Saturday, April 8, 2017

Setahun berlalu...

Assalamualaikum..

Setahun tak berceloteh kat sini.
how i miss to jot down my routines, my motherhood journey & bla bla bla....

Oh ya. Kami dah pindah kuantan. Babai Shah Alam.
Pindah september 2016. Rindu gila shah alam seh. En suami kena transfer kuantan. Redho ajelerrr....

ok2

Muhammad Amzar Rafiq dah masuk standard two. Dah besar & sikit lagi sama tinggi dengan ibu. Makin domok. Kuat makan!!!!
Istilah tolak batu ngan kayu dah takleh pakai. Sebab ubi kayu & air batu pon dia sapu...wakakkaka



Ok. Kenalkan...ini pak maun..tehehehhe




Ok...Adiknya si Aishah Raihanah dah tadika umor 6 tahun. Budak ni tak suka sangat dengan Numbers, letters...dia suka melukis. Macam2lah dia lukis. kagum la jugak budak ni sbb kalu dia lukis tu mcm real la jugak. Saya kene tumpukan skit kat budak aishah ni sbb takut nanti masuk sekolah rendah still takleh membaca plak. Pelan2 ajar dia guna buku Bacalah Anakku & Read Easy.


selain melukis...Aishah suka menghias. tengoklah ditempek2nya dasboard kereta dengan riben. Act riben tu abahnye nak buh pada hadiah nak bagi someone
Tapi...dapat kat makcik ni....ade ajela akal dia nak berhias.




Aishah suka lukis orang...haiwan...Pokok2 ...bulan bintang hahahaha



Ok..ni anak ke-3 si bongsu utk setakat ni. heheh...belum menambah lagi.
Muhammad Aqsa Rizqi lahir ngam2 ibu malas nak update blog. So takde kisah dia dalam ni...sori KiKi (nama manja ucuk2) :-))



KiKi pon dah sekolah...tadika 5 Tahun punyer
satu sekolah ngan Kakak Aishah. KiKi macam abam rafiq. Minat dengan letters & numbers..Juga suka mewarna.. ralit mewarna kalau takde gangguan.



seronoknya dah pindah kuantan ni salah satunya sekolah sangatlah dekat...
PASTI jalan kaki aje...
Sekolah rafiq jarak 1.1 km ajer dari rumah...
kalau dulu, masa kat shah alam..masa sehari2 abis atas jalan aje. Badan sangat2la penat sbb menyupir 8 pagi hingga 5.30 ptang...


ok itu ajela utk tatapan pembaca blog ni ...IF ADA...hehe..



Babai. 


Friday, March 25, 2016

Assalamualaikum......Rinduuuuu

Assalamualaikum...

ada yg masih ingat kami tak ni??? hahaha...ya Allah...lamanya tak update..setahun 2 kali update je..last update November 2014..tahun 2015 takde langsung...Kah kah kah



Amzar Rafiq, Aishah Raihanah & Aqsa Rizqi

ni pic latest deme...cuti skolah last week...balik terengganu & singgah kuantan jap urusan kerja abah...


Ramai kenalan bloggers ada dalam list FB...so keep in touch kat sana je...cumanya tetap tak sama berblog & berFB...blog lebih banyak benda kita nak bercerita kan..:-)


rasa nak aktif balik berblog,...inshaAllah nnti akan ade update lagi...
till then....

Friday, November 21, 2014

Migrain : Ketahui Punca & Cara untuk mengelakkannya


Migrain...ouch! pening rasa nak hantuk2 kepala ke dinding kan? kepala bagai nak pecah. Semua kerja terbengkalai gara-gara migrain datang menyerang tiba-tiba. Siapa peneman kala pening?? Sudah tentu Panadol. Pil ajaib!!

Dulu, masa zaman belajar, saya sering diserang migrain kerana selalu berjaga malam untuk exam ditemani se'mug' nescafe panas. Jika tak minum nescafe, manekan pulak boleh berjaga. So, selalu bergantung kepada kafein untuk stay up.

Ya, memang betul, dulu saya tak tahu jaga kesihatan. Dari segi kesan-kesan negatif Panadol & Kafein lagila saya tak tahu. Yang pasti, setiap kali demam/pening, panadol la kawan baik. **Sigh. 

TETAPI, sejak kenal Shaklee, saya lebih prihatin kepada jenis ubatan yang saya ambil & cuba elak ubatan yang mengandungi dadah dengan mencegah sebelum parah!


Ok, Jom tengok apa punca MIGRAIN?
  • Tekanan
  • Tidur tak cukup/selalu berjaga hingga lewat malam
  • Perubahan suhu persekitaran
  • Kekurangan zat & nutrisi
  • Faktor keturunan
  • Kesan pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan
  • PMS - senggugut
  • Mengambil minuman berkafein dengan kerap
  • Kerap mengambil makanan yang mengandungi MSG/Perasa
  • Pemakanan yang tidak seimbang & sihat

Biasanya, jika kita sudah disahkan mendapat Migrain, doktor akan precribe ubat-ubat tahan sakit seperti panadol, Ponstan & pelbagai jenis lagi yang pasti buat saya gerun. Ubatan yang mengandungi dadah akan memberi kesan yang sangat buruk dikemudian hari sekiranya diambil secara beterusan tanpa kawalan.


Kita, as orang Islam perlu mengamalkan ayat-ayat dari Al-Quran untuk mengurangkan rasa sakit bila ditimpa musibah/penyakit.

di bawah adalah salah satu contoh ayat yang boleh diamalkan.


ATAU



Selain berdoa & mengamalkan bacaan-bacaan dari ayat al-Quran di atas, apa kata kita cuba juga berusaha dengan Shaklee. Pengambilan vitamin mampu untuk mengelakkan diri kita dari diserang migrain kerana saya sendiri sudah merasakannya. Sudah jarang saya pening kerana konsisten mengambil vitamin2 di bawah. Lagipun, harga vitamin shaklee mampu milik & berbaloi-baloi.




TESTIMONI


kesan yang mengkagumkan bukan? hebat....



Jika anda ingin ikhtiar dengan shaklee, hubungi saya dengan segera bagi mengelakkan badan kita ni ditimbuni ubatan tahan sakit yang sudah pasti ada dadah!

Roslina Muhamad
012-3272747
id: 592109