Thursday, March 31, 2011

Kali ke-2..

Salam,

Hari ni abah ada kat umah & takde meeting penting. So, leh la melayan anak bujang dia sampaila kul 10 kang baru g keje & anta umah pengasuh. oh ya, arini ialah kali ke-2 aku pegi keje time rafiq terjaga..biasanye dia masih tido lagi & aku senyap2 kuar..so, dia tak sedarla kan.

or, kdg2, abah outstation, aku kene hantar sendirila rafiq. tengah2 mamai okla nak anta umah pengasuh.

Tapi, ari ni lain lak citenye..sebab rafiq dah terjaga before aku g keje. mula2 dia sengih2la tengok aku pakai baju keje, siap amekkan tudung suh pakai. tu pon tudung ntah mane2 dia amek. huhu. layankan aje.

tup2, dah salam2 bagai..dia meraung nak ikut. seingat aku ini kali ke-2 dia camtu. actually rafiq mmg takleh tgk aku tinggalkan dia. If si abah tinggalkan dia nangis kejap je..tapi if aku yg tinggal, mmg lama dia nangis. jenuh si abah pujuk. tak jalan. yg 1st time ari tu..dia menangis kat 1/2 jam. hohoho..actually rafiq bkn jenis nangis tak pasal2..tu sbb ade pasal la tu kan..kah kah

nak aje aku antokan ke rumah pengasuh tadi. tapi si abah as usual la..nak main2 ngan anak dia tu. bukan apa, dia selalu balik lmbt & kdg2 gi main badminton or ping pong ngan kwn2 dia..if takde meeting/urusan kerja, dia selalu g bersukan dulu..so mmg jarangla muka dia ade kat umah before magrib!

actually, suami aku tu sgt2 suka mandikan anak dia. gelak2 dalam bilik air. riuh satu block tau. huhu. pastu pakaikan baju anak..then masak2 utk anak..bila anak dah kenyang lalalalalalaa..baru dia anta umah pengasuh. kdg2 kul 11 baru anta! seronok kan pengasuh rafiq??? ahahha..sbb kul 5.30 camtu aku dah amek. 

My husband really enjoy his fatherhood moment. semoga anak ke-2 nanti pon dia akan jaga camtu jugak. :-)

okla nak g sarapan. lapor..actually mabuk aku dah gone almost 80%..yahoooo....leh la layan makan..if tak, makan aje kuor.  makan aje kuor. sakit urat perut den ditarik2...


i really love  this pic. Captured during Syawal 2010.

Wednesday, March 30, 2011

Rafiq Pantang Tengok Apa Ye??


Salam,

last 2 weeks, abah rafiq luangkan masa temankan rafiq main kat playground. Dah lama benor mamat tu tak g taman menan. Aku kan mabuk2 pening2..so, mmg tak larat sgt2 nak layan dia kat taman. Dalam 2 bulan lebey jugakla tak ke playground..So, dengan gigih si abah temankan anaknye tu..aku tak join pon. just lepak2 kat umah.

menurut cite abahnye..masa main kat taman, mamat tu nampak sekumpulan org besorrr men sepaktakraw kat court badminton. Meluru lari dia ke sana...nak2 plak ade abang2 yg duk leka men bola sepak kat tepi court!

Ha..if nak tahu..inila benda yg rafiq pantang nampak..Iaitu..BALL...yarabbi..dia leh naik antu if nampak ball..dia kejar tak pikir ape dah!



 anak2 jiran yg suka melayan keletah rafiq..


hohoho...iyahh iyahhh sepak ball..pdahal org2 besor dukmen sepaktakraw tu..dia tak peduli ape dah..janji bola dia sepak masuk ateh simen. Tak men la rumput2 tu kan..ehehe



pengacau tahap gaban ni..janji bola tu dia dapat! kak ika (baju biru) setia temankan rafiq..siap suh shafiq yg tengah duk sepak bola tu kasi ball kat rafiq..ahahah 


tak dapat sepak masuk..kuis ngan tangan pon jadiler..sambil diperhati si haziq..adik si ika 


yeyyyy! kata rafiq..ehehe dah gol la tu..tengok gawang gol..besar kan? aku tataula mane budak2 ni dpt gawang tu..comel!!!


#auto publish entry

##arini aku kene minum air gula. Dulu2 masa cek kat private, masuk 6 bulan lebey baru kene minum air gula, tapi gomen lain plak ek..takpolah...ikut yolah..

Tuesday, March 29, 2011

Teringin Makan Triffle & Ikan Bakar hasil air tangan Abah


Salam,

tibe2 terajin plak rasa nak buat Triffle..Teringin bebenornye..eheheh. Ahad baru ni alang2 beli barang dapur, beli sekali bhn2nya.. kali ni aku buat guna laici dalam tin & nata de coco perasa laici. So, aku tak guna fruit cocktail yg mcm2 mak nenek buah yg ade dalam tin yg biasa aku buat tu..







Triffle ni seelok2nye dihidang/dihias dalam bekas kaca. tapi aku malas nak selongkar kabinet cari mangkuk hayun berkaca. Ala, nak makan sendiri je pon. If buat utk majlis2 surela aku guna mangkuk kaca..:-)



Alamak..dah tinggai separuh..agagagaga..dah katenye mengidam kan??? *alasan*


si Abah pulak sibuk nak buat Ikan bakor..dari ari tu nak makan ikan bakor..so, adela beli 2 ekor ikan cencaru saiz besar..aku siang belah belakang..senang nak bakor ikan tu...sedapp...cicah cili kicap & makan ngan kcg panjang celur..nyam2..

pung pang pung pang kami berdua kat dapor..masing2 berebut dapor..ahahaha...almaklumler..umah sempit..:-)

Rafiq lak sonot tido sbb penat berjalan kat Giant..tido dekat 2 jam! berjaga la kami malam2 buta tunggu si kecik tu tido balik..dalam kul 2 a.m jugakla dia tido balik..haihh..



Suami aku mmg suka suki alter menu..dalam duk gaul rencah ikan bakor..dia buh sekali ngan kentang. huhuhu..ape2 pon..air tangan dari suami tercinta mmg sedap dimakan hingga menjilat kuku! :-P but serius, aku mmg tak reti nak ratah ikan. yg aku nak isi dia je..tulang2 tamo..mengada tahap cipan.



Monday, March 28, 2011

Akhirnya...aku kene surrender

Salam,

surrender apa? ehehhe surrender dari mengepam la..lately production susu masa mengepam sgt2 mendukacitakan..dalam 1 oz camtu je sekali pam..So, aku decide.."sudah tiba masanya agaknye utk stop pam". Rasa sedih sgt2 bila rutin harian dah mula berubah. No more usung beg pam ke hulu ke hilir..huhu

breast mmg rasa bengkak..tapi menurut doktor, dah nak masuk 4 bulan ni mmg dah start rasa engorgement..sbb pregnant..aku pon dah hampir lupa camne masa ngandungkan rafiq dulu. Huhuhu..yela, aku kan still BF anak aku, so cam sentiasa aje rasa bengkak susu..takde rasa perbezaan tuh. aiyoo

ape2 pon..rafiq masih direct feed. Lepas ambil dari pengasuh terus susukan dia sbb dah bengkak. Rafiq pon sonotla sbb kenyanggg..burrppp..

skang mmg dah jarang dia mintak..kecuali aku baring. Siaplaaaa if baring. Akan diserang oleh mat rafiq..so, ibu kene duduk aje if tgk tv..lenguh2 punggoq! alaa..kdg2 pon duduk pon dia mai selak baju. camno tu??

skang rafiq dah pandai atur..mana nak menyusu..if depan tv suh ibu boomm..sambil tepuk2 kusyen sofa suh baring..if mlm2, ajak masuk bilik, nak tek ateh katil..waaaa makin besor byk sunggoh arahan kerja kamu ye mamat!

ape2 pon..aku bersyukur masih ade rezeki air susu utk rafiq. Tapi, mampukah aku bertahan sampai dia 2 tahun? ade lagi 3 bulan lebey ni....semoga Allah permudahkan..aminnnn...


stok terakhir utk rafiq..sob sob sob..sedey weh tgk tinggal byk tu je..
tapi takpelah..kasi ibu rest 5 bulan utk start mengepam balik..eheheheh


semoga rezeki air susu utk adik rafiq tetap ada..amin. doakan yg terbaik utk aku ye...:-)

oh ya, sejak 2 malam berturut2 ni..masa tido, lepas menyusu rafiq akan mintak air masak. Agaknye susu aku dah berubah rasa kot ek.. sebab susu ibu yg mengandung akan rasa masin skit..ye la tu kot ek..tapi totap rafiq minum jugak even dah tak sesedap dulu..:-)



Thursday, March 24, 2011

Babai 1st trimester


salam,

aku baru perasan sebenarnye ni..dah masuk 2nd trimester dah kandungan aku. If dulu, tiap2 hari duk godek babycenter tengok mcm2 info..kali ni malas ya amat. apehal tatau. sib baik ape2 info di hantar ikut email. if tak..mmg hagham tak tahu perkembangan. kah kah


menurut babycenter..camnila kunun2 rupe bb dalam perot skang ni at 14 weeks. tapi tak semua baby sama perkembangannya..semua ini adalah gambaran...:-)



mabuk2 dah mula berkurangan..tapi pening2 menten ade. kdg2 rasa cam migrain dah mulela rasa nak hantuk kepala kat dinding. serius! sakit ya amat.

selasa lepas, aku dah g buat Buku merah kat klinik kesihatan. Lama jugak prosuder dia ek? tapi aku sukala..nurse tu cek betui2..n bagi nasihat mcm2..if pegi kenek panel, scan2..cek2 n tulih2.tujerla..tak detail..even kene menunggu lama tapi aku suke..ade ramai kwn2 leh sembang...tak boring sgt...:-)

for the 1st time..aku ade buku merah tu..:-)

sure ingat aku ni meroyan ke ape?? suka menunggu kat kenek gomen lama2..ehehhe..eh aku nyer suke la..lain org lain caranye. even nurse2 ade yg jenis bebel2..tu takde hal la..yg pasti..kenek kesihatan yg aku pegi tu..mmg tip top nurse2 dia..senyummm manjang..:-)

Wednesday, March 23, 2011

Update tentang Rafiq


Perkembangan Rafiq @ 20 bulan:


  1. Sudah boleh tunjukkan 5 anggota tubuh dia..Mata, Telinga, Rambut, Gigi & Tangan
  2. Banyak arahan kerja dah boleh buat..ambil penyapu, ambil remote, letak baju kotor dalam bakul bju kotor, ambil botol air, tutup pintu, buang sampah, letak cawan minum kat sinki & bla bla bla...lupe dah..
  3. Suka pakai selipar jepun yg ibu guna kat dapur..sebelah pakai elok..sebelah lagi terkeluor2 jari kaki dari sliper. haha.
  4. Suka mencuba pakai baju, pakai seluor sendiri. kdg2 berjaya pakai sebelah kaki je..then give up!
  5. Suka makan spageti, makaroni & seangakatan dengannya termasuk bihun, mee kuning. Nasi pon suka jugak. tapi mcm dah boring jer ibu tengok. 
  6. Suka makan kepok lekor & kepok keping terengganu. Peberet! selagi ade dalam bekas atas meja tu..selagi tu dia mintak!
  7. Dah pandai makan buah2 dengan baik..selalunya kunyah2 then buang sbb dah ilang manisnye. tapi skang tak dah..if ade pon dia buang skit2 je..yg lain semua selamat masuk pewot!
  8. Bila tanye.."rafiq yak ke? busyuk la..."..terus dia tarik2 seluor & pempes..meaning, berak la tu..:-P
  9. Bila tanye.."mana adik?" then tepuk2 perot ibu...eheheh so sweet
  10. Bila tanye.."mana rafiq?" then tepuk2 dada dia sndiri...:-)
  11. Berdisiplin bab2 simpan barang...lepas guna..sure akan simpan atas almari  ke..meja makan ke..almari solek ibu..& lain2 tempat..janji tempat tu tinggi & brg2 nak disimpan duk kat atas dengan selamat...kdg2 cawan sipi2 je kat tepi meja..tapi tak jatuh..tu den pelik tu..ehheh...sape yg ajar buat2 ni? sape lagi..abah dia la..:-)
  12. Alhamdulillah..rafiq anak yg sgt mendengar kata...syukur..berkat hari2 sebelum tidor bacakan Ya latif Ya latif Ya latif.3x...then hembus kat ubun2..
  13. sudah pandai makan sendiri...if tak dpt cedok masuk sudu...rafiq akan kutip satu2 buh atas sudu then suap..nyam2..(ibu suka tengok rafiq makan makaroni..jatuh skit2 je)..tapi, yg sepah lagi byk dari masuk dalam mulut la slalunye..eheheheh

ade lagi..tapi lupa dah..mood pon kelaut merah. tapi bila ingat kene jugak buat update ttg anak bujangku tu..gagah jugak menaip ni..ehehe..

pasal program keluarga sakinah tu..aku just snap2 gambor wardina dari jauh je..ramai gak pegi amek gambor ngan dia selepas program..tapi aku sanggup p mkn n balik dari nak besesak2 amek gmbor tu....nntila aku tempek sini. insyAllahhhhh..if ade mood nak mengupload gambor.


Rafiq @ 3 months old. gambar ni ambik betul2 jatuh 4 oktober 2009..1st anniversary ibu & abah..:-)
saje je tempek gambor ni..ehehehehhe

ok daa..:-)

Thursday, March 17, 2011

@ Program keluarga sakinah


Salam,
Arini n esok aku akn bertapa kt program ni..

Bes jugak sekali skala kuar dr ofis pegi program2 cmni.release tension dpt lak penceramah2 kelakor.. Oh ya,esok ada wardina safiyah..bes2.

Ok daa..:-)

Wednesday, March 16, 2011

Lagi kisah mencuit Hati...:-):-)


Salam,

Last week, lepas bank in sikit duit utk mak aku..aku lepak2 luar BSN seksyen 17  sementara suami aku amek. Dia g isi petrol sat..

Masa duduk2 tu..aku terperasan ade satu selipar kat luor bank..hahahah..geli ati weh. sure org tu ingat kat rumah dia kan??? kene bukak kasut before masuk. Aku as mamarazi snap2 la gune hp cap ayam aku.

Gigih ok aku masuk balik dalam bank nak tengok sapelaaaa tuan punye kasut. Tetiba aku perasan ade satu kumpulan pendatang asing (myanmar kot) duk ralit sembang2..& one of them berkaki ayam..rasa nak gelak guling2 pn ade..




lelong lelong..hehehehe...



actually benda ni mengigatkan aku satu kisah lucu pasal mak aku...mmg kdg2 aksi dia bila diingat balik..buat aku gelak sorang2 ....:-)


kisah dia lebey kurang kisah kat atas..if nak tahu ape citenya... KLIK SINI...


:-):-)

Tuesday, March 15, 2011

1 Tahun 8 Bulan @ 20 Bulan




Salam,

Baru kejap tadi..aku perasan yg arini rafiq genap 1 tahun 8 bulan! how time flies...punyela takde mood nak buat posting. Tapi posting wish ulang bulan anakku takkan dilupakan...:-)

20 bulan yg sungguh indah. Melihat dia membesar depan mata sendiri. Membesarkan dia dengan air susuku..Subhanallah..maha suci Allah..syukur...




Happy 20 months anakku..Ibu & Abah loves u!


Monday, March 14, 2011

Kat mana?

Salam,

aku masih duk cari2 ni..mane semua mood berblog aku pigi??

ish2. Mmg camnila aku tiap kali pregnant. Mood hilang ntah ke mana.

nanti dah ade mood *tataula biler* aku update k..

tapi aku akan sentiasa jenguk korang semua...jgn risau..:-)

daa

Thursday, March 10, 2011

Kisah Benar : Bakar rumah bekas isteri angkara cemburu

Salam,

Dah agak lama aku simpan benda alah ni dalam draf. tapi tak pos2...sbb simptom org mengandung. paham2 ajela ye..malas ya amat!!!

Kisah ni benar2 terjadi kat apartment aku tinggal sekarang.. Kes ni dalam siasatan lagi..

ok2..kisahnye camni..ade satu pasangan tu..dah bercerai. Then depa duk asing2 la..si suami duk umah lain & si  isteri masih duk umah tu ngan sorang anak hasil perkongsian hidup dengan bekas suami tu. Then, masa hari kejadian..si isteri tu balik kg..so umah tu kosong la kan..

bekas suaminya tu (aku namakan M pas ni)..suami aku kenal. pernah main ping pong same2 kat surau bawh tu..tak sangka lak perpisahan depa sampai tahap tu sekali..

semua penghuni kat apartment aku stay tu tak sedar kebakaran tu. tup2 nampk asap berkepul2 kuar kut celah cermin tingkap & ade bunyi serpihan2 kaca relai jatuh ke bawah..... kebakaran start dari bilik utama...

nasib baik bomba cepat padamkan kebakaran...if tak, mau aku nangis kering air mata sbb anak aku kan duk ngan pengasuh..mane la tahu tak sedar bangunan dah abis terbakar sbb umah pengsuh aras satu. Umah terbakar tu plak aras 2..sama aras ngan aku..lepas tau perkara tu dari suami aku sbb salah sorang jiran inform kat dia...dan2 tu aku terus call mama..alhamdullillah takde ape2..sbb bomba cepat sampai n padamkan kebakaran..

masa hari kejadian, jiran2 duk call la si M & ex-wife dia..tapi tak dapat..berhari2 jugakla call tak dapat. Last dia menyerah diri..dan mengaku dia yang bakar rumah tuh!!!!

suami aku ade sembang2 dengan ex-jiran kami, kira kawan baik si M la....Si M cakap, dia jeles sbb isteri dia bawak masuk lelaki lain..(tapi kata jiran2 isteri dia dah kawen lain) tapi yg menjadi pelik tu..depa baru bercerai ngan si M..camno tu nak kawen ngan lelaki lain? mcm2 perkara cam jd tanda tanye dalam kes ni..

Si M cakap..dia masuk umah tu..g bakor Master bedroom..Katil & Tilam tu depa beli masa mula2 kawen..so, cam sedih sgt sbb ex-wife dia duk ligan ngan lelaki lain..huhuhu..so, kebakaran bermula dari master bedroom...

sampai skang ni aku tatau camne kes ni..tapi masa ari kejadian, aku ade g jengah umah tu..mmg hancur la master bedroom dia..leh tengok dari luar sbb cermin kat toilet dah pecah sbb panas melampau dari dalam. Sampai siling master bedroom tu dah berkopak2..relai jatuh ke bawah. seram tengok wehh

dekat hall ok lagi..tp mmg tak dapat diselamatkan ape pon..semua terbakor..aku rasa dalam sejam lagi pastu..mungkin satu block akan terkene tempias sbb api sangt marak!! tu cerita jiran2 la...hehehe


inila gambar yg aku snap ari tu..nampak tak umah tingkap bilik dia hangus tu..sbb panas sgt..sampai mengkereot2 besi2 kat tepi dia..umah atas pon dah terkena bahana dia..itam skit kat dinding dia..if org lambat sedar..dan bomba lambat mai..mmg abislaaa umah kami..



tapi tu semua lain cite..yg paling penting anak aku tuuuuu harta berharga aku tu ade kat block yg sama...mmg aku sula la jantan tu if jd ape2 kat anak aku..huh!!

inila bahana cemburu kan? suami aku pon tak sangka si M boleh menjadi seganas itu...sbb orgnye baik & tak banyak cakap..or adakah ini semua disebabkan oleh isteri? sbb suami aku cakap si M masih sayang isteri dia..wuwuwuuwu..

angkara cemburu..semua leh jadi kan?? aku dahla kuat cemburu..ngeheheheheh..cemburu tanda sayang kan? tapi berpada2 la tiap tindakan yg kita ambil..bertindak secara waras supaya tak menyesal di kedian hari...


Wednesday, March 9, 2011

Ibu..Rafiq dah besar..dah boleh naik tangga sendiri...:-)

Salam,

sejak akhir2 ni..rafiq dah boleh naik tangga sendiri. Sebelum ni dia mintak di dokong/di pimpim sebelah tangan utk mudahkan dia naik tangga tu..tapi ikut mood dia jugakla..kdg2 dia nak didokong jugak..

baru2 ni, abah rafiq sempat snap gambar2 rafiq naik tangga. Lucu sunggoh aku rasa. Sampai senget2 bontot..pipi tersembam2 ke dinding tangga..dia gagahkan diri nak naik..sampai tingkat 2 lak tu..ahahaa..gud boy!




Ihhh..Uhhh....uhhhh...


Iyahhhh....


see..tersembam2 muka ke dinding..huhuhu




yeyyy...dah berjaya! nampak tak muka dia senyum..senyum kegembiraan sambil mulut cakap..."yeyyyy..." ehehhehe




Tuesday, March 8, 2011

Menyusu Ketika Hamil?


Salam,

Entry ni adalah nak menjawab beberapa rakan blogger yang tanye aku..


Nyusukan rafiq lagi ke? camne production susu? tak bahaya ke baby dalam perot?

jawapannya ialah..YA..aku masih nyusukan rafiq.

mmg tak dinafikan..org2 sekeliling aku ramai yg marah dengan tindakan aku. Mengandung & menyusukan..banyak keburukan dari kebaikan.

timbul juga rasa bimbang dalam ati ni takut jd ape2 kat baby dalam perut ni..yela, org tu cakap camni..org ni cakap camni..mau tak risau..



Apa kata doktor?

last2 aku tanye doktor. ok2..actually doktor pon ade bermcm2 pendapat. ade yg cakap OK..ade yg cakap Better STOP. dalam kes aku..awal2 pregnant, ade spotting (tompokan darah cam awal2 period), so gynea kat SALAM prefer aku stop BF sbb takut terjadi keguguran or apa2 yg tak diingini...then Doc siti kasi aku ubat kuatkan rahim..

ok..doktor kedua yg aku tanye iaitu doc liza kat klinik soraya..doc tu cakap, its ok nak teruskan nyusukan anak..as long as takde pendarahan yang teruk & takde contraction yg kuat..

pastu aku cakapla pasal spotting tu..si doc liza ni plak lain cakapnye.."biasala tu spotting di awal2 pregnant..Penanaman janin di dinding rahim.."

pulak...huhuhuhu.

ok2..Doktor liza ni bkn pakar sakit puan. tapi dia nyatakan BOLEH utk teruskan penyusuan selagi tidak ade contraction/sakit2 kat ari2 yg melampau2...sakit2 skit2 masa menyusu adalah perkara biasa. Tetapi, Kene stop nyusukan anak bila kandungan dah masuk 7 bulan sebab masa tu..tengah hasilkan kolostrum utk anak dalam kandungan. Takut kang abis lak si rafiq sedut kolostrum adik..kui2..

so..aku  buat solat hajat. nak tenangkan hati aku. Nak dptkan kepastian betul ke tindakan aku ni..
last2..aku ikut gerak hati aku. Aku teruskan penyusuan since spotting tu dah hilang langsung selepas amek ubat kuat rahim tu. 


Ada tak rasa sakit2 masa nyusukan anak? 

Memang dari awal2 tahu aku pregnant..sakit betul nips masa nyusukan anak & bila kandungan dah masuk 3 bulan ni..mula rasa tak selesa sbb rafiq makin lasak. suka2 dia nak nyusu camne. tertonggeng. baring ateh aku & mcm2 lagi aksi otomen taro dia..tapikan..dah lama2..sakit nips tu aku rasa cam dah terbiasa lak..kira dah leh tahanla..cuma masa dia nak mula2 isap tu je sakit..dah lama2 ilangla rasa sakit since tengok anak duk gulpp gullpp gullpp sonot telan susu kita kan..:-)


Camne production susu?

Susu memang merudum dum dum2..if dulu ..sekali pam dapat la 4-5 oz sekali pam..tapi skang tak dah..sekali pam dapat 2 oz je..tu pon aku hadkan sesi pam kepada 2 kali....yela, dalam berani pon aku takut jugak takut jd ape2 kat bb dalam perot..heheh..so pam just nak ambil syarat aje..tamo kasi susu kering..sehari dpt 4 oz jela utk buat stok.


oh ya, malam2 tido masa direct feeding, nampak la muka rafiq cam frust susu kurang..tu masa mula2 tahu pregnant ari tu..sejak akhir2 ni, baru terdengar dia duk telan..Gulpp Gullpp Gullpp..mcm dulu2..huhu..susu ade mari semula ke? ntahler..


tapikan, yg buat aku terharu..even tak puas minum, rafiq ok je..tak meragam..Gosok2 belakang dia skit..tidola dia..mcm paham je..ibu susah hati..:-)

Kenapa terus pam? stop ajela..kasi aje rafiq susu tepung/susu segar

Aku dah cuba mcm2 cara nak pujuk rafiq minum susu soya since rafiq ALAHAN TERUK PADA SUSU LEMBU. tapi rafiq tamo la susu soya..bila aku isi susu soya dia tengok je botol tu sambil rasa2 skit then punggg baling ke bawah..bila aku buh susu aku..pandailak dia sengih2 minum..haih..camno tu? dahla Isomil tu mahal giler. Men2 baling2 lak budak ni..ish!


Rafiq minum bnyk mana kat umah pengasuh?

Kat rumah pengasuh sekarang rafiq hanya minum 6 oz susu ibu sehari & sambung minum ngan aku malam hari (direct feeding). Kalu kat umah pengasuh tu susu dah abis..mamact kasi air masak..Rafiq mmg suka air kosong tau..tapi aku tak risau sangat sbb mamact rafiq makan Ok..sangat2 OK..dia enjoy dengan makanan dia..kat rumah pon camtu. Tak penah menolak. Janji kene masakkan makanan berkhasiat..Ada nasi, ikan & sayur-sayuran dalam menu dia sehari-hari. Buah jugak kene ada. Rafiq suka epal..

oh ya, mama pernah cakap. rafiq ok aje if dia tak offer susu..if offer dia nak..if tak offer dia tak kisah..kiranye susu dah jd makanan sampingan je skang ni.



Stok EBM ade lagi ke?

ade..tahanla utk 2 bulan lagi kot tu..huhuhu..so yg aku top up skit2 pam skang ni leh la wat syarat in case rafiq nak susu kan..


Ini ajela yg tinggal..yg leh dijadikan kenangan..wuwuwuuu..




Badan tak penat ke? pregnant, nyusukan anak lagi..kerja lagi..

YES. totally sgt2 penat. Badan lembik. Dengan mabuk tak ilang lagi. Pening memanjang. oh ya, aku amek  2 hari nak siapkan posting ni. aku pening tgk PC!

so, aku consume supplement shaklee. Even takdela nak kata badan jadi cargas ka apa..tapi at least aku rasa OKla skit kan..takdela tido melepek aje...


Masa ngandungkan rafiq pon..aku amek set ni..yg penting sekali Vita-lea (multivitamin)  & Omega guard (utk otak janin)





ok last but not least...honestly, aku bukan seorang yg sgt berani nak amek risiko ni..iaitu mengandung & menyusukan anak..mcm2 duk pikir dalam kepala ni. tapi, sebab aku kira takde choice, anak alahan teruk susu lembu..susu soya lak dia mmg tak nak & malam2 aku umpan air masak pon dia melalak nak tek..huhu..ape lagi pilihan yg aku ade? 

Ape2 pon..berbalik kepada niat aku jela kan..Doa & Tawakal. Semoga Allah permudahkan segalanya..Semoga Allah melindungi anak dalam kandungan aku ni..mintak2 dijauhkan dari perkara2 tak diingini.....Aminn yarabbal alamin..



>>>> lagi 7 hari..perjalanan menyusukan rafiq sepenuhnya nak masuk 20 bulan! Syukur ya Allah!

Monday, March 7, 2011

Jom tengok Kepantasan anda menaip!

Salam,

arini kepala otak rasa kosong je. Pening manjang...Mood pon kelaut!

tadi jln2 tgk blog kawan2..ternampak la kat Blog MamaKembar3 buat posting pasal Kepantasan menaip..hoho. aku mmg suker bab2 ni..dah keje pon kerani cabuk kan..menaip keje utama..ngeeee

jom nengok..resultnye..ade 2 bahasa leh pilih. aku buat kedua-duanye..n the result are....





58 perkataanSpeed test






53 wordstyping test



JOM TRY!

Friday, March 4, 2011

Arini aku cuti


Salam jumaat...

Arini aku terpaksa cuti..sebab pengasuh rafiq cuti,nk g anta mak dia ke epot,nak g umrah..

Dahla pagi2 nk msak gas abes.kul 9.30 cl gas...12.30 bru anta..bapakla jauh kedai gas yg sekangkang kera tu.haihh

Ok..selamat keje n hepi weekend! Daa

Thursday, March 3, 2011

Rafiq & Kurma

Salam,

sejak akhir2 ni..rafiq suka makan kurma..Kurma ni mmg sentiasa dalam simpanan. Ejen utama nak menten & banyakkan susu aku..

yg buat aku gelak tu..if dia dapat capai kotak kurma kat atas meja..cepat2 dia kuarkan plastik kurma dalam tu dan bawk lari..huhuhu

kalu mintak..cepat2 dia larikan diri ngan plastik2 sekali & mulut duk kunyah kurma. Padahal abah dia nak amek tu sbb nak buang bijik..leh lak dia ingat nak curik kurma tu..lucu..:-)

pastu dah dtg dekat..takmo lepas plastik tuh..haihhh...


nom nom nom....ibu risau tercekik bijik je nak oiii.....
(Anak sapalah ni ye..perot moncit!..makan banyok!)



as usual..aksi kepala teleng...."Chiiiiii..." 


eehehehehe....gambar2 ni diambil oleh abah sebelum mandi pagi..dah togel tinggal pempes pon sibuk nak cari benda makan...huhuhuh


Wednesday, March 2, 2011

Terima kasih..Sayang kamu semua..

Salam..

terima kasih banyak2 atas ucapan tahniah untuk mengandung kali ke-2 ni..saaayang kamu kamu kamu semua..i lap u so macho!


sori aku tak dapt nak balas komen korang satu2 sbb skang takleh tgk PC lama2..mata naik juling n pening...ade 50 komen diterima & ada juga komen di shoutbox....korang mmg bes!

terharu sangat2...tak kurang dengan ucapan tahniah..n suh jaga diri elok2..n ade jugak duk teka ngandung bb gurl..ehehe..tapi den rasa ngandung lelaki kot..sbb ngandung kali ni..aku takleh tengok kaler PINK..terus berpinar bijik mata..

ce korang tengok template & background baru blog aku..BIRU..sejuk mata memandang. heheh..

ape2 pon..ngandung bb gurl ke..bb boy ke...aku tak kisah pon..janji bb sihat & dapat ketemu insyaAllah September 2011...aminn...

ok kawan2...thanx again!


Tuesday, March 1, 2011

Tahun ni, Kami bakal berempat...Alhamdulillah...:-)


Salam semua..

1st of all...syukur Alhamdulillah diberi peluang untuk mengandung lagi & dengan limpah kurnia rezeki dari Allah ini takkan aku sia-siakan...InsyaAllah...

Ada juga kwn2 realiti & maya dah tahu pasal ni. Tapi tak ramai tahu sbb aku mmg taknak kecoh2 selagi kandungan tak masuk 2 bulan..Itu pesan mak aku..Bukan ape, takut tak menjadi..:-)

Semalam ada check up, so aku request gambar scan..:-)
AR junior dah 11 minggu...Alhamdulillah.....semoga dipermudahkan segalanya...


aku tunjuk gambar Ultasound ni kat rafiq..then aku citela ini adik rafiq tau....nnti jaga adik elok2 ye....

then rafiq wat muka blurr...

pastu dia g masuk bilik..g amek majalah Pa & Ma..dia bagi aku..then tunjuk2 gambor kat cover sambil mulut potpetpotpet...."ebi..ebi..."

ahahahahah rasa nak gelak guling2..yela, gambor kat atas kan gelap je..mano mungkin itu gambor bb..terus dia g amek majalah nak tunjuk yg aku salah kot..gambar kat Pa & Ma tula gambar bb sebenar..eheheheh...lucu bangat!

kawan2...doakan yg terbaik utk aku & kandungan aku ya...amin..:-)


psstt..inila penyebab sebenor kenapa mood aku ke laut merah or hijau..malas ya amat nak update blog sbb tengah mabuk/pening/takde mood. paham2 ajela ye..

kepada kwn2 yg meneka aku jd takde mood nak update blog tu sbb pegnent tahniah diucapkan sbb betul..tapi takde adiah ya..eheheheh...

:-)