Monday, September 12, 2011

39 minggu & Terus Menghitung Hari...Jom Share tanda2 nak bersalin!

Assalamualaikum semua..

Aku masih di sini & masih di ofis jlnkan tugas2 yg perlu. Dalam pada tu duk agih2 tugas utk kwn2 yg ade utk ambik alih keje aku. Actually, aku dah tak larat sangat dah ni. Mengah. Nak bangun dari kerosi pon yarabbi..krem segalanya...

Since rabu lepas, aku dah mula rasa sakit memulas cam nak yak tu ha..menarik sampai ke tulang belakang. Kaki pon dah mula bengkak2 banyak..ngandung kali ni takde kaki bengkak..akhir2 ngandung ni je ade. ade org kate dah dekat dah tuuuuu....huhuhu..risau dengor!

Takde turun apa2 tanda lagi. So, aku hanya sabar menanti setiap saat...bilerla tanda nak mai?? or terus2 nak sakit beranak ka apa?? maklumla..si rafiq tu aku kene induce sbb BP naik mendadak..so sakit nak beranak tu tak sama ngan sakit semulajadi..Tup2 kene emergency operaction plak sbb rafiq lemassss
Penatnye menghitung hari. Rasa nak suh dia kuar cepat2 je. hahahahha..taula ujung2 ngandung ni kan..semua benda rasa kremm..nak bergerak, nak bangun, nak tido, nak mengiring kanan ke kiri pon ya Allah...abis menarik urat2 perot pinggang. Sesungguhnya Allah sedang menguji hambaNya ini...

Bila tengok kwn2 yg due date hampir sama ngan aku dah selamat bersalin, rasa cammmm arrgghhhhh aku ni bila plak???? ahahhahahah sewel sekejap di situ. Sib baik selera makan aku masih ada. If dah takde selera sian kat baby nanti...omak eh tak makan!

setakat ni..berat aku naik 10 kg. Mintak2la tak naik lebih dari 11 kg sbb doc dah warning, memandangkan BMI aku agak comel2..so takleh lebih dari 11 kg berat naik utk ngandung kali ini..."baikla doktor..."

Kawan2...jomla share sini apa tanda2 bersalin korang? leh aku wat rujukan. ahaks!


** due 20/9..tapi if dia nak kuar 15 september ok gak. besday si abahnye. Or dia kuar 16/9..laaagi ok..sbb tiap2 tahun arijadinye dpt coti.hari malaysia beb! ahahahah

29 comments:

ch@ said...

silap2 terjumpa kita di wad bersalin. mmg btl 35minggu dah keluar, bkn silap kira. real punya tak sabar. dh keluar pun ikut tingkap.

kita pun dupdapdupdap gak ni, tapi akak dulu la kot. hihiii. jmpe di PPUM ok. cewah. mau sesat barat kita kat sana. goodluck kak, jgn lupa update.

NM02 said...

wah... nak tunggu hari je ye

bestnyerrrrrrr

mamashikin said...

rose.
sy dulu bersalin c-zer..tp anak yg ke 2 normal..Alhamdulillah dpt rasa skt bersalin..haha

tanda2 tu,kalau sy..sakit pinggang yg amat sgt..pastu sakit perut mcm nak period, pergi toilet bnyak kali..tp tak yak pun..
pastu kuar lendir campur darah..bila doc dah pecahkan air ketuban..sakitnya Ya Allah...tak tau nk ckp mcm mana la..nk kata memulas tak juga, entah...tp sakit..
tp jgn risau..keluar jer baby..terus hilang sakit..dr jahit pun tak sakit la..hehe

lydzar said...

tiga2 HM keluar tanda blood spotting, diikuti rasa contraction..

lg satu benda kebetulan, tanda hadif ngn hilda keluar lepas mama dia penat cuci toilet. hahahaha

semoga semuanya selamat ye rose.

Zue AnnaLeeya said...

haisshhhh... dah dkt2 ginila neves sket kan rose????

akak dulu klu rasa nak bersalin tuh paling ketara, sakit pinggang yg amat2.... pastuh contraction tuh jgn ckpla... mula2 10 minit skali, pastuh 5 minit skali.... biasanya bila dah 5 minit skali contraction tuh, baru akak gerak ke spital...

pastuh satu lagik tanda awal, akan kuar darah campur lendir2 gitu..

akak hrp rose selamat semenya yer... pastuh jgn lupa cpt2 hapdet... tak sabo gak nak tgk adik rafiq... hehehe....

littlehumblelynn said...

X tau apa tanda2
both pun induce labor
apapun moga sumer slmt ok.

Ena said...

selalunya ibu2 yg dah berada dipenghujung nak bersalin memg dok harap bersalin cepat2 kan sbb dah tak larat nak bawak.. hihi.. nasi baik la sempat merasa segala juadah raya.. dan yg pasti puasa pun dapat ditunaikan walaupun tak penuh kan rose..


moga dipermudahkan urusan..



masa 1st kuor ayor dulu.. masa nnd kuor darah plak.. itu je la tandanya..

Hanis Azla said...

akak dulu mmg turun darah sebagai tanda.. klu tak pun mmg tunggu constraction yg sekejap2 tu.. itulah tanda2 akak dulu.. harap2 segalanya dipermudahkan utk rose..

eT said...

me dulu xder tanda time date due tu,..sesaje p sepital n bg alasan kata baby kurang gerak...
cek laluan rupanya dah 2cm...
dahtu baru ada rasa sakit contraction...huhu
selamat yer semua... :)

mysha said...

kAK, sHa mAsa ngandung duLu nek 12kg kak.. teRuk gilER..sEMua sha sebAT...kiRa akak okla neK 10 kg jer..

kAK, Klo baBy tu kuAR 19 sepT sAMa besDay ngan sha hehehe

nur said...

akak boleh paham perasaan ros.. masa anak sulung dulu, menghitung hari mcm ros jugak sebab silap kira tarikh... tapi tiga hari sebelum bersalin, dah ada turun darah sebagai tanda... tp mak mertua, kalau keluar darah sikit2 tu, lambat lagi nak bersalin dan mmg betul pun apa yg mak mertua kata...

anak kedua, rasa contraction datang dah dekat sangat nak bersalin...nasib baik sempat sampai ke hospital :)

anak ketiga pulak, rasa mild contraction sejak asar, lepas isyak baru akak ke hospital. Then bersalin pukul 1 pagi :)

semoga semua urusan dipermudahkan oleh Nya :)

Mama Hanim said...

semoga segalanya lancar n baik utk rose.. take care ok.

dinor's family said...

semoga cepat bsalin n dpt bsalin normal kali ni best tau senang nak jaga n cepat baiknya...

pizet said...

pz turun tanda darah...yang second ni natural...start dengan contraction dulu...masa yang sama sejam skali camtu la...tapi kejap ja 4 jam lepas tu dah bersalin...anak ke2 dan akan datang selalunya lebih mudah dan masa sakit x lama

Dee said...

moga dipermudahkan segalanya ye rose..

ajumohit said...

moga dipermudahkan ye rose, jgn lupe selawat byk2, sakit mmg sakit tp rose tanamkan dalam hati, pasni baby kuar mesti tak sakit dah...saat itu pasti dikenang2

eB ezrin said...

akak x der tander... hik3.. 2-2 baby kurang gerak :)

Suliana said...

siannya rose.. su nanti tak tahu la camana nasib nya.. smoga kelahiran baby kali ni dipermudahkan ye :-)take care rose..

Fieza79 said...

berdebar nya nk tgu hari...moga di permudah kan..

kfieza mmg tkde pengalam nak tgu hari ni..kedua dua nya dulu..mmg doc bg tarikh siap2..kali ni pun mcm tu la gaya nya...

LYAfrina said...

lya doakan y tbaik buat rose n baby...

asha dh msuklabour room smlm..mybe skarang dh selamat lahirkan baby:-)

kayzie said...

wahhh..syokny menunggu saat2 sakit tu dtg..hehe..org dl sakit cam senggugut mlm sblm tdo..tgh malam trun darah..p hosp awl pagi, malam baru beralin..dah ank ke2 len sket kot sakitnye..hehe

mama_umar_maryam said...

tibe2 tingat rase mengah tu time 39 w dulu,hahahah..insyaAllah,semoga dimudahkan rose =)

Sofya said...

salam..
lama tak singgah sini..
seronoknya org nak boleh bb baru...

tanda2 bersalin..
1st baby xda tanda2, xsakit pun tapi kena masuk ubat sebab air ketuban makin kurang..doktaor kata takut bb lemas

2nd bb plak turun air.. lendir putih macam telur putih tu.. turun lepas subuh.. tengah hari baru mula berasa sakit tapi xkerap sangat.. sampai k 12 malam br terasa sangat cam nak beranak..

org kata kalau turun darah cepat beranak.. entahlah yg tu belum ada pengalaman lagi la

~~*Lady Salwa*~~ said...

As-salam...

Betul tu, kalau dah nak dekat2 bersalin tu rasa cam nak cepat2 je baby kuar... tiap2 hari dok tanya kat baby "bila nak kuar...?? Ummi dah tak larat..." hehe

Sal dua2 turun darah... cuma yg 2nd ni, pas turun darah terus rasa contraction kerap2.. selang 5 minit... pastu turus zass ke hospital... sampai spital doc check dah 5cm...

**sesetengah org pecah air ketuban dulu... tapi family sal jenis turun darah + lendir...

Semoga selamat semuanya... take care...

noornazuha said...

jelesss..saya dah 5 tahun kawin..tapi belum ada rezeki.. :(

N i e Z a said...

insyaAllah..moga sumenyer dipermudahkan..heheheh..

hajarus said...

hjr doakan smg semua nyer selamat ek mek rose... Amin...

ana said...

1st baby - perut sakit memulas2 tp time ni dh admit utk induce tp tak sempat induce terus bersalin normal

2nd baby - klr tanda darah sket...warna coklat pastu sakit perut memulas2.

blm pernah klr tanda pecah air ketuban...semoga slmt bersalin.

ibu amoi & raid said...

saya dulu
yg pertama,hampir lemas-ikut tingkap
yg kedua-hampir lemas terbelit tali pusat-vakum

alhamdulillah sihat kedua2nya
semoga awak di permudahkan prosesnya..