Monday, October 26, 2009

Anak abah!

Hoho..ari ni aku still seleseme, batuk2 n sedikit demam.
Ni dah masuk ari keberapa ek? aku dah luper..*pok pale sendiri*
nak tahu nape berlarutan? haa..sbb aku tak makan ubat? nak tahu nape?
sbb nnti badan rafiq gatal2..terkene tempias ubat aku amek..maybe yg antibiotik tu kot..abis pp dia naik biji2 merah..Haihhh....*sigh* susoh jugok ye Fully Bf ni..anak syik kene tempias..uhuk uhuk!

Korang nampak tak gambor yg aku letak ni?
(sila abaikan mittens dia kaler lain2 tu ye..rafiq suka isap tangan dia..abis lenjun..so aku tukorler)

Ahahahha...nila namanye anak abah!

hampir every single nite (if abah dia tak bz la)..if dia meragam tamo tido..aku just letak ateh abah dia..sure dia tido sambil2 tgk bola..yg kelakor tu..mcm paham je tgk bola..tengok dengan tekunnya..sampaila terlelap.

mmg magic tol ye..sentuhan abahnye..takyah dodoi2..just ajak dia sembang2 cakap pasal player2 mana ka tv tu..dia akan tgk dengan tekunnya tanpa merengek...
*kembang semangkukler tu en. aku betul*
jeles aku weh..siyes!

apekah ini penangan aku suke berjaga tgk bola masa pegnent??? huwaaaa....agaknyela ek....hurmm...

okla..
http://www.emocutez.com

Friday, October 23, 2009

Red Flag!


**pic credit to Mr. Google


Apekah??? Hua hua hua...

Pagi td dah kene red flag...cam kene tembak je my reaction time tuh..
on the 101 day!
cam cantik2 je dia timing kan..eheheh
Ini my first red flag after gave birth
Memula cam cuak gak tapi dah tanye2 Mak, kakak2 & kawan2..its NORMAL!
ade org tu sampai 2 tahun baru dapat red flag and ade org tu..tak sampai sebulan after 60 days..dah dapat bendera jepun nih..
hurmm..its depends on individual condition..

aku fully BF..tu jd cuak tu..sbb aritu baca artikel..if Fully BF..askar jepun lambt menyerang..:-D

yang besnya..no period pain at all....alhamdulillah.. adakah selepas bersalin..senggugut akan hilang camtu je? or nanti2 akan mai balik..if akan ade jugak period pain, mintak2la sikit2 je..heheheh...

well..its time to get protection bebeh..ati2 di jalan raya..kah kah kah....
*sabor jela aku nih*

Thursday, October 22, 2009

100 hari!

Akhirnya..dah 100 hari..yey!
Hehehe..actually aku berpantang selama 100 hari even aku dah curi2 minum ais kan masa ari raya ari tu..tak tahan la tgk ais..time2 raya kan air dia mcm2 kaler..ahahaha..taram la skit2..:-D

sebenarnya..mak aku yang suh aku berpantang sampai 100 hari..sbb aku beranak ikut tingkap kan. So, kenala jaga makan bagai..Badan ni nak pakai lama..bkn nak pakai ari ni je kate mak aku yang tersayang itu..

antara makanan yg aku pantang Telur, Seafood, ais, makanan pedas *kdg2 terpaksa makan pedas gak sbb lauk kat cafe pedas2*, sayur2 yg "sejuk" kate org tua..sejuk means leh sebabkan aku lenguh2 satu badan..siyes, mmg sakit+lenguh+*berat punggoq* if aku amek sayur2 nih..


Adakah aku leh order air berais lepas ni kat kedai makan? Wink Wink kat hubby**
Tapiii..aku takut la nak minum berais yg ade aisnya nampak ketul2 tu..sakit satu badan if minum tau!
so, moralnya..tak payah minum rose oittt..nyeksa badan je..
*skit2 leh la kot ek ~~ayat amek ati*


ermm....adakah aku sudah merdeka??
oohhh tidak..aku belum merdeka ye tuan2 puan2..sebab..aku still BF anak aku..aku takleh salah makan langsung..dia yg terkena bahananya...huhuhuhu...sabor jela..
nnti aku dah campur susu Formula baru aku leh beronggeng makan sesoka ati..hehehhe...

alamak..camne nak stopkan posting ni ek?*bLuRRR*

sbb nak ilangkan blur..aku tempekla gambar budak cinonet nih..eheheh...suker la tgk dia tido...:-)


ok..tata..:-)

Sunday, October 18, 2009

ubah halwa mata..

weekend ni penuh ngan aktiviti open house yg mana syawal dah dipenghujungnya. Pagi td open house persatuan penduduk kat apartment aku tinggal ni...then skang aku boring takde ape nak buat duk gatal tangan menggodek blog..hehe..aku duk tukar2 background..sabor jela kan..dr td background dia berubah2..kikiikik...

Thursday, October 15, 2009

Rafiq is 3 Months Old

Rafiq turn to 3 months today!
OOhh..sedar tak sedar ye. Pejam celik..Anak ibu dah makin besar, makin berakal..soo sweet..
Hari demi hari ada saja benda baru berlaku pada rafiq..Alhamdulillah..Aku dapat rasai, alami sendiri pengalaman menjaga anak sendiri...Syukur pada Allah..

Rafiq..
Ibu & Abah sayangkan rafiq...teramat sayang..
Moga Rafiq akan menjadi anak yg soleh, dengar cakap ibu & abah ok..
Rasa baru semalam ibu lahirkan rafiq & tengok rafiq at the 1st sight...Berlinang air mata ibu...Syukur sgt2..rafiq selamat lahir ke dunia...


Perkembangan rafiq setakat ini:
  1. Last chek up masa cucuk untuk 3 bulan punya, berat rafiq 6.09..naik sekilo je? *Sigh* (Nurse cakap, baby yg menyusu badan sepenuhnya..berat bayi tak naik secepat bayi yg minum susu formula..betul ke?? entohler..idokler teman tahu..takpela, janji rafiq sihat, ceria sokmo...)
  2. Makin pandai gelak sakan...hahah..kdg2 tgk dia cam penat je..Sian anak ibu..padahal bkn ibu paham pon rafiq oiiii...takpelah..leh jd penghibur time ibu & abah penat balik dari kerja...:-)
  3. Dah pandai lonjak2 kaki & badan time ngamuk nak tido (terutamanya dalam car seat sbb dia nak tido ateh aku).
  4. tido malam2 dah tak statik sangat kedudukannya..kadang2 bila pagi kan..tengok2 kepala dah tergolek jatuh dari bantal..badan lak senget cam nak berpusing..sabor jela..tak lama lagi ade gak budak ni jatuh dari katil..hahah..
  5. Rafiq dah pandai bagi isyarat or bunyi2 cam nak tido, lapar, tak selesa..yg besnya..hanya aku sorang yg tahu apa kemahuan dia..bangga seh..even abah dia pon tatau...:-D
**Lambat lagi ke raya haji?? aku tak sabar nak cukur kepala anak aku ni..dah rimeh tgk rambut dia panjang camtu..huhuhu..Aku nak cukur sendiri tapi mak aku tak bagi sbbnya..dia cakap rambut yg pertama kali digunting adalah SUNAT..so nak amek berkat tu, buat majlis cukur jambul nnti ade marhaban kan..bukan main taram je cukur/ gunting....nak buat during this Raya Haji..hmm...**

okla..ni pics of rafiq pagi tadi..

Ini pagi tadi..b4 g keje..ikutkan ati..maleh nak g keje..agagaga...miss u sayang..!

Ni gambar malam tadi..
Ini Budak selalu muak..so kena tukar satu set baju..haihh..suar & baju abis kena muak dia...
*aku akan buat satu posting berkenaan rafiq yg selalu muak/muntah nnti2*


Ooohh..ibunya pon harus intepremmm...kikikikik...

tata!
:-)

Tuesday, October 13, 2009

Ngatuknye..

Terimala posting meraban dari aku..keh keh keh..
ngantuk giler ni..
si tecik rafiq kol 4 pagi dah jaga ajak main ngan dia..aku tukar diapers..nyusukan dia..ingatkan nak tido balik la kan....nan ado dia nak tido..sampaila aku anto dia kat umah pengasuh....

Kesannya...Huarrgghhh..aku yg ngantuk ting tong ting tong...aduila..
Sib baik ini budak sgt chomel..gewammm aku nak cubit2..
pastu gelak2 mengada lak....
if dia melalak....mau haru kan...huhuhu...

Dah dia takmo tido..aku amek hp aku snap gambor dia..
(Quality gambor dr Hp aku adalah amat tidak memberangsangkan..keh keh keh)

Ape tengok2?

Owhh..dia dah mula dah..start senyumm...:-)

Pastu sengeehhhh nampak gusi yg takde gigi tuh! ishlaa...

Menggeletik gelak bila di agah2..rafiq..rafiq....

OOhhh...ini gelak yg amat kurang sopan rafiq....hepppp.....
(gelak syaiton...muahahahahaha)

Okla..sekian.

Wednesday, October 7, 2009

Majlis Naik Buaian Rafiq & Ulangtahun Perkahwinan Pertama

Lambt skit update cite ni..hehehe..bukan apa..baru upload Pic..camera wif hubby...

3 Oktober 2009

Sabtu lepas, kami adakan Majlis Naik Buaian Rafiq..Opah rafiq cakap mmg dia akan buat majlis ini utk cucu sulung bagi setiap anak2 dia..Rafiq kan cucu sulung dari anak bongsunya..Majlis ala kadar saja..sekadar jemput org2 masjid...Dalam 30 orang camtu..

aku ngan hubby just sediakan goody bag..yg lain semua opahnya yg setelkan..:-D

Oh ya..Majlis cukur jambul Rafiq akan dibuat pada hari raya haji ni..Memandangkan Raya Haji ni nak buat Majlis Akikah rafiq & anak kakak2 aku..so buat sekali la kan..Kami korban seekor lembu then bahagi2 adik bradik mengikut bahagian masing2..sure meriah..sebab dulu pun pernah sekali buat ramai2 pakat adik bradik...masa tu mak aku dapat 4 cucu serentak dalam setahun...:-)
Sebelum majlis aku kenyangkan dulu perut dia..tgk..tido sbb dah kenyang..heheh...

Jemputan...


Sepanjang Majlis Rafiq tido...ZZZzzzz...GUd boy..senang keje..

Buchuk ibu...


Owwhh..tido lagi..pas majlis tido lagi..agagaga...

Rafiq dah bangun n da tukar baju da...
with sepupu sepapatnye..tak sabor nak join la tu...heheh
sabor ye rafiq..


4 Oktober 2009

Genap setahun perkahwinan kami..cam tak caya pun ada..
4 Oktober 2008 pukul 10.30 pagi...Aku sah jadi isteri kepada Affandi Mohd Isa..bermula la satu episod baru dalam hidup aku..Sebulan selepas kahwin aku disahkan pregnant..Yg aku takleh lupa..Hubby berguling kat tepi katil sbb terlalu seronok..heheh..
Then sekarang..dah ade baby sendiri...lahai..pejam celik pejam celik....daaaa berlaku perubahan yg terlalu besar dalam hidup aku...Syukur Alhamdulillah...Hijrah dalam Hidup...:-)

Kami sambut ala kadar aje..sbb rafiq kecik lagi..takdela plan nak g bercuti ka apa kan..sbb nak tinggal rafiq ngan sapa?? lagipun aku tak sanggup berenggang ngan rafiq even seminit..hari kerja pon setiap saat ingat dia...hurmmm....

kami makan2 Thai Steamboat kat Johnny's Restaurant je..tapi aku tak makan bnyk sgt..sbb aku still pantang makan..mak aku dah pesan..kene betul2 pantang sampai 100 hari..phewww...mencabar & menggugat iman..heheh..lagipun aku fully breastfeed..if makan pedas2 bukan boleh budak ni..dia punya poop akan jd lain macam..hehehe..




Hubby ngah syok menikmati steamboat...MMg besla..tpi aku takleh nak mkn byk2..ehehe...

Rafiq yg tak abis2 ajak sembang..soo sweet...Ibu sayang rafiq...

Okla..Moga perkahwinan ini kekal ke akhir hayat...
for my hubby...thanx for being there..love u soo much!

Monday, October 5, 2009

Perkembangan Rafiq

Lagi seminggu umur rafiq 3 bulan..
so sweet being a mother..
setiap perkembangan baby from day to day dapat dilihat..
yela sebelum ni tgk anak2 buah pon seminggu sekali or beberapa bulan sekali..mane nak tahu apa perkembangn depa kan..
ini pula anak sendiri..ari2 leh telek dia..hehehhe...

Rafiq sekarang dah pandai ajak sembang..kembang kempis idungnya duk sembang..tapi bab paling takleh nak lepaskan sekarang bila panggil je nama dia..sure senyum.
tak kirala baru bangun tido ke..baru lepas mandi ke..everytime..everwhere..owhh..soo sweet..

Selain tu..sekarang dah pandai buat buih2 dari mulut dia..kdg2 sampai basah2 mittens.. member2 cakap..pas ni dia akan menyembur lak..adui..sure meleleh2 ari liur dia kan..kikikik
pastu pantang ade benda2 yg ade duk betul2 tepi mulut dia..sure nak isap..kdg2 lengan aku..kdg2 tu kain..

perkembangan yg lain lak..rafiq dah pandai recognize aku..if aku lalu..leh gerakkan kepala kepala dari kanan ke kiri tgk aku..mata mmg tepat tgk aku..kdg2 tgk tepat tang dada aku pon da..ahahahah...kelakor..dia tahu situ leh kenyangkan dia..adui..mcm2...

8hb ni check up..cucuk untuk umur 3 bulan..takut pun ada..yela..kdg2 dgr member2 sembang..anak depa demam lepas kena cucuk..tapi harap2 rafiq kuat..amin...bukan apa..kebanyakkan depa ni..bila anak demam..anak depa tak nak susu badan..
harap2 rafiq tak demam or if demam pon takdela sampai taknak susu aku...uwaaa...nangis sehh if tak nak susu aku sendiri...aku dah berazam..if boleh nak susukan dia exclusively at least 6 month!

ok..kat bwah ni new pics of Rafiq!

Kembang kempis idung duk sembang..heheh..cute sgt bila dengar suara dia time sembang2 ngan bahasanya tu..sweet!

Ooppss...senyuman yg buat ibu tak sabar nak amek rafiq kat pengasuhnya..lambat lagi kul 5 ek..haihhhh!