Friday, April 29, 2011

Funny Sleeping Baby


hehe..baby la sangat..baby tua..kikikik..

kisohnye berlaku masa balik teluk intan last weekend...kami pusing satu kg gajah..durian kg gajah satu bijik pon tak nmapk..yg nampak hanya landmark buah durian batu tu je..dah abis musim ghopenye...wuwuwuwuwu.....frust di situ..


ok2..back to tajuk...nampak tak ape bb tua ni buat sambil makan goreng pisang???



mata dah stim...tapi goreng pisang totap di tangan. tak lepas tauu!



oppss...dia sedar mamarazi snap gambor dia...ehehehe



masa ni dia sedar2 ayam...


Dooommmm terus lentok..ahahahah..masa ni aku, suami & mertua aku gelak mengekek2 tengok gelagat mamat ni...


dannn...goreng pisang dah terlepas dari tangan..maksud dia ape?? maksudnya..rafiq dah lena diulit intan..tak sedar ape dah..ibu ketipkan seat belt pon dah tak sedar ape dah..

tula gelagat rafiq...mmg suka makan..padahal sebelum dah makan mcm2..makan kacang rebus, mkn roti gardenia yg ade krim tu sekerat..& last sekali goreng pisang beli kat pekan kg. gajah...



***buat rafiq ibu...nnti dah besar, if blog ibu masih wujud..tengokla aksi lucu kamu yg ibu tak pernah jemu nak snap...dah besar jgn sogan2 tengok gambor kamu camni ye..sbb masa kecik dulu pon..tok ganu cite, ibu suka tido merata tempat mane2 dan aje..bawah tangga, tempat main guli & ateh pokok pon pernah sib baik dok jatuh...huhuhu



Thursday, April 28, 2011

American je Boleh Minom..kui kui


25 hb aritukan gaji utk org2 gomen..so ape lagi..ari menuai la. Teringin plak nak makangg bende aloh ni. Ape lagi terus call kakak aku kat fakulti teman aku. Dia mmg no hal punye bab2 bawak jalan2 ni..sbb dia takde kete...akula kete dia..ceh!


ha ni la benda ni la yg aku teringin sgt tuuu....Root Bir Float kat A&W..


ape kaitan ngan tajuk entry? sbb tu ha..dia kate All American Food..org amerika jela leh minom sbb aku kan org amerika..arwah pak aku nama Muhamad bin Salleh..so, kat kg..if org tanye.."anok sape ni?.." kami adik bradik jawap..."anok mat saleh" muahahahha....sumpah aku tak tipu aku anok mat saleh ok..cuma lahir kat Terengganu, Malaysia....:-P


mind u...rasa eksrem dia dah tak mcm 10 years back. Tak rasa lemak berkrim cam yg dolu2..huhuhu


entry melalut sambil buat keje. Daaa.....


Rafiq @ Conteng2


Salam, 

Hari ni, abah & rafiq together2 sonot2 kat umah tu sbb abah takde meeting penting...so, leh la masuk ofis lambat..pagi2 lagi aku terima email dari abah gambar2 mamat tu buat apa..as usual camtula..report pagi dari abah...ehehe..

terkejut aku tengok. Bukan main lagi dia conteng2 kat baju & sofa. Haihhh....marah pasal conteng2 tu sikit aje....tapi ibu risauuu if rafiq isap2 marker pen tu..bahan kimia dalam tu kan berbahaya. Bila tanya abah nape biarkan anak main marker..Jawapan abah.."tak sedar, abah tengah goreng nasi" ...ekekekekek..cute je depa berdua ni..

if ibu takde camtula jadinya. kelam kelibut umah. Kat ofis ni dah terbayang dah camne rupa rumah..sure tunggang langgang...ahaha ngan kete mamat tu, wagon dia..menan sepah2..haihh..camtula adat ade anak kecik kan???? nak2 lagi skang berbadan dua..agak penat la. Kadang2 ibu biar je sepah2. malas nak kemas...sib baik abah ok aje...tak bebel2..alhamdulillah suami aku tak cerewet bab2 tu..yg pasti dia tahu wife dia akan kemas nanti2..:-) *eerrr...ke abah buat2 faham situasi ibu ni sbb nak jaga ati???* ngeeeee..hopefully nope..:-)



abis baju tido yg ibu baru belik...*sigh*


sofa pon jadi mangsa..sib baik bukan sofa baru beli..if tak..mau ibu jd tarzan...grrrrrrr



setakat ni rafiq lom conteng2 dinding..tunggu masa je tu kan?? huhuhu...redha ajela mek rose......




** Terima kasih daun keladi kepada semua kawan2 yg memberi tips2 penting dalam Posting INI..nnti nak g beli buah delima & makan sayur ijau banyak2..n nak elakkan tea, kopi, nescafee..OMG..camne nak tahan supaya tak minum minuman2 ni ye..peberet den tu..huhuhu

Wednesday, April 27, 2011

Check-up @ 19 Weeks


Salam,

21 april lepas, ada appointment ngan Doc siti @ SALAM sbb nak dapatkan report scan..Kat kenek gomen pon aku ade check up gak..iaitu semalam..26 april. semalam pegi sorang2 je sbb hubby otstesen ke terengganu..but, no hal la..sorang2 pon ok sbb 2nd pregnancy kan...:-)




Report @ SALAM

Baby alhamdulillah..sihat & sgt aktif bergerak2...biasala kan ruang masih banyak. tunggula akhir2 nanti, senyap je gerak skit sbb dah sempit..:-)

Berat ibu: toksah cerita la..makin bambam..ahahha yg pasti dah naik 3.5 kilo sejak awal pregnant...uii kuss semangat! actually..masa mabuk ari tu berat aku tak naik sgt..selepas ilang mabuk tu ha..naik byk..selera makan jgn cakapla..mmg menjadi2..kene control nihh...

Berat baby: 244 gram



Report @ Klinik Desa Padang Jawa

HB: yg ni mmg buat aku susah ati la..sbb Hb aku rendah weh..10.2 jer.. so doc bekalkan Obimin & ubat tambah darah.

BP: Ok..iaitu 110/70

Result minum air gula 31 mac lepas: 4.4 masa puasa & 6.6 lepas minum air gula which is OK..minggu ke 28 minum air gula lagi ..*Yuck!*

lain2 semua ok..

cuma Risiko kehamilan aku kali ini makin bertambah la..due to low HB..masalahnye skang ni aku mmg tak suka makan internal organ cam hati ka apa..kerang, lala, kupang n seangkatan dengannya..masyaAllah bercinta aku nak makan weh. so skang ni kene bergantung pada ubat2 & supplement yg mmg aku kene menten amikla ni. Hurmm..sian bb & aku jugakla la sbb bahaya HB rendah ni nurse cakap sbb takut berlaku tumpah darah..nauzubillah......doakan terbaik utk aku..aminn..


sape penah alami ANEMIA (Kekurangan Sel Darah merah) sepanjang pregnant?? kongsila sini..n kasi tips camne nak upkan balik Hb aku tanpa amek hati, kerang n so on yg mmg aku tak suka makan!



Tuesday, April 26, 2011

SERUM Safi Rania Gold

Salam,

sape guna rangkaian produk kecantikan Safi Rania Gold?? if ade sila angkat keyboard ..ngee

actually aku dah lama beli benda alah ni. tapi nak pakai bapak bercinta weh sbb masa mula2 guna dulu muka aku rasa cam pedih2..n jd bertompok2 kering..so aku stop! then baru2 ni baru rasa ade gatal nak pakai balik..seminggu jugakla rasa tak selesa sbb mungkin muka baru nak bertukar  produk..

oh ya, since sekolah menengah..aku pengguna tegar produk safi..Tapi safi lain takleh..hanya Safi Balqis sahaja..skang dah takde kot sbb dah lama tak jumpe produk Safi Balqis..yg aku nampak Safi Q10 la plak..haih..mcm2..

ok2, back to tajuk..aritu aku ade beli Serum Safi Rania sbb if tak pakai serum tak guna jugak kan..sbb serum tu ibu kepada produk2 camni..so belila seketul kat Tesco Setia Alam. Bapak jauh dari rumah. hehe. Actually masa tu g beli botol & storage bag utk susu nanti utk new baby..saje tambah koleksi.

Balik rumah, konon nak cubela..sekali ko..menjerit aku nengok. Patutla aku ghase ringan je botol kotak serum yg aku beli tu. Mmg kes naya tol. Suami aku suh g tukor n cakap dah rosak..

tengok gambar kt bawah nih...





hancur luluh ati aku nengok benda alah ni camni..nak nangis rasa..nak cepat punye pasal, tak cek dulu benda tu elok ke tak..sudahnye terbang duit aku 34 hengget! 

Tapi, if aku pegi sana kan..depa nak caya ke produk tu camtu? aku tak rasala depa akan tukorkan. Nak2 lagi takde promoter khas yg jaga produk tu. Tau2 la kan ..Kat TESCO mane ade promoter khas jaga..If kat The Store adela...

so..sampai skang tak terbeli2 lagi serum ni. Skang ni aku hanya guna  Pencuci, Penyegar, Krim Malam, pelembab ..

kawan2 semua, if yg baru nak beli serum tu..sila la bukak dulu kotak & check ok ke tak..biarla aku sorang yg jd mangsa camni..sob sob sob..


**Tadi ke kenek desa padang jawa, check up..later stori2 k..hik hik


**** Terima kasih byk2 atas ucapan tahniah dari kalian utk blog potpetmekrose..moga tuan blog akan terus rajin menconteng2 kat sini..eheheh



Monday, April 25, 2011

Happy 3rd Anniversary my dear blog..

Salam,

aku hampir terlupa nak wish hepi anibesary utk blog aku..huhu..

22 april lepas genap 3 tahun aku berblog..1st posting aku adalah posting yg tak disengajakan sbb masa tu duk ralit edit2 gambar kat MagMyPic.com..saje gatal2 tangan nerai edit gambor..sudahnye dia suh post kat mana2 web..dan masa tu aku ade daftar kat blospot..terus masukkan alamat blog..n otomatik dia pos kat blog kita..eheheh


if ikutkan..aku daftar kat blogspot since 2007 sbb suami aku masa tu tengah hangat berblog *tapi skang update blog sekali sebulan sbb bz mcm menteri*..so aku saje2 daftar..takde minat pon nak berblog. Tup2 kes kat atas la..tak sengaja terpost satu posting..

sejarahnya, awal2 berblog aku mmg jarang update..masa tu single lagi. Lepas kawen pon tak byk cite aku share sini..tapi..lepas kehadiran anak sulung si mamat rafiq tu..ha mcm2 cite lak nak share..pasal bb, pasal Bf..n mcm2 la..seronok plak berblog..tu yg melarat2 sampai ari ni..ehehe


see, aku daftar since 2007..if ikut mmgla dah 4 tahun berdaftar..tapi ikut pendapat aku..kiraan anniversary adalah pada hari pertama buat posting..cam org kawen gak la..if ikutkan dah lama kenal bakal suami..tapi aniversary tetap akan diambil kira pada hari di ijab kabul...betuk dok kawang2?? ehehehe



blog aku terima 5545 views since may 2007. Thanx kalian...sebab sudi view blog cap ayam aku ni..

sepanjang berblog..baru 1 kali aku anjurkan GA yg kira besar besaran..hahahah..nnti aku nak kena anjurkan lagi ni..follower pon ciputt je..tak sampai 400 org pon lagi even dah berblog 3 tahun..keh keh keh..lagipun blog aku ni takde 'niche' tertentu..aku taram semua benda..semua berkisar pasal aku, family, jalan2, makan2 & mcm2 lagila yg aku rasa nak share...thanx sbb ade yg sudi baca. I lap u all...

even dah lama berblog, masih byk lagi benda yg aku tak belajar. bukan tak boleh. tapi aku malas. biarlah org2 baru menggodek2 widget2 baru yg ade tu..malas ya amat aku nak nerai...tapi if ade org2 yg baru berjinak nak berblog, lehla tanye..aku ade terima jugak la dari beberapa kenalan blogger, email n tanye itu ini..selagi aku leh tolong, aku tolong..n alhamdulillah setakat ni aku leh tolong..:-)

okla..sekali lagi..Selamat Ulangtahun utk Pot Pet Mek Rose...saje pilih nama blog camni..sbb mmg sah2 takde org pakai lagi keh keh keh..



"Happy Blogging"



***masa membizikan diri suda mai..yihaa ariba aribaa......!

Friday, April 22, 2011

Anak Angkat

Salam Jumaat,

baru ade kesempatan nak update cite. Dari malam tadi aku pung pang2 masak..ehehe kat umah masak kuah laksa..org2 kat ofis ni ramai nooo mengalahkan mak buyung ni teringin laksa..sabor jela. So, collect duit as usual..then tukang masak aku ler. So, dah setel dah semua tu..baru pas cuci2 kat pantri tu ha. penat mak yong ni tau. tapi penat2 pon sonot..tgk org makan nyam2..ehhehe

ok2..last week aku ade pegi rumah ex-housemate aku masa muda mudi dulu..iaitu kak pah. Dia ade cakap aritu dia nak amek anak angkat. so, lepas umor budak tu 2 bulan lebey baru dia bawak mai dari kg..

alkisahnye dia amek anak angkat tu..dia dah frusst, tamo kawen dah kot tu..sbb dah lanjut usia katenya..adui. sian la plak. orgnya lawa..tapi takuttt nak menyuarakan isi ati pada jejaka yg dia minat..takutt cinta ditolak. cewah! *aku lak lebey* :-D

anak angkat yg dia amek sgt comel. kisahnye, adela kat kg dia tu sorang budak ni terlanjur ngan kwn skolah..skolah bebbbb..bkn U or dah keje..haih camnola anak2 kita nnti kan. kongkong sgt salah, tak kongkong jd camtula plak..ok2 sambung cite. Mak pak budak tu dah buang dia..so, mak kak pah ngan baik atinya sanggup jaga budak pompuan tu sbb kesian..mmgla dia dah buat dosa..tapi tu semua ati remaja. tengah panas bergelora. so, mak kak pah nak bagi peluang kedua dia kat dia sampai masuk U..so budak tu dah tobat giler2 n berjanji akan  belajar bersunggoh2..

mak kak pah jaga dia dari dia pegnent 4 bulan hingga bersalin. Pastu budak tu akan diberi kepada sapa2 yg nak anak angkat..kak pah mule2 tamo sbb dia pon risau kan takut tak terjaga..then dia buat solat istiharah..Alhamdulillah Allah tunjukkan mimpi yg indah utk dia..aku lupe dah tapi dia cite mimpi dia dpt tu budak kat tepi pantai camtula..eheheh aku luperrr. Ok2, then skang ni budak pompuan tu iaitu mak si bb tu dah sambung skolahbalik..tu pon pakcik2 dia yg tolong sbb mak pak budak pompuan tu dh mmg takmo terima dia..sadisnyaaaa....ermmm..yg ni no komen. tu semua terserah pada mak pak. yela, anak dah conteng arang ke muka kan..depa pon org2 yg dikenali kat kg..tu malu sgt2 n takleh terima kenyataan kot..maybe.

nama bb comel yg kak pah amek as anak dia tu..Nur Wahyu dot dot dot..aku luep nama belakang..ahhahah tapi dipanggil Wahyu...sgt2 comel..dan2 tu rasa nak ade bb gurl gak..ahaks!





eh2...tu baby tua pon sebuk jugak..ehehehe


heppy weekend utk korang semua

esok ade pureen warehouse sale..moh pakat2 serangg..yehaa nak cari barang baby...:-)




Thursday, April 21, 2011

Hantar anak ke taska seawal usia 3 tahun..patut ke tak patut ye??

Salam,


Last week, aku sembang ngan pengasuh rafiq pasal bayaran kalau hantar anak 2 org..pengasuh rafiq cakap (mamact).."skang ni semua org kat sini diaorang amek RM450..dulu2 yela diaorang amek RM400..tapi dah semua org camtu..akak pon ikutla..*sambil senyum*"

aku iyakan ajela kan..sbb aku paham..skang ni semua benda nak naik rege. Dalam kepala otak ni duk ligat la memikir..Tahun depan, 2012 even rafiq baru 2 tahun 6 bulan...dah dikira 3 tahun la kan?? 

Kakak aku pernah sarankan kat aku, baik hantar taska yg dia pernah hantar anak dia si Ika tu..dari pagi sampai petang depa jaga siap ajar macam2..membaca, menyanyi & aktiviti2 lain yg mmg utk tahap umur budak 3 tahun sbb taska tu amek budak berumur 3 tahun ke atas..baby depa tak amek...

aku ade gak tengok2 kat area seksyen 7 tu...CIC (children Islamic Center) RM250 sebulan..tapi kelas sampai kul 12 je..nnti nak transit lagi ke rumah pengasuh..nnti kang sape lak nak amek & anta rafiq? takpelah. kang aku dah ade org gaji & drebar sendiri baru leh wat camtu..muakakakakaka =))

So, aku dah bincang ngan en. suami..dia pon setuju untuk hantar rafiq ke taska...tapi ade pros n cons dia jugak kan...antara sbb2 yg buat aku nak anta rafiq ke taska ialah:

  1. Rafiq dah mula bosan duduk lama2 rumah pengasuh. Pantang loceng rumah pengasuh berbunyi dia akan berlari nak kuar sbb ingat ibu/abah yg mai..iyela, umah mangkuk tingkat..terperap je kat ateh cam burung. huhu
  2. Duduk taska dia akan dapat ramai kawan..so berkembang la skit otak dia kot dari duk tgk alih2 muka same je..ehehe
  3. Duduk umah pengasuh bukannya pengasuh ajar membaca ke,  mengira ke..mengaji apetah lagi sbb dia jaga 3 baby kecik skang ni..nanti tambah adik rafiq jd 4 org baby! mmg tak dan la nak layan benda2 tu semua kan..so, dah diriki2...Bayaran hantar pengasuh & taska adalah sama iaitu RM200 sebulan...baik aku anta tempat yg anak aku leh ilmu dari duk bermain jer kat umah pengasuh tu..
  4. Biar rafiq lebih berdikari, jgn nak manja sangat. dah jadi abang kan masa tu..:-)

tapi..ade jugak kelemahannya kan...

  1. Bila duk ramai2 tu..sure cepat berjangkit penyakit berjangkit kan? demam, batuk, seleseme.
  2. Tumpuan cikgu/pengasuh dah terbahagi kepada ramai budak. so, anak kita terabai la skit kan..
  3. hari2 rafiq kene travel naik kete ngan ibu even 10 minit je dari umah..huhuhu. Risiko ateh jalan raya tu aku jd ghisooo
tapi kalau fikirkan risau, takut, bimbang..mmg tak abis kan?? ibu mana tak risau pasal anak2 ni..kita mmg nak yg terbaik utk anak. Even ade org cakap kita terlalu protective..lantak depa la..if jd ape2 kt anak kita, ade depa kesah? cak cak cak!


pandangan kat atas ni adalah berdasarkan ape yg aku rasa..tak tahula org lain mungkin ade pendapat lain kan?


so, ape kate korang?? meh la share sini..awal sangat ke or sedang2 elok umur 3 tahun hantar ke taska...oh ya, ini taska tau..bukan Tadika..ngeeeeeeee




"Sharing is Caring..." :-)




auto publish entry..ari ni amek cuti sebab:


#1: nak jumpe AR junior..besnye..dah lama tak scan, then leh bincang2 skit ngan Doc Siti Mariam pasal kandungan. Oh ya, aku mmg check up 2 tempat..satu kat private & satu lagi kat Spital kerajaan...


#2: ade urusan lain yg perlu dibereskan sebelum 30 april...semoga apa yg kami impikan akan jd kenyataan & kami anak beranak dpt kehidupan yg lebih selesa lepas ni...semoga Kau permudahkan segalanya ya Allah...amin....:-)

Wednesday, April 20, 2011

Dia tak pernah boring...


heheh..rafiq tak pernah boring ngan satu  benda ni...hoho. Pantang abah dia turun sekijap je dari kete..siapla dia merengek2 nak g depan..huhuh..tapi aku pasti..semua budak2 suka men stereng kan..nak2 lagi boboy..so ibu2..redha ajela.....


layan ajela aksi2 mamat ni ye...





Mulut siap bunyi..Vroomm Vroomm Vroomm..iyahh iyahhh...kang patah benda2 alah kat depan utk signal n wiper tu..siap la kamu mamattttt!!!! 


Opsss..dia prasan mamarazi snap2 gambor dia..terus dtg dekat tenyum2...ehehehhhe...so sweet lah mamat!


Peace gaya baru..guna jari telunjuk...:-P

Hari Ahad pulak kami pusing2 shah alam..ngeee

Salam,

Balik dari johor, hubby tanye.."esok kita nak ke mana pulak?.."..si isteri jawab.."takyahla gi mana..nak duk umah je..penat sakit punggoq tak ilang lagi g johor ni ha.."

si suami senyum sumbing..sbb dah tau dah perangai isteri dia tu..bkn reti duk umah..keh keh keh..

so, pagi2 ahad dah mintak mcm2 ngan en somi..nak makan itu ini..pastu dia perli.."aik, bkn kita tak kemana2 ke ari ni?" ehehheheh pastu si isteri offer.."ok2..syg lanjer...." waah buntang la mata en suami..laju je cakap.."Jom Jom Jom!" ceh..huhu

so merewang la kami sekitar shah alam..dari restoran Wong Solo sbb den teringin ayam penyet nye tuh..then ke seksyen 13 tengok org berlatih Go-Kart & teruss ke Giant cari sandal baru mat rafiq..


sampai2 je wong solo..terus tarik krosi dia la..ehehe



 order makan sampai terbalik2 buku menu nya..huhu


 sementara ibu amek order..mat rafiq ralit tengok klip Awan Nano by hafiz af7..lagu peberet dia tu..sampai meleleh2 air liur tau...sib baik situ ade 3G..so takdela tersekat2 klip kat YouTube tu..


 tadaaa...dah sampai kat stadium shah alam..kami selalu lepak sini tengok depa training go-kart...


ralit mamat ni tengok...


last2 ajak balik..boring la tu eh...eheheh


ok2..jom pegi giant cari kasut kamu...

rafiq wif ibu yg makin mengembangkan diri..wohooo..gumuknye den!



kat giant tak amek gambor sbb malasss...then terus kami balik tido Zzzzz sampai kul 6 petang..wallaaa..mmg heaven! ehehhe


Tuesday, April 19, 2011

Hari Sabtu Kami Ke Simpang Renggam Johoreee


Mak aih..jauhnye simpang renggam..suami aku dah cakap siang2 tempat tu jauh..nunnn dah nakmasuk JB..tapi aku dengar tak dengar masa dia cakap tu..tapi sbb si isteri nak pegi sgt kan kenduri kawen anak sepupu dia tu..so dia turutkan ajela..kang majuk plak katenye...:-P

pagi2 buta kami dah ke sana. eh tak buta sgtla..dlm kul 9 pagi tolak dari shah alam..singgah R&R Dengkil utk amek breakfast.

cam gigih giler je kenduri kawen jauh2 tu kan..ehehe padahal mak aku dah pegi as wakil keluarga..tapi mengenangkan si pengantin perempuan tu anak sepupu aku..dan kami baik dari zaman kecik2 lagi..kiranya masa zaman remaja *cewah* same2la duk beronggeng kat pekan & lepak2 tepi pantai..kwn kongsi suka duka gitu..pas aku kawen takde sgt dah sbb masing2 dah bawk haluan masing2...dia pon keje kat johor..:-)


pagi2 dah kene mandi..sib baik mood dia ok aje..terus nak masuk bilik air..sbb biasanye rafiq ni suka tgk tv dulu before mandi..huhuu


kan main lagi si kecik tu..ala2 tuan mude gitu..ibu plak feeling2 mak datin kejap sementara abah gi amek carseat rafiq dari kete ibu..kah kah kah..



sbb perjalanan yg sunggoh bosan..yela kan sepanjang2 perjalanan lalu hiway je..takde yg menarik. ini mamat sudah bosan duk belakang ngan ibu..nagk g duk depan..sudahnye 2 2 g depan..sudahnye dia nak duk riba abah nak bawak kete gak..masa ni dah dekat umah pengantin..so abah bawk slow2 je nak cari umah pengantin..umahnye jauhhh ke dalam..humanghaih..jln sempit betul.


ok, da sampai umah pengantin....as usual..tukang kemas barang..abis tupperware yg berisi kerepek dia susun2..huhu



oh ya, kami sampai awal..rombongan dari terengganu stuck kat umah tumpangan sbb hujan lebat...so kami terus ke rumah pengantin..terkontang kanting aku sorang2 rombongan dari ganu..sudahnye tuan umah suh duk dalam dulu makan ka apa ka..eheheh baik sgt2 tuan umah ni..beruntung nor dpt mertua & ipar duai yg baik...:-)



rombongan dari terengganu..depa datang 1 bas..masa tu hujan lebat, so depa terpaksa tunggu kat homestay sementara rombongan nak serbu umah pengantin lelaki tu..mmg lama gakla nak tunggu ujan reda..sian depa kebuluran..kul 3 lebih camtu baru ujan renyai2..if tak.. mmg lebat giler..


ha ni la si Nor...kamceng aku ni..dah selamat dah ko Nor..nnti cepat2 buat baby ye..eheheh..

and as usual, si rafiq yg over..."chiiiiiii..." eheheheheh 



kami sampai shah alam dah magrib, so solat jamak megrib n isyak siap2 kat tengah jalan sbb sampai umah dah aim nak landing..mmg aku landing sunggoh..sampai kul 12 tengah malam syiok tido..sib baik abah ade melayan rafiq makan malam..:-) ibu mmg tak larat sgt dah nak makan....sakit gila punggoq n tulang belakang aku..hanya tuhan yg tahu..haihh..camnola nak balik ganu camni ni?? nampak gayanye kene naik belon la..huhuhuhu


Imam Muda Musim ke-2..

Salam,

malam td bersungguh2 masak awal sbb nak tgk Rancangan Imam Muda musim ke-2..mlm td kan depa reveal sape colan colannye..eheheh. Memang mantop2 habis! suka sukas sukaaaaa....:-D:-D..

akhirnya ade jugak tahun ni wakil dari ganunggg...org marang. seorang Imam..:-)



1) IM Najdi, 20, Kajang Selangor
2) IM Azlan, 25, Cheras, KL
3) IMMujahid, 20, Singapura - seorang Gymnas tak silap aku
4) IM Amar , 27,  Alor Setar Kedah - Sweet sgt dia ni..suka tgk..:-)
5) IM Fakhrul, 27 Marang, Terengganu - seorang Imam
6) IM Nazrul, 26, Segamat Johor
7) IM Hassan 26, Perak - Ada dua lesung pipi kiri kanan..comel betul..
8) IM Fadhli. Umur tak sure..dalam 20++ camtu la..dari Brunei - Pegawai   Masjid
9) IM Fathah  , 21,   Negeri Sembilan
10) IM  ALi  dari  Sabah


gambar2 calon yg berjaya tak dapek nak tempek sini sbb aku search..takde website pon yg paparkan gambor2 depa lagi..takpe..nnti tgk kat Facebook IM2..eheheh




Mudir kekal mcm last season jugak..cuma mursyid2 je dah bertukor rupa..
Mereka adalah Ustaz Ikmal Zaidi, Ustaz Tuan Asmawi, Ustaz Izhar Ariff dan Ustaz Zulkefli Hamat.


satu je yg belum direveal..iaitu..Siapakah Pengacara utk IM musim ke-2 ni?? kita tungguuuu..Saksikan IM musim ke-2 bermula 29 April ini..jam 9-10 malam..Astro Oasis..saluran 106...



P/s: Terima kasih kepada semua kwn2 yg sudi memberi pandangan & ceritakan pengalaman masing2 tentang bahaya or tak mandikan anak malam2...syg korang semua..insyaAllah..aku takkan basahkan kepala & guna sabun lagi..cuma lap2 badan dia je....lega skit hati ni...ni bes berblog..ramai kawn n leh kongsi2 cite..i lap u all..:-)



Monday, April 18, 2011

Nak mintak pendapat Korang tentang Bahaya mandikan anak malam2..

Salam,

Hanya nak mintak pendapat kawan2 semua..tentang mandikan anak malam2 dalam kul 9-10 camtu...actually, hari2 mmg pengasuh dah mandikan rafiq ni..dalam kul 4 ptg camtu dia dah siap mandi semua..

rafiq ni sejak akhir2 ni nak makan sendiri, sudahnye mmg abis comot ..mmg berbau la satu badan tu..nak2 lagi kalu makan benda2 bersup..abis lenjun. Nak disuap mmg tak nak dah. nak makan sendiri. Rasa besor sgtla tu diri..haihhh...

sudahnye, sejak ahir2 ni aku selalu mandikan dia time nak tukor baju & pempes before tido. Ade la jugak tak mandikan..tapi kebanyakkan aku mandikan la..

bukan mandi beriya cam mandi siang tu..tapi mandi main2..buh air kat tapak tangan..then buh kat badan dia sambil sental ngan sabun skit2 nak kasi ilang bau..buh air kat kepala & bilas2..

org2 tua kata tak bagus mandikan anak malam2..takut paru2 berair..aku ade gak terpikir pasal tu. bkn takde langsung..tapi bila dah tgk anak tu comot, berbau..camno nak tido kan?

kdg2 ade gak aku lapkan aje ngan air...tapi berbau la..tak tahan. If makan lauk ade telur lagi la berbau..

please..tolong aku..Apa yg sepatutnya aku buat ek??

"Sharing is Caring..."


Laksa Penang dari Dapur Mek Rose



Salam senin..

skang ni hanya tinggal saki baki je mabuk ting tong ting tong...perghh..lega sgt2 rasa..cuma adela jugak certain2 part yg mmg tak leh hilang sampai beranak kot ehhehe..iaitu pening kepala tiap kali lepas makan!

ok2..sejak akhir2 ni..rajin plak aku memasak mcm2..terlintas je kat tekak terus rasa nak masak. Beli kat kedai rasa tak puas nak makan..so masak sendiri leh pulun byk2..

aku terasa nak masak laksa..so pulun masak sorang2..ajak kakak & abang aku dtg makan..then ajak pengasuh rafiq & anak2 dia mai makan..tu pon ada lagi sisa2 kuah..so, aku keep panaskan kuah dia..ari ketiga teringin lagi makan..sib baik ade lagi laksa. so rebus kasi empuk, then taram sampai kenyang...hahahaha..mak buyung mmg kuat melantak kan? eh ke aku je? muehehehhehe...rafiq & suami aku kureng skit laksa2 ni..depa lagi suka mee kuning, bihun, makaroni & spageti..tekak org puteh la tu bajetnye..:-P:-P



tadaaaa...laksa penang campak2 dari aku..huhuhuhu...aku suka ratah bunga kantan & daun kesum..nyam2..



Friday, April 15, 2011

1 tahun 9 Bulan @ 21 Bulan

Salam,

arini genap umor rafiq 21 bulan..tup tap tup tap..dah dekat sgt dah tu nak masuk 2 tahun..mcm2 dah rafiq leh buat. Tapi..yg paling mencabar ibu sekarang ialah..dah pandai panjat kerusi meja makan, pastu main semua benda yg ade kat atas meja makan. If ade lauk bawah saji, siapla dia godek2 kelentang kelentung lauk dalam tu main sudu ketuk2 mangkuk lauk! sudahnye, aku amek lauk tu, buh dalam peti. kang nak makan panaskan. cuma tak suke sgtla buh lauk dalam peti. huhuhu..


anak ibu..dah makin besar..makin panjang akalnya..kdg2 tak terpikir ibu rafiq dah boleh buat tu semua...rindu sgt2 rafiq time baby2 dulu...:-)


oh ya..skang ni if tanye "fiq..dalam perut ibu ni ada apa?" sambil ibu tunjuk perot...rafiq cakap...."adiii...." wah2 adi mana lak ni nak oiii...okla tu.ade la jugak sipi2 ADIK...eehehehe..gud boy!






intan payung bushuk masham manja ibu.....even rafiq dah makin  besar...u'll always be my baby...:-)


happy 21 months old sayang...:-)


Thursday, April 14, 2011

Rindunya saat itu....:-)


Salam,

Rindu apa?? ehehe aku rindu saat mengepam susu kat ofis laa...:-p

Bertapa manisnya pengalaman mengepam susu untuk anak tersayang masa bekerja. Ramai anggap itu satu bebanan. Mcm2 alasan diberi..itu ini dan begitu begini sehingga tak tercapai hasrat nak menyusu anak secara eksklusif! Tapi percayalah...penat lelah itu akan ilang sekelip mata bila melihat anak kita membesar dengan air susu kita..dari darah daging kita sendiri. Takde tolok bandingnya kepuasan tu..masa mula2 dulu pon, aku bermula dengan zero knowledge. Alhamdulillah..berkat sabar, berdoa, berusaha & tawakal kepada Allah...berjaya hingga saat ini.


Tapi tipulah if aku cakap..tak penat langsung..serius tipu..Banyak masa, tenaga & pengorbanan dalam proses nak menjayakan diri utk menyusu anak sepenuhnya tanpa bantuan susu formula...mmg akan ade org yg pandang serong.."eh takde keje lain ke..pam susu pam susu pam susu.." ehhehehe...takpelah dek non..janji keje den beres!!!

Mesti ade yg pikir..tak betui ke mek rose ni..mengepam kat ofis pon rindu ke?? ahahah..iyer...sy rindu..rindu nak mengusung pam ke hulu ke hilir..biasanya..rutin aku pam ialah jam 10 pagi, 1 tengah hari & 4 petang..dah jadi satu rutin harian yg mana if tak buat, tak lengkap rasa hidup..iaitu mengepam susu! 

dah hampir sebulan aku stop pam kat ofis. Mula2 rasa janggal. Rasa sedih. Rasa serba tak kenala kata org. Sbb dah terbiasa hampir 2 tahun mengepam tanpa jemu utk rafiq. Pagi2, rasa pelik tak usung beg pam avent kesayangan ku tu..petang2 pon cam tercarik2 mcm ada benda tak cukup..nak balik sure nak pegi kat pantri bukak peti ais amek susu2 dah dipam.."Oh..aku dah stop mengepam la..lupa...." *senyum sorang2..:-)* alhamdulillah skang dah dapat biasakan diri dengan situasi ni..takde dah tercari2 lagi...:-)

Hingga ke hari ini, rafiq masih menikmati susu ibunya yg lazat ini..tapi dah berubah rasa kot sbb menyusu kejap2 je..then leka bermain2 then dtg lagi cari 'candu' dia..eheheheh...Ibu tak menolak if rafiq mintak...& Ibu tak offer ya..sbb ibu dah rasa tak selesa Nak..sakit nips..rasa nak muntah  tiap kali rafiq nak tek..tapi ibu tahan...selagi boleh bertahan..insyaAllah...

Semoga Allah memberi peluang & rezeki air susu yang melimpah ruah utk adik Rafiq nanti..by dat time..rafiq pon dah 2 tahun 2 bulan...if rafiq nak nyusu lagi ibu takkan tolak...sama2 menikmati susu yg paling lazat di dunia...:-)


Tak sabar nak sambung projek mengepam bulan 9 ni..semoga dipermudahkan..amin....:-):-)



"HAPPY BREASTFEEDING"