Monday, August 30, 2010

Merdeka!


Esok, 31 Ogos 2010 genap 53 tahun negara kita merdeka dari penjajah. Syukur Alhamdulillah..if tgk negara2 lain even dah merdeka tapi hidup mereka tak mcm dah merdeka..tol tak?? sape setuju angkat keyboard!

so, bersyukurlah kita dengan apa yg kita ada..iaitu sebuah negara yg aman dan damai.....Alhamdulillah...

merdeka ke-53


WE LOVE YOU MALAYSIA!


Shopping Raya Lagi

Salam,

wohoo..ramainye cuti arini..lengang je ofis...huhu

ok2..korang g mana weekend baru ni? aku g jln2 shopping la..beli ape yg tak beli lagi..top up2...


Jumaat

Ari jumaat tu, awal2 pagi dah kuar dari umah..sbb nak rebut parking punye pasal..tau la kan..if lmbt skit je parking penuh kat Jusco Bukit Raja tu..Tujuan asal nak beli kasut rafiq..tapi hampeh..semua aku tak berkenan. Aku g ngan akak aku..dia bawak 2 gegirl dia..





Susah tol nak jumpa kasut yg leh betul2 fit ngan rafiq..ade je yg tak kena..uhuhu..last2 aku hanya beli puting Avent rafiq..akak aku sempat la beli jeans n kasut anak2 dia...:-)


Sabtu


Hari ni kami meneruskan shopping. tapi kali ni g ngan en suami la..dia free ari sabtu tuh. Memula g Jakel, cari kain langsir..ingat nak jahit. sudahnye aku beli yg siap jahit. ini adalah gara2 bila aku kira2, if beli yg raw n jahit sendiri, lebih kurang je kos dia..so, aku belila yg siap jahit. senang..hehehehe...gambar langsir tak amek.

pastu kat bawah, kami beli songket rafiq..alahai comelnye..nnti raya kita tgk k camne upenye...eheheh..cute giler rafiq pakai..*puji anak sendiri, sori eh* wakakkak

Then kami gerak ke Shah Alam Convention Center ..bersebelahan SACC mall..supplier belanja berbuka puasa..bes2..buffet dia mmg mabeles! kami parking kat SA Convention Center. Tengok jam awal lagi, baru kul 4.30..then kami tgk2 dulu ade jualan kat SA CC tu...tapi takdela murah sgt pong..iklan je lebih..

oh ya, kat SACC aku beli kasut rafiq..Tollyjoy..RM20. aku suka kasut tu n puas hati..haa, sbb susah benor nak jumpa yg sesuai..

suka rafiq bila kenekan kasut tu.tapi tak amek gambor saat2 dia duk sonot tu..haihh..

Then, awal lagi, kami gerak ke PKNS lak..sebelah je..sorong aje Stroller rafiq tu..

Kami ke PKNS sbb cari songkok rafiq..tapi as usual la...sure terbabas beli tudung ka apa ibu dia ni..eheheh..sambil nyelam sambil minum air..gullppp!


Aksi rafiq masa kami acu2 songkok kat kepala..sonot kan main..ehehhe..saiz 19 setengah. leh tahan gakla besor kepala kamu ye rafiq..kepala besar takpe..jgn kamu Besar Kepala udohh..


Pastu..abah dia g potong rambut jap..tgk2 dah kul 7..cepat2 kami gerak ke SA convention center..sebelah PKNS je..:-)

Anak Abah..sgt behaved..:-)


Rafiq ralit tgk org main musik..ade persembahan kat situ sambil mkn sambil dengar lagu2 depa dendang..alat musik sajork. tade org nyanyi pong.


Dah kenyang..alhamdulillah...tahun depan lanjer lagi ye..ngeh ngeh ngeh

Thursday, August 26, 2010

Banyaknye Cuti umum..bes2


Esok cuti sempena Nuzul Al-Quran kan..pastu hari Selasa 31 Ogos lak..Merdeka! So, adela jugak beberapa org kat sini amek cuti senin tu..besnye..aku tak amek kot. Sebab raya nanti cuti panjang..sayang lah cuti..nak2 lagi takut anak demam ka apa ka..ha, if takde cuti time tula menggagau nanti...


DSCN6861

"Selamat bercuti & Berhujung minggu utk kwn2 ibu...muaahh muahhh...."

Rutin Harian yg agak stress if tanpa bantuan suami.

Salam,

skang ni aku rasa cam tak cukup masa je sehari-hari..g keje..balik keje..

rasa tak puas je nak berkepit ngan rafiq. haihh..

ok, ini cerita rutin semalam.

balik umah, amek rafiq sembang2 skit ngan pengasuh pahtu g taman sat sbb cuaca elok. Pahtu balik..mandi, siap2 nak masak. Sambil2 tu layan Epilog Syurga Cinta..Gi masak plak pahtu pung pang pung pang kat dapor daaa nak magrib.

Memandangkan aku skang diberi cuti utk berpuasa *paham2 sendirila ye.hehe*, so leh la layan tv sat..Geng Surau kat astro oasis. Even takleh puasa, tapi aku tetap masak sbb aku lapor. Buat kuew tiau goreng sajork. Pahtu duk kejap..sedia makanan rafiq lak. Basuh botol. Basuh baju. Lipat baju (if rajin), kemas2 umah skit...then bagi rafiq makan...

Tengah2 duk mkn tu dia merengek2..nak tido la tuh...Tup2..tengok jam..daaaaaaaaa kul 9.30. Haihhhhh..aku rasa cam baru je duk kat umah..da nak masuk waktu tido dah. Haishh...

Dah tidokan rafiq, aku mulakan operasi masak lauk sahur lak. memandangkan en suami nak balik dari johor, so aku masak la spesel skit. Dia sampai dari johor kul 2.30 pagi tadi.

Tengah2 masak..si rafiq lak mengiau..adeh. Stop masak.. Tengok2 dia dah merangkak duk main remote ekon. Alamatnye lmbt laie la tido nih...angkat buh depan tgk tv..haram dia nak tgk..dia nak ngacau aku kat dapor lak..dah kul 10.45 dah masa tu..

Masa ni aku buh kat depan TV ngan sebijik besen. ahahahaha..dia leka la dalam 15 minit. Perasan tak, belakang rafiq ade lagi belon besday dia ari tu. Dia duk main sehari2..dah pecah 3 bijik kot..ehehe


Ngah2 masak dia nangis plakkkk...nak suh dokong sbb nak tgk aku masak ape. Sambil masak sambil kelek si kecik tu. adui..if aku tak dokong dia melalak. kang mlm2 buta tu org ingat aku dera anak lak..ahahah

kul 11.30 baru siap masak..then terus tidokan dia..bkn nak tido pon..duk golek2 atas katil nak bergalok ngan aku. adehhh..Rafiq..rafiq...sebab aku pon tak ngntuk sgt, so aku layankan ajelah.....

Kul 1.30 baru dia tido...bayangkan brapa jam dia duk golek2 gelak2 n terjun2 atas katil tu sementera dia nak lelap??? aduiii..memang menguji kesabaran.....

Sabarr..sabar....

inilah rutin harian aku if suami aku g otstesen. If dia ade, leh la aku wat keje ngan amannya..sebab sementara aku wat keje, dia leh jaga rafiq.



Daging masak merah & petola masak bening.


Kul 4.30 dah bangun siap2 utk sahur lak. Teman en suami makan, siap2 bekal rafiq, pam susu *dptla 2 oz*, gosok baju n basuh baju en suami yg baru baru balik dari johor. Pung pang pung pang......daaaaa kul 7.40..Huk aloh..dah masa nak g keje..tu pon lmbt jugok sampai ofis...adeh!



adui..ni la cabaran ibu bekerja kan? nak2 lagi lak mmg takde langsung org nak tolong. semua benda kita kene wat sendiri...

kepada encik2 suami, if ade kat rumah tu...ringan2 la tulang temulang tu tolong isteri..tak cian ke kat kami..ngehehehehe...


Wednesday, August 25, 2010

Kempen 1 Blog 1 Bendera

Salam,

ramai dah duk gantung bendera kat blog masing2 aku tengok..dari semalam lagi aku perasan. hehe..blog mamalieyna, blog ena, blog kak zai, n latest..blog lya..hoho..gud2..

jenuh duk korek2 dari mana asal datangnye Kempen ni..last aku jumpa gak Tuan punya blog yg wujudkan kempen ini..Tahniah Bro! aku amek dari blog ni...MM ~mahamahu.blogspot.com. Kredit skit utk blog ini sbb susah2 buat bendera tu..cantik2 lak tu..tapi aku amek satu jelah. if korang rajin n support kempen ni..g la amek kat blog dia..lawa2 tau..i like..:-)



Dah 53 tahun negara kita merdeka..Jadi, hargailah setiap titisan darah yang telah berkorban demi mempertahankan tanah air & memerdekakan negara kita yang aman damai ini..Bersyukurlah kita dengan nikmat yang Allah kurniakan ini....sama2la kita muhasabah diri ya..


Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Tuesday, August 24, 2010

Cantik Tak??

Salam,

Dah lama tak tempek gambor anak bujang aku kat sini. Hehe. Rafiq sekarang terlalu cepat ikut ape yg aku buat. Yang terbaru, mlm td. Ari2 tgk ibu guna cekak rambut kan..Malam td, aku nak baring2. Bukak la kejap. Sekali aku toleh kesebelah..Tengok2 dia dah duk tonyoh2 atas kepala dia..ape lagi, dah nama pon Mamarazi kan..snap2 la...Bahahahaha..


gelagat lucu rafiq

Sib baik tak tercocok bijik mate..uhuhu

Ooooo..nak sgt ye guna cekak ye??..Meh sini..

v
v
v
v
v
v
v
v
v



Siap ade bunga lagi...hohoho...haa..amek..

Cantik tak???? agagagagaa


sib baik la si rafiq ni skang dah pandai wat lawak2 yg leh buat aku gelak..suami aku otstesen lagi..dah 2 ari pegi johor..esok kot balik..


Monday, August 23, 2010

Cara handle diri if Bersalin Secara Caeserian

Salam,

tiba2 aku rasa nak kongsi pengalaman aku ni. Ada kawan aku bertanya, camna aku handle diri aku masa lepas bersalin? sebab dia tu mmg akan di operate. kat PPUM. High BP & Baby Breech (songsang). hoho, teringat kat kak aku, dia pon C-zer gak sbb Breech.

ok2..actually bersalin c-zer ni, it depends on individu itu sendiri. Ada org cakap lepas bersalin tak sakit sangat kesan luka tu..Ada org lain plak cakap sakit gilerrr tempat luka tu...*akulah salah sorang tu*

Mengikut firasat & pemerhatian aku..cewah..aku rasa la kan yg cakap tak sakit tu ialah org2 yg bertubuh kurus langsing. takde lelemak kat perut sepanjang zaman takde anak dolu2..ahahahah...aku gemok, mmg ade lelemak tang perut. Dah beranak ni lagi la kan..berlipat2 jd nya..ahahahaha..Gulp!

ok, ini adalah mengikut pengalaman aku. If tak sama ngan aku, jgn mare arrrr..:-P


Sakit


yes, mmg sakit. takkan tak rasa ape2 kot. tipulah kan. Minggu pertama mmg hazab gak ler. Lepas je doc bukak plaster siling kat perut lepas operate tu, bila berjalan rasa cam ade benda bergayut2 kat perot. Nak berjalan kene slow2. Sambil pegang/ampu perut, bongkokkan skit badan. Jangan berjalan laju cam org dah bersalin 1 bulan plak. If boleh, selepas tempoh bius ilang iaitu 8 jam selepas operation, jgn baring je. If spital swasta dia tak bagi bangun kan? hoho..if boleh gerakkan skit badan. Aku dulu mmg nangis gak la nak gerak. Tujuan utk kita gerak2 skit adalah untuk melancarkan perjalanan darah. Ituler kate doktor n nurse2..aku ikut jelah. Lagipun sepupu aku keje nurse ade citer satu kejadian yg buat aku takut. Kes taknak gerak langsung lepas kene operate.Kejadian ape? nanti aku cite.
.
Pada hari pertama, aku terketar2 nak bangun. nangis weh. Sib baik ada tali kat ujung katil. yela, aku kan bersalin kat spital gomen..so kenela pandai2 bawak diri..
.
Kalau nak batuk,bersin, gelak, or wat ever yg libatkan badan kita shaking, if boleh pegang tempat luka..ampu ngan tangan. If nak batuk..tekan dulu tempat luka..insyaAllah tak sakit sangat...cuba lah..:-)



Penjagaan Tempat Luka


Seminggu pertama, boleh mandi. tapi jgnla mandi beriya2. If boleh sekadar lap2 badan dengan tuala basah. Sambil duduk berlunjur adalah lebih baik. Letak besen kat tepi, then lap2.. perah..lap lagi..kira felling2 tepi sungai la ye. sambil basuh2 kain..ahahhaha
Lepas mandi, tekap2 tempat luka dengan tuala bersih. jgn biarkan tempat luka tak kering ok.
.
Sentiasa anginkan tempat luka. Maksud aku, bila baring kat katil..bukakla kain batik. jgnla bukak semua kang togel lak. bukak separuh..mmg bess je kene angin..ahahhaha..serius..tak caya? sila percaya. Fungsi dia ialah untuk elak tempat luka berair..bila berair, bakteria cepat bertindak. ngap2 kulit korang nanti. ngeeeee
.
aku dulu, lepas je doc bukak plaster, depa spray kat tempat luka. sejuk sgt. bes. Kene anginkan sekejap. pastu dia jd kering n cam satu lapisan plastik. hoho. canggih *org jakun mmg camni*. ok2, tempat spray tu jgnla plak bila balik umah korang koyak2 n kopek2 lak..biar je..lama2 ianya hilang dengan sendiri..sebelum abis pantang, semua lapisan tu dah ilang sikit2.
.
Jangan letak sebarang ubat kat tempat luka. Ade org cakap letak krim la itu la ini. Ini adalah pengalaman aku okeh. aku letak gel beli kat farmasi. sudahnye luka aku lambt baik. pastu doc kat PPUM ckp, lain kali jgn letak apa2...cara terbaik utk cepat sembuh luka ialah, lepas mandi lap hingga kering & sentiasa anginkan..itu sajork.


Pantang Larang


Jangan angkat/buat benda2 berat mcm menyapu ka apa ka. aku pernah sapu lantai pastu kene marah ngan mak aku..padan muke!
.
If nak susukan bb, suh org lain bagi kat kita. Kita tunggu je kat katil standby rehat2kan diri *feeling anak raja la kan*. yang paling penting, bila menyusu anak, kita kene sandar diri kat katil/dinding..ini adalah utk posture bdn yg betui n elak luka bertindih2 if asyik bongkok aje.
.
Yang paaaaling ok utk menyusukan anak, gunakan nursing pillow. So takdela terbongkok sangat n selesa. Aku dulu takde benda ni..cuma guna bantal. Aku tak expect bersalin c-zer kan, so takdela beli benda ni..huhu
Multipurpose benda ni. baby pon leh guna utk landing2..eheheh. pic from gugel.



Di awal bersalin, If boleh elakkan kedudukan mengereng. Tapi tak larat la pulok if asyik nyusukan anak sambil duduk. kdg2 apon aku skip sbb ngantuk berjaga.. bila mengereng untuk susukan anak, aku rasa cam luka jahit tu bertindih aje. hahaha..terpaksa la bangun n duduk utk susukan anak. Tapi kdg2 aku susukan rafiq sambil baring gak sbb tak larat nak duduk je.
.
Jangan mandikan baby. biar org lain buat ok. bahaya wooo..ngah luka tak baik lagi tu..kang tak pasal terbukak lak jahitan if kene bongkok2..ish, usahkan nak bongkok buat keje, nak jalan pon dah mmg terbongkok2 sbb sakit


Pemakanan

Kalu nak cepat luka tu sembuh, makanla ikan haruan. wat sup ka, sangai (goreng tanpa minyak) ka.
.
Selain tu belila PATI HARUAN. Aku telan sambil kat tangan sebelah lagi pegang mug air milo. Busuk weh. tak sedap. menangis aku tiap kali nak telan. lepas minum tu cepat2 minum milo kasi ilang rasa *padahal tak ilang pon..ahahaha*. Jenis kapsul pon ada. Ok, if boleh pati haruan tu amek yg pure..jgn amek yg ade campuran ginseng..sbb aku dulu rasa panas & pedih2 kat tempat luka bila amek pati haruan yg ade campuran Ginseng.
.
Berpantang tak mcm org normal. Banyak benda tak boleh. Antara maknan yg aku takleh amek...air akak kayu,lada hitam, seafood, benda2 masam & byk lagi tapi aku dah lupa...sori eh. yang pastinya mmg byk sgt2 benda yg takleh. sbb takut luka lambat baik. If korang tanye doktor, depa kate leh aje makan mcm2....Cesss..sila jgn percaya. Sbb aku pernah makan mcm2, gatal2 & pedih weh tempat luka. so, kenela hati2 okeh. tataula org lain camne..tapi itula aku!
.
oh ya, aku berpantang mkn seafood, ais 100 hari. Hazab gakler..wakakkaka..tapi nak luka cepat sembuh kan..kenela pantang betul2..:-)


Berururut

Ade org dtg berurut aku kat rumah aku. Dia urut satu badan kecuali tempat luka...aku tak sempat nak cari bidan yg betul2 leh ngurut. sbb korang tahula kan..terberanak awal 2 minggu. byk gak benda tak prepare. If korang yg baru nak bersalin tu, carila awal2 bidan ni. penting gak tau. Sbb nak elak badan masuk angin.
.
Ada org cakap takleh berurut sgt if bersalin c-zer. tapi bagi aku, baik berurut la..urut jgn bagi kene tempat luka je..sbb aku ni dah mengalami nye sendiri. disebabkan bidan yg urut aku tu urut cam ala2 je...aku skang takleh langsung jamah mknn yg org tua2 kate berangin. Cam pulut n buah2 sejuk..mmg sakit sampai ke belakang punggoq..lenguh2..cam org tua lak rasa..wekkekek

Bertungku

Bertungku pon tak mcm org bersalin normal. Certain parts aje yg aku tungku. Mak aku wat kat tapak kaki, betis n punggoq. tu pon kene ngereng semedang. uhuhu. Tungku tu mak aku letak beberapa lapisan daun mengkudu. Bes..wangi je bau. Tapi if tungku tu panas gile..siap terbakar lagi daun tu..aahhaha..so, kenela pandai2 bajet..kang hangus lak kaki korang..LOL!


Bengkung


aku tak berani guna bengkung..huhu..seriau je rasa. tapi ada gak org yg berbengkung..bergantung la pada individu. Kalu rasa yakin, leh la guna..cam aku ni..penakut skit..ahahah
Bengkung plak jgn kenekan kat tempat luka tu..eh..seriau seriau if terkene luka..sakit!



ermmm...ape lagi ek? itu jela kot..aku pon bknnya pro sangat. Baru bertatih. Anak baru sorang katanye kan? But, at least aku dah ade pengalaman bersalin C-zer..so dapatla aku kongsi sikit2...

if ade org pengalaman & pendapat berbeza dari aku...leh la kongsi di sini..mane tahu ade org2 lain yg baca leh kongsi bersama..:-)


Friday, August 20, 2010

Satu lagi kene Block..adeh!

Salam Jumaat,

dari semalam aku takleh nak tgk follower aku..ingatkan blog aku je ade masalah..upenye pegi semua blog yg aku dah jejak..semua takleh view..dia kuar camnih


pahtu aku g la kat Dashboard kan..mane tahu kot2 leh tgk..rupanya dia kuor camni kat bawah ni plak..wakakkaa


Uhuhuh..apo nak buek..keje makan gaji kan..ikut jela depa nak block ape pon..FB depa dah block..bagus gak..if tak kejenye berFB manjang *sib baik aku tak addicted ngan FB sgt*..if depa block Blogspot plak..alamatnye bersiaran dari rumah jela jawabnye..ntah2 seminggu sekali aku hapdet..wekekekek...

ape2 pon..sape2 yg ade follow aku lately *cewah camla ramai sgt* nnti aku balik umah baru leh view n follow korang plak k..

Thursday, August 19, 2010

Aku nak Ni!!


Hoho..petang2 meroyan nak itu nak itu..hahaha..Aku nak Pam kat atas ni..cam bes je..Bila tengok review kwn2 yg dah guna FS..rata2 puas hati. aku pon mulela duk berangan tak sudah nak dapatkan dia gak..Rege Pasaran RM1999..tapi aku dah tgk2 kat blog Aja RM1699..save Rm500 kan??

Sebenornye aku dah ade Pam elektrik yang ni..Jenama Ameda..Double Pumping. Beli Oktober 2009. Dulu masa rafiq masih kecik *cewah mcmla skang ni besor sgt* masa susu meriah..mmg bes guna pam ni..15 minit dpt 10oz..tapi semenjak susu kureng meriah..aku rasa guna manual avent lagi dpt byk kot. huhu. Acu tgk gambar kat bawah, skang ni sekali pam dpt 4 oz sajor sekali pam. tu pon 20 minit..huhuhu. Rege dia RM788..aku tgk skang kat pasaran rege dia RM888..mak aih..

Ameda Lactaline Dual Pump

And satu lagi kat bawah ni..manual avent...Hoho..byk jasa woo pam ni..since hari ke-3 selepas bersalin dia dah berjasa kat aku..sampai la laaaaa...kak fid dah siap patah2 lagi sbb syok sgt mengepam..ahahha..aku lom sampai tahap gaban tu lagi..masih elok pam avent aku..eheheh. Rege dia sekali ngan beg satu set RM388



Actually, aku serasi ngan pam manual avent yg dah aku guna sekian lama..cuma rasa letih tu mula terasa. Rasa letih mengepam. Semangat mula mendatar..bkn bermakna aku tak nak Pam lagi. If tak pam rafiq nak minum ape lak..cian anak aku tuh..uhuhu..semangat aku masih berkobar2 okeh utk susukan rafiq sampai 2 tahun..amin...

Aku tahu, pam bukan penentu susu kita banyak or tidak..TAPI, IF ADE PAM LAGI CANGGIH SURE LAAAGI BERSEMANGAT NAK MENGEPAM KAN?? *siap urup besar n highlight lagi* LOL!

harap2 suami aku membaca posting aku kali ini dengan harapan dia akan belikan aku satu Medela Freestyle..wakakakakakak




See...sambil wat keje leh mengepam..eh itu bkn aku ye..sbb cun sgt awek kat atas tu..takkan la aku secung itu kot..LOL! lagipun manyak cekci maaa..
ha..tula antara kelebihan Medela FS..leh cangkuk camtu ha..dia adela aksesori dia. Nanti if aku dah beli aku buh sini tunjuk...gelak guling2 lagi..LOL! *berangan tak sudah*

psst: ape salahnye melabur utk benda2 perfaedah kan? if g shopping handbag sampai beribu tu boleh takkan nak beli pam sekali seumur idup pon takleh kan kan kan?? ngeeeee *ayat amek ati*

oh ya, aku rasa aku ni jd Lemau salah satunye sbb en suami aku otstesen la..lemau la takde org nak buat lawak n sembang2. bukak poser n sahur sorang2. cedih tau...huhuh

Wednesday, August 18, 2010

Lemau

Salam,

Semangat aku macam makin mendatar skang ni. Sbb puasa kah? eh, org lain pon posa gak. Ish!

Semangat nak berblog kureng. Dan paling aku risau. Semangat nak mengepam susu pon takde. Camne ni kawan2?? tolong daku....sob sob sob..

Apekah?

Hoho.

Ntah..Blurrrrr

agaknye bulan nak mengambang kot eh. If ikutkan dalam perkiraan hamba, inila harinya. Tapi kenapa gerangannya belum muncul? Hayoo..cepatla muncul sbb pas je ko muncul..susu aku akan kembali meriah..Hohohoho..*terasa cam santau claus lak*

even blog aku dah hampir 5 hari tak berupdate..tapi aku jln ke rumah kalians okeh. Ade kan komen2 dari aku..hehe. aku tatak sombong tau. singgah gak umah korang..sbb ape? sbb aku windu sama korang. cuma nak godek2 umah sendiri je aku maleh

Wahai semangat..meh la balik..sian kat aku wehh! ermmm...

Friday, August 13, 2010

1 tahun 1 Bulan

Salam,

15 Ogos 2010 ni genap umur rafiq 1 tahun 1 bulan..yey! syukurrr alhamdulillah..memandangkan 15hb ni ialah ari ahad..so aku buat la posting ni siap2..hehehe



Perkembangan terbaru ialah:

@}--Masih menyusu susu ibu sepenuhnya. Alhamdulillah.. dengan pengasuh rafiq minum susu ibu 13 oz..kdg2 10 oz sajer. Makan 3 kali sehari. semua ibu sediakan..:-)

@
}--masih belum boleh berjalan sendiri. if nak berjalan gak, ibu kene pimpin kedua2 tangan..pastu laju berjalan. kdg2 sampai terjatuh2 sbb laju benor jalannye..huhu

@}--Sudah boleh berdiri sendiri..dalam 10 saat dia akan jatuhkan punggoq pastu gelak sorang2..cute..

@}--Dengan bantuan ibu & abah, rafiq dah boleh berjalan 2 ke 3 langkah..kami main sambut2 rafiq yg tengah menggelitik nak berjalan. bila dah sampai kat ibu gelak mengekek2..then bangun lagi pegi kat abah..pahtu mengekek2 dia gelak. yela, benda baru dia jumpa. tu sonot sakan tuh. kdg2 jalan senget ke tepi..wakakkk cam ketam plak ibu tengok.

@}--Vokal terbaru rafiq is A..Bu...A..Bu..I..Bu...kdg2 IBU! *so sweet

@}--Suka memanjat sofa or apa sahaja yg boleh dipanjat & dah pandai turun sofa sendiri. Hulur kaki dulu. gud boy. tapi kadang2 terlentang gak jatuh. sib baik sofa umah aku tak tinggi mana. kejap jela nangis je. selebihnye mengada je lebih. uhuhu

@}--kalau aku nyanyi lagu "Ibu..Ibu..engkaulah..ratu hatiku..." rafiq akan sahut..Aaaa bu...Aaaabu...kelakar weh

@}--Makin susah nak pakaikan pempes. Siap meronta2 merangkak lari ke hujung katil. pastu ibu kejar leh lak mengekek2 gelak. haih..nakal sunggoh!

@}--before pakaikan baju nak main2 ngan bedak dulu...sapu2 kat muka..kat badan. kat peha. kdg2 dia jilat bedak..haihh..

@}--mat rafiq ni mmg anak abah tol la..pantang tengok abah. menggelupor nak pegi. if abah balik keje, baru je nak bukak pintu. tapi dah tau dah tu abah siap cakap.."abah..abah..abah.." abah nak g mandi pon nak ikut..ish ish ish...

@}--dah ingat beberapa mainan dia..if aku tanye..."rafiq..mana ball?" nanti mata melilau cari bola..sambil mulut terkumat kami.."bi..bi..." jari telunjuk tunjuk ball..kagum aku..

@}--takleh tinggal sorang2 langsung..nangis merengek nak dukung. ibu ni time makan sokmo2 la tersedak n tercekik nak makan..sbb tiap kali nak makan tu la dia buat perangai. tak kasi ibu dia makan ka apa? ish2..tapi tak kurus2 jugak ibu nih..uhuhu

@}--bila pakaikan baju, dah pandai hulurkan kepala. dia tunduk skit..then tangan masukkan belah kanan..then bila sua lengan baju belah kiri..dia angkat masukkan sendiri tangan dia..huhu

@}--pantang tengok apa sahaja yg aku buat..contoh: aku ketuk2 bola ngan hanger..siapla..sat lagi dia ketuk2 bola tu ngan hanger gak. pastu serkup, tudung aku dia pakai kat kepala..stokin abah dia dia pakaikan kat kaki..tapi tak masuk la kat kaki dia..dia duk acu2..cute..

@}--rafiq dah pandai salam.bila kita cakap.."salam..." then bila kita sua tangan dia tarik then cium..sambil sengeh2 cam kerang busuk..huhuh..tapi ati2..kdg2 dia gigit tangan kita. ahahah

@}--yang paling bes..rafiq dah pandai babai..if kita cakap "babai rafiq.." dia akan lambai tangan ke tepi sambil mulut.."bey..bey..." hahahha..org cakap babai dia bey..bey..


aper lagi ek..byk betul perkembangan rafiq..ehehe..sonot tengok..

bila bangun tido tgk rafiq kat sebelah...terdetik kat hati.."Ya Allah..dah besar dah anak aku..cam tak caya je..:-)"

Syukur ya Allah diberi peluang olehMu utk merasai & melalui setiap detik insan yg bergelar ibu..Alhamdulillah...


Thursday, August 12, 2010

Aku ada kursus/seminar.. Camna & di mana nak pam susu??

Salam.

Aku ada ramai kawan yg seangkatan dengan aku trying utk BF kan anak2 dengan susu ibu sehingga 2 tahun. Ada yg kerja engineer, lecturer, guru, n staf2 sokongan cam aku...

akan tetapi, selalu mendengar rungutan & sokseksoksek dari depa..


"kursus aku sehari..camne aku nak pam?..dah tu time pam aku kul 10..kursus berlangsung lagi..adui..."

"kene pergi site ni..mmg tak dan la nak pam..sure sehari tu atas jalan je duk ronda2 tgk site"

"payahnye..tiap kali kursus or seminar, mesti aku takleh nak pam..yela, kang aku pam susu tu rosak plak sbb mane ade peti ais kat situ"

"susahla, takde bilik khas nak pam..if kat surau tu ramai org..malu lah.."


ini adalah rungutan yg aku selalu dengar ye kalins. bukan aku mereka2 cerita...

aku bkn pakar laktasi, Peer Counselor or ape2 jawatan yg leh aku bagi nasihat & penerangan lanjut tentang cara yg betui & bagaimana nak atasi masalah susah nak pam ni..

memandangkan aku dah mengepam untuk tempoh satu tahun satu bulan..agak lama juga kan? even aku tahu, perjalanan aku ini baru 50%..tapi aku leh kongsikan kat sini cara yg boleh dibuat. Bukan mudah juga la nak mengepam semasa hadiri kursus/seminar. agak mencabar minda. tapi bila ingat anak kat rumah..semangat utk terus mengepam walau dimana sahaja tidak pernah hilang..

jangan jadikan alasan utk tidak mengepam susu jika kene attend seminar/kursus hanya kerana risau akan tempat, bagaimana nak handle susu tu sbb takut rosak or apa2 lagi alasan yg tidak munasabah. Aku dulu pun rasa cam mustahil aje...tapi tidak lagi sekarang bila dah byk buat research & tanya kwn2 yg seangkatan. Ilmu menyusu anak utk ibu2 bekerja bkn datang bergolek. kene banyak bertanya. banyak buat kajian....

ok2..ini cara aku....

port pertama yg aku cari ialah SURAU..if surau ramai aku pegi pam kat kete..pernah sekali aku pam kat toilet sbb jauh giler parking. dah amek masa aku kan sbb skip sekejap dari seminar. Make sure toilet tu bersihla kan..alhamdulillah la kat uitm ni toilet dia bersih2..toilet org cacat aku guna..wakakkaka..ala kejap je..15 minit..ngeee *ampunkan sy ye* tapi sekali tu jela..alhamdulillah lepas2 tu surau sentiasa kosong...:-) if mengepam tengah hari la masalah skit sbb org nak solat..ngeeeeee.


Bila ada kursus/seminar apa2 aktiviti yg libatkan aku tak duduk kat ofis, aku akan usung Mom Precious Cooler Bag ni ke hulu ke hilir. Agak berat sbb ada 3 ketul Reuseable Ice Pack yang mana boleh tahan sehingga 10-12 jam. Pagi2 masa g kursus, berat ngan ais yg keras tu..tapi bila dah abis kursus biasa dalam kul 4 petang camtu, dia dah mencair...beg tak jd ringan mana sbb dah dibebani susu yg dipam pulak..:-) oh ya..beg ni bagus tau..susu yg kita simpan tu sejukk je bila sampai rumah..if letak kat pipi..sejuk cam letak lam peti ais..:-)


Kat Dalam sarung itam tu Ice Pack tula..aku beli bag tu sekali ngan Ice pack ni. cover itam tu adalah utk serap air yg disebabkan oleh ais yg mencair. so beg tak basah la..
Then beg ni leh muatkan satu pam. memandangkan aku guna pam avent manual so senang la skit. If bagi yg guna pam elektrik, kenela ade cooler bag yg sesuai sbb nak letak mesin pam tu kan...
selain tu, beberapa botol kosong. biasa aku bawak 3 sbb 3 kali pam kan..


ha..Ice Pack tu Rupa dia camnila..gambar ni aku amek dari Website Moms little ones..

Then, mulakan sesi mengepam..kene rileks..baca doa2 ape yg patut n urut breast dari bawah ketiak hingga ke nips sambil selawat ke atas junjungan nabi Muhammad SAW. If malu nak pam..bawak la shawl utk tutup..tapi aku guna tudung sajork..:-)


Tada..dah dapat 3 oz.. amek masa jugak sbb disekeliling kita kan ade org. so cam cuak2 jugala kan..tapi its better than nothing rite? at least adela jugak bekal utk anak aku utk esoknya...ianya amat bermakna bagi aku...:-):-) oh ya, on dat day, aku dpt 13 oz..3 kali pam..alhamdulillah...:-)


Kita kena ingat, Allah tak suka org yang merungut2 atas sesuatu yang kita buat. Aku pon ade gak merungut..tapi tak lama rungutan aku tu sbb aku akan ingat balik apa niat asal aku iaitu nak susukan rafiq sepenuhnya sehingga dia umur 2 tahun..semoga doa aku dimakbulkan Allah..amin..

So..stop merungut. Lakukan sesuatu itu dengan ikhlas, doa banyak2..insyaAllah..Allah akan tolong..

posting ni aku khaskan utk ibu2 sedang menhadapi dilema bila libatkan masalah masa kerja tak teratur n perlukan masa & ruang yg amat padat utk mengepam. ada aja halangan utk pam susu..tapikan...aritu aku ada baca paper..seorang doc kat Klinik Kesihatan Seksyen 7 Shah Alam pon mengepam walau dimana sahaja...bayangkanla..camne keje doktor tu kan..sure laaaagi sibuk melayan pesakit..tapi aku salute..sungguh kuat semangat dia...tabik spring...!!

eh panjang lak pot pet aku..ahahahah...if ade yg tak suka posting ni..sila klik exit ya..bukan nak menunjuk2 or bangga diri sbb dapat pam susu walau dimana..tapi aku nak share camna cara2 aku di sepanjang perjalanan menyusukan rafiq lebih setahun ini...

if ada insan yg rasa ilmu yg dikongsi ini dpt membantu kalian..alhamdulillah..if ade yg nyampah...ade aku kesah?? Cak! Cak! Cak!....LOL!

daaa......

Wednesday, August 11, 2010

One Step Ahead

Salam,

Puasa dok ari ning? heeee..aku? poserla..ngeee

ok2..nok kabor ning..mat rafiq tu sejok seminggu ning sibuk la nok bangung berdiri sendiri sokmo. Aku takut gok ye tergolek terbalik tertonggeng ke belakang. tapi ye dok takut la pulok..seria (seriau) gok aku wehh...

nilah peel baru ye. Atah katil pong ye berani diri sendiri...wat debor perot mok ye je budok ni. pahtu diri pulok sipi2 je bira (tepi) katil...

dok caye ke? huk aloh..tengok ah diri kalu dok caye..






Haa...ce tengok molek..tula aksi mat rafiq sejok akhir2 ning..ye jalang dua tige lakoh pahtu ye jatuhkang punggung ye. pahtu gelok sorang2..eheh..lucu..

mok ye ni dalam debor2 perot pon hepi senyum sengih cam kambing la sokmo2 kalu anok ye cuber2 nok diri..sbb dekak doh tuhh..dekak doh nok jalang sendiri...

alhamdulillah..one step ahead my son!

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Datang Lagi

Salam,

Alhamdulillah, masih diberi nafas & insyaAllah akan mampu untuk menunaikan tuntutan Islam yang satu ini...Syukurrrr...

1st of all...sepanjang berblog ni if ade terkutuk, terkata, terkeji or ade yg terasa ngan posting2 or komen2 dari aku...aku ingin memohon maaf & sesungguhnya manusia biasa cam aku takkan terlepas dari buat silap..

semoga ramadhan kali ini, membawa seribu kerahmatan dalam hidup kita...aminn...

Ermm..tahun lepas, aku masih berpantang dalam bulan puasa. Dapat puasa pon dalam seminggu je camtu..then raya. Tak sempat langsung nak jejak kaki ke masjid mahupun surau utk berjemaah tarawih..Rugi sungguh rasa hidup ni. Ramadhan dtg sekali dalam setahun. Bulan yg penuh keberkatan.

How about dis year? ermm..maybe aku akan mintak belas kasihan dari pengasuh rafiq utk jaga rafiq sbb aku nak tarawih kat masjid negeri shah alam. Sekali dalam seminggu pun jadilah...if tak dpt seminggu sekali..sekali dua dalam sebulan ni pon dah bersyukur dah if dapat peluang tu...

ok2...masuk je magrib malam ni..jgn lupa ye..niat. Manela tahu kan, lupa lak nak berniat puasa..ngeeeee


Niat Puasa Untuk Sebulan




"Nawaitu Souma Syahriramadhaana Hazihissanati Kullihi Lillahita'ala"

Maksud: "Sahaja aku puasa untuk sebulan pada bulan Ramadhan kerana Allah Taala"

Mengikut mazhab Imam Shafie, niat hendaklah dilakukan pada setiap malam. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadan: Iaitu berniat untuk sebulan Ramadan dengan tujuan jika terlupa niat mana-mana malam di bulan ramadan niat mengikut Imam Maliki itu boleh dipakai. Niat Imam Maliki hendaklah dilakukan pada malam pertama puasa. Namun niat setiap malam hendaklah dilakukan.



Niat Puasa Harian


“Nawaitu Souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa”

Maksud: "Sahaja aku berpuasa esok hari dalam bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala"


Salam Ramadhan dari kami:

Affandi
Rose
Rafiq


**Sahur nanti en suami yg masakkan..dia dah volunteer nak masakkan utk sebulan melainkan dia kene otstesen..:-)

Monday, August 9, 2010

Tengok kawan bersalin - Kak EB

Salam,

petang baru nak update.....uhuk2..bz? iyeler ler sangat2...:-P :-P

semalam, ahad, aku g tgk kak eb or mamaaerish yg bersalin 12 julai lepas..Sure ramai gak pembaca blog aku tahu kan sape kak eb..ngeee..kak eb ni my real life fren..juga seorang blogger..

ok2..tengokla pic depa ni..suwett sgt baby aedrian tu..geram. si aerisha lak, syik nak usik adik dia..semua barang yg baby pakai semua dia nak pakai..wekkeke..yela, tu kan barang2 dia dolu2..ingat dia tu baby lagi la tu..pastu gaduh2 manja ngan rafiq..tarik2 barang..terutama bouncher baby...rafiq sibuk nak main teddy bear yg gantung2 tu..geram gamaknye. Si aerisha plak sibuk tarik nak simpan bouncher..ahahahah..lucu sunggoh...

kak eb kim salam semua rakan blogger yg dia kenai di alam maya ni..since ade 2 anak..masih tak sempat nak berblog katanya..oh ya, semalam hari ke-25 dia berpantang..so kene ponteng pose la ni..ngeee...selamat mengganti puasa ye kak..ehheheh..sy pon last year tinggal 18 hari masa dalam pantang...jenuh gak la nak ganti..but alhamdulillah dah abes...



Zzzz....tak meragam..tido je..gud boy..:-)


Friday, August 6, 2010

I miss my Hometown

Salam Jumaat...

Owh..wat a hectic day..td ade ceramah Sinar Ramadhan..then p Plaza Alam Sentral..balik2 je..Jemm teruk..ngan hujan lebatnye..humanghaih..mencabar minda dengan kereta manual ku itu..ehehe..lenguh2 kaki den duk tekan clutch..ngeee *padan muko sape suh p jalan2 perabih doit*

Ok2..Actually, tetibe je teringat kg aku..mane lagi..Terengganu la... mak aku mmg selalu datang jenguk kami kat sini..so takdela sampai angau tak jumpa mak kan..ehheeh

cuma balik kg je jarang2..last balik akhir mac..skang dah bulan 8..huwaaa...
tapi takpe..8 september 2010 balik ganu..raya 1st n 2nd kat Terengganu..pahtu balik perak plak.. ok2..actually yg aku paling rindu kat ganu ialah...teng teng teng...


Keropok lekor...nyam nyammm....

Nasi Dagang ganu...mabeles!

hohoho...Satar ikang..beh beh...

Nasi kerabu ganung...na na na na..ganu kiterrr...

pantai nan indah..perghh...umah aku ke pantai batu buruk dalam 10-15 minit sajork.

air terjun sekayu..eh aku rindula nak p situ..dah lama tak p..uhuh..



p/s: semua gambar di atas adalah ihsan pakcik gugel..maceh..:-D

Thursday, August 5, 2010

Cabaran Berpuasa & Mengepam Susu

Salam,

Hari ni ialah hari ke-18 aku ganti puasa...if ikutkan dalam 15 hari je kot aku tinggal..almaklumler..masa tu aku baru abis pantang, so cam was2 la jugak la..so aku gantila terlebih ari...

oh ya, esok pon mungkin aku puasa lagi. Tapi ade jemputan utk Program Ceramah Sinar Ramadhan plak. Disebabkan ade makan2 free..harap2 iman aku kuat, aku tahan nafsu nak makan2 free tu...bahahahahha *gelak syaiton*

Ok2..disebabkan aku berpuasa direct dari 5 julai lepas & cuti puasa pada sabtu & ahad je..oh ya, lupa juga cuti masa jepung serang..ngeee..aku rasa cam puasa di bulan ramadhan plak..wakakkaka.

Memang sangat mencabar diri ini ye kalians masa sepanjang tempoh berpuasa ni.....Al-maklumler..dah hampir setahun tak berpuasa. moralnye, lepas ni, dalam sebulan kene latih diri ini berpuasa at least 3 hari. barula badan leh dah terbiasa. dulu2 masa bujang selalu puasa camtu. tapi since ade anak & anak plak fully bf tak terbuat pah sudah *alasan*

ape nak kongsi ari ni ialah..Camne condition aku & susu semasa berpuasa.

Pada hari pertama, memang sangat mencabar. Aku lesu, tak bermaya sungguh. abis sakit2 lenguh2 badan. tekak rasa kering je. Biasa sebelum pam minum air kosong. Lepas pam pon minum susu..so, bila takleh nak teguk air dari botol kesayangan ku itu, mmg tergugat imanzzz

Ianya berlarutan sampai hari ke-5..mmg sungguh menduga. Tapi alhamdulillah, susu aku kekal seperti sedia kala..merudum pon beberapa hari sebelum askar jepung serang. kediannya, susu jd byk & seperti sediakala..alhamdulillah..

hari ini hari ke-18..wow, cam tak caya je..ehehe..actually yg buat aku tak ganti puasa awal2 tu sebenornye takuttnya susu ni kurang & tak cukup utk rafiq...biasala hasutan syaitonn...semua takut! padahal Allah sentiasa ada utk menolong...mintaklah pada dia kan?? ish ish ish..

memandangkan aku mmg pengguna tegar shaklee, aku berbincang dengan upline aku, kak raja camna nak kekal cergas & badan tak lesu lagi? as suggested...supplement yg aku amek ialah:

SAHUR
  1. sebelum mkn sahur, amek 1 scoop of ESP + 1 Scoop of Cinch Shake. Sedap gilos.
  2. Lepas makan, minum sebotol air 500ml shake dengan sesudu Perfomance Drink. Rasa oren...
  3. Sebelum habis waktu sahur..amek 1 vitalea + 1 Vita-C + 5 Alfalfa
actually dia suggest amek b-com, ostematrix juga, tapi bila fikir2 takpelah vita-lea tu pon dah cukup semua vitaminnye..ngeee..

oh ya, kurma jgn lupa ye kalian..mknla at least 3 bijik..lebih lagi bagus.. susu jd pekat..



BERBUKA


  1. Masuk je waktu berbuka, aku jamah 3 biji kurma
  2. Then shake 1 scoop of Cinch Shake + 1 Scoop of ESP. Shake together.
  3. pastu g solat magrib..
  4. then baru makan....masa ni perut dah rasa kenyang betul sbb cinch shake tu amat mengenyangkan..nyam nyamm....so aku makan tak banyakla..almaklumler..berat badan aku skang makin naikler..ish risau plak.
  5. makan makanan berkhasiat. ade sayur la terutamanya kan...
  6. then amek 5 alfalfa + 1 vita lea..
  7. Sepanjang mlm tu, hanya minum air yg aku shake dengan Performance Drink. Kene banyak minum air okeh. If tak, mmg rasa badan ni mcm diperah2 di siang hari sbb duk mengepam susu je. tu jd badan lesu n lemah tuh.

setakat ni alhamdulillah...apa yg aku amalkan tu membantu dalam menguatkan aku dari segi kekuatan fizikal la terutamanya..ngantuk tu perkara biasa la kan. sape tak ngantuk during working hour..cuma if nak bandingkan, bila berpuasa lebihhhhh ngantuk kan??? alhamdulillah..sakit2 badan, lesu dah takde lagi..:-)

oh ya..semalam hasil pam 15 oz..syukur alhamdulillah..masa mula2 puasa ari tu ingatkan susu aku merudum gile..tapi alhamdulillah..masih ada rezeki utk rafiq..:-)



***nak share gambor kat sini hasil pam semalam takleh..memory card hp aku corrupted lagi wehh..sib baik skit je gambor ilang. if tak..naya aku..byk memori tu dalam tuh...huhuhu semua gambar rafiq la kan..:-)


Wednesday, August 4, 2010

Penghibur Hati Ibu...


Hari ini genap umur rafiq 1 tahun, 2 Minggu 5 hari..mcm2 perkara baru rafiq dah boleh buat. Sangat mengkagumkan. Syukur, aku dapat melihat sendiri setiap inci perkembangan rafiq...Alhamdulillah..

ok..layan jelah aksi mamat ni..tak reti duk diam skang ni. ade je aktiviti lasak dia nak buat..dalam2 risau dia jatuh, terhibur hati aku tengok gelagat2 rafiq yg kdg2 buat aku terpaku..Subhanaallah..

Layannzzzz....











Actually, rafiq ralit tengok TV rancangan Indahnye Iman kat astro Oasis..Feveret Channel rafiq. sonot tgk dia sangat2 teruja bila ade org mengaji, azan, zikir2 dari ustad amal, dzulkarnain, munif & arwah ustad asri...:-):-)



akhirnya, aku pilih kaler putih kosong suci murni ni jugak utk blog aku. konon nak ubah angin..tup2 pilih kaler putih balik.....keh keh keh
...