Thursday, September 17, 2009

Bukan senang nak jadi Ibu...

BUKAN SENANG NAK JADI IBU..
tu adalah kata2 sorang kakak ofis lama aku kerja..masa tu aku still dalam pantang...
mmg betul la apa yang dia kata tu..aku stuju 100%.

Dari mengandungkan anak 9 bulan...lalui proses bersalin yg aku rasa mcm nightmare sbb hampir 11 jam sakit nak bersalin..alih2 kena emergency operation..then masa berpantang..tak macam org bersalin normal..Semua benda terbatas..Makanan yg boleh dimakan very limited, tak leh nak berurut beriya, takleh bertungku..(hasilnya tang perut lelemak diternak mmg takleh nak ilang lagi...Haihhh...), takleh buat tu takleh buat ni..heheh..rasa cam merana sbb semua benda terbatas..

Tapi sekarang....semua tu rasa terbalas bila pagi2..bangun tgk anak kat sebelah..muka dia tengah tido sangat sweet bagi aku..rasa cam baru semalam aku bersalin..alih2..dah 2 bulan umur si kecik ni...

Sekarang Rutin hidup aku mmg berubah hampir 100%..Tido tak cukup, Buat kerja rumah dah takleh secomplete dulu, nak g berjalan kena fikir keperluan baby dulu..masa berdua ngan hubby leh set2 jam nak g bila..tapi since ade rafiq..ikut time dia lak..yela kang dia nak nyusu la..nak muak la..nak tu nak ni..kdg2..terdeley sejam..hahahha...

Aku berazam nak susukan Rafiq sampai 6 bulan secara ekslusif..tapi sebab dia selalu muak/muntah yang terlalu banyak..doktor sarankan Bagi susu Mamex Gold (susu yg dikhaskan untuk baby ada masalah muntah), aku terpaksa la campur..tapi boleh dikira la berapa kali aku bagi..baru 5 kali kot since 1/9/09...sedih masa 1st time aku bagi susu tepung tu..menangis! rasa cam gagal je..Hubby pujuk aku n suh aku anggap tu ubat..
mmg rafiq tak muntah sgt if minum susu tu..tapi aku taknak la..dah budak ni kuar ikut tingkap (caesarian), sistem imun dia rendah..tak mcm baby bersalin secara normal..
So..aku kuatkan semangat..berusaha susukan rafiq ngan susu aku sendiri..Hasilnya..Alhamdulillah..Rafiq dapat susu aku sepenuhnya sekarang...

Oh ya..bulan puasa ni..aku tak pernah bangun sedia sahur..hubby dearie yg buatkan..kol 4.30 cmtu dia bangun masak sahur..huhu..sweet je..ni pun salah satu rutin idup aku yg berubah..agagaga...
Ini menu kami ari ni..tapi sorila lupe nak snap gambor ayam2 yang dibakar oleh hubby..dah abis baru teringat nak snap..bkn apa..nila menu yg paling aku suka sejak berpuasa..ekekekek...
ade 3 rasa..satu ayam bakar guna daun kunyit, satu perap ngan serai..dan satu lg serai dimayang & bawang..sedap..licin kena sapu...:-)

Inila rutin aku sekarang..selepas makan aku amek susu Anmun & kurma..3 biji masa berbuka & 3 biji masa bersahur..& plenty of plain water...alhamdulillah...susu banyak..rezeki rafiq..:-)


Ni bekal untuk Rafiq ari ni utk dihantar kepada pengasuhnya...
alhamdulillah Dapatlah bagi dia 15 Oz..aku mmg tak buat stock EBM..sbb tatau nape..ahahah..nntila buat another posting..pasal susu ibu..:-)

Tgk tu..sekarang nak pegi kerja kene galas 3 beg..Beg pam susu, beg rafiq & beg aku..
eh satu lagi tertinggal..si kecik tu...ahahaha..dah mcm Bai jual roti je aku..semua benda bawak at the same time..

pagi tadi before Pegi anta rafiq pergi rumah pengasuh..aku tinggal dia kat katil ngan abahnya...suh tgkkan si rafiq..alih2 abah lak tertido..siap dengkor..ish ish ish...penat bangun buat sahur la tu..plak tu ade game bola liverpool pagi td..berjaga dari kul brapa ntah tuh....

tgk tu..rafiq tengah gelak2 main sorang2...sonok tgk budak ni sihat...alhamdulillah...semoga rafiq sihat2 sokmo...:-)

Ari ni dah ramai org start cuti..adui..awainya Kome balik cuti..teman ade lagi kat ofis ni ha jd penjaga ofis lak..aduila...

okla..nak g pam susu..tata..

3 comments:

Dee said...

rose...akak dua2 caesar..n dua2 anak xnak susu badan..lg rasa fail..tp sekurang2nya dorang minum susu awal kolustrum tu dlm 2 minggu..anak2 akak jrg demam..syukur..

rose said...

ya ka..ade gak kawan2 sy yg anak depa cam anak2 akak..tak nak susu ibu..yela, awal2 dalam pantang kan susu sikit..so melalak la tak henti2..alhamdulillah rafiq gigih isap sampai la ade susu..ehehe..menangis saya tau..cam dihiris pisau je..sakit! huhu..

tapi takpela..janji anak2 kak dee sihat...tu semua bukan kita nak kan..semua atas nasib..ade anak yg mmg nak menyusu..ade yg tak nak..ade yang takde susu..tu lagi sian..hurmm..

JajaPLuG said...

hi rose...

dlm memberi yg terbaik buat anak.. tiada istilah terlambat atau menyesal.... susu ibu adalah yg terbaik... so kalau anak muak tu normally sbb dia mmg da kenyang (bby smtimes dia skadar nak cyot2 je.. tapi sbb susu kuar... dia telan je.. tu yg overload tu...) ataupun kembung... jgn slh paham ye... minum susu ibu direct dr dada pun le masuk angin tau kalau kita tak betul lekap baby...

tp takpe... wpun kita seorg ibu... kita juga masih dlm proses blaja kan???

gluck 2 u.... :)