Thursday, August 18, 2011

Kenangan Berpuasa Masa kecik2...

Assalamualaikum...

semalam kami kat selangor coti..takde kemana2 pon sbb hubby keje. Ofis utama dia kan kat KL..so, kene kejala..tapi bagus gak..if dia coti gak, sure tak lekat kat umah kami ni..so semalam kemas2 ape yg patut..pergghh lega dah hampir 90% persiapan utk bb dah siap..tinggal brg2 kecik je lagi cam minyak telon, botol avent yg BPA free punyer *botol2 avent rafiq ade banyk..tapi semua tak BPA free* & adela skit2 lagi tu dlam list.

Ok2...back to tajuk. Korang semua sure ade pengalaman n kenangan masam manis masa kecik2 di bulan ramadhan kan?? uihh dulu sonot tau..sbb masa tu kami semua 8 beradik berkumpul ramai2 makan..once depa dah kawen, mmg tak bes..pas sorang2 tinggalkan kami..yela, masing2 dah mula idup sendiri. ade keje kat kolumpo, ade dah kawen..last2 tinggal aku terkontang kanting ngan mak aku je berbuka..uhuhuhuhu...

skang, aku pon dah kwen..mak la sorang2 kat umah tu..sian...sob sob sob

antara kenangan takleh lupe time bulan posa:

  1. Belajar berpuasa since umor 6 tahun..ari 1st puasa, aku rasa nak mati. last2 mak aku kasi bukak tengah hari.hehe
  2. hari kedua plak, aku tertelan ABC yg aku duk main sedut2 kat straw. konon2 tak naik sampai ke atas.sekali aku tertelan skit..masa tu lagi 10 minit nak buka..if mak aku tahu, mmg kes naya. so, wat diam je. ahhaha
  3. seingat aku, tahun pertama berpuasa, aku tinggal 7 hari je..sbb msa tu kami berlumba2 ngan sepupu sepapat sape yg dpt pose paling byk..:-) tapi takde duit tau as reward..
  4. if berbuka..mmg meriah. nak2 lagi abang2 aku suka nyakat..if aritu mkn lauk ikan, siapla tengah2 makan pantang toleh ke lain skit, bila toleh balik sure ade kepala ikan/tulang ikan dalam pinggan aku. pastu semua wat muka kodok konon tak tahu ape2. mulela aku melalak sbb gerammm...
  5. Balik dari tarawikh *g solat main2 kat surau*, amek tempurung siang2 dah cari utk buh lilin kat dalam. depan tempurung yg berlubang tu jadi cam lampu suluh..wohoooo bes2. jln ramai2 mlm2 buta..selagi mak tak panggil..selagi tula duk main kat bawah.
  6. pastu suka cairkan balik lilin2 yg kat tempurung tu, jadikan semula sebatang lilin. Korek2 kerak lilin kat tempurung, masak then amek benang kasar buh kat dalam batang betik..curah..then pegang sekejap kasi keras skit..tinggal semalaman batang betik tu dalam keadaan tegak, esoknye leh la belah batang tu n kuarkan lilin yg terhasil...kretip jugak kan kami. 
  7. main sorok2 sampai tersorok bawah kain pelikat irwan..ahahah benda bangang yg takkan aku lupa sampai bila2. yg ni mmg aku tak ingat camne aku leh ade dalam tu. serius! bkn aku menggatal ok!!
  8. tgk org lain main bunga api or mercun. nak beli sendiri mmg tak dapek. kami dulu org susah..sbb tu lilin pon recycle balik buat lilin baru..heeh
  9. lagi satu, kami suka amek surat khabar lama..amek setiap bucu, simpul..then 4 bucu yg menggelembung tu kami cucuh ngan api lilin..bila terbakar..paper tu naik menjulang tinggi. kami panggil "Kepala Korok" sbb cam seram je tgk. cam antu pon ade rupa benda yg ngah terbang tu. hehe
  10. kat kuala terengganu, dulu2 mmg akan askar yg bertugas kat atas bukit besar tu cucuh meriam or kami panggil 'bedil'. so, masa sahur akan ade 2 kali bunyi bedil tu. 1st as amaran waktu imsak dah nak masuk. 2nd punye bedil, tandanye dah takleh makan..so, before bedil kedua bunyi, kakak2 aku sibukla suh aku korek idung siap2 kang siang takleh korek dah..ahahaha adui.mcm2..yg paling liat nak bangun sahur ialah abang aku yg no.2..yarabbi..rasa nak simbah air pon ade kat muka dia. huhuhu
  11. oh ya, bedil skang dah takde kat bukit besar tu..meriam dah rosak kot. so depa guna bunga api je skang. tak feel sgt. tapi takpelah. at least adela jugak bunyi cam bedil yg leh kembalikan nostalgia lama. bedil tu bunyi tiap kali Sahur &  berbuka...if yg meriam tu...bunyi DUuummmm...bergegar taik telinga tau. sbb kuatttt...:-D

uih if aku list semua mmg tak tertulih ni...aku membesar di kampung. so, aku rinduuuuu sgt2 masa kecik2..semua rumah meriah..skang tak dah. selagi anak cucu tak balik, mmg suram je rumah2 area umah aku tu..kami semu sedara mara mmg duduk umah dekat2..so, aku membesar bersama2 semua sepupu sepapat...:-)


korang semua pon sure ade pengalaman kan....:-)


*** alhamdulillah arini ari ke-10 aku cuba utk puasa. harap2 sampai petang la ni..masa kat wad aritu mmg tinggal puasa. if puasa nurse tegur. depa tak galakkan aku puasa. tapi takpe, nak ajar skit si kecik dalam perot ni, biar sama2 berlapar n bersusah2 ngan ibu...ok baby?? hehehhe



13 comments:

notti netti said...

Bestnya...saya dulu..kalau malam 7 lekor kat kampung...dah meriah dah orang pasang pelita...tapi sekarang dah kureng.

Anah said...

rindunya bunyi bedil, xsempat puasa kt Tganu pun lg ni..tp xtau plak yg skrg tu bnyi buanga api je..ingat ke meriam gak=)

littlehumblelynn said...

giler best kan kalo teringat zaman kecik2..teringat curi2 minum air masa kecik2..nasib mak x tau..hehehe

Dee said...

seronok dan tersenyum kak dee baca pengalaman puasa ros masa kecik2..indahkan..

KuNanGKuNanG said...

start pose masa umur 7 taun..cikgu bagi singgit sbb pose penuh tp kan sbnrnye masa tu sy ada jg curi2 minum air paip..he3..nakalnye la sy..menyesal rasenye bila ingatkn balik.

Hanis Azla said...

best kan mengenang zaman kecik2 dulu.. tersenyum2 akak baca citer rose ni.. he..he.. dapat bayangkan kemeriahannya..

~~*Lady Salwa*~~ said...

hehe... memang best kenangan masa berpuasa zaman kecik2 dulu.

**teringat masa darjah satu curi2 minum air dalam peti ais masa balik sekolah... tapi kantoi ngan mak... hehe

Cik Aada said...

yg no9 tu pernah buat jugak..:D
take care kak n selamat berpuasa

ajumohit said...

Kretipnya bab lilin tu, mmg sronok bile kenangan zaman kanak2 dulu

Ena said...

tu la rose, pengalaman berpuasa masa kecik kat kg dulu memg sangat best.. tu yg tak sabar2 nak raya.. bila g terawih p naik beskal beramai2.. time berbuka la paling best sbb time nak berrebut.. maklumla adik beradik ramai kan.. heheh.. dan paling best bila lepas buka kalo tak g terawih memg lpak je kat luor rumah ngan spupu sepappat sampai la mak dah jerit suh naik.. hehehe..

wahida said...

rose, ko sama mcm aku...yg nombor 9 tu aku selalu main masa kecik2 kalau balik kampung...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

notti netti,
betul2..skang tak mcm dulu dah kan..huhu

anah,
iye..sbb dari umah akak leh nmpk bunga api tu berderai kat ateh bukit besor..

kak lynn,
hahahah...tula yg smpai tersedut ABC dah ujung2 nak berbuka..keekekek

kak dee,
sonot kak...kt kg meriahh sgt2..:-)

kunang2,
heppp..tipu ye...ehehheh

kak hanis,
hehehhe..sengih sama2..:-)

sal,
hohoh..kes naya..:-P

aada,
heheh..same eh..mmg benda tu glemer kan?
ok aadaa..u tooo selamat berbuka n take care dikyang..:-)

aju,
abang2 sy yg ajar..:-)

ena,
yesssssssss sonot bila adik bradik ramai.meriahhhh...sonotnye bila ingat balik...:-)

wahida,
ko pon ade gak eh..mmg glemer la menan ni..eheheh

ch@ said...

mestila best posa time kekecik dulu. balik sekolah pun larat lagi pergi main kejar-kejar. dulu, masa berlalu lambat kan? tak macam skrg masa berlalu pantas, baru duduk skjp dh nk masuk waktu buka.

kenangan.