Monday, November 24, 2008

Mari Belajar Buat Kek..:-)

Ahaaa..tempoh ari aku ade buat kek lak ok..
Sejak kawen ni..aku kenela belajar mcm2..supaya senang di masa akan datang...chewwahh!

Actually..aku selalu gak tolong akak aku buat kek..tapi aku tak pernah buat sendiri taw. Dari minggu lepas lagi aku teringin sgt nak buat kek..Then lepas plan baiiik punya ngan Kak Chah..kami ke kedai serbaneka yg mmg jual barang2 buat kek..
Semua ade kat sini ok..aku tak bawak kamera..so, takdela snap gambor kedai tu. Lepas ni if aku pergi lagi aku snap ok..Ade mcm2..sonok la masuk kedai tu..bau dia pon wangi je. Bau kek! (off course la mek Rose oit). HuHu. Yg besnya...bila tanya tepung n bahan2 nak buat kek..akak kedai tu terus mencelah..

"Adik..skang ni semua senang..adik beli je tepung ni..then adik just letak 4 biji telur, 250Gm butter & 100GM air.."
OOOOoooo...melopong jek mulut aku...
wah..leganya teman rasa..sbb takyahla susah2 kan duk menimbang bagai bahan2 nya..rembat 2..satu utk ofis..satu utk aku buat kat umah nnti...hubby aku sker kek coklat..opss lupe nak kabor..kek kami nak buat tu..ialah Chocolate Moist Cake..
Then lepas kami beli bahan2nya..kami pon ramai2 duk tung tang kat dapur buat kek..for ur info..ofis aku ni..brg letrik basic semua ade..n yg pasti..Oven mesti ada kan utk buat kek..:-)

Ari jumaat kan rehat panjang bg kami orang gomen nih..so melantakla buat kek kat dapur sampai bau merata la..wangi wa cakap lu..hiks!


Inilah bahan2nya...
1) Tepung Kek
2) Telur 4 Biji (pastikan telur ayam ye puan2..jgn duk gatei p amek telur itik laks)
3) Butter 250Gm
4) Air 100Gm
5) Bahan Hiasan (takde lam gambor, teman lupe letok)

Sesudah di Mix semuanyaa....inila hasilnya...then letak dalam Loyang Pembakar..
180 Darjah C
35 Minit..if tak msak lagi..tambah 15 minit..pemanas oven guna yg atas bawah ok.

Haa...tu dia..masa utk letak dalam Oven..n Mizan..Pembantu bidan terjun....huhuhu

Mak ai mizan...jgn msuk dalam oven tu udohler ye...
(Mamat ni Single mingle ye..Lelong2..sape yg berkenan lehla masuk minang....ya ampun mizan..matila lelong kawan lak kat sini..ehehheheh)


Daannn.....inilah hasilnya...:-)
Look at the textures..woow...tantek..:-)

Errmmm..nyam2..cokolat cair...makan ngan roti pon sodap sgt cokolat nih tau.


Taraa........hasilnya....dah sedia di mamam...:-)

Jemput Makan semua...(alamak..terover sudaaaaa)
tata...:-)

9 comments:

bad said...

wah!!best nye la kalo dapat rasa kek ni...heeeh!!untung ko dood!!

cemut said...

phew!! ble tahan hasil die..buat kita teringin nk mkn cake coklat..glup!!!

rose said...

BAD

iyela.dood leh mkn bnyk kek..
if ko still kat OCE..lehla join.
aku suh si doood bawk p opis..:-)

CEMUT

bes taw..
buat sendiri..puas bebs..

bad said...

kalo xde kat oce pun bole je kalo nak bg..hehe!!nnt weekend aku dtg s.alam, aku singgah umah le??nak gak tgk umah baru sambil dijamu kek coklat..haha!!

Wahidah said...

mcm best jer..siap ade choc kiss kat atas tuh as decoration...yummyyy

rose said...

BAD

bila ko nak mai..jgn lupe bwak bakal wife ko ye..nnti aku buat kek..:-)
Kek jelah semata ye...air takdak...bior ko tercekik makan kek...hahahha...:-P

WAHIDA

bes2..:-)

Y u Z z 9071 said...

nak sketttt.

eedany said...

alahai...tetiba teringat kek coklat!

Tahniah sebab berjaya membuat kek yang sungguh cantik.

:)

Anonymous said...

hai leh tahu kedai bahan2 kek tu kat mana...?