Monday, February 14, 2011

1 Tahun 7 Bulan @ 19 Bulan


Salam,

Esok, 15 Februari 2011 genap usia rafiq 1 Tahun 7 Bulan. Alhamdulillah..dipanjangkan umurnya, diberikan kesihatan yang baik & membesar bagai juara!

baru aku perasan, aku tak buat posting khas tentang perkembangan rafiq masa umur dia 17 & 18 bulan. *sigh*. Mood ke laut tak sudah2. Nila akibatnye.

ok2..Perkembangan rafiq terlalu banyak sebenarnya. Aku buh ape yg aku ingat jela ye.

  1. Bila nak makan, cepat2 amek high chair sendiri. Tarik skit2 sampai berjaya ke meja makan. Bila ibu dah buh ateh krusi..ibu cakap "ok baca doa"..cepat2 tadah doa & bila dah abis ibu baca..rafiq aminnnnnn....dah jadi rutin dah..
  2. masih menyusu susu ibu hingga ke saat ini..alhamdulillah..
  3. Suka cuba2 membuka baju sendiri, seluar & pempes. Juga suka bukak kasut pastu sebukk mintak dipakaikan balik. Naik pening ibu! kejap nak pakai kejap nak bukak. haiyaaa..
  4. Sudah mula pandai tengok cerita kegemaran Cth: Upin Ipin, Simpson
  5. Sudah boleh harap..byk arahan kerja dah boleh buat..Cth: simpan baju kotor dalam bakul baju kotor, amek penyapu sbb bila makan, sure nasi berterabur atas lantai, amek barang DLL..mcm2 gakla leh arap mamat ni.
  6. if ade air tumpah, cepat2 pegi amek kain lap2..kdg2 amek baju baru..ishh..tension mak noks!
  7. Nak tido..ibu dah ajar simpan semua barang2 menan..tapi ibu kene temankan pegang wagon merah nye..if tak mmg tak tersimpan la..
  8. Baca buku skang dah ade nada..konon2 cam membaca betul2..tapi ayat yg kuar..."ci..papap...ci booo..ciii eiiiii.." suke2 dia la nak cakap ape..kelakor la plak
  9. dah pandai sebut satu hingga empat..tapi pelat.."tu..we..tige..apat..Yeyyy! sambil tepuk tangan..hehehe
  10. Sangat obses dengan hp ibu. Ade sekali tu..aku pernah tertinggal hp kat ofis..so, sebelum tido rutin rafiq ialah tengok klip2 yg pernah aku rekod masa dia kecik2 dulu..malam tu rafiq takleh tido ok..kul 4 pagi baru lelap..tu pon dah penat melalak cari hp aku..grrrrr
  11. sudah ade 16 batang gigi
  12. vocab yg dah boleh disebut..Nak, Ni, Tu, Namo, Ebi (baby), Tac (cat), Abah, masih panggil aku mama bkn ibu or kdg2 dia panggil Nyaaa..Nyaaa lembut lak tu..huhu
  13. ape lagi ar?? arrrrghh aku peninggg..mood kelaut nak berblog. tapi demi anak kesayangan aku catitla jugak kat sini utk kenangan dia dah besar nanti..leh dia baca kan..:-) 


see..inila budak yg takleh tido if hp ibu takde..ralit tengok klip2 dia masa kecik..sambil cakap.."ebi..ebi.."

eh itu kamu la mamat..bkn baby lain...agagagagaga



oklah..esok cuti kan..

"SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL SAW 1432H/2011M"

20 comments:

wahida said...

klaka la mamat rafiq ni...siap ada air tumpah dia lap ngan baju baru...mesti ko tensen kan rose!! heheh...

lydzar said...

good boy rafiq!

salam maulidur rasul juga!

mamalieyna said...

ohho...clever boy! ^_^

bagus membesar bagai juara yeh!

selamat bercuti n salam maulidur rasul!

✿ etiey ✿ said...

ehh baru perasan. rasanya rafiq dengan eysraf beza sebulan lebih je kan. sebba saya pun baru last wek buat yg 20month. huhu.. rafiq cepat minta adik ;P

Suliana said...

samala dgn aqil.. suka sgt tgk video dlm hp ibu dia:-)

Dee said...

ebi2...eh rafiq..kihkihkih..cutelah kamu...

Zaidah said...

dah pandai memacamlah rafiq nie...dah besar dah anak ibu...muahhhh

Hanis Azla said...

dah besar anak ibu yer.. semoga terus sihat dan cerdik rafiq..

umialya said...

ebi, ebi.. rafiq nak adik le ibu..

eT said...

hehe...dah besau yer rafiq...
salam maulidur rasul :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Good & Clever Boy..

Moga terus membesar dgn sihat & kuat..

SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL & SELAMAT BERCUTI..!

[S]itie [B]Um [B]Um said...

percaya la..nanti dh besar sket die baling hp tu!!! =p

hajarus said...

bijaknyer rafiq... rajin plk tu tlng ibunyer ekkk...

salam maulidur rasul kak... :)

Ann said...

Mamat Rafiq, anT rindu nk tengok kamu posim senget2 kepala tu. hihihi.



Salam Maulidurrasul Rose. Take a good care of urself.


;D

mama_umar_maryam said...

tingat gak mase Umar umur mcm rafiq nih,sblm tdo kene mainkan dulu gamabr2 kt hp,abis bateri

Zur@ZaRi said...

salam maulidur rasul....

mmg kadang2 kiter terlepas pandang kan... bukan luper tapi tak sedar=))

Jom baca: Love code

Ena said...

best baca perkembangan si rafiq ni.. hihi.. macam2 kan.. :D

ena plak memg malas je nak apdet perkembangan anak2.. naper ntah?? agaknya kena tunggu ada baby baru kot baru rasa nak apdet sokmo.. tp nak apdet citer2 yg ntah apa2 tu pun kelaut sokmo.. haihh!!

ops!! baru tingat.. kita lom pegy lagi.. perut nampak muncit sbb memg perut dah muncit dulu sebelum dimuncitkan.. wakakakaka.. skrg ni makin muncit la rasanya sbb berat makin naik.. nak jadi pinguin kot! kah kah kah.. tak pe ngata kat diri sendiri tak terasa sangat.. lalala..

finas said...

baik jer dia ddk kat blakang...klu anak fnas skejap jer dah nk kuar

ana said...

baiknyer rafiq...nak dok dlm car seat!

deqma129 said...

bagus daaa anak mama nie..suke tgk progress anak2.yang pasti, rqfiq makin bijak!!