Monday, May 31, 2010

Perasaan Aku Bercampur Baur



Salam

Sekali lagi..posting kerisauan tahap gaban aku tentang rafiq.

Sejak baik demam tempoh hari...rafiq kurang minum susu. If dulu2 bila baik demam..at least dia leh minum sampai 9 oz sehari instead of 12 oz sehari sebelum demam. Last week masa baru2 baik demam..rafiq hanya minum 6oz masa dengan pengasuh. Tapi hari khamis lepas aku betul2 terkejut bila pengasuh rafiq cakap rafiq tamo susu langsung hari nih! Lagi, mamact cakap tu pon dia paksa rafiq minum..dapatla juga budak tu telan 2oz sahaja!


Last week, hampir setiap hari aku akan bawak balik 2 botol berisi 3oz setiap satu. So, aku wat stock n bertambah dari sehari ke sehari. Dah lama esbox aku tu tak berisi ngan susu..syik2 lauk2 je..


From zero to This! Dah ada 61 oz setakat ni. Botol kecik2 tu dah abis aku guna. So, kene guna storage bag plak. bag ni dah lama beli tapi tak pernah guna sbb susu aku kan dah tk semeriah dulu utk dibuat stock beku.


Zooom skit.


Memangla cam sonot kan tgk stok EBM dah jadi makin byk..tapi hati ni risauuu semedang. Anak tamo EBM msa ngan pengasuh. Uhuhukk...pdahal yg aku bekal utk dia yg segar dari ladang. ehehe..maksud aku yg aku baru perah la..:-P



Tuan punye susu.
Tapikan....mlm2..rafiq ni ngempeng je tau...kiranya okla tu kot eh..siang dia kurang minum. tapi malam syik bergayut je..harap2 cukupla tu kot keperluan susu dia utk sehari..makan bubur ok..susu je kureng.


okla..nak sambung keje. dah lama sangat tak update blog. cuti 3 hari rasa tak puassss..tak puas mengendeng ngak rafiq *aih rafiq je ke? abah mana?* wakakakakkaka =))


ok..tata..:-)


p/s: Mungkin juga Allah nak tolong aku..utk bulan puasa ni takde langsung stok..Semua yang terjadi hanya Allah yang tahu...semoga Allah permudahkan niat murni aku ini..amin..

Thursday, May 27, 2010

Happy Wesak Day!


Salam..

esok Hari Wesak kan..sooo..ape lagi..cuti2 mesia la....yahoo...

Happy Wesak Day untuk yang menyambutnya...cheers!

selamat selamat selamat utk semua2 k..

nak balik kg tu..ati2 di jalan raya...






miss korang semua. takleh nak blogwalking. korje korje korje *cess cam org len tak korje. but, serius stuck giler nih!*

if esok free kat umah aku jenguk umah korang k...serius tahap gaban tak tahu cite2 latest korang..

daaaa...XoXo :-)


Wednesday, May 26, 2010

Minggu Ni Minggu Huru Hara

Adui..mmg huru hara la ni

mana nak capai ni? semua nak on the dot!

Modul baru berderet writer hantor..dah lama aku mintak..baru laaaa nak anta..pastu sibukla calling2 tanye

"bila nak siap? bila nak siap?"

mula la aku hangin..dah berbulan2 aku call tak siap2..bila student baru nak mendaftar baru la sibuk nak anta modul...

tup2 baru 2 ari anto dah call aku tanye bila nak siap

haihh...banyak modul in Q la..sila bersabar ye tuan2/puan2..sy akan cuba siapkan modul anda sekelian secepat yg mungkin...

oh ya..20 June 2010 ari pendaftaran pelajar baru e-PJJ..nampak gayanya..kene korje la ari tu..huhuhu

aku bz ari nih..

daa...:-)


Tuesday, May 25, 2010

Rupa Aku..in 20 Years..kui!



Kah Kah Kah...camni ke rupa aku nanti? Ahaks!

If betuila jangkaan website nih..mmg ade skit2 upe mak aku skang..ngeeeeee

aku blogwalking jap tadi..terjumpela kat blog Idah..eheheh....

If korang nak cuba..pegi In20Years.com..just for fun..leh ilang stress sengih sorang2 kat depan pc cam kerang busuk!

see..aku dah terbayang muka korang seme..ehehehhe

Ketahui Jantina Anak Dalam Kandungan Anda: Kepercayaan Orang Lama/Dongeng


Salam,

Di awal mengandungkan rafiq..aku mendaftar kat Baby Center untuk tengok baby's growth chart ..then baca2..terjumpala satu artikel pasai ni..dah lama simpan dalam thumb drive sampai laaa baru ingat nak share.

saja nak share benda ni if ade yg belum pernah baca/tengok..hehe..


Posting ni adalah more to kepada ibu2 yang sedang mengandung sebabnya...leh tahu camna nak kenalpasti yg kita masa mengandung baby boy or gurl..

jom2 tengok apa yg aku copy paste. Setiap individu adalah mengandung berbeza ya..maybe apa yang aku cakap YES tu..No pada org lain.... SO, INI SEMUA ADALAH BERDASARKAN PENGALAMAN AKU MASA MENGANDUNGKAN RAFIQ...

There are plenty of myths, in each community, about how to tell whether you are pregnant with a boy or a girl. Here are some of the most popular, gathered from around the world - and remember, they've all got a 50 per cent chance of being right!


You're more likely to be carrying a boy if...


• Your baby's heartbeat is lower than 140 beats per minute

(NOT SURE)

• you're carrying all out front and your bump appears "sharp"

(YES)

• you're carrying low

(YES)

• you're blooming in pregnancy

(Blooming ni stand for MENGEMBANG or MENAWAN ek? kawan aku cakap its stand for Menawan utk org pregnant..So, jawapan aku (NO!) Aku rasa diri aku buruk giler masa pregnant! kah kah kah) Tapi, if its stand for Mengembang..yess mmg aku mengembangkan diri aku dengan jayanya...LOL!

• you didn't suffer from morning sickness in your first trimester

(HAMPIR TEPAT. Aku mabuk agak lewat. Dah 2 Bulan lebih camtu baru mabuk2..)

• your right breast is bigger than your left

(TAK PASTI..kah kah kah)

• you look at yourself in the mirror for at least a minute and your pupils dilate

(Tak perasan plak anak mata aku mengecik ke membesor..huhuhu)

• you crave salty food or protein, such as cheese and meat

(YES!. Masa mabuk, hari2 aku inginkan Ikan goreng sahaja (protein la tu kan) dengan nasi kosong. Then aku suka sangat makan Kentang Goreng McD..nyam2..masin2 bes wooo. Berbulan2 aku camntuh. Dah masuk 5 bulan baru aku leh telan benda lain selain ikan goreng!) sebab tu la tekanan darah aku naik..padan muke aku!)

• your feet become cold more quickly than before you were pregnant

(YESSSS..aku siap berselimut di tengah hari rembang & kat ofis asyik bergaduh ngan budak sebelah bila dia bukak ekon kuat! aku sejuk wehhhh)

• you tie your wedding ring to some thread, hang it over your stomach and it moves in circles

(Tak pernah cuba plak)

• your skin becomes dry

(A'a..rasa cam org tak cukup zat! Dahla kulit jadi itam legam. sampai kawan aku pon tak kenai aku..cess!)

• you combine your age at the time of conception with the number of the month you conceived and the resulting number is even

(Iya betulll)

• your hair has become more full-bodied and shiny during pregnancy

(Tak pasti pulak..tapi yg pasti rambut aku jadi lebat dari biasa & sangat jarang gugur)

• the hair on your legs has been growing faster during pregnancy

(Alamak, tak perasan plak aku..huhu. Tak dan nak check kot..kah kah kah)

• you are more prone to headaches

(Aku pening kepala kuat sampai umur kandungan masuk 6 bulan)

• your pillow faces north when you sleep

(aku tataula north ke apa. tapi aku suka tido ngereng belah kiri)

• you're asked to show your hands and you present them palms down

(Tak pernah buat)

• you lie on your left side when sleeping

(aku dah bilang kat atas tadi)

• your urine is bright yellow

(Ntahla..sbb aku mmg amek b-complex, semedang kaler kunin urine aku..wakakkaka)

• you were the more aggressive partner during love-making when you conceived

(Oppss..rahsia..kah kah kah)

• you eat a clove of garlic and the smell seeps out of your pores

(Tak sure)

• your previous child's first word was "dada".

(Anak 1st..so soalan ni tak berkaitan utk aku..hehe)

• your previous child (if a girl) looked more like a boy in her infancy

(SDA)


Ha...itula serba sedikit pengalaman yang dapat aku kongsi..if korang tengah mengandung & belum tahu lagi jantina dia.leh la korang coba2..mana tau kot2 mengena tekaan anda..ehehhe...


bagi yang pregnant anak gurl tu..leh la korang godek2 sendiri website tu..maleh den nak copy sini sbb den pregnent bb boy..ngeeeee...klik sini...Baby Center

apa2 pon..ini semua dalah DONGENGAN..dah namanya dongeng..jgnla plak ko p salahkan benda alah nih yew! hehehe

Pengalaman korang plak camne? mohler kite kongsi2..eheheheh..

daa...:-)

Monday, May 24, 2010

Keranamu Malaysia!

Ha ha ha..

Keranamu Malaysia? ehehhe..takdela..saje letak tajuk tuh!

ni ha den nak koba kan..ini la benda ala yg masuk mesin basuh den. Kocik yo. Tak padan ngan tuan. Den ghaso nak picit2 ja..

pic from gugel..maceh!


Eh den bukan nak picit duit ni sbb dia tak salah..den ghaso nak picit2 tuan punyo syiling tu haa!

sapo laie..somi den la...adeh..tula len kali sebelum campak baju masuk bakul baju kotor bawak2la kuorkan dolu mano2 benda asing yg leh 6 jahanamkan mesin tuh!

Tadi org kedai cino tu call cakap mesin dah siap n tanyola rosak apo..syiling ghupenyeee! dia dah hampir jahanamkan mesin tu sbb dia dah kikis2 body mesin yg kat dalam tu. ntahla..den pon tak tahu camno nak kobakan.

Skang somi den kat terengganu ..otstesen.esok dia ke johor plak otsetesen jugak. Abis bilo laie org cino tu leh anto mesin tu ar??

takpo2..sobar sobar...huhuhuhu


** sib baik baju kojo den banyak. Takpolah. leh nunggu sampai ari rabu nih..ngeh ngeh. Baju rafiq sonang yo..den sontal2..sap sap soi jah!

**aku guna loghat nogori sbb aku terlalu rindukan BFF aku..nun jauh di Sarawak. Mengajar elok2 ye lily!


Mesin Basuh Rosak!



Salam..

Khamis lepas mesin basuh kami rosak!

Memang hazab juge la kan ghase bila mesin basuh rosak. Aduhai. Tiba2 je rasa cam patah tangan. Mula2 tu suami aku yg perasan mesin tu tiba2 jd kuat bunyi dia..mmg mengerikan sbb cam nak pecah je bunyiknye. Bila basuh takde masalah..cuma masa dia spin tu dia jg bising bingit!

Org kedai tu dtg check2, then tgk2 mmg kene angkut pi kedia. Uuhuhu..Then anta kedai...then then then? ape yg terjadi? hohoho..apo laie..baju bajan byk lom basuh. Nak2 lagi baju rafiq. Dahla sabtu nak balik perak. Taula kan...if duk kedai tu bukan jam2 tu depa leh repair. Byk lagi barang depa lom repair.

Bila mesin dah rosak tu..ape lagi. Aktiviti menyental kenela giat berjalan kan..huhuhu.Then aku rendamla dulu..sbb esoknye leh la basuh..Then tido..ZzzZZZz...



Disebabkan takde besen besor..aku rendam guna besen mandi rafiq..agagaga..bagus2..bekas pelbagai guna..kah kah kah

Pastukan...terjaga tido sbb rafiq terjaga..tengok2 baju dah kat ampai..wehooo..bes bes bes..


Baju rafiq kat ampai & muka tuan cuci baju yg sedikit bangga membuat seperise utk wife dia..huhuhuhuh..Thanx yang..i lap uuuu!

Kat bwah tu mesin basuh kami. Tersadai kat Kedai..cian dia..uhuhuhu

Beli guna duit nuffnang..Tu pun yang terkumpul utk beberapa bulan. Tapi bukan dari blog aku yg kerdil ini..ianya dari payment dari blog suami aku. Dia ade wat posting khas utk nih..hehhe..tapi itu duluuuulaaa..skang tak dah..nak dapt RM100 pon jenuh menunggu! maybe skang ni makin ramai nuffnangers..tu dia kene contribute kat ramai org..so sorang2 dapatla sikit2 income...:-)

ok2..ape2 pong....mohler kiter bersama2 menyental lagi baju bajan yg ade...baju en suami kene anto dobi pasai baju dia besor2...heheheh....

daaa....:-)


Saturday, May 22, 2010

Pembuli Jalanan

Salam Sabtu,

Wah tajuk. Kanmain lagik! Hehehhe..actually aku mmg suke ngaco rafiq bila dia leka bermain ngan sesuatu. Benda yg paling dia suka beg hp aku. Habis lenjun tali beg hp dia isap, gigit2! uhuhu..

actually ni gambor beberapa minggu lepas. tergerak lak ati nak publish. hehe

Jomla nengok camne rupa dia bila dibuli oleh ibu dia yang kaki buli...wakakakakak...


suka benor ngan beg nih. Apo ntah yg bes sangat..pastu aku saje ngaco..amek beg tuh! masa ni tengah leka main beg.



Uwaaaaaaaaaaaaa!!!!
ni la padahnye bila aku amek beg tuh....wakakakka..geli ati den nengok dia nangis camni sbb rafiq mmg jarang nangis. heheheh.

Pastu...aku bagi balik...terus teresak2..seolah2 dia cakap..
"ni rafiq punye...sob sob sob"
*sambil air mata bergenang...ohhh drama la ko ni rafiq. leh jd raja air mata ke ape nih? uhuhu*

Oh..sadisnye muka mu itu Nak oit...sian ibu nengok..olololololo...ngeh ngeh ngeh

sekian untuk hiburan di hari ini...:-)


Tengah hari ni balik Kg hubby..jenguk MIL..

Happy Weekend!


Friday, May 21, 2010

Rafiq Demam


Salam,


Semalam aku EL. Entry sebelum ni adalah auto publish entry so tak dan lagi nak reply komen2 korang...:-)

Biasanya nak naik bulan rafiq demam. Tapi kali ni lain plak style dia. Demam seminggu selepas naik bulan. Hehehe

Ok2..actually malam rabu tu rafiq dah demam skit2. so aku just bagi ubat demam yg dah sedia ada jelah...suhu pon dalam 37.7 camtu. Kira leh lagila nak bagi ubat2 yg ada..then as usual anta pengasuh..masa amek dari umah mamact, demam dia dah kira ok..n hampir takde. So, aku just bagi je paracetamol yg ada. Tup2..tengah malamnye naik mendadak. 38.5..aku lap2 badan..suhu turun skit...

Terjaga kul 4.30 pagi..dia merengek tak selesa..panas sgt masa tu. Dah cecah 39.3..disebabkan lepas nyusu dia tido balik...aku pun pikir takpelah, pagi nanti g klinik. Terjaga utk solat subuh..naik lagi suhu dia beserta muntah yg banyak..Ya Allah...terus melompat..kami terus ke DEMC..masa kat spital suhu dia 39.8. WoW! then doc bagi ubat nihhhhh


Ubat bentuk peluru. Masuk ikut vontot..kikikik..tapi mmg berkesan la beb ubat nih! kejap je suhu badan rafiq turun. dah lama nak beli utk simpan in case tiba2 suhu badan dia naik. tapi tak terbeli2..tup2 td mmg spital bagi. Bagi means bayor ye. bkn free..agagaga...

Ubat ni hanya boleh digunakan jika suhu badan bb tinggi sgt2 je tau. Bkan main taram je bagi. Then bila dah bagi ubat ni, paracetamol hanya boleh diberi selepas 6 jam pengambilan ubat peluru nih.

tapi aku tak retila nak guna. lepas ni if suhu dia naik tinggi lagi..camno aku nak masukkan ni weh? help! semalam nurse tu tutup langsir masa kasi ubat ni kat rafiq. huhhu



ciannye boboy ibu demam..lepas kene ubat peluru tu sedas terus tido bila sampai umah...*tido disebalik bayang2 sinar cahaya matahari pagi..ngeh ngeh ngeh*

Pagi ni nampak cargas dah skit si rafiq. harap2 okla tu duk ngan mamact..tak sampai ati nak tinggal kat pengasuh tadi. memandangkan cuti dah nak abis, terpaksa juga anto..huhu.




Thursday, May 20, 2010

Nombor Bertuah

Salam

Aku pernah join kursus anjuran Bahagian Perkhidmatan Psikologi UiTM..sure korang pikir psikologi ni ialah tempat org 'gila' kan? oohhh tidak...kat sini dia more to bagi kaunseling kepada staf2 kat sini. if ade masalah kerja, stres tempat keje, or even stress ngan masalah family pon leh mintak pendapat & padangan tau..as usual la kan, org keje gomen ni kene g kursus tu..kursus ni utk penuhkan jam wajib kursus dalam setahun. ni utk SKT..

ok2..dalam2 byk slot tu..salah satu ialah..kami perlu memberi tarikh lahir. Then mereka buat pengiraan untuk kami & terjemahkan..


Inilah rupa dia...dan hasilnya..my lucky number is..seven (7)..no yang kat tengah2 tuh...masih tergiang2 lagi kat telinga.."eh roslina, nombor u sama ngan nombor siti norhaliza la"

Kuang kuang kuang.....

Berdasarkan apa yang tertulis kat buku yang depa ade tu..if seseorang bernombor 7 adalah:

Berunsurkan air:
  1. Bertuah, ramai peminat/pengikut
  2. Seseorang yang boleh merancang dengan cepat
  3. Sentiasa sibuk, ke sana sini menyebabkan tekanan tetapi berakhir dengan kejayaan
  4. Penyokong anda membantu untuk mencapai kejayaan
  5. Penyokong menjadi rakan perniagaan
  6. Suka bercakap, menarik penghianat tanpa disedari
  7. Kadangkala rakan/penyokong membelakangi anda atau anda disabotaj oleh rakan sendiri
  8. Perniagaan baik di peringkat permulaan
  9. Jika berniaga, perniagaan anda menarik ramai rakan kongsi dan pekerja yang cepat/cekap
  10. Anda selalunya bertuah, ramai penyokong/rakan wanita

kah kah kah...tapi ade jugak yang betul tu..sipi2 pon ade..kah kah kah


tapi..yang aku nak cite hari ini adalah..no. yang selalu mengena ngan aku adalah 7 or 3 or 4...3+4=7 rite? har har har..

ok2 jom tengok..

  • besday aku = 3 hb 4 (3+4 = 7) kah kah kah
  • Ketiga-tiga rumah yang aku sewa masa bujang dulu bernombor 7
  • Rumah aku duduk skang bernombor 2+5=7
  • bilik aku bersalin no 17
  • katil aku lepas bersalin no 17
  • no hp yg aku guna since 2002 ialah 01x-xx7x7x7
  • dan baaanyak lagi yg tak disengajakan....bla bla bla
what coincidentally kan?

ehehhehe..ape2 pon..sila la jgan percaya sangat dengan nombor2 bertuah ni..itu semua adalah KEBETULAN!!...yg maha tahu atas ape yang terjadi tuu kat atas tu..Dia yang tentukan semua benda!


wallahualam!



p/s:
Sila jgan mintak aku tolong kirakan besday korang ye utk tahu result korang sbb aku sendiri tak sempat nak belajar! uwaaaaa sbb ramai sgt peserta masa tuh! uhuhuhuhuhuu

if tak..leh perturun kat korang kan kan kan...wekkeke

daaa..:-)


Wednesday, May 19, 2010

I'm Just Wondering...Help me!

Salam,

Dah banyak kali nak posting pasal ni..tapi tak terbuat2...

ok2 camni..bagi sapa2 yang selalu follow n baca blog aku sure tahu zaman2 aku mengeluh & meluah rasa kat blog tentang susu aku merudum bukan? leh tgk kat label breastfeeding. Masa tu rafiq belum boleh makan solid food means umur rafiq 6 bulan ke bawah. Masa tu aku mcm catu2la susu rafiq..bagi skit2..satu botol dalam 2oz ke 3oz je..*aku terpaksa okeh..bkn saje2 buat camtu. if tak kelaparan la rafiq!*

then..skang susu aku okla..takdela meriah mana cuma mmg cukup ngam2 untuk bekal rafiq sehari2 dengan pengasuh. Ada kala dia minum sikit so leh la aku wat stock.

Ermm..yang buat aku bimbang...Adakah sebab aku ajar dia minum cam catu2 camtu buat dia skang mmg takkan habis minum melebihi 12 oz sehari..meaning 4 botol susu berisi 3oz setiap satu. If aku bagi lebih dalam iaitu 15oz, sure ada balance satu botol berisi 3oz...

bukan apa..aku tengok org lain..anak2 depa minum sampai 20oz sehari..macam anak zimah & siti...

ok ke anak aku tu eh?? setahu aku budak cam rafiq perlukan hanya 20oz sehari...means during ngan pengasuh & dengan aku...*if fakta aku salah sila betulkan ye*

berat rafiq makin naik dan makan berselera..aku tak nakla sbb dia makan berselera sampai keperluan susu utk dia tak mencukupi kan..

cuma..i'm just wondering..camne anak org len leh minum sampai 20oz n tidak rafiq?? risau gak if ade effect kekurangan susu ke ape kan...huhuhu


help...aku perlukan pertolongan dari kawan2 diluar sana..NORMAL kah semua ini??

thanx in advance...



Hasil Pam semalam..4 kali pam! 8a.m (2oz)+10.30a.m (3oz)+1.00p.m (3oz) then campur jd satu botol +
4.30 p.m (4.5oz) = 12.5 oz..

"Sekadar untuk motivasi diri je gambor nih..hehe.."*wink*



XoXo!

Tuesday, May 18, 2010

..iEzMieRaH SPECIAL GIVEAWAY..



Ne no Ne no...eheheh..dah lama tak joing contest..bagi la can kat tuan umah join contest ni plak yep..ngeh ngeh

Dah lama nak join..siap tuan umah dah bagitau 2 kali jemput join eden tak sempat2 lagi nak join..sori ye Chugie...

Blog chugie ni baru lagi aku kenai. But since kenai selalu la singgah drop komen sbb chugie pon rajin komen kat blog aku..thanx chugie..:-)

sebagai tanda menyokong kwn2 buat contest..aku nak join jugak :-)



ok2..dia ade 2 kategori...

so..aku masuk
KATEGORI 1: PENGOMEN TERTINGGI
&
KATEGORI 2: PENGUNJUNG BLOG


hanya mencuba nasib!

utk tahu lebih lanjut..leh g Blog Chugie ni..sana semua ade syarat2 dia ok...

selamat menjoingkan diri & selamat mencuba...


:-)


Bayi mati disyaki didera pengasuh!


 IBU Muhammad Rayyan (tengah) ditenangkan  oleh ahli keluarganya ketika  menunggu jenazah bayi berkenaan di PPUM, semalam.
IBU Muhammad Rayyan (tengah) ditenangkan oleh ahli keluarganya ketika menunggu jenazah bayi berkenaan di PPUM, semalam.

Mangsa alami pendarahan dalam kepala


PETALING JAYA: Seorang bayi lelaki berusia lapan bulan meninggal dunia, disyaki akibat didera pengasuh yang baru dua minggu menjaganya.

Mangsa, Muhammad Rayyan Afzanizam, disahkan meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), di sini, jam 8.30 malam kelmarin, sehari selepas koma.
Mangsa dipercayai meninggal dunia akibat pendarahan dalam kepala selain turut mempunyai kesan lebam pada bahagian kaki.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Zainal Rashid Abu Bakar berkata, bayi itu mengalami sesak nafas dihantar pengasuhnya ke klinik di Subang Jaya pada jam 7 malam, Jumaat lalu.

Beliau berkata, ibu bapa mangsa yang dimaklumkan mengenai perkara itu kemudian mengejarkannya ke PPUM sebelum dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU).

Bagaimanapun, katanya, mangsa disahkan meninggal dunia 24 jam selepas diberikan rawatan di pusat perubatan terbabit.
“Doktor yang merawat mangsa membuat laporan polis selepas mengesyaki kesan dera pada tubuh mangsa. Ketika ini, kita masih menunggu laporan bedah siasat,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Zainal Rashid berkata, polis menahan seorang wanita berusia 40-an yang tinggal berjiran dengan rumah keluarga mangsa di sebuah pangsapuri di USJ, Subang Jaya, pagi semalam bagi membantu siasatan.

Katanya, wanita itu ditahan reman enam hari mulai semalam dan kes terbabit disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Sementara itu, keluarga mangsa ketika ditemui di PPUM, enggan bertemu media bagi memberikan sebarang kenyataan.

Jenazah bayi berkenaan dituntut ibu bapanya kira-kira jam 3.15 petang dan difahamkan mangsa dikebumikan di kampung keluarganya di Port Dickson, Negeri Sembilan.


Inilah perkara yang paling aku takut nak hadapi. Ya Allah..Kau lindungila anak aku ya Allah...amin.......

Ajal maut ditangan Tuhan..ya betul..tapi if boleh biarlah diambil selepas kita dapat tatap wajah2 mereka yg kita sayang sepuas-puasnya...aminnn...

al-fatihah utk Adik Rayyan..syurga menantimu..


Sumber: Berita Harian

Monday, May 17, 2010

Rafiq is 10 Months oredi

Salam..

Been silence for few days like one year leave my beloved blog without any updates!

ok2..Rafiq is 10 months already. Yeay! 15 mei 2010, genap umur rafiq 10 bulan. tapi hari ni baru nak update.uhuhu

Jom tengok his milestones..


  • Berat terkini 9.2 Kg
  • Dah ada 5 batang gigi..3 atas, 2 bawah. Coming soon, gigi ke-6 bahagian atas
  • Belum merangkak or even bertatih! belum masanya..maybe.
  • Combat (menarik dada) amatla laju!
Jom tengok ape yang rafiq suka, Rafiq Tak suka & dah pandai ape:

Rafiq Suka:
  1. Makannn...Syukur sgt2 sbb rafiq really enjoy his food. Terutamanya bubur2 yg ibu masak. Feveret dia ialah plain porridge+carrot+kentang+bilis n blend together. Sonok sgt bila anak suka makan hasil air tangan kita tau!
  2. Rafiq suka makan biskut yg ibu rendam dalam air suam...:-)
  3. Tengok iklan (ape2 iklan janji iklan..hehe)
  4. Tengok Video2 klip kat Astro tu (kan main lagi terlopong mulut tertutama lagu2 hafiz, akim & stacy)
  5. Tengok org azan kat tv, zikir2 & org mengaji kat Astro Oasis.
  6. If ibu dia mandi, suka tunggu depan pintu sambil ketuk2 pintu...siap panggil2 lagi...(haiihhh, buuuuu, eiiiiii, buahhhh...aahhhhh ahhhh)
  7. Main air if mandikan dalam besen. Cepuk cepuk cepuk sambil basahkan ibu & gelak2.. haihh..noti arr
  8. Main wiper kete abah dia sambil kuarkan air wiper..melopong mulut!
  9. Menggigit...masyaallah...sakit giler weh! semua benda nak gigit. lengan, jari, leher ibu pon dia geget. jgn jd drakula udah la nak oiiii...huhu
Rafiq Tak Suka:
  1. Tinggal sorang2..terutama bila dia nak susu or nak tido. Pantang betul tgk ibu buat keje..sure dijerit2nya dari ruang tamu suh amek dia.
  2. Minum air masak. If tengah makan sulam ngan air masak, sure rafiq bentak2 marah sambil genggam tangan tanda protes n mulut menjerit2!
  3. Mainan ada bunyi terutama Duck yg aku belikan konon nak teman dia dalam besen. Tengok2 dia menangis bila aku picit itik tu..uhuhu. Satu lagi rafiq tak suka kasut bb yg ade bunyi cit cit cit tu...dia baling ke bawah. Aku dah beli..nampaknye kene buangla benda alah yg leh ilangkan bunyi tuh.
Rafiq dah pandai:
  1. Bila pakai tudung or angkat beg mcm nak g jalan..dia akan meraung nangis siap2 takut kene tinggal.
  2. Kalau dah ready nak kuar..then masuk umah balik dia tak nak duduk dah lepas tu..dia akat melekat kemas kat aku sambil nangis sbb kononye dah janji nak kuar..tapi tak jd kuar plak! aduhai..bijak sunggoh!
  3. Bukak pelekat pempes ..haih..yg ni mmg tension jugak kdg2 tu..dah lekat dia bukak..dah lekat dia bukak..tapi if guna CD button..dia tak reti bukak...:-P
Apa yg buat ibu lega tentang rafiq to date:

  1. Bila hantar kat pengasuh, rafiq dah jarang nangis sbb mcm dah faham..ibu kene work..petang baru ibu ambik
  2. Waktu tido dah normal..10 n above is sleep time. No more berjaga arrrr...(if rafiq berjaga mata ibu jd cam panda tau!)
  3. Bekalan susu ibu makin stabil untuk rafiq..dan mencukupi utk bekalan rafiq sehari2..syukur alhamdulillah.
  4. Tak banyak kerenah if pergi ke majlis2 sosial..janji ibu ada di sisi. Ibu tak pegang pon takpe janji ade kat sebelah pon dah cukup bagus utk dia.

ini gambar2 yg aku snap sepanjang rafiq berumur 9 bulan ++..


rafiq takut itik kwek kwek tu! haihh...kate boboy tapi penakut!


Really enjoy his food..if lambat suap...membentak2 sambil jerit nangis!


See...melopong mulut main wiper..siap kuarkan air wiper lagi..hahahah


Rafiq dah ade 5 gigi..:-)


Okla..if ade lagi perkembangan aku akan update lagi..

oh ya.."SELAMAT HARI GURU UTK SEMUA GURU2 YG BANYAK BERJASA KEPADA SEMUA" cheers!


daa...:-)


Thursday, May 13, 2010

Kerja Kerja Kerja

Salam..

Sekarang adalah musim busy utk aku..20 Jun nie pelajar baru e-PJJ akan registerkan diri depa. So, as usual Modul2 yg baru sudah datang berderet sampai tak menang tangan utk diformat.

Sooo...aktiviti berblog akan menjadi kurenggg ye kawan2..

if aku tak jenguk n komen umah korang ari2 jangan ingat aku tak sudi jenguk n tinggal jejak ye..

kerja hakiki perlu dilaksanakan..

Sekarang lunch hour aku dah tak tercongok depan PC mcam dulu kala..Tengah hari adalah waktu untuk Pam susu utk rafiq & rehat2kan mata & kepala..

till then....daa...:-)

XoXoXo!

Wednesday, May 12, 2010

Problemo yg tak sudah2!

Salam.

lewat bersiaran.

ok2..semalam aku amek duit kat mesin ATM bank Kaler Kuning Kepala Rimau. Sure korang tau kan bank tuh!

aku amek duit kat Mesin ATM utk Withdrawal tu la kan..Tup2 kuar duit camnih!

Aku telek2 la duit tu sbb aku tau sah2 dah duit tu takkan ditelan oleh Mesin Cash Deposit kat sebelah tuh!

aku cuba nerai nasib la kan...mmg dia tak terima ko!

dahla kene beratur sekali lagi. mmg hangin!

aku p tanye kat pegawai tu..leh tak tukor duit ni? if kat pasaraya tak terima jugak duit camtu.

korang tahu ape depa cakap? "Eh, takkan duit ni kuar dari mesin ATM bank kami kak.."

aku??? rasa nak sembur je..tapi sbb aku malas nak bertekak..aku cakap.."If sy tipu, ape sy dpt? dokser tau tipu2"

pegawai tu cam tak caya gak..SO..CONCLUSIONNYE..aku malashhh nak layan..aku buh je semua duit baru cenginih..

Pandai plak mesin tu telan eh...semua dia sapu janji duit tu cantik tak koyak, tak berlipat, tak bekedut seribu cam duit kat atas tuh..Haiihhhh......berasap je kepala..aku nak cepat balik..dahla tersalah masuk sampul pos express dalam tong surat biasa..silap2 aku jadi HulkHogennggg!


Semalam beli kentang rafiq kat kedai area umah aku guna duit kedut2 tu..sib baik dia nak terima..maybe dia tak perasan kot sbb org ramai..Hahahahahha...

***moralnye, if kat kedai2 runcit kecik2, korang g bayor time ramai org..sure tokey kedai tak perasan..agagagaga..

daaa..:-)


Tuesday, May 11, 2010

Aku Pening sampai semua benda jd tak kena!

Aduhai..byk benda nak buat ari ni..tapi rasa cam tak menang tangan. Doremonnnn...pinjam poket ajaib buleh?? uhuhu

Kepala aku pening. Jantung aku lajuuuuu..awat la ni? if malam ni still mcm ni..esok kompem ke klinik lagi aku.

Actually..aku nak cite ni ha....

Aku dah pos semua hadiah untuk Giveaway & Top 5 commentators tempoh hari tu kan..tertunda dari last week sbb aku tak sihat...minggu ni mmg nekad nak setel semua2 nih!

Hadiah untuk Nida, Salwa & Zai takde masalah sebab guna Pos Laju...

yang buat aku lagi ting tong ni..adiah keychain untuk Top 5 commentators tu iaitu Kak Dee, Ena, Catlina, Iena & Lily sbb aku guna Pos Express.

kisohnye camni...lepas dah setel semua adiah GA tu kat kaunter..aku p la kat peti pos tu kan..dia tulih pos express..then aku pon ngan senang lenang nye piung piung p masukkan dalam kotak.

dia tulih DALAM SELANGOR..ok2..itu mek iena..sbb yg lain2..Aku buh dalam kotak LUAR SELANGOR...setel n berlalalala..

sekali...aku berpaling sekali lagi. Haaa??? whaat???? aku masuk dalam tong surat biasa?? humanghaih...camno ni?? suppose masuk tong Pos Express..pastu baru teringat aku kene Koyak Bar Code kaler kuning utk Pengirim tu..:-((

pic from google..


bar code kaler kuning tu aku tak koyakkan..aku dah ingat..tapi lupe jugok! ingatan tak berapa kuatla sejak akhir2 ni.....uwaaaaa....if ilang, mmg kate org tu saje2 sedekah la kat pos ofis ni!

aku p kaunter tu tanye leh tak kuarkan sbb aku salah masuk tong..dia cakap takpe..nanti org kutip tu asing2kan..

rasa nak melutut je kat akak tu suh p bukak! uhuhuhhuu


untuk Kak Dee, Cat, Lily, Ena & Iena..if adiah korang tak sampai cakap tau..huhuhu..cedihnye.

awatla aku ni??? ish2..nak kene p servis ni kotak ingatan nih.....tula doromen tamo kasi pinjam..tamo kawan doremong!


p/s: Nida, Sal & Zai...nanti tengok2la ye kot2 ade adiah sampai..:-)

p/s2: belajar dari kesilapan..lepas ni if aku nak pos lagi tobat la aku koyak bar code tu siap2..uhuhuhuhu


Monday, May 10, 2010

1Superkids - MBP Family Day

Salam


Semalam kami bertiga tiga ke 1Superkids Family Day. Mula2 sesat jugak sbb ade rujuk 2 peta. satu lain satu lain. Sib baik suami aku biasa kat area tu..if aku p sorang ngan rafiq mau nangis tengah jalan sbb sesat! *hua hua*


Inila tempatnya.. Wisma Bling Lustrre..puchong. Bawah sekali ada pusat kecantikan kereta..kira collaboration la ni..depa buat pembukaan serentak..1Superkids club ada kat tingkat satu..with pink theme..i like..:-)

Yang besnya ada makan2..Nasi beriyani adalah menu utama..tapi gambor tak snap..then ade KEk2 cantik..sedap plak tu..n baaanyak lagi makanan..huhu..puas makan..:-)

Kat Kaunter Pendaftaran..actually nak bergambar ngan CikLily Putih & Kak Fid..tapi tgkla depa bz tak menang tangan melayan org yg baru datang..salute lah!



Oh..kaum2 bapa ..Thanx for ur support. Suami aku wif Kak Fid punye somi..actually cikpid,suami dia & suami aku ni classmate maser kat SERATAS dulu..sbb tu aku mmg kenai Kak Fid or suami aku selalu panggil dia CikPid..




Antara booth yang ada...baru lepas hujan. tu jalan basah.




kat 1Superkids Club..mmg cantik decoration dia..sofa tu kaler pink..ntah camno bila dalam kamera aku jd kaler meroon..wekkekek




Kat satu sudut..ruang baby duk main2.




Yang ni kat tingkat 2..ramai giler budak2...mostly yg join mcm2 xtvt yg ade..antaranya storytelling, mewarna & mcm2 adaaa..sonok tgk depa..




With Nia @ UnlistedOne..nampak lain dalam gambar tu aku tak cam sgt..bila tgk Tag nama kat tepi tu baru perasan..nice person..nice to meet u nia..:-)




With Anje@MamaAqish..Mula2 aku tgk si kecik tu..mcm pernah tgk..rupanya si aqish..hahahah..kedua2 budak itu adalah moody....tgkla muke depa..ish2..sgt masham! hehe..nice to meet u anje...:-)


Mrs Kown @ shila..mula2 aku tgk si Adam comel tu..terus terjah Adaammm..hehe..then berula bersapa2 ngan shila n mat kown..actually I'm a silent reader of her blog..nice to meet u shila..:-)



Haa...inila tuan punyer 1Superkids Club nih..tuan rumah la kiranya ni..sonok tgk Mommy Lyna ni..berkejaran sana sini..bz sunggoh melayan tetamu..
eh..rafiq n fahry ni bergaduh ke? masing2 toleh ke lain..tula namanye budak2..bkn nak tgk kamera..uhuhu..thanx Lyna for d invitation...nice to meet u..:-)

*aku bersapa2 ngan Kak Ros, tapi lupe nak snap gambor daaa*



With Afidah@Firahadifa..cantik orgnya..almaklumla..ade butik kecantikan produk Golden Horse tu..harusla nampak cantik & Menawan..ehehhe...
nice to meet u Afidah...:-)



Ha ni sape lak ni? if tak kenai ketuk kapla ngan keyboard..uhuhu
awat lengan aku jd besor camtu eh?? normal kah org yg dah ade anak jd cengituh? uwaaa.....larikkkkkk


sekian...daaa...:-)



Sunday, May 9, 2010

Selamat Hari Ibu..

Salam..

Hari ini adalah hari yg ditunggu sebab 1st time nak sambut utk diri sendiri. Ehehe..last year rafiq still dalam perot so cam tak bes sgt lagi feel dia..

ape yg seronok sgt tu rose? ehehehhe....sonokler...sbb selama ni just duk wish kat mak..haa ari ni nak wish utk mak & diri sendiri..malam td tepat jam 12 hubby wish happy mother's day n kiss aku...terharunye..thanx abang..:-)


  • Selamat hari ibu untuk bonda tersayang...mak aku dah 69 tahun..tapi alhamdulillah masih kuat berjalan ke sana kumari sbb mmg aktif berjalan. ade aje keje dia nak buat..mak aku skarang kat kg *terengganu*, duk sorang2..arwah ayah dah 26 tahun pergi..kesian plak aku tgk dia sorang2..hanya tepon sbg pengganti diri..nak balik selalu dah tak boleh. if time bujang mmg sebulan sekali aku balik! Untuk Mak aku, semoga mak aku panjang umur, murah rezeki, diberi kesihatan yg baik utk beribadat & sempat tgk anak2 aku yg akan datang...itula doa aku hari2 utk dia...aminnnn ya rabbal alamin....

  • Untuk mak mertua aku juga...selamat hari ibu Ummi..semoga ummi dipanjangkan umur, diberi kesihatan yg semakin baik *beberapa bulan lepas operate tempurung lutut* dan diberikan peluang utk tgk anak2 kami yg akan datang...aminnn...

aku suka gambar ni..diambil msa hari pertunangan aku..yg tudung putih tu mak aku..tudung hitam MIL.


  • Untuk aku pula..selamat hari ibu utk aku..semoga peluang menjadi seorang ibu yg diberi oleh Allah S.W.T ini akan menjadikan diri aku semakin matang & menjadi ibu mithali insyaAllah...aku sangat bangga kerana dah jadi seorang ibu...syukur ya allah..terasa dah cukup sempurna menjadi seorang wanita taktala mendengar tangisan anak dihari kelahirannya...sekarang dah ade seorang suami yg sgt baik, anak yg comel & terus berdoa utk mendapat anak2 yg seterusnya..amin.....

the sweet moment ever in my life..

  • Untuk sahabat2 yg lain yg bergelar ibu/mama/ummi/mummy/mak..SELAMAT HARI IBU...semoga amanah yang Allah berikan ini kita laksanakan dengan ikhlas, berikan kasih sayang yg secukupnye, berikan yg terbaik untuk anak2 kita agar mereka menjadi anak2 yg soleh & solehah..insyaAllah....



p/s: org kelinik tu tak call, means darah aku ok n aku demam biasa sajela tu..alhamdulillah

p/s2: ptg ni if takde aral melintang aku akan ke Family day 1superkids..insyaAllah...



1Superkids & MBP Family Day




::Sticky Mode entry until 9 Mei 2010, sila scroll ke bawah utk new entry k..:-)::



Salam & Selamat Petang.

Pekabor kawan2 seme? Aku ok je....Oh ye..Semalam Rafiq dapat habiskan 10 oz susu dengan jayanye..Alhamdulillah...Makan juga dah berselera kembali...:-):-)

Ok2..ape aku nak citer ni ialah...aku nak join Family Day anjuran MBP & 1Superkids ni...Tadi dah dpt balasan email dari MamaLyna...C u there ke kak...insyaAllah....

Suami aku dah bagi green lite utk join. Tataula if last minute dia kene outstation..mati kutula aku..huhuhu...

9 Mei ni Mother's Day kan? Haa...ape kate kita join Family Day ni..meriahkan suasana kata org..sure leh say hai hai bye bye nanti..besnye...setelah 2 tahun berblog..ni 1st time aku nak join benda2 camni...*wink*

Bila? Kat Mana?

Acara: 1Superkids Club Launching & Family Day
Masa: 2pm – 6pm
Tarikh: Sunday, 9th May 2010
Tempat: Wisma Bling Lustre, TanMing Boulevard, Tmn Meranti Jaya, Puchong



Oh ya..ade Pre event Contest tau - Top Referrer

Blog yang dapat highest number of visitors to 1Superkids.com akan dapat hadiah misteri masa Family Day tu nanti,
cara di senang sajork:
  1. Buat satu entry khas tentang Family Day ni
  2. Letak link http://1Superkids.com dalam posting tu
  3. Letak Banner dan link back kepada http://1Superkids.com
  4. Hantar URL entry anda kepada http://mysuperkids.net/contact




Then..last sekali letak banner ni (if dah confirm nak pegi ok)....

Mudah bukan?

Ada bermacam2 aktiviti katanya..Ada liputan dari pihak Media termasukla harian metro, Pa&Ma, Stesen Tv..wow...besnye..

Dan juga aktiviti2 lain..Indoor & Outdoor...bes bes

Masuk adalah PERCUMA!

Untuk Maklumat Lanjut, Bolehla ke 2 website ni...MBP (Kak Ros) & 1Superkids (Mommy Lyna)



p/s: kalu dood otstesen..nak tumpang cikpid leh? agagaga....(muke tak malunye dia mek rose ni) kah kah kah


Saturday, May 8, 2010

Kenapa ni??

Salam..

Hari jumaat aku MC lagi. Demam kejap on kejap off..nape eh?
pagi tadi aku g klinik lagi utk check..
doc amek darah..result on sabtu sbb nak anta ke lab..
ermmm...takutnye

skang ni denggi berdarah sedang menyerang shah alam!

aku hairan bkn ape..sengal2 badan tu yg tak tahan tu..
sian rafiq..dah byk ari aku tak kiss dia..
selsema pon leh tahan besnye. uhuhuhu..

ape2 pon hopefully result darah aku ok..sbb pembantu klinik tu cakap.."if ari sabtu sy tak call maknanya darah akak ok ye" aku angguk aje.

ermmmm....aku risau ni..takut rafiq jangkit. dah asyik bersin je skang. aduhai..mintak2la dia bersin sebb habuk n bukan sbb nak demam or selsema.

oh ya..utk kwn2 yg komen posting sebelum ni..thanx a lot..

kak eb stil kat wad..tengah dipantau..dia punye heartbeat kadang normal. kadang tak normal..stress katanya..aduhai..sian sunggoh!

ape2 pon..harap aku sihat sebelum 9 haribulan. sbb nak berjimba2 di Hari Keluarga 1superkids..yehaaa....

okla..takde mood nak menaip..daaa....


p/s1: aku dah dapat MC ganti..MC yg rafiq makan tu..uhuhuhu..gelak besar doktor bila aku cite anak aku makan n tunjuk kat dia MC yg dah tinggal separuh tu..uhuhhu

p/s2: nanti dah masuk ofis aku jenguk umah korang ye..tau la kat umah ni..guna berukband..slow yg amat utk terjah semua umah korang..uhuhuhu....


Thursday, May 6, 2010

Kak Eb warded, semoga selamat semuanya..

Salam...

Humanghaih..dah petang yo. Den tak perasan. Hari ni ramai org takde kat ofis. Dahla demam2 pon datang kojo. huhuhu..tak dpt pekerja cemerlang den tak tahu la nih..kah kah kah *berangan la ko rose!*

ok2..aku nak ckap ni..kak eb @ mamaaerish warded kat Wad Bersalin 2B Hospital putrajaya...

korang jgn pelik plak ye napela si rose ni sebuk2 nak wat posting nih..ehehe..kak eb tu ex-ofismate..dia dah tukor department len..just now she text me to inform her condition...

dah nak bersalin ke??

eh belom2...dia warded koz under observation..sape2 yg baca blog kak eb sure tau kan condition dia camne ngan bb lam perot dia yg breach tuh..aduhai..takut gak kan bila bb songsang ni..mintak2la bb tu duduk betul2 time nak bersalin..manela tahu dia nak pusing balik..kan kan kan..doa & tawakal jela yg boleh dibuat...

mcm aku..masa pegnent dulu pon mcm2 masaelah..ngan uri kat bawahnye..High BPnya..adui..bila dikenang..semua kenangan takleh dilupakan..

ok kawan2..doakan semoga kak eb selamat k...


daa....:-)

Rafiq......Rafiq


Salam..

semalam aku MC. Demam tak kuat sangat. tapi dia punye selsema & pening hanya tuhan yg tahu. Rasa pusing2 kepala...jgn ingat aku pegnent lak ye..belum2.ehhehe..

Ok2..skarang kul 2.30 pagi dah. aku takleh nak tido balik. tatau nape. pening2. Tadi terjaga kul 12++ bila en suami balik. then terus takleh tido. blogwalking la ape lagi. tapi takleh nak leave comment sbb berukband sgt slow ini malam. esok aku jln2 lagi umah korang k..:-)

Tadi kul 1 lebih aku baru perasan ade mesej dari bos kecik kat hp tanye esok keje ke tak? lepas je reply insyaallah keje terus teringat mane aku letak MC aku siang tadi ek?? aku lupe...pening sgt2 kan..pastu terus bangun p cari sbb ati ni rasa tak sedap je..tatau nape..uhuhuhu

belek2 h/bag..tgk2 tak ade!
ati aku cakap...sah dah ni...sah dah! yg rafiq duk ngap tadi tu MC aku...uwaaaaa....

ape yg aku ingat aper terjadi mlm td masa tgk tv...si rafiq ngup ngap ngup ngap 2 kertas..satu kaler putih satu kaler hijau...putih tu aku ingatkan resit beli barang..rupanye MC aku weh!! yg ijau tu duit 5 hengget!

dia dapat capai h/bag aku kat atas meja..tak sangka plak dia leh capai..owhh..dah makin tinggi upenye anak aku tuh..huhu



Inila hasilnye...kertas putih aku sangka resit beli barang yg aku dah campak ke lantai cepat2 bila tengok dia ngah sedap ngap kertas...aduhai....rafiq..rafiq...

nampak gayanya..esok kene g klinik balik la ni utk dpt MC lain..takkan aku nak hantar MC camnih kat kerani cuti..huhuhu...sabar jela..........

ok..nak sambung tido..daaa...:-)


Tuesday, May 4, 2010

Aku terkenang...

Salam..

Pejam celik pejam celik...dah nak masuk 10 bulan perjalanan menyusukan rafiq secara ekslusif. Alhamdulillah..syukur ya Allah...

Semalam, waktu pam susu sesi tengah hari, tiba2 rasa sayu je. Terkenang waktu meriah dolu2. Hehe. Walaupun sekarang dah tak semeriah dulu susu aku, tapi aku sangat bersyukur & rasa bertuah kerana masih ada susu untuk rafiq.


aku pam sehari 3 kali...10 a.m, 1 p.m & 4 p.m..means, setiap 3 jam. Time meriah dulu 2 kali je *kesilapan yg tak mungkin aku ulangi*. If dari dulu aku pam 3 kali sehari kat ofis, insyaAllah stok susu banyak..hehehhehe...tapi takpelah, pengajaran utk aku & utk coming babies..insyaAllah if ade rezeki...tak jd kelam kabut cam rafiq..ngeeee...


Kat bawah ni..hasil perahan aku setiap sesi. Kadang2 hanya cecah 2 oz. Kadang2 3 & 3.5 oz..if dapat 4 oz tu rasa cam kembang semangkuk dah..wekekke..

Ini hasil perahan petang semalam...tidak mengiciwakan aku. kira dah banyak la tu utk aku buat masa ni...:-)




Inila benda yg aku terkenang2 tu...ngehehehe. Ini adalah hasil tuaian masa susu tengah meriah dolu2..Ini adalah hasil sekali pam tau!

masa tu rafiq 4 bulan tak salah aku..pastu umur rafiq masuk 5 & 6 bulan susu jd merudum. kesilapannye mungkin aku tak teruskan amek supplement shaklee masa confinement. then aku amek balik selepas disarankan oleh mommy lyna. alhamdulillah..susu masih ada sampai hari ini..:-) Supplement yg aku kekalkan hingga hari ini adalah Alpa Lipid & produk2 shaklee. Memang costly..tapi utk org yang susu tak berapa nak ada ni, supplement mmg byk membantu selain rezeki yang diberi oleh Allah...syukur...




Oh ya..ini adalah pembakar semangat aku..sebelum sesi pam, aku amalkan baca Surah Al-Baqarah ayat 60, then urut Breast dari atas ke bawah sambil selawat ke atas junjungan nabi Muhammad S.A.W....pastu tengok gambor rafiq kat hp..

yg buat aku hepi hari2 bila nak pam ialah..aku buat dialog sendiri:


rafiq:
Ibu Buat ape tu??

ibu: Pam susu utk rafiq la..nanti takde susu rafiq lapar la sayang..

rafiq: Ooo...nanti pam byk2 ye ibu..nanti rafiq nak jd budak bijak, baik & membesar bagai juara!

ibu: Ok cayang...then kiss gambor rafiq..



owhh...how much aku sayangkan anak aku..aku nak anak aku dapatkan yg terbaik! Oh ya..kdg2 aku tengok video rafiq yg aku rakam. Pembakar semangat tuh!



itula korje aku bila duk mengepam..wekkekek..lawak kan? lantakla..janji aku hepiiiii.....


selamat bekerja....daaaaa :-)

Monday, May 3, 2010

Ibu Mengemas dia pon sibuk mengemas..aduhai

Hehehe..nak taip posting ni pon aku gelak sorang2 bila teringat gelagat rafiq malam td. Lucu sunggoh anak bujang aku tuh.

Korang tgk jela gambor2 ni ye..:-)

Ini gambar last week..aku sibuk nak lipat tudung n masuk dalam laci2 tu..dia pon sibukla duk tarik2 jugak..penat den tau..pastu isap2 tudung tu..abis lenjun..haihhh...

korang perasan tak sejadah kat belakang atas walker dia tu? ehehehe..dia duk heret la sejadah tu ke hulu ke hilir..huhu..nakal sunggoh..

See...merata2 ceruk dia bawak sejadah tu..wekkekekke...*abaikan jela pemandangan kat belakang tu yo..kah kah kah* ( rafiq ngah bawak kete F1 tuh..laju giler)



Ini gambar malam tadi..

Ya Allah..terkejut badak aku bila dengar bunyi berdentum!
ingatkan ape..upe2nye dia dah tarik tempat penyidai kain...
Ini bilik baju ye..tempat aku simpan semua baju, gosok baju & ampai baju..biasa baju rafiq la..

Yang sepah2 kertas hanger tu mmg keje dia la tu..dia kutip hanger2 yg dia leh capai pastu jatuhkan then dia heret ngan walker..humanghaihhhh...mmg boy camni kan? penat juge ..tapi sonot!

Sempat lagi senyum n cakap2...Buuahhh Buuuahhhh...*buah ape pon aku tak tahu* wekekekke...

aku ni dah rasa nak gugur jantung ingat almari ke ape hempap dia..dia leh lak gelak2..haihh...Memang malaikat jaga kan budak2 kecik ni..risau gak takut cedera parah..uhuhu alhamdulillah takde ape2..

kene lebih beri perhatian terutama sekali bila dia senyappppp je wat pojek...adela tu mende dia buat!


korang dah lunch lom? moh kite..lapar ni!

daa...:-)