Friday, March 30, 2012

Pureen & Poney Stock Clearance Sale




Jom Serbu..Sedia Ongkosnya saja yaaa......



at Cheras Leisure Mall
23 mac - 1 april 2012
10 pagi - 10 malam




Summit Company (M) Sdn Bhd
Lot 6, Jalan 19/1
46300 Petaling Jaya

21 & 22 April 2012

10 pagi - 6 petang




**Thanx to cik abe yg tag ibu kat FB..if tak, mmg tak sedor ade sale ni..




Tuesday, March 27, 2012

Bukan Rumah Mawi Jer Kena Rompak..Tapi PC Aku Pun Kena Rompak!

Assalamualaikum....


Errr Pc kene rompak? eheheh tak2..teman guro ajer..jgn mare arr..

since last week, pc kene amek sbb dah abis tender sewaanya..so arini kami dpt PC baru. Fuh2 dpt Pc baru harusla semangat kerja pon baru kan kan kan kan...*wink*


kosong...since last week..sib baik ade HP leh berFB..tapi nak update blog via Hp sgt2la tak gemor..sbb tak puas je rasa..


then pagi2 tadi dah sampai kotak2nye..ade dalam 50 org staf jugak la yg dpt PC baru..yg lain2 tu tender lain & ade yg mmg harta kekal ofis cam Mac utk Pereka2 kat sini..



tengok ajela pagi2 tadi..tak sabar nak suh org tu pasang..ahahahah mati kutu wehhh takde PC!



tengah pasang..



tadaa...new Pc..new mood! ahaks!
wide screen..i like!



oh ya, pasal cite umah mawi kene rompak tu..leh baca SINI



Friday, March 23, 2012

‎4 Golongan Lelaki Yang Ditarik Ke Neraka!





Assalamualaikum..






Pertama:- 'Ayahnya' 

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.

Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,
mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. (walaupun tutup aurat pakai seluar jeans nampak daging bontot)
tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja, maka dia akan ditarik oleh anaknya.


Kedua:- 'Suaminya' 

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiamkan diri. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.


Ketiga:- 'Abang-abangnya' 

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya. Jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.


Keempat:- ' Anak Lelakinya' 


Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat...

Maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar





Firman ALLAH S.W.T.:-

" Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahli kamu dari api neraka, di mana bahan pembakarnya ialah manusia dan batu-batu.."

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda, abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda. Kesiankanlah mereka dan juga diri kamu sendiri...

Oleh itu jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan penuh ikhlas..

Akhir kata,

Marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik oleh mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga.

Janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.
Semoga kita semua tergolong dari ahli syurga yang memasukinya tanpa hisab.


copy n Paste Dari Facebook



Wednesday, March 21, 2012

Jom ke Konvo Diploma Ibu

Assalamualaikum..

alhamdulillah...hari ni aku dpt Diploma lagi. eheheh..dulu in business..tapi arini ini in breastfeeding! yippie...6 bulan menyusukan aishah secara exclusive..lepas ni no more exclusive sbb aishah dah leh makan..so, leh la ibu mencuba jaya beberapa resipi basic spt bubur nasi kosong letak telur, ayam, carrot then blend. aku mmg takde masak over2 utk permulaan ni..cukup sekadar nak cuba try test takut2 anak alergi..

macam rafiq dulu..awal2 lagi dia dah alergi ngan semua produk tenusu. So, a BIG no to nestum yg ade susu & takleh buh sebarang susu dlm makanan dia waima sekeping biskut kosong yg mengandungi susu skim! 

aishah ni tataula plak camne perjalanannya..harap2 tak alergi so takdela pening kepala ibu nak memikir ape yg boleh & tak boleh sampai kene baca setiap bungkusan makann yg nak dibeli takut2 mengandungi susu lembu..

okla ibu nak g meeting..heppy 6th months old utk anakku aishah...ibu sayang kamu..be a gud gurl ya..nnti kita naik pentas sama2 terima diploma ibu...:-P



pic aishah bila dia buat muka blurrrrrr...hehehe



perkembangan aishah akan dibuat dlm posting lain sbb ibu sgt kelam kabut skang sbb ade rombakan n kene buat fail meja baru...sape2 yg penah buat fail meja tu taula camne byknye benda nak kene buh n pikir....




jgn lupa..vote LIKE for aishah k..
Most Photogenic Baby Contest

Monday, March 19, 2012

Bayi Perempuan Untuk Dijual


Petang2 camni bukak FB sentap sekejap tengok status kat Grup Secret Club For Mommies  kan..one of ahli grup Share satu post...ade org meroyan nak jual anak!

aku tak tahula mak budak tu betul2 nak jual ke idak..

tapi ati aku tersentuh bila ade org camtu..ingat benda2 mcm ni perkara main2 ke?? bodos tol.

Ya Allah...donia..donia...



if korang nak tgk link dia..ade kat SINI

if tengok pada komen2 mak budak ni..mmg dia mcm betul2 dah hilang pertimbangan..dah mati akal! ya Allah..mane pertimbangan iman dia?? sabar jela!


update:

thanx lydzar utk ur komen tu..if tak mmg tak abis2 lagi kene sumpah pompuan itu..ahahhah
tapikan..ye ke sampai kene buat camtu sekali if nak ilangkan sawan tangis tu? ayat2 al-quran kan banyak utk dijadikan sebagai bahan perubatan?

hmmmm...



** Mode: sentap..tibe2 ingat aishah kat umah pengasuh..:-( :-(

Tumpah Darah Semasa Bersalin

Assalamualaikum..

semalam dengar kat radio pasai kes tumpah darah masa bersalin. zass terus teringat yg aku tak sambung2 lagi kisah bersalinkan aishah. hehe. si aishah nak masuk 6 bulan. mmg dah pelupa banyok lening ~lalalala

ingat lagi tak posting INI? ok ini sambungan ahahah bapak lamer baru nak sambung

ok2..flash back! 

masa mengandungkan aishah aku ade beberapa penyakit yg tak bes..anemia, & GDM (on diet control). Tapi, minggu terakhir before bersalin ade amek darah n HB aku kira ok la jugak..10.8. tak expect yg aku akan lalui tumpah darah bagai ni..

so ibu2 di luar sinun yg tengah mengandung n ade anemia, pleasee jgn jadi mcm aku sbb degil tak mkn benda2 yg menambahkan darah..aku just bergantung pada pil kaler coklat tu n supplement2 lain aje. makanan2 lain mcm hati n lain2 internal organ mmg aku tak sentuh sbb aku mmg tak mkn benda2 camtu...

ok pas je setel proses jahit (yg koyak hampir 2.5cm) tuuu..aku rasa vision aku blurr..berpeluh2 dan sgt2 dahaga. nurse perasan aku lain mcm dan terus doc2 cek, tgk2 tekanan darah aku sgt2 rendah!

teruss disorong ke HDU (high dependency unit) utk rawatan susulan. terus dipasang alat2 lekat2 tu kat dada la, kat tepi kepala. aishh rimeh teman. depa kate heartbeat aku sgt tidak Ok & bp juga low. then amek darah byk kali sampai naik bengkak lengan n tangan aku!

esoknye, Prof siti yg leading grup doc2 on dat day terangkan kenapa & bagaimana kes2 cam aku ni leh terjadi. byk kemungkinan..

1) anemic history during pregnancy
2) proses meneran dah berlaku tapi sebenarnye belum waktu..so aku duk push2 yela dah depa suh push padahal aku just sakit kontraksi je bukan rasa nak meneran pon..so darah kuar dengan banyak

masa doc rahmah & disambung doc ainul jahit menjahit tu kan..mmg dia kate darah aku byk betul kuar. yela org anemic kan darah jadi cair sbb masa ngandung aishah if aku luka skit je tapi darah kuar cam air dengan lajunyee..

disebabkan penat meneran, aku tidoo zzz..sian aishah kejap je dia sempat nyusu ngan aku masa dalam labor room. then esoknye petangg baru jumpe aishah. nak menangis rasa sbb duk berjauhan ngan dia..

ok2..after dpt result darah, hb aku still low..8.2 je..so doc2 terus decide aku kene masuk 2 beg darah. banyakk woooo 2 beg darah. aku tengok darah tu tibe2 jadi seram. yela, darah ntah sape2 la tu kan heheh (tak sedar diri..darah tula menyelamatkan awok!)

kat HDU dilayan cam puteri la kan..mandi pon dilap2 bagai sbb tak kasi turun dari katil..yela aku nak turun pon dah rasa terhuyung hayang..camno tu?? mmg bp aku low sampai ke mlm n esoknyee..sgt2 stress berjauhan ngan bb!

hari ke-2 aku dibenarkan naik ke wad biasa n stay bersama bb..ya Allah seronok kan main..tuhan je tahu! sian anakku..tak minum susu ibu. then bila dah jumpa ibu susukan aishah semahu2nya..:-)

aku wat posting ni utk peringatan utk aku & ibu2 kat luar sinun..berhati2 bila ade anemia sbb kes2 tumpah darah ni biasa terjadi pada org2 yg ade anemia ketika mengandung..yela, sebolehnye taknakla sampai tumpah2 darah n kene masuk darah berbeg2 kan..biarla semuanye berjalan lancar n terus dapat bersama baby sejurus melahirkan..sgt stress okeh bila tak duk ngan baby..jiwa kacau!

oh ya..2 minggu selepas bersalin, aku kene g amek darah kat mana2 klinik kerajaan utk tgk result HB aku..alhamdulillah dah naik ke 10.6..then sambung makan obimim n ubat tambah darah for next 6 months..


heheh dah lama tak wat posting karang panjang2..if tambah lagi ni sure ade muntah ijo baca...

till then..enjoy d pic!




gambar terakhir aku amek gambor perot 2 hari sebelum aishah keluar melihat dunia..sgt2 rindukan saat ini. even penat usung perot ke sana kumari..tapi saat mengandung & ade seorang lagi nyawa lain dalam perot kita ni rasa sgt2 bahagia....subhanallah...




Jom Klik LIKE utk aishah comey..



Friday, March 16, 2012

Most Photogenic Baby Contest

Assalamualaikum..

semalam aku ade join contest kat FB..tengok ramai duk join..aku pon sekali la join. Dah lama giler tak join contest & ini 1st time aku join contest yg need vote LIKE kat FB..

jom tengok gambar mana aku pertaruhkan..


tadaa...eheheh
posing mautt mek aishah..

jom vote kat pic aishah tu....
Klik LIKE k...thank you sooo much! 

aku teringin adiah2 yg utk bakal pemenang tu..sbb dpt pam susu mezzo unimom n mcm2 lagi kelengkapan utk pengepam susu tegar cam aku..ahahaha..

"time kacih auntie n uncle semua vote aishah...nnti aishah lanjer eksrem.."
~lalalalalalaaa.....



thanx utk suami tercinta yg support aku utk contest ni..siap tulih kat wall kwn2 dia kat FB..

"Kawan2 tolong LIKE gambor anak aku ...Support wife aku, masuk contest. Kalau korg tak LIKE aku unfriend semua org. Hahahha! Kerjasama tuan-puan saya dahulukan dgn ucapan terima kasih"


kah kah kah..lawak tol laki aku ni..


thanx juga utk kwn2 yg dah vote kat situ...i lap u so much!


jgn lupe vote k and happy weekend! 
daaaaa


Thursday, March 15, 2012

J.A.N.G.A.N



JANGAN dalam Islam........



- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat.
- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.
-JANGAN tambah perhiasan di badan kerana Allah sudah jadikan Manusia Makhluk yang paling Sempurna
- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang Kita bersalah.

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan Kita hilang bahagia.

- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita. Nanti Kita sombong apabila berjaya.Kalau gagal kecewa pula.

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki Kita.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan Kita. 



copy n paste dari FB


***haihh..yg JANGAN tu yg syiok nak buat..betul dop kawang2??? adui..muhasabahlah diri anda ye mek rose...insyaAllah..aminn





Dia Sudah 2 tahun 8 Bulan



Assalamualaikum..


hari ini 15/3...anak bujang saya sudah 2 tahun 8 bulan..yeyy...dah besor!



sengih mcam kerang busuk...

  • pandai jaga adik
  • bila ibu nangis/buat2 nangis cepat2 pujuk sambil bawak air suh minum (sbb bila dia nangis ibu kasi air sbb tekak kering ehheh) sambil cakap "dah dah..ngan angis"
  • sgt prihatin (pantang tgk adik nangis/merengek, sure dikasi mainan..smpaikan penuh keliling adik ngan mainan)
  • makin byk vocab2 baru yg rafiq dah leh sebut tapi masih pelat. eg: lam biyek (dalam bilik)
  • tapi ayat yg sgt jujur kuar dari mulot rafiq..."ibu..aishah..angis..nak Tetek!" LOL!
  • skang sgt2 manja ngan abah..abah takleh langsung timang aishah.sure dia suh buh tepi/letak bawah si adik..adui..
  • masih pakai pempes
  • tak minum susu tapi makan banyak..cam org dewasa kekdahnye
  • sgt suka berjalan/naik kereta..duk dalam kete bawk pusing2 pon jadila janji kuar naik kete..(itu macam pon ade kan)


saya sayang dia

he always be my baby!

Wednesday, March 14, 2012

Wordless Wednesday :: Expired !!!




* mode: SEDIH...36 oz buang begitu saja. Bkn senang nak dpt byk ni. Anggap saja bukan rezeki...:-(

Tuesday, March 13, 2012

Bumbo Seat

Assalamualaikum..

alhamdulillah akhirnya pencarian Bumbo Seat utk aishah setel ngan jayanya..susah jugak nak dpt benda alah ni sbb semedang out of stock!

dari kedai kat PKNS, ke kedai2 online yg aku selalu beli barang cam littlewhiz, enjoybreastfeed n baaanyak lagi yg aku duk godek2 semua takde stock!

alhamdulillah..weekend baru2 ni ati tergerak nak g cari benda ni kat PJ..sana kan byk kedai baby. yg biasa aku pegi ialah BabyJaya kat SS21. Tapi masa tu kat area SS2..so pusing2 dulu tengok kat Babyland..syukur sgt2 sbb stock ade dan kaler yg aku nak pon mmg ade iaitu kaler Lime..i like!



bumbo seat... my extra hand!

actually aku beli benda ni sbb aishah menjerit2 bising suh di angkat bila buh ateh toto. nak tengok tv or main mainan dia ambil duduk..if duk pegang dia mmg tak beres la kerja rumah kan..
masa rafiq dulu takde terpikir pon nak beli sbb rafiq sampai besar sgt2 baik budaknya..sabar menunggu ibu abis kerja..:-)




ralit ngan mainan dia..leh tahan dalam 15-20 minit camtula then dia nangis mintak angkat jugak..sbb dia takleh duk sendiri lagi sure la lenguh kan..so dalam 15-20 minit tu leh la ibu buat rutin harian kat rumah. tapi jgn biarkan anak2 korang dalam ni tanpa pemantuan k..kene sentiasa perati selang 5 minit...dah boring ateh toto angkat buh dalam seat ni plak..dia boring kang buh ateh toto balik..haa camtula kekdahnye aku ari2..huhuhu



come with tray..so comel 
lagi seminggu aishah dah leh makan..leh la guna ni utk makan2..weee bes2

oh ya..if takde tray rege dia murah skit. tray ni saje dalam RM40++ rasanye if beli asing2..



ok2.. rege asal RM249.90 tak silap aku..then skang ade sale kat Babyland..so leh dpt RM199.90 after less...

if ade sape2 yg tengah mencari ni..leh la beli skang kat babyland!




Venue: Babyland SS2
35-39-M, Jln SS2/64
47300 Petaling Jaya
(Above Save-Mart Supermarket)
Tel: 03-78756650, 78760688




Friday, March 9, 2012

Salam Rindu...

Assalamualaikum...

tak sedor..dah 6 hari tak update blog upenya. tapi thanx kepada kawan2 yg sudi jenguk blog cap ayam aku ni walau aku tak hapdet..unique visitors menten 150++ sehari even tak update..thanx n singgah lagi ya..

sabtu ahad di terengganu...
isnin dan selasa masih bercuti..
saje cuti sementara time kelam kabut kt ofis yg bakal dtg april ni..

since abah kerja..aku bawak aishah n rafiq jalan2 tanpa en abah di sisi..alhamdulillah lulus dengan jayanya..


jalan2 perabih duit encik suami..beli 3 baju, satu kasut & baju2 aishah. baju rafiq takde sbb takde berkenan di hati teman... ahahahha..jgn mare ye abang..sekali sekala perabih duit abang..:-) LOL! 
(nila padahnye bila akaun abah..akaun ibu juga...=))

bila pos gambar ni kat FB..ramai cakap beraninyee aku bawak anak 2 org tanpa suami..huhuhu actually aku pon takut gak mula2 tu..tapi alhamdulillah aishah n rafiq sgt behaved..aishah menten cute dalam The Stork..n abam rafiq..sgt enjoy dalam stroller dia!




ok2..utk gambar kat bawah ni..cube cari budak merajuk...if tak jumpe..pendeks umorrrrr!

v
v
v
v



merajuk sebb kene marah ngan abah..kesnye baling tablet sbb tamo pegi umah pengasuh..pastu abah cite, bila abah tipu2 kuar n tinggal dia sorang2..boley plak dia babai kat abah n sambung main angry bird kat tab dia..

abah intai dari jauh...laung2 panggil nama "rafiq..rafiq..jom pegi umah mama.." 

pastu elok je rafiq cakap..."abah dah abah..pas pas..aishah..mama (abah dah...simpan tab..nak aishah, rumah mama)

heheheh rafiq..rafiq...merajuk ngan abah je..if ngan ibu paling kuat dia baling barang je if tak puas ati...mmg anak abah niiiii...

actually byk benda nak bercerita..tapi bz skit..semalam jd urusetia bengkel fail meja lagi..seharian kat PTAR 1..hmmm..tadi pagi2 ade bacaan yasin n tahlil kat ofis..skang je ade masa skit nak taip2 bagai ni..


ok..selamat berhujung minggu kalians...daaaa XoXO!


Saturday, March 3, 2012

Kami di Terengganu...

Assalamualaikum...

Semalam di Shah Alam

Harini di Terengganu

Esok di Shah Alam..

Hahahahaha...

Balik jenguk mak aku..en.suami xleh nk cuti..so, balik on weekend jela...esok blik shah alam dah..tsk!

Penat?

Even aku xdrive...tetap penat utk perjalanan 8 jam....

Ok..selamat berhujung minggu..

Daaaa

Sent via my mobile

Friday, March 2, 2012

Weehuggers Diaper Cover Model..


Assalamualaikum..

dah petang baru nak wat posting..eheheh

byk kelija nak kene setel..

enjoy the latest pic of Aishah n Rafiq..





''eiii ape kaler2 ni...." :-P


 abah tolong pegang...kan main sonot..slim je aishah ni kan ehehhe 



abam geram sokmo...


happy weekend!!!

daaaaa



Thursday, March 1, 2012

Donut Bebola

Assalamualaikum..

since rafiq suka makan..aku jd rajin masak mcm2 utk dia..mlm semalam aku buatkan donut utk dia. kan main mkn berselera..tapi..ade tapi..ehhehe tapi apa? nnti aku cite..

Sape nak resipi donut? angkat keyboard!!! agagaga




senang je buat ni..campak2 n ganyang cukop2 kasi gebus.

Bahan2:

3 cawan tepung gandum
1/2 peket yis (aku guna mauripan) - 
satu sudu susu pekat
2 sudu mentega
sedikit air
gula icing 

Cara buat:

bancuh mauripan dengan sedikit air suam & ketepikan..then satukan tepung n mentega dalam bekas lain..ramas2 kasi sebati (cam buat kulit karipap kekdahnye). Pastu masukkan air yg bancuh ngan mauripan tadi, susu pekat &  sedikit air kosong..uli sampai cantik doh tu..



rehatkan 10 minit..lepas dah rehat..tumbuk2 skit kasi kuar angin kus2 ehehhe..then bentuk2kan bulat2..bagi yg rajin lehla guna acuan donut tu ye..

disebabkan aku mai malas nak mengacunye..aku buat bulat2 cam bola2 api..hahahah..

then rehatkan 10 minit lagi..kasi dia naik lagi..



n tadaaa naik dalam 1 kali ganda..tipsnya..utk elak depa lekat2 satu sama lain..sapu bekas nak buh yg dah bulat2 tu ngan mentega skit n letak jauh2 skit..dah siap utk digoreng...


ok..dah sedia utk dingap!!!



bentuk cam calamari pon aku ade buat..tapi buat 2 je..haa ni la benda yg aku cakap TAPII kat atas tadi tu..if takde coklat kat bawah ni..rafiq tamo makan pon donut tu..dia pilih2 bahagian yg ade cekelat n takde..hampeh tol...



thanx to nutella..kami suka nutella..makan camtu je pon bes..hehe tapi mahal skit la benda alah ni..



Welcome March...

Assalamualaikum..

Mac kembali lagi..masa berlalu dgn pantas..pejam celik...dh makin tua..anak pn dah dua..alhamdulillah..masih diberi peluang olehNya utk bernafas & melihat anak membesar..

Arini ada meeting utk penyediaan laporan AKNC..dh mula n makin padat jadual kerja by April..igt nk mintak cuti bulan ni..nk blik terengganu...hampir 5 bulan dh xbalik...tsk!

Ok..slamat bekerja semua..bulan baru & mulakan dgn semangat baru..caiyok!

Sent via my mobile