Tuesday, June 24, 2008

Minggu Terakhir Di Pusat NASEC


Alamak...dah banyak hari tak update ini blog. Hehe.Manyak bizi. Nak serah tugas kan..1 Julai aku dah kat tempat baru..Nak serah tugas Laman Web Pusat, Bengkel yang aku tengah handle..Bengkel Sehari Penilaian Risiko Bencana Alam: Tanah Runtuh & Banjir that will be held on 7 August 08..kat Port Dickson..n maybe aku akan join depa gak even dah kat tempat baru..aku handle dari awal kan..so suppose aku akan dapat sponsorship on my accommodation kat sana nanti..

Aku kat deparment skarang tak sampai setahun pon...bulan 9 tahun lepas aku masuk sini..then dapat kat department lain plak...rezeki nak kawen kot..heheh..Kontrak 2 tahun..takpela kontrak pon kontrak la..lama2 nnti dapatla tetap ni..insyaAllah...mane tahu..rezeki lepas kawen plak nanti..hehhe..

Okla..sini adela skit2 kenangan aku kat sini..staff kat sini semua ok2..kpala gile2..sbb ramai muda-mudi....yang dah berumur 3 org je..yg lain semua ngah darah muda..

ok..let the pictures story mory k....



Bengkel Fail Meja & Manual Prosuder Kerja

Melawat ofismate (Che Ah) bersalin..kat Pusat Perubatan Universiti Malaya)

Kimi kena duduk dalam inkubator..sbb kuning..

Tengok tu..Kimi nangis bila aku nak masukkan dia ke dalam inkubator balik..sedap dia tido dalam dakapan aku..huhuhu...(aku sangat suka bau baby..:-))

Farewell for Deqma.

on my Besday..actually besday 3rd of April..tapi camera tu dah tak betul kejap..date setting larik..(kek from my fiance..dihantor ke ofis aku lagik..hiks)

Makan2..merangkap for my besday yep..heheh..syiok

Kak Ija n Che Ah..2 of three budies yg rapat ngan aku...on the way ke Putrajaya

Lawatan ke Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani kat Putrajaya..

Inila Seminar terakhir aku kat NASEC...if kat PD nnti aku join..itu akan jadi Bengkel terakhir aku join..:-)

Actually..banyak lagi aktiviti yang kami buat..tapi aku takde bawak kamera masa tu..so takdela aku nak snap2..heheh...

ok..see ya...XoXo!


Friday, June 20, 2008

Hari ini..Genap 24 Tahun...

Salam Jumaat Semua....

20 Jun 1984..tarikh yang tak akan dilupakan oleh kami semua..Hari ni..genap 24 tahun arwah ayah meninggalkan kami semua untuk selama-lamanya...Aku tak sure apa penyakit yang sebenar...Dalam surat mati pon ditulis..Sakit Dalam Perut..Aku ada gak tanya mak..mak pon tak pasti...sbb masa tu..doktor tak dapat kenal pasti lagi apa penyakit sebenar....yela, masa tu alat2 pon tak canggih kan..teknologi kurang..nak trace penyakit pon amek masa..
Masa tu juga..aku baru 4 tahun..Even aku baru 4 tahun masa tu...banyak jugakla kenangan yang still aku ingat..tapi kali ni takde gambar ya...sbb gambar ayah aku takde dalam simpanan..masa tu hidup kami mmg susah..kamera pon takde...tapi gambar dekat lesen penarik beca dia ada..aku plak hilangkan..hehehe..

Antaranya..Ayah nak sangat2 makan ais krim malaysia..mak larang..tapi dengan senyap2 ayah bagi duit kat aku..n pujuk aku..ayah cakap..kalau aku belikan ais krim..aku dapat ais krim jugak sebagai upah...aku ape lagi..berlari la ke kedai..tu pon sorok2..huhuh..

Selain ais krim..ayah nak sangat makan ayam panggang..mak mmg larang..sbb baru lepas operate..makan pon banyak pantang...tapi berkeras jugak nak makan...maybe masa tu..instinct mak aku menyatakan yg suami dia akan pergi...dilayan juga hajat ayah...hurm..

ha..satu lagi yg aku takleh lupa..masa before operate..ayah selalu sakit2..ayah aku ni masa tu kerja tak menentu....3 dalam 1..kalau ada org ajak buat rumah..dia pergi..then kalau takde projek buat rumah..dia akan bawak beca...bila musim buat padi..dia akan ke sawah...mak masa tu kerja tenun songket...Masa tu kehidupan kami mmg payah..mak cakap..kdg2 ada makanan..kdg2 takde..hurm....harus bersyukur dengan apa yang ada skang ni..alhamdulillah...
ok sambung citer..ayah slalu sakit2..suh pijak2 n urut..then ayah cakap..sape nak pijak ayah? ade upah..10 sen..then aku pegila kan...sbb dapat upah..belum sempat aku sampai kat ayah..abg zul aku pintas n tolak aku..tergolek jatuh...meraung la ku...tibe2 aku dengar..pangg....abang aku kene tibai...yela..dahla potong line..aku lak tergolek..huhuh...moralnya...SILA BERATUR..hehe..

Aku still ingat...ayah pergi malam...malam khamis..before arwah pergi...ayah muntah darah..hampir satu baldi kecil...sedihnya...tapi masa tu aku tak tahu yang dia akan pergi lepas tu..dan tak lama lepas tu...tapi aku tak paham ape itu mati masa tu..
akak2 dan abang2 aku menangis tak henti2..aku heran..nape semua org menangis????
Aku pegi ke sana ke sini tanya diaorang..nape nangis?? diaorang tak jawab..nangis tak henti2...Kak Imah meraung kat Sawah...mmg betul2 lekat dalam kepala aku benda2 nih...
Esoknya..before dikafankan...org yang kafankan ayah panggil..."Mana anak bongsu? Mari sini..cium dahi arwah....."
tapi mak tak bagi..aku tak tahu nape..maybe mak ada alasan tertentu...

Pagi tadi..terjaga dalam 5.30 pagi...aku rasa sayuu ja..tak tahu nape..aku tido balik tapi tak lena..tergolek2..sampai kul 6.20..aku bangun...mandi n solat..lepas solat terasa nak mengaji...then aku baca yasin..before that terasa nak tgk Handphone..then ternampak 20 JUN..terasa mcm tarikh tu ade satu tarikh yg agak penting..cuma aku ingat2 lupa...tengah2 ngaji...Ya Allah..baru teringat ari ni genap 24 tahun ayah pergi...terus bergenang air mata aku n mencurah2 tak benti...sampai kena stop nangis baru aku leh ngaji...

Ya Allah...cucuri rahmat ke atas arwah ayahku...tempatkan dia di tempat orang-orang yang beriman...Amin....

Aku pernah berangan..aku tak dapat belaian kasih sayang seorang ayah betul...tapi aku nak sgt dapat belaian dari ayah mertua..tapi..bakal suami aku pon takde ayah...heheh..tak merasala jawabnye...hehehheh....takpelah..dah memang ditakdirkan semua ini....terima seadanya..:-)

Utk Semua pembaca blog aku....samalah2 sedekahkan al-Fatihah untuk arwah ayah aku....semoga rohnya aman di sana...Amin....

Wednesday, June 18, 2008

Jalan-Jalan Lagi..

Last Saturday aku join grup ofis abg ipar aku pegi Picnic kat Sungai Congkak, Ulu Langat, Selangor...actually ni grup admin ofis abg ipar..depa saja suka2 pergi..bukan family day or ape2 kan..
akak aku (Kak Siti) beriya ajak aku..dia cakap if aku takde cam tak bes..lahai aku ni bukan teruja nak pegi pon..sbb tak kenai pon depa2 tuh...Lepas dipujuk raju akak aku..hahahaha..aku ikut jugakla...bukan sbb apa pon..sbb akak aku tu ngah pregnant..sian gak dia kene jaga anak buah aku yg hyper active tu..penat mengejar si kecik tu..lincah bebenor si zulaikha tuh...ish la...

Bertolak dalam kul 8.30 pagi..sampai sana around 10.30 pagi..Actually takdela jauh sgt...tapi sbb jem masa on the way ke sana..tu yang amek masa skit...padahal masa balik amek masa lebih sejam je....

Aku tak mandi-manda pon...seganlah..aku ni.. if pegi ngan org2 yg aku tak kenai mmg tak akan mandi..Kalau pergi ngan keluarga aku..sure aku mandi....siap kuak lentang...(eh, leh ke kuak2? tak pasei langgor batu sungai..huhuhu)

okla..jom jamu mata ngan gambor2 yg sempat aku snap...

:-)

Anak buah aku Si Ika ni mmg peramah..tak takut ngan org..semua org di tegurnya..huhu..masa ni before bertolak ke Sg. Congkak...

Halamek..sliper pon nak snap ke??

Bermandi-manda....

Aku suker suasana kat sini..sejuk mata memandang...SubhanAllah....:-)

Muka akak aku yg nampak benor penatnya....ngah mabuk2 tu..makan pon tak lalu..ciann...

Suke benor ngan penyodok purple dia....kekadang dihanyut air..melalak2 nangis takut di bawa arus..hahahhaha..

Nasi Lemak tu Sedap sgt2..beli kat seksyen 17..sambal dia..perghh...cedap.....



Inilah si Lincah Ika...gmbor ni aku dah edit..hehe..siap wat wallpaper kat hp & PC aku...love her soo much

Okla..aku nak sambung kerja...hurm...ade bengkel aku kena handle..k la..tata...:-)

Monday, June 16, 2008

Seminar Penyelidikan

Pegi Seminar sambil berenjoy-ejoyan gitu..haks..ade ke ayat camtu? huhuhu..takpela..aku wujudkan sendirik..hehe..

Sepanjang perjalanan ke sana aku tak tido langsung...maybe naik bas siang kot..if malam..dah lama aku membuta..hehe..Kak ija kat tepi aku dah selamat dah...kuar je gate UiTM..krohh kroohh tido...kui kui...senang betol dia nak lelap mata...ehhehhe..org dah berumur kan..cepat penat..:-)

Syiok gak g seminar ni..actually tak ramai..11 org je..actually 12 org..tapi sedang cuti kawen...n pertengahan bulan 6 ni ..akan masuk lagi 3 Pegawai Sains n Penolong Pegawai Sains..hurmm..makin ramaila lepas ni staf kat sini....department aku keje skang tak ramai pon...masa kat fakulti kejuruteraan awam dulu ramai..sekali program..100++ org staff akan join..
Ini last Seminar aku join kat department ni..1 Julai aku kat department lain lak.Wahhh..makin banyakla pengalaman aku kat UiTM nih...huhhu...

okla...ni ade skit gambor aku akan upload utk tatapan semua...enjoy it!

Before bertolak..sempat lagi pau rambutan Faez...

Tu dia..villa wawasan..here we come...:-)

Ni la bilik kami..bes..ala2 resort gitu...

after check in..nak g makan.lapor...BerGambor2ran japs..

Tuuu dia..our first meal..:-) cedap sgt2..

Start Berseminar...

makan Lagik...hiks!

Belah petangnya..kami beriadah kat Dewan Sukan...

Another facilities provided

Antara gambor2 sekitar pusat latihan yg sempat aku snap...

Big Boss Bagi Penerangan..(ari last seminar)

Presentation aku..hahah..ntah apo2..

Inila Big Bos..hehe..Prof. Dr. Roslan Zainal Abidin..(dapat sijil penyertaan)

Kengkawan Ofis

Singgah kat hentian Tapah japs..beli buah-buahan...Buah Kaki..ngeh ngeh..

On the way back...terjumpe laks ngan nahas ni...nampak tak tayar bas tu...semua tayar bas ke atas..nauzubillah...malam tu aku tgk berita kat TV...1 org mati..22 cedera..ngeri!

Weekend baru2 ni aku g Sungai Congkak..ikut picnic ofis abg ipar aku..nnti aku cite pasal kat sana lak ye...k..tata!

Friday, June 13, 2008

Cuti-Cuti Malaysia..!!

Balik Kampung!!...
Bes giler balik kg kali ni..nak tahu kenapa??
Hehe..ramai yg balik bebenornya..meriah la umah mak aku tuh...
Kak Imah & Kak Rusni, Abg Nor & Abg Zul pon ade balik...
Tapi tak semua balik la...takpela..if balik semua pon kang jadi cam tongkang pecah umah mak aku tu jadinya..Tak muek dah..dah terlalu ramai..HuHu..
Abg Ipar ngan Abg2 aku yg lain sempatla mengecat rumah..sempena kenduri adik dia yang Bongsu ni kan..Hiks! Bilik pengantin pon dah siap cat..Ha..legala skit kepala aku..Ada dua benda lagi yang buat aku betul2 rasa legaaaaa sgt2...
1) Aku dah Booking cameraman..sbb cameramen ni..mmg laku musim org kawen..aku guna Kyoto Photo Lab.. Owner kedai ni...Royal Photographer..depa la amek gambor2 Sultan Mizan..Harap2 gambor2 kawen aku nanti pon ala Royal Picture la kan..hahaha..Raja Sehari ler katekan!

2) Aku dah Booking Butik Pengantin..heheh..legaaa...mmg betul2 rasa lega..dahla masa aku booking, dah ade sorang tu booking selang sehari je ngan aku..pergghhh..lambat skit je, mesti dah ade org amek tarikh majlis aku...
Okay..The Next Mission is..cari bahan2 untuk cenderahati tetamu nanti..Kawan2 out theres..ade apa2 cadangan tak? hehhe...dialu2kan la sgt if ade cadangan..
Masa aku balik Kampung tempoh hari pon kebetulan lak SUKMA.
Tapi takde kesempatan nak tgk ahli sukan beraksi..sibuk duk kemas umah..cat umah n macam2 lagi..malam je sempat pegi..tu pon tgk Stadium tu kosong jela kan..dah malam2 mane nak ade acara..huhuhu..so, sempatla pegi Expo yang ade kat luar Stadium tu..
Then paling besnya..Kami BerBQ kat umah abang aku...Ada Ayam, Ikan & Sotong...
Pergghhh..mmg bes sesangat..Sampai lewat pagi kami duk sembang2 tak menyedor diri..
Dah rasa mengantuk barula sedar..dah Kul 1.00 Pagi..huhuhu...

Okla..sini ade beberapa gambor yg sempat aku snap..Enjoy the Pics....

Depa duk Sibuk bakar ayam..aku sibuk duk ajak budak2 ni snap gambor..huhhu

Muhammad Ammar Haziq..(Anak Kak Imah)

Mak n anak2 buah aku duk perati abg2 aku nyalakan api untuk BBQ

Iniler Korje Deme...main kete..pastu rebut2..pastu ade je yg melalak berebut mainan..huhuhu..

Sempat gakla Singgah kejap kat Gerai Air Buah Gelas Besor yang glemer kat Terengganu tuh..

Masa ni kat Ekspo sempena SUKMA..bersebelahan je ngan Stadium Utama...

Sronok depa..naik FunFair..huhuh....

Enjoyed wif all stuff yang Abg aku belikan....

Nyam NYam......


Tukang Bakor ayam tak makan lagi..kami dah rembat mana yang dah masak...heheheh


Dah kekenyangan semua nih...huhuh...

Tgk tu..si Comel Haziq nak amek BOSCH set Abah dia...


The day Before I've Leave My Home Town....Muuahhh Terengganu!!