Sunday, November 15, 2009

Rafiq is 4 Months Old

Rafiq dah 4 bulan ari ni..
Cepatnye masa berlalu..maknanya..dah 4 bulan jugak aku menyusu rafiq dengan susuku sepenuhnya. Wow..!. Berkat niat aku dari awal mengandungkan Rafiq untuk menyusu sepenuhnya...alhamdulillah, setakat ni susu aku masih ada dan masih cukup untuk diberi kepada Rafiq..Syukur sangat2...


--{@ The Faces Of Rafiq @}--


ok..jom tgk perkembangan Rafiq

@}-- Semakin kuat menyusu. Sebelum ni, waktu kerja (dengan MamaCt pengasuh Rafiq) 13 Oz belum tentu Rafiq dapat habiskan. Itupun MamaCt cakap jenuh nak abiskan sbb Rafiq suka tido. Sekarang, 15 Oz pun kdg2 mcm nak minum lagi.

@}-- Dah pandai marah2, bentak2 kaki kalau lambat bagi susu. Dan dalam 2 hari ni, aku perasan yang suara dia makin kuat & lantang. Sebab dari dalam pantang, Rafiq ni kalu menangis, just bunyi cam malu2 je sampai ade makcik aku tanye "Eh, umah ni ade Baby ke tak ni?"..huhu..sabor jela...Daaaannnnnn sekarang, menangis dah kuat, menjerit pon dah kuat kalu lapar & ngantuk.

@}-- Rafiq baru pandai mengereng2kan badan dia macam nak meniarap. Tapi tak pernah meniarap sepenuhnya. Agak lambat la anak ibu ni nak meniarap. Hehe. Nak buat camna. Semua bayi ada perbezaannya. Ada kawn aku tu anak dia dah meniarap seawal 3 bulan. wow! kagumnya..ehhehe..

@}-- Dah pandai mencebik kalu aku cakap Bye Rafiq..Bye Rafiq..dia seolah2 tahu aku akan tinggalkan dia. Pastu if abah dia cakap kuat2 skit (Eg: cakap tepon) kat depan dia, dia akan mencebik n menangis kuat2. Maybe dia ingat abah marah dia. Lepas abahnya angkat n pangku dia n cakap Abah tak marah Rafiq la...then terus diam n gelak..Lahai boboy ibu...

@}-- Berat Rafiq aku tatau sbb takde check up utk bulan ni.Bulan depan baru ada.

@}-- Suka angkat2 kaki tinggi2 n hempas2..tak sakit ke nak oii...

@}--
Rambut aku dah mula gugur since rafiq dah pandai menyembur sana sini. Aduila, skit lagi botak la ibu Rafiq...hhehehe.

@}-- Suka dengar aku nyanyi. Lagu yg rafiq suka..Twinkle2 Little Star & Ten Little Fingers (sambil buat2 pergerakan ok..if tak..dia buat derk je)

if nak list kat sini mmg banyakla kan. takat tu jela kot utk kali ni.if ade lagi nnti ibu update lagi ye Rafiq..


okla..nak g jalan2.bawak rafiq pegi Jusco..Jomm Rafiq!!!!....




9 comments:

liyana said...

ooooo, rafiq muda 5 hari jer dr aqeef. hehe
rambut saya sampai penoh rumah, tensen, sana sini rambut

MamaCira said...

rose.. rafiq sama la macam cira x pandai lagi niarap.. baru ngereng2 jer. tapi bila aku pegang tangan dia.. dia angkat pale.. trus duduk.. skrg trus nak bediri lak. tulang kaki dah kuat.. hehe.. rasanya diorang ni x meniarap.. trus duduk jerk.. skip meniarap dan merangkak.. ekeke..

tahniah masih bfkan rafiq.. *clap*. kuatlah antibodi rafiq nanti. kuat jugak dia nyusu erk.. moge2 rafiq sihat walafiat.. amin.

mamalieyna said...

hepi 4th month rafiq..yeeaa mcm2 dh pndai ye rafiq..! seronok tgk perkmbangan anak dr hari ke hari..arif saya dl leh meniarap awal, 2 bln lebih..tp nk merangkak lmbt lak, dh msk 8bln belum merangkak laeii..

mamaaerish : said...

hik3... bijak2....

rose... rafiq da pandai mtk adik ker?.... woooo weeee... saja ngusik... alhamdulillah masih fully bf yer... chio chio... aerisha pn masih lagi bf nih.....susu tin x mo.... :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Liyana ~ OOO..sebaya la anak2 kita ye..keep in touch ya. leh tgk perkembangan anak masing2..:-)

Laini ~ sama ye? ingatkan rafiq je yg lmbt nak meniarap. hehe. tp semlm sy cuba angkat tangan dia, tpi tak angkt pon badan dia. malas itu budak..kakakak..keep in touch ya. kita tgk perkembangan anak kita sesama..:-)

Mamalieyna ~ Wow, awalnya..oic, tula..bb mmg ade perkara yg depa leh buat berbeza2 kan..
n Yes..mmg seronok sgt tengok perkembangan anak sendiri. Selama ni tgk perkembangan anak2 org len je..:-)

Kak Eb ~ Oh nooo..not yet! rafiq lom puas digomol2 oleh ibu lagi..hehehe..
alhamdulillah..stiill fully BF..
ooo..so, akak sambung mengepam balik la ye kat ofis?

Dee said...

masa kecik ni mmg seronok..bau pun harum je..tgh best nk gomol2 ni..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Kak Dee ~hehe..betul2..bau peluh masham baru bangun tido pon wangi..kikikikk..
mulut dia jgn cakapla..eeemmm..wangiii....:-)

Ruziawati Bukhari said...

salam rose..

samalah kita.. kak t pun bagi breastfeeding selama 2 tahun utk anak2 kak t..

anak ibu makin besar ye?!!

tq wishkan happy annvsry bt kak t..

u take care ok..

muah!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam kak T.

ok..sama2..:-)