Thursday, May 19, 2011

Kanak-kanak Kencing Berdarah

Assalamualaikum..



[ AMARAN: Gambar2 dalam posting ni mungkin agak menggangu kepada sesetengah pihak. Hanya untuk berkongsi pengalaman sendiri & boleh dijadikan panduan, TQ ]



16 hb lepas, dapat call dari paed rafiq..Dr. Amdan..dia call kat hp somi aku inform pasal result urine rafiq.... Alhamdulillah semua ok..takde apa2 penyakit lain...ianya hanya jangkitan kuman..Syukur sgt2..darah cair &  beku dah takde since consume antibiotik yg doc bekalkan.


actually, selagi result urine masih tak keluar, hati tak tenanng..tapi bila dah dapat tau semua OK..lega cam lepas sembelit.

bukan ape..bila melibatkan kesihatan anak, hati ni tak tentu hala. tiba2 rasa nak nangis. tiba2 pikir mcm2..anak aku OK ke? ade penyakit pelik ke? Ya Allah..jgn amek anak aku...sampai camtu sekali kepala ni duk pikir. ini 2nd time rafiq buat jantung ibu rasa sesak. Yg 1st dulu masa dada & nafas dia berbunyi cam tak serupa org..terus pecut ke spital. Sib hanya Acute Bronchitis..so, just amek neb sebanyak 5 kali sehari. Tu la yg last aku rasa..yg lain2nye..demam, batuk, selsema & lain2..yg aku rasa so so saje.


ok2...back to cerita kanak2/bayi kencing berdarah.

antara soalan2 yg aku ajukan pada Doc Amdan:

S: Kencing berdarah ni sebab pempes lambat tukar ke doktor?
J: Tak

S: Ke sebab pemakanan dia..since rafiq fully breastfeed, sejak sy mengandung ni ingat nak campur susu, tapi rafiq taknak minum susu lembu/soya. dia nak air masak je..then pemakanan dia mmg sy jaga..kasi yg ade protin, fiber, kabohidrat n bla bla bla bla...
J: Tak. umur mcm rafiq ni, susu dah no.2..since dia nak minum air kosong n makan berselera takde masalah. takde kena mengena pemakanan dengan kencing berdarah ni...SEBENARNYA..IANYA DATANG DARI DARAH DIA SENDIRI...

S: Kencing berdarah ni perkara biasa ke pada budak2? lebih terdedah kepada boy/gurl?
J: Memang biasa jadi kat kanak2 seusia anak U ni..Budak perempuan lebih terdedah sebab salur kencing dia lebih pendek.

S: Abis tu...G6PD ke doktor anak sya ni??
J: Eh..bukan2...mmg budak2 yg ade G6PD akan terjadi kencing berdarah, tapi warna air kencing dia cam air kopi/nescafe & putih mata dia akan berwarna kuning dalam masa beberapa jam sahaja. Rafiq ok je semua tu..u pon kata kencing dia kaler kuning kan?

aku: angguk2..eheheh *fuhh..lega di situ..*

S: Abis tu pasaipa ni doc?
J: Takpe..kita amek sample urine dulu...sy bekalkan antibiotik..memandangkan anak awak aktif, lain2 pon ok sy tengok...mengikut pengalaman saya ini adalah Infection je...jgn risau k.


ok2..untuk pengetahuan korang, sangat susah untuk aku amek sample urine budak sebesar rafiq..doc mmg bekalkan urine collecter. Doc suh amek sample pada waktu tido, sbb tak lasak sangat. Malamnye tu, aku buh benda tu sampai rafiq nangis2 tamo. ehehe..tak selesa anu dalam botol plastik..kikikik.sian anakku.


aku ni kan 1st time hadapi semua ni, so aku cek sekali je masa tido dia keadaan collecter tu. masa aku cek tu ok aje. Tapi pagi bila bangun konon2 nak amek sample, amek koooo..dah tercabut alat tu..n urine dia sikit je yg ade dalam plastik tuu..aduii.....abis baju dia basah dek urine tu naik ke atas n sepah2..huhuhu


then, terpaksa la aku buat sekali lagi, but kali ni masa siang la..nak tengok camne keadaannya nanti..dah pesan kat pengasuh siap2 tengok2kan. Even tak dpt bnyk..but, alhamdulillah ade jugak utk dibawa ke makmal..:-)


so, nasihat aku if ade antara korang yg akan alami benda yg sama cam aku ni, cek setiap setengah jam..agar collector tu terletak elok, n urine byk dpt collect. hehehehe


ok2..nila yg doc bekalkan utk rafiq..antibiotik, urine collecter & bekas nak buh sample.



 antibiotik tu sib baik rafiq suka makan...dia cakap.."emmm..dap nyeee"...huhuhuhuh
n alhamdulillah..berjaya habiskan..antibiotik ni wajib dihabiskan mengikut tempoh yg dinasihatkan oleh doktor..


If korangla kan..bila tengok pempes anak camni..ape perasaan korang?
aku? jgn cakapla..dan2 tu depan pengasuh rafiq aku nangis. Takutnya hanya tuhan yg tahu.


Sib baik aku dah pesan kat pengsuh rafiq....akak kene selalu tengok2kan pempes dia..takut benda2 camnila kan.




sample urine rafiq bercampur darah beku. ngeri weh. bayangkan camne sakitnye anakku tu nak shishi..sbb org dewasa yg ade penyakit batu karang cakap, if nak kencing yg kuar darah sekali camni..mmg sakit!




ape2 pon..sekarang anakku dah sihat n syukur alhamdulillah...semuanye bermula dari sakit mata yg tahi matanya kehijauan, demam n selsema...then barula jadi kencing berdarah ni...


kawan2..if anak kita jd camni, cepat2la bawak ke klinik/hospital yg ade pakar kanak2..jgn main taram je klinik biasa..sebab pakar lebih arif. takpe buang duit skit janji anak sihat....kita pon hepi kan?? :-):-)




terima kasih utk semua yg mendoakan kesihatan rafiq...hanya Allah dapat membalasnya...:-)






* rafiq dah masuk 22 bulan 15 mei ari tu
** adik rafiq lak dah masuk 22 minggu ..elok ler tu..eheheheh


30 comments:

Ena said...

BERDERAU JUGAK DARAH TENGOK TOMPOK2 DARAH KAT PAMPERS TU.. SIAN RAFIQ..

NASIB BAIK INFECTION JE KAN ROS.. HOPE, RAFIQ SIHAT2 SEADANYA LA KAN..

LYAfrina said...

HARAPNYER TU SMUA JUST JANGKITAN KUMAN AJER...

TP BILA DH TGK PAMPERS Y BERDARAH TU + URINE Y BCAMPUR DARAH BEKU TU..DH BUAT HATI NI X TENTERAM....

MrS. F!zA said...

seriau la plk ..sian rafiq..kalo kita pon lum doc jwp mmg gitu jgk kita tnya bertalu2..hihih

hope btul la infection kcil je bukan sbb sakit lain

~ SueHarriz ~ said...

aarghh tidak! kasiannya rafiq, i lh byg ape u rasa...sdgkn kita yg dh bsr ni pn kalo kencing sakit , x selesa kan...smoga rafiq xkn kene cmni dh in future! amin.

Fieza79 said...

alorr sian Rafiq mesti sakit kan...asal tgk darah je mmg seriau..hrp2 tak la serius kan Rose...

etiey.com© said...

ok la tu mek.. dah tenang kan. harap lepas ni dah ok. btw tq for sharing.. leh la kita tahu dan sesama leh jd panduan

zaidah said...

klu zai berada kat tempat rose pun mesti risau dan berderau darah..tengok tompokan darah macam tu....kesihan rafiq...

lydzar said...

alahai kesiannya rafiq..harap2 mmg takdek pape yg serius lah..get well soon yer rafiq..

Kasih Ibu said...

kesiannya rafiq...apa pun mga segalanya selamat ye rose...

ibu mana yg tak menagis bila tgk drh pada pampers anak...sdgkan anak sy kena kuning je sy dah menangis2...

dinor's family said...

cepat sembuh rafiq ye...

mamalieyna said...

hissh seramnye rose! klau eina mesti cenggitu gak, sure gelabah n fikir mcm2...huu~

seb baik takde pape kan..hu~ alhamdulillah..

thanks share info berguna ni, leh jd panduan kan...

hee~ susah eh nak ambil sampel air kencing budak besar gini..ihiks.. =P

Hanis Azla said...

Alhamdulillah rafiq takde apa.. lega mendengarnya.. klu akak pun suspen klu tgk pampers anak ada darah gitu..

aLyNnZ said...

info yg sgt berguna..alhamdulillah rafiq daa sihat..

littlehumblelynn said...

rose

kesian sgt2 kalo anak skt..
masa auni dulu nak amik sample urine lg sadis...doktor paksa ok..dia masukkan tiub dlm saluran kencing....sedih sgt2!!

apapun smg takde episod sedih mcm ni lagik..sian sgt2!!

~~*Lady Salwa*~~ said...

memang ngeri jek tengok...

tu la kan, bila anak jadi camtu memang tak keruan la perasaan. bak kata orang, apa2 yg melibatkan anak perasaan tu lain sket...

sal pun risau gak ngan si adik tu... kadang2 malam terlupa nak salin pampes dia... huhu.

tengok posting rose ni rasa seriau. pasni kena wat alarm, bangun malam salin pampes...

Cik Puan*PIE said...

mek rose, maaf aku dh lama xjengah blog ko.aku tumpang simpati dgn ank ko ni.tp mujurlah ko amik tindakan pntas, bwk g spital cpt2.syukur xde ape2 kn.ko jaga diri sama ye.thanks atas sume info2 yg di share kan.

.:mUnies:. said...

mek,g6pd kot?

sy ade 2 adik yg kencing berdarah. dah diorang g6pd

cume kene pantang byk makanan..

adik yg no2 sampai kene warded.
time kecik2 la..tp bile die form 3 ade lagi rupenye penyakit tu..

biase nye kene kat budak laki..

Dee said...

alamak..siannya rafiq..mujur mmg xde yg teruk..harap dia makin sihatlah ye..

umialya said...

Alhamdulillah, rafiq x aper2kan!!

Nadiah Sidek said...

alhamdulillah rafiq dah ok. kalau saya pun mmg risau & panik. masa shakir muntah2 (reflux) tu pun risau semacam. otw ke hospital nak bwk shakir ke emergency room duk nangis je dlm kereta..fikir yg bukan2 sgt..huhu..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

ya Allah kesinnya dia, balqis pun G6PD gak tapi tak de plak jadik camni...bahaya tol la hope tak de ape yang teruk jadi kat rafiq, risau betul la

ieda said...

seram bila tgk nie .. tapi akak x der layie pengalaman kencing berdarah nie .. kena juga hati2 kan ..
sian pula kat rafiq tuu .. harap dia cepat2 recover ..

CatlinaFly said...

kesian rafiq...ini kes UTI(urinary track infection) kalau rafiq nak makan ubat dgn minum air masak ok, insya allah sembuh tu...dia pon takdek demam kan...means kuman tu dlm pundi kecing tu..

get well soon rafiq!

CatlinaFly said...

*tract

eB ezrin said...

alhamdulillah rafiq dh ok... :)
jom jenguk n3 baru kami... nak jawab psl preggy tuh :)

bonda dadif aka akish said...

warghh mmg kalot seh kalo tgk kat pepmpes ade gtu..

alhamdulillah rafiq tade ape...

=)

~Siti Hajar~ said...

alhamdullilah Rafiq xde pape...

pkara camni blh jadi kat semua org, bila ada pgalaman camni, blh jd pengajaran pd kami yg xtau apa2 ni..

bdiri bulu roma tgk darah kat pampers tu...

Sofya said...

takutlah tengok..
itu kami yg tengok dah gelabah..
Nasibaik rose cekap n pantas bertindah...
hope suruh kan kembali seperti sediakala...

Rose, g6pd tu lahir2 pun dah leh tau dah.. kalau waktu lahir normal takdaknya nak tu jdi g6pd..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

gud info... tak tau psl mende ni... actually skang ni Rania n nieza due2 tgh sakit mate.. Rania dh smggu dh ni... x baek2 lg.. risau bukan main lg sbb kali ni cm lame... sblm ni ade la jugak sakit mate tp skejap2... alhamdulillah xde demam or selsema lg...

mamashikin said...

kesianya rafiq..semoga semuanya ok yer rose..