Thursday, September 30, 2010

Sweet & Cute Baby 'Exploration Time' Contest by MamaLieyna

banner contest 'sweet & cute baby exploration time contest'

Dah lama tak join contest...sebagai menyokong teman blogger kita iaitu MamaLieyna or mama arip ni.aku pon nak joingg laa..mencuba nasib....


Jomla korang..jom join..nak maklumat lanjut..leh g SINI...


Gambar yg dipertaruhkan ialah...

DSCN7006

Muhammad Amzar Rafiq Affandi

1 Tahun 2 Bulan

Gambar ni aku amek dalam keadaan yg gerrraaaamm yg amat kat rafiq. Kenapa? Haaa..sbb dia selalu punggah baju dalam wardrobe tu..penat wehhh aku kemas dia sepahkan..selain tu adela benda2 lain yg dia sepahkan..dah nama pon masa utk meng'explore' kan...ha tu la dia nye...Redha ajela...

Rafiq buat muka tak bersalah je kan..Grrrrrr


Dateline: 10 Oktober 2010

Sup Tulang


Kemungkinan 15 oktober ni student akan start exam..so skang mmg agak lengang ofis...student dtg amek modul pon dah leh kira ngan jari..If studen dtg pon..leh aje layan depa..kami ramai...

Jadi, dikesempatan ini...kami2 geng ofis mulakan projek kami iaitu masak2 kat ofis..wehooooo...sedia maklum, aku mmg je sorang2 staff pompuan kat sini. Bos pompuan gak, tapi takkan nak usung bos sekali masuk ofis..uhuhuhuhuhu

Memandangkan cik ding selaku ketua projek ade tulang kat umah yg tak masak lagi..dia usung mai sini. Sehari sebelum tu dtg bisik2 kat aku nak masak2 sup n tanye ape bahan2 nak buh..eheheh..Aku ok sajerrr....dah mmg aku ngah sonot nak masak2 ni kan..ngah rajin kate org! Pagi2 buta cik ding dah terpacak kat pasar pagi seksyen 6 beli bahan2...sampai ade la tercicir2..iaitu telur..wakakkaka..lawak tol.

Soooo...last week hasrat tercapai la jugak nak makan sup tulang..

eh tibe2 teringat dialog cite P. Ramlee..."tengok org sebelah..ari2 makan tulang buat sup..." LOL! gelak guling2...ngeee


sup tulang 1

Sup Sup Sup...in the making...hehehehhe


sup tulang 2

Aku tukang buat sup..cik ding tukang buat telur dadar....:-) *budak pompuan pakai baju skolah tu anak cik ding..nak makan sup sama2..*


sup tulang 3

Pelengkap....tengok, bertapa berseninya lelaki2 ini, timun tu pon dia lorek2 ngan garfu sebelum potong nak kasi cantik ehhehe. Tembikai aku potong.


sup tulang 4

Inila kumbang2 kat ofis aku..inteprem muka depa ari nih..ehehe

yg botak2 tu al mizan bos kecik aku dan aku dah anggap cam abg sendiri dah..lom kawen n lehla masuk minang utk sape2 yg berkenan..wakakakka, depan ayeed (tukang buat cili kicap) & ariff (tukang makang & tukang perabih sup aku wat..siap wat balik umah bujang dia kasi abis....wekekekke) dan baju kaler biru..cik ding..ketua projek..ngeee

Takde dalam gambar, si aswad sbb makan lambat skit.


DSCN7567

tu dia..sup tulang versi aku..resipi aku lain skit..sbb aku belajar ngan abang ipar aku kat kelantan nun...ade serai bagai...yg sonotnye..siap bertambah2 depa makan..alhamdulillah..:-)


our next projek..cucur jagung..mizan dah beli 8 ketui jagung manis..adeh..byk tol..nak wat kenduri ka apa tuh! uhuhuhuu

korang jgnla pelik ye..sbb kami duk masak2 kat ofis..bkn kami takde kerja..tapi inila time kami nak berenjoy2...sbb kerja tak banyak..kang time keje dtg berlambak..nak update blog pon takdak maser..uhuhuhu....kasila can utk aku bersonot2 ye..hehhehe

Wednesday, September 29, 2010

Kesiannya dia..

Tengah hari tadi, aku pegi beli tapau lunch kat seksyen 17. Kat tepi stesen bas ekspress tu ha..teringin ayam goreng + pajeri terung dia..mabeles!

pastu masa nak balik ternampak la sekor kucing hitam.."miaw...miaw..." sambil mak dia jeling dari jauh...pastu mak dia lak panggil.."miaw...miaw..tapi wat derk je..sibuk duk berlilit kat kaki customer yg duk ralit beli nasik.

tak lama lepas tu..mak dia turut kaki beberapa student uitm yg otw balik umah depa..anak dia tertinggal kat gerai makan tu ha..aduhai..aku follow mak dia ngan kete..nampak dari jauh dia panggil anak dia..tapi anak dia tetap wat derk.. sudahnye..mak dia dah panjat tangga ikut student2 tu naik umah depa..umah flat kat seksyen 17 tu la..

ape nasib anak dia tu ek..kecik lagi..nak aje aku g amek n p anta kat mak dia..tapi cam org tak betuil la pulak..dah la masa tu dah dekat kul 2..nak masuk ofis dah.huhuhuh...aduhai..

sian kucing tu..

aku wat posting ni sbb aku rasa bersalah dari tadi..suppose aku beli nasik + ikan, gaul n kasi kat 2 beranak kucing tu kan? takdela depa terpisah..*sigh*

harap2 mak n anak kucing tu berjumpa semula sbb situ byk kete lalu lalang..takut kene langgar je

aku mmg cengeng okehh...if ade kucing kene langgar n mati kat tengah jalan pon aku leh nangis...if tak caya..tanye laki aku..uhuhuhu

okla..tu je nak cite...panjang lak bebel..ngeee..Nak g pam susu dulu sebelum balik...

daaa....

Mari Cuci Ekon


Aku ade sorang abang ipar yg kerja dia mmg spesifik utk ekon dan lain2..tapi mmg pro giler la bab2 ekon ni..

dia nasihatkan aku supaya selalu cuci satu lapisan yg ade kat dalam ekon tu utk kasi tahan lama dan bilik sentiasa segar je..tadela bau cam ade tikus mati kat dalam ekon tu kan..uhuhu..if korang ade ekon, sure paham ape aku maksudkan..

Selain kene servis compressor yg seketui besor kat luar tu, kat dalam ni pon kene servis. Servis sendiri je..FOC..Oh ya, abg ipar aku cakap cuci la 2 minggu sekali..tapi aku takdela serajin itu..wakakakka...tu pon berbulan2 baru aku cuci..ikut kerajinan la kan..ahahaha

umah aku duduk tu mmg kuat giler berhabuk..if mop hari ni..esok dah berabuk..sbb tula ekon aku ni habuk dia cam bertahun2 aku kumpul..agagagaaga

kat bawah ni gambor ekon yg dah lama aku tak lap n cuci kat dalam dia..haihh..siannnn....Gigih okey aku panjat..al maklumler..suami aku kan sokmo la otstesen..dah 3 ari pegi johor..sob sob sob


DSCN7519

Rupa penapis sebelum di cuci...
senang je nak kuarkan penapis tu..korang pandai2 sendiri la tgk camno nak kuarkan..

DSCN7529

Selepas dicuci dan siap di pasang...

Berbeza bukan????

DSCN7522
penapis Sebelum dibasuh...

DSCN7525

Dan selepas di basuh..hoho..suci murni je kan?


cara basuh dia..mula2 korang buang habuk kat atas penapis tu, samaada nak vakum ka, nak lalukan kat air ka...tapi aku vakum skit sbb if lalukan kat air terus tanpa vakum..bilik air plak jd kotor ngan habuk2 tuh..Masa basuh tu, buh la skit sabun basuh serbuk sambil berus2 manja..kang kasar2 terkoyak lak net dia..

Pastu, jemurla..if siang jemur kat luor..if malam2 cam aku buat malam td, anginkan bawah kipas sajorkk...

geddit? ngeeeeee

DSCN7534

Nila tuan tanah kedaung dah nak masuk tido..berpeluh2 tunggu ibu basuh & pasang balik penapis tu sbb ke hulu ke hilir ikut ibu tgk ape ibu buat..


skang ni mmg kalut tol mat rafiq ni..mane je ibu pegi nak ikut..nak masuk bilik air pon naik ikut..camno tuh??

yang paling tak tahan..masa aku panjat, leh lak dia gelak2 mengekek2..ingat aku nak bergurau2 senda ngan dia..padahal masa tu aku hampir2 terjatuh sbb tergelincir skit...Grrrrr

Tuesday, September 28, 2010

1 tahun 2 bulan 2 minggu & Update stock susu

Rafiq dah nak masuk 1 tahun 3 bulan dah..yehuuu..dah besar dah anak ibu..eheh

antara perkembangan mat rafiq ialah:

  • masih minum susu ibu sepenuhnya..alhamdulillah syukur...
  • makan nasi 2 kali sehari, biskut & makanan sampingan lain..tak lupa juga..air masak
  • sudah panggil Ibu dengan manja...even tersekat2..bukan bunyi hurup 'i'..tapi bunyi urup 'e'..ebu..ebu..ekekekke
  • sudah boleh paham beberapa arahan..cth: 'Rafiq, jom mandi.." then dia akan bangun, amek jari telunjuk ibu..pegang sambil tarik ibu ke bilik air..mulut plak ngomel ngomel.."meh..meh" hahaha..so sweet!
  • Tapppiiii...yg buat ibu sakit jiwa....suka mandi la pulok..sampai takmo kuar bilik air..if ajak kuar..siap tolak2 tangan ibu sambil mulut duk cakap..."aaaaaaa...aaaaaaa" ngan memek muka sekali..haihh..

  • Time makan, bila cakap..."rafiq..sit...sit..."..rafiq akan duduk ngan baiknya..
  • Bila dapat buku or even sehelai kertas..dia akan bercakap sorang2 mcm membaca..lama lak tu..ade dalam 10 minit..
  • dah pandai rebut mainan n bergaduh ngan budak2 lain..ish2
  • Bila aku pegang kamera..."rafiq senyum..." cepat2 dia senyum
  • bila main hp ibu sorang2..dia akan terbalikkan hp mcm kita nak amek gambor tu....sambil cakap.."ciiii....ciiii.." wakkakakaka ini mmg lawak..sape ntah ajar dia cakap chesee...chesee..huhuhu
  • gigi dah 8 batang..4 atas..4 bawah.


  • bila diminta cium...ibu cakap "rafiq..sayang ibu sikit.." dia akan sua muka dia n isap2 pipi..adehhh..basah lencun pipi ibu
  • Dah makin terer berjalan..kdg2 berlari sambil jatuh tertonggeng..ade ati nak berlari..haihh
  • Dah makin terer bersalam2an ngan org.
  • dan yang paling ibu bangga ngan anak ibu ni dari kecik sampai hari ini....tengah2 syok tido..if ibu kejut..tak pernah mengamok tak tentu pasal..elok je bangun n senyum2..:-)

ermm..ape lagi ek..ade lagi..tapi takpelah..takat ni dulu..untuk diabadikan dalam blog ibu ni..utk tatapan rafiq di masa akan dtg..:-)



oh ya..ini stock susu rafiq untuk masa skang..tak banyak mana pon..adelah dalam 85 oz..tapi aku bersyukur sangat2..di usia rafiq dah nak masuk 1 tahun 3 bulan...aku masih menyusu rafiq sepenuhnya...dan masih mampu membuat stock..Alhamdulillah...syukurrr kepadaMu ya Allah....

Monday, September 27, 2010

Beraya ke rumah rakan Blogger


Weekend baru ni kami beraya lagi. hoho. Sementara en suami tak outstation and ade kat shah alam, aku ajakla dia beraya..ari sabtu dapat jemputan kawan blogger..iaitu Siti..kat taman Lestari Putra, Sri kembangan...Ini kali ke-3 jumpa..2 kali sebelum ni aku g amek tempahan carrot cake n fruit tart..hehe..tapi skang mak iti dah bersara..tamo wat jual2 online lagi...

sampai sana dalam kul 11..awal kan?? hehe..actually suami aku kene g opis..pegi beraya pon cepat2 nak balik..bila dah sampai shah alam, postpone ke ari ahad plak korje dia..haihhhhhh...

DSCN7610

Sampai2 je..rafiq terkam beskal anak ke-2 siti..iaitu Batrisyia..


cuba tgk gambar kat bawah..

DSCN7615

Sebenarnya..gambar kat atas ni, kak ngah ngah siap2 nak ketuk tangan rafiq..sbb rafiq nak rampas beskal kesayangan dia...wakakakkakaka..gelak aku tgk sorang2..yela kan.budak2..mmgla camtu..yg org tak bagi tu la dia nak...haihhhh..padahal kete menan besor kat sebelah tu ade..tapi tak pandang..nak beskal tu jugak! mmg tau mat rafiq nih..


DSCN7618

Menu ari tu ialah Laksa Penang, Triffle, nasi himpit kuah kacang..besss sgt2 laska dia..thanx mak iti..sedap sgt2...:-)


DSCN7617

Mat Rafiq..as usual..time makan..sgt behaved..suka makan la katekan..ehehe


DSCN7619

Nila siti..ngah kendong wafi yg sgt baik..tak meragam pon

cuba tgk si rafiq..kan main lagi sengih kalu amek gambor...heheh...

ok mak iti..nanti2 ajak lagi sy dtg makan ye..mak iti mmg pandai masak..besss...:-)



Then..kami ke rumah salah sorang lecturer kat ofis aku ni wat jamuan raya.Kat seksyen 24, shah alam.ari ujan..so tak ramai lagi yg datang..

menu dia..nasi lemak, nasi tomato n ade lagi mcm2 side dishes..besss..

DSCN7621

DSCN7623

And...budak suka makan..suap la ape saje..dia akan ngap ngup ngap..ehehhe..


p/s: mek sal & mek iena ade nak wat open house kan minggu depan? if ade rezeki nnti kita jumpa ye..tu pon tngk keadaan gak..tgk en suami ade ke tak..if dia ade..leh sy pegi..



Anak Tak Nak Minum Susu...Apa yg perlu anda buat?


Actually aku nak cite pasal last week.

Rafiq taknak susu aku. Dia uwek2 kan. Tapi makan nasi n lain2 makanan sampingan makin mejadi2..if lambt suap dia siap kuar suara cam marah..ehehe..adeh, tu bambam tu. Makan banyok!

Aku memula risau la..si rafiq ni tamo minum susu. Aku bagi 4 botol. 1 botol je luak. ish2..tapi sebab dah banyk kali terjadi camni n rafiq nak menyusu semula seperti biasa lepas tu..buat aku tak risau sgt dah...pastu aku tanye la kak fid, dia pon cakap takpe since rafiq pon dah 1 tahun lebih n makanan perlulah seimbang....

Pastu..terjadila perbualan yg agak lucu bagi aku antara aku ngan pengasuh.


Pengasuh: Eh, anak ko taknak susu...dahla ye ..takyah bagi susu lagi pasni

Aku: Arr? ye ke kak? eh..takkan tak nak langsung

Pengasuh: Iye..dia tepis2 tangan akak..pastu dia uwek2 kan..

Aku: Dia dtg mood taknak nyusu kot..tu dia tamo..Tapi kat umah ok je kak

Pengasuh: Ha...kalu camtu ko bagi kat umah jela. Tak yah pam2 dah..ko pon senang kan?

Aku: Senyum n slow talk ngan dia...

Kak...Rafiq ni kdg2 dia mmg taknak susu. ikut mood dia. Dulu2 sy risau gak kdg2 nape dia takmo nyusu. Tapi itu adalah sebb dia nak beralih bulan...Baby Growth Spurt kate omputeh. ..dia makan nak. minum air masak nak..so tak perlu risau..
Pam tetap kene pam kak...sbb if tak pam..kat ofis breast membengkak dan lama kelamaan susu akan kering if tak pam..pam kene maintain 3 kali sehari kat ofis..rafiq kecik lagi kak..dia masih perlukan calsium n zat2 lain yg terkandung dalam susu ibu yg penuh dengan zat2 berguna...

Pengasuh: Ooooooo...akak ingat dia taknak menyusu tu takpe sbb dia nak makan dan minum air..bagi kat umah dah cukup...tak cukup rupanya ye kalu bagi malam je..

Aku: mmg kalu ikut susu tu hanya pelengkap sbb dia dah makin besar..tapi zat2 mcm kalsium tu mana dia nak cekau if tak dari susu ibu..malam je mana nak cukup..sekejap2 je dahhh nakmasuk tido....mmg la takkan cukup keperluan dia utk sehari..siang2 lagila dia perlukan semua tu sbb siang kan dia bergerak aktif....ape kate akak kasi dia guna cawan je

Pengasuh: Ooo..ok2..nnti akak kasi guna cawan


Pastu..ari jumaat last week, alhamdulillah..rafiq nak minum semula as usual n habis 3 botol..3oz X 3 = 9 oz...okla tu kan dari dia taknak langsung..yg mengejutkan aku..tak perlu guna cawan segala..dia nak minum ngan botol dia la cam biasa..

moralnya..if anak taknak nyusu dan nak makan dan minum air masak, ibu2 di luar sana tak perlulah risau sangat..sbb kdg2 angin budak2 ni tak sama..cam kita la kan..kdg2 nak makan nasi..kdg2 taknak.

oh ya, aku rasa perbualan aku ngan pengasuh tu agak lucu ialah sbb...dia beriya2 cakap..aku tak perlu pam dah, tak perlu dah bekalkan susu dan tak perlu mcm2 lagi..mudah dan cepat keje aku..

eeheheh..lepas dah slowtalk, barula dia paham..kenapa itu dan ini aku masih perlu mengepam even rafiq dah nak masuk 1 tahun 3 bulan....:-)

Alhamdulillah..aku dpt pengasuh yg tak byk kerenah dan mudah dibawak berbincang....

Friday, September 24, 2010

Selamat Berhujung Minggu


Posting di ujung hari kerja..kah kah kah..ape ke pesen aku ni ek? ntahler...takpelah, bior la kome update..eden kelih aje ler..



Skang ni rafiq pantang tgk kamera..aku cakap senyum rafiq.....dia pon menyegihhhh camtu..sape ntah ajor aku pon tatau..padahal masa pegnent aku benci amek gambor..mahupun tgk muka aku kat cermin...*eh ade kaitan ke ek?* ahahahahahha...

selamat hujung minggu utk semua...

esok ade jemputan makan2 sempena raya lagi..rumah sape? nanti aku update...


oh ya, ramai tanye aku guna camera ape amek gambor??

aku guna camera kompak biasa2 saje..Nikon Coolpix..gambar tantek2 tu aku edit2 la skit..korang leh aje guna Photoshop, Photoscape, Picasa..dan mcm2 lagi software utk edit gambar..yg penting, kene pandai main dia punye colour curve..Brightenes & Contrast dia...

daaa.....XoXo!

Thursday, September 23, 2010

Beraya ke rumah kwn2 abah


Posting raya tak sudah2 aku ni..ahaha..dah nama pon raya sebulanggg..jgn mare arrr

Last weekend kami beraya ke rumah kwn2 abah rafiq kat putrajaya...majlis makan2 kecik2 je..jemput rakan terdekat..

pegi 2 buah rumah..mmg happening la..bes makanan2 yg disajikan..Tq tuan umah..Kwn2 hubby yg ni aku tak pernah jumpa lagi..kwn skolah SERATAS dia...


DSCN7489

Amboi..gelak sakan mat rafiq nak beraya..ehehhe

DSCN7492

DSCN7495
Dia berkenan betul ngankete ni..siap berebut2 ngan anak Rosli...

DSCN7499
Sesi bergambar..aku takde sbb jd tukang amek gambor..:-D
masa ni kat rumah Syamsul Azli @ Li tongkang nama panggilan depa. nape ntah. aku pon tatau..
tuan rumah baju putih sebelah suami aku..

kedian, kami gerak ke rumah Rosli..dia ni abang kepada pemain bola sepak negara kita..safee sali. yg baju kaler itam yg ujung sekali tula umah dia kami nak g lepas tuh..

DSCN7502

Tada..dah sampai sini n rafiq kan main sonot lagi sbb ade byk menan..dalam byk2..of koz la bola dia duk kejar..ehehhe...sengih sampai ke telinga budak nih..

DSCN7501

Benti tgk tv jap..ade Akim Af nyanyi...peberet rafiq tu lagu yg akim bawak bear tu..huhu

DSCN7505

kat umah rosli, kami makan soto plak..bes2..


Tq tuan rumah atas layanan yg sgt bes..lain taun ajak lagi ya...ehehhehe


Wednesday, September 22, 2010

Gambar2 Beraya di Perak Pulak..


Sebenor benornye..byk lagi gambar yg aku snap. Tapi ntah camne leh ilang dari Dekstop aku. Folder tu jadi No Item to display. Giler tol..uwaaaa. Eh apesal nih..malang sokmo nasib. uhuk uhuk

Sib baik ade lagi beberapa keping gambar yg aku snap aku tak delete dari memori card. jadi, ini lah dianye..

Raya ke-2 malam..kami sampai Teluk intan. Esoknya, pagi2 lagi kami dah pegi beraya ke Air Kuning, umah Opah or Onyang rafiq..


DSCN7364

Kat depan umah opah..umah usang..tapi byk menyimpan memori utk MIL aku la kan..heheh..aku suka umah2 camni..nampak klasik.


DSCN7342

nampak tak..baju sedondon ngan abah..ehehhe..MIL aku yg jahitkan..tu pon ade org kate rafiq ni gegirl..depa tu juling gamaknye..tu kan baju melayu..uhuhu bkn baju kurung..haihh

tapi sekali pandang mmg cam baju kurung pon kan kan kan..ngeeee


DSCN7348

Rafiq buat tarian piring..wakakakka

Org sibuk makan..dia sibuk main piring. Sib baik piring plastik. If korang nak tahu, sebenornye gambar tu aku snap sebelum rafiq jatuh kat atas dulang tu..ahahahha. tapi nampak cam dia ngah menari kan? ehehe


DSCN7352

salam2 ngan Onyang...Onyang syg semua cicit2nya..aku pon syg sgt2 opah belah suami aku ni sbb aku takde nenek dah..:-)


DSCN7404

DSCN7399

Ni plak gambar2 raya ke-4. Kami beraya ke Kampar. Gambor beraya kat umah Che (Adik MIL aku) takde sbb dah ilang!. Haihh...

lepas beraya, kami menuju ke pekan Teluk intan. Pegi pasar raya Ape ntah. Nak beli baju abah rafiq.

Gambar ni aku saje snap2..wat kenangan. Opah rafiq sonot melayan kerenah rafiq yg baru dapat kaki..:-)


Last but not least..kami kami bertiga..di depan rumah suami aku dibesarkan...*eh nampk cam pegnent je aku kan? wakkakak*


Lagi Gambar2 di sekitar Raya 2010 - Terengganu - Part 2


Hoho...part 2 plak okeh. Sila jgn muntah darah tgk gambar2 raya kat blog aku ye. heeee

Di pagi raya..org lain2 semua dah pakai cantik2 dah..aku aje yg takde mood. Tapi sebab ari raya..aku pon jd sonokla jugak kan..adik badik lak semua ade..:-)

Actually, aku rancang nak wat photo shoot raya sefamily ari tu. Tapi korang tau la kan. mood aku yilek poci, aku pon tarik diri.

Dah semua nya duk sibuk ngan hal masing2..dah haramm satu gambor ramai2 takde...uwaaaaaaa

Sesi bersalam2an...mintak ampun la konon. pastu wat jahat balik..bahahahahaha

DSCN7240

ni Abang aku yang sulung..abg aziz

DSCN7244
Ni abang aku yg single mingle lagi..Ustaz muhammad nor..anak kesayangan mak aku ni..ces!

DSCN7245

Abang aku ni kaki nyakat..aku nak bersalam ngan mak..dia sibuk nak inteprem duit raya nak bagi anak buah..kalu 50 hengget takpela jugak..ini tidak..Rm5 je pong!

DSCN7248

Ko tengok ko tengokkk...kan dah sokmo la dajal aku nok amek gambor..sebuk nok interpremmm...Grrrr

*eh apesal dalam gambor ni aku nampak gemok giler ar?? arrghhh tension mak noks!*

DSCN7252

DSCN7258

DSCN7260

Si rafiq mula buat hal..tamo bersalam n bergambar..songkok ntah kemana..haihhh..

DSCN7261

Bila ibu dia pegang..nak plak dia bersalam2..ehhehe...jumpa abang botak..abg ipar aku la..:-D

DSCN7266

Nila akak aku yg mangsa baju raya tak siap gak..tengok suami dia baju melayu kaler pepel..ehehhe..anak2 dia pon tak berbaju kurung di pagi raya...mmg haru!

DSCN7270

Feeling mak datin je masa ni..semua dtg pakat2 salam kat aku nak duit raya..yg tak tahan tu..aku leh lak letak sampul berisi duit dalam beg plastik aku belik tudung..wakakaka..tak nyedor senah oii..byk sgt benda nak pikir..

DSCN7273

mat rafiq jeles bila ade org len nak salam2 ngan abah dia..nampak tak tangan nakal nak curi duit aidil..ehehe..ade2 je depa nih..

DSCN7274

pagi2 lagi pak usu aku dtg beraya..so beraya ngan dia kat umah aku jela..ehehhe

DSCN7278

Kita minum dulu...


DSCN7283

Ini semua adalah kaum kerabat kami..tak masuk lagi org yg dtg beraya.
time org dtg beraya..kami separuh kene g beraya umah sedara2 sebab tak muek dah umah tu..cam sardin!

DSCN7295

Nak g raya dah time ni..see..en suami baju kelabu..aku oren n rafiq biru..Dah mmg kenela ni..Warna Warni Di Aidilfitri...wakakakka

Tula umah aku dibesarkan..mcm keteapi kan? panjang ke belakang...ehehehhe


DSCN7297

DSCN7300

Ini budak arrrr...dia ngamok tak tentu pasal bila ramai org datang beraya..sudahnye aku bawak dia turun bawh main kerusi malas nih..baru dia diam..senyum lebar lagi! haihhh...



p/s:nnti ade lagi posting gambor raya tau..Raya kat Perak lak..hahahhahh

p/s lagi: gambar rafiq berbaju melayu +bersongkok + bersampin lengkap nan hadoo..sbb aku kelam kelibut masa tu. baru nak g mandi..ahahahah..bila dah siap kuar bilik air, rafiq dah ngamok nak bukak songkok..sob sob!