Monday, August 1, 2011

Alhamdullillah...


Assalamualaikum...

since Rafiq masuk 2 tahun...Rafiq dah leh telan susu lembu tanpa alergi lagi..Syukurr sgt2..aritu aku saje test2 kasi dia susu dutch lady tu..tgk ade ruam/gatal2 kat muka ke tak...then tuggu 10 minit..30 minit..1 jam! yahoooooo takde bijik2 n gatal2 lagi kat muka rafiq....! sonot kan main lagi..:-)

tapi masih ade masalah lain..rafiq tamo susu tepung bancuh tu..dia nak susu kotak aje. Susu Kid Dutch Lady yg dia suka..tapi takdela gemorrr sgt2..dia minum pon cam terpaksa..ahahah then satu lagi memilih sgt2..nak yg perisa strawberry aje...:-)

takpelah nak..janji kamu nak susu..susu badan ibu pon rafiq taram jugak lagi..ibu balik keje, nak tido..sure nak menempel aje..kdg2 rasa stress..down..yela kitakan penat dah ujung2 pregnant ni..anak plak makin menjadi2 ngadanye nak nenen..huhu..sabar sabar...lagi sebulan lebih je lagi rose..sabarrrrr.....insyaAllah..nak tandem nursing kedua2 anakku...moga dipermudahkan..Amin...



perisa strawberry yg tengah2 tu la jdi pujaan ati rafiq...

actually, susu ni penting utk kalsium anak2..even dah masuk 2 tahun pon aku kena bagi jugak susu lagi..mmgla rafiq senang nak kasi makan..cuma makann2 yg dia ambil tu aku rasa masih tak cukup sumber kalsiumnya...

thanx to abah yg beriya cari susu2 ni kat pasaraya..then selain tu..abah carikan benda2 lain mcm cheese, sosej ade cheese supaya anak dia dapat bekalan kalsium mencukupi...:-)



ini gambar rafiq satu masa rafiq berumur 1 tahun 4 bulan..alergi susu lembu yg teruk sgt2...alhamdulillah skang dia dah tak alahan..rasa terlepas satu beban kat bahu...yela, 2 tahun sy perlu baca label makanan2 yg nak dibeli agar takde terkandung susu lembu...
 aku pernah buat posting pasal ni dulu...

16 comments:

Izan Ishak said...

syukurlah rose...rafiq dah tak alergik susu lembu lagi... si kembar afnan pun suka sgt dutchlady stoberi tu...

Dee said...

syukur..sistem badan rafiq makin kuat..syabas!

Ena said...

Alhamdulillah..

lega kami yg baca ni..

ajumohit said...

Alhamdulillah lega la bila rafiq nak minum susu, sbb risau klu tak cukup kalsium kan.... Baik budak rafiq ni

abah khalisha said...

anak aba suka minum susu time waktu malam

fiszah_pjo said...

sian tgk muka rafiq time kena alergik..alhamdulillah sekarnang da kuat :)

Mama Hanim said...

Alhamdulillah rafiq dh ok..

slmt berpuasa ye.

atie said...

Bagus sgt tu rafiq, selamat berpose rose....

Zue AnnaLeeya said...

xpe rose... pelan2 ajar rafiq dgn susu lembu... lgpon dah beso kan???

slmt berpuasa rose...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alhamdulillah..sian tgk gmbr RafiQ alergi tu..merah jer..Syukur skrg dh X alergi dh..

hanez said...

salam..selamat berpuasa.

~Siti Hajar~ said...

Slmt bpuasa Rose..

amboi! demand yer Rafiq nk perisa stoberi je...hehe

Rose try la bg dutchlady perisa coklat bg sejuk cikit konon2 air milo ais la, klu Rafiq serasi blh minum dutchlady 123, Danies sy pun demand nk susu coklat je selain nenen, lenguh bdn sy ni dok myusu dia, dah mkn besar & berat dah...hehe

wahida said...

yeyyyy!! rafiq dah makin kuat!!

congrate utk rafiq...

salam ramadhan rose..

semoga ramadhan kali ni lebih baik dari tahun2 sebelumnya...amin....

Hanis Azla said...

Alhamdulilah.. lega rasanya yer rose.. klu susu kotak dan berperisa ni mmg elok juga.. tp cuma takut gula ajelah berlebih kan.. anak2 akak memang sampai darjah satu minum susu lagi...

Selamat berpuasa rose..

lydzar said...

alhamdulillah..lega satu part kan rose. dia nk permudahkan urusan ibu dgn baby baru la tu ..nasib baik gak susu mcm ni senang nk carik. kt mana2 pasaraya pon ada jual kan..

selamat berpuasa mek yong!

pizet said...

alhamdulillah...ku tumpang gembira n lega