Tuesday, November 10, 2009

Susu Makin Kurang

Aiyak..
Susu aku makin kurang la..(Sigh)
dah mcm2 cara aku buat..n dah amalkan mcm2 petua yg kawan2 bagi.
Maybe aku ni jenis susu tak banyak kot ek..sbb 2 org kakak aku mmg sempat menyusu anak sampai umor 6 bulan je..
yang kat kelantan tu, suri rumah dan mmg akan sentiasa menyusu direct utk anak buah aku tu la kan..pun sampai 6 bulan je ade susu. Aiyak.Amma.Appa!!


aku mmg tak buat stock EBM sgt. Adela skit2. Untuk top-up if pengasuh rafiq pesan suh top-up.
Waktu keje (ngan pengasuh), rafiq minum dalam 13-14 Oz je..so, aku akan bekalkan 15 Oz..in case tak cukup kan..kdg2 berlebih2 plak.. Yang berlebih tu buat aku jd sedih..ade berbaki susu tak abis..
Ade sekali tu 2 oz. (bagi aku yg mmg jenis susu tak banyak ni, 2 Oz cukup berharga okey).

Tgk hari jugakla. Kdg2 rafiq minum byk, kdg2 minum kurang..Haih...(Sigh)

Ada jugak cuba bagi kat dia susu yang berbaki dalam botol..Tapi, if aku ada..mmg dia takmo minum susu yg dalam botol tuh..Nak mengempeng je ngan aku..Nyot nyot Nyot..sonok sgtler tuh..sambil sekali sekala sengihhh tgk aku..lahai bucuk ibu...sweet sgt tau. Rasa close sgt ngan Rafiq..:-)

Buat masa sekarang..Masa kerja aku Pam dapatla pagi 8 Oz..petang lak 5 oz..so total up 13 Oz..Pam ari ni adalah untuk esok punya bekalan ke rumah pengasuh.. Rafiq refuse susu BEKU tau..Pandai betul ini budak..yela EBM yg beku tu kan bila di tawkan pelik skit bau dia...ehehhe..
So terpaksala aku bagi susu yg fresh je..hurmmm...matila ibu camni rafiq!

Gambar ni aku amek last 2 weeks, stock dah berubah..skang dah ade lagi satu milk bag berisi 4 Oz..hehehe..yg ade dalam gambar ni 4 bekas dah dingap oleh rafiq...
Silalah gelakkan aku bila tgk stock EBM ni..hahahahaha..sikit kan???
jeles aku tgk org len berbotoi2 dalam peti es depa penuh ngan susu...:-(( Aiyak!

nak tahu nape aku tak buat stock???:
  1. Aku berpantang kat Terengganu, peti ais umah mak aku jenis 1 pintu, so susu hanya bertahan 2 minggu sahaja if letak kat bahagian atas.
  2. Rafiq buat2 cam nak muntah if dia minum susu yg dah dicairkan..end up, dia menangis sbb tak puas minum.
  3. Susu aku sejak 2 menjak ni mmg tak bnyk mcm dalam pantang. if bersama rafiq, mmg takleh nak pam, kang tak cukup utk supply dia.
okla..nak sambung keje..just nak meluahkan je rasa risau nih...risau tau risau risau risau...sbb aku dah target..at least, fully bf rafiq for 6 months!..if tak dapat gak..nak wat lagu mana kan..kenela campur susu....:-(

13 comments:

JajaPLuG said...

rose,

jgn give up dulu!!! tinggal 2 bulan je lagi..nnti bila da encem boy tu da 6mth.. da start solid.. dia menyusu pun tak kerap sgt.. so da rilek sikit....

ermm jaja rase jaja penah baca maner ntah... actually susu yg beku tu u leh try masak... tapi jgn sampai menggelegak tau.. masukkan susu tu dlm periuk, panaskan sampai tahap u nampak tepi2 air tu da start berbuih... then u tutup api.... sbb bila buat mcm tu... bau yg tak bes tu ilang tapi masih mengekalkan khasiat yg ada.... jgn masak sampai menggelegak pulak....

jus my 2 cen....

jgn give up tau...

** anak yg menyusu badan sehingga 6 mth berisiko rendah utk dpt asma... hehehhe ( tade niat pun nak takutkan ros.. tapi nak bg smngat...)

so... bertahan ye!!! demi anak tercinta.....

ibuRafiq @}-- said...

tengs jaja..
kita sekarang mmg tengah stress bila fikir nape susu makin kurang.

maybe tak cukup lagi kot makanan tambahan utk tambahkan susu..

leh masak ke?
1st time dengar nih..hehe

jaja ade buat camtu ke?

Mommy Lyna said...

Salam Rose,

Gitula adat menyusu, ada pasang surutnya. Nak tak try trial pack BF Set Shaklee? rm80 je. So far yg cube bg testim0ni bagus2.

ibuRafiq @}-- said...

Mommy Lyna

sy ni pengguna shaklee..set yg mana tu?
takpe2..nnti kita terjah blog akak..:-)

MamaCira said...

Rose.. aku pun jenis susu x banyak.. dah la x banyak.. sebelah jer beroperasi.. sebelah puting buta.. baby langsung x nak sejak lahir.. bila x isap sebelah tu, kering la.. nak harap sebelah jer mana nak kenyang..

mamaaerish said...

mmmm. rsnyer rose stress nih, maklum kat situ kan keje banyak... kalo nak susu byk... kena rileks... mind kena tenang.. bdn kena rest.. mkn kena byk... lagi byk bb nyudu lagi byk kena mkn... nyway... pam baru tuh x membanttu ker?

JajaPLuG said...

heheh.. jaja tak penah buat le pasal anak jaja telan je susu beku tu.. tade masalah pun... ermm tentang nak buat stok tu kan... hehe... dulu2 jaja dpt keja baru masa bby da 6mth.. tak penah pun buat stok susu.. so bila dpt keja baru. kena masuk keja 2minggu je.. so dlm 2 minggu tu la jaja pukul abis buat stok... kalau ikutkan ape yg jaja nak sugest ni tak patut la kan.. tapi kalau rose nak try... leh la...

cth : kalau bby menyusu setiap 1 jam kan...
kul 8pg - jaja akan bg bby isap belah kiri..
9pg - bg belah kiri gak
10pg - jaja bg isap belah kiri n belah kanan jaja pum..( kan da 3 jam bby isap kiri je.. so kanan akan penuh la..) isap n pum serentak... mmg akan mewah la yg pum tu.. so boleh buat stok da..
kul 11 pg - bg kanan pulak
12tghari - bg kanan lagi
1ptg - bby isap kanan n belah kiri jaja pum...(so dpt lagi stok..)

selama 2 minggu jaja bersilat wat camtu sbb nak buat stok nak g keja... alhamdulillah masa 1st day g keja.. jaja da 90oz hasil perah selama 2 minggu... dan terus meningkat...

so hopefully rose jgn stress ek... bila stress susu makin kurg....

so kuatkan semangat tau... mkn byk vitamin... jgn stress.. masa mengepam jgn tgk susu tu.. kalau dpt sikit pun.. bersyukur dgn ape yg ada... insyallah kalau kita bersyukur, Allah bykkan lagi rezeki kita...

:)

** kalau jaja bgtau 1 benda ni mesti rose terkejut...
-
-
-
-
jaja penah dtg weding rose n dood.. asben jaja kawan dood...

:D

ibuRafiq @}-- said...

MamaCira ~ Puting buta? 1st time dengar. nape ek leh jd camtu? takpelah, dah rezeki tuhan bagi utk satu B***T je kan..alhamdulillah..at least nyusukan juga anak kita kan..:-)


Kak eb ~ Keje cam biasala. dah dekat2 student baru nak mendaftar masuk ni. al mizan duk kejar2 la kita suh siap cepat. ni pon salah satu sbb kita stres..Oh..pam tu membantu sgt2. rasa bersemangat nak mengepam. cuma rezeki air susu kita je tak bnyk..:-(


Jaja ~ Ha? kawan dood? sape ur husband? kita kenal kot ek..geng SERATAS ke KOREA?

tula...kita pon pernah jugak terpikir nak buat camtu..tapi rafiq tak gemor sgt B***T belah kiri. Dalam terpaksa baru dia minum. belah kanan mmg peberet dia..hehehhe...satu lagi belah kanan kan cepat kenyang..org2 tua kata, Kanan Makanan, Kiri Air. ye kot ek. if pam, belah kiri ceroi je..agagaga...

wow, bagusnya. dalam 2 minggu 90 Oz? mesti jaja jenis susu melimpah2 nih...heheh

ye, mmg bersyukur sgt2 dengan apa yg sy ade skang ni. at least tak campur susu lagi kan..cuma rasa cam sedih bila tgk makin ari makin kurang hasilnya..

tq ya share2 teknik...:-)

mamaaerish : said...

eh mana pulak komenku itu?... ilangker... musykil nih?...

ibuRafiq @}-- said...

ha? ape yg ilang kak eb? huhu..sy tak moderatekan komen. it should be there la kan..anta la lagi..ehhehe

Dee said...

alahai siannya..xpe..usahakan lah ye..kalo ada caranya..

ibuRafiq @}-- said...

kak Dee~ tengs...ngah usaha wat stock ni..skit2.lama2 jd bukit.ehehhe

Liyana said...

rose, jengah blog kita wat tambah semangat
saya pun jenis takde susu sgt mulanya
dua dua pun takde nipple, flat
alhamdulillah, dapat BF anak sulung sampai 2 tahun, skrg dah 2nd son
jangan give up, tough mother make tough kids (bleh lagu tu?) hehe