Friday, April 27, 2012

Pinjam Mesin Nebulizer

Assalamualaikum..

rafiq dah batuk lebih dari sebulan....baru2 ni dah ok..tapi atas sebab2 tertentu dia batuk makin teruk sejak last week..(tak perlu la cakap ape sbb tertentu tu..nnti aku naik antu!)

batuknya berkahak..tapi tak pernah dia nak kuarkan sbb asyik telan je..grrrrr..suh muntah tamo..duk telan telan..tu takmo baik2 tu..

pastu semalam dah tak tahan dah..teringat anak yg asyik la mlm2 batuk sampai takleh tido..terjaga kul 4 dia batuk2 n kul 5 baru dia tido balik pas sapu2 vicks kat dada..sian tengok..yela, kita kan yg duk jaga dia ari2 surela sayu je ati ni bila anak jd camtu..

aritu dah amek rawatan kat demc..tapi cam tak jalan je ubat dari sana. so, aku angkut rafiq terus ke klinik paedatrik adek..as usual la..ngan doc amdan kan..

then doc decide kene amek neb secara konsisten ..4 jam sekali..Klinik ni mmg ade kasi pinjam mesin neb..so bayar utk harga Ubat2 je..


nila benda alahnye...mesin nebulizer portable..klinik kasi pinjam..FOC...



picagari n jarum tu tuk amek air ubat dari tube2 kecik tu..dpt 4 tiub utk 4 sesi...
rasa cam doktot la mlm tadi..struggling sorang2 nak kasi rafiq neb..sunggoh seksa..sakit2 badan aku sbb dia meronta2....:-(


tadi pagi, kami ke klinik lagi doc amdan nak observe keadaan rafiq after amek 4 kali neb tu...alhamdulillah doc cakap tak perlu amek neb lagi..tapi continue ngan ubat2 je..fuh2 ade 5 jenis..sib baik rafiq jenis mudah makan ubat..if tak..mmg naya laaaa..

okla..moga minggu depan ade khabar gembira..n rafiq bebas dari batuk berkahak...aminnnn.....


10 comments:

eima said...

anak aku dulu mmg siap beli mesin tu .... brand apex.... guna combivent separuh + normal saline 2ml ....

tp alhamdulillah sejak die dah besar ni ... dah jarang kena asthma dah ... sbb die dah kena sejak baby so skrg antibodi pun dah kuat + bdn pun mungkin sedikit imun ngan asthma dah kot ..mudahan tak kena bila dah besar ...sian karang tak leh bersukan

mama_umar_maryam said...

baru tau blh pinjam foc nebulizer nih..cpt2 baik abang rafiq

mamalieyna said...

aduhai rose..seksa tu sengsorang pakaikan ke dak rafiq..kalau eina tak daya tu, alangkan nak kasi ubat pun kena berdua..huu~ seb baik rafiq senang mkn ubat eh..good boy~

hope sihat pasni ye..takmo la kena guna alat tu lg, sian ke amnak..huu~

ADEEYA said...

Get well soon Rafiq...

Ena said...

cam tu la ena rose kalo budak2 tu kena asthma.. dak anis ok la dier pasrah je tiap kali amik neb wlupun dulu mula2 amik.. tp dak irfan yg susah.. sama kes la.. meronta2.. dan kami terpaksa beli mesin neb tu sbb tak larat nak p klinik..

littlehumblelynn said...

Baguslah klinik bg pinjam foc plak tuh!
Auni pun struggle dgn lelah,dkt sebulan gt gak .harap esok- lusa smbhlah hdknya.

Hopefully rafiq cpt smbh yea

manjakuhappy said...

Cuba rawatan alternatif pula.baru2ni saya dan anak pun batuk.kami try walitgold q10. alhamdulillah..ok sgt2..kami x makan ubat batuk.utk 2hari pertama je batuk n kahak teruk.lepas tu ok dah.syukur.

manjakuhappy said...

Cuba rawatan alternatif pula.baru2ni saya dan anak pun batuk.kami try walitgold q10. alhamdulillah..ok sgt2..kami x makan ubat batuk.utk 2hari pertama je batuk n kahak teruk.lepas tu ok dah.syukur.

manjakuhappy said...

Cuba rawatan alternatif pula.baru2ni saya dan anak pun batuk.kami try walitgold q10. alhamdulillah..ok sgt2..kami x makan ubat batuk.utk 2hari pertama je batuk n kahak teruk.lepas tu ok dah.syukur.

suhaimah abd rahman said...

aye juge ade memiliki mesin nebulizer dirumah since baby saye yg sebulan berkahak teruk after kene prolonged jaundice. Kos ulangalik ke klinik adalah lebih tinggi dr memiliki mesin nebulizer di rumah.

So sesiapa yang berminat untuk mendapatkan mesin nebulizer brand medel, saye ade buat promosi RM200 FREE POSTAGE! boleh hubungi saye utk sebarang pertanyaan ye! 013-3333062 (sms/whatsapp/wechat). Tq :)