Friday, January 22, 2010

Masalah Regurgitasi / Muak / Muntah

ENTRY NI DAH LAMA AKU BUAT, CUMA TAK TERPUBLISH SBB BZ SEMEDANG SKANG NI. MEMANDANGKAN BZ AKU TAK AKAN HABIS, SO AKU SAMBUNGLA APE YG PATUT KAN..EHEHHE


Salam jumaat *aik, ari jumaat je ke ko bagi salam rose?* kah kah kah

Korang biasa tak berhadapan dengan budak yang kuat muak/muntah?. Biasa pada baby la kan..If baby yg kecik2 dalam satu hari ke 3 bulan tu normal la kan muak/muntah sikit2. Maksud aku sekarang ni..budak yg kuat muak sampai besar.. Melampau2la muak nye..ehhehe..gedit?

ok2..back to main topic.

Sehingga ke hari ini, anak bujang ku..mat Rafiq masih muntah/muak or bahasa saintifiknye..REGURGITASI. Kadang2 muak/muntahnye kuar mcm air paip!

Boleh dikatakan baju aku setiap hari akan WAJIB ade kesan muntah rafiq. Sekali tengok cam taik burung daaa...wekekkeke. Kalau ke mana2..lebih2 lagi if pegi shopping, baju rafiq kene bawak lebih. *suppose baju aku pon kene lebih kan? hurmm*. If tak, naya je budak tu berbaju penuh ngan muak. Mashammm..Sib baik nyusu badan. If nyusu FM, lagila teruk bau dia kan..

Pada awal kelahiran rafiq, tiada tanda2 muntah yang melampau. Tetapi aku perhatikan masalah ini berlaku pada umur rafiq 3 minggu. Rafiq suka berjaga semasa dalam pantang. Tido aku tak pernah lena di malam hari. Kdg2 terasa mcm keluang meng. Mata cam Panda. Di siang hari rafiq tido membongkang sampai minum pon kena kejut.


Bila malam..dalam pukul 11 ke atas, rafiq akan berjaga. kekadang sampai kul 5 dan 6 pagi. so, bila dia berjaga, sure dia nak nenen je kejenya kan. aku pun sumbat la dia ngan susu agar dia senyap. bila burrppp je dia akan muntah sbb terlalu kenyang. Memule aku ingat sbb dia kenyang sgt kan..tapi lama kelamaan sampai dah masuk 2 bulan pon muntah melampau2 jugak. So, aku refer dengan Pakar Pediatrik.

Menurut Dr Amdan:

  • masalah ini biasa terjadi pada baby boy. If dah sampai tahap serius, boleh bawa kepada pembedahan.
  • Cara yang terbaik untuk kurangkan masalah ini iaitu bagi Formula Milk (Anti-Regurgitasi).
  • Muntah adalah disebabkan oleh sistem pencernaan bayi yang masih belum sempurna. Otot di esofagus (saluran antara keronkong dan perut) dan perut masih belum menutup dengan baik. Ini kerana saluran ini terbuka, maka isi perut dengan mudah dapat keluar kembali ke atas.
  • Selepas menyusu, tidorkan bb secara meniarap dalam 30 minit atas bantal org dewasa dengan kedudukan 30 darjah.

Susu Anti-Regurgitasi tu aku mmg aku ade beli. Tapi sebab aku dah nekad nak nyusukan rafiq ngan susu aku..so aku bagila dalam 5 kali kot..mmg berkesan. Rafiq tak muntah. Sebab susu tu dah dipekatkan..

Aku ada Google cara atasi budak2 kuat muak ni..ini ada TIPS utk kurangkannya:

  • Berilah makan bayi anda sebelum dia kelaparan. Bayi yang lapar cenderung untuk makan terlalu banyak dan terlalu lahap.
  • Berilah makan bayi secara perlahan tanpa tergesa-gesa. Bayi yang menangis cenderung menelan udara yang dapat mengakibatkan mereka muak/muntah.
  • Hindarilah gangguan selama proses pemberian makanan
  • Jagalah agar posisi kepala bayi tetap tegak ketika makan
  • Buatlah bayi anda bersendawa setiap 3-5 minit selama proses pemberian makan
  • Tegakkan bayi segera setelah makan
  • Jangan mengajak bayi begelak ketawa atau bermain sejurus selesai makan
  • Bila anda memberikan susu formula, pastikan bahawa lubang puting botol susu tidak terlalu besar (susu formula akan mengalir terlalu cepat) ataupun terlalu kecil (dapat membuat bayi kecewa dan dia akan banyak menelan udara). Lubang puting yang ideal adalah ketika botol dibalik, beberapa titis susu dapat keluar dengan mudah.
  • Janganlah meninggikan posisi tempat tidur bayi sehingga posisi kepala bayi lebih tinggi dari posisi perut, kecuali ahli kesihatan anda menyarankannya.

So, conclusionnya..aku kene bnyk bersabar sebab ramai bb ada masalah ini. Bila bercerita dengan ibu2 yang mengalami masalah yg sama, depa kata ade anak depa muntah sampai 1 tahun, 2 tahun pon ada. Ianya akan hilang sendiri. Sekarang, nampaknye kekerapan rafiq muak dah kurang, cuma ianya masih ada dan selalu mcm menghantui aku. Aku tak kisah if aku yg terkena muntah dia, tapi aku kisah jika org lain nak pegang2 dia..nnti org tu jd geli ngan rafiq sbb muntah dia tu..sian Rafiq..haihh..

Dan yang pasti..Aku dah lali dengan masalah Muak/Muntah rafiq. benda tu dah jadi perkara biasa bagi aku..Hehe.

ni adalah antara gambar2 rafiq masa dia 2 bulan lebih..nila caranya aku letak dia tido dalam 30 minit camtu..



Kat bawah ni aksi tak boleh blah dari rafiq. Mengucap panjang aku masa tu takut2la dia tak bernafas kan..tgk2, haih lene dia tido camtu..wekkeke..

:: Tula dia nye...Mat Rafiq aku ::


ok..daaa....:-)

19 comments:

mamalieyna said...

sharing is caring...ghajin mencari info..bagus2x..^_^

itu ler, ada yg sgt teruk eh muntah2 baby niey..cam arif langsung tak pernah dr sejak dia kecik2 dl kecuali baru2 ni time dia demam, itu pun tak lama..dari dl dah biasakan, dia mesti sendawa selepas minum susu and sebelum letakkan dia baring semula..then until now takde lak problem ni...depands kot eh..

apa2pun thanks for sharing info, leh gunapakai tuk baby2 berikutnya...hehe..baby2 berikutnya?! lambat lagi loor.. ^_^

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Btul2x...Sharing is caring...Thx for the info..wah mamalieyna ni...utk baby2 berikutnyer yer...bila tuh?? hikhik..

Sama cam anak buah lily...lebih kurang cam Rafiq gak..kuat muak..asal jer dh burrrpp...di muntahnyer balik susu tuh...Tapi anak buah lily ni die susu tepung...Errmmm...setakat nie Qis x pernah muak/muntah cam nie...cuma skrg nie Qis sesaja muntahkan mknan nyer klu dh kenyang..

uisshhh...takut plak tgk Rafiq tido cam tuh...kena selalu perhatikan lah tu... :)

Ena said...

a'a.. kan time bby jer mesti muak.. dulu xtau w/pun anak dah 2.. tp mungkin anak2 ena x muak lame2.. kejap jer.. memg selalu kasi bunyi burppp dulu baru leh main ker.. tido ker aper.. selagi x bungi camtu memg x letak.. & anak sy dulu pun same lam pantang x mau tiod.. dua2 camtu.. memg letih sangat2.. sbb siang tido pulak.. nagn kiter sekali la jwbnyer membungkang.. kui3x..
tp lepas pantang dah normal balik kan!..
bagus la info nie.. saper2 yg ngan plan nak ader baby tu..ready ngan keadaan anak kelak.. & wat kiter juge.. maner la tahukannn!!.. ader rezeki x di jangka ker kan!.. he3x..

mamaaerish : said...

tulah diernyer kan... every single baby is unique... so do their problems... mudah2an dipermudahkanlah segalanyer yer... :)

Mama_Aqish said...

wah...good info for sharing...untuk next time baby...aqish dah besaq tak de muak2 lagi...tapi selalunyer kalo tak disendakan...maka baby tu senang untuk muak...

CatlinaFly said...

salam rose, kat johor org panggil luek.e-ein luek smpi la mencecah umur 10 bulan baru betul2 stop.maybe sbb dia lasak, lepas minum, dia dah panjat sana sini...:) yang penting, kena sendawakan baby lepas menyusu, insya Allah kurang luek/muak tu..

rosma said...

huhuhu...sll gk kene muntah baby.anak sedareku....tp xpe muntah susu jer..

Dee said...

bagus info ni rose..bila dia tidur tiarap..slalulah tgk2 takut pernafasannya dihalang or tersekat..suka tgk bb tidur niarap..cute je..cuba kita yg besar tidur gitu..ada rasa nk sepak x? hahaha..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

IENA
sama2
sy mmg dah lama nak share sini. sbb rafiq kuat muak.

tak kuat muak eh arif. senang la nak handle kan. nak bagi sesape pegang pon tak risau.
cam sy nih..manjang risau. takut rafiq muntah..sian tau. dia cam penat if muntah.

oh..next baby eh? amin...tp kite kan sesama c-ser..so ina kenela tunggu arif umur at least 1 tahun 6 bulan dulu..ehehe..itu saranan doctor tau..:-)

LILY
amboi. lily..tukang sokong iena ye. hehe. ala2 pompom gurl la ni..wekkeke

ha? Qis sesaje muntahkan? haih..bahaya tu..

rafiq mmg sentiasa dipantau if tido niarap. sekarang pon sy masih pantau. takut dia muntah..:-)

ENA
ooo..tula lain baby lain ragam kan.
rafiq mmg sy burrppkan.
tapi tiap kali burpp tiap kali tu la kena jaga2 ngan kain lampin or tuala utk amek muak dia..huhu

sama eh kite..wekekek..
penat kan..berjaga je..
siang sampai tatau jam kul brapa..sbb tido juge ibunye ni di siang ari..wakakakak

KAK EB
yup..betul..
thanx..:-)

MAMA AQISH
dulu aqish kuat muak juga ye?
betul tu..kene sendawakan dulu..
tapi si rafiq ni kes dia lain.
dah burrpp pon muak..hehehhe
sabar jela kan..:-)

CAT
luek? ooo..belajar bahasa baru. heheh
ye ke..tula. bb ramai gak jenis kuat muak kan.

org2 tua cakap..if kuat muak, badan cepat besar..tul ke ek??

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh..tengah2 reply komen, dah publish tibe2 ade lagi komen2 kawan2 ku ini..eheheh..tq

ROSMA
muak/muntah darah daging kita mmg kita takkan rasa geli..tapi bagi org lain. sure rasa geli..tol tak??
bau dia kan mashammm!
ehehhehe

KAK DEE
thanx kak dee
mmg sentiasa di pantau oleh ibu n abah dia..
kejap2 tgk kejap2 tgk
sekarang pon sy still tgk sbb skang feveret dia tido niarap..haihh..

hahahahah...betul2..rasa geramm je kan..hehehe..sepak jgn tak sepak kak..:-D

UnGu VioLet said...

comeynyer rafiq tido.. gaya nya tue macam2 yer.. comey..

MeL said...

rafiq mmg dr baby slalu muntah ke? beburpkan atau dudukkan dia xlepas mkn or nyusu?

erm..masa mika warded aritu dia muntah non-stop sampai dehydrated. i kesian kt dia tp seriously i xtahan bau muntah tu smpai skg i teringat2.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

MAR
hehe..bb camtula
mcm2 gaya tido ade..tp rafiq ni kes lain..heheeh

MEL
mel, dah mcm2 cara sy buat utk elak dia muntah. burppkan tu adalah perkara wajib. kdg2 tiarapkan dia atas lengan sambil usap2 belakang dia. tapi muntah jugala kediannya tuh..hehe

muntah budak minum FM lagi busyuk..lagi2 budak yg besar dan dah mkn mcm2..

muntah bb yg minum susu ibu takla sekuat itu bau dia..ehehe..but, still busukla..loya je bau dia..
tp sbb tu adalah darah daging kita, takdela rasa geli sgt.
maybe org lain akan rasa geli la..:-)

Mama_Aqish said...

siannyer...sabo ek...ni semua dugaan...semoga cepat sembuh k...

yan said...

comel la tuuuu..heheh

MamaCira said...

baju hijo tu baju melayu ke?
comel!!
raya tahun ni cira dah boleh pakai baju kurung..
ye ye..

*masa kecik je cira slalu muntah,
skrg ni kurang dah
masa² demam je dia muntah

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

MAMA AQISH
tq..:-)

KAK YAN
heheh..comel eh..gambor yg bawah tu
cam anak tupai..wekkeke

LAINI
a'a baju raya
opah dia buatkan (MIL sy)

tula, raya tahun ni depa dah setahun..semoga dipanjangkan umur..amin...

rafiq mmg kuat muak..hehehhe..kene byk bersabar..:-)

mariaasyikin said...

salam...
erm anak kita dah 4 bulan setengah still muak2 gi...dulu kita ingat kalau dia minum susu badan dia tak muak tapi muak gak...memula awal2 pantang mmg tak muak tapi bila dah nak start keje ajo2 bagi dalam botol...start tu dia muak seingat kita la...erm dah kerap sangat muak sampai lupa bila zara mula muak...heheehehehe....
skang dah bagi susu campo...ikut saranan doktor kurangkan sukatan n tambahkan kekerapan....so far berat badan zara naik doktor kata tak perlu risau...biase la bb muak2 ni...sme kita mak ni risau takut dia tak dapat nutrisi dari susu yang dia minum...hhuhuhuhu...

farhahabdrahman said...

TQ kak ... fa pun bby bru 26 hari ada 3x muntah yang banyak.. kale sikit2 tu oklah skrg ni cuba sendawakan .. kak entry akak saya copy paste yer TQ