Posts

Rinduuu

Image
Assalamualaikum...

Allahu, dah hampir 3 tahun rupanya tak update blog ni
Blog yang simpan pelbagai memori.

Terjah beberapa blog kawan2 blogger
ada yang masih aktif
tapi lebih ramai yang sudah tidak aktif

sekarang ramai org lebih selesa share coretan harian/mingguan di Facebook, IG, Whatapps status dan lain2.

rindu nak berblog
haha

ok daaaa
saja buat coretan harini tanda masih ingat & sayang dengan Blog Pot Pet Mek Rose 💓💓



salam sayang dari Anak2...
Amzar Rafiq Aishah Raihanah Aqsa Rizqi
💖💖💖

Happy Birthday Nur Aishah Raihanah yg ke-6

Image
Bismillah.
Salam semua. Rindu nak berblog. Bila buka PC baru ada mood nak tempek cerita.
Aishah dah masuk 6 tahun pada 21 September lalu. Alhamdulillah...syukur.
6 tahun yg lepas..cerita aishah dah terukir dalam blog ini since dalam kandungan lagi.
Begitu juga selepas beberapa tahun kelahiran. Banyak cerita dikongsi. Sehinggala ibu dah tak bekerja. Banyak masa diluang dengan anak2 & uruskan keluarga. Nak buka laptop pon takde mood. Nak berblog via Phone sgt2la tak bes.
ok... selamat Hari Lahir aishah raihanah yg ke-6. Semoga kakak menjadi anak yang solehah, anak yang mendengar kata ibu & abah serta hormat guru2.. sekarang, kakak adalah kwan baik ibu...tahun depan dah masuk darjah 1. Ya Allah...dahla badan kecik aje, harap2 takde kwan yg buli kamu. Ibu tahu, takkan ada yg akan buli sbb kakak seorang anak yang ati kering & takkan mengalah. teruskan usahamu anak...semoga pandai membawa diri walau di mana kakak berada...
love,  IBU 24 September 2017



Day 1

Day 2

3 months old





6 Years old


Semog…

Setahun berlalu...

Image
Assalamualaikum..
Setahun tak berceloteh kat sini. how i miss to jot down my routines, my motherhood journey & bla bla bla....
Oh ya. Kami dah pindah kuantan. Babai Shah Alam. Pindah september 2016. Rindu gila shah alam seh. En suami kena transfer kuantan. Redho ajelerrr....
ok2
Muhammad Amzar Rafiq dah masuk standard two. Dah besar & sikit lagi sama tinggi dengan ibu. Makin domok. Kuat makan!!!! Istilah tolak batu ngan kayu dah takleh pakai. Sebab ubi kayu & air batu pon dia sapu...wakakkaka


Ok. Kenalkan...ini pak maun..tehehehhe



Ok...Adiknya si Aishah Raihanah dah tadika umor 6 tahun. Budak ni tak suka sangat dengan Numbers, letters...dia suka melukis. Macam2lah dia lukis. kagum la jugak budak ni sbb kalu dia lukis tu mcm real la jugak. Saya kene tumpukan skit kat budak aishah ni sbb takut nanti masuk sekolah rendah still takleh membaca plak. Pelan2 ajar dia guna buku Bacalah Anakku & Read Easy.

selain melukis...Aishah suka menghias. tengoklah ditempek2nya dasboard kereta deng…

Assalamualaikum......Rinduuuuu

Image
Assalamualaikum...
ada yg masih ingat kami tak ni??? hahaha...ya Allah...lamanya tak update..setahun 2 kali update je..last update November 2014..tahun 2015 takde langsung...Kah kah kah


Amzar Rafiq, Aishah Raihanah & Aqsa Rizqi
ni pic latest deme...cuti skolah last week...balik terengganu & singgah kuantan jap urusan kerja abah...

Ramai kenalan bloggers ada dalam list FB...so keep in touch kat sana je...cumanya tetap tak sama berblog & berFB...blog lebih banyak benda kita nak bercerita kan..:-)

rasa nak aktif balik berblog,...inshaAllah nnti akan ade update lagi... till then....

Migrain : Ketahui Punca & Cara untuk mengelakkannya

Image
Migrain...ouch! pening rasa nak hantuk2 kepala ke dinding kan? kepala bagai nak pecah. Semua kerja terbengkalai gara-gara migrain datang menyerang tiba-tiba. Siapa peneman kala pening?? Sudah tentu Panadol. Pil ajaib!!
Dulu, masa zaman belajar, saya sering diserang migrain kerana selalu berjaga malam untuk exam ditemani se'mug' nescafe panas. Jika tak minum nescafe, manekan pulak boleh berjaga. So, selalu bergantung kepada kafein untuk stay up.
Ya, memang betul, dulu saya tak tahu jaga kesihatan. Dari segi kesan-kesan negatif Panadol & Kafein lagila saya tak tahu. Yang pasti, setiap kali demam/pening, panadol la kawan baik. **Sigh. 
TETAPI, sejak kenal Shaklee, saya lebih prihatin kepada jenis ubatan yang saya ambil & cuba elak ubatan yang mengandungi dadah dengan mencegah sebelum parah!

Ok, Jom tengok apa punca MIGRAIN? TekananTidur tak cukup/selalu berjaga hingga lewat malamPerubahan suhu persekitaranKekurangan zat & nutrisiFaktor keturunanKesan pengambilan pelbagai j…

UPDATE ttg anak2..(November 2014)

Image
Assalamualaikum..
Dah lama tak update pasal anak2. Merekalah yang mewarnai & menceriakan blog ni satu masa dulu. Nak2 si rafiq...seawal 2 bulan dalam kandungan lagi rafiq dah menghiasi setiap sudut blog mek rose ni...alhamdulillah diari digital ni sungguh berguna. hampir semua kenangan rafiq membesar ada dalam blog ni. rasa mcm semua saya kongsikan hehe.



Now, Amzar Rafiq dah 5 tahun....cepatnya masa berlalu. huhu. Rafiq pon dah nak dekat sama besar dengan ibu...boolat mcm bola. makan banyak baq hang! Alhamdulillah rafiq is a fast learner. Teacher rafiq cakap...Rafiq cepat dapat apa yang diajar. Dah boleh membaca walau tak laju. La ni dah Iqra' 4..gigih ajar rafiq sebab sy nak saham akhirat...ajar anak2 mengaji sendiri. Itula cita-cita saya selama ini..nak anak2 kenal huruf2 hijiyah tanpa hantar dia mengaji kat mana2 tempat. Result assessment rafiq pon bagus. ada 5 paper. 4 paper 100% & 1 paper (bahasa melayu) dapat 95% uuhuhuhuhu.....


ini Aishah Raihanah..Aishah pon kisahnya d…

YEC

Image
Assalamualaikum & Salam sejahtera
YEC? ape tu?? YEC ialah satu kelab yang ditubuhkan untuk usahawan muda Shaklee yang berumur 40 tahun ke bawah dan bernaung di bawah Shaklee Dynamic Family Global (SDFG). Ditubuhkan since Julai 2013.
Kelab ini juga sudah mengembangkan sayapnya ke Taiwan & Indonesia. Seronok bila dapat berkenalan dengan YEC Taiwan & Indonesia juga. Semuanya para usahawan Shaklee yang masih muda & bercita-cita tinggi penuh dengan aura positif!
Setiap bulan, akan ada dua perjumpaan (YEC Fellowship Night) di Wisma Dinamik di USJ 9, Subang, Selangor. 

Sangat seronok sebab dapat jumpa ramai usahawan muda yang inginkan kehidupan yang sihat & kaya. Selain itu, dapat meningkatkan keyakinan diri, dapat memotivasikan diri untuk menjadi usahawan muda yang amanah, berdisiplin & berdedikasi. Sepanjang 34 tahun dalam hidup saya, tidak pernah saya rasa seseronok ini. Kalau dulu saya rasa tidak seronok untuk hadir ke acara-acara sebegini semasa bekerja suatu ketika …