Wednesday, July 8, 2009

Hey..I’m 37 Weeks Preggy! **WINK**

Wah..tak sangka la..dah 37 minggu..uhuhuh..takut berdebar dup dap dup dap..takutnya..mcm2 duk main dalam kepala ni..aduyai..Aku nak sangat bersalin normal..Ya Allah..Permudahkan segalanya…Aminn…

On 6/7/09 ari tu is my Antenatal Chek Up kat PPUM..ni progressnya..

Aku:

Berat dah cecah 82.7..OMG..Dats mean I’m gaining 24 Kg by now…

(Bila la baby ibu nak kuar ye? Tak larat nak jd penternak Berjaya dah…berat badan ni naik makin menjadi2....agagaga…(Pok Pale sendiri sbb tak nyedor..makan bnyk sgt!)

Rasa tak larat nak bawak diri pon ade…mcm2 benda langgar..kdg2 pijak kaki, jari my hubby during tgk tv…langgar meja, kerusi kat ofis sbb tak Nampak n tak sedar badan melayang je ketepi..Ahahhaha…Lawak &Satu kenangan yg takkan dilupakan…

Baby:

I'm really miss nak tgk my baby..bukan apa..last scan tgk dia masa minggu ke 27..then lepas tu scan for tgk Uri je..naik ke tak..(Scan masukkan alat kat bawah tu)

Alih2 6hb ari tu depa kate nak cek macam biasa dulu sama ada leh nampk tak uri dengan cara scan biasa..tanpa masukkan alat scan kat tuuuttt..:D

Depa cakap..Baby ok..dah 3.1KG..Air ketuban cukup..n surprisingly..Uri dah naik..Alhamdulillah….:-)

Berkat doa siang malam..n doa2 korang semua..

Depa cakap..bagusla..leh bersalin normal…meleret2 senyum…Sampai ade 2 org juruscan yg tgk sbb nak pastikan betul ke tak uri dah naik…then depa confirmkan..mmg uri dah naik jauh dari Laluan keluar baby…

Syukur Alhamduillah…mintak2la doa aku nak bersalin normal termakbul…Amin…

Semoga aku n baby selamat semuanya..


Kite ade satu pertanyaan la..if ade sape2 baca ni..leh la bagi nasihat &pandangan ikut pengalaman masing2...

Camne rasa contraction yang sebenor-benornya?

ade org cakap..rasa cam period pain..tapi lagi sakit..tol ke? Please..betul2 perlu maklumat ni sbb kdg2 ade gak rasa cam period pain..tapi beberapa saat je..then ilang...tapi tak kerap...

6 comments:

yan said...

ros, k.yan ni..member dood..
menarik tgk blog ros..selalu gak kyan baca..

anyway, best of lucks k utk sambut baby..

kyan lg 8 ari due.. huhu, eventhough yg 2nd, still dup dap dup dap gak...

sakit bersalin xleh nak compare dgn period pain laaa (sbb kyan dulu period pain terukkk).. yg pastinya, bersalin mmg sakit..tu pun kalau bersalin normal la..jgn plak compare dgn org yg guna epidural(bius) ataupun c-zer.. lain org lain la rasa sakitnya.. even lain kali bersalin pun xkan sama sakit bersalin kali ni...

hehe.. that's y la kita ni pun dok berdebor niiii..

apa2 pun bnyk2 la amalkan surah maryam, ayat kursi, doa nabi yunus n apa2 je doa yg org suggest nak membantu masa labour pain.. lagi satu, masa sakit make sure hubby dekat sebelah n dia bantu dgn baca ayat2 Quran jugak.. kita pun masa sakit xyah la pk ngarut2, baca la ayat2 quran/doa2 yg kita tau tu sekerap yg mungkin.. masa tu hanya Allah saja yg blh tlg..

xyah la nak risau sgt sakit masa bersalin tu..ingat je yg perjuangan kita utk lahirkan zuriat tu besar pahalanya.. sakit seteruk mana pun, once dah kuar baby, semua sakit ilang...insyaAllah..

ok la..pjg plak ngarut ni.. kalau nak sembg dgn kyan lebih lg, add la ym.. mintak id dr dood ye...
semoga kita sama2 berjaya n selamat both mommy n baby.. ;)

rose said...

Hai kak yan..thand for drop by..

tak sangka lak kak yan lagi 8 ari duenya..ooo..dats mean masa ari kawen kita kat perak tu..kak yan dah berisi la ye..eheheeh...

thanx for ur advices...kita ade gak amalkan surah maryam, yasin..kita nak gak dood ade time kita nak besalin..tapi PPUM husband taklehmasuk..uhuuhu...

takpe panjang2 pon komennya..kite suka..ehhehe..

akak pon gud luck ye..semoga dipermudahkan Nya..Amin...

Dee said...

akak dua2 caesar rose..x penah langsung tau apa itu rasa contraction..tp ada org kan..dia rasa cam nk buang air besar..hati2 tau..nti terberanak lak dlm toilet..nti tgk kat blog akak..ada youtube video..very touching..tgk proses terciptanya manusia..tgk tau..sebelum rose bersalin..akak gerenti rose nangis..hahaha..

eedany said...

eedany doakan semoga dipermudahkan segalanya.

tak sabar nak tengok baby rose. mesti cute macam rose juga.

:)

rose said...

KAK DEE:
my sis pon cakap camtu..rasa nak buang air besar..sabar jela..org cakap lain org..lain rasanya nak beranak ni..huhuh..
mintak2la semua dipermudahkanNya..

akak..org takleh tgk YouTube tu..UiTM Block semua benda yg libatkan video streaming...

melepas la..

EEDANY:
thanx dang..
doakan kami ya...

abah dia pn camtu..syik cakap biar cute cam ibunya..agagaga...:-)

perasan diri ni cute..ahahahha...

Farhah said...

salam perkenalan future mama yer... semoga awak dipermudahkan urusan semasa proses bersalin.

suka baca bout your pregnancy .. take care...