Friday, April 27, 2012

Pinjam Mesin Nebulizer

Assalamualaikum..

rafiq dah batuk lebih dari sebulan....baru2 ni dah ok..tapi atas sebab2 tertentu dia batuk makin teruk sejak last week..(tak perlu la cakap ape sbb tertentu tu..nnti aku naik antu!)

batuknya berkahak..tapi tak pernah dia nak kuarkan sbb asyik telan je..grrrrr..suh muntah tamo..duk telan telan..tu takmo baik2 tu..

pastu semalam dah tak tahan dah..teringat anak yg asyik la mlm2 batuk sampai takleh tido..terjaga kul 4 dia batuk2 n kul 5 baru dia tido balik pas sapu2 vicks kat dada..sian tengok..yela, kita kan yg duk jaga dia ari2 surela sayu je ati ni bila anak jd camtu..

aritu dah amek rawatan kat demc..tapi cam tak jalan je ubat dari sana. so, aku angkut rafiq terus ke klinik paedatrik adek..as usual la..ngan doc amdan kan..

then doc decide kene amek neb secara konsisten ..4 jam sekali..Klinik ni mmg ade kasi pinjam mesin neb..so bayar utk harga Ubat2 je..


nila benda alahnye...mesin nebulizer portable..klinik kasi pinjam..FOC...



picagari n jarum tu tuk amek air ubat dari tube2 kecik tu..dpt 4 tiub utk 4 sesi...
rasa cam doktot la mlm tadi..struggling sorang2 nak kasi rafiq neb..sunggoh seksa..sakit2 badan aku sbb dia meronta2....:-(


tadi pagi, kami ke klinik lagi doc amdan nak observe keadaan rafiq after amek 4 kali neb tu...alhamdulillah doc cakap tak perlu amek neb lagi..tapi continue ngan ubat2 je..fuh2 ade 5 jenis..sib baik rafiq jenis mudah makan ubat..if tak..mmg naya laaaa..

okla..moga minggu depan ade khabar gembira..n rafiq bebas dari batuk berkahak...aminnnn.....


Thursday, April 26, 2012

Belated Besday utk My Blog..4 tahun Sudah berlalu...

Assalamualaikum..

Hari ni baru perasan yang blog aku dah berumur 4 tahun on 22nd of april... wow! Daftar ngan blogger since 2007..tapi 2008 baru start menulis..itu pon secara tak sengaja..hahahah ..

ok2..

hepi belated besday to Pot Pet Mek Rose...

moga blog ni makin ceria dengan pengisian & perkongsian cerita yang lebih baik dari tahun2 yang sudah....

dari zaman bujang, dah kawin...skarang dah beranak 2 & akan ditambah kepada 3 ahahahahah...





pic amek kat gugel.



ok dada....:-)


Wednesday, April 25, 2012

Breastfeeding: Mengatasi masalah Puting Tenggelam

Assalamualaikum..

sejak menjebakkan diri dalam dunia breastfeeding ni..selalu gak dapat email dari kwn2 blogger bertanya segala macam soalan tentang breastfeeding..aku sendiri pon masih dalam proses belajar & alhamdulillah ade ilmu sikit2 tu leh la share kat sini kan..:-)

start menyusu anak pertama dari hari pertamanya lagi...then sambung utk si adik plak..so kira ade la jugak ilmu di dada even tak banyak kan..:-)

ok2..aritu ade kwn blogger kita (tak perlu mention sini) bertanya camna nak atasi masalah puting tenggelam ni sbb dia nak susukan anaknya tapi mengalami jalan buntu since puting salah satu cik B takde/tenggelam..

aku pon riki2 la ngan Peer Counselor yg selalu aku rujuk & kebetulan mmg kenal sebelum kawen lagi sbb dia schoolmate hubby kat SERATAS iaitu kak Fid ..so, baru2 ni ade mini gathering..masa tu la dia wat demo n tunjuk camne nak atasi masalah puting tenggelam ni...

cara yg paling jimat ialah guna picagari yg kita guna utk kasi anak ubat tu..beli yg besor ye..kat pasaran pon ade alat nak atasi masalah ni tapi dalam RM200++ gakla yg penah aku jumpa..so y not guna je benda murah ni kan..:-)




mula2  potong ujung picagari yg tempat kita masukkan ubat kat mulut anak 
kita..



then masukkan alat yg kita guna utk tekan ubat tu cara terbalik....if guna cam cara biasa camno nak sedut nips tu tempat yg tajam2 yg tempat kita potong tadi tu kan..:-)




camni upe dia bola dah masukkan secara terbalik...



then buat camni...oohoho tangan kak fid jd model..wekekek


if korang rajin..buat hari2..mmgla sakit mula2 tu tapi its works..yg pasti kene rajin berusaha, doa & tawakal..tiap ape yg kita usahkan dengan niat yang murni..insyaAllah Allah akan tolong...aku tak pernah alami masalah camni..tapi bila dpt feedback dari kwn2 yg dah cuba..mmg sakitla mula2 then okla after 1 week.

gud luck! moga ape yg aku kongsi ari ni sedikit sebanyak dapat tolong kawn2 kat luar sana yang alami masalah puting tenggelam

jgn lupa.....kene rajin berusaha! pasti Allah tolong...


happy breastfeeding!


Monday, April 23, 2012

7 bulan

Assalamualaikum...

21 April genap umor aishah 7 bulan..
bulan ni tade cucuk utk imunisasi...
tapi demam kuat since nak beralih bulan..
alhamdulillah sehari je demamnya..esoknye sudah kembali seperti biasa..
cuma batuk & bunyi kahak masih ade dalam badan dia..
ubat still kene amek..sbb kahak makin mencair n insyaAllah akan hilang sepenuhnya nnti..

skang dah mula buh dlm walker..sbb bising duk bawah..nak duk walker!
suke menjerit ini budak...menjerit cam kene pukul..padahal dia main sorang2 dia je..so sweet..nyaring menjerit! ehehhe
makan semua benda yg ibu masak..bubur nasi kosong n pelbagai puree buah & sayur yg ibu buat..if kasi nestum dia telan tak byk..if bubur ibu buat..kan main berselera! sgt suka makan ini budak!
menarik dada dengan pantas..tapi belum merangkak..
suka asah gusi..gg nak tumbuh barangkali...


okla ni gambar2 aishah yg sgt2 terbaru..amek semalam..weeeee
kat umah opah teluk intan...


enjoy!


hoyehhh aishah leh beridiri..tapi dalam tu jela..heheheheh


ati2 ngan rambut sayerrrrrrr...tajam ni!!


tenyum galok...


OooOooooOoooo..tarzan daaa



menung tengok abang kacau!

Friday, April 20, 2012

Malang Tidak Berbau..

Assalamualaikum..
Jam dh hampir 2 pg..tp aku msih xleh nk lelap sbb aishah demam kuat siang td..cecah 40 degrees! Tp alhamdulillah..seharian jg dia..mlm ni dia.tido lena sbb dh normal suhu bdnnya...hrp2 esok ibu leh pg keje dengan tenang...moga Allah sentiasa permudahkn urusan harianku...
Dsbbkn xleh nk tido..aku lyn fb jap..then kwn2 duk share gmbr kt atas ni...
Ya Allah...ngeri kan? Sungguh mlg nasib bb ni..tak dpt nk byg if terjadi kt anak2 kita...nauzubillah!!
Moga anak2 kita sentiasa di bawah lindungan Allah..& kita as parents mmg kna sentiasa alert! Aku pon kdg2 x terlepas dr kecuaian...anak.jatuh katil, jari terkepit n mcm2 lg....kita pn if blh xnk bnda2 cmni terjd kan...tp mmg xleh nk lari!
Mcm si rafiq..ari2 berjaga nk tgk tv..aku plak tido kt bilik. Yela, kita pnat..esok dh nk kerja..xkn kita nk tercongok kt depan tgk tv sama2 kan...if larang mengamuk la dia..takat ni xde lg perkara2 xelok berlaku..if blh xnk langsung..tp yela kan..tu semua urusan tuhan..kita hnya perlu berjg2...
Semoga anak2 kita sentiasa dirahmati Allah swt...amin yarabal alamin.....
Ok dh abis taip ni bru rsa ngntuk..mata n jari penat melayan hp ni agknye...huhu..
Nite....end#

Wednesday, April 18, 2012

WW : Abam geletek..Adik Gelak..





^_____^

moga korang akan rapat camni sampai bila2..amin...

Hug & kiss from ibu n abah..:-)

Monday, April 16, 2012

Big Plate Restaurant at Subang Permai


Assalamualaikum..

sabtu lepas g servis kete. otw balik perot lapar sgt2..ingat tamo mkn nasi n teringin benor nak makan roti Boom..then bila lalu kat kg. melayu subang..hubby cakap cam teringin makan kat Big Plate..aku pon ape lagi..terus teringat mushroom soup dia yg lazat itu..ngeee.. cuisine kat sini semua western ye..kami mintak nasi mmg takdok..huhu sian rafiq tekak melayu tu kan..nasi je keje dia..



mushroom soup dalam roti yg besorrrr..sedap weh..if korang p Big Plate ni harus cube yg ni..RM7.50 rasanye seketul



abah punyer..ade grilled lamb, chicken n vegi..RM22++ kot..ntah lupe tapi portion dia sgt besar if mkn 2 org pon bley ni..


mine..chicken chop..RM22++


Rafiq's...
dia tulih kat menu small sbb for kids kan....sekali bila dapat..amek ko 2 slice ikan yg besorr gedabak! 
rege brapa ntah RM18++ kot..ntah lupe..huhuhu
rafiq makan fries n jagung yg ade dalam menuh abah ngan timun..:-)


1st time pegi Big Plate masa rafiq tecik lagi..skang plak pegi masa aishah plak tecik..heheh tatau la bile akan sampai sinun lagi..

for me..its recommended place to try western cuisine..semua sedap2 n tidak menguciwakan.....:-)








Thursday, April 12, 2012

Berdua Bersama

Assalamualaikum..

cam dah berabuk blog aku ni kan. haha. jarang update. takpelah sekali sekala update ok la jugak dari tak update langsong..:-P

nak tempek gambar mat rafiq n mek aishah..weeee...skarang mood malas nak menaip. hehe. kang mai balik mood menaip berkajang2 aku taip sini. :-P lagik.

rindu tak ngan budak2 ni??? if rindu angkat mouse! ehehe








ati2 k ngan rambut aishah...rambut trojen..ati2 kang kene fire ngan dia! wakakakakakka







perkembangan abang:

  • berat dah 14kg..hantap..fuh2 cam batu!
  • makin petah bercakap tapi still pelat..kdg2 penat nak melayan
  • masih menjadi abam yg baik utk adik..harap2 baik sokmo sampai bila2..amin..
  • sgt2 manja ngan abahnye..
  • sgt2 jeles adik duk ateh riba abah..sure dia suh buh adik kat bawah..katenyer.."ni..afiq nye.." ohohoho riba abah dia yg punyer....
  • rajin tolong ibu buat kerja..alhamdulillah..
  • anak & abam yg sgt penyayang
  • tapi if mood dia ke laut..satu hapa pon tak bolehhh...! ggrrrr
  • 15 hb ni..si abang 2 tahun 9 bulan..yey!

perkembangan adik:

  • last check-up 6.5kg
  • dah makan mcm2..bubur nasi campor bilis, ayam, carrot, labu, puree buah2..hoho sgt suka makan..mcm si abang!
  • minum susu ibu yg fresh sahaja..yg beku dia tak suka..tsk
  • sgt2 manja..pantang nampak ibu..mintak di dokong
  • makin bijak..i like!
  • tak reti duk diam..kang kejap2 merayap ke bawah meja, kejap2 merayap tepi sofa n kat bawah almari tv..soka2 diala nak parking mana kan....
  • alergi susu lembu mcm abg dia jugak...*sigh
  • 21 hb ni...si adik 7 bulan..yey!



Friday, April 6, 2012

Hadiah utk Ibu

Assalamualaikum & ceria2 selalu di Jumaat yg penuh barakah ini..

arini nak tayang adiah besday. wakakakaka..cam kekanak rebina laks..takpolah janji aku bahagia..weeeeee

adiah tahun ni lain dari yg lain sbb 2 in 1..utk ibu & anak but more to anak la sebenornye..ehehe

apekah ia?

he he he he..

dapat parcel..ati berbunga2..beli online dapat murah skit sbb skang dah ramai org jual murah sbb depa terus direct dengan pengeluar negara asal benda alah ni...murah2 pon RM560 hengget jugak melayang




v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



ni diaaaa

seketul pam tetek..wakakakakkakaka *sunggoh jujur ayat aku taip*






Avent - Single electric Pump!!!!!

time kasih abang...sbb sentiasa menyokong ibu dalam menjayakan misi menyusukan anak2...


skang aku ade 3 pam..wau tamak tak?? tamak sgt okeh. 

  • 1 pam avent manual guna since 2009 utk si rafiq & diturunkan utk si adik plak..
  • 1 pam Ameda electric double pump - beli 2010 tapi cam tak serasi dah ngan aku..maybe kene servis lagi tu...padahal org lain guna ok je..aku je semedang ade masalah..tak kene cara guna kot...wakakakak
  • 1 pam di atas..


somi aku tanye.."nak bukak muzium pam tetet ye?"


larikkkkkkkkkkkkkkkkkk




Thursday, April 5, 2012

Celebrate besday Ibu...:-)

Assalamualaikum..

1st of all..thanx kepada semua yang wish my besday ..kat SMS, FB, Blog & yg wish kat ofis..i love u all..:-)

besday ibu..abah belanja mkn sedap2..ha ha. patutla makin mengembang je si ibu sbb si abahnye suka belanja makan..

alhamdulillah..ade rezeki lebih skit2 tu leh la kan nak makan2 sedap. bukan selalu  sbb since dah ade 2 anak ni..mcm2 benda nak kene spend utk anak2..:-)

as usual..ade je kejutan dari abah..cuma tahun ni takdela tibe2 tercegat depan ofis ibu kasi seperise kek! tahun ni ajak ibu mkn tempat spesel skit..

jom layan gambau...





ahli makan sedang mengerjakan makanan...


air sedap...manggo+strawberry+banana..harga pon sodap! gullpppp


tekak melayu..tak sah if tak mkn nasik..heheh


nila benda yg aku suka serbu n kutip sebanyak yg mungkin sumbat ke tekak aku tiap kali mkn kat hotel..uihh heaven dpt mkn benda2 ni..nak2 lagi ade chocolate fountain..bertambah heaven la kan..:-)


 a slice of New York Cheese Cake...sedap hingga menjilat sudu..if boleh nak telan sekali sudu tu..agagaga

nila besday cake ibu..okla dari takde kan..eheheh




 see..ade chocolate fountain..syik muka aku jela kan kat situ hahahah..ade marshmallow plak tuu...



thanx to my beloved hubby yg sentiasa buat ibu gembira..love u abang..:-)


ape adiah besday?? hohoho...nnti aku update...weeeee :-) *Wink




Tuesday, April 3, 2012

Alhamdulillah.....





I'm getting' older...

alhamdulillah..Syukur ya Allah...
moga dpt melihat anak2 membesar di depan mata sebelum mata tertutup rapat......

Monday, April 2, 2012

Welcome April

Assalamualaikum..


Welcome april....

ape yg ade dalam bulan ni? jom scroll....

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Penat tak scroll???

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

ok tu je aku nak cakap..Welkam april n penat tak scroll?

agaagagagga jgn mare..mood ting tong..

daaa