Wednesday, April 25, 2012

Breastfeeding: Mengatasi masalah Puting Tenggelam

Assalamualaikum..

sejak menjebakkan diri dalam dunia breastfeeding ni..selalu gak dapat email dari kwn2 blogger bertanya segala macam soalan tentang breastfeeding..aku sendiri pon masih dalam proses belajar & alhamdulillah ade ilmu sikit2 tu leh la share kat sini kan..:-)

start menyusu anak pertama dari hari pertamanya lagi...then sambung utk si adik plak..so kira ade la jugak ilmu di dada even tak banyak kan..:-)

ok2..aritu ade kwn blogger kita (tak perlu mention sini) bertanya camna nak atasi masalah puting tenggelam ni sbb dia nak susukan anaknya tapi mengalami jalan buntu since puting salah satu cik B takde/tenggelam..

aku pon riki2 la ngan Peer Counselor yg selalu aku rujuk & kebetulan mmg kenal sebelum kawen lagi sbb dia schoolmate hubby kat SERATAS iaitu kak Fid ..so, baru2 ni ade mini gathering..masa tu la dia wat demo n tunjuk camne nak atasi masalah puting tenggelam ni...

cara yg paling jimat ialah guna picagari yg kita guna utk kasi anak ubat tu..beli yg besor ye..kat pasaran pon ade alat nak atasi masalah ni tapi dalam RM200++ gakla yg penah aku jumpa..so y not guna je benda murah ni kan..:-)




mula2  potong ujung picagari yg tempat kita masukkan ubat kat mulut anak 
kita..



then masukkan alat yg kita guna utk tekan ubat tu cara terbalik....if guna cam cara biasa camno nak sedut nips tu tempat yg tajam2 yg tempat kita potong tadi tu kan..:-)




camni upe dia bola dah masukkan secara terbalik...



then buat camni...oohoho tangan kak fid jd model..wekekek


if korang rajin..buat hari2..mmgla sakit mula2 tu tapi its works..yg pasti kene rajin berusaha, doa & tawakal..tiap ape yg kita usahkan dengan niat yang murni..insyaAllah Allah akan tolong...aku tak pernah alami masalah camni..tapi bila dpt feedback dari kwn2 yg dah cuba..mmg sakitla mula2 then okla after 1 week.

gud luck! moga ape yg aku kongsi ari ni sedikit sebanyak dapat tolong kawn2 kat luar sana yang alami masalah puting tenggelam

jgn lupa.....kene rajin berusaha! pasti Allah tolong...


happy breastfeeding!


15 comments:

eima said...

klu untuk girl yg puting die mmg nampak potensi tenggelam ade cara tak ... sbb my baby girl puting die terbelah tak cam abg die dedua ade nampak timbul .... risau la bila besar nanti die tak leh bf baby die .....

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

alamak eima..tak pasti lak camno tu..sbb ni utk ibu2 yg menyusu je...:-)

tapi mmg risau la jugak kan bila tgk condition anak tak mcm biasa..ape2 pon sy doakan yg terbaik utk anak awak k..:-)

Suliana said...

lama2 klu baby hisap dia blh timbul :-)

Salina@IbuAqil said...

Owhhh!! Ada tekniknya yer.. ;)

Qhaifa Nur said...

saya tak faham dari anak sulung hingga 5 ni..bidan selalu cakap cantik puting nur...yang pasti keliru cantik dari segi apa hik..hik..

alhamdulilah tiada masalah dalam menyusukan anak...

Fieza79 said...

perkongsian yg menarik...baru tau ni..tq rose...even xde mslh cam gini..puting tertojol je kelua..hahaa..masa kat spital nurse tego puting cntik..maksud nya tu kira puting timbul la tuu...mudah kan penyusuan kan...alhamdulillah proses menyusu sgt2 berjalan lancar dengan izin-Nya....

*azni* said...

baru tau ada gak camni..bagus la rose perkongsian ni..jimat pun jimat..

ARMY'S WIFE said...

tq share info...nurse kt hospital pun suh buat mcm tu jugak....

LYAfrina said...

owh... rupanya sng je caranya nak atasi puting tgelam... cuma kena rajin n tahan sikit kan mula2

kayzie said...

entry yg bgus kak..semoga ibu2 kat luar tu sntiasa berusaha..hepi breastfeeding :)

mamalieyna said...

sharing is caring...nape la rose tak kongsi dari awal2 dulu...herm..

apapun panduan tuk masa depan ni, Insyaallah..AMin..

nuyunbiz (001873431-W) said...
This comment has been removed by the author.
nuyunbiz (001873431-W) said...

salam kenal..

bagus perkongsian artikel ni..nuyun panjangkan kat website nuyun ye..

terima kasih.. :-)

http://www.jutawanshaklee.com/

Azimah Khamis said...

As salam bagus sgt perkongsian ni,boleh dicuba utk ibu-ibu yg alami masalah puting tenggelam

sinarhidupsihat.blogspot.com

Phatmazz said...

Blh try guna breast shell jugk, letak ats breast, lama2 bla ank dh terer, tk perlukan dah breast shell tu