakan Blogger & Carrot cake

Salam..

Dah agak lama nak buat posting ni, tapi tertangguh sebab kesihatan rafiq.

Minggu lepas, aku jumpe kawan blogger yg agak baru aku kenal..tak sampai setahun lagi.. Yg aku kenal sepanjang berblog 2 tahun ni aku tak pernah jumpe, alih2 jumpe mak iti ni..tula jodoh namanye..betul dop siti? ngeeeee

Kami bukan saje2 p jumpe, aku order kek ngan mak iti bebenornye..

Yg lawaknye..mule2 aku dah lupe yang aku ade order kek ngan Siti. Bukan apa, rafiq kan tak sihat..plak tu dah ingatan ingat kat rafiq je..lepas lepas tu baru teringat yg ade order kek..ahahahahah...boley?

Aku ade order Carrot cake ngan Siti..nanti leh la terjah blog dia tgk..ade mcm2 lauk & kuih2 yg siti pandai buat. dia ade online bakery shop tau..leh tgk SINI.:-) *free promo ni siti..nanti leh bagi cream puff yg ari ni siti dah buat tu* agagagaga


disebabkan aku teringin carrot cake, aku tempah kek ni seketui. Siti mcm berat ati nak terima sbb takut dia takde kelapangan..tapi disebabkan tak nak hampakan aku..dia cuba juga buat..

Sedapp...jgn lupe order kat kedai mak iti if nak nerai ye..



Inila rupa kek nye...Sedap..

aku saje nerai yg cream cheese..sbb sebelum ni dah makan yg guna krim icing biasa tu..disebabkan cheese agak masam, so conclusionnya krim icing biasa adalah lebih sesuai utk tekak aku bila makan carrot cake...





Ha..ini mak iti *panggilan aku utk siti*
tinggi orgnye..tgk dia tunduk masa amek gambor ngan aku..cheesedale la siti ni..nampak sgt aku rendah kementot...ahahahahahah...


kat bawah tu..rafiq ngah tido, mak iti g cium dia..terus terjaga n nangis tgk org tak dikenali..eheheh..dahla masih demam..cian dia...

mak iti, nanti ade masa lagi kita jumpe ye. mak iti pon dah jemput aku g umah dia tu..nanti leh pekena cream puff yg gebu2 aku tgk mak iti buat..ahahaha..

thanx siti!


ok2..tentang rafiq..alhamdulillah dah makin ok..cuma aku rasa di mata aku cam rafiq sangat susut tubuh dia..bila kendong pon dah rasa ringan. Oh..i miss masa rafiq bambam..


mmg semua budak camtu kot ek? ade masa bam bam n then susut...uhuhuh...

takpelah..nnti kita buat adik bambam utk rafiq ye..agagagagaga....opps..itu tunggu dulu naaa..not now..:-)

thanx utk korang yg beri byk komen membina ttg kesihatan rafiq n susu aku tu..thanx a lot! aku sgt2 hargainye...




p/s: ari ni start kol 10 - 3 petang..TNB cakap area ofis aku takde karen..memandangkan dah takde karen duk dalam gelap, panas & ari ni plak dah gaji..leh tak aku kuar berseronot2? ahahahahha..gurau je..ngeeeee



Wednesday, April 21, 2010

Ku Sangka Cerah hingga ke petang..rupa2nya Hujan di tengah hari

salam semua..

2 ari tak jenguk blog rasa cam dah bersawang giler blog aku ni.

Tajuk tak hengat kan..ahaha..sorila kawan2..tajuk ntah apo2..

tajuk tu rentetan pasal cite rafiq tak sihat ok..aku ingat dia dah fully recovered..rupa2nya tidak!

Ari isnin (kelmarin) aku dapat panggilan dari pengasuh rafiq. Tengah ralit wt kerja, tiba2 No. Mama Siti timbul kat screen hp aku. Ya Allah..berdesup jantung aku. Rasa nak gugur.

MamaCt: Rose, anak ko asyik muntah2 je ni. Dari kul 2 td. Mula muntah cam air lajunya habis walker, baju kene muntah..Pastu dia muntah lendir plak..berbuih2..
Aku: Ha????? Ya Allah..anak akuuu....(dan2 tu aku nangis) *aku mmg cengeng ok!*..Ok2..sekang jugak sy balik.

Then aku kemas2 terus g bilik bos citer ape berlaku sambil nangis *kan betul, aku cengeng!*

sib baik bos aku amat memahami..terus dia suh balik then bawak rafiq p spital

sampai je umah mamaCt, aku tgk rafiq tido dalam buai. Baju dia yg baru masih ade kesan muntah..

aku jenguk tgk muka dia..dia terjaga..terus nangis tgk aku..*sayu sungguh hati aku tgk rafiq lemah tak bemaya*

aku angkat je..dia muntah lendir lagi..berbuih2..aku meraung ok!

MamaCt pon cam panik tgk aku..aku terus amek rafiq..bawak g spital. bincang2 ngan hubby..kami decide bawak ke DEMC..jumpe pakar.

Yang aku jd geram tu..ngah muntah2 tu rafiq leh lagi gelak2 tgk aku..dia ingat aku menangis tu gurau2 ngan dia kot..aduilaa...dia tak tahu aku hampir nak tercabut nyawa tgk dia semput camtu!

Lepas check2..Paed tu..Dr. Koshy buat conclusion yg rafiq kene amek nebulizer..dan beberapa ubat yg lain...

semalam aku EL..sbb ade 4 sesi nebulizer..then akan ade lagi Follow if teruk.


gambar rafiq masa ngah amek neb n meraung nangis aku amek, tapi memori card hp aku corrupted plak!
thanx to abg google for the pic.




Alhamdulillah..rafiq makin ok..cuma nampk susut banyak..semalam timbang lagi..dah 8.7 kg..turun lagi 200 gm..tapi takpela..janji anak aku nampak sihat dan bersemangat..

Hari ni rafiq ngan mama ct..just now aku call tanye condition dia, mamaCt cakap ok..dia dah tido lepas menyusu..

ermmm..yg jd masalah besar utk aku ni skang..Susu Aku makin merudum gilerrr....SEkali pam dapat 2oz je..camne nie????? Tolonggggg...
dah mcm2 cara aku buat...

if rafiq ni leh minum susu lembu takpe..ini tak..dia alergi teruk pada Susu Lembu! susu soya lak jgn harap dia nak minum. di tepis2nye..aku dah cuba bagi semalam. beli jenama mamex gold (soya) dia menangis sambil tepis2 botol. nak nenen aku gak!

aku tak cukup tido ni..tido tak lena bila teringat pasal anak. Even rafiq nampak sihat..tapi aku takut sgt if ade penyakit lain selain yg aku nampak sekarang...maybe byk sgt kot aku duk pikir pikir pikir sampai serabut rasa kepala!

Lepas solat, selalunye rafiq meluru kat aku ngan walker dia yg berdesup tu..sure rafiq akan sua muka dia kat aku..lepas aku kiss senyum2 malu kucing...pastu mula la aku menangis..takutnye kehilangan anak aku tu..

Adui...ape aku melalut ni eh? uhuhuhuhu

mintak2 dijauhkan benda2 tak elok jd pada rafiq..Ya Allah...kuatkan semangat aku ya Allah.......


Be strong Rose!


Sunday, April 18, 2010

Rafiq's Milestones @ 9 Months

Salam..

dah lama tak bersiaran malam2. hari ni rafiq penat sbb tadi baru tiba dari Teluk Intan. Balik jenguk opah rafiq..:-)

Alhamdulillah...rafiq dah makin ok. Cuma tinggal batuk2 n selsema skit2..batuk berkahak tak tahan tu. rasa nak ganti je tempat dia..haihh...

Terima kasih kepada semua rakan blogger yg doakan kesihatan & kesejahteraan rafiq..hanya Allah dapat membalasnya..

Ok2..jom tgk milestones rafiq yg dah masuk 9 bulan. Alhamdulillah syukurr ya Allah...

  1. dah ada 4 batang gigi n 2 lagi akan datang..dh nampak putih2 dia..
  2. dah pandai merajuk sakan bila ambil barang dia suka. jgn kau coba2 rampas yep..agaga
  3. Mengigit..adui dui dui duiii...gigit2 manja lagi..kang dah kuor taring kang tataula ape akan jadik..uhuh
  4. berat 8.9 Kg (turun 100 gram than last month) but its ok..nak ringankan tubuh la tu utk explore benda baru...:-)
  5. Makin terer sebut Abah Abah & dah boleh sebut abu abu abu..(ibu tu la kot eh? *ayat nak sedapkan ati*) :-D
  6. Masih belum merangkak..tapi combat terer giler...berdesup2..tgk2 dah ilang..
  7. sangat2 pandai mencapai segala benda di sekeliling dia (kena sentiasa periksa setiap kali nak tinggalkan dia sorang2 agar dia tak dpt capai benda berbahaya)
  8. tak takut if tinggal sorang2. Dalam bilik gelap pon dia leh main sorang2..terutama bilik baju. tarik2 n selongkar laci tudung aku. haiyah!
  9. Sangat2 suka channel astro oasis...terutama slot Indahnya Iman. Aku leh tinggalkan dia hampir sejam dia ralit tgk rancangan ni if nak pegi buat keje rumah. Tapi kdg2 ade gak dia tamo..tengok mood lah. but kebiasaannye mmg nak tgk.
  10. Rafiq masih menyusu ibunya ecara eksklusif hingga saat ini..Alhamdulillah...
  11. Minum 12 oz susu sehari during ngan pengasuh & makan bubur+sayur2an sahaja sebab rafiq ada excema. takleh makan ayam, bilis & lauk2 lain. senang kira aku masak bubur campur sayur jela..takde rafiq gatal2..uhuh..petang rafiq makan puree buah2, biskut meri & nestum.

errmmm..ade lagi tak eh? adui ..susahla bila dah ade penyakit nyanyuk n lupa sejak akhir2 ni..ahahha...


Ini gambar ari sabtu. On d way ke Teluk Intan. Belum sihat sepenuhnye. tu muka moyokk je.. kat tepi tu duk inteprem gigi kapak dia..agagaga..


ok till then..daaa..:-)



Thursday, April 15, 2010

Rafiq is 9 months old!

Salam

bersiaran dari rumah mangkuk tingkat..aku EL ari ni. Anak bujangku Demem..cian...

Rafiq dah masuk 9 bulan. Yey! 3 months to go cayang..then you'll become a toddler! woweeee...woot woot..!


ok2..rafiq demam. so aku terpaksa EL. Aku nak membebel skit la..leh tak? eheheh


camni, semalam masa amek ngan pengasuh, rafiq muntah. pastu mamaCt cakap
..

"Td kul 2 akak bagi dia ubat sbb akak check suhu dia *mmg aku bekal sekali alat cek suhu* cecah 38.3..tinggi tak ek?"

aku as usual.."Apa? kan sy dah pesan kat akak..kalu dia cecah 37 darjah suh call sy kat ofis...38.3 tinggi tau utk seorang bb.." *aku rasa bergetar suara aku tahan napas!*

mamact.."err..oo..ye ke..akak lupa la..tapi akak dah bagi ubat"


(Ha..tula penangan amek bb sorang lagi..kan dah tak menang tangan nak handle 6 org budak sekaligus...baru2 ni mamact amek bb lagi..padahal masa amek rafiq dulu dah cakap n janji ngan aku dia taknak amek bb lain lagi..sbb takut tak sempat!)

mmg aku hangin. okla..38.3 tu mmgla tinggi but takdela tahap kritikal kan..but, aku ni mmg sangat2 cerewet bila masuk bab2 demam ni. Aku risau if kene sawan ke tetibe kan. Malang tak berbau hokeh..demam takleh lengah2. takleh biar2..ish!

mlm td..aku check suhu dah turun..37.2 selepas aku letak cool fever (padahal aku dah bekal juga kat pengasuh tapi tak guna pon). Lepas rafiq jaga dalam kol 8.30 mlm td..alhamdulillah makin kurang...then aku bagila ubat yg pernah dpt n tak pernah bukak lagi..(spital putrajaya). paracetamol 120mg..disebabkan abah rafiq ade discussion dan rafiq demamnye makin kurang..aku takde la bawak g spital..demam tumbuh gigi kan..biasalah. cuma kene monitor tiap masa.

Kul 5 tadi rafiq merengek2 tak nak tido...tgk2 suhu naik balik..haiyah. terus kejut abah rafiq g spital..tapi as usual la..ore lelaki..cool aje. Dia tuam2 ngan kain basah..bagi ubat (muntah habis pastu) then rafiq tido balik..



Kul 9 tadi kami ke Klinik ADEK tapi paed rafiq takde..Dr. Amdan..cuti kot..then kami ke DEMC..




milestones rafiq akan dibuat next entry lah. cian mat rafiq tu..merengek2..ciannn...ini kali ke-2 rafiq demam sepanjang 9 bulan..



Tenyummmmm......:-) *gambar aku amek 3 ari lepas*


p/s: maybe esok pon aku terpaksa EL..sbb anak mamaCT masuk wad. keracunan makanan..haihh..cuti lagi..uhuhuhuhuhu

p/s/s: kawan2 ..nanti aku jelajah umah korang ye...ari ni tak dan lagi..

daaa..:-)



Wednesday, April 14, 2010

Penangan



Tadi, masa nak hantar rafiq ke mamaCt, badan rafiq cam Dedar (suam2)..
nak demam kah? adui..mintak2 kejap je panas tu. Risau ni.

Esok genap 9 BULAN usia rafiq.


Biasala kan..Baby Growth Spurt a.k.a naik bulan.

Dari minggu lepas dia duk merengek2 kat aku..Biasa balik dari kerja..aku letak dia dalam walker sementara aku basuh botol, angkat baju, solat & mandi..tapi sejak akhir2 ni dia asyik nak dokong...

pastu ngempeng..kdg2, mlm2 aku takleh nak pam susu..sbb dah abis di srooottt oleh rafiq. uhuhu...dahla kuantiti susu agak merudum sejak akhir2 nih..sehari dapat Pam 12 oz sahaja. ngam2 untuk bekal rafiq sehari dengan pengasuh. Tapi sejak makan ni, alhamdulillah semua under control..rafiq makan 2 kali sehari..kul 11 pagi makan bubur..then 3 petang makan puree labu/nestum/biskut meri/rusk.

eh...melalut lak aku..agagagaga..

actually nak cite ni ha..penangan ni..rafiq nak demam...uhuhuhu.....




Huahuahuahua....cam banyak lak nak kuornye..yang gigi atas tu 2 batang mmg dah rasa bergaram *kata org2 tua* means dah kuor la tu giginye. yang kat tepi2 tu..cam ngeri je aku tgk..merah2..ish..tu la penangan dia eh..syik merengek..
rafiq ni jarang merengek kecuali nak susu/tido/lampin basah/panas je..if tak..dia takkan saje suka suki merengek tak tentu pasal!

oh..my boy..siannye..ibu takleh nak tolong la cayang..leh tolong topok2/urut belakang kasi rafiq lega skit ya...


Gambar selingan lagik...PORT BAIK PUNYERR UTK TGK TV..kah kah kah kah..





siap lending2 lentok kepala..jeles ibu....uwaaaaaaa....uhuk uhuk!


Tuesday, April 13, 2010

Insurance

Ini adalah rentetan 2 sesi perbualan


Sesi #1: Antara suami aku & kawan2 dia

Kawan 1: Untuk insuran korang, sapa pewaris yg akan dpt habuan dia bila kita dah mati ye? Aku letak nama wife aku.

Kawan 2: Samala..org umah..ko pulak Bob?

Suami aku: Org umah aku la..kang senang if jd apa2..at least ade peninggalan kita yg dia leh guna bila kita dah takde..

Kawan 1: Korang pernah tak tanye isteri korang..insuran dia..sape pewaris nanti? Sebab org umah aku..dia cakap takkan letak nama suami sbb dia takut aku kawen lain enjoy duit tu...

Kawan 2:
Samala..dia takkan letak nama suami sbb takut suami kawen lain..kubur merah lagi tanahnye..daaaah kawen lain..ko bob, sure bini ko cakap camtu gak nanti!


Suami aku: OO..camtu eh..takpe2..nanti aku tnye org umah aku.


sesi #2: Kat umah..aku ngan suami

Suami aku: Sayang lom ada insuran lagi kan?

aku: Lom...nape abg nak buatkan ke? ngeh ngeh

Suami aku: He He He (senyum2)

aku: Nape tanya n senyum2? (dia dah senyum2 masa tanye sampai aku naik heran)

suami aku:
Kalau syg ade insuran kan..sapa pewaris yg akan dapat duit tu nanti bila syg dah takde eh?


aku: Rafiq la..tak pon mak syg kat kg..But prefer rafiq la..nape? (belum ape2 lagi aku dah berleter camni -

"Jangan harapla syg nak letak nama abang. Nanti syg mati abang cari lain. pastu joli sakan ngan duit tuh. Mati tak sampai sebulan dah cari pengganti kot. Pastu beli kete ngan duit tu, beli barang kemas Bla Bla Bla Bla Bla Bla Bla...."


Suami aku: Gelak mengekek2..

aku: nape gelak? org serius dia gelak2..

suami aku: Gelak sbb geli hati..mmg semua org pompuan/isteri fikir camtu eh? kawan2 abg semua cakap camtu..isteri2 depa tak nak letak nama suami sbb takut suami kawen lain guna duit tu..then isteri meninggal je cari lain..abg lain tau..abg setia pada yg satu..Tengok abang ni..baik hati..semua nama abg letak nama sayang..nanti rumah pon abg nak letak nama syg..(sambil senyum2 kambing)

aku: Podah cit!

Huhuhuhuhu...ape pendapat korang? Adakah korang akan letak nama suami sebagai pewaris utk duit pampasan if korang dah mati nanti?

aku nehi nehi sama sekali. Aku akn letak nama Rafiq n coming babies.


aku mmg akan buat insuran nyawa dalam masa terdekat ni *dah tua bangka pon lom buat lagi kan* ahahhaha


Ini gambar selingan. Medical card rafiq dah dapat..so lepas ni if ade sakit2 leh la terus ke spital2 yg ade dalam list insurance ni..biarla rafiq selesa skit di rawat spital swasta..Selesa maksud aku adalah dari segi tak perlu nak tunggu lama2..layanan pon mesra alam..


Ibu dia takpe..spital gomen pon dah cukup memadai. Spital kerajaan yg ade skang pon dah mmg bagus..cuma nak kene tunggu lama la tunggu turn..biasala kan..nama pon spital gomen..ehehehe

ok..daa....:-)


Reveal the prizes

Salam

Selamat pagi..hohohoho *cam santa kelaus je bunyi camtu*

Ari ni aku agak weng2..pening2 la. haiyah *jgn cakap aku pegnent ye..lom lagi ..ngeh ngeh*

Ok2..posting ni mmg agak weng jugakla bagi aku sbb ari tu cakap nak seperise..sekali aku reveal gak..hahahahah..

Camni cite die..aku pernah terbaca satu blog kaum ibu yg sampai bergaduh2 pasal adiah kontest kan..maybe disebabkan adiah lom dibeli oleh penganjur n sbb tu lmbt nak pos..if dah ade adiah nape nak lengah2 kan..uhuhuh..so aku taknakla sampai bergaduh2 pasai contest dari blog aku yg biasa2 ni..:-)

Disebabkan aku tak nak la org tertanya2 apela adiah mek rose nak bagi ni *padahal adiah tak seberapa pon* kui

Disebabkan umur aku dah masuk 3 kat depan dia..n number 3 is my lucky number olso..so, aku ngah murah atinye menambah lagi 2 hadiah utk pemenang..akan ada 3 pemenang...teng treng teng teng....



Hadiah #1:
Beg Mengkuang Pelbagai Guna & Cute Keychain

Hadiah #2:
Purse Mengkuang & Cute Keychain

Hadiah #3:
Coin Purse Mengkuang & Cute Keychain


Ape lagi kawang2..mohler joing..pada yg tak tahu nak teka ape tu..korang teka je ape2.manela tahu betul kan..heheheh..tak rugi pon..

grab the prizes..:-)


Cartoons Myspace Comments

Sunday, April 11, 2010

Birthday ke 30 yang amat bermakna...

Agak panjang & entry terhutang..tak sempat nak update during lunch time kat ofis..so, sementara rafiq ngah lena baikk punyer tu..aku buatla posting ni..ehhehhe..


How about my birthday? *dah tua bangka pon sibuk ngan besday* kah kah kah..
Hoho..bes woo..as usual..dari zaman bercinta, bertunang dan dah kawen..hubby aku selalu ade kejutan2 yang mmg tak dijangka...tapi yang ni lain dari yang lain sebab ramai org tengok..uwaaa...mak malu nyah!
tapi dah dapat suami yang mmg main terjah je mmg aku pon kene pandai2 la bawak diri..

last week kan aku balik ganu sebab ikut suami otstesen..
if korang nak tahu...punyela penseprise berjaya suami aku tu..dia superisekan aku dekat Booth pameran!

punyala pandai dia plan ngan sorang lagi kwn dia sampai aku tak dpt nak hidu langsung!
biasanya..tepat jam 12 ngah malam 3 april..dia akan wish. tapi malam tu dia tido. wat derk je. sedih tol rasa..sob sob sob
pastu esok pagi2 bangun pon wat derk..then sebelum pegi booth..dia cakap nak jumpe org gomen terengganu. ade discussion..sampai kol 10 pagi pon lom balik2. padahal booth kene bukak kol 10 pagi. rupanya2..dia tunggu secret recipe bukak..kol 11 baru bukak..huhuhuhu..

ok2..then balik je dari anta mak aku dari klinik *mak aku sakit telinga*, aku terus ke booth sbb laki aku tu duk tepon byk kali sbb dia cakap boring duk kat booth takde aku n rafiq..sampai2 je booth...mak aih..tgk2 terbongkang sebijik chocolate indulgance..*feveret aku*.

pastu booth MAMPU, siap tepuk2 tangan n mainkan lagu hepi besday..uwaaa...malu giler aku..rasa nak nyorok bawah skirting meja tu..huhuhuhuhuhuhu

ha..begitule al-kisahnye seperise utk besday tahun ni...huhuh. tapi yg ni takde bunga. biasa ade bunga..ngeh ngeh



Inila dianye..aku malu betol rasa masa tuh..tapi suami aku ni cam biasala..mmg muka tak malu..ehehhe.
tapi aku agak sedih sbb aku dah hantar mak aku balik..manela nak tahu laki aku nak wat seperise camni..if aku tahu...aku tak hantar mak aku balik.biar dia pon hepi2 tgk seprise aku ni...huhuh .sob sob sob


staff2 kat MAMPU tu siap tepuk2 tangan..pastu siap amek kamera aku then cakap "bagila kiss ikhlas dari suami utk isteri..baru la romantika di amor.."
sekali laki aku buat betul2..amek ko..malu mak nyah!
*sila muntah ijo tgk gambar aku kat atas ni yo! aku tahu..sure ade org nyampah tgk. tapi lantak la..aku nak tempek juga...agagagaga*




Lepas potong2 kek n bagi skit2 kat budak MAMPU *sbb booth lain suami aku tak geng sgt*. then yg lebih aku wat balik bagi kat anak2 buah & mak cik2..


Inila geng2 MAMPU yang sporting habis..siapkan mainkan lagu birthday n umumkan ade seprise birthday..org lalu lalang tgk aku..uwaaaaaaaa..
yang tudung oren tu, suka kelek rafiq ke hulur ke hilir..gerammm katenye..



Malamnya tu..hubby ajak abg aku *ayoh de rafiq* makan2 sempena besday aku. Ini restoren peberet kami sekeluarga..selain makanan laut yg fresh, ada byk menu yg mmg kecur air liuq la..meleleh!
dahla murah..sedap la pulok!
aku lupe nak snap nama restoren. sbb nama dia agak pelik..yg pasti kat bawah flyover dekat masjid terapung.



sampai je kami jenguk2 dulu ape lauk yg ada...then baru la order..


Ini yang kami order..ade lagi tapi lupe snap. banyak sgt..sampai penuh meja *tahula suami aku tu, if order makan mak aihhhhh*
kami order sotong goreng tepung (sedap giler, rangup!), 2 ekor ikan merah bakar, sekor ikan siakap 3 rasa, tomyam, sup daging, telur dadar, satay, kailan ikan masin, kangkung goreng..semuanya utk 9 org makan..hanya RM100..mmg berbaloi n murah giler!
kalau kat shah alam, jgn harapla leh harga camnih


Jemput makanggg....ngeeee


restoren ni mmg sentiasa penuh ngan org..korang tgkla kat belakang kami tu..mmg penuh sentiasa...sbb sedap n murah!
yg dalam gambar ni..anak2 abang aku..amirah, ayuni, atikah & ammar..
ammar tu depa panggil kembar rafiq. hehehe

inila bonda aku yg tersayang..:-)
yg membesarkan kami 8 beradik tanpa suami sejak aku berusia 4 tahun lagi...ayah dah meninggal 26 tahun yg lalu..
lepas aku ckp ari besday kita mok...mak aku terus ckp,syukur..semoga panjang umur...then aku tgk dia g solat..upe2nye solat hajat utk aku & 2 lagi anak iaitu akak & abang aku yg jatuh 1 april besday mereka..solat hajat moga sentiasa dilindungi oleh Allah katenya...sebak aku weh!



ok..tu je cite pasal besday aku..
dan hadiah utk 3 series punyer besday...

treng


teng


teng


teng


iye..hp..thanx abang...muah2..kat wallpaper gambor sape lagi..abg botak aku ler..ngeh ngeh!

dah lama tk berganti hp..aku ni jenis guna hp guna sampai lunyai..
begitu juga ngan brg2 lain cm kasut...mmg aku taram sampai lunyai baru ganti..hoho..hp ni dah beli 2 bulan lepas sbb hp aku dah jem teruk.



hubby aku cakap ade lagi another suprise..apola gamaknye eh...huhu..layankan ajela..:-)


ok..daaa..selamat berhujung minggu.....zzzzzzZZzzzzz....