Thursday, December 20, 2012

Day 7: Muhammad Aqsa Rizqi diberi nama

Assalamualaikum..

Alhamdulillah harini genap 7 hari dan diberi nama Muhammad Aqsa Rizqi bin Affandi..

Actually bb kna kuning skit tp bacaan masih terkawal n xperlu warded..,smlm 1st time pg cek darah kt Klinik Kesihatan seksyen 7..smlm bacaan 244..then arini cek lg n bacaan dh turun ke 194..alhamdulillah berkat keep breastfeed bb setiap sejam..

Pejam celik dh ibu beranak 3 aku upenye..uhuhu..cm xcaya pon ade weh..ape2 pon syukur alhamdulillah..

Ok..nama bb pon dh bg..nama rizqi tu mmg aku dh simpan lama utk buh kt bb ni sbb dtgnya tanpa diduga..sesungguhnya rezeki zuriat adalah rezeki yg xternilai harganya dari Allah swt..moga bb Rizqi membawa 1000 rahmat n rezeki yg melimpah ruah utk kami sekeluarga..:-)

Tima kasih utk ucapan2 dr kwn2 blogger kt posting lepas..skang ni berblog gna hp..sangatla xbesss...sbb tu komen jrg berbalas...uhuhuhuh...

Ok..daaa


Monday, December 17, 2012

Our third edition...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah sy dh slamat bersalin 13/12/12 kul 10 mlm, secara normal, bb boy... 3.38kg..

Syukur semuanya dh selamat dan Allah permudahkan perjalanan bersalin kali ni..

If ada msa nnti sy update pengalmannya..sesungguhnya..3 anak 3 pengalaman berharga yg takkan dilupakan ke akhir hayat....subhanallah...


Monday, November 5, 2012

Rindu Kami Tak??

Assalamualaikum..

waahh sekian lama tak berupdate..akhirnye...koh koh koh

rindu jugak kat blog cap ayam aku ni sebenornye..tapi nak hapdet via phone sgtla malasss nak taip!

diam tak diam..dh masuk 33 minggu pregnant anak ke-3..weeee..dah dekat sgt dah ni rasanya..manela tau kan kot2 terbesalin awal...tapi harap2 dia tak kuar la on 31 disember plak..haru jadinya...hehehe

ok2..

pekaba semua? harap adela la sudi baca blog aku ni lagi..hahahahaha..ade jugak terima email n sms dr kwn2 blogger bertanya nape dah lama tak update.bukan tamo update tapi pembawakan budak ni kot..sgt2la malasssssss nak update..

then ade terima banyak juga email yg bertanya pasal breastfeeding, pam susu, mana nak servis n baru2 ni bertanya pasal eczema..alhamdulillah dah reply semua email2 tu n harap dapat membantu kwn2 alam maya yang ada masalah even kita tak pernah bersua muka..soo sweet..

skang aku lebih suka berFB n instagram...mudah n cepat nak update xtvt terkini...

pejam celik dah 3 bulan tak update blog...n skang dah november ye..means, dah nak masuk 5 bulan jadi suri rumah berjaya...hahahha...ape2 pon aku hepi dengan life skang..baru2 ni dpt interview tetap..dah lepas 2nd stage..harap2 dapatla keje tetap..amin....:-)

ok2...rafiq dah masuk 3 tahun on july & aishah dah 1 tahun on september...n coming soon adik baby...berdebar juga rasa ati ni nak dpt anak ke-3 even dah ade pengalaman beranak dua...bukan apa..nnti nak kena belajar cara nak handle 3 org anak plak kan..handle anak dua dah kira terer dah ahahahahahah...(la sangaaatttttt)..:-P

ok...rindu kat 2 budak kenit ni tak?? heheheh dah besar n makin byk akal 2 org ni...

aishah dah berjalan tapi takdela terer sgt...10 langkah duduk..merangkak then sambubg jalan balik...takpelah at least dia dah leh jalan dah legaaa rasa..ehehe

ok jom tgk gambar depa yg terkini...:-)


abam rafiq...kt umah ayah cik kat kepong....


aishah si Minnie mouse  eehehehhe....gigi baru ade 7 batang....



2 org budak ni if siang hari mmg tak reti duk diam...sgt2 kuat bekerjaaa......lelah ibu dibuatnya...



aishah gelak mengekek tgk citer katun..mcmla paham sgt..ahahha
abam rafiq plak pakai seluar 2 lapis...dah cam badut plak romannye...



okla semua gambar ni aku amek dari FB...sbb aku suka post kat sinun..kwn2 blogger yg ade dalam list FB aku sure dah tgk..ahahahah...

okla...sampai jumpa lagi....tata..titi tutuuu...


wassalam.

Saturday, July 7, 2012

Jom jalan2 ...:-)

Salam..

Jom jalan2...hehe...

Ibu kami mls nk taip pjg2 bila guna phone...ish ish ish...:-P

Daa....



Friday, June 29, 2012

Stay At Home Mother

Assalamualaikum..

hari ni ari terakhir aku bekerja..then mulai esok aku akan jadi SAHM..hohoho..kontrak aku tak disambung sbb deparment aku keje skang ni nak jadi SBU..still under UiTM..tapi dah bergerak sendiri..n jana pendapatan sendiri..so nak reduce staf kontrak...hoho..takpelah maybe bukan rezeki aku kat sini lagi kan..dan pasti ada hikmah atas apa yg berlaku..moga2 aku dpt kerja tetap..aminnn....

pejam celik..dah 4 tahun kat sini..byk kenangan masam manis masin pahit tawar kelat...uhuk!

nak jadi SAHM ni macm2 perasaan ada..sonot ada..sedih pon ada

sonot sbb leh tumpu sepenuhnya kat keluarga..anak2..makan minum suami tiap2 hari..rumah pon insyaAllah akan lebih terjaga..

yg sedihnye sbb dah tak kerja..takde duit sendiri..wekekekk...hubby dah janji nak kasi gaji sbb dia pon mcm suke la jugak aku tak korje..suh aku jaga sendiri anak2..tapi tu ler...kang tak korje cepat la boring kot..harap2 akan dpt sorang lagi anak ni takkan boring la duk umah..ntah2 tak perasan pon masa berjalan..:-)

psni if aku update pon sure la pendek2 je sbb guna phone..tak puas update blog guna phone..apa2 nnti aku update apa yg bes pasal budak2 ni k...

last week baru join grup kat FB.."The Graduated SAHM Club" wekekke..ramai  upanya ibu2 berkelulusan duk umah jaga anak n suami..

ermmm..if suami mampu..apa salahnya kan si isteri utk duk umah jaga anak2? skang ni aku kene lebih berjimat2 la..takpe2..akan ku tahan napsu utk tidak soping2 lagi...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....


ok..doakan yg terbaik utk aku k....berjihad utk keluarga plak..ahaks!

Wednesday, June 27, 2012

Rafiq & Aishah ketemu Onyang lagi...

Assalamualaikum..

Aku sgt suka bwak aishah n rafiq jumpa onyang mereka..ni onyang belah hubby...kiranye ni Opah aku n hubby la...aku ni..sejak kecik dah takde tok..so bila kawen n dpt opah yg baik ni..aku jd sgt sayang kat dia..suka tengok wajah yg dimamah usia tu...so sweet..sayu..tenang..:-) bila kita sayang kat seseorang tua tu..ati kita akan jadi tenang bila tatap wajah mereka kan..

ok2..dah lama jugak tak jenguk onyang depa ni..ade kat 3 bulan kot..sbb bila balik je umah mertua aku..niat ati nak g jenguk opah kat air kuning sana selalu terbantut dek hal2 lain yg takleh dielakkan...

so..last visit MIL kat kg..kami pakat g sana siap bawak bekal lunch lagi..n mkn sama2 ngan onyang..




santai betui 2 beradik ni..hehhe


kebetulan aritu ade kawan onyang datang..so kami sembang2la pung pang2 pasal mcm2 hal..




2 gambar kat atas ni..onyang tahan penat sbb lenguh si rafiq yg 14 kg tu seketul atas dia..ahahah
sian onyang...


then onyang baru leh sengih2 bila aishah yg slim tu sorang2 duk ateh dia...ngeeeeee


undila sayerrrrrrrrrrrrrrrr.....:-P

Friday, June 22, 2012

Jom Combat!

Assalamualaikum...

skang ni rafiq suka betul mengikut adik dia combat sekali...kdg2 satu umah mereka mop lantai...si adik tu ok lagi la sbb takleh jalan..si abang plak kdg2 tu lebih2..

adik tercengang2 tgk abang..."awatla abang aku ni eksited sgt??" ahhahahaha mmg serius muka dia cam cuak pelik tgk abg dia gelak sorang2...

jom join depa combat.........




Tengok mulut rafiq..."Iyah Iyah...." yela mau tak iyah2 dia dah 
besau nak sumbat diri bawah tu lagi...haihhhh

If adik stop...dia pon turut stop...kikikikik

Cakkkkkkkk.....dahla pakai serkup ibu...tu yg nak pakai tudung serkup ilang..
dia nye kejela...

Si adik..steady je..ngan rambut pacak dia..ehehhee



Thursday, June 21, 2012

Model Bakul Baju

Assalamualaikum..

Skang ni aku sgt2 lemau nak lipat baju..yarabbi...mmg tak sukala nak handle baju. Basuh aku rajin humban je ke mesin..tapi bab nak jemur n lipat..tuhan je tahu camno malasnye aku ni..mmg pembawakan budak sunggohla ni. tibe2 jd ibu yg lemau..tsk!

sib baik si abah ade menolong bab2 jemur tu...tapi nak lipat baju aduhai...nape ni?? mane kerajinan aku? geram plak rasa..tapi takpe kang dah ilang mabuk2 ni..insyaAllah aku akan setelkan semua skit demi skit...

ok2..jom tengok model bakul baju yg menggunung...heheh...Aishah skang dah pandai senyum2 bila tengok kamera..kan main lagi..



Senyum Meleret bila ibu nak snap...:-)



Eiiii tak malunye anak dara ibu ni...tak pakai baju....hehehhe


Wednesday, June 20, 2012

Tengok Lampu

Assalamualaikum..


alamak..lamanye tak update blog. hehe. dah seminggu. 


ok2..ni cite last 2 weeks..kami balik perak. jenguk mertua. then, sampai2 je shah alam..surela akan nmpk Giant wheels kat i-city tu kan..rafiq dah pujuk2 abah..."abah nak ampu? ooo abah nak ampu..." kikikikik..dia yg nak tgk lampu tapi si abah yg jd mangsa....so kami paham la maksud dia tu..nak g i-city, tgk lampu..


biasanya kami singgah tepi i-city je sbb umah kami dekat je...tapi malam tu si rafiq nak masuk dalam plak..."nak situ...nak situ...taknak balik..nak situ..ampu"


adehhh...mcm2 la mamat tu...si adik dah ngantuk dah sbb jam dah kul 10++ masa tu..kami pon ngantuk sbb esoknye nak p korjeee...


okla..abah layankan aje...skang parking RM10 per-entry..dolu2 free je. huhu...so, alang2 dah masuk kami terjah naik Giant Wheel sekali daaaa...







alahai anak ibu..dah pandai request nak pegi situ sini ye...hmmm....




nila giant wheel yg akan nampak dari jauh tu..mmg cantik..sape2 yg lalu federal hiway menuju ke klang sure nampak natang ni..ngeeeee


kami tak plan nak naik pon..tapi dah alang2 pegi bayor parking 10 hengget...kami naikla benda alah ni...dewasa RM10 sorang..kekanak..FOC..so terbang di situ RM20..


ok2..actually rafiq nangis cam org nampak antu okeh masa beratur nak naik nik..."nak balik..nak balik..." sambil air mata kuar menjejeh2 cam kene dera..aduiiii mamat!

dah sampai atas skit..baru ok skit..tu pon abah kene peluk ketat2..ehehe...



mek aishah ilek je..siap main sembur2 lagi kat ateh tu...wekekekke...ibu dia makin bulat la..wakakak..apo nak jadila ngan ibu dia tuuu...



 aishah cam naik bas lak kan...kan main excited minah ni..



ni jela aku snap2...maleh nak snap byk2..huhuu





ok daaaa.....

Wednesday, June 13, 2012

Wordless Wednesday






rezeki ini datang tanpa diduga..Allah dah rancang yg terbaik utk aku...Moga Kau permudahkan urusan harianku ya Allah...amin...


:-) :-) :-)


Friday, June 1, 2012

Kisah 2 budak kenit



2 budak yg menjadi pengarang jantung, penawar hati ibu & abah sekarang...
keletah korang buat ibu & abah kadang2 naik antu & kdg2 ilangkan penat lelah seharian bekerja taktala lihat wajah kamu berdua...

sesungguhnya kamu anugerah terindah buat ibu & abah dari ilahi...
2 anak yg baik..syukur takde bawak byk masalah pada ibu & abah ..setakat ni la...moga kekal macam ni sampai bila2 k..

ibu & abah sayang korang sgt2....
rafiq..abang yang baik...syukur..
aishah....adik yang manja & selalu sakat mainan abang....anak pompuan kan..sure la manja..nak2 lagi ngan abah..pantang tgk abah mcm cacing kepanasan menggeletik mintak di dokong

subhanallah....terima kasih Allah...atas peluang yang Kau berikan...merasa mengandung, merasa melahirkan & merasa membesarkan anak2...moga Kau permudahkan segala urusanku utk hari2 yang mendatang kerana  apa yang terjadi adalah atas perancangan Kau yang telah tertulis...




Wednesday, May 23, 2012

Norma sudah pulang kerahmatullah...

Assalamualaikum..

Pagi td dikejutkan dengan berita pemergiaan arwah norma yg mengidapi barah otak yg penah aku share kt blog tahun lepas...aku tau ni pon dr rakan fb yg arwah telah pegi selamanya pukul 1 pg tadi...

aku xdpt nk bg link posting yg penah aku buat dulu sbb buat posting ni gna hp...tp aku yakin ramai yg dh tahu kisah hidup arwah yg bertarung nyawa...pelbagai jenis rawatan yg tlh dijalankan sehinggala ke rawatan alternatif...tp Allah lebih sygkn arwah...mati itu pasti...

Semoga roh arwah ditempatkn dikalangan org2 beriman n dicucuri rahmat...al-fatihah...

*ati sayu dan hiba bila kenangkan anak arwah, rafiq yg masih kecil..:-(

Monday, May 21, 2012

Makan2 @ The Manhattan Fish Market, The Curve

Assalamualaikum..

lamanye tak update blog..sori my diary..sgt2 lemau nak update.

ni cite basi. dah berminggu2 pegi makan kat sini.tapi takpela utk tidak membuat blog aku berhabuk tahap dewa.....meh sini daku kasi tempek gambar kami..

tapi sori ye..gambar makanan aku tak amek..malas punyer pasal ...



aishah: "ibu sayer makin gemoks..weeeeee"


abam rafiq dengan senyum hover...


okla gambar makanan takde..so gambar ikan kat belakang rafiq tu pon cukupla kan..uhuk! mmg malas tol nak snap...

ok daaaaa

Thursday, May 10, 2012

Ok..adik pulak..:-)

Assalamualaikum..

hehe nampak sgt takde modal nak buat posting. really2 in mood yg sgt2 kelam utk aku menaip..nnti2 dah ok aku kembali aktif berblog cam dulu..InsyaAllah...:-)

ok gambar adik plak arini..eheheh..amek weekend baru2 ni kot..ntah lupe dah..huhu


Wednesday, May 9, 2012

Abam rafiq dah besar..:-)

Assalamualaikum..


sunyi sepi blog aku ni..hmmm makin lemau nak update..takpela aku tempek sekeping gambor mat rafiq yg latest...





love him soo much! 
baby ibu selamanya.....





pic edited using instagram for android...

Wednesday, May 2, 2012

Wordless Wednesday : Oh My Rafiq!

Assalamualaikum..



inilah padahnye bila dah mula takmo duduk dalam carseat!


grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!!!!!

sakit tol ati ibu ni..sape nak carseat? aku nak lelong!

Friday, April 27, 2012

Pinjam Mesin Nebulizer

Assalamualaikum..

rafiq dah batuk lebih dari sebulan....baru2 ni dah ok..tapi atas sebab2 tertentu dia batuk makin teruk sejak last week..(tak perlu la cakap ape sbb tertentu tu..nnti aku naik antu!)

batuknya berkahak..tapi tak pernah dia nak kuarkan sbb asyik telan je..grrrrr..suh muntah tamo..duk telan telan..tu takmo baik2 tu..

pastu semalam dah tak tahan dah..teringat anak yg asyik la mlm2 batuk sampai takleh tido..terjaga kul 4 dia batuk2 n kul 5 baru dia tido balik pas sapu2 vicks kat dada..sian tengok..yela, kita kan yg duk jaga dia ari2 surela sayu je ati ni bila anak jd camtu..

aritu dah amek rawatan kat demc..tapi cam tak jalan je ubat dari sana. so, aku angkut rafiq terus ke klinik paedatrik adek..as usual la..ngan doc amdan kan..

then doc decide kene amek neb secara konsisten ..4 jam sekali..Klinik ni mmg ade kasi pinjam mesin neb..so bayar utk harga Ubat2 je..


nila benda alahnye...mesin nebulizer portable..klinik kasi pinjam..FOC...



picagari n jarum tu tuk amek air ubat dari tube2 kecik tu..dpt 4 tiub utk 4 sesi...
rasa cam doktot la mlm tadi..struggling sorang2 nak kasi rafiq neb..sunggoh seksa..sakit2 badan aku sbb dia meronta2....:-(


tadi pagi, kami ke klinik lagi doc amdan nak observe keadaan rafiq after amek 4 kali neb tu...alhamdulillah doc cakap tak perlu amek neb lagi..tapi continue ngan ubat2 je..fuh2 ade 5 jenis..sib baik rafiq jenis mudah makan ubat..if tak..mmg naya laaaa..

okla..moga minggu depan ade khabar gembira..n rafiq bebas dari batuk berkahak...aminnnn.....


Thursday, April 26, 2012

Belated Besday utk My Blog..4 tahun Sudah berlalu...

Assalamualaikum..

Hari ni baru perasan yang blog aku dah berumur 4 tahun on 22nd of april... wow! Daftar ngan blogger since 2007..tapi 2008 baru start menulis..itu pon secara tak sengaja..hahahah ..

ok2..

hepi belated besday to Pot Pet Mek Rose...

moga blog ni makin ceria dengan pengisian & perkongsian cerita yang lebih baik dari tahun2 yang sudah....

dari zaman bujang, dah kawin...skarang dah beranak 2 & akan ditambah kepada 3 ahahahahah...





pic amek kat gugel.



ok dada....:-)


Wednesday, April 25, 2012

Breastfeeding: Mengatasi masalah Puting Tenggelam

Assalamualaikum..

sejak menjebakkan diri dalam dunia breastfeeding ni..selalu gak dapat email dari kwn2 blogger bertanya segala macam soalan tentang breastfeeding..aku sendiri pon masih dalam proses belajar & alhamdulillah ade ilmu sikit2 tu leh la share kat sini kan..:-)

start menyusu anak pertama dari hari pertamanya lagi...then sambung utk si adik plak..so kira ade la jugak ilmu di dada even tak banyak kan..:-)

ok2..aritu ade kwn blogger kita (tak perlu mention sini) bertanya camna nak atasi masalah puting tenggelam ni sbb dia nak susukan anaknya tapi mengalami jalan buntu since puting salah satu cik B takde/tenggelam..

aku pon riki2 la ngan Peer Counselor yg selalu aku rujuk & kebetulan mmg kenal sebelum kawen lagi sbb dia schoolmate hubby kat SERATAS iaitu kak Fid ..so, baru2 ni ade mini gathering..masa tu la dia wat demo n tunjuk camne nak atasi masalah puting tenggelam ni...

cara yg paling jimat ialah guna picagari yg kita guna utk kasi anak ubat tu..beli yg besor ye..kat pasaran pon ade alat nak atasi masalah ni tapi dalam RM200++ gakla yg penah aku jumpa..so y not guna je benda murah ni kan..:-)




mula2  potong ujung picagari yg tempat kita masukkan ubat kat mulut anak 
kita..



then masukkan alat yg kita guna utk tekan ubat tu cara terbalik....if guna cam cara biasa camno nak sedut nips tu tempat yg tajam2 yg tempat kita potong tadi tu kan..:-)




camni upe dia bola dah masukkan secara terbalik...



then buat camni...oohoho tangan kak fid jd model..wekekek


if korang rajin..buat hari2..mmgla sakit mula2 tu tapi its works..yg pasti kene rajin berusaha, doa & tawakal..tiap ape yg kita usahkan dengan niat yang murni..insyaAllah Allah akan tolong...aku tak pernah alami masalah camni..tapi bila dpt feedback dari kwn2 yg dah cuba..mmg sakitla mula2 then okla after 1 week.

gud luck! moga ape yg aku kongsi ari ni sedikit sebanyak dapat tolong kawn2 kat luar sana yang alami masalah puting tenggelam

jgn lupa.....kene rajin berusaha! pasti Allah tolong...


happy breastfeeding!


Monday, April 23, 2012

7 bulan

Assalamualaikum...

21 April genap umor aishah 7 bulan..
bulan ni tade cucuk utk imunisasi...
tapi demam kuat since nak beralih bulan..
alhamdulillah sehari je demamnya..esoknye sudah kembali seperti biasa..
cuma batuk & bunyi kahak masih ade dalam badan dia..
ubat still kene amek..sbb kahak makin mencair n insyaAllah akan hilang sepenuhnya nnti..

skang dah mula buh dlm walker..sbb bising duk bawah..nak duk walker!
suke menjerit ini budak...menjerit cam kene pukul..padahal dia main sorang2 dia je..so sweet..nyaring menjerit! ehehhe
makan semua benda yg ibu masak..bubur nasi kosong n pelbagai puree buah & sayur yg ibu buat..if kasi nestum dia telan tak byk..if bubur ibu buat..kan main berselera! sgt suka makan ini budak!
menarik dada dengan pantas..tapi belum merangkak..
suka asah gusi..gg nak tumbuh barangkali...


okla ni gambar2 aishah yg sgt2 terbaru..amek semalam..weeeee
kat umah opah teluk intan...


enjoy!


hoyehhh aishah leh beridiri..tapi dalam tu jela..heheheheh


ati2 ngan rambut sayerrrrrrr...tajam ni!!


tenyum galok...


OooOooooOoooo..tarzan daaa



menung tengok abang kacau!