Wednesday, May 13, 2009

29 Weeks..

Salam..

Dah lama tak update..takde mood langsung nak berblog. Tatau nape. Maybe sbb kesihatan aku kot..

Sekarang kandungan aku dah masuk 29 minggu..dah menghampiri minggu ke-30..Wah..dah semakin hampir la ye nak jumpa baby dalam perot aku nih..:-)
Baby makin aktif..kdg2 tendangan maut dia hampir buat aku nak terPEE...kikikik...if tido mengiring..mula la dia kuit2 tepi perut aku..cam marah je..tindih dia kut ek...Aku bukan apa..takleh langsung tido terlentang..akan rasa nak PEE je..huhuhu..ngiring adalah kedudukan terbaik..sambil keliling aku ade bantal2....bak kata hubby..SARANG BURUNG..hahaha..

Aku pernah cerita pasal kandungan aku ni ada masalah skit kan kat posting yg lepas..ok..ni updated story yang lepas ye...

Tekanan Darah (BP)

Memandangkan skarang aku kena check tekanan darah dua kali seminggu berdasarkan saranan Doktor kat PPUM tu ha.. Sbb masa depa check aku pada 1st check up kat sana..tekanan darah aku tak menentu..kejap tinggi..kejap rendah. So, depa nasihatkan chek BP kat mana2 klinik berdekatan untuk tgk progress tekanan darah aku..so aku decide pegi je Klinik Panel yg aku selalu pergi sbb aku pon dah familiar ngan doktor2 kat sana kan..

Aku decide check on Monday & Thursday..
Last week tekanan darah aku Ok..cuma masuk minggu ni..ari Isnin lepas tekanan darah aku mula tak tentu hala balik...Alahai..risaunya..Doktor cakap BP naik ni normal la untuk org mengandung...cuma if lebih relax & tak pikir mcm2..lagi elok...

Kedudukan Uri

Lepas scan..kedudukan Uri still pada kedudukan yang sama..dah tutup separuh laluan keluar baby nanti..
Kepala baby dah berada kat bawah..tapi doktor cakap bila2 masa dia boleh berpusing2 lagi sbb masih ade ruang kosong...Bukan apa..ari tu scan kat PPUM kedudukan baby menyongsang..Ini disebabkan kedudukan Uri aku yg kat bawah tu la..

Tgk tuh..camne aku tak pikir mcam2..pening kepala dibuatnye..

Doktor cakap..InsyaAllah Uri ni boleh naik semula bila2 masa..cuma kene banyak2 berdoa & mintak semuanya selamat..

Ari2 aku berdoa semoga uri ni naik balik..Sbb aku dah set dalam kepala nak bersalin normal..aku berdoa ari2 supaya dapat merasa Sakit nak bersalin..Nak alami sendiri apa yang mak aku rasa masa bersalinkan aku..
Biarla semuanya selamat kan..InsyaAllah...

Kaki Bengkak

Oh ya..kaki sembab/bengkak ni kejap ilang kejap ada..huhuhu..if rehat je kat umah..bengkaknya skit2 je..tapi if duduk je wat keje (even dah letak kotak bagai) still bengkak...
if berjalan kat mall pon akan jd bengkak..takleh berdiri lama..aduss..seksanya rasa...
solat pon terasa siksanya...tuhan je tahu...
Tapi takpe..org2 tua cakap..sakit2 masa mengandung...akan hapuskan dosa2 kecil...if betul terhapus dosa2 kecil aku...Alhamdulillah....:-)

Susah nak bangun malam

Org pegnent sahaja yg memahami situasi aku ni kot..malam2 masa tido...nak ke toilet setiap satu jam..tuhan saja yang tahu...takleh nak tahan langsung..sure akan sakit yang amat kat bawah perut...Dugaan betul...Kadang2 hubby tolong tarik untuk bangun...ari2 rasa nak menangis...
Uhuhuhuhuh....buruk tol org ngandung nangis ek...:-D

Sekarang aku hanya kene bertahan jela..doktor kata..apa yang aku alami mmg takde ubat..cuma aku kene banyak2 bersabar, banyak berehat, jaga makan & cuba cari makanan yang mengandungi banyak khasiat... Sayur?? adus...sejak pegnent aku ni jd tak suka sayur..susah tol la..tapi kene gak telan kan..nak tak nak...telan aje...

Perut aku 28 Weeks nak masuk 29 Weeks...
Candid photo..hubby aku amek..masa ni kat ofis..singgah solat jap before ke Plaza Alam Sentral...ade sale brg baby kat The Store....heheh...


Aku ade berjalan2 kat blog2 bakal ibu kan..depa ni cam senang je ngandung..huhuh..cam takde banyak masalah pon..aduhai..nape aku didatangkan berbagai dugaan ni..
Tapi yang pasti semua ini datang dari Allah....dugaan mendatang menunjukkan Allah sayang aku..saje2 nak uji (Tula ayat selalu aku guna nak sedapkan ati..kikikik)..

Bila aku mengeluh..hubby aku la org terdekat yang selalu tenangkan aku...dia cakap tak baik mengeluh..nnti baby sedih..huhuhu..
Alhamdulillah dikurniakan suami yang amat memahami dan betul2 menjaga aku dalam keadaaan sekarang..malam2..penat camne pon dia balik dari keje..sure akan urut aku...before tido hubby urutkan belakang n kaki aku yang bengkak cam belon tuh...then dia akan buatkan aku sarang..susun bantal2..kat kaki 2 untuk tinggikan kaki nak kurangkan bengkak kaki kan..then selimutkan aku before tido..bahagianya rasa..:-)
thanx abang..i lap u...:-)

Kepada kawan2 yang selalu baca blog aku..Doakanlah semoga semuanya selamat..semoga Uri aku naik balik...Semoga baby berada dalam kedudukan yang betul...
Semuanya selamat...selamat dan selamat.....
....Amin.........

2 comments:

WaWa said...

wsalam kak rose.....
almost wlcome...
jge kndungan baek2 kayh....
taw xpew....
bnde kcik pown ley d'bsar2kn.....
akk pown take care....

WaWa said...

btol 2 kak....
sush tol nk cri skunk.....
adew 2 mmg adew...
but mmg kne repair lik larhhh....
he3...