Monday, August 15, 2011

Warded Due To Preterm Contraction

Assalamualaikum...

pekabar semua? rindunye kat korang korang korang semua. Ape cer korang semua ek? hehehe..seminggu tak jenguk blog, rasa cam lain je..:-) gambar posting sebelum ni somi aku yg tempek. Aku mmg takde dah nak hadap2 PC or even blog!

ok2..sure ramai tertanya2, ape hal la plak si rose ni masuk wad? padahal if ikut ticker kat tepi tu baru 34 minggu...ehehe thanx to kwan2 yg perihatin & ucapan2 korang...sayang korang semua! thanx to Kak Dee & Mamalieyna yg SMS bertanya khabar masa aku di wad..:-)

last weekend, kami balik teluk intan..pulun jahit langsir raya kat umah mertua sampai krem pinggang...ari ahadnya, ari puasa ke-7, bangun utk sahur, aku dah start2 rasa krem kat bawah perot. kejap2 dia mai. Pastu sahur la..lepas sahur mintak somi aku urut belakang sbb tak tahan sgt dah. sakit! lepas subuh cuba utk tido..tabley sbb contraction datang selang 5-10 minit. Aku dah cuak. takut terberanak awal. Dahla Kat teluk intan. If kat shah alam leh pecut ke PPUM terus. Nak taknak aku kene g spital teluk intan gak! dengan beg baby aku tak packing lagi, dengan buku Merah tertinggal kt shah alam! mcm2 problem dtg. korang taula kan, if nak daftar masuk spital kerajaan kene ade buku merah. Depa nak tgk history & rekod kandungan terbaru. Tapi dan2 tu la aku leh tertinggal sampul surat yg aku buh segala mak nenek buku report masa buat lawatan antenatal ke kenek kerajaan. yg aku ada hanya kad temujanji dari PPUM..apo yg ade kat situ? tarikh temujanji ajerlerrrr...

kul 7.30 pagi terus ke spital..kat spital teluk intan, aku terus kene tahan wad bersalin. terkejut badak lagi. ingatkan depa nak cek contraction je guna mesin CTG tu kan. rupe2nye idokler..terus dikasi baju pink. hoho. 1st time pakai baju pink tu..so, bermula la mcm2 cite dalam tu..contraction mmg kuat..cam org nak beranak. tu kate depa la if ikutkan bacaan CTG tu...3 in 10. Maksud dia? jgn tanye aku, tapi menurut nurse, mmg mcm org dah nak bersalin..kiranya contraction masa mula2 pecah ketuban. aku tak tahan sakit sampai depa inject kasi kurang sakit. terus aku lalok sampai ke malam dek ubat tahan sakit tu...tu belum lagi cite2 lain..Seluk2 tengok jalan (kosong), diberi ubat kuatkan paru2 baby sbb takut terberanak awal - Ya Allah, aku rasa inilah injection yg maha dasyat! 10 minit aku takleh bergerak. sampai aku menjerit. tapi lom sampai tahap nangis. india sebelah dah nangis kene cucuk tu..ekekkeke. baca doa nabi yunus ajela keje aku nak tenangkan jiwa.

Rupa2nye...teman ni dehydrated & ade kencing kotor...inila risiko2 yg  bakal dihadapi bagi ibu2 mengandung yg gatal nak puasa jugak cam aku ni..doc tak sarankan aku berpuasa..tapi aku naaakk jugak puasa..so, dapatla pose 6 ari & padahnye bermalam di spital..huhuhuhuhu. Tapi takpelah, at least aku cuba utk berpuasa. sbb aku cam bersalah plak tak pose ..ahahaha..boley?

8/8 pagi, aku kene transfer ke wad biasa sbb bacaan CTG dah normal. takde contraction dah..if ade pon selang 3 jam baru rasa mengeras. itu braxton hicks namenyer.....then aku mintak kuar. depa tak kasi sbb nak pantau lagi. aku cakap, nak mintak kuar sbb nak ke PPUM..contraction pon dah kurang byk. Doc kat spital teluk intan mmg tak kasi kuar, tapi sbb dah nak kuar sgt, kene signla borang bertanggungjawab if ade ape2 jadi kat tengah jalan kan...8/8 malam, lepas berbuka..kami terus balik shah alam...



tangan dah sedia dumuk..lagi dumuk jadinye lepas masuk air 2 botol..uhuhu


9/8...siangnye, sonokla sbb dah tak sakit sgt. tapi malamnye sakit datang lagik! tapi tak sekerap aritula. yg ni 1/2 jam sekali. mengerassss tak leh gerak. hubby dah cuak..dalam kol 1 pagi gerak ke PPUM. usung sekali rafiq yg ngah lalok nak tido. hehehe

sampai PPUM terus masuk wad la. adeh adeh. takut sgt. tapi as ibu, kene cekal. ape pon yg akan terjadi, aku kene lalui. berserah jelah kat Allah..cek2, takde bukaan, contraction pon tak kuat sgt mcm kat teluk intan. tapi sebab nak pantau..depa suh masuk wad bersalin jugak..dukla kat situ sampai subuh..kat bawah perot mmg sakit. Nurse & doc cakap, if terkena urine infection..mmg akan rasa sakit kat bawah tu..uhuhuhu..lepas amek antibiotik beberapa hari..sakit mengeras kerap dah takde...

11 hb..Alhamdulillah dapat kuar wad..syukur sgt2..no more contraction menggila, & no more kisah kene seluk. ouchh..sakit. depa takut ade jalan..if ade jalan.depa nak induce! tamo....cukupla masa rafiq dulu 2 kali kene induce. sakit weh. ape2 pon..skang ni rasa dah jarang sgt dah mengeras kat bawah perot ni..kecuali..if aku byk bergerak buat keje & angkat benda2 yg agak berat. 

semalam aku puasa, tu pon megeras je baby ujung2 hari..kul 4 mengeras sampaila kul 7..sbb aku g shopping brg dapur kot. uhuhuhuhuh...pas berbuka kan main lagi joget2 dalam perot..hehehe

report scan, alhamdulillah semua ok..cuma air ketuban aku cukup2 je kate juruscan tu. camno tu? bb dah 2.5 kg...jantina pon aku dah tahu..tapi takyahla reveal sini. kang kuar korang tengokla bb ape yg kuor..huhuhuhuhu

wah2..dah seminggu tak hapdet blog, aku taram mengarang panjang berkajang2..ahahaha ....

apa2pon..setiap kali mengandung, diuji dengan ujian yg berlainan. semoga aku lebih tabah kali ini..Ya Allah..Kau Permudahkan segala urusanku..amin....

31 comments:

bonda dadif aka akish said...

caiyok mek...

muge dipermudahkan urusan ko...

=)

ch@ said...

kita dah pergi PPUM yg baru tu, best. wad bersalin dia best ye kak. tak sabar lak rasa. hihiii. mana tau time kita check-up sok terserentak dgn akak pula ;)

Suliana said...

takutnya dgr cite rose.. take care tau :-)

ajumohit said...

Kes kita samala rose, mcm2 dugaan ibu mengndung ni, sbr ye rose, Aju dulu 32 mggu jd mcm ni, tp jalan da bukak 2 cm, balik Umah dulu, then cukup 9 bulan bsalin huhu

Ena said...

tu la kan.. mengandung ada mcm2.. yg senang masa bawa mungkin ada susah tang lain dan mungkin rose akan dipermudahkan urusan masa bersalin nanti.. dan semuanya sekali la..

*azni* said...

sama la ngn kite rose..kite kena ms 32minggu..azab nye kena suntikan kuatkan paru2 tu..nangis..semoga dipermudahkan segalanya..

pnsusu said...

take care ya rose

Yan said...

tiap anak memang berbeza cara dan lakunya..semoga kita jadi ibu yg tabah.

MrS. F!zA said...

tetiba ngeri bila igt kes kena seluk..huwaaaaa serik rsa dr serik bersalin..hahaha moga di permudahkan semuanya ya

pizet said...

oohh nasib pz dulu kencing kotor x smpi tahap contraction tp nurse kd yang pz check tu dia cakap dia dulu 34 minggu bersalin sebab kencing kotor la...moga2 sempat la rose bersalin ikut tarikh...sempat la raya dulu kan

LYAfrina said...

mujur x de apa2... masa asya dulu pon lya kna cck ubt mtg paru2 2x..mmg sakit sgt..kaki xleh nk gerak...

lya doakan semuanya bjln dgn baik hingga k saat bsalin nati

Ruziawati Yusof said...

take care dear..

Zue AnnaLeeya said...

setiap anak ader pengalaman berlainan....
akak pengalaman bersalin kakak tuh yg paling sakit skali...
rasa mcm dah tobat tau...
tp kuor lagik dua org... hahahaha....
tp bersalinkan abg ngah dan airel sgt2 mudah.... Alhamdulillah...

mamalieyna said...

thanks rose kongsi2 citer kt sini...leh jdikan panduan nih, tp dlm bulan posa ni, nk buat camna bg kndungan air dlm badan byk, sbbnye tulah posa, then berbuka, byk mana leh leh minum..hu~ hope eina tak lalui pengalaman cam rose ni..seram gak sebb eina pun kencing kotor, sesekali kram..hu~ tmbh2 bila tekun menjht lama, sure pastu rasa sakit2 pinggang n sesekali kram gitu..hu~

apapun take care, hope sihat sampai due bersalin nnti..

balik kg kena bwk sokmo la buku merah tu ek..hee~ pengajaran nih~ mekna nak blk kg lusa..lalala~

cik_ah82 said...

laa..sori kak,lama xjenguk blog..semoga akak cpt sembuh ek!jaga diri ye..klu xlarat jgn gagah posa..xpa,nnti ganti sama2 ngn org..hehe

Anah said...

moga dipermudahkan msa melahirkan nnti kak. agaknya baby nak keluar kutip duit raya kot=)

maszmadi said...

ooo inat ros edah nak bersalin.. huhu

semoga segalanya dipermudahkan yerk.....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mujur Xde apa2..Moga dipermudahkan segalanye..Take Care..

lydzar said...

huhu risau jugak membacanya. insya allah sket lagi je tiba masa. harap2 semua berjalan dgn baik. takdek lagi dh kes2 terkejut mengejut mcm ni..bawak2 berehat la mak yong mek rose haaa..suruh hubby je kemas2 rumah nk raya tu..plg penting jgn bagi dia outstation dah

KuNanGKuNanG said...

oh akak dok wad bersalin..adik sy dok wat perempuan...wad biasa.

~Siti Hajar~ said...

ibu yg cekal bcerita cover smgu pya yer..hehe

Hope Rose cekal hadapi semua ni, dugaan utk stp org berlainan, sy 3 org 3 sakit lain2...huhu..xpe ada ganjarannyer d sana nti..InsyaAllah!

Dee said...

syukur ros selamat..kalau tak larat jgn puasa ye ros..

aLyNnZ said...

alynn plak yg risau baca kisah rose nie..apa2 pun semoga rose kuat semangat sehingga adik rafiq kuar k..

Hanis Azla said...

semoga dipermudahkan segalanya untuk rose.. semoga rose & baby sihat2 hendaknya.. take care yer..

littlehumblelynn said...

rose

seram baca..
apapun kalo rose rasa x tahan utk berpuasa niatkan kerana menjaga kesihatan rose bukan kerana risaukan baby.
itu ada rukhsah dlm islam tuh

islam itu mudah,jgn kita susahkan ok.

smg semuanya selamat- jgn keja kuat2..jgn jadi superwomen lagik bila dah ada kes gini..relax..chill..rumah bersepah biarkan aje..buat pelan2..jangan paksa diri hdp sekali harung..awak tuh tgh sarat..

jaga diri ok !!

eB ezrin said...

el pn kencing kotor ari tuh, pas mkn antibiotik alhamdulillah ok... takot gaks dgr

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

jaga diri mek rose, kalo melarat lebih baik jgn paksa diri..
kwn saya kt sini ramai yg banak time masuk 7 bln.. takut gak dgr pengalaman dorang..
hope u pasni ok-ok saje ye...

Ju@Lucky^Mummy said...

huhuhu.. sama lah kita mek oii.. masa 2nd baby pun kita preterm contraction. tp masa tu baru 5 bln. Pun tengah sibuk2 puasa & nak raya. Alhamdulillah.. x de ape.. sama lah dehyrated & penat sgt.

skang nak dekat due ni, kalo sy tak larat, saya bukak pose je.. yo lah.. tak mo kuar masuk wad. biar terus bersalin je..

Lily@MamaZaraZareef said...

kenapa yek leh jadik contraction awal mcm tuh..sbb kencing kotor tu ker..bahaya jugak rupenyer ek kencing kotor nih..apepon, take care k..semoa sihat hendaknya smpaila wktu nk melahirkan nnti..=)

rynas said...

alhamdulillah tak ada apa-apa...mmg begitulah rose tiap kali ngandung mmg dugaan macam-macam maklumlah nak dapat rezeki besar selepas nie. take care yer..kalau rasa tak tahan tu tak payah puasalah atau selang-selikan...nanti bayor balik...anggap jer cam period hehheheh

zazaa said...

huh..
mujur xde apa2 kak rose..
tu yg bimbang sbb due kita dulu pada kak rose..
apa2 pun alhamdulilah, berkat ramadhan tu..

p/s: kita tunggu pengumuman mana dlu ye.. :)