Friday, November 21, 2014

Migrain : Ketahui Punca & Cara untuk mengelakkannya


Migrain...ouch! pening rasa nak hantuk2 kepala ke dinding kan? kepala bagai nak pecah. Semua kerja terbengkalai gara-gara migrain datang menyerang tiba-tiba. Siapa peneman kala pening?? Sudah tentu Panadol. Pil ajaib!!

Dulu, masa zaman belajar, saya sering diserang migrain kerana selalu berjaga malam untuk exam ditemani se'mug' nescafe panas. Jika tak minum nescafe, manekan pulak boleh berjaga. So, selalu bergantung kepada kafein untuk stay up.

Ya, memang betul, dulu saya tak tahu jaga kesihatan. Dari segi kesan-kesan negatif Panadol & Kafein lagila saya tak tahu. Yang pasti, setiap kali demam/pening, panadol la kawan baik. **Sigh. 

TETAPI, sejak kenal Shaklee, saya lebih prihatin kepada jenis ubatan yang saya ambil & cuba elak ubatan yang mengandungi dadah dengan mencegah sebelum parah!


Ok, Jom tengok apa punca MIGRAIN?
  • Tekanan
  • Tidur tak cukup/selalu berjaga hingga lewat malam
  • Perubahan suhu persekitaran
  • Kekurangan zat & nutrisi
  • Faktor keturunan
  • Kesan pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan
  • PMS - senggugut
  • Mengambil minuman berkafein dengan kerap
  • Kerap mengambil makanan yang mengandungi MSG/Perasa
  • Pemakanan yang tidak seimbang & sihat

Biasanya, jika kita sudah disahkan mendapat Migrain, doktor akan precribe ubat-ubat tahan sakit seperti panadol, Ponstan & pelbagai jenis lagi yang pasti buat saya gerun. Ubatan yang mengandungi dadah akan memberi kesan yang sangat buruk dikemudian hari sekiranya diambil secara beterusan tanpa kawalan.


Kita, as orang Islam perlu mengamalkan ayat-ayat dari Al-Quran untuk mengurangkan rasa sakit bila ditimpa musibah/penyakit.

di bawah adalah salah satu contoh ayat yang boleh diamalkan.


ATAU



Selain berdoa & mengamalkan bacaan-bacaan dari ayat al-Quran di atas, apa kata kita cuba juga berusaha dengan Shaklee. Pengambilan vitamin mampu untuk mengelakkan diri kita dari diserang migrain kerana saya sendiri sudah merasakannya. Sudah jarang saya pening kerana konsisten mengambil vitamin2 di bawah. Lagipun, harga vitamin shaklee mampu milik & berbaloi-baloi.




TESTIMONI


kesan yang mengkagumkan bukan? hebat....



Jika anda ingin ikhtiar dengan shaklee, hubungi saya dengan segera bagi mengelakkan badan kita ni ditimbuni ubatan tahan sakit yang sudah pasti ada dadah!

Roslina Muhamad
012-3272747
id: 592109



Monday, November 10, 2014

UPDATE ttg anak2..(November 2014)


Assalamualaikum..

Dah lama tak update pasal anak2. Merekalah yang mewarnai & menceriakan blog ni satu masa dulu. Nak2 si rafiq...seawal 2 bulan dalam kandungan lagi rafiq dah menghiasi setiap sudut blog mek rose ni...alhamdulillah diari digital ni sungguh berguna. hampir semua kenangan rafiq membesar ada dalam blog ni. rasa mcm semua saya kongsikan hehe.




Now, Amzar Rafiq dah 5 tahun....cepatnya masa berlalu. huhu. Rafiq pon dah nak dekat sama besar dengan ibu...boolat mcm bola. makan banyak baq hang!
Alhamdulillah rafiq is a fast learner. Teacher rafiq cakap...Rafiq cepat dapat apa yang diajar. Dah boleh membaca walau tak laju. La ni dah Iqra' 4..gigih ajar rafiq sebab sy nak saham akhirat...ajar anak2 mengaji sendiri. Itula cita-cita saya selama ini..nak anak2 kenal huruf2 hijiyah tanpa hantar dia mengaji kat mana2 tempat. Result assessment rafiq pon bagus. ada 5 paper. 4 paper 100% & 1 paper (bahasa melayu) dapat 95% uuhuhuhuhu.....



ini Aishah Raihanah..Aishah pon kisahnya dikongsi seawal mengandungkan dia. tapi disebabkan ibu dia ni ada penyakit M sejak bergelar suri rumah since 2012, tak banyak lah kisah yang dikongsikan. apa2 pon semuanya ade memori tersendiri untuk anak2 di blog mek rose ni...:-)

now aishah dah 3 tahun. Alhamdulillah membesar bagai juara. Aishah bertuah sbb sekejap je membesar kat rumah pengasuh.. Aishah anak yang manja, selalu inginkan perhatian, kuat jeles ngan adik tapi takbuat kasar kat adik, banyak mengalah & berdikari. Saya tak sedar sebenarnya proses pembesaran dia berlaku terlalu pantas sebab kehadiran Rizqi. Dua2 sy perlu bagi perhatian so rasa cm tak cukup 24 jam dalam sehari. serius!!


ini pulak Aqsa Rizqi. Disember 2014 genap 2 tahun. Kisahnya hanya semasa announce kehamilan & kelahiran. Takde cerita ttg pembesaran dia dalam blog ni. Lagipun ibu dah mcm takdak masa sgt nak ngadap Lappy since melayan 3 anak yg dekat2 ni sungguh menguji kesabaran. Kalu tak sabar, mmg jadi tarzan!! ahahahah

Aqsa Rizqi diberi nama sempena nama Masjid Al-Aqsa & Rizqi sempena rezeki yang tak dirancang. Hadirnya dalam rahim ibu ketika kakak aishah baru sahaja masuk 7 bulan. berita yang buat sy pitam & tak lalu makan seminggu ...hahahahaha...apa2pon...semuanya adalah rancangan Allah sebaik2 perancang....Alhamdulillah...:-)

Rizqi ni budak yang sangat2 berani. Kalau kat playground, diala paling terer cuba macam2 permainan..berbeza dengan rafiq yang hanya berani gelongsor dari slide masa umor 3 tahun. Rizqi 1 tahun dah brani gelonggsor. bahaya jugak berani2 sgt ni..tapi nak buat lagu mana...dah mmg itu pesen dia. 

Alhamdulillah rizqi masih fully breastfeed. Saya bekerja dari rumah kan..so, dia banyak direct feed berbanding rafiq dulu guna EBM disiang hari & direct feed masa kat umah. Untung rizqi kan...24/7 melekap kat ibu...huhu


ok..itu jela cerita terkini anak2...terima kasih kepada kwn2 blogger yang masih sudi singgah & baca blog sy ni...tq sgt2 :-)


Sunday, November 9, 2014

YEC


Assalamualaikum & Salam sejahtera

YEC? ape tu?? YEC ialah satu kelab yang ditubuhkan untuk usahawan muda Shaklee yang berumur 40 tahun ke bawah dan bernaung di bawah Shaklee Dynamic Family Global (SDFG). Ditubuhkan since Julai 2013.

Kelab ini juga sudah mengembangkan sayapnya ke Taiwan & Indonesia. Seronok bila dapat berkenalan dengan YEC Taiwan & Indonesia juga. Semuanya para usahawan Shaklee yang masih muda & bercita-cita tinggi penuh dengan aura positif!

Setiap bulan, akan ada dua perjumpaan (YEC Fellowship Night) di Wisma Dinamik di USJ 9, Subang, Selangor. 

Sangat seronok sebab dapat jumpa ramai usahawan muda yang inginkan kehidupan yang sihat & kaya. Selain itu, dapat meningkatkan keyakinan diri, dapat memotivasikan diri untuk menjadi usahawan muda yang amanah, berdisiplin & berdedikasi. Sepanjang 34 tahun dalam hidup saya, tidak pernah saya rasa seseronok ini. Kalau dulu saya rasa tidak seronok untuk hadir ke acara-acara sebegini semasa bekerja suatu ketika dahulu kerana saya DIARAH oleh orang atasan untuk hadir. TETAPI, kini tidak lagi kerana apa yang saya buat adalah kerana MINAT untuk berjaya dengan Shaklee & datang dari dalam diri saya sendiri.



Setiap perjumpaan, akan ada kisah cinta (Love Story) dengan Shaklee. Bagaimana kami mula jatuh cinta dengan shaklee & perjalanan berkongsi suka duka bersama Shaklee. Sangat2 inspired. 



Selepas sesi Kisah Cinta, Our Beloved Presidential Master Dr. K. Sow akan mengambil alih kelas. Part ni memang yang di tunggu2. Siapa yang tak nak dengar ceramah/bebelan dari Presidential Master Shaklee Pertama di Asia ni?? Memang akan buat kita rasa lebih yakin & motivated!! 
PM Dr. K. Sow akan mengulas beberapa perkara yang penting untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. 



Di atas adalah Puan Sue yang saya panggil kak sue, bercerita kisah cintanya dengan shaklee. Kisah Cinta Kak Sue bersama Shaklee ialah bermula dengan masalah JERAWAT. Kini muka kak su bukan sahaja licin, cantik bahkan rasa lebih sihat dan bertenaga. 7 tahun bekerja di syarikat Touch & Go yang pasti kita pengguna lebuhraya pasti tahu apa itu T&G kan? Berjawatan besar dalam syarikat itu tetapi kini sudah meletakkan jawatan & terus membina empayar bersama SHAKLEE!





Disember ini kami akan ada Exam. A simple exam tapi cukup buat saya rasa gugup sebab berdasarkan result exam ini akan dapat di evaluate oleh PM Dr. K.Sow kami ni, para usahawan berada pada tahap mana kefahaman kami tentang apa yang kami usahakan. 


Berminat untuk menjadi sebahagian daripada YEC?

Hubungi saya segera kerana banyak manfaat yang boleh dikongsi bersama.

Roslina Muhamad
012-3272747
roslina.muhamad@gmail.com


Wednesday, November 5, 2014

Bagaimana Nak Jadi Ahli SHAKLEE?


Biasanya, orang2 yang dah biasa guna & dah jatuh cinta dengan vitamin shaklee sure akan menjadi ahli. Kenapa? Sebabnya, akan dapat harga ahli yang jauh lebih murah. Untung runcit 25-30% tau. Untung ke Untung?

ok jom kita tengok cara yang paling mudah untuk jadi ahli

  • Bayar RM65 untuk yuran keahlian seumur hidup. Kos pos kit ahli ialah RM10 (semenanjung Malaysia) & RM20 (sabah & sarawak). Apa yang bes, jika anda sudah berkahwin & si isteri mendaftar menjadi ahli, si suami automatik akan menjadi ahli. 2 dalam 1. Untung bukan? Dan begitulah sebaliknya jika suami yang mendaftar sebagai ahli, si isteri automatik menjadi ahli.


TAPI, ada caranya untuk menjadi ahli dengan PERCUMA. Caranya ialah:

  • Membeli produk minimum 200 UV (Point) bersamaan lebih kurang dalam RM680. Saya galakkan untuk menjadi ahli dengan cara ini kerana anda akan mendapat produk bernilai RM680 & dapat cash rebate lebih kurang RM34 (bonus 5% yang diberi berdasarkan nilai pembelian yang telah dibuat). Then dapat pula keahlian percuma yang bernilai RM65. Jadi, pada dasarnya anda hanya perlu bayar RM581 sahaja! 


Gambar di atas adalah Kit Ahli yang akan diberi bila anda menjadi ahli Shaklee. Dah jadi ahli, tak semestinya nak guna produk sahaja semata-mata. Anda secara automatiknya menjadi Pengedar Sah Shaklee & akan diberi no. ID bagi digunakan bila berurusan berkaitan dengan Shaklee.


JOM mendaftar keahlian bersama saya. Ada banyak kumpulan sokongan yang sama-sama menggembeling tenaga bagi memastikan semua SID mendapat info yang tepat tentang SHAKLEE. Saya sudah menjadi ahli sejak 2008 & bergerak bersama-sama Dynamic Family Global (SDFG) yang sudah lebih 25 tahun bertapak di Malaysia. 

Maklumat yang perlu diberikan kepada saya adalah:
  1. Nama Penuh
  2. Nama penuh pasangan
  3. IC
  4. IC pasangan
  5. Alamat Lengkap
  6. Email
  7. No. Akaun (untuk pembayaran bonus)

Anda Ingin menjana pendapatan bersama SHAKLEE?

Terus PM saya!
Email: roslina.muhamad@gmail.com
Whatsapp/SMS: 012-3272747





Monday, November 3, 2014

Sedikit Kisah tentang My Lifestyle with SHAKLEE!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dulu masa mula2 jadi WAHM, saya tak pernah terfikir pon nak berbisnes. Apa ade dalam kepala, just nak jaga anak2, nak anak2 membesar depan mata. Kalau boleh, nak setelkan semua urusan rumahtangga sendiri. Makan, pakai, keperluan harian anak2, playtime depa bila2 je boleh buat. Takde yang terbatas dek kerana TUGASAN HAKIKI di pejabat.

Walaupun saya dah lama bersama shaklee, tapi dulu saya hanya PENGGUNA TEGAR sahaja..2008-2013..cukup lama bukan? Akhir 2013 saya baru terbuka hati untuk serius membina legasi perniagaan saya sendiri, WITH SHAKLEE selepas sy teliti & kaji..SHAKLEE is the best base untuk saya capai semua impian saya. Yang penting, perlu ade sifat jati diri yang KUAT. Buat dengan konsisten. Momentum kena jaga. Lately saya buat main2 je...n NOW on saya akan kuatkan semangat untuk capai IMPIAN saya. Apa impian saya?? Akan saya share di lain posting....

ok2, posting kali ni nak bercerita tentang masa yang saya ada untuk anak2...tak terbatas sebenarnya sebab mereka 24/7 melekat dengan saya. Cuma sekali sebulan, saya akan cuba attend Leadership Seminar yang di anjurkan oleh kumpulan yang saya join iaitu Shaklee Dynamic Family Global (SDFG) yang dah bertapak lebih 25 tahun di MALAYSIA. So, masa ini la anak-anak dijaga oleh abahnya. 

Actually, setiap minggu ada kelas di Taipan, USJ...tapi suami kan kerja juga. So on weekdays mmg tak dapat nak join kelas. Sebab tu saya join kelas yang diadakan 1 kali sebulan yg mmg jatuh pada hari ahad setiap hujung bulan. Seminar yg sgt2 bes untuk diterokai.



Ini adalah aktiviti yang selalu saya lakukan bersama anak-anak...menghantar barang2 yang dipesan pelanggan/anak2 shaklee saya..lepas hantar rafiq ke sekolah, Aishah & Rizqi dapatla ronda2 ngan ibu naik kereta...Sambil cuci2 mata...hehhe

Ada sapa2 nak lifestyle macam saya tak? Surirumah yang berbendapatan 4 angka ke atas. PM saya untuk keterangan Lanjut. Jangan malu2 sebab saya tak makan orang...ha ha...

Rose, 
012-3272747

Sunday, November 2, 2014

Apa kebaikan Omega Guard SHAKLEE?


  • Di ekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun

  • BUKAN dari hati minyak ikan
  • 3 kali ganda lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan
  • Mengandungi 7 jenis Asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA
  • Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA & HDA


>>> MANFAAT 

1) Asid Lemak 

Omega-3 adalah asid lemak yang penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan kita. So, kita perlu mengambilnya dari makanan. Omega-3 dari asas tumbuhan tak boleh   ditukarkan kepada EPA & DHA secara berkesan oleh badan. Omega-3 juga mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin & kemerah merahan

2) Mencegah penyakit saluran darah & strok 

DHA & EPA boleh menentang trombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah & melancarkan peredaran darah. Oleh itu, ia efektif untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala. Dapat merendahkan kolestrol, menghindar pembekuan darah di dalam badan, membantu mengekalkan tahap kesihatan & kolestrol LDL, mengawal masalah obesiti, membantu kurangkan risiko penyakit jantung.

3) Membantu tumbesaran & perkembangan otak & membantu perkembangan memori

DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf & retina. Jadi, untuk ibu hamil ianya amat penting terutamanya pada 3 bulan terakhir kehamilan. DHA meningkatkan keupayaan ingatan & pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer (nyanyuk), memelihara penglihatan dan pendengaran. Mencegah migrain. Satu hidangan Omega Guard membekalkan 905mg asid-asid lemak omega-3 EPA dan HDA

4) Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru

Mengawal sistem imun seperti membaiki kulit, psoriasis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus) dan penyakit buah pinggang

5) Menentang kanser

Omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat & kolon. Ia juga merangsang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif

6) Memelihara fungsi-fungsi sendi 

Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh itu, ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi & gout dengan efektif.

7) Mencegah insomnia & membantu kurangkan tekanan

Kajian membuktikan bahawa EPA & DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety), neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hyperaktif dan penyakit schizophrenia.



ATAU 

anda boleh beli terus secara online. Klik GAMBAR di bawah untuk membeli. Selepas belian, anda boleh inform saya & akan dapat konsultasi percuma! Happy Shopping :-)




Saturday, November 1, 2014

Tanda-tanda Awal GOUT



Saya ingin kongsikan pengalaman Suami saya sendiri, Pesakit Gout yang makin pulih. Ikhtiar bersama SHAKLEE


Apa itu GOUT?

Gout adalah penyakit yang disebabkan oleh Asid Urik yang berlebihan dalam darah kita. Hablur/kristal Asid Urik yang berkumpul/termendap di sendi atau dalam sendi boleh sebabkan sakit sendi yang berlarutan.




Pesakit-pesakit yang menghidap gout mengalami peningkatan aras asid urik atau masalah penyingkiran asid urik, atau gabungan kedua-duanya sekali.

Ketidakseimbangan pada asid urik juga boleh disebabkan oleh faktor keturunan, makan makanan kaya dengan purin,obesiti,pengambilan alkohol berlebihan,masalah pada buah pinggang serta penggunaan ubat ubatan seperti diuretik dan aspirin.


INFO Ini adalah berdasarkan pengalaman suami saya sendiri.

Simptom GOUT 

Tanda-tanda awal 


  1. Kadangkala sendi secara tiba-tiba terasa seperti terseliuh terutamanya bila cuaca sejuk/duduk dalam penghawa dingin dalam tempoh yang lama
  2. Terasa sakit pada sendi bila diberi tekanan (memijak, menekan & memicit) sesuatu. 
  3. Terasa sakit tapak kaki waktu bangun tidur di pagi hari.
  4. Doktor pada kelazimannya akan mendiagnos sakit urat/saraf & memberi Pain Killer/ubat tahan sakit & krim sapu untuk melegakan tempat yang sakit.
  5. Kemungkinan besar bacaan Asid Urik dalam badan adalah sekitar 400-450 µmol/L 

Tanda-tanda akhir 

  1. Terasa sakit di sendi terutamanya pada sendi ibu jari kaki,lutut dan pergelangan kaki. Sendi itu akan sakit apabila disentuh dan mungkin diikuti demam menggigil akibat daripada kesakitan yang teruk.
  2. Sendi membengkak,kaku serta menjadi panas dan merah secara serta merta bila disentuh dan menyebabkan pesakit menjadi demam
  3. Benjolan akan timbul dekat sendi serta cuping telinga yang disebabkan oleh timbunan asid urid yang mungkin kelihatan seperti kapur
  4. Sakit akan bertambah jika sendi diurut atau disapu minyak panas atau ditekap dengan ais. Ini kerana hablur kristal akan bertindak balas dengan perubahan suhu.

SEKIRANYA ANDA MENGALAMI SIMPTOM-SIMPTOM DI ATAS, SILA MENJALANI PEMERIKSAAN DARAH & DAPATKAN BACAAN ASID URIK BAGI MENGENALPASTI SAMAADA ANDA PESAKIT GOUT ATAU TIDAK.


TESTIMONI GOUT

Selepas disahkan GOUT, suami saya enggan cuba usaha dengan Shaklee. Bahkan terus mengambil ubat gout, ubat tahan sakit yang diberikan oleh doktor. Selepas disarankan oleh beberapa rakan pengedar shaklee yang sudah bebas dari gout & melihat sendiri testimoni2 yang dahulunya kaki membengkak tidak boleh pakai kasut, tapi kini dah boleh pakai kasut seperti biasa, barulah suami saya bersetuju untuk mencuba shaklee. Mungkin baru terfikir sampai bila nak bergantung pada ubat-ubatan yang sudah semestinya mengandungi steroid.

Selepas 3 bulan suami saya mengamalkan suplemen Shaklee, Alhamdulillah perubahan ketara dapat dilihat. Jika dulu tidak boleh makan seafood terutamanya udang, sekarang boleh makan tapi dalam kuantiti yang sedikit. Dahulu, tak boleh tersalah makan langsung seperti seafood, daging kambing & lembu, ikan bilis, sardin & macam-macam lagi yang perlu dielakkan. Sejam selepas makan pasti akan terus rasa sakit di tapak kaki & kerap mengambil cuti sakit serta tidak boleh solat seperti biasa. Pergerakan terbatas.

Suami saya masih dalam fasa awal untuk menyingkirkan asid urik yang agak tinggi dalam badannya. Detok toksin dari dalam badan amat penting. Jom lihat apa yang dia amalkan...:-)
  1. Vivix 
  2. Alfalfa Complex
  3. B-Complex
  4. Sustained Release Vita-C 
  5. Garlic
jika dilihat dari senarai di atas, ada 3 item khas untuk menurukan serum asid urik yang terkumpul dalam badan & seperti biasa, Vivix sentiasa menjadi pilihan utama kerana mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular.


Setelah diamalkan selama 3 bulan secara konsisten, alhamdulillah nampak perubahan yang ketara. Sebenarnya saya kalau boleh nak elakkan suami saya dari mengambil pil tahan sakit & ubat-ubatan lain yang mengandungi dadah. Alhamdulillah dengan ikhtiar bersama SHAKLEE, sudah nampak banyak perubahan.


Di bawah adalah Keputusan dari Ujian Darah & Urin suami saya masa dia mula-mula disyaki ada Gout. InshaAllah akan membuat ujian darah sekali lagi untuk melihat berapa bacaan terkini. Akan diupdate satu masa nanti. Bacaan pada tarikh ujian adalah 508µmol/L 






CADANGAN PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE




PRODUK
KUANTITI
KALI
CATATAN

Vivix
2
2
Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
Alfalfa
2
2
Menurunkan asid serum
B-Complex
4
2
Asid Folik penting dalam metabolisma neucleoprotein
Vita-C
1
2
Menurunkan serum asid urik
Garlic
2
2
Kurangkan sakit & bengkak


**Boleh tambah herblax, Ostematrix, Vita-E & Omega Guard




Kita hanya berusaha & tuhan yang tentukan. Yang pasti, janji Allah itu pasti untuk orang-orang yang berusaha untuk meningkatkan kesihatan tubuh badan agar sakit tidak berlarutan & mengganggu ibadah serta urusan kita sehari-hari

Jika anda inginkan khidmat nasihat & cadangan, boleh hubungi saya.