Friday, July 29, 2011

Salam Ramadhan...

Assalamualaikum..

Baru sempat bersiaran. Pagi tadi check-up kat PPUM..tiap2 minggu kene pegi since gula dalam darah kejap ok kejap tak ok..hurmm...aku tak kisah pon tiap2 minggu nak pergi..tapi nak menempuh jem tu yg bercintan cintun skit.

ok2...sempena Ramadhan yg bakal menjelma..Isnin ni kot eh..takpe2 kita tunggu pengumumannye nanti kat telebesyen...Aku nak ucapkan utk korang semua..Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak..Moga Ramadhan Kali ini Membawa seribu kerahmatan...amin....







Last but not least....aku bawak Kek Coklat Kukus. Masak masa lunch hour tadi..ari ni kan rehat lama..so sempat la masak2 kek...
 Dan jugak...Buah Pelam Mas Hitam ke ofis utk mkn2...somi aku beli..mlm tdi dia baru baru balik dari perlis..otstesen...musim kot skang ni..kiranya makan2 kat ofis utk sambut ramadhan la ni...skang cik ding ngah goreng kepok lekor..nyam2....




**doc tak kasi aku puasa since ade kencing manis..doc cakap leh bahayakan baby.....tapi aku rasa nak jugak la cuba2 puasa..dalam 15 hari pon dah ok dah...moga Allah permudahkan..Aminn




Thursday, July 28, 2011

NomNomNomNom...

Assalamualaikum & Selamat Ngah ari..



Ibu lapar ni rafiq...ternampak gambar kamu kat folder2 dalam PC ibu...terusss rasa nak tempek sini..





dapnye ayam bbq tu fiq..ibu nak skit leh?...NomNomNomNOm...
baju comot sbb baru pas makan tembikai..then pulun ayam plak..ehehe anak ibu mmg suka makan..:-)

gambar2 ni masa BBQ last week @ OFis..



lapar wehh..skang ni kene control makan. so mmg seksa jugaklaa rasa diri mak buyung ni..seksa jiwa batin..Uhuk! dah nama pon ade kencing masam manis kan??? so sendiri mau ingatlaa...


**esok ade check-up kat PPUM..uih malasnye nak menempuh jemmm di pagi buta kat Federal highway nun!

Gara2 BabyTv @ Astro Ibu Dah Jarang tengok TV!

Assalamualaikum...

Aku skang dah jarang dapat tengok tv. Ade seorang budak kenit yg duk conquer tv besaq tu. Adui panas je ati. Tiap kali tukar dia meraung. Baru amek remote dia dah meraung sbb tau...Ibu akan tukar channel. Itu baru amek remote..if ibu tukar...meleleh2 air mata kuar. cam kene pukul je kekdahnye!


tapikan..if  mood dia ok..dia redha aje ibu tukar..kang dalam setengah jam dia datang dekat..cakap elok2 suh tukar channel...."Nya...Nya...Bay-T" sambil tepuk2 lembut lengan ibu..:-)

Ibu ni dah naik juling tengok katun tu rafiq oit...adeh adeh adeh..nila padahnye bila anak dah panjang akalnye & tahu ape yg dia suka & tak suka...Sape yg jadi mangsa? Ibu n abahhhh jugak. ayayaiiiii.....

satu lagi katun yg buat aku dah leh hafal dialog dia ialah cite Upin Ipin. Abah gelak mengekek bila ibu ulang balik dialog cite Upin Ipin yg rafiq tengah tengok. Nampak sgt itu aje yg dia hadap...dan ibu kene tempiasnye.



inila katun peberet dia...gelak senyum kambing sorang2 tgk katun ni..uhuk! Mice Builders nama katun ni. Tengok..ibu pon dah hafal!



utk yg belum tahu...BabyTv ni Astro kasi can tengok free sampai lebam. Sampai end of September..then if nak tengok lagi kene bayor la..RM5 sebulan..kat channel 618.

en Abah...lagu mana ni?? if camtula gaye anak bujang abah..mmg kompem kene subsribe & buang ajela pakej mustika tu eh...sbb kita langgan pon sbb Maharajalawak je kan..


Rafiq panggey BabyTv....."Bay-T..." *ibu garuk2 kepala*



Wednesday, July 27, 2011

Cuci Baju Bajan Baby 1st Batch dah setel...

Assalamualaikum...

actually, gambor rafiq kat posting pagi tadi tu masa kat wad ari tu...mask utk neb mmg nurse tinggal kat bilik. So, bila nak kasi rafiq neb, just sambungkan mask tu terus ke mesin.takdela bertukar2 mask dia kan ngan org lain or tak perlu tukar byk kali. pakai yg tu je satu sampaila ari nak balik..:-)

............................


ok2..1st round basuh baju2 bb dah setel. tinggal round kedua iaitu baju2 baru & barut, bedung, alas tilam dan dan dan dan seangkatan dengannye yg perlu di basuh..ngeeee

aku tukang basuh, tapi hubby yg jemurkan...geli tali pusat aku sampai ketawa berdekah2 tengok cara laki aku ampai sarung2 tangan n stokin2 bb yg kecik2 tuh!



banyak biruuuuu...yela, pakai ajela baju2 abang dia kan..
tapi ade jugak pink..tu baju2 anak kakak aku..anak dia semua gegel..
kami adik bradik mmg camni..pinjam2 baju yg sedia ade..bb kan cepat besar, so rugi beli byk2..pakai aje yg sedia ade..kejap aje dah tak muek..
rafiq pon penah pakai pink masa bb..hehhhe


tapi...bila dah laki aku yg ampai..tengokla camne dia ampai sarung tangan n kaki tu tak tahan...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v





takleh blah weh....dia jemur ateh iron board..terkejut den. ahahahahha mmg lawakkkkk....adui...abah..abah....janji terampai ye abang? kui kui kui....

camnila upe bila org laki wat keje kan??? janji siappppppp...tak tahu iron board tu bkn bersih sangat..haihh lahhhhh......*sambil tongkat dagu*

takpelah..janji dia nak tolong ampai pon dah syukur dah..:-)



WW#2

Tuesday, July 26, 2011

Kenduri Sambut Ramadhan @ Umah Mertua - Peyrock

Assalamualaikum..

sebelum cite ni basi..baik aku kasi tempek2 sini gambor2 sabtu yg lepas..Mertua aku mmg buat kenduri utk sambut ramadhan tiap2 tahun..jemput org mesjid & baca doa selamat semua..

menu2 sgt bes sampai aku makan nasi  banyak..ish2.tak sedor diri betuiii mak buyung ni. sudahnye perot sendattt..ahahaha dahla skang pon jln cam penguin. dah mule sengal2 kat v-bone. ate, sape suh mkn banyokkkk....*yada yada*


hari hujan, so kami kene buat khemah tambahan utk buffet. kang tak pasal masuk ayor dalam nasi n lauk2..ehehhe
sib baik ujan dah benti. Bak kata org peyrock..Hujan dah Sidang..huhuhuhu



Makanan order siap2 so tak perlu masak kat umah..sonang korje..huhu
jemput org2 mesjid sajork..majlis lepas zohor...



kesayanganku.....


nangis sbb ibu tak kasi men kamera..mengada tol..grrrrr.....

Breakfast Apa??

Assalamualaikum...

Disebabkan ada kencing manis tahap awal ngandung kali ni..aku kene pantang byk benda. terutama mknn2 maniss...nasi pon kene amek separuh je. Sehari sekali. Doc kate leh amek 2 kali sehari tapi takpelah..aku ganti ngan menu lain. So skang ni bykla belajar camne nak makan makann seimbang. Berat aku turun 2 kg..bukan sebab aku diet..tapi sbb jaga makan agar tidak terlalu byk kabo & gula..

Pagi2 makan cereal, susu, buah2 & kdg2 makan bihun, kuew tiau, mee goreng..pon kene amek separuh sbb kandungan gula dia adalah sama dengan separuh pinggan nasi.


kalu aku nak taip sini menu2 perlu amek kang panjang plak posting ni ape yg leh amek n takleh amek. nnti aku wat posting khas la..untuk panduan ibu2 ngandung yg lain k..but not now....byk korje..





Breakfast aku...Suppose aku takleh amek full cream tu..tapi sbb makan dengan cereal, aku taram la jugak..yg patut aku amek ialah hanya Low fat milk/susu skim...


ari2 makan ni buat aku muak. tawor habisssssssss...takpelah..bekorban utk seketika..ahahaha..seksa weh


balik kg hubby last weekend, makan nasi tak hingat. kes balas dendam. giler tak??????? tak leh tahan wooo..sbb ade kenduri sambut ramadhan..tu mcm2 lauk ade masa kenduri tu..eheheh *alasan*






** skang ni aku kene check-up setiap minggu kat PPUM..sbb depa nak pantau paras gula..setiap minggu kene jumpa dietitian..boring tol!



Monday, July 25, 2011

Kami BerBBQ lagi...& Rafiq's 2nd Birthday Bash!

Assalamualaikum...

As mentioned, Khamis lepas kami buat BBQ lagi..dulu kami pernah gak wat camni dalam posting ni... Yang dulu tu kami saje suki2 nak makan2..tapi kali sbb  utk farewell our beloved bos & beberapa staff lain yg kene tukar unit2 lain..Kami masih dalam deparment yg sama, cuma berubah ke unit2 kecik yg lain. Reshuffle kate omputeh!

ok2..jomla layan gambar2 





Nyam Nyam......bes tak terkata!


CHiiiii........:-P *sampai nampak2 perot boyot yg itam tu..eheheh*



sekitar majlis..supplier kasi doyan sebakul..aku taram 5 ulas, check up esoknye tu sib baik BP normal..huhuhuhu


Char kuew tiau panas2...oleh chef jamal n mizan..ehehhe


mereka2 yg dirai...gambar2 dalam frame tu adalah cenderahati utk mereka2 yg akan tinggalkan kami..sob2..semua gambar tu hasil kretip our graphic designer..Arif



Budak yg tak reti2 duk diam...nampak tak gambar ke-2?? Aduh..sakit pinggangku..ehehhe



last but not least...nyanyi lagu besday & potong2 cake...cantik tak cake rafiq?? rafiq cakap.."ball....tisya!" maksud dia...Bola & bendera malaysia! ehehhe



Thursday, July 21, 2011

Kes Parah nih!!!


Assalamualaikum & Selamat Petang..


ni mmg kes naya & parah ni...cincin bertunang dah tak muekk...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

gemoksnye aku. 

takpe2..kang pantang betui2...huhuhu *ayat amek ati*





uik..bos kecik aku cakap, jari aku cam ulat gonggok..uwaaaaaaaa...sabar ajela 

cincin takat tu je dia leh pegi...tu pon dah sakit jari aku weh. uhuk uhuk! gelang batal air semayang lak..muek2 je pergelangan tangan aku..ahahhahahah dah taklehnak gerak2..statik tang situ..kang dah masuk minggu ke-36 kena bukak segala brg kemas..takut tak sempat nak bukak je..hehehehehe..
ngandung kali ni kan main den suka pakai brg kemas..if tak, simpan dalam kotak ajeler.....


malam ni ade acara makan2 kat ofis...bes2..*sesi menambah lemak*..esok ade check-up kat PPUM..mkn2 tak ingat donia, esok cek2 kang BP naik, Gula naik..ha sudah..takpe2..kene beringat malam ni!!


Hadiah Pertama utk AR Junior..

Assalamualaikum....

Petang semalam, dapat kunjungan dari Kak Yan ke ofis..kak yan ni kawan hubby aku masa kat PPP uitm dulu2... Since hubby selalu bawak aku g reunion geng2 korea..so, ramai jugakla kwn2 hubby masa belajar dulu turut jadi kawan aku..:-)

Kak yan ni lecturer kat sini..tapi ade bisnes kecil2an buat brg2 costum made..cam Mug, Tote bag, Barut baby, Bedung, Selimut & mcm2 lagi yg berkaitan ngan hasil kraf..bak kate kak yan..hasil kerastangan dia..eheheheh



Dapat barut bb...4 helai..comelllll sgt2..aku suka! thanx kak yan! :-)


1 tote bag yg comel...buat buh pempes kata kak yan...

if nak tempah souvenir utk bagi kawan2 as adiah..leh la terjah blog bisnes kak yan.....mcm2 ada...comel2 lak tu..:-)

Wednesday, July 20, 2011

Kami ke Taman KLCC Hiburkan Hati si Besday Boy

Assalamualaikum..

Sekarang ni..kami suami isteri jarang merancang utk weekend sebab keadaan kerja si suami yg kadang2 weekend pon kene outstation..so, tahun ni takde planning langsung utk buat birthday party or whatsoever yg berkaitan dengan besday rafiq. semua yg kami buat adalah benda2 yg tiba2 je terlintas, terus proceed ajelah. tak plan langsung! bukan ape, if plan tak menjadi..ati ni jadi panas..ahahahah..betul la tu kan..kita hanya merancang, Allah yg tentukan..:-)


Hari ahadnye *huhu tak duk umah langsung mak buyung ni*..after lunch kat shah alam..si abah terus drive tanpa hala tuju. Ibu tanye abah, abah tanye ibu...'Nak Kemana kita ni?" ahhaahah cam badut lak rasa.


tup2 dapat idea..bawak rafiq naik LRT & g KLCC..zasss terus parking kat LRT Asia Jaya sbb masa tu heading to PJ tanpa hala tuju...so dapatla rafiq merasa naik LRT utk pertama kalinya...Mula2 takut2..pastu ok dah..:-)





@ KLCC...Nampak cengkung anak ibu...:-(


Model tak berbayar..huhuh


sebelum g men air..rehat2 jap kat taman makan Auntie Annes Pretzels..sambil2 kasi burung makan...ade byk burung tekukur yg hidup bebas kat taman KLCC..sonot tgk..:-)



Yeehaa...masa yg ditunggu....Mula2 takut..sbb rafiq ni glemer ngan gelaran PENAKUT AIR...heheh tapi alhamdulillah skang dah tak takut..dah nak jadi abang kan??? :-)



Once dah tahu leh meniarap bagai..kan main lagi aksi2 niarap..cam anak dogong pon ade..ehehhhe


Beriya main sepak2 air...ya Allah..sonot betul aku tengok rafiq dah sihat & lincah cam biasa...syukur..


Wif Ibu yg makin memboyot..ahahha..tup2 lagi seminggu je lagi masuk 8 bulan..gullpp...!


Thanx to SSC..senang guna Carrier ni..tak perlu bawak stroller masuk LRT...pas solat..kami gerak balik..tengok2 rafiq dah terlentok tidor dalam SSC sepanjang berjalan ke stesen LRT..eheheh penat sgt la tu main air...






Pengalaman Pertama Anak ibu naik LRT...mula2 je takut..Alhamdulillah pas tu dah berani skit..siap berdiri sendiri tak bagi abah pegang....eksyen sunggoh!

Tuesday, July 19, 2011

A Simple Present For Rafiq..

Assalamualaikum...

Kami tak tahu nak beli apa hadiah utk besday rafiq tahun ni. Tup2 teringat yg rafiq ni sanggatttt2 suka main benda alah yg ade bead ni kat Klinik Pediatrik Adek & kat Ward Pediatrik DEMC..soooo...hari sabtu pagi2 lagi kami dah ke IKEA utk beli benda alah tu..

Lepas makan kat foodcourt IKEA & bayar segala..kami terus balik rumah..takde singgah mana2 dah sebab apa???? sebab si abah nak pegi tengok Game liverpool vs mesia kat stadium bukit jalil nun..lagipun rafiq pon baru kuar spital kan..baik duk umah je..

 inila benda alahnye..nama dia MULA Bead Roller Coaster..actually utk umor 18 months n above..since rafiq pon dah 2 tahun..cam terlambat utk beli benda alah ni..tapi okla tu kan..sbb kami blurrr tak tahu nak beli apa...




@ IKEA..perasan tak baju sama masa discaj dari spital?? ehehhe tak sampai sejam pakai baju tu semalam masa discaj..balik dari spital terus balik umah takde melencong kemana..so, gantung balik..tadaaaa leh pakai balik on saturday...:-)



**punyela kelam kabut, aku terlupa pasal jemputan besday Cira..one of my blogger fren..sori Laini..maybe takde rezeki kita nak jumpa..insyaAllah lain kali ye..:-)

*** Kami kemana lagi utk hiburkan besday boy? nnti update pasal tu k..:-)


Monday, July 18, 2011

Suprise Beseday cake dari krew2 Wad Mutiara...

Assalamualaikum..

baru sempat nak update. Byk kerja nak kene setel. 

Alhamdulillah rafiq dah sembuh sepenuhnye dari pengamatan aku..cuma tak yak lagi since ari Khamis. Doc Koshy ade cakap..kesan dari amek neb, maybe tak membuang...arini ari ke-5 lom yak! huhu 


sian tgk rafiq..nampak susut..turun 1 Kg..

takpe2..khamis ni ade follow up dengan doc..

ok2..Hari jumaat, on rafiq's birthday...15hb julai..Pihak spital kasi seperise beseday cake utk rafiq! kan main sonot mamat tu...sedang2 elok kami duk packing2 bag sementara tunggu final GL from company insuran..Depa datang ramai2..heheh..so sweet!

even kek dia kecik, tapi sungguh bermakna utk rafiq..at least ceria la skit mamat tu..dia pon dah cam bosan duk spital..*eh, ke ibu dia yg bosan?* eheheheheh..padahal rafiq dapat ramai kawan..:-P









 so sweet...ade kata2 semangat lagi utk rafiq..even dia lom leh baca, tapi takpe..ibu leh bacakan..ehehe..semua nurse sgt2 baik & layan rafiq dengan baik..terima kasih atas layanan yg diterima..:-)



nampak sgt2 ceria rafiq bila cakap..."rafiq nak balik tak?..."
rafiq cakap..."nak Nak nak!!!" ehehehhee

bosan gamaknye eh duk dalam tu lama2...nak merayap je keje..sib baik ade playroom n library kecik cinonet..:-)


wrestling ngan abah..aktiviti rutin 2 beranak ni..:-) as usual la..rafiq akan kalah! huhuhu



ok..nnti update pasal aktiviti bawak besday boy jalan2...:-)