Monday, February 28, 2011

Aksi rafiq yg mencuit Hati Ibu & Abah

Suatu hari, di Plaza Masalam, Shah Alam...


"Hai...boleh berkenalan?..nama sy Rafiq..*wink wink*.."

"Jom p makan Subway nak? sy belanjer.."

"Nape kaku je ni tak gerak2..pastu diam je..Pekak ye?"


"Eh, ada can wat lari awek ni nih...sat2..tengok line clear ke tak..Orait!!! Line Clear!"
"Ihhh...Uhhhh....Ihhh...apesal tak gerak2 ni...
Awak ni makan banyok ye? tak jadila nak lanjer...nnti pokai sy.."


wuwuwuwuwuwuu....ituler keletah mamat ni..ade aje aksi yg sgt2 mencuit hati kami suami isteri..rafiq...rafiq...

sudahnye..dia tinggalkan patung tu camtu je..eheheheh..lucu sunggoh!


p/s: pasal yg rafiq menangis sekuat hati tu..dah 3 mlm berturut2 sy baca yasin & mengaji surah2 lain dalam bilik..alhamdulillah..dia dah tido lena 3 malam berturut2..:-)

Friday, February 25, 2011

Mengigau ke Diganggu?

Salam Jumaat,

Pagi tdi, kul 5 pagi..utk pertama kalinya rafiq menangis sekuat hati dari tido dia. Aku gelabah, as usual la kan. Pak nye suh aku rilek. Mane mungkin aku leh rilek..anak menangis sambil pegang aku sekuat2nye!

suami aku amek sekejap tapi tak reda gak nangis dia..last2 aku hulur tangan terus dia nak peluk aku. Serius aku sgt2 takut..tak pernah rafiq menangis sekuat & setakut itu riak muka dia..

aku baca salawat, tak jdi ape. Aku baca ayat Kursi..yg kali ke-3 baru dia diam. Ya Allah..hanya tuhan yang tahu camne perasaan aku! Aku nak kasi susu pon dia tak nak. Dia terus nangis nangis nangis teresak2! Last2 lepas baca ayat Kursi yg kali ke-3 baru dia nak susu..tu pon kejap2 tengok tepi. Kejap2 pejam. Kejap2 tengok aku.

Rafiq nyusu sambil aku dakap dia kemas2..baru dia diam. Ya Allah..kenapa tu??? takutnye aku. Lepas dah reda aku bacakan Al-Fatihah, 3 kul..salawat banyak2..sambil hembus2 Ubun2 dia..Alhamdulillah..dia lena sampai pagi..

Actually, mlm td rafiq tido kul 11 camtu..dalam kul 3 dia terjaga sbb abah dia yg baru balik dari men badminton bukak pintu bilik air. Terus dia tamo tido..ajak abah duk depan kat tv sampai kul 4 pagi. sib baik abah dia ade utk melayan..pastu dia tamo tidokan. Aku mcm biasa, akan jd ala2 tarzan suruh dia tido!!! aku ngantuk wehh..huhuh..dahla kurang sihat nih..

Last2 suami aku umpan hp aku..suh men game motor. sabar ajela. Dia ralit duk main hp sorang2..aku ngan suami selamat tido zzzzZZzz..rafiq main sorang2...Last2 kami berdua terjaga dek penangan jeritan rafiq yg sgt kuat tuh! nak gugur jantung aku tau. Aku rasa dia dah terlelap sorang2 pastu terjaga sbb mengigau ke ade benda kacau dia?? pelik ahh!

ke penangan cite zombi kampung pisang yg kami tgk malam tadi? kalu betul sbb cite tu..Arrghhhh giler ah! sian antu katik!! wuwuwuwuwuuuu



Wednesday, February 23, 2011

Rafiq @ Umah Opah Teluk Anson

Salam,

waa..dah hampir seminggu blog tak berusik. Mood ke laut merah ler katekan.

ok2..bebenornye, Kemarin ari senin aku MC sbb kureng sihat. Satu badan lenguh2. sebab ari ahad tu kami 3 beranak zasss ke kg onyang rafiq di air kuning perak sbb makcik suami aku or kakak kepada mak mertua aku meninggal dunia..if meninggal jatuh ari sabtu leh la rehat2 ari ahadnye kan..ni ari senin dah start keje..dan2 tu badan penat ya amat!

semalam plak rafiq tak sihat. batuk2 penangan air kelapa lemon & buah rambutan masa kat kg opah..bkn byk benor pon bagi. just rasa2..tapi mmg cuaca lak tengah panas..mmg elok benor le tu kan..2 in 1..amek ko, batuk2 berkahak rafiq. moral of the story, no more rambutan utk rafiq lepas ni. mmg dia takleh makan benda2 ni..lelah, semput. Aku pon naik semput dengor dia bernafas. Semalam dah siap2 nak g keje, rafiq merengek2 tak kasi aku g keje. sian plak kan. Luluh hati ibu ni tgk anak camtu. So, aku EL & terus ke jumpe Paed rafiq, Dr. Amdan. Ari ni makin ok..kahak pon dah mencair..alhamdulillah...

Ok..jom layan gambar rafiq sonot join kami kait buah rambutan kat laman umah opah..:-)

  tolong opah sapu laman ye? opah rafiq kasi penyapu kecik utk dia...cute sgt. :-)



sambil sapu sambil panggil kucing yg duk bawah kete..."tac..tac..tac.."

 2 beranak duk bincang, mane satu buah nak kait nih..heheh

budak kene gigit kerongge..ha tula dogil..ibu dah ckp jgn men kat buah baru jatuh tuhhh..


Nyam nyam nyam...argghhh lega rasa dapat makan byk2 buah yg baru amek dari pokok..berbeza tau dengan yg beli kat tepi2 jalan..yg ni freshhhhhh! 



Thursday, February 17, 2011

Newborn: Tahniah kepada kawan kita...Sal & Chugie


Hoho..posting ke-2. kira pecah rekod la dalam takde mood ni

tak sabar aku nak publish cite ni..semalam dah mintak kebenaran ngan anis nak copy paste gambar bb anak si chugie..ari ni baru nak publish sini

tup2 kejap tadi dapat berita Sal pon dah selamat bersalin

both of them dapat baby gurl & bersalin pada 15 februari lepas...Alhamdulillah..jatuh pada hari kelahiran Nabi Muhammad SAW bersamaan 12 rabiulawal...tahniah again!

 
ini baby gurl chugie..kira dah ade 2 baby gurl la..heheh..akhirnya, dapat gak chugie bersalin seacara normal utk 2nd bb nih...tahniah..:-)
gambar ni kredit tu Anis..:-) 
 
 


Ha..ini plak baby gurl Sal..dapat sepasang dah ko kan sal..sonotnye.. alhamdulillah..:-)
gambar aku cilok dari blog sal..jgn mara ar sal..agagaga


woweee...ramainye baby gurl..sonotnyee....eh aku lak terlebey eksited! eheheheh  .:-) 


Kenapaaaa Jadi Lagu Nie ???

 

Bangun pagi2 gosok baju inila padahnye. Suppose malam2 gosok before tido..ha padan la muko den kan.

Gosok baju dengan kelam kabutnye sbb rafiq dah bangun mengacau aku mintak dokong. Abah dia duk kroohh krooh tu takdelak dia kacau. Grrrrr

See..cantik tak baju kurung sayer? cantik kan? 



aku sayangkan baju ni sbb adiah sempena farewell aku kat ofis civil 
engineering dulu..masa tu tahun 2007. hu hu hu..tapi nak wat camne. dah bukan rezeki aku. nak tampal mmg tak dapek la..perca kain pon takde dah...pulak tu kene tang lengan baju...:-(

Wednesday, February 16, 2011

Aku teringin Droyan laa


Tadi tengok kat blog Kak Ina Hashim...besnye droyan

aku teringin la..

ok. tu je nak cakap. jgn marah ye kalu baca posting ni.  ehehehhe.

mood berblog masih ke laut merah.

daa

Monday, February 14, 2011

1 Tahun 7 Bulan @ 19 Bulan


Salam,

Esok, 15 Februari 2011 genap usia rafiq 1 Tahun 7 Bulan. Alhamdulillah..dipanjangkan umurnya, diberikan kesihatan yang baik & membesar bagai juara!

baru aku perasan, aku tak buat posting khas tentang perkembangan rafiq masa umur dia 17 & 18 bulan. *sigh*. Mood ke laut tak sudah2. Nila akibatnye.

ok2..Perkembangan rafiq terlalu banyak sebenarnya. Aku buh ape yg aku ingat jela ye.

  1. Bila nak makan, cepat2 amek high chair sendiri. Tarik skit2 sampai berjaya ke meja makan. Bila ibu dah buh ateh krusi..ibu cakap "ok baca doa"..cepat2 tadah doa & bila dah abis ibu baca..rafiq aminnnnnn....dah jadi rutin dah..
  2. masih menyusu susu ibu hingga ke saat ini..alhamdulillah..
  3. Suka cuba2 membuka baju sendiri, seluar & pempes. Juga suka bukak kasut pastu sebukk mintak dipakaikan balik. Naik pening ibu! kejap nak pakai kejap nak bukak. haiyaaa..
  4. Sudah mula pandai tengok cerita kegemaran Cth: Upin Ipin, Simpson
  5. Sudah boleh harap..byk arahan kerja dah boleh buat..Cth: simpan baju kotor dalam bakul baju kotor, amek penyapu sbb bila makan, sure nasi berterabur atas lantai, amek barang DLL..mcm2 gakla leh arap mamat ni.
  6. if ade air tumpah, cepat2 pegi amek kain lap2..kdg2 amek baju baru..ishh..tension mak noks!
  7. Nak tido..ibu dah ajar simpan semua barang2 menan..tapi ibu kene temankan pegang wagon merah nye..if tak mmg tak tersimpan la..
  8. Baca buku skang dah ade nada..konon2 cam membaca betul2..tapi ayat yg kuar..."ci..papap...ci booo..ciii eiiiii.." suke2 dia la nak cakap ape..kelakor la plak
  9. dah pandai sebut satu hingga empat..tapi pelat.."tu..we..tige..apat..Yeyyy! sambil tepuk tangan..hehehe
  10. Sangat obses dengan hp ibu. Ade sekali tu..aku pernah tertinggal hp kat ofis..so, sebelum tido rutin rafiq ialah tengok klip2 yg pernah aku rekod masa dia kecik2 dulu..malam tu rafiq takleh tido ok..kul 4 pagi baru lelap..tu pon dah penat melalak cari hp aku..grrrrr
  11. sudah ade 16 batang gigi
  12. vocab yg dah boleh disebut..Nak, Ni, Tu, Namo, Ebi (baby), Tac (cat), Abah, masih panggil aku mama bkn ibu or kdg2 dia panggil Nyaaa..Nyaaa lembut lak tu..huhu
  13. ape lagi ar?? arrrrghh aku peninggg..mood kelaut nak berblog. tapi demi anak kesayangan aku catitla jugak kat sini utk kenangan dia dah besar nanti..leh dia baca kan..:-) 


see..inila budak yg takleh tido if hp ibu takde..ralit tengok klip2 dia masa kecik..sambil cakap.."ebi..ebi.."

eh itu kamu la mamat..bkn baby lain...agagagagaga



oklah..esok cuti kan..

"SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL SAW 1432H/2011M"

Friday, February 11, 2011

Bila Mat Rafiq Bersoping


Anak bujang aku mmg pelik skit time soping. Kenapa???

ha ni la keje dia. Tolak troli. Kalu dah penuh troli tu pon dia larat tolak tau. Aku tatau mane datang kederat dia. Gagah sunggoh. Uh ah Uh ah dengor suara dia menolak..mueheheh





Kalu nak suh dia duk ateh troli kejap je. Sebab nak ilangkan lenguh tolak troli tadi kan..then sambung tolak balik. minta dibawak turun..ish2..mcm2la kamu mamatttttttt.....

Thursday, February 10, 2011

Ape dah Jadi ngan Ibu ni??




Auntie semua...maapkanla ibu rafiq ni ye...dia cakap dia malas giler nak update blog..ayoyoyo...

okla..rafiq nak g tanak nasik..sian ibu pening kepala layan rafiq yg tak sudah2 men periuk belanga..wuuuuuuuuu


Wednesday, February 9, 2011

Ya Allah..Malasnyee

Salam,

Ari ni baru masuk keje selepas cuti hampir seminggu. MasyaAllah..malasnye weiiii nak g keje. sumpah malas!

nak berblog laagi la malass!!!!

tadi pon aku dah singgah beberapa blog n tinggal komen. tu pon aku baca lompang2 je...takpelah janji aku singgah umah korang..

okla..gtg. banyok kije. nnti aku dah rajin baru wat entry pasal cuti raya cina..

daa

Monday, February 7, 2011

Salam aunties..

Salam aunties..

Rafiq kat kg ibu lagi..kat ganu.baru je bertolak balik ke shah alam..

Rafiq lom mandi sbb kt kg ibu sejukkk sgt udara dia. Nanti rafiq
gigil2 sejuk kalu kna air..

Ibu cuti lagi sampai esok.-ibu pesan jgn jeles yer...hihihih. Dan lagi
ibu ckp..slamat bekerja auntie semua.

Okla..rafiq nk g mkn nasi dagang sekejap..bessssss sgt2..tata


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, February 1, 2011

Blog berubah rupa lagi & Ramai dah start cuti

Salam,



1st off all..nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua kwn2 yang doakan kesejahteraan rafiq..


alhamdulillah rafiq dah  baik dari demam 100% ahad lepas..syukur sgt sbb dia mcm melarat2...


ok2..hari ni aku gatal tangan lagi duk alter umah aku ni. Nak raya cino ke ni?? ehehhe tapi kalu raya cina kene kaler meghah la kan...ngee

takde mood nak update blog. tapi aku ade singgah n tinggal jejak kat rumah korang kan..tp ade gak aku jengah tak tinggal jejak. tatau nape. Mood berblog menurun ke tahap cipan.

dah ramai start cuti. Skolah pon dah coti. Jalanraya lengang. Hoho. Bagus2. leh racing lagi balik kang. Huwa huwa

Aku balik ganu raya cina ni..cuti dah apply. Isnin & selasa depan cuti. saje amek lmbt cuti. malas nak sesak kepala ngan Jemm perjalanan terengganu ke Shah alam..

ok..selamat bercuti. Daaa...:-)




ps: RON 97 naik seposen lagi. Hurmm..ape nak jadi ni ye?