Thursday, August 4, 2011

a.k.u S.t.r.e.s.s


Stress yg amat sangat!

ati sakit

jiwa kacau

Ya Allah...berilah aku kekuatan..kesabaran yg lebih di bulan yg mulia ini....

Mcm2 terjadi...

Dengan setiap minggu kena hadap Doc & Dietitian kat PPUM.. every friday! yarabbi...taula nak ke sana camne jem nya!! mmgla aku ade diabetis gestasi masa pregnant ni..dan berat badan aku turun makin turun..aku pon risau...but pleaseeee doktorrrrr...jgnla duk bebel2..sakit jiwa aku tau dak! aku pon risau ngan keadaan aku skang ni..haihhhh

Dengan anak yg tak sihat..dah sihat buat peel pulak...taknak tido! bila kita tido dia marah, ajak tengok tv. Pastu dah pandai mengamuk2 atur idup ibu dia..sabarrrrr sabar......masalah mamat rafiq tu ialah, kalau hari minggu dia tido elokkkk je..tido dengan tertib dan hampir tak terjaga langsung di malam hari...tapi tunggula hari ibu bekerja, dia buat peel setiap hari! taknak tido, pastu pagi2 buta dah bangun ajak tgk tv. if ari cuti pandai lak tido sampai kul 10 pagi! bila tanye pengasuh, rafiq bagussss...tido je..ha mmgla dia tido, mlm2 dia buli ibu dia! ggggrrrrrrrr. Tapi malam tadi aku mmg ilang sabar. Pukul 2 rafiq taknak tido lagi. Aku menangis semahu-mahunya sampai rafiq terdiam kat ujung katil tgk ibu nangis. Dia tahu aku susah hati. Tapi tak sampai 5 minit..datang balik peel dia. Budak 2 tahun..ape dia tahu..huhuhuh

Dengan suami yg tak abis2 otstesen. udoh2la tu bang...dah ujung2 ni bawak2la duk umahhh..

Dannn...last but not least, aku rasa cam larat dah nak wat keje2 umah..baju byk tak berlipat. sape tau area shah alam ni ade org amek upah mai umah on weekend kemas2 umah & lipat kain segala ek? tolong..if ade yg tahu, bak mai no hp org tu..nnti aku call..rasa cam sesak nafas. kemas kejap. kejap lagi ade sikenit wat sepah. pastu kang dah penat..byk terbengkalai. niat di hati, semua benda nak buat. tapi aku tak mampu!

k lah, nak g wat keje..Ni pon satu lagi buat aku stress..tengah nak serasikan diri dengan ofis yg baru buat rombakan dari segi staff2nye. Dari 9 org yg asal, tinggal kami bertiga org lama..yg lain semua org baru..perghhh..nak kenal hati budi org baru lagik..mmg penat!

moga aku dapat teruskan puasa utk hari ke-4 ni dengan jayanya..aminnnnn.......

posting meraban di pagi hari melepaskan beban di dalam badan yg mana leh meletop je bila2 masa. Sabarrrrr....Sabarrrrr.......*ye aku sabor la ni*




34 comments:

lydzar said...

tarik bafas dear..its ok utk luahkan beban perasaan mcmni. at least lega sket kan.memang paham sgt la keadaan awk skg ni..
rafiq tu buat peel nk dapat adik la tu. dh hujung2 ni, mmg dorang betul2 menguji kesabaran kita pon. paling penting, mmg kena mintak abah rafiq stop dah keje2 outstation dia..sbb dia lah tempat ibu nk bersandar dan mintak tolong kan..semoga semuanya berakhir dengan baik nnt ye.

Teratak Hami said...

Salam Mek Rose,
Sabar, sabar ... rasanya awak dah lega setelah luahkan perasaan. Try carik pembantu part-time yang boleh kemaskan rumah. Rafiq tu buat perangai sebab nak dapat adik. Nanti suruh cik abang tolong jagakan ye :-)

zaidah said...

sabor rose....dugaan tu....rafiq tu sama macam adam...banyak peelnyer....budak umur 2 tahun lagilah tak lama lagi dapat adik dia rasa kurang perhatian...untuk husband slow talk ngan dia bawak berbincang masalah rose...mungkin dia faham....

mamashikin said...

sabar kak..semoga diberi kekuatan yer...

Anah said...

Alahai Rafiq, makin kreatip ye buat perangai.Nnanti dh jadi abg sure baik je..Moga dipermudahkan segala urusan=)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bykkan sabar ye rose..budak2 umur mcm ni mmg cam tu kut..lg2 xlama lg nk dpt adik..jgn stress2..Qis pun lately suka sgt buat perangai..siang dia kuat tido..tp mlm..mmg berjaga..kdng2 mmg x dpt tahan sabar juga..pandai diorg ni nk buli mak diorg.. ;)

Moga dipermudahkan segalanye..

Suliana said...

sabar byk2 rose.. jgn susah2 hati k.. lantak la umah sepah ke apa, jgn risau2. nnti cik abe balik, di tlg la kemas.. kang susah hati, takut darah tinggi pulak.. rafiq nak peratian tu.. sabo je la rose, doa byk2 kat Allah ye. bulan puasa ni, bulan cobaan.. take care tau..

NM02 said...

meh nak tolong lipat kain. selai kain seploh hengget... buleh?

bonda dadif aka akish said...

bebelan sorang ibu & rintihan sorang isteri...

noks...ko sabo yah....

ko kene kuatkan semangat..kuatkan jugak badan ko tuh...

rafiq nak super xtra manje dgn ko noks.

*azni* said...

sabar rose..kena kuatkan semangat tu..situasi kita lbh kurang sama je..hanya yang mengalami je tau camna rasa stress tu..

mysha said...

baWAK2 bersaBar yer kak... dugaAN kuAt tol kat akak... sabar akaK yer...

mudah2 tuhan permudahkan sumE uruSAn akak...

kuatkan seMangat akak yer..

ajumohit said...

Sbr ye rose, byknya dugaan, rafiq tu mgkn perlukan perhatian kan yelah nk dpt adik ni, yg misi2 n doc tu jgnla memarah org je kejenya, kami tak minta jd begini, rose cool ok....

Ena said...

TU LA.. TU JE AYAT YG BLH CAKAP PON KAN.. SABAR!..


MOGA DIPERMUDAHKAN URUSAN MU ROSE..

wahida said...

ya Allah rose, aku faham benar situasi ko ni..aku pun dah pernah merasa dulu, rasa sesak nafas bila tgk kerja2 umah tak dpt setel dgn baik...mana penat keje lagi...balik umah je kena hadap keje umah yg byk tu...dgn layan kerenah anak yg mcm2 tu..

apapun, aku rasa the best way ialah ko kena ckp jugak kat hubby ko suh dia jgn gi OS ni...ko pun dah hujung2 ni, bantuan dia skang amat2 diperlukan..

aku simpati ngan ko rose...bykkan istighfar...

eB ezrin said...

sabar ros, dugaan mak buyong tuh... rafiq tuh bkn aper, dh raser2 nk dapat adeq... sbb tuh wat parangai g2... dh kluar nanti ok la tuh... insyaallah :)

Hanis Azla said...

harap2 dah lega sikit tekanan tu bila dah diluah mcm ni.. harap2 semuanya akan dipermudahkan.. byk pahal rose menghadapi dugaan dengan perut yg membesar di bulan puasa ni.. Take care rose.. klu dekat boleh jgk akak tlg cari2kan org nak tlg rose tu..

dinor's family said...

sabar ye rose kita suma faham sbb kita suma pun penah ada dlm situasi mcm tu..tmbh2 lg anak 2,3 ni lg penat tp dah tanggung jawab hanya kita ja yg kena pandai susun atur suma tu...rasanya rafiq dah tlebih tido d rmh pngasuh sbb tu dia susah tido mlm..sama ngan anak ibu ni..ijat pun susah tido mlm tp ibu tido je sbb cik somi atau abg ada dok mlayan dia..harap cik somi rose akn bantu dlm suma hal rose ye...

zazaa said...

yelah kak rose dah hujung2 ni mari plk mcm2. huhu... xdpt nak kata apa.. terima aje lah.. insyaAllah dapat ganjaran bersabar ni kak rose. :)

lieyalatif said...

adui...lieya yg bace pun ikut semput...bawak2 bersabar yeak...jgn tensi2...kang naik lak bp tu...tak elok tuk ibu preggy eeheeheeheheh....takpe laa..settle slow....ade masa rehat, rehat betol....tu le kan...hidup ni mcm2......

Dee said...

kesian pulak k dee dengar..sabar jelah rose..maybe bila adiknya dah keluar dia ok kot..

rose jenguk sini ye..http://syanasaid.blogspot.com/2011/06/sapa-malas-meh-aku-tolong.html

kot boleh membantu ros..k dee tak sure dia pergi tak area shah alam..tp cubalah..

maszmadi said...

uish... banyak plak dugaan dah ujung2 preggy ni yerk.....
sabar yerk rose, insyaallah ada kemanisan yang Allah berika disebalik semua dugaan itu..... ameen

ana said...

tgh mengandung kena banyak sabar...kang effect baby lak.

eT said...

rafiq cam dania plak time ngandungkan adik dia dulu...kol 3-4 pagi ajak tgk tv sampai ngamuk2 xhengat....huhu

ishamizu said...

Kesiannya..sy pon sama Jgk umah ni kemas tk smpi 5 min dah bsepah blk.. Mmg stress kita.. Take care k

Dilla Ady said...

sabar ye rose..bace ni pun da dapat bygkan betapa tertekannye la rose skang ni..

sbb tu la dilla tak brape nk ready ade anak time acha masih kecik lagi..die pun kekadang suke bangn tgh malam ajak tgk tibi..bile kite lelap mata, die kejut suh tgk skali...masalahnye kite ni keje kan..kalu duk umah takpe jugak..

sabar la eh rose..dugaan nih..

hajarus said...

xpe kak... sekurang2nyer akak luahkan kat blog ni kurang skit rase stress tu kan... perkataan sama yg hajar nak cakap sabar ekkk kak... mg2 mlm ni & mlm2 seterusnyer rafiq tido lena la... Amin...

mamalieyna said...

huuu~ dt rasakan stress kamu..tmbh2 part suami sllu outstation mmg tmbh2 stress weeh kalau eina pun..skrg pun byk kerja umah dia nolong, handle anak pun..taktau la apa jd kalau dia takde..hu~

apapun sabar ye rose, ada balasan kesenangannya kelak..take care~

selamat berbuka~

JajaPLuG said...

rose,

ermm klau jaja kat tmpt rose.. jaja pn akan down jugak... yela anak tgh naik kan...

neway, ni cuma cadangan jaja je la...

start dis weken,
rose bgnkan dia pagi....kul 9.. make sure dia bgn... biarla dia baru tido kul 4 pg ke.. rose bgnkan jugak...(mmg dia akan mengamuk... tapi rose pancing la dia ngn fev caton dia ke... bfast fev dia ke...)

then after lunch bwk dia tido....dlm kul 2pm camtu bg tido 1 2 jam je.. pastu bgnkan dia... jgn tunggu dia bgn sendiri...

then mlm around 10pm ajak dia masuk bilik... masa ni awak spend la masa ngn dia.. main ke baca buku ke.. tp buat dlm bilik... nnti dia buhsan, by 12 dia mesti nak tido da...

itu masa weken... so nnti bila ari kerja.. suh bs follow waktu tido yg rose da buat tu....

actually itu yg jaja train zahin dr kecik sampai skrg.. so far tak penah lagi dia jaga mlm..... ( tp ada la 2 3x... heheh itu pun pasal siang dia tak tido langsung - bwk bjln ke.. leka main ngn kezen2 dia ke... so by kul 8 mlm dia tido.. itu yg tetiba kul 4pg bgn cergas magas tuh...)

mmg jaja paham rose byk keja rumah nak buat tp dgn keadaan rose skrg.. i think better rose tutup mata je ngn hal rumah tu.. (biarla mcm tongkang pecah skali pun...) yg penting kesihatan awak.. asben tade kan??? hal rumah awak leh abaikan tp anak awak tak leh abaikan...

baju tak basuh - baju tu takkan mengomel...
anak tak tido - awak yg stress... nnti awak yg sakit....

ini ape yg jaja amalkan... so far menjadi... sbb jaja ni... hehhe pantang kalau org kaco masa tido jaja... (kaki tido sbnarnye...:p) itu yg jaja jaga masa tido anak... ~ make sure time jaja tido, dia pn kena tido.... even kalau kitaorg 1 famili keluar... jaja akan make sure zahin tido siang wpun skjap... ( kalau time tido dia tu, kitaorg dlm keta... jaja akan suh dia tido dlm keta...)

mungkin rose blh cuba cara jaja... lagi2 pulak awak sorg n awak kena make sure awak tu sehat utk jaga diri, jaga anak depan mata n anak dlm perut...

** sori la ter bebel pulak... cuma jaja harap rose jaga kesihatan bebaik ye.....

rynas said...

mmg macam tu anak2 bila nak dapat adik. akak masa ngandung anak kedua pun gitu anak pertama buat perangai jg..sabo jerlah ekk...dugaan tu mgkin lepas nie semua Tuhan permudahkan Amin

e.l.i.z.@ said...

aiyoooo eli baca pun stress skali :P
ada kot maid yg byr per hour..mmg kena hire la utk wiken.at least beban tu takde la kena tanggung sorang²..

littlehumblelynn said...

rose

sama jek topik kita semalam..kita msg2 stress..

tau dah rasanya keja overload,hanya org lalui je yg tau

smg en hubby x o/s lagik..sian ke rose..

mama_umar_maryam said...

hrp2 time aku komen nih dah ok sket stress rose ;)..istighfar byk2

fuadnis said...

sabor rose....rose kene mula biasa2kan diri dgn benda2 ni semua..ni nak masuk anak 2..kalu 3orang dah mcm nis ni lg pitam kang...hahaha....kalu bj tak blipat..lantakkan..tggu mood ok br buatla...jgn stress2 yee dear...:-)

aLyNnZ said...

sabar yer rose..jgn ikutkan sgt rasa hati nanti terjejas kesihatan dan yg plg penting baby dlm perot..alynn fhm sgt dgn karenah anak2 bujang yg nak membesar nih..sama ngan danish..alynn yg x bwk perot nie pun rasa camnak pitam..