Friday, December 30, 2011

Hari ke-101

Assalamualaikum..

fuh. lega audit dalaman dah abis..actually semalam nak wat posting ni..arghhh luperr. yelakan..semalam ngam2 100 hari!

actually lepas abis pantang 44 hari..aku masih teruskan pantang makan benda2 berangin, benda sejuk sampai 100 hari. tu pesan mak aku..pas bersalin urat2 masih muda, lembut & cepat masuk angin..

tapikan kdg2 if pegi kedai makan..aku minum gak la seteguk dua ais..if somi aku order geramm je tengok ahahaha..sib baik badan tak sakit..tapi, if minum segelas air berais..sendiri mau ingat laaaaaaa. abis satu badan sakit wooo

masa bersalinkan rafiq..hari ke-101..bendera merah dah naik..tapi ni belum lagi ni..mintak2 lambat lagi la kan..eheheh. Bukan apa, once askar jepun nak serang..susu drop abis..then akan jd ok balik lepas tu..perubahan hormon ler katekan..eheheh




~posting merapu di pagi jumaat~

Thursday, December 29, 2011

Where the Money Drop?

Assalamualaikum..

hahahah..tah apa2 tajuk. bukan apa..teringat2 si rafiq..suka benor tengok rancangan ni..bila kuar je rancangan ni.pot pet pot pet mulot.."Ibu..atuh..ibu..atuh..." (ibu, jatuh). Sonot benor tengok duit jatuh tergolek ke bawah. kdg2 tgk dia lak yg berdebar2 kalahkan peserta sementara duit tu jatuh..=))

ok2..bukan itu nak citenye arini..tapi nak cite ke mana aku labur duit bonus kali ni...dpt RM500 kan. harus digunakan sebaik mungkin.

dan hasilnya pelaburannya ialah...



tadaaa...semua utk diri aku & anak2ku...if dulu rafiq dpt sekali khasiat yg aku dapat dari supplement yg aku amek..skang turn aishah plak..ehehhe..
actually, alfalfa & vita-c ade lagi tapi aku top up sebotol yg baru tiap satu..pejam mata je time bayar semua kat atas ni..fuh fuh!
duit baki yg ade..aku beli botol susu aishah yg baru..




semuanya untukmu anakku...
 
 
*** supplement yg aku amek bukannya banyakkan susu ye. jgn salah faham. if aku tak amek susu aku tetap ada..cuma boleh tgk susu kita jadi agak pekat, anak cepat kenyang! aku pentingkan susu yg berkualiti bkn tengok pada kuantitinya sahaja..semuanya sebab aku nak yg terbaik utk anak2 aku...moga perjalanan menyusukan aishah genap 2 tahun..amin..

Wednesday, December 28, 2011

Tahniah Mamalieyna..dah selamat bersalin!

Assalamualaikum..

pagi tadi dapat SMS dari Mamalieyna. Berita yg ditunggu2..dia dah selamat melahirkan seorang bb boy, 28/12/2011 @ 1.19am...berat bb 3.1kg..

waa abang arip dah dapat adik boboi gak..leh geng guling2 ni..keh keh keh

dah paling suker..dia pon dpt bersalin normal..sonoknye dengar..syukur

actully kami selalu berSMS bertanya pasal kandungan..pas dah bersalin jarang beSMS tup2 dpt sms dari mamalieyna 2 ari lepas dah masuk wad sbb ketuban dah leaking..& kongsi2 tips agar dipermudahkan proses bersalin & dpat bersalin normal hendaknya dan dipermudahkan Allah...

ape2 pon..kita tunggu mek na citer pengalaman bersalin dia kat blog nanti k..

tahniah mek na....& selamat berpantang cara org bersalin normal pulak..:-)


Eye on malaysia kat i-City?

Assalamualaikum..

lamanya rasa tak update blog. tak sempat. skang ade audit dalam. 27-30 disember..aku jadi auditor. giler kentang tol. ahahaha. ni audit dalam je..if audit nak re-certificate ISO ka apa..aku mmg tak layak pon jd auditor..kah kah kah!

ok2..ni nak share gambor aku amek semalam. I-city tu dah cam funfair pon ade aku tgk. mcm2 benda alah ade..yg latest flyer ni la..tapi aku rasa tak sebesar eye on malaysia punyer flyer kot. comel nampak..kaler2 bakul dia. ehehhe.



gambar2 ni aku guna hp cap ayam aku..giler buruk gambar.


mula2 depa pasang duk berceracak besi2. mule2 kecik lama makin besar bulatan tu. kami laki bini duk tekala natang ape tu?? yela duk lalu ari2 g keje balik keje nampak benda tu kan..tup2 dtg idea..sure mcm eye on malaysia ni..

last week depa pasang bakul tu..ahahaha mmg sah dah flyer! semalam aku amek gambar ni. dah penuh dah bakul dia pasang. eheheh

tapi aku rasa tak launch lagi kot benda alah ni. masih dalam pembikinan..

okla..nak wat report audit. 

oh ya..tadi dpt sms dari rakan blogger glemer kite..dah selamat bersalin..tapi sape tu???? tunggguuuu sbb tuan punyer diri tak kasi den announce sini...alhamdulillah semua dah selamat & dpat bersalin normal jugak..syukur..:-)

daaaaa

Friday, December 23, 2011

Totis ..Dulu & Kini

Assalamualaikum

asyik cite2 pasal aishah je kan..kite cite pasal rafiq plak..ape citerla si abang ni ye..ehehe
Rafiq ni tak lokek barang dia. semua barang2 dia masa kecik dah diberikan kat adik. tapi dalam banyak2..2 benda je dia taknak kasi..iaitu Totis & bantal bentuk butterfly..
bila aku nak kasi aishah..cepat2 dia amek then cakap.."ni afiiii..." (ni rafiq punyer)
ehhehehe
aku cakapla adik nak pinjam je..kdg2 dia bagi..kdg2 tak pon..huhu. tgk mood dia.

sape2 yg selalu baca blog aku dari dulu sure penah tengok totis ni kan?





waa sayang tol ngan totisnye..umor rafiq masa ni 5 bulan ++


pstu aku ingatkan, dah besarni takde dah nak main ngan totis..upenye tidakkk...kdg2 ke hulu ke hilir bawak. isk. boboi men anak patung ka??

jom tengok ape nasib totis skang..
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

scroll lagi..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

tadaaaa




terkejot mak noks! dia jadikan totis baby! huhu sabar jela..


aishah terkebil2 tengok si abang men totis..ehehehhe

woweee cuti 3 hari..bes2..masa utk train aishah minum guna botol! caiyok ros..


merry christmas utk semua yg merayakannya....

selamat berhujung minggu....:-):-)

Thursday, December 22, 2011

Pengalaman Bersalinkan Nur Aishah Raihanah

Assalamualaikum..

~Posting ni agak panjang...if taknak baca pon takpe..ngeh ngeh~

seperti yg dah dijanjikan, dah tiba masa yg sesuai aku nak taip balik n refresh balik ingatan pasal pengalaman bersalin utk kali ke-2 ni..act dah lama dalam draft. tapi tertangguh2 je nak olah betul2 n publish. utk kenangan aku juga satu hari nnti..:-)

ok2..here we go!


14/9/2011 (rabu) ialah hari terakhir chek-up sebelum deliver. on dat day, dah dapat siap2 tarikh kene masuk wad & kene induce sbb ngandung kali ni ade GDM (on Diet Control) ~ kencing masam manis, ngam2 40 minggu usia kandungan, aku kene masuk wad bersalin terus on 20 september 2011 (warded utk IOL (Induce on Labor) ~ kiranya beranak paksa la ni, sama mcm abangnye jugak...bezanya, masa ngandung rafiq ade darah tinggi.

20/9/2011..7.30 pagi dah terpacak kat PPUM. Masuk labor room terus & serah segala barang yg ada kat suami..hp pon takleh wat masuk! lepas dah siap2 pakai unform, dah diberi ubat suh yak oleh nurse & nurse bacakan peraturan2 kat situ..dah membuang segala..aku baring jela tunggu doc mai. duk berdoa la agar dpt doc pompuan & islam..tapi dpt 2 doc chinese. Mula2 takut, tapi sbb depa wt lawak2 bodo skit aku jd tak berapa takut dah. eheheh..cek2, bukaan masih kosong @ 40 weeks. ish ish ish..so, doc tu tolak n buat ape ntah dia kata nak kasi ade bukaan. sakit giler noks! rasa nak terajang doc cina lelaki tu pon ade. huhu. then kul 10 pagi induce. biasala pil pertama tak rasa ape2 kan. Disebabkan aku dah penah ade pengalaman kene induce masa rafiq dulu, so utk kali ni, aku lebih cool sbb dah tahu ape akan terjadi, ape rasa dia & mcm2 lagi la...

aku ditempatkan bilik 4 org..then, once bukaan dah 3 cm..baru transfer masuk bilik yg sorang2..kiranya dukla bilik tu sampai beranak..yg sedeynye, even dah duduk bangunan baru..pihak PPUM masih lom beri green light utk benarkan somi masuk masa nak beranak..sob2

doc suh g jalan2 agar ade bukaan dengan cepat. so, jln2 cari somi kat luar sat..ke hulu ke hilir kat labor room. kejap2 dengar org jerit nak beranak. heheh. kejap2 lagi dengar bb kuar..tiap kali dengar bb nangis, aku akan panjatkan kesyukuran sbb dah tahu budak dah selamat kuar & tamatla penderitaan si ibu duk tahan contraction..:-)

lepas dah penat jln2, dalam kul 12 dapat lunch. huihh kan main lapar lagi. even hanya nasi goreng bodo, kan main lagi lahap aku makan. lapar wehhhh dah 4 jam tak makan ape2..taulan ibu ngandung. huhu...then jalan2 lagi kuar cari somi..tapi hampa dia takde. g surau gamaknye..dalam kul 2 camtu, aku mula rasa contraction. wahhhh..agak cepat. sbb rafiq dulu pil ke-2 baru rasa sakit tu..duk merayau2 lagi dalam labor room. contraction terus dtg tapi kejap ade kejap takde. g cari somi bajetnye nak minum air selusuh yg aku amek kat darul syifa'..tapi somi den takde! frust sunggoh...

kul 3 camtu, doc dtg cek bukaan..dah 2cm! seronok?? adela skit2 tapi sakit tu yg tak tahan..bayangkanla, bila bukaan dah 2cm, aku dah takleh nak berjalan2 lagi..sakit datang bertalu2. ginilah nasib kene induce. sakit contractionnya tak sama cam org yg sakit secara natural.

sian jugak suami aku, sure tertanya2 nape aku tak kuar. bukan taknak kuar, tapi mmg tak tahan sgt. takleh nak bergerak. dari petang sampai ke magrib sakit bertalu2..aku dah tak tahan. mulut tak henti2 baca doa nabi yunus & ayat kursi. ini nasihat ustad tempat yg aku amek air selusuh tu.dia kate baca doa nabi yunus, ayat kursi..if boleh jgn benti baca. itu yg aku buat..

kul 6 camtu..aku rasa diri ni dah tak terurus. berpeluh2. aku cabut tudung, tarik2 rambut..rasa nak terjun katil pon ade. Sumpah aku rasa nak terjun sampai aku naikkan kedua-dua belah palang tepi katil takut aku terjatuh. ahahahah. rambut aku dah serabai, kusut masai duk pegang2 tarik2..tapi air mata tak kuar. pelik kan? aku terlelap sejenak bila conttraction ilang. aku tak pasti berapa lama tapi bila mai balik, aku terjaga..


dalam kul 7 camtu, dalam sakit2 aku masih lagi ingat yg ade 2 org patient baru masuk bilik tu...aku ni terusla duk bunyi2 sakit ni. aku tak reti nak tahan mulut aku ni dari bunyi sbb sakit tu..ater, nama pon ibu yg cengeng. eheheh

tepat jam 7.30..seraya azan magrib, tiba2 aku rasa ade benda menolak.."Dushhh..." ish2..air ketuban upernye. oo camtu rupanya air ketuban kuar secara semulajadi. mcm ade bende tendang, splasshhhh air panas.. bes gak sbb ekon kuat, sejuk..tiba2 ade air panas kuar ahahahahh..tapi yg tak besnye, ade plak nurse yg bajet bagus. ceh. dalam byk2, sure ade sorang buat spoil! aku cakap kat dia.."nurse, ketuban sy dah pecah gamaknye.."..nurse tu dtg ngan muka cebiknye, tarik kain n buh camtu je..takdela nak tlg kasi selimut ke ehehhe..bila ketuban tu dah lenjun kat kaki aku..jd sejuk wehh sbb ekon kuat. huhu

tiba2 aku rasa mcm ade benda menolak2 tapi aku kepit aku kemut tahan..aku cakap sakit nurse..tolong nurse..sakit ni..!! dia boleh buat derk je. tibe2 dia mai. "nah, amek gas ni, sedut" aku yg tak reti ni duk sedut la..aku cakap "tak de ape2 pon nurse" leh dia tinggi suara.."sedutnya kuat skit..sedut slow2 camne nak dpat gasnye!"...time2 tu aku rasa nak nangis. sakit nak beranak tak rasa nak nangis/kuar air mata. tapi sbb ade jugak manusia camtu, aku sedih sgt2. dahla sakit sorang2, suami takleh masuk.

kul 9 malam, ade 2 doc perempuan melayu check bukaan..baru 3 cm! ha?? sedih di situ. doc cakap, if sy dtg pukul 11 nnti sy dtg cek n bukaan masih 3 cm..kita c-zer ye? sbb puan penah kena c-zer dulu & takut jahitan lama terbuka..aku angguk2 sbb dah give up utk cuba bersalin normal sbb sakit contractionnya hanya tuhan yg tahu.

tapi doc pompuan tu cam tak suka sgt aku c-zer, dia kate takpe puan, mengucap istigfhar..ingat Allah..doa byk2 agar bukaan cepat. kita cuba utk normal ok? tapi kita pasang salur kencing dulu, in-case kena emergency operation..aku angguk2 jela..Doc arahkan nurse pasangkan CBD bon bon (salur kencing) & satu lagi alat yg nak tngok heart beat bb kat ubun2 dia..mesin CTG tu dah tak jalan..bacaan tak betul..mau tak,aku duk pusing2 badan, yela rasa nak terjun katil kekdahnye..sudahnye ade 2 salur kat bwah tu. mcm rafiq dulu jugak. tssk!!

kul 11.10 camtu, doc tu dtg balik utk buat VE..tiba2 dia menjerit.."eh, dah full..dah full..dah 10cm! wooow!puan, kita cuba bersalin normal ye?" (dia plak terlebey eksited) huhu...aku yg tengah sakit ni "ha ye ye ye..."

asalnye aku kene transfer ke bilik bersalin yg sorang2 tu..tapi dah tak sempat dah..nurse cepat2 sediakan peralatan. mmg kelam kabut! tibe2 jadi gamat bilik tu. sian org lain yg sebilik ngan aku..sure jd seram dengar suasana camtu ahahaha

doc ajar teran. tapi aku tak reti. teringat2 lagi rupa doc tu masa dia ajar aku meneran. kikikik..doc Aina ke aini..luper dah nama dia..ok2, dah hampir 1 jam meneran. aku jd give-up. rasa nak c-zer je time tu. aku ni ala2 beranak sulung la sbb yg 1st kan c-zer..kiranye takde jalan kata org. hehe. so, bila dah dekat sejam meneran, terpaksa panggil doc otai..Doc Rahmah nama dia. kes aku diklasifikasikan kes trauma! dtg2 je doc tu ajar teran..haa skit lagi skit lagi..fuh2. susah jugak nak meneran upenye sbb teman mmg tak reti wehhhh. doc cakap, teran jgn ade bunyi..aku still gak duk bunyi n meraung. sure byk bilik lain dengar sore aku..lantak laaa..doc cakap..ha puan, bunyi la nak bunyi..janji bb kuar ngan selamat..pastu semua bantai gelak..huhuhu sabar ajela.

doc rahmah cakap dia kene gunting skit sbb dah lama meneran & darah kuar banyak. dalam ati aku, ha guntingla doctorr aku dah tak tahan ni..kejap2 contracntion ilang. nurse duk pegang2 n rasa perot ade contraction ke tak..doc siap duk main2 ngan rambut aishah..."amboi..panjangnye rambut bb.." ish, aku sakit dia duk men2 plak..uwaaa..

tepat jam 12.20 a.m..selamatla aku bersalinkan aishah..lepas doc rahmah kasi salam kat bb....sedebuk dia buh atas perot aku..Subhanallah..Subhanallah..Alhamdulillah..tu je aku leh sebut. terus ilang sakit contraction..tu yg besnye if doc Islam yg sambut bb..depa akan bagi salam kat bb...if agama lain? nan hado la kan..ehehhe sbb tu aku doa byk2 agar dpt doc melayu n ofkozla Islam kan..kat PPUM ni ade gak doc india muslim or pak arab.

fuhhh..mcm2 drama dalam labor room.ngan nurse kelam kabutnye, ade yg bersorak cam tgk bolanye dan mcm2 lagi. teringat2 muka doktor2 yg duk kerumun suh push..ade 4 org doktor & 2 nurse..ahahahah kelakar la plak. alhamdulillah, semua dah selamat.

ok2..disebabkan doc rahmah gunting skit, masa dia tarik bahu bb, terkoyak banyak! masa jahit aku tanye..berapa jahitannye doc? doc: "tak terkira" uwaaaaa sampai skang aku masih rasa sakit weh. panjangg sgt jahitannya. nak sampai dekat montot. hahhaha (detail weh) takpelah..demi anak, aku sanggup tanggung semua tu.

pas dah selesai jahit..bermula drama lain plak. haih tak sudah2 drama bila bersalin ni..eheheh tiba2 aku jadi pucat, berpeluh dengan banyak. aku jd pening. nurse perasan keadaan aku then terus jerit2.."eh, nape ni? peluh ni? nak air ke?" aku angguk2, pas minum air rasa  lega sangat..tapi nurse tu panggil doc jugak..cek2 BP aku low giler! sampai 3 org doc cek BP sbb takut salah bacaannya.. haa bermula drama masuk HDU (High Dependency Unit) sbb kes tumpah darah!

Aku ingat taknak buat kisah bersalin kali ni by part..tapi kene gak la sbb nak asingkan citer pasal tumpah darah tu & kene masuk darah bagai..ngerinya rasa. 1st time weh!


nnti aku citer lagi k..





Nur Aishah Raihanah Affandi
21 September 2011
12.20 am
50cm



** dalam2 bnyk2 nurse yang baik2 belaka layan aku kat PPUM tu..napela aku jumpe nurse yg bagi aku takyah keja nurse la kalu tak sabar ngan semua kerenah patient! huh! sbb dia sorang aku jd geram je. masa aku duk HDU pon jumpe dia lagi. nnti2la aku cite..argghh..semputttttttt....

Wednesday, December 21, 2011

Aishah hanya minum 2oz susu???

Assalamualaikum...

Sedihnya rasa... ati sakit & mcm2 lagi sampai makin melarat demam aku. Semalam aku MC! tapi bukan aku buat posting ni utk salahkan org lain k..ini sekadar luahan hati aku...sebab ape yg terjadi senin lepas, semua salah aku!

ok2..citenye camni. Senin kan 1st day aku keje & aku dah tahu yg aishah mmg tak suka menyusu guna botol. Aku tinggalkan 4 botol susu berisi 2oz setiap satu. paginya pung pang pung pang aku cakap apa yg perlu buat if aishah still taknak nyusu gak. last choice ialah kasi ngan cup.

tengah hari aku call, tanye ok ke? pengasuh kata aishah taknak nyusu sgt, dari pagi baru abis 1 oz je..ok fine. air mata dah bergenang ni..bayangkan dari pagi sampai 1 tengah hari aishah minum hanya 1 oz???..if kita ni dah melantak mcm2, ngan nasi lemak, roti, biskut...huhuh...then dia kate kena pegang je botol ni..kesian di situ.

balik2 keje, aku g beli pempes rafiq sat. then smpai rumah agak lmbt dalam 5.35 camtu. masuk2 je umah pengasuh dia cakap aishah asyik berak je. merah2 montot dia. pastu sibuklah duk sapu minyak yg dia jual tu (ok, ni kisah lain- kes close). aku biasa buh bedak or doraplene je. mau tak berak2, perut dah kembung asyik masuk angin. perot lapar!!!! ya Allah. siannnye annkku..

aku tanye, akak ade bagi guna cup tak? dia kata..alamak..lupela..ha tu la, sape suh amek lagi bb lain..dah skang ade 6 org nak kene jaga, ni bulan 1 ni, mak shamina dah masuk kerja, adik dia lagi..dah jadi 8 org!! grrrrrrrrrrrrrrrrrrr. marah sunggoha aku. bila dah ramai sgt budak nak kene handle. mmgla tak dan semua benda!!

tapi aku tau dia mmg cekap buat kerja. sbb rafiq dulu ok je. cuma bezanye masa tu dia jaga 4 budak ajer. huhuhu..akan dtg jdi 8 org..berbeza bukan?? tssk!

ok2..pastu aku cepat2 bawak budak2 ni balik. sib baik rafiq behave je. ikut je aku balik umah jalan gedek2..kang dia ajak g main buai mamposla..aku doa byk2 agar rafiq dengor kata. alhamdulillah dia ok!

sampai umah, aku buh aishah atas katil sat. sbb aku biasanye mandi dulu sebelum nyusukan anak2 if pegi kuar lama2. tiba2 aishah menangis sekuat hati! ya Allah..lapar sgt anakku rupanya..Aku mandi cepat2 sekadar basah badan. rafiq plak kecoh2 duk usik adik.."aishahh..ooo aishah...ibu..aishah..angis. nak tek" huhuhu....

aku pujuk2 dia kasi tek..dia tolak2. muka pon tak nak pandang aku. Aku menangis jam2 tu jugak. sediah sunggoh rasa. anak ibu lapar ye..sian..:-((

aku pujuk2 lagi..ni ibu niii...ye ibu balik. dia menangis kuat2 lagi. sambil toleh ke lain. ya Allah..dia merajuk mungkin. pas pujuk2, peluk2 n kiss2 baru dia nak tek..tek kejap terus lelap. If korangla camne. aku sendiri rasa luluh hati ni. teriak la aku kat katil tu..rafiq tercengang2..apehal plak ibu aku ni..huhuhu..

ape2 pon yg jadi kat atas ni..semua salah aku. lambt ajar aishah guna botol. my BIG mistake!! taklehnak salahkan org lain. aku salahkan diri aku sendiri!

hari ni, aku merayu kat pengasuh aishah..tolong. tolonggg cuba juga walau camne sekali pon..cuba utk kasi dia susu.. sian dia kak. lapar...if dia taknak cube gak kasi guna cup...tataula aku nak cakap camne. sbb nak guna cup ni susah skit..nak cari pengasuh yg nak handle susu ibu bukan senang tau. kebanyakkan tak nak. geli barangkali.

oh ya, aishah pon dah selsema. jangkit aku. sian. aku nak sedut tapi aku sendiri pon selsema. last2 aku sedut gak sbb dia dah meronta takleh bernafas! aku tawakal pada Allah..

harap2..hari ni ade berita gembira leh aku dengor. at least dia minum 3 botol..pasni, if tak jalan  jugak maybe tengah hari aku kene balik menyusu dia. sekurang2nya tahan utk 2 jam. ape2 pon..aku doakan yg terbaik utk anak aku & Allah permudahkan urusan aku...aminn.....


Aishah genap 3 bulan hari ni...Alhamdulillah...

Monday, December 19, 2011

1st day keja..dapat demam selsema. uhuk.

Assalamualaikum semua..

hari ni 1st day keje. 3 bulan ralit belek anak2 rasa kekok plak nak mulakan kerja. arini aku taknak wat keje. aku nak update apa2 yg patut & kemas meja yg dah berhabuk. bersepah2 pon iyer, budak2 ni guna meja aku kdg2 tu. takpelah. gunela. bkn rete aku pon. ahaks!

mlm tadi dah mula pening2 kepala aku ni. nafas pon sesak je rasa. demam tak kuat sgt. tapi tekak aku sangat2 sakit. pedih cam kene hiris ngan pisau. nak telan air liur kan main payah. takpelah, ujian kecil dari Allah..

pagi2 dah menapak ke rumah pengasuh. tunjuk/ajar skit2 ape yg patut aper yg aishah perlukan sehari-hari. si rafiq takpelah, mamact (pengasuh) dah tahu ape yg rafiq perlukan. actually, ade 3 ibu yg menysukan anak dengan susu ibu. so, aku dah label siap2 kat botol nama aishah. kang bertukar lak susu dalam peti tu. tak pasal jadi anak susuan aku. hahahahaah.

malam tadi, as usual rafiq suka berjaga. kejap2 masuk bilik ngacau aku. taula if dia masuk, sure adik dia tersentak sbb terjaga si abang bukak pintu yg ade bunyi "kreeeekkkk" cam dalam cite antu tu. haihhh..last2 kene halau, terus g depan tgk tv ngan abah. aku tengok jam, dah kul 2.30 pagi. celik lagi si abang tu. pagi tadi terbongkang lah ape lagi..bila kejut ajak g umah mama..leh plak dia mamai2 cakap kat aku..."mama? aishah?" huhuhu pastu ibu cakap.."a'ah..aishah pon g umah mama.." pastu dia tido balik. sabar jela abang rafiq nih. last2 aku tinggal ngan abah dia jela. kang abahnye anto.

ermmm....rindu dah sama budak2 tu. hari2 bergolek2 ngan anak..arini g keje takde depa kat tepi aku..rasa cam lain plak..yes. aku rindu betul kat budak2 tu ni..baru jam 11.10 pagi..lmbt lagi nak tunggu kul 5....:-(




Friday, December 16, 2011

Breastfeeding: Kisah2 Perjalanan menyusukan Aishah bermula..:-)

Assalamualaikum...

hoho..kisah2 perjalanan menyusukan anak ke-2 aku si aishah akan bermula dalam blog ni ..eheheh..mcm si abgnye dulu gak, byk cite2 pasal breastfeeding aku share kat sini...tapi ni nak start dengan kisah yg kureng bess


Thanx to kawan blogger

Sepanjang berpantang n dalam cuti bersalin ni..aku byk berSMS dan bertanya khabar dengan geng2 blogger lain yg mana tarikh bersalin kami lebey kurang je iaitu dalam bulan september yg lepas..

salah sorangnye..Zazaa..dia ade email kat aku pasal masalah penyusuan utk bb keduanya. Niat murni zaza nak fully bf anak ke-2 ni ade banyak halangan sbb ni 1st time dia nak fully bf..then aku bagi no. hp aku utk mudahkan proses berkongsi ilmu & pengalaman....zaza cakap, anak ke-2 dia ni mcm kurang puas if bagi direct feed je then kena bagi ebm kat dalam botol plak utk kasi kenyang. Tup2..aku cam terjaga dari tido yg mana aku tak ajar aishah minum ebm dalam botol! bukan tak pernah ajar, adela bagi 3 kali masa dalam pantang..tu pon masa nak g klinik or kedai tinggal kat mak suh jaga kejap...

so...thanx to kawn blogger aku si zaza sbb sedarkan akak yg dah makin tua n ingatan pon dah tak tajam ni dikk..huhuhu


Kesilapan Terbesar

ok2..padahnye..usia aishah dah nak masuk 3 bulan aku baru ajar dia minum EBM dalam botol!..aishah menangis, mengomel, merengek tamo susu dalam botol! mula2 bagi tu..dengan aku2 sekali menangis sbb tak sampai hati tengok anak meronta2 tolak susu dalam botol...nila kesilapan terbesar  yg aku buat dalam perjalanan menyusukan anak ke-2...besar sunggohla rasa salah aku kali ni..gila tui!


Padah cuti bersalin lama (eh, cuti bersalin plak disalahkan..wekkeke)

Coti bersalin 90 hari mmg syiokkkkk tapi ni la padahnye..kita jadi lalai..takpe2..utk ibu2 yg ngah pegnent n nak fully bf bb korang nnti..jgn iku cam aku naaaaa...korang kene train bb awai2 ngan susu dalam botoi...suppose dalam pantang pon dah kena ajar tau. ingat tuuu!!!


Hampir2 keliru puting

Kesian si Aishah..dia hampir keliru puting. Mula2 aku ajar guna botol, tiap kali nak nyusukan dia direct, dia tolak2, merengek dan buat muka blurr..huih..seram lak rasa. manela tau kan dia takmo tek aku langsung dah!! alhamdulillah, lepas peluk2 n cium2..Aishah ok balik..berhari2 gak camtu tapi skang dah ok dah..tak risau dah..:-)

Masalah tak serasi ngan puting tiruan

Bermacam2 jenis putihg aku cuba. Dari avent, Mam, puting botol biasa & terbaru ialah NUK..thanx to zaza again sbb suggest puting ni...sorang lagi kawan blogger iaitu Ch@ ade suggest botol Tommee Tippee..tapi takde stock yg 5oz punye.so aku cubela dulu beli NUK..n alhamdulillah dia ok banyak ngan puting NUK..

alhamdulillah, Allah dengar keluhan aku.mmg sgt2 risau n stress bila pikir nnti anak kelaparan kat rumah pengasuh sbb taknak minum susu dalam botol. ni pengajaran utk aku n ibu2 yg baru nak fully bf!

apa2 pun..ni baru sikit dugaan yg Allah beri..perjalanan baru bermula..so, kena sabar & relaks...rafiq dulu pon ade bermacam2 dugaan..pas satu2 dugaan but Alhamdulillah dapat susukan dia cukup 2 tahun..syukur..






 gambar2 kat atas ni aku amek masa awal2 bagi aishah EBM dalam botol...aku buh 1 oz setengah jer pon. hoho. pas setengah jam mencuba, aku stop. tak sampai ati tgk muka aishah cam cakap taknak! taknak! huhu
masa ni aku guna avent.





puting NUK yg aku buh kat storage bottle mom's little ones yg 2 oz punyer..pagi tadi abis 1 oz lebih je aishah minom..takpela kan..at least minum gak n dia dah pandai latch bila guna puting ni.. (eh, pelik je rupa puting tu..huhu)


tuan punyer susu yg skang ni dah pandai pusing2..90 darjah jugakla pusingnye tu..ganeh tol.eheheh



*** 19 disember, isnin ni start kerja..wuhuuuuuuuu....malas+takde mood+sedih nak tinggal anak kat pengasuh! sob sob sob



~~happy breastfeeding!~~


Thursday, December 15, 2011

Mereka sentiasa bersama...:-)

Assalamualaikum..

seronok betul upenya bila ade anak lebih dari sorang. mmgla penat tapi bila tengok mereka sama2 bermain, tido..sonot kan main n stress pon ilang! magik sunggoh! skarang masih dalam cuti bersalin, kang dah masuk kerja mungkin lain plak jadinye. semua nak kena bersedia, mental & fizikal. moga Allah beri kekuatan utk aku..aminn...

bila ade kelapangan aku akan snap gambar budak2 ni..utk kenangan nanti2..moga mereka akan akrab sampai bila2..







si adik yang sokmo merelakan diri digodek2 oleh si abang..huhuhu....


** hari ni, abang rafiq genap 2 tahun 5 bulan..alhamdulillah...:-)

Tuesday, December 13, 2011

Bercerai Susu, Kisah Tandem Nursing & stock EBM utk Aishah

Assalamualaikum...



Bercerai Susu


Sudah 2 minggu lebih rafiq dah tak minum susu ibu. Syukur sbb dia cerai susu dengan keadaan yang tenang..Syukur sgt2..

Actually..rafiq masih mintak if tengok aku nyusukan si adik..tapi tiap kali dia mintak dengan sengih2 cam kerang busuk tu...aku akan cakap.."Abang dah besar...bagi adik plak ye susu..." sambil aku senyum..kene slow talk ngan dia..kene cakap seelok yg mungkin.

Alhamdulillah, rafiq ni mmg boleh dibawak berunding..kami cakap, rafiq dah besar..kasi kat adik aishah plak ye 'tek'..mula2 dia cam tak tentu arah jugak..cam org gian candu..ahhahah..tapi kelamaan..ok dah. 

Skang dia datang nyendeng2.."Ibu....nak tek!"..dialog ni aku akan ulang..

Ibu: "Rafiq dah apa?..."
Rafiq: "Dah sorr..(Dah besor).
Ibu: 'Ok..gud boy..tek ni sapa punye skarang?"
Rafiq: 'Aiiiishahhh...."

heheheheh..mmg gud boy sunggoh. Alhamdulillah dengar kata ini budak.




Tandem Nursing

Ok..nak share skit pasal tandem nursing kedua anak aku ni...Actually bukan mudah nak tandem nursing ni tau. Sgt2 menduga. Hanya tuhan yg tahu. Memang la masa dalam pantang tak bengkak susu sbb abis dishrooooott oleh si abang..tapi bayangkanla rafiq yg giginye dah hampir penuh, dh 20 batang gigi duk menyusu sebelah..dan si adik yg lemah gemalai sebelah kanan duk struggle sbb kejap2 terlucut teknye dek kerana omak eh jd naik antu dengan si abang yg lebih2 nak menyusu..padahal dia dah makan mcm2..tapi nak gak berebut tek..wekekkeke...

tapi bila dikenang balik..mmg agak lucu, seronok, penat, stress & mcm2 lagi bercampur baur...if korang nak tahu..badan rafiq jd bulat masa duk kongsi susu dengan si adik. Kami jadi rapat.....kiri peluk abang, kanan duk adjust2 si adik yg lembik2 lagi tu ha..(ni citer masa dalam pantang itu ari)...

ok2..meaning, rafiq nyusu susu ibu selama 2 tahun 4 bulan...ingatkan nak kasi dia susu formula, tapi dia taknak langsung. so, utk kasi makanan yg kasi kalsium lebih utk rafiq mcm budak2 lain yg dapat dari susu formula tak dapekla nampaknye...if kasi susu kotak pon, skang ni dia minum skit je..then separuh tamo dah!


Stok EBM utk Aishah


Aku baru buat stock 3 minggu yg lepas sbb sebelum ni rafiq syik nyendeng je tek belah kiri..sudahnye takde mood nak pam sbb syik abis diminumnye..huhuhu...


Mula2 susu cam tamo kuar sbb aku dah lama tak pam! stress la jugak memula tu. Then lama2 alhamdulillah, boleh la skit2 aku buat stok ebm dari sebotol ke sebotol..sampai arini, baru ade 117 oz..if tgk org len punye stok, ishhh..malu jer rasa..huhu..ape2 pon..syukur, aku masih ade stok utk teruskan perjuangan nyusukan aishah seperti abangnye dulu..bezanya, aku mula nyusukan rafiq with zero knowledge about breastfeeding, n insyaAllah dari pengalaman yg ade sikit ni dpt bantu aku susukan Aishah hingga 2 tahun..aminn....





hihi..rindu nak tempek gambar susu...stock terkini..masih ade seminggu utk buat stock before masuk korje...

Friday, December 2, 2011

Jalan2 @ IPC

Assalamualaikum..

Since cuti bersalin..ni 1st time kuar g shopping complex lama2..biasa kejap2 je....cuti awal muharram baru2 ni hubby ajak kuar..haaa, lajula ibu atur langkah..heheh


mula2 rasa kekok nak kuar jln2 kat shopping complex or mana2 la sbb ade bb kecik balik. agak kelam kabut jugakla bila aishah merengek, yak, nak tek n mcm2 lagi. rasa cam kekok nak alami benda2 yg penah alami masa bawk rafiq jln2 masa di bb dulu2..tapi masa tu dia sorang. skang dah 2 baby..try to handle berdua ngan hubby. tapi yg lebih kelam kabut ofkoz la mak dia kan. si bapa sure la lebey cool.huhuhu..

cuti awal muharram lepas kami jln2 ke IPC (Ikano Power Center) or dolu2  dikenali Ikano sajork. Jalan2 cari pasal perabih duit pon iye jugak eehehehe..

korang tak g memane ke masa cuti aritu?..agak panjang gak tu kan..3 hari. skang aku mmg tengah cuti bersalin lagi so tak terasa sangat kebestan cuti tu..:-)





suka tengok kerenah 3 beranak ni..rafiq tak sudah2 nak cubit geram si adiknye ehhehe nak ambil gambor pon nak cubit..cubit2 sayang..:-)






lawak plak gambar ni..terkejar2 si rafiq..sibuk nak lari2..nak bergambar pon tak senang..huhuh..



abang rafiq dh jd co-driver..huhu..dah besar dah anak ibu ni..:-) tapi co-driver ni lain skit sbb dia kene duh ateh carseat... ngeheheheh..keselamatan anak perlu diutamakan ye puan2..:-)


korang perasan tak..aishah pakai baju kaler biru?? ehehhe dia pakai baju2 abang dia. aku beli 3 pasang je takat ni baju baru utk aishah..maleh beli byk2..kang cepat je tak muek. 


oh ya..aku masuk keje 19 disember..huhu rasa cam kejap je. daaa nak abis cuti aku..wuwuuwuuuuuu...