Wednesday, June 30, 2010

Raja Buah

Salam,

Durian durian durian..OMG!


pagi2 tadi selonggok durian telah dibaling ke ofis kami.. huahuahua..



actually ni adalah benda biasa..setiap tahun, setiap musim durian kami akan menerima selonggok durian dari supplier or organisasi yg pernah dapat projek dari sini...tapi bukan kami makan semua..unit2 lagi pon kami bagi..malah cleaner pon dapat 2 bijik..heeh..rezeki rezeki...

memula aku cam dah fobia nak makan..ingat tak aku pernah wat posting Penangan Durian ni??

tapi bila makan dapnye dapnye..terus aku makan sampai 10 ulas dah kot sampai petang ni...muahhahahahaha
sib baik tak muntah durian!


Cerita di hari pendaftaran pelajar

Salam,

cerita basi. terperuk dalam draft. nak publish tak terpublish dek buat-buat busy. Hik!

takde cerita ape pon..aku just nak tempek kat sini..utk ingatan..:-)


Beratur panjangggggggggg...cian kome.


Time agih2 modul..Student practical pon tulun menulun..gud2...




Masa taklimat student baru..Penuh satu dewan Annexe..sbb tu kaunter kami semester ni kat luor dewan..agak panas..tapi takpolah..demi tugas..


Kanak2 ribena..miahahaha..*sila jgn tertipu..itu kobau patung*


Team yg byk membantu utk hari pendaftaran..bergamboran sekijap...yg tudung pepel tu bos aku..:-)


Ha..ni la team aku..see..aku sorang2 je gegirl..agagagaga...


Eh...ini team aku yg paling penting..setia bersama..Beg pam susu...dengan berbekal 2 ketul ais from Moms Little one & beg khas ni, sangat2 membantu dalam mengekalkan kesegaran susu dari ladang..wehehehehe..dpt 12 oz ari tuh. alhamdulillah..


Pulang ke pangkal jalan.....


bye....


cau cin cau....:-)


nota:

next posting, pasai kisah berehat-rehat plak..:-)

Tuesday, June 29, 2010

Berehat-rehatan



Salam,

Lamanya tak jenguk blog aku ni..cewah..baru 4 ari..dah rasa lama gile..boley? ahahaha

actually..kami sedang berehat-rehatan..suami aku domam, selsema & batuk. Dia dapat MC dua ari. Kebetulan aku plak mmg dah apply cuti utk rehatkan kepala otak aku..So, kami decide utk pergi berehat-rehat....

Lepas balik dari teluk intan jenguk MIL...zass..kami terus ke destinasi dituju..

Esok masuk ofis balik..tak puas lak rasa jalan2..ehehehe...*over*

rindu nak jenguk2 umah korang..kat hotel ni wifi dia as usual la...kura2 lagi laju kot..Beruk plak kami terminate..sbb jarang2 guna..

oh ya...1st time drive dari teluk intan sampai hentian dengkil..perghh..mencabar jugakla kete banyak. aku drive sbb hubby tak sihat..cian dia. tp ari ni dia dah ok byk..esok leh la keje..:-)..then, dari dengkil ke destinasi kami..hubby lak drive..tu pon den ghisau semedang..ngeh ngeh

dapnye tido..rafiq pon dah jangkit abah dia..idung start sokseksoksek. haihh..tapi aku dah bagi ubat tadi..harap2 tak berlarutan la tuh..


ok...gtg..jumpe esok..daaa...:-)

XoXo!



Friday, June 25, 2010

Bertemu & Berpisah....

2nd posting...wah2..advance sunggoh..bukan apa..tak nak cite ni basi..:-)

Pagi tadi ada makan2..bos besar belanja..Nasi lemak sekyen 17 yang pergghhh mabelesnye tuh!


jom layan gambor...

Nasi lemak yang bes..ada sambal sotong, telur mata kobau yg cik ding goreng & muffin..aku buat..agagagaga..



Makan time...


Bos bagi cenderahati utk depa...suka latu ade $$$$ kat dalam..nanti lanjer akak eh..:-)



Oh...memang antu bergambor la budak2 ni..uhuhuhu..
tu awek basuh pinggan..sapo2 nak masuk minang leh la..hahaha


ada sorang lagi budak praktikal takde..si nadia..sian sunggohla..takde dalam gambor sbb dia tak mai ari ni..semalam pon tade..haihhh...



okla..daaa.....:-)

Besday Amira Mumtaz - Practical Student

Salam Jumaat,

last week, besday one of the practical student kat ofis aku ni..so ape lagi..ronggeng2 la ngan depa..hahaha..*terasa muda lak*. Budak2 ni student uitm ni gak. Bakal2 programmer ni..:-)

if korang nak tahu, kat ofis ni..aku satu2 nye bunga..yg lain semua kumbang..ahhaha..if dikira bos aku pompuan, but bos takleh la nak bergurau senda sesuki ati...heheh

dah lama aku sorang2 kat sini since kak eb dah tukar deparment lain..pekabar kak eb eh..dah bersalin ke belum...*ermm nanti sms dia lah*. Boring tol sorang2 perempuan kat sini..dah nak masuk setahun la aku sorang2..asyik kene kacau ngan staf2 lelaki je..kacau maksud aku kene buli la..bkn kene ngorat..huhu



:: aku plak over nak terkam kek tu..ahahha...
:: ada 4 org yg praktikal..from left: munirah, mira, diana & nadia
:: celebrate kat bawah lak ngan cik ding, ayeed, mizan & aswad
::nila besday gurl...yg ke 24..Amira Mumtaz..org kelate..



Hari ni last day depa kat sini setelah hampir satu bulan setengah..semalam kan pay day, so aku lanjer la depa makan kat restoren kegemaran ku..Selera Nasi Ayam kampung..see ayam kg itu sangatlah sedap..manis je isi dia.nyam2..Nadia takde dalam gambor sbb semalam dia tak mai...haih..tak sihat gamaknye budak tuh.


okla..daa...:-)

nota: ari ni nak g tabung haji. bank in luit rafiq.

Thursday, June 24, 2010

Pentingkah Carrier & Carseat?

Salam,

Penting ker carrier & carseat??

For me, a big YES!

KENAPA?

ok2..jom tengok berdasarkan pengalaman aku sendiri. If org lain tak sama..jgn salahkan aku ye..weheheheh

#1:: Keselesaan Baby

Baby yang duduk dalam carrier/carseat dapat tido dengan selesa. Jangkamasa untuk tido pon agak lama. Maybe sbb dia rasa takde gangguan. If kita riba, kadang2 kan kita gerak2 sbb lenguh dan leh sebabkan baby terjaga.

#2:: Travel Jauh

Bagi kami yang selalu travel balik kampung [hubby teluk intan & aku Terengganu]. Bayangkan if takde carseat..mau abis lenguh2 duk pegang baby. Jangkamasa baby tido pon agak lama..so leh la kita nak makan ke, minum ke sambil sembang2 dalam kete tu kan..if tak mau gak si pemandu tu ngantuk if tak teman dia sembang2..huhu

#3:: Keselamatan Baby

Ade org cakap "alah, letak aje atas toto kat seat belakang"...heehhe...itu pendapat masing2..but for me..if letak camtu lagi bahayakan baby. If break emergency mau tercampak tergolek kat bawah seat..huhu..ciann baby tu tak bersalah.

#4:: Emergency Case


Suami aku selalu outstation, so kami selalu la tinggal berdua aje. Jika ada emergency case mcm anak sakit ke, suami takdela risau sgt ngan kami. Aku leh drive sendiri. Letak je rafiq kat sebelah.


#5:: Disiplin

Rafiq if dalam kereta dia tak suka dipegang2 sangat. Dia lebih selesa duduk dalam carseat. Cuma time dia tak sihat jela dia taknak duk dalam tu..sbb nak aku dakap dia semedang. haih..Disiplin dari sudut pandangan aku tuh...rafiq tahu, if duk dalam kete, dia kene duk dalam tu..so if nangis2 pon ibu buat tak layan aje..lama2 diam la dia leka main2 toys / botol air.


Tips untuk buat anak suka/merelakan diri duduk dalam carseat:

  1. Kena ajar dari awal..rafiq diajar seawal usia dia 2 bulan lebih.
  2. Bila travel, jgn ajar dia duduk atas riba/dakap
  3. Bagi toys banyak2 or berbeza2 coz bb cepat boring ngan satu jenis menan
  4. bagi dia kudap2 time dia boring2..suap biskut ke, buah ke..(ini utk anak yg dah leh makanler ye)
  5. Nyanyi2 sambil buat mimik2 muka..sure dia akan gelak2
ade lagi tapi aku dah ilang ingatan..agagaga..

jom tgk gambor2 rafiq bersama carrier & carseat dia dari dulu sampai skang....


Dalam carrier. Rafiq 6 bulan ++..Menan kat tangan kene sentiasa ada..supaya dia tak boring
see..nyenyak dia tido. Aku tak pakaikan dia seat belt. Sbb dia nangis. rimas kot.

Masa ni travel balik ke teluk intan..Aku menyayi sambil wat muka badut..gelak mengekek2 la dia..huhuhu...


Ha...yang ni kes bila anak dah reti duduk...so dia tamo baring dah dalam tu..jadi, masa untuk bertukar..dari carrier ke carseat.


Tadaaa...dah bertukar..ni gambor awal jun baru2 ni..abah rafiq k ostolia..so, tinggal kami berdua berdikari..ehehe..masa ni jln2 cari makan..jadi bos besar dia kat belakang..huhuh

eh ni carseat gak ke?
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

waakakkakaka...taklah ni penimbang..bkn carseat...LOL!
rafiq umur 3 bulan lebih..berat 6 kg ++


what say u? penting tak kalians? moh kongsi

daa...:-)


nota:
carrier & carseat tu aku beli jenama Sweet Cherry. Harga sangat berpatutan dan mampu beli..kualiti sangat baguss..begitu juga dengan stroller..:-)

Wednesday, June 23, 2010

Ganti Puasa

Salam,

korang dah ganti puasa lom? aku lom lagi. Nak tunggu Rejab & Syaban *kunun2la kan* tup2 ari ni dah 10 Rejab tapi tak berganti satu hari lagi pon..*sigh*

Suppose ari ni aku start ganti puasa, pagi tadi aku beriya sahur..siap masak2...tup2 pagi tadi askar jepung menyerang pulok doh. Hik Hik..sib baik kul 10 pagi dia serang..if petang2 dah nak berbuka mau sentap gak la gua..hehhe

Ermm..ade byk lagi nak ganti ni..18 hari tau beb!

Sebab aku kan berpantang dalam bulan puasa..1st day puasa tahun lepas..adalah hari ke 42 dalam pantang tak salah aku....Aku kan bersalin plak secara gunting2 (c-zer) so sampaila 60 hari ngam2 baru leh berpuasa..so, aku hanya sempat berpuasa dalam dalam beberapa belas ari je..

but semua tu alasan la mek rose nih..leh aje wat awal2..tak pon lepas je abis bulan ramadhan tu terus puasa..tol dok kawang2?? wekekekekek

Soo..nak kene tunggu lagila ni..but, if kuat semangat..InsyaAllah leh habiskan 18 hari tu or maybe buat dalam 20 hari ganti dengan jayanya..Aminn....:-)

aku tau..ramai ngah bertungkus lumus *bagi yg suka buat last minute cam aku* ganti puasa..tertutama mek iena..eheheheh...

caiyok2...

:-)

Aku Berkenan tol benda alah nih!

Salam & selamat pagi..

hooho..dah lama tak update blog pagi2 buta..huwa huwa..

actually besday rafiq dah dekat...this coming July 15th..ermmmmm..apo nak beli untuk rafiq ek as his 1st besday present?

aku berkenan benda alah ni..tapi bapak mahei. Sure en suami tak setuju ngan cadangan aku....huhuhuhuh...RM245 but ada less..after less RM220 aku tengok kat Babyruffkins

Actually benda alah ni aku selalu tengok..Kat Klinik Adek..Ala Klnik yg kami selalu pegi if rafiq tak sihat...sambil2 cek2 rafiq..pembantu dr. Amdan akan bagi rafiq koya [Read: Khayal] sampai tak sedar doc duk telek2 telinga ka apa..heheehe...


Aku suka benda ni sbb ade sound2 bagai..cam tekan shape2 yang ade tu..nanti ade suara kuar cakap ape benda alah tuh..then ade bunyi2 lagi..*eh ibu rafiq lak lebih2* LOL!

Yang ni pon aku suka..1st steps plus baby walker. Rafiq pon dah start meniti2 tepi sofa & coffee table..selain dia leh tolak benda ni..ade gak benda2 mainan tu...tekan2 ade bunyi..haih..mano satu nak beli nih? yg ni rege lom survey..but for sure..mahei. keh keh keh

ermmmm....berangan jela kot if nak beli ni..sbb sure suami aku tak bagi.
nampak gayanye..cadangan ditutup kot oleh suami aku if dia tgk ni..sbb dia tak suka manjakan rafiq ngan benda2 mahal..huwa huwa

k la..daa..:-)


nota: pic from unkel google

Tuesday, June 22, 2010

Jemputan ke Perasmian i-City Shah Alam

Salam,

aku still sibukkan diri ..tak sempat sgt lagi nak blogwalking. mane yg dah p tu..aku tinggal la jugak jejak2 komen..huhuh. takpelah at least tau gak cite2 korang kan...:-)

ok2..td suami aku call tanye nak p tak perasmian i-city..

Aku?? Ha?? sape jemput? suami aku cakap dia pernah buat review ttg i-city kat blog dia...and maybe organizer tu terjumpe blog dia tengok review dia kira bagus kot..tu terpilih tu..huhu. ntahla..so suami aku di invite as Media..

aku pon ade gak wat review pasal i-city nih..tapi nape tak terpilih?? agagagagaga...*sekadar tempek2 gambor takyahla berangan mek rose oit*

so..if esok takde ape2 hal..insyaAllah leh kami beronggeng kat sana tgk2 lampu..*padahal ari2 nampak dari umah* agagagaga...


Parking Tag.. gambar pon senget benget aku amek..huhuhu..
suami aku call tadi suh print siap2.


oh ya..if korang nak tahu..skang ni bayaran masuk ke i-city dikenakan RM1 sekali masuk tau..parking ke tak ke..kene bayor gak..huhuhuhuhu..Under Metro parking. Start bulan ni..Jun 2010.

moh kite..ke i-city....

ok..daa...:-)

Monday, June 21, 2010

20 Jun 2010, Genap 26 Tahun

Salam,

again..posting pasal bapa.but, yg ni buat aku nangis...:-)

Semalam juga 20 Jun 2010, Genap 26 tahun arwah ayah aku pergi. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 beriman..amin...

arwah ayah meninggal selepas beberapa minggu pembedahan di bahagian perut. Selepas pembedahan makin teruk sakitnya.

arwah ayah pergi masa aku kecik lagi. Umur 4 Tahun. Sekarang, if ade org tanye..ingat tak ayah?? aku just leh jawab, aku ingat tapi kabur2...rupa dia aku tak ingat sgt tapi aku rasa cam leh bayang...gambar arwah ayah plak aku dah ilangkan. Dahla ade sekeping tu je. Sampai abang2 aku naik antu..*sori abang2 & kakak2 ku* huhuhu...so, aku takleh nak tempek kat sini kerana kesilapan aku yg agak bodo kurang bijak tu. Leh plak ilangkan gambar tu.

Actually gambar tu tertampal pada buku lesen yang dikeluarkan Majlis Perbandaran Kuala Terengganu untuk menjadi penarik beca. Kami dulu org susah. Arwah ayah kerja mcm2..jd tukang rumah di siang hari, penarik beca di malam hari. Pada musim padi, dia ke bendang ngan mak. Bayangkan pengorbanan arwah ayah. Membesarkan kami 8 beradik. Even aku tak sempat nak bermanja, tapi aku masih ingat kenangan2 terakhir bersama arwah even masa tu aku baru 4 tahun! *tajam juga ye ingatan aku*

yang aku ingat...
  • Arwah selalu suruh aku pijak2 *urut* belakang dia dek kerja berat sehari2. ni before operation.
  • Kalau balik dari kerja, aku org pertama dia kendong *anak bongsu ler katekan*
  • Dia tak sempat duduk lagi, kami dah serbu mintak mcm2 (aiskrim, cekelat) & dia hanya senyum...*yess aku ingat ttg ini*
  • selepas operation, arwah ayah tak dibenarkan makan ayam & benda2 sejuk. Tapi dia senyap2 suh aku g beli aiskrim malaysia & dia janji kasi aku upah aiskrim jugak. aku pon menurut perintah..ngee *bijak sunggoh anak sapa lah nih*
  • Sebelum meninggal arwah ayah muntah darah..banyak lebih kurang satu cerek kecik
  • Masa hari ayah pergi, aku pelik kenapa semua org menangis? aku pergi kepada sorang demi seorang abang2 n kakak2 aku..tanye.."Kenapa nangis??" semua tak jawab. semua nangis. aku je yg tak. yg aku ingat kak imah dah ke bendang meraung sekuat hati
  • sebelum kafankan seluruh tubuh arwah, tukang kafan tu panggil..mana anak bongsu? meh cium dahi ayoh. tapi mak aku tak bagi..baru2 ni aku tanye, bakpe mok dok bagi cium? mak aku jawab.."ntoh, mok dok ingat..ade ke org suh cium dahi ayoh?" adeh..mak aku lupe..maybe dia terlalu sedih masa tuh..

actually ade lagi..tapi tak jelas..kang kalu aku taip cam mereka2 cerita plak..so biarlah aku simpan sorang2..


maybe ade tertanya2..nape si rose ni tak wish pun utk ayah dia or ayah mertua dia kan..ehehhe..

actually...aku dah takde kedua2 insan yang bnyk berjasa untuk kami ni..
suami aku pon dah takde ayah..tapi dia dah besar msa abah dia pergi..dah masuk U pon masa tuh. so banyakla memori yang dia leh simpan..

aku? hampir tiada..tapi alhamdulillah..Allah beri aku ingatan yang kuat..aku masih ingat beberapa perkara..if tidak, mungkin aku tak ada memori langsung pasal arwah ayah...


okla sebelum korang naik juling baca posting aku yg panjang sgt ni...aku nak korang tahu...even aku dah takde ayah..ayah aku sentiasa di hati aku..ayahku adalah insan terbaik. Kerana melalui cerita mak, kakak2, abang2, sedara mara, jiran2...arwah ayah aku sangat baik hati, marah dia bertempat & sgt tegas tentang pelajaran anak2...dia tak dpt jd cikgu sbb mak dia tak bagi pegi sekolah *org2 dulu kan kuno skit*. If dia dapat tamatkan darjah 6, sure aku skang anak cikgu..eheheh.......But, alhamdulillah aku berjaya juga jejak kaki ke menara gading..if dia masih ada..aku akan terus berusaha utk menjadi anak yang terbaik...


sekarang, hanya doa & mengaji jela aku dapat sedekahkan utk dia..biar dia tahu..dia tetap di hatiku..semoga rohnye aman di sana..amin


al-fatihah.


Happy Father's Day

Salam, Belum terlambat kot nak buat posting ni kan?

Almaklumler bz tak hengat *kunun*. hikhik


Happy Father's Day untuk suami tercinta, Affandi Mohd Isa. 1st time leh sambut hari bapa ni selepas kehadiran rafiq..:-)

Untuk suami tercinta,

Thanx for being such a good abah for rafiq, TQ Sanggup berjaga malam2 melayan kerenah rafiq if dia tamo tido...hehe *ibu leh tido zzz even tido2 ayam* & many many tq sebab sanggup bersabar ngan ibu ni bila ibu tiba2 jd hulkhogen bila rafiq nak berkepit je, takmo tido & mcm2 lagilah perangai rafiq leh buat ibu naik antu..tapi abah tetap bersabar & tetap melayan kerenah anak yg sorang tu...


ibu harap...abah akan menjadi SuperHero untuk anak2 kita...menjadi contoh yang terbaik dalam semua segi ..aminnnn...

if nak sebut satu2 sini mmg berkajang2 la ngan pengorbanan suami aku sepanjang bergelar suami kpd aku & abah kepada anak(2) aku..ape2 pon..THANX FOR BEING THERE! i lap u..wif all my heart.



Rafiq sangat rapat dengan abahnye. Rafiq juga sangat enjoy bila tengok kelibat abah dia..Senang hati aku tgk depa camtu. Hubungan aku dengan rafiq insyaAllah takde masalah sbb sentiasa mengempeng ngan ibu..Ngan abahnyela risau skit sbb abah dia selalu kene kerja luar & hari2 balik malam..rafiq jd anak abah pon ibu tak kisah tau..:-):-)


nota: Kami tak celebrate koz abah rafiq skang kat johor. Esok baru balik. Takpelah semalam dah wish. hehehe

Saturday, June 19, 2010

@ ofis


Salam sabtu,

bersiaran dari ofis

Hari ini & esok...kena kerja..*sigh*

hari ni wat preparation utk pendaftaran pelajar baru e-pjj esok...kat Dewan sri budiman *dewan bersejarah utk pelajar uitm* & juga dewan annexe..sebelah je DSB..

hari ini aku bawak sorang budak kecik..tapi skang dia ngah tido..zzzzz..kasi can ibu dia wat keje sambil update blog..muahahahah..*wink*

oh ya..esok aku ade masalah besarrr punyer...

1) abah rafiq start esok..otstesen lagi..kene g johor 3 hari..

2) pengasuh rafiq takleh nak jaga rafiq..biasa dia tak menolak n cancel plan dia if ade emergency case camni...tapi esok dia mmg takleh nak cancel plan dia..memandangkan skang dia bergiat aktif utk mejadai dealer Zulian yang berjaya..takkan aku nak halang dia cari rezeki lebih kan? esok dia ade kelas.

so, dia dah usahakan utk cari pengganti dia..n adela sorang kakak tu..dia setuju..tapi yang buat aku risau..kebanyakkan pengasuh2 kat sini taknak handle budak yang minum susu ibu..depa geli kot...boleh ke tu eh? aiiih..

sure esok..semedang aku ghisau rafiq ngan akak tu..ape2 pon..aku kene tawakal..aku g keje..tuntutan tugas..cari rezeki..moga Allah permudahkan segalanya..Amin...

Dapnyer tido..tumpang bilik bos...hehe
okla...daaaa...:-)

Thursday, June 17, 2010

I need Rest

Salam,

Owh...malasnye aku rasa ari ni. Aku takde mood nak kerja. Takde semangat langsung!

i really need rest..tido...

Start rafiq demam..then aku lak demam..then sakit mata plak..tambah lagi rafiq nak berjaga malam kul 3 pagi baru nak tido....betul2 buat aku rasa stresssss!

tapi bila aku terjaga tengah2 malam..tengok rafiq tido dengan nyenyaknye..semua tu ilang..*so sweet*



dapnye rafiq tido...masa ni rafiq 5 bulan ++


but, seriously i need rest, give me some space pleasse!

pegi tempat2 bes..tengok view matahari terbenam..tgk laut..perghhh besnye..

abang, jom g cuti2..ehhehe...

aku nak g jugakla before puasa ni..tak kira! huwa huwa...

skang aku ngah bz lagi. after pendaftaran student baru 22 jun ni pon..still bz..maybe by july baru free sket. Hopefully

aku nak selit poem kat bawah nih..taken from email. betul & tepat la..haihhh...sgt2 tersentuh..org yg bergelar ibu sahaja yang tahu.


yezza, Normal is History.........


daa..

Tuesday, June 15, 2010

Happy 11 Months Anakku


Salam,

Ya Allah..syukur ke hadratMu..Dengan limpah rezeki & kebahagian yang Kau berikan untuk aku sehingga hari ini..semoga ianya terus berkekalan & sentiasa diberkati olehMu ya Allah..

Syukur..rafiq dah masuk 11 bulan..Dah nak masuk setahun dah..terharu sangat2..bergenang air mata aku masa taip ni. Ntah napa..rasa terharu sangat2...mcm2 bermain dalam kepala..Camna susahnye mak kita nak lahirkan kita, nak besarkan kita..masa kita sakit, masa kita merajuk, mengamuk tak tentu pasal..dan macam2 lagilah.. Hui...besar sunggoh pengorbanan ibu! Skang anak baru sorang..mak aku tu jaga kami 8 beradik...bayangkanla..dahla tade suami since aku 4 tahun..haih..tak terbayang den!


rafiq@11 months 2

::: The Faces of RafiQ :::


Jom tengok perkembangan rafiq :-)

  1. Dah pandai duduk sendiri...& bila dah duduk dah pandai sendiri meniarap balik
  2. Tak merangkak langsung lagi *maybe nak skip ni*
  3. Dah meniti2 kat tepi sofa
  4. Really enjoy his food
  5. Masih minum susu ibu sepenuhnya *alhamdulillah*
  6. Suka pegi jalan2..sonot kanmain *nak2 lagi bila dpt main wiper kete abah*
  7. Bila tiba time mandi, menangis2 ajak mandi sbb dah mula rasa rimas berpeluh
  8. Dengan pengasuh, makan 2 kali sehari bubur ibu masak & minum susu ibu 14-15 oz
  9. Kalu dia main dlm bilik sorang2, bila panggil nama dia, dah pandai menyahut "oh...", Aaa?..*means ok lagila anak aku tu, risaula kot2 jd ape2 kan.."
  10. Pantang tengok abah..nak dipanjat2nye *anak abah nih!*
  11. Gigi masih lagi 6 batang. Takde pertambahan
  12. Berat timbang masa demam ari tuh 9.4 Kg *tambah 200 gram from last month*
  13. Dah pandai menjerit tamo duk dalam walker..haihh
  14. Bila tunjuk muka dia kat kamera or hp..dah pandai sengih2 tgk muka sendiri
  15. pantang tengok cermin, sure akan bercakap sambil angkat2 tangan *so cute*
  16. dulu if dia marah dia nangis je..skang dah pandai tinggikan suara & bentak2 kaki..adehlaa

See..rafiq dah pandai meniti2 kat tepi sofa..gambor ni amek ari ahad baru ni..kat umah abg aku


ermm..ape lagi eh..den lupe la..aaaahhaha.if ade aku tambah lagi


NOTA:
Banyak perkembangan rafiq ni agak lambat, tapi takpelah coz each baby is unique..so, no need to worry. Bukan ape, aku naik rimas bila ade org tanye.."Eh, anak ko tak merangkak lagi ke?" haiyaa.....yada yada *sambil tepuk dahi pok pok pok*



Monday, June 14, 2010

Hanya Kerana Milo!

Salam,

tiba2 teringat nak publish pasai ni..
Semalam petang, aku bagi rafiq makan roti cicah Milo. Biasa cicah air suam..saje gatei2 cicah Milo plak. Aku tau dalam Milo ada susu berasaskan lembu. Tapi aku just nak cube2 jaya mane tahu kot2 rafiq dah tak tak alergi lagi kan ngan susu lembu..

Tup2..tak sampai beberapa minit, rafiq garuk2 telinga, pastu tenyeh2 muka dia..beberapa minit lagi kuar biji2 kat muka dia mcm kene gigit semut merah...

Padahal, aku hanya celup skit je milo tu..ujung2 roti je...tu belum minum lagi..if minum aku tataula..mau jd kaler merah udang anak aku ni..wahahahah *jahadnye aku*



alahai..siannye anak ibu tuuu..sori rafiq...ehhehehe....


Actually bijik2 merah tu obvious giler..tapi sbb aku guna camera hp je..blur2 la jdnye..hik2
cian dier..abis bengkak bibir, telinga..muka abis gatal2

Yang buat aku terharu tu..rafiq tak nangis..dia duk la garuk2..tapi mulut duk kunyah roti lagi..ehehe

oh ya, untuk hilangkan alahan ni, biasa aku akan guna ubat selsema rafiq, sbb mmg ubat tu dia 2 in 1, for selsema & alahan. Paed rafiq mmg dah tahu rafiq ade alahan, so dia bagi ubat tu lah..alhamdulillah dalam masa 10 minit, the merah2 is gone...:-)


Mamaeja JJC 1st Giveaway: Cutest Baby With Hat Contest



Salam,

Dah lama tak join contest. Hehe. Tengok kat blog lily tadi, terus teringat beberapa minggu yang lepas ade amek gambar rafiq ngan topi...Kebetulan ade gambar tu..ape lagi..leh la join. Tak rugi pon..:-)


Sempena birthday, mother's day & pelancaran kedai jahit online dia..puan penganjur iaitu mamaeja ngan murah hati anjurkan contest ini...

Ok2..salah satu syarat if nak join contest ini adalah, Kenapa suka baca blog mamaeja? errmmm..honestly, aku baru jumpa blog ni hari ni via lily's blog. so takleh la main taram je nak komen kan...tapi ape yang buat aku tertarik ialah..her baby girl, Assyura sooo adorable..cam anak patung..serius weh. hoho..nak baby gurl la plak lepas ni hik hik hik...n also apa yang aku dpt info dari blog dia hari ini..ialah petua2, cara pemakanan bayi mengikut umur & pasal walker tu..i like..thanx for sharing ya..n keep sharing..dpt pahala tuh! :-)

Kalau korang nak join jugak..leh la Klik Banner kat atas or side bar blog nih...tarikh tutup 17 June 2010 *aku baru tahu pasal contest ni, tu lambt join*

Gambar yang dipertaruhkan ialah....


rafiq affandi

Nama Anak: Muhammad Amzar Rafiq Affandi
D.O.B: 15 Julai 2009 (esok genap 11 bulan)
Nama Ibu: Roslina Muhamad
My email: roslina.muhamad at gmail.com

Gambar ni diambil seminggu yg lepas. Kat Playground kat umah kami. Sementara tunggu ibu panaskan enjin kete nak ke rumah mak teh rafiq..:-)


okla..tu je kot..harap2 syarat dipenuhi and the best of luck to us..hik hik...



ok..daa..:-)



p/s: semalam aku start sakit mata...percaya tak? hoho..bertimpa2 penyakit..takpe2..org kate tuhan suka duga kita mcm2..utk kita lebih tabah....:-)

Sunday, June 13, 2010

Miss Him



Salam,

Hoho..1st time lelamer kene tinggal ngan en suami..huhuh. Rindu kat dierr..serius boring dia takde...cepatler ari selasa!

Ok2..aku skang kat Umah abang aku kat Kepong..if ikut ati, aku nak duk umah je..tapi suami aku suh g umah abg aku gak..sbb dia risau aku sengsorang kat umah ngan rafiq..so, mlm sabtu ari tu abg aku mai amek aku kt umah..

tapi bagus gak..sonot rafiq sbb ade org layan dia..

Tinggi umah abang aku ni..tingkat 12..rasa cam duk dalam sarang burung lak..huhu..MRR2 pon leh nampak jelas..



Hari tu rafiq dah baik demam...tapi mlm td cam dtg balik panas dia..rindu kat abah kot nii..ciannnnn


Korang tau dak ni apa? No. 40...ni adalah kad angka giliran kat kenek ari jumaat ari tu..aku terbawak balik..muahahahahha..punyela pening sampai lupe byk benda! Ni dah kali ke-4 aku wat balik...miahahahaha


oh ya..demam aku on off..tataula bila nak baik betul ni. tonsil pon cam taknak surut je bengkak dia..


okla..daa..selamat berhari ahad...:-)

Friday, June 11, 2010

I've got MC

Panas tol bdn aku ni. rasa nak meletop. Tadi masa kat kenek 39++..

okla..nak balik...semoga dpt rest kejap before amek rafiq kul 5..

thanx kwn2 yg wish utk kesejahteraan aku...

tadi dah g amek air untuk rafiq..Along (tukang urut) tu cakap rafiq 'terkejut'

then suh mandikan air tu, salawat, then sapu kat muka sambil pegang telinga rafiq *aku rsa takdan nak pegang nnti dia tepis tangan aku* uhuhuh

ok..happy weekend!

XoXo!


nota: giler arhh..dah petang2 baru nak amek MC..

Turn Aku Plak

Salam Jumaat,

Sejak demam..rafiq suka berjaga malam. Hampir setiap hari dalam minggu ni...Dari magrib dia berjaga sampai la kul 4 pagi...Camno tu?? Aku la jd mangsa keadaan...terpaksa berjaga sekali...if tak dia dtg tarik2 rambut aku..cubit2 aku..gigit2 aku...sakit tau tak!

Ati aku rasa tak sedap la...tatau nape

ari tu masa demam..rafiq demam malam je tau..Siang dia ok..ade org cakap..if demam malam je..kene tegur..haihh...

dah skang berjaga cam ari siang lak dah...sib baik abah dia ade..leh la aku tido2 ayam..

Hari ni..aku lak demam..kesan beberapa hari berjaga & tak cukup tido..kat ofis keje byk..kat rumah mamat tu wat hal lak..

Dahla mlm ni abah dia otstesen lagi...yg ni jauh plak tu..then banyak ari lak tu..aiya amma appa..abah rafiq akan ke Negara Kangarooo...sonotnye..bila la aku dpt merasa lak ni..hehhe..tunggu kumpul duit dululah...ngeeee *berangan sekijap*

okla..nak sambung kerja..if aku rsa cengeng sat lagi..aku g la kenek..ehehehehehhe...*cengeng semedang*

daa..:-)

Thursday, June 10, 2010

Bahana Mengidam

Salam,


Masih teringat2 bau durian, rasa durian yang last aku makan sebelum beranak kan rafiq! Pergghhh..mabeles cheqqqq...tapi itula dia nye..bahana durian kot..BP aku naik mendadak masa check up minggu ke 38...

Mungkin durian tu tak salah...hanya sebab penyebab je aku nak beranak pon..dah memang tertulis si rafiq tu nak kuar 15 Julai 2009..weheheh..

Tapi skang..memang aku jd fobia dengan duriannn...uwaaaaa!

itula buah kesukaan aku...nyam2..tapi aku skang cam takut sangat2 nak makan!

takpelah..dijadikan pengajaran untuk aku..JANGAN MAKAN DURIAN BILA DAH UJUNG MENGANDUNG TUHHH! paham? ok2..aku paham n sgt2 paham...uhuhuhu



Inila buah derian nye..suami aku melayan kerenah aku..tula bahananye..wahahah..tadi aku godek2 thumbdrive, terjumpe folder gambor ni yg aku amek tahun lepas..terus dan2 tu dtg idea nak buat posting ni.


Durian adalah antara makanan yg menjadi pujaan ati masa pegnent kan rafiq..

tapi ada 2 makanan yang tak dapat aku makan masa pegnent iaitu:
  1. Nasi kukus ayam goreng yang terletak kat demam SMC *skang KPJ* kat seksyen 20 tu..masa zaman anak dara aku duk area situ. tapi bila aku nak, dan2 tu gerai tu dah takde. Tak tahu dah pindah mana..huhuh
  2. Lauk kenduri kawen kat terengganu *jauh tuh* yang baru masak. Yang menggelegak tu. Aku nak yg panas2 tuh!
tapi..apakan daya..2 benda ni tak dapek nak tunai...uhuhuh

risau gak if mulut rafiq tu meleleh je air liuq kot2 tak dapat merasa kan..tapi alhamdulillah..takat ni air liur rafiq tak meleleh lagi..tataula nanti nanti kot eh..huhu


ok daaaa :-)

p/s: korang jangan ingat aku makan semua durian tu ye..aku makan ngan suami aku..

Wednesday, June 9, 2010

Buli

Salam,

sori..sejak akhir2 ni...posting aku semedang tempek muka rafiq..sori kawan2..idea ade nak wat posting tapi masa je yilek poci! mencik!

korang jgn boring tgk muke rafiq tu ye..wehehhehehehe


rafiq demam off on off on..kejap panasssss kejap sejukkkkkkkkk...if esok masih lagi demam camtu *cam demam kura2 plak* aku rasa nak bawk dia p urut lah..org2 jawa kan, if demam tak kebah2 depa bawak p urut...hehe..ape salahnye mencuba kan? cara moden tak jalan....cara lain lak kita guna...

ni gambar petang semalam..lepas amek dari pengasuh..aku buli dia..abis tu susah benor nak pakai pempes..

sejak beberapa minggu ni, aku tak rajin nak basuh CD..so aku guna DD...kt ofis bz..balik umah lak anak demam..rumah lak dah 3 ari aku tak kemas..rafiq semedang nak ngempeng! takpela..kang aku ghajin aku guna CD balik *alasan* muahahahahahha

Yang ni kan main lagi mengekek2 aku letak pempes tu ateh pala dia..waahahaha


Tenyummmmmmm tuan hakim......ngeeee


ok..im super duper bz..tak caya? meh tlg aku wat keje..hehe

daa...:-)

Tuesday, June 8, 2010

Rafiq's 1st Toothbrush


Salam,

petang2 baru nak apdet..kene utamakan keje ye kawan2. then baru leh telek2 blog.

ok2..rafiq pagi tadi dah makin kurang demamnye..tataula if mlm ni melanda lagi. Demam dia On Off..but since dia leh gelak2 mengekek ngan abah dia..aku tak risau sgt..maybe demam nak naik bulan..minggu depan genap 11 bulan itu budak..

Aku rasa dia nak demam sbb nak pandai duduk sendiri kot..2 malam ni aku perasan dia dah pandai naikkan badan sendiri time nerap..tapi cam ketar2 la lengan dia nak naik..eheheh

Memandangkan rafiq dah ade 6 gigi to date, so i've decided yg rafiq need his own toothbrush. Let him familiar with the gadget. My sis yg suggest. Takut nanti dia tamo gosok gigi if tak ajar dari awal.

Jom layan gambor rafiq...actually ni gambor on Sunday..Before demam..huhuhuhu

Nila berus nye...Step One. Age 0-2. Yang paling soft. Aku pilih jenama Jordan ni sbb senang budak nak genggam n leh elak budak tertelan berus gigi...
Sebelum ni aku guna kain je tenyeh gigi rafiq..huhuhuu


Bangun Pagi...Gosok Gigi.....
Uhuhuhu..sampai pejam2 mata ko ye rafiq!

Ececececeeh...eksyen je tu..sila jgn percaya!


Ini UFO ke Ibu?
uhuhuhuh.......bertuah punye budak!


Tantek tak gigi sayerrr???


ok..daaa...:-)

XoXo!

Monday, June 7, 2010

Cerita ari sabtu, Ahad & Rafiq demam Lagi

Salam,

Sian rafiq. demam lagi ari nih. nyesal plak p kenduri kawen semalam. Hari panas giler but aku still jugak bawak anak aku tu kuar rumah. Suppose duk umah je kan? Grrr...tapi if tak p kenduri, cam tak bes la plak. Kenduri ofismate...sampai snap gambor pon tak de mood. Panas yg amat. Umat manusia plak masyaAllah..ramainye!

ok2.. Ari sabtu ari tu..rafiq teman ibu dia g ofis...abah dia pon teman jugak. Lega skit sbb byk jugak keje siap.

"Ya Allah..sepahnye meja ibu..ni sarang tikus ka apa ni ibu?.."
haippppp...


Ni gambor ari ahad.Sebelum g kenduri..aku dah agak dah dia nak demam..lain macam je budak nih..syik nak ngempeng..mlm td asyik bersin..tup2 pagi ni panas..aduhai..


Jap lagi nak g Klinik Adek...mintak2 la Dr Amdan ada..aminnn


okla..tu je cite ari nih..daa...:-)

Saturday, June 5, 2010

Surprise untuk Follower ke-200 PotPetMekRose


Salam Sabtu..

Weekend ni korang ke mana? Aku? Jap lagi nak g ofis. Ada satu modul urgent perlu disiapkan..Hubby lak bos dia ajak p meeting. So, petang kang baru leh g ofis nih..takpe, at least pagi2 ni byk keje umah dah dpt disiapkan...rafiq lak sonot je tido tu...agaknye kat rumah aman je..lainla kat umah pengasuh kan..budak ramai..bising n ganggu tido dia...


Nampak tak FM kat bawah ni?? ehehhe..ni adalah surprise utk follower blog aku yang ke-200..ari tu balik ganu aku beli FM ni.. Mmg tunggu nak bagi kepada follower ke-200..yang Greatest Mum mmg beli masa mother's day ari tuh


Cantik tak??


Follower yang bertuah itu adalah....jeng jeng jeng..




Orang yang bertuah tu ialah..dari Blog Lynn (All My Life)....

untuk lynn,

thanx sbb sudi follow blog potpetmekrose...
keep in touch ya..
nanti bagi nama penuh, alamat penuh & no phone sbb nak pos guna pos laju

email me at: roslina.muhamad at gmail.com


p/s: mcm kene je FM Greatest Mum tu utk Lynn...sbb lynn ada 2 baby gurl...mane tahu yang ke-3 nanti dapat bb boy lak..ahaks!