Friday, February 25, 2011

Mengigau ke Diganggu?

Salam Jumaat,

Pagi tdi, kul 5 pagi..utk pertama kalinya rafiq menangis sekuat hati dari tido dia. Aku gelabah, as usual la kan. Pak nye suh aku rilek. Mane mungkin aku leh rilek..anak menangis sambil pegang aku sekuat2nye!

suami aku amek sekejap tapi tak reda gak nangis dia..last2 aku hulur tangan terus dia nak peluk aku. Serius aku sgt2 takut..tak pernah rafiq menangis sekuat & setakut itu riak muka dia..

aku baca salawat, tak jdi ape. Aku baca ayat Kursi..yg kali ke-3 baru dia diam. Ya Allah..hanya tuhan yang tahu camne perasaan aku! Aku nak kasi susu pon dia tak nak. Dia terus nangis nangis nangis teresak2! Last2 lepas baca ayat Kursi yg kali ke-3 baru dia nak susu..tu pon kejap2 tengok tepi. Kejap2 pejam. Kejap2 tengok aku.

Rafiq nyusu sambil aku dakap dia kemas2..baru dia diam. Ya Allah..kenapa tu??? takutnye aku. Lepas dah reda aku bacakan Al-Fatihah, 3 kul..salawat banyak2..sambil hembus2 Ubun2 dia..Alhamdulillah..dia lena sampai pagi..

Actually, mlm td rafiq tido kul 11 camtu..dalam kul 3 dia terjaga sbb abah dia yg baru balik dari men badminton bukak pintu bilik air. Terus dia tamo tido..ajak abah duk depan kat tv sampai kul 4 pagi. sib baik abah dia ade utk melayan..pastu dia tamo tidokan. Aku mcm biasa, akan jd ala2 tarzan suruh dia tido!!! aku ngantuk wehh..huhuh..dahla kurang sihat nih..

Last2 suami aku umpan hp aku..suh men game motor. sabar ajela. Dia ralit duk main hp sorang2..aku ngan suami selamat tido zzzzZZzz..rafiq main sorang2...Last2 kami berdua terjaga dek penangan jeritan rafiq yg sgt kuat tuh! nak gugur jantung aku tau. Aku rasa dia dah terlelap sorang2 pastu terjaga sbb mengigau ke ade benda kacau dia?? pelik ahh!

ke penangan cite zombi kampung pisang yg kami tgk malam tadi? kalu betul sbb cite tu..Arrghhhh giler ah! sian antu katik!! wuwuwuwuwuuuu



16 comments:

baincardin said...

samalaa kita. anak esp budak kecik ni bila terjaga dr tidur secara mengejut, sure nangis kuat.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bain,
yg buat sy jd cam terkujat tu sbb tak pernah alami..tu cam jakun pon ade.

lydzar said...

hadif pon tetiba je nangis kuat gak pagi tadi. ngigau kot. selaunya kakak dia yg ngigau

Suliana said...

abah dia kot bawa benda ni.. jgn mara abahnye..hehe.. sian rafiq, terkejut agaknya..

Ena said...

sian rafiq..

camtu la kekdahnya bila irfan sokmo nangis memalam camtu.. selalunya hanya berhenti bila azan.. kalo baca ayat kursi je tak jalan.. huhu..

Izan Ishak said...

mek rose, si kembar pernah sekali nangis cantu masa kecik. tak ingat plak affan/afnan.

mmg kebetulan masa tu en hubby balik lewat sampai umah. boleh dia tgh lena tidur tiba2 dia nangis menjerit. kalau tgk gaya mmg tak macam suara dia masa nangis. seram sejuk masa tu.

alhamdulillah...lepas hubby 'ubatkan' dia senyap dan terus peluk ummi n ayah.

*mungkin jdk rafiq diganggu. bby kan nmpak benda halus kan~

mamalieyna said...

huh...seram sejuk plak dengornya..apa yg terlintas di kepala..."abah dia kot bwk balik apa2..huu"

apa2pun kalau esok2 dh takde mslh gini, alhamdulillah la kan..berinagt sblm terjadi lagi..arif tak pernah, kalau ngigau pun sbb bermain beriya sangat siangnya, mlm sure ngigau nangis or gelak..tu jer..hu~

Dee said...

x taulah nk ckp kan..kita ni kalo balik keje or balik lewat malam, bersihkan diri dulu..baru pegang anak..kdg kita x tau apa yg ikut kita balik..mesti rafiq ada ternampak apa2 tu..kalo x, xkan smpi jadi gitu kan..harap2 x berpanjanganlah..

LYAfrina said...

mybe rafiq terkejut dr tdur kot.. cam tersentak g2.. tu y mnangis,, tp itulah kt x sdr apa y terjadi b4 tu... mybe termimpi k..

Zaidah said...

sebab tu klu balik malam sebelum masuk rumah beri salam n baca a'uzubillah...... n klu petua orang tua2 basuk muka dulu sblum tengok anak...semoga rafiq ok yer malam nie...

✿etiey erywan✿ said...

haisshhh... memang seram kan kalau macam tu.. tapi bebudak kebanyakan selalu macam ni kan

bonda dadif aka akish said...

emmm...

kalo lakik ko balik memalam kala tuh..soh dia masoh kakitgn muka dulu...baru p kat anak...atau baru tegur anak...

takpon mandi dulu...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

haishhh..seram plak..Sian Rafiq..
Moga x berulang lg lah kejadian cam nih..

Intan said...

Kalau intan pon sure serammm ak rose...huu huu. Intan pon rasa maybe ur hubby ada terbawak balik "something" kot mlm tu.

Bila kita ada anak kecil nie kalau nak balik lewat malam kena make sure masuk rmh baca A'uzubillah..., then mandi dulu baru dulu jumpa/pegang anak2 kita...

Soh soh...jgn kacau rafiq lagi!

rynas said...

kadang2 biala suami balik tengah2 malam tak basuh kaki (petua org tua2lah) mmg kdg2 anak boleh nangis tengah malam. nak kata gangguan tuh maybe kalau dua 3 malam berturut3 dia nangis2 kuat..itu maybelah...cuba tgk malam nanti macam mana...

ana said...

ada la benda ikut suami rose balik tu...org kata klu balik tgh malam jgn terus masuk umah. duduk jap kat luar baru masuk.