Tuesday, November 30, 2010

Ape Pesen Ntah Mamat Ni...


Hahahha hihihihi huhuhuhuhu....adehh..




menangis???

tapi...bila ibu amek gambor n say Cheseeee...Rafiq gelak..hua hua hua..pastu sambung nanges...apo pesen ntah

air mata berjuraian..tapi menten nak sengih biler nak amek gambar..

anak sapa la gamaknye ni ye...hu hu huuuu

Cash out Nuffnang?

Salam,

Ari ni satu lagi BE jd ME..alhamdulillah..rezeki2..bertambah la baki dalam amount terkumpul utk dicash out kan..kira2 leh beli sebijik SSC..wowe..alhamdulillah...
.
ape2 pon..blog aku ni biasa2 saje..takde menarik sgt. so nak dpt earning yg aku nak cash out kan nnti..mmg berjanggut jugakla nak dapek..wekekek..lainla blog anje nun..mak aih banyoknye BE dia..berderet2..jeles mak noks! jeles utk kebaikan tak salah kan? ngeee
.
Alhamdulillah...yg aku nak cash out tu leh amek skit utk kategori lucky draw GA/Contest yg aku akan buat tak lama lagi...Utk hadiah utama dah ade sponsor utk hadiah..dah siap nanti aku reveal GA/Contest yg aku akan anjurkan nanti K..tungguu....ade adiah menarik tertarik menarik deBooommm...hehhe..akan ade 2 kategori ya..:-)

hari ni another BE jd ME..iaitu iklan Dutch Lady since october 2010..before this Sanofi tu..paling lama melekat kat sini..since April 2010..terima kasih!




terima kasih tak terhingga juga kepada semua geng blogger yg sudi singgah blog kecik aku ni..dan tinggal komen. aku sgt2 hargai..ade juga yg nuffnangers lain jenguk n tinggal komen, tapi tak appear nama korang kat sini..tatau nape..






oh ya, if korang tengok kat recent nuffnangers yg jenguk blog korang tu yg appear gambor camni...
v
v
v
v


ini adalah aku ye..dia akan appear nama Aku Betul! tapi gambor tetap mek rose...hahaha..actually blog aku ni under account suami aku yg sudah lama berblog..skang ni suami aku dah takde masa langsung nak hapdet blog sbb bz mengalahkan menteri..wakakak..if rajin, sudila jenguk blog dia..ade kat tepi kiri nun..



 skang kat blog Pot Pet Mek Rose tinggal 2 BE aje..uwaaa..tapi takpelah. Janji ade kan? wuwuwuwu..dah nama pon blog cap ayam. ape yg ko harapkan sgt mek rose oii....alhamdulillah..:-)


oh ya, ini adalah income tertingi yg suami aku pernah dapat sepanjang dia berblog..tapi skang tak dah..dia dah jarang giler update blog sbb bz melampau. tiap2 minggu otstesen..huhuhuhu



Semua paparan di atas hanyalah untuk beri semangat kat korang semua...bkn nak berdabik dada..tepuk dada tanya iman..juga untuk aku ye..so kenela rajin2 update..eheheh....:-)




potpetmekrose:
nanang *nama manja nuffnang* nanti bagi BE byk2 ye..wekekke tenkiu so much!

Monday, November 29, 2010

Ade ke patut...ish2!

Salam,

nak cite ni..mehla rapat2 skit..ehehe

semalam kan, masa g kenduri kawen anak org umah bawah tu, jumpela pengasuh rafiq, mamact..mamact ngadu kat den, dia kate..

"Mak si A (salah sorang mak budak yg anto kat mamact jugak) dia nak cuti 2 minggu..pastu tak anta anak dia kat akak la..tup2 dia tanye, nanti sy cuti lama tu..bayar sama gak ye kak..ke bayar separuh je??"

pastu mamact cakap.. 

"eh, sama jela sbb budak2 lain takde plak bayar separuh2 if bercuti"..sambil gelak2 mamact cakap camtu sbb taknak si A terasa..



terkesima den dengor weh..aku just cakap.."ye ke kak? eh, dia yg nak cuti, bkn akak yg mintak.."

mamact pon iyakan ape yg aku cakap..huhuhu.

-

Ade ke patut tanye camtu. Dia yg nak cuti pastu anak tak anta la kan kat pengasuh, tapi dia lak sibuk nanyer bayaran pn sama gak ke? ish2..ape punyer org lah!

kita sendiri pon, dpt cuti berpuluh2 hari setahun kan?? pengasuh pon nak cuti gak...dia pon dikira bekerja n patut dapat cuti sekian2 hari dalam setahun...

aku bersyukur sgt sbb pengasuh rafiq tu jarang amek cuti..tahun ni baru 2 ari dia amek cuti, tu pon sbb anak dia nak masuk skolah awal tahun ari tu dan satu ari lagi sbb anak dia masuk spital pasai keracunan makanan....n the rest ialah cuti yg mmg dia dapat sbb cuti umum...cam raya, or ape2 jelah kan..

so..korang rasa patut ke si A tu tanye camtu? bagi aku tak patutla...janganla berkira sangat dengan pengasuh yg penat lelah menjaga anak kita sehari2...mmgla kita bayar dia..dan bkn pree of cas, tapi bkn pengsuh tu mintak cuti 2 minggu..tapi dia yg nak cuti...

lu pikir la sendiri...haihhh...mcm2 org ade dalam donia nih..

Hari Ini

Salam

hari ini aku bangun lambat

kenapa?

malam td mat rafiq tido awai pastu dia terjaga kul 2 kentut2..kembung gamaknye..then aku sapu minyak yuyi..tek kan dia..thendia cam nak tido..

pastu batuk2..bluwekkk muntah..pastu aku dudukkan dia..

pastu dia kentut..sambil gelak2..*noti sunggoh*

ibu urut2 perut lagi..sedor dah yakkkkkkk..uwaaaa

dah siap2 tukar diaper & baju...dia men guling2 lak ateh katil..adehhh

pastu nampak sikat...rafiq cakap."ekkkk ekkk"...ha  sudah..signal ape plak tu?

OOooooo nak sikat rambut ibu...ok2..sikat la nak...sikat sampai kamu puas..*grrrrrr*

Jam dah kul 4 pagi...*sigh* 

"Rafiqqqqq...tido!" sambil ibu wat muka hulk hogen

rafiq terkedu. wat muke cebik. 

ntah camne..aku terlelap. sedor2 je dah kul 5.30. dia dah tidoo zzzzz baek punyer melintang kat kepala katil. ape punye posisi daaa...

pagi ni..eden bangun lambat..tak sempat nak masak bekal rafiq & kelam kabut..sib baik dapat punch tepat jam 8.00 am..

sekian. laporan pagi.


Friday, November 26, 2010

i-city shah alam di siang hari


Salam,

rasa cam itik pulang petang lak. petang2 baru nak wat posting. kui

ok2..aritu kami tetibe je rasa nak p I-city siang2 buter..ahhha..saje2 jela nak tgk camno upe disiang hari..tapi tak sempat nak snap2 byk2 lagi si rafiq buat projek lak..abis satu kete bau musyuk. ish kacau tol la mamat tuh..projek ape? lu pikir la sendiri. ngeh2

so ini ajela gambor2 yg sempat den snap2..

ada banyak lagi construction yg tengah berjalan..tatau la depa nak wat ape..yg pasti cam cacak2 tiang..*ape punye penerangan daa mek rose weh* huhuhu



 ini model cilik mane tatau. tiap kali nak amek gambor. kepala senget sebelah n kepit kepala kat bahu..wakakakak..


haa...yg ni baru ok..nampak mamat ni tenyum

actually, rusa & snowman kat atas ni arca lama...yg baru ade kat depan..kat entrance..dulu2 arca ni kat depan umah salji.  


mmg sah la ni anak abah. jeling manja kat abah..kui


 sesungguhnye..dragon ball ade 7 biji...LOL!


 Close up skit..OOoooo camni upenye rupe ko di siang ari ye..uhuhu


tuuu umah den..dlam bulat merah..dokek ajo..ari2 nampak..mlm2 lagi la lawa..berderet kilauan lampu..


lepas ni aku nak g siang lagi sbb free of casss je nak masuk. hahahha.ade ke? tak nampak lampu2 wehh..huhuhu..

IF memalam kene bayor RM10 per car..dulu2 free je dik non..aku pernah wat entry ni i-city Shah Alam dulu..masa tu i-city baru bukak..tapi tak banyak lagi la arca2 n patung2 kat dalam tu....yg terbaru, patung santa klaus & the geng..tapi sayang, takleh nak amek gambar kat situ sbb depa pagarkan..hampess..

okla..daa...happy weekend!! XoXo!

Tok tok tok..semekom...


Hahahhaahahahaha...

kepala jd tak betul  kejap..ketuk umah sendiri...agagagagaaga

nnti update lagi...

keje2 keje2 keje2.........makan gaji namanye kan.....so bertindak mengikut arahan

daaaaaaa

Thursday, November 25, 2010

Jawapannyeee..


hehehe..korang mmg bijak la..pandai meneka!

ade yg tepat, ade yg sipi2 & ade yg salah..wekekek..kite suker kite suker..:-D:-D

betulla tu..

road tax tu ditampal ngan salotape...wekekekekke..
maybe org tu dah lmbt kot tadi, tu dia tampal utk sementara waktu..think positive..kikikik


 Close up skit gambor kete td..uhuhuhu...adeh, wat malu je..tuan kete ore tino..sbb tu camtu kot..tangkap muat..kah kah kah

suppose camnila kan..eheheh...alamak, dah expired lak roadtax ni..aku amek dari google..heheh


ok daa...:-):-)


Apa yg ganjil?


Salam,

dah petang..woweeeeeee...giler ah. keje lom siap!!

jom kita cuci mata & rehat2 kan otak yg serabut wat keje jommm

lunch hour td aku balik sat. repair paip kat sinki. hoho. jd plumber bidan terjun. uhuk.

masa g buang sampah td, aku ternampk kete yg park sebelah kete aku ni  sgt mencuit hati aku. keh keh..balik dari buang sampah, aku purak2 la snap2 gambor kete aku n kunun2 ngah amek gambar khemah2 utk kenduri ari sabtu ni kat belakang nunnnn....terer tak? manela tahu kang tak pasal tuan kete nampak aku snap2 kete dia..ahahaah

cubela korang teka, apekah yg buat aku gelak vibrate tu??


if korang dpt teka..korang memang terer...if betui, takde hadiah naaa...:-P



Sarapan apa?


Salam,

arini aku nak buat2 bizi..kah kah kah..takleh nak bebel panjang2..nnti free baru update lagi...

dah sarapan ke?

aku sarapan ini sajork pagi ni..dah naik muak ngan sarapan2 kat cafe belakang nun..



Susu HL kegemaranku + Roti bakor buh jem & peanut butter..bes bes



potpetmekrose:
1)masih belum sempat nak reply komen kawan2 yg sudi singgah n komen..rasa cam pelik  plak tak reply komen kome..uhuh..
2) Arini - 6 Disember konvokesyen ke-73 berlangsung. Jem sudah pasti dekat pintu belakang nunnnnn...haih! 

Wednesday, November 24, 2010

Pergi tak kembali - Al Fatihah utk arwah Aishah

Salam,

aku masih terkejut, terkedu dpt berita kematian sorang blogger dari blog Lya tadi..baru 2 hari lepas aku jenguk blog arwah sbb dia ade kembar 3..dan ketiga3 nama kembar tu adalah nama2 yg aku pernah list if aku dapat anak perempuan..*alih2 boboy lak* huhu

arwah dikatakan meninggal sbb jatuh dalam bilik air..wallahualam..ape2 pon, kita tak tahu bila ajal dtg menjemput..semua sekelip mata..

nama blog dia pon dah buat aku tersentuh....Aishah Kenangan Terindah..
even tak kenal dialam nyata..aku terkedu bila ingat arwah tinggalkan 6 org anak termasuk 3 org kembar..

semoga Arwah ditempatkan dikalangan org2 beriman..

al-fatihah...

Rafiq Baby lagilah Ibu...

Salam & selamat pagi,

On the way dtg ofis td dengor berita kat SinarFM pasai wanita mengandung kene mati disyaki dikelar suami..Nauzubillah..ape sudah jadi dunia ni???..seramnya..itu tandanya apa? tepuk dada..tanya iman...nak tahu cite lanjut leh baca sini..bharian

if dilayan, mmg takkan abis kes2 pembunuhan pelik2 skang ni....so, baik kita layan dulu aksi mencuit hati mat rafiq malam td..



Tido sampai terjulur2 kaki..bajet diri tu baby lagi kah?keh keh keh


actually ni carseat/carrier dia masa baby..since dah boleh duduk n berjalan, aku belikan carseat yg lain. yg ni simpan kat stor..aritu aku kemas2 stor, dia sibuk nak tarik benda alah ni..sudahnye aku bawak kuar n jd kerusi malas dia..

yg lucunya, malam td, aku ralit wat keje kat dapor..then tengok2 dia dah tertido dalam tu kt depan tv....lucu la plak tgk..sampai kaki dah terkeluar2..wakakak.. 


see...inila kerja dia..kuarkan periuk belanga ibu yg ade kat dapur wat main..alih2 buh buku2 comel dia dalam tu..kikikik..cute je



potpetmekrose:
boringnye en suami takde..jumaat baru balik..sob sob.
 

Tuesday, November 23, 2010

Buku Kesayangan Rafiq

Salam,

skang ni..rafiq ade 2 buah buku kesayangan..

bila ibu sebut.."mana buku rafiq?" sambil ibu sebut A..B..C..cepat2 rafiq pegi cari

dia ingat tau mane tempat terakhir dia letak/tinggal buku comel tu..ehehe



Buku Alphabet & Nombor..
kene baca kuat2 sambil rafiq suka perhatikan ape yg aku sebut..
dia bebel2 sambil sebut tapi takde butir..kdg2 ade jugak.."geee" ehehhe


 

antara dua buah buku..rafiq suka betul belek part ni..ape tu? eehhhe
gambar baby..wekekke..


rafiq nak adik??? kikikikik....;))



potpetmekrose:
masih tak sempat nak reply komen. dah jejak beberapa rumah kawan2..nnti aku terjah lagi ye..bz skit ari ni..:-)
 

Anak ibu dah boring mamam nasi ye?


Salam,

alhamdulillah..rafiq dah sihat..cuma ade batuk skit2 je. :-) 

sejak 2 3 4 5 6 menjak ni rafiq cam main2 je makan nasi. tapi ade gak dia makan beriya terutamanye sup2 dan nasi gaul ngan ikangg goreng. dap dap

skang rafiq suka makan sayur bayam, bronkoli, carrot...rebus kasi empuk..then suap sekali masa kasi nasi..kasi seketul2..rafiq kunyah sampai abis..

so, bila dah nampak anak cam boring makan nasi, mulela aku masak yg lain2. mlm td mamam spagheti. ala spagheti masak campak2 aje..yg penting kene ade tomato puree..

  
 

spagheti simple utk rafiq..janji tak pedas..


comot? sepah? takpe..itu boleh kemas..
biarkan dia dengan imaginasinya..yg penting dia nak makan..sambil suap rafiq..sambil tgk dia main2 sambil suap satu2 spagheti tu ke mulut dia sendiri..sonot tgk..:-)


selain itu.....aku msak benda lain gak..




if buat nasi goreng..berselera gak dia makan..cincang frankfruter+carrot..
aku suka guna beras Moghul Faiza Basmathi sbb nasi tak lekat2..dia relai cantik..lembut pon lembut...yg penting, beras ni bagus utk rafiq..

 ngah suap nasi pon leh lagi Ciiiiii (chesee) ehehhe




 ni ape plak ni?? wekkekke ini bihun la..ni pon peberet rafiq..breakfast dia..berselera dia makan if aku wat bihun + ayam cincang + telur....



syukur alhamdulillah rafiq makan tak memilih..sonang keje den. cuma kene selalu pelbagaikan..

Monday, November 22, 2010

Rafiqah


Salam,

kenal tak sape gerangan empunya gambar?


Rafiqah? kah kah kah 


 Ehehehhe...sengih2 plak dier..


Tak sampai seminit pon..dah abis dia campak..wekekke

gambar2 pon aku guna hp sbb nak cepat2 snap..dia ralit main tudung, tu aku buh ateh kepala dia tuh..ehehhe

posting meraban menghilangkan boring di petang hari....kuikuikui
actually gambar2 ni semalam..masa g ofis abah rafiq kat KJ..demam2 pon rafiq tak meragam sangat..cuma mengada2 je lebih..nak dipeluk dibelai.. 


tak sabar nak balik ni..mintak2 rafiq dah sembuh sepenuhnye..


@ Pasar Pagi Shah Alam


Nila bahana rafiq demam tu...kami bawak p pasar pagi..paneh2 rembang tu..wekkeke..nak buek camno. Mano den nak tahu anak den tu nak domam..ngeee

actually aku teringin nasi lemak stadium..kat pasar pagi seksyen 13 ade...bes woo..ayam berempah dia la paling aku suka..

pastu mcm biasala aku la yg suke pegi sana..suami aku tak sker sgt sbb paneh..wekekkekeke...tapi layan ajela bini dia ni kan di hari minggu sbb dia tu kan bz manjang..kalahkan menteri..ngeee


 Boring..tapi sempat lagi posing maut utk ibu..:-)


 Nasi Lemak Stadium...wallaaa



antara sebab2 lain aku suka g pasar pagi..inila sebabnye..ade byk benda2 yg takde jual kat pasar malam biasa..aku suke..suke tengok ajela..belinye idak..wekekk

 Baked Potatoes...ala2 Wendy's gitu..cam2 rasa ade leh taruk atas dia...request aje nak tambah ape..
 

 Takleh blah..siap bawak lesung besar bagak tu..Somtam ni makanan thai kan? lepas2 ni if pegi lagi nak rasa yg ni la plak...


En suami yg dah boring melayan bini ..wekkekek..sori yang...


tujela gambor aku sempat snap..pastu aku dh sibuk cari  sticker tampal kat dinding tu ha..nnti aku buh sini kisoh sticker tu..gigih okeh menampal..ni penangan mamalieyna la ni..ehehhe:-)

Anak bujangku Demam, Batuk, Selsema..Full Package

Salam,

Rafiq demam semalam. Dah lama tak demam budak ni..tak silap aku, if ikut rekod spital, last visit bulan Mei..tapi ade sekali lagi rasanya dia demam..tapi masa tu aku g Klinik Kanak2 Adek..masa tu bulan Jun..dah lama jugakla kan rafiq tak demam....cuma selsema tu mmg adela beberapa kali antara bulan2 tu..

Pagi semalam, bangun tido dia dah start bersin2..tapi aku plak gatei ajak dia g pasar pagi kat stadium shah alam semalam..ngan panas2nye..dah melarat2 la plak kan..huhuhu..salah ibu la ni..uwaaa. Pastu abah plak ajak g ofis..ha amek..2 X 5 la ngan abah n ibu..wakakakkaka




Kat spital...demam ke idak budak ni? berlari tawaf kat lobi spital..weekekke..
ngan idung berhingus jernih nye... 
actually rendah je suhu demam dia..37.5 je..cuma aku amek langkah berjaga2..takmo melarat2..kang aku lak kene EL. 



"Ohhh..No Drugs please!"



"Oooo..rasa dia cedap ye ibu..ok2..rafiq nak la..ngeeee.."



Tido awai malam tadi..ciann anak ibu tu...


oh ya, rafiq dah 11.8 kg. hantap..hantap!


potpetmekrose:
1)pagi2 lagi abah dah masak nasi goreng utk bekal anak bujang dia sebelum pegi johor..thanx abang tlg masak..kang ptg balik dari umah mamact, cari2 abah la tu si rafiq ni..haihh...mmg anak abah betui!
2) Alhamdulillah...demam rafiq dah kebah. Cuma ada batuk skit2. harap2 tak melarat lah. 

Friday, November 19, 2010

Cerita Raya Haji 2010

Salam,

camna cuti raya? aku biasa2 saja..yela, raya haji wat do u expect kan? lainla raya puasa..menyambut hari kemenangan..:-) tapi bagi org yg amek bahagian utk kurban or akikah surela lain kemerihannya kan?

boringla plak ari ni..ramai cuti
jalan pon lengang je...:-)

on hari raya tu ingat nak amek gambar bertiga la kan sbb raya puasa ari tu pon takde..tup2 mmg takde rezeki..

sbb ape?

huhuhuhu..sbb masa g beraya kat umah onyang rafiq, leh plak si rafiq tu yak byk sampai bocor n kene baju melayu...grrrrrrr...

mmg frust nonggeng aku tau..:-(( 

ni jela gambor sempat aku snap..gambor aku or gambor kami bertiga nan hado!




gambor depa je ade yg sedondon....uhuhu..ni sebelum bertolak g umah onyang..kat air kuning


inila budaknye..dah sampai umah onyang leh lak dia yak tanpa signal sampai bocoq..biasa dia akan merengek2 sbb tak selesa..haihhhh..nak wat camno..mmg takde rezeki nak bergambor bertiga..sob sob sob

Tuesday, November 16, 2010

Orang yang tak serupa ORANG


Salam,

sambungan entry pagi tadi k.


rafiq takut benda alah ni la ha..CLOWN

actually banyak lagi benda lain yg rafiq takut..tertutamanya..Orang tapi tak rupa orang..ahahahah camno tu??

  • Patung yg pakai baju lengkap & cukup sifat ade muka segala
  • Patung yg pakai baju lengkap, ada kepala tapi muka kosong
  • Badut @ Clown

itula benda2 yg rafiq sgt takut setakat ni...aku pon tak tahu nape..maybe dia duk pikir.."benda ni rupa cam orang..tapi nape tak gerak, nape takde idung, mata..dan clown tu plak idup bergerak..tapi nape rupa scary.." 


agaknye lerrrr dia cakap camtu....ahahhahah



 menangis sekuat hati...abahnye plak mmg sonot mendajal anak..apo laie..kan main sonot gelakkan anak..uhuhuh..omaknye pon tumpang gelak la..ngeee
tengok gambar atas tu, mcm gelak kan? tidak ye, dia nangis meraung sambil genggam kemas baju abah dia..wakakakk 


 Clown tu bagi pedang...tapi tengokla, dalam kete dia gigit..da tinggal ini je belon tu..dah rupa sosej..agagaga


okla..ni last posting untuk minggu ni..aku balik kg hubby kat peyrock..amek cuti sehari je on khamis...
Selamat menyambut hari raya Aidiladha utk semua....

hati di jalan raya bagi yg balik kg tu...pesanan utk aku jugak la tu..eheh

selamat bercuti..:-)

Makan Ikan Fish



salam,

ahahahha..teringat lagi anak buah aku si naim, masa kecik2 if tanye "naim makan ape?" dia sure jawab makan ikan fish...uhuhu
so, kene ati2 ajar rafiq pas ni..jgn plak dia duk cakap ikan fish 2 patah sekali harung..ngeee

ok2...weekend baru ni kami jenjalan ke the curve..memule nak g IKEA pekene meat balls, tapi rasa nak makan benda lain plak..

round2 cuci mata, tengok Tony Roma's..ramai duk cakap Ribs dia sedap kan..so, cam terasa la nak nerai. aku cari logo halal *aku sgt cerewet okeh bab2 ni* nan hado plak aku nampak. Masuk dalam, waiter dah tunjuk tempat nak duduk..terpandang la aku bar penuh tersusun chantek botol2 air yg tak sepatutnye aku tengok...terus aku ajak suami aku kuar..sbb aku ingat pesan mak aku "masuk tempat yg sedia arak pon dah dikira berdosa walaupun kita tak minum.." 

ok2..kami gerak ke beberapa kedai..tengok Manhattan Fish Market..wow, cam bes je..terus masuk n as usual check logo halal..hahahahahah..ok yes, ade!

kami order ni..

this is strictly for 2 person..banyak giler okeh. ade ikan, calamary (sotong), oyster, udang, butter rice. Sangat2 sedap..RM49.90
gambar air aku tak snap. Lapor sampai lupa nak snap side dishes..eheh


 
 Kenyang perot hati pon senang...nak2 lagi anak bujangku..eheheh sonot kan main..:-)

 

  

Mmmmmcak! ceeeeee kata rafiq (chesee)


ok, mmm cak ye mamat? nnti siapla..kamu akan nangis sekuat hati..nak tahu mamat ni takutkan apa? next posting k...:-)




potpetmekrose: 
skang aku malas giler nak edit gambor..hahaha. amek je terus dari kamera. 

 

Monday, November 15, 2010

Sususususususussss

Salam,

kul 3 dah. awat cepat sangat nii???? hmmm

update stock susu rafiq lagi. As usual, rafiq beralih bulan aku akan susun balik..takut tercicir susu2 yg sepatutnya aku rotate..expired sudahnye..sbb pernah terjadi, expired 2 pack..sayang wooooo..bukan senang nak dapat tuh.



dah lama tak susun..aku buh camtu je tiap kali top up stock..




tada..dah susun cantik2...alhamdulillah..dah ade 192 oz....:-)

skang, aku dah jarang dpt top up susu..aku just rotate yg ini sahaja..tapi berbanding stock bulan lepas..ade la lebih dalam 30++ oz..alhamdulillah..

dan ini bermakna..aku dah mengepam 1 tahun 4 bulan..wow. tak tercapai akalku...alhamdulillah.


syukur..rahmatilah niat murniku yang satu ini ya Allah..permudahkan segalanya..Amin..

1 Tahun 4 Bulan @ 16 Bulan


Salam,


hari ni genap umur anak bujang aku, si mat rafiq 1 tahun 4 bulan. Alhamdulillahhhhhhh....syukur


antara perkembangan terbaru:

  • masih lagi menyusu susu ibu sepenuhnya. 
  • during daycare, rafiq  minum 6-9 oz susu sahaja (on demand) kdg2 habis n kdg2 tak abis pon. tapi kat rumah mmg rafiq direct feed banyak nak2 lagi mlm2 bangun 3-4 kali menyusu. 
  • sudah mamam mcm2 makanan org besorrr 
  • masih alergi yg teruk pada susu lembu! (susu formula, susu segar, chesee n bla bla bla yg seangkatan) 
  • pandai menyakat & buat lawak (kalu dah tahu ibu marah buat benda tu, rafiq akan acah2 buat sambil sengih2 cam kerang busuk tgk ibu & gelak mengekek2 bila ibu say NO!..noti sunggoh)
  • sudah ade 10 batang gigi termasuk 2 geraham atas yg dah kuar separuh (kdg2 air liur menceceh2 kuor sbb gatei gusi kot) 
  • vocab terbaru: namo (tamo), ebi (baby), Yeeeyyy (bila dah abis buat sesuatu yg dia suka)
  • kebanyakkan benda yg dia nak, dia akn tunjuk melalui merengek2 sambil tunjuk benda yg dia nak (Cth: buku dia dah masuk bawah sofa, minta diambil sbb tak dpt capai) 
  • pantang dengar ibu menggoreng..berlari ke dapur mintak dokong, nak tgk ape ibu masak (bahaya ni..takut kene minyak je. If tak dokong meraung cam kene pukul) 
  • walaupun dah berjalan dan berlari, if pegi jalan2, rafiq masih nak duduk dalam stroller & carseat..alhamdulillah tak byk kerenah. i folo sokmo.. 
  • minat utk menconteng. kertas selai pon jdilah. 
  • ada 2 buku kesayangan yg comel..Nombor & Huruf..tiap kali nak baca buku, nak ibu ada sama..kene baca kuat2 sambil perhatikan apa yg ibu sebut.
  • bila ibu sudah siap masak, ibu cakap "rafiq..jom makan..". cepat2 rafiq tarik high chair dia..bila ibu dah masukkan dalam kerusi rafiq say.."yeyyyyy..." *wekkekekekke lawak sunggoh* 
  • bila nak pegi jalan, kita tanye.."mana kasut?.." mata melilau cari..bila dah dpt..berlari2 bawak kasut kat ibu & rafiq cepat2 duduk nak pakai.. 
  • banyak lagi arahan2 lain yg rafiq dah leh tangkap..buat aku tersenyum n tersengih sorang2..terharu pon ada..dah besar upenye anak aku..:-)



gaya terbaru amek gambor..kepala senget ke kanan..
ape pesen pon aku tatau la ni.. uhuhuhu

*gambar sabtu baru ni masa g jalan2..ke mana? nnti cite k*