Thursday, December 22, 2011

Pengalaman Bersalinkan Nur Aishah Raihanah

Assalamualaikum..

~Posting ni agak panjang...if taknak baca pon takpe..ngeh ngeh~

seperti yg dah dijanjikan, dah tiba masa yg sesuai aku nak taip balik n refresh balik ingatan pasal pengalaman bersalin utk kali ke-2 ni..act dah lama dalam draft. tapi tertangguh2 je nak olah betul2 n publish. utk kenangan aku juga satu hari nnti..:-)

ok2..here we go!


14/9/2011 (rabu) ialah hari terakhir chek-up sebelum deliver. on dat day, dah dapat siap2 tarikh kene masuk wad & kene induce sbb ngandung kali ni ade GDM (on Diet Control) ~ kencing masam manis, ngam2 40 minggu usia kandungan, aku kene masuk wad bersalin terus on 20 september 2011 (warded utk IOL (Induce on Labor) ~ kiranya beranak paksa la ni, sama mcm abangnye jugak...bezanya, masa ngandung rafiq ade darah tinggi.

20/9/2011..7.30 pagi dah terpacak kat PPUM. Masuk labor room terus & serah segala barang yg ada kat suami..hp pon takleh wat masuk! lepas dah siap2 pakai unform, dah diberi ubat suh yak oleh nurse & nurse bacakan peraturan2 kat situ..dah membuang segala..aku baring jela tunggu doc mai. duk berdoa la agar dpt doc pompuan & islam..tapi dpt 2 doc chinese. Mula2 takut, tapi sbb depa wt lawak2 bodo skit aku jd tak berapa takut dah. eheheh..cek2, bukaan masih kosong @ 40 weeks. ish ish ish..so, doc tu tolak n buat ape ntah dia kata nak kasi ade bukaan. sakit giler noks! rasa nak terajang doc cina lelaki tu pon ade. huhu. then kul 10 pagi induce. biasala pil pertama tak rasa ape2 kan. Disebabkan aku dah penah ade pengalaman kene induce masa rafiq dulu, so utk kali ni, aku lebih cool sbb dah tahu ape akan terjadi, ape rasa dia & mcm2 lagi la...

aku ditempatkan bilik 4 org..then, once bukaan dah 3 cm..baru transfer masuk bilik yg sorang2..kiranya dukla bilik tu sampai beranak..yg sedeynye, even dah duduk bangunan baru..pihak PPUM masih lom beri green light utk benarkan somi masuk masa nak beranak..sob2

doc suh g jalan2 agar ade bukaan dengan cepat. so, jln2 cari somi kat luar sat..ke hulu ke hilir kat labor room. kejap2 dengar org jerit nak beranak. heheh. kejap2 lagi dengar bb kuar..tiap kali dengar bb nangis, aku akan panjatkan kesyukuran sbb dah tahu budak dah selamat kuar & tamatla penderitaan si ibu duk tahan contraction..:-)

lepas dah penat jln2, dalam kul 12 dapat lunch. huihh kan main lapar lagi. even hanya nasi goreng bodo, kan main lagi lahap aku makan. lapar wehhhh dah 4 jam tak makan ape2..taulan ibu ngandung. huhu...then jalan2 lagi kuar cari somi..tapi hampa dia takde. g surau gamaknye..dalam kul 2 camtu, aku mula rasa contraction. wahhhh..agak cepat. sbb rafiq dulu pil ke-2 baru rasa sakit tu..duk merayau2 lagi dalam labor room. contraction terus dtg tapi kejap ade kejap takde. g cari somi bajetnye nak minum air selusuh yg aku amek kat darul syifa'..tapi somi den takde! frust sunggoh...

kul 3 camtu, doc dtg cek bukaan..dah 2cm! seronok?? adela skit2 tapi sakit tu yg tak tahan..bayangkanla, bila bukaan dah 2cm, aku dah takleh nak berjalan2 lagi..sakit datang bertalu2. ginilah nasib kene induce. sakit contractionnya tak sama cam org yg sakit secara natural.

sian jugak suami aku, sure tertanya2 nape aku tak kuar. bukan taknak kuar, tapi mmg tak tahan sgt. takleh nak bergerak. dari petang sampai ke magrib sakit bertalu2..aku dah tak tahan. mulut tak henti2 baca doa nabi yunus & ayat kursi. ini nasihat ustad tempat yg aku amek air selusuh tu.dia kate baca doa nabi yunus, ayat kursi..if boleh jgn benti baca. itu yg aku buat..

kul 6 camtu..aku rasa diri ni dah tak terurus. berpeluh2. aku cabut tudung, tarik2 rambut..rasa nak terjun katil pon ade. Sumpah aku rasa nak terjun sampai aku naikkan kedua-dua belah palang tepi katil takut aku terjatuh. ahahahah. rambut aku dah serabai, kusut masai duk pegang2 tarik2..tapi air mata tak kuar. pelik kan? aku terlelap sejenak bila conttraction ilang. aku tak pasti berapa lama tapi bila mai balik, aku terjaga..


dalam kul 7 camtu, dalam sakit2 aku masih lagi ingat yg ade 2 org patient baru masuk bilik tu...aku ni terusla duk bunyi2 sakit ni. aku tak reti nak tahan mulut aku ni dari bunyi sbb sakit tu..ater, nama pon ibu yg cengeng. eheheh

tepat jam 7.30..seraya azan magrib, tiba2 aku rasa ade benda menolak.."Dushhh..." ish2..air ketuban upernye. oo camtu rupanya air ketuban kuar secara semulajadi. mcm ade bende tendang, splasshhhh air panas.. bes gak sbb ekon kuat, sejuk..tiba2 ade air panas kuar ahahahahh..tapi yg tak besnye, ade plak nurse yg bajet bagus. ceh. dalam byk2, sure ade sorang buat spoil! aku cakap kat dia.."nurse, ketuban sy dah pecah gamaknye.."..nurse tu dtg ngan muka cebiknye, tarik kain n buh camtu je..takdela nak tlg kasi selimut ke ehehhe..bila ketuban tu dah lenjun kat kaki aku..jd sejuk wehh sbb ekon kuat. huhu

tiba2 aku rasa mcm ade benda menolak2 tapi aku kepit aku kemut tahan..aku cakap sakit nurse..tolong nurse..sakit ni..!! dia boleh buat derk je. tibe2 dia mai. "nah, amek gas ni, sedut" aku yg tak reti ni duk sedut la..aku cakap "tak de ape2 pon nurse" leh dia tinggi suara.."sedutnya kuat skit..sedut slow2 camne nak dpat gasnye!"...time2 tu aku rasa nak nangis. sakit nak beranak tak rasa nak nangis/kuar air mata. tapi sbb ade jugak manusia camtu, aku sedih sgt2. dahla sakit sorang2, suami takleh masuk.

kul 9 malam, ade 2 doc perempuan melayu check bukaan..baru 3 cm! ha?? sedih di situ. doc cakap, if sy dtg pukul 11 nnti sy dtg cek n bukaan masih 3 cm..kita c-zer ye? sbb puan penah kena c-zer dulu & takut jahitan lama terbuka..aku angguk2 sbb dah give up utk cuba bersalin normal sbb sakit contractionnya hanya tuhan yg tahu.

tapi doc pompuan tu cam tak suka sgt aku c-zer, dia kate takpe puan, mengucap istigfhar..ingat Allah..doa byk2 agar bukaan cepat. kita cuba utk normal ok? tapi kita pasang salur kencing dulu, in-case kena emergency operation..aku angguk2 jela..Doc arahkan nurse pasangkan CBD bon bon (salur kencing) & satu lagi alat yg nak tngok heart beat bb kat ubun2 dia..mesin CTG tu dah tak jalan..bacaan tak betul..mau tak,aku duk pusing2 badan, yela rasa nak terjun katil kekdahnye..sudahnye ade 2 salur kat bwah tu. mcm rafiq dulu jugak. tssk!!

kul 11.10 camtu, doc tu dtg balik utk buat VE..tiba2 dia menjerit.."eh, dah full..dah full..dah 10cm! wooow!puan, kita cuba bersalin normal ye?" (dia plak terlebey eksited) huhu...aku yg tengah sakit ni "ha ye ye ye..."

asalnye aku kene transfer ke bilik bersalin yg sorang2 tu..tapi dah tak sempat dah..nurse cepat2 sediakan peralatan. mmg kelam kabut! tibe2 jadi gamat bilik tu. sian org lain yg sebilik ngan aku..sure jd seram dengar suasana camtu ahahaha

doc ajar teran. tapi aku tak reti. teringat2 lagi rupa doc tu masa dia ajar aku meneran. kikikik..doc Aina ke aini..luper dah nama dia..ok2, dah hampir 1 jam meneran. aku jd give-up. rasa nak c-zer je time tu. aku ni ala2 beranak sulung la sbb yg 1st kan c-zer..kiranye takde jalan kata org. hehe. so, bila dah dekat sejam meneran, terpaksa panggil doc otai..Doc Rahmah nama dia. kes aku diklasifikasikan kes trauma! dtg2 je doc tu ajar teran..haa skit lagi skit lagi..fuh2. susah jugak nak meneran upenye sbb teman mmg tak reti wehhhh. doc cakap, teran jgn ade bunyi..aku still gak duk bunyi n meraung. sure byk bilik lain dengar sore aku..lantak laaa..doc cakap..ha puan, bunyi la nak bunyi..janji bb kuar ngan selamat..pastu semua bantai gelak..huhuhu sabar ajela.

doc rahmah cakap dia kene gunting skit sbb dah lama meneran & darah kuar banyak. dalam ati aku, ha guntingla doctorr aku dah tak tahan ni..kejap2 contracntion ilang. nurse duk pegang2 n rasa perot ade contraction ke tak..doc siap duk main2 ngan rambut aishah..."amboi..panjangnye rambut bb.." ish, aku sakit dia duk men2 plak..uwaaa..

tepat jam 12.20 a.m..selamatla aku bersalinkan aishah..lepas doc rahmah kasi salam kat bb....sedebuk dia buh atas perot aku..Subhanallah..Subhanallah..Alhamdulillah..tu je aku leh sebut. terus ilang sakit contraction..tu yg besnye if doc Islam yg sambut bb..depa akan bagi salam kat bb...if agama lain? nan hado la kan..ehehhe sbb tu aku doa byk2 agar dpt doc melayu n ofkozla Islam kan..kat PPUM ni ade gak doc india muslim or pak arab.

fuhhh..mcm2 drama dalam labor room.ngan nurse kelam kabutnye, ade yg bersorak cam tgk bolanye dan mcm2 lagi. teringat2 muka doktor2 yg duk kerumun suh push..ade 4 org doktor & 2 nurse..ahahahah kelakar la plak. alhamdulillah, semua dah selamat.

ok2..disebabkan doc rahmah gunting skit, masa dia tarik bahu bb, terkoyak banyak! masa jahit aku tanye..berapa jahitannye doc? doc: "tak terkira" uwaaaaa sampai skang aku masih rasa sakit weh. panjangg sgt jahitannya. nak sampai dekat montot. hahhaha (detail weh) takpelah..demi anak, aku sanggup tanggung semua tu.

pas dah selesai jahit..bermula drama lain plak. haih tak sudah2 drama bila bersalin ni..eheheh tiba2 aku jadi pucat, berpeluh dengan banyak. aku jd pening. nurse perasan keadaan aku then terus jerit2.."eh, nape ni? peluh ni? nak air ke?" aku angguk2, pas minum air rasa  lega sangat..tapi nurse tu panggil doc jugak..cek2 BP aku low giler! sampai 3 org doc cek BP sbb takut salah bacaannya.. haa bermula drama masuk HDU (High Dependency Unit) sbb kes tumpah darah!

Aku ingat taknak buat kisah bersalin kali ni by part..tapi kene gak la sbb nak asingkan citer pasal tumpah darah tu & kene masuk darah bagai..ngerinya rasa. 1st time weh!


nnti aku citer lagi k..





Nur Aishah Raihanah Affandi
21 September 2011
12.20 am
50cm



** dalam2 bnyk2 nurse yang baik2 belaka layan aku kat PPUM tu..napela aku jumpe nurse yg bagi aku takyah keja nurse la kalu tak sabar ngan semua kerenah patient! huh! sbb dia sorang aku jd geram je. masa aku duk HDU pon jumpe dia lagi. nnti2la aku cite..argghh..semputttttttt....

18 comments:

bonda dadif aka akish said...

mek!!!!!aduyaiii...sabo ajela aku nih hah....

takot nak normalll.....

haiyok....

naseb ecah comelll..terubat rese sakit tuhkan mek...

~~*Lady Salwa*~~ said...

teringat masa bersalinkan Faris dulu... memang tak reti meneran... sampai husband yg tolong ajarkan... hehe

**sama la, kena jahit banyak masa bersalin kat faris dulu... biasa la, mula2 nak bukak jalan kan... tapi kat Summayyah, alhamdulillah, sikit je jahitnya...

**betul tu, kalau jumpa nure yg jenis camtu rasa geram jek...

*azni* said...

tak sabar nak tunggu part 2 ni..azni lum cite lg kelahiran ziyyad..tak berapa ingat dah detail..lps beranak ni jd pelupa la.. :)

ch@ said...

wowowowowowowooo very the ngeri la kisah akak ni. kalau kita tu, mau dah pengsan. agaknya sebab induce kan?

tapiii part push tu mmg best kan kak? kita dpt bilik seorang, pastu aie keluar senang, jadi sorakan mereka2 yg tunggu tu tak berapa kuat sgt. tumpang dgr bilik2 lain je la.

kejap nar sakitnya, tapi contruction masa lepas ketuban pecah tu, mmg ar rasa nak berguling-guling.

doctor/nurse masuk, kita terus je teran keluar. hahahahaaa takde feel sgt.

cik dah faridah said...

wah pjgnyer...........
sakit hati betul ngan misi yg wat keje lebih krg...

alhmadulillah semua selamat kan..
wah takutnyer nak bersalin lg...

eB ezrin said...

tringat bersalinkan 2-2 skali. walopn 2-2 noram,al tapi aerish la yg paling skt sbb induce 2 x. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Mixed-family in da house.... said...

saya pon dua-dua anak induce...sakit kan.....

tak sabar tunggu citer tumpah darah tu....

by the way, saya dh folo sini....salam kenal ya

littlehumblelynn said...

rose

meremang bulu roma baca entry ni
mmg skt hati kalo dpt jupe nurse yg x co-operate macam ni..in case kalo dia yg sakit nak beranak-mcm tuh ler jugak sakitnya

lgsg xde empathy

sbb itu masa bersalin auni..kak lin kuar duit pg private..gara2 bersalin ain dpt nurse macam hampeh!!

kak lin paham benar rasa bersalin induce, sbb ain-auni, pun kedua2nya bersalin secara induce.

sedikit seram baca bab turun darah tuh...x sabar nk tggu next entry

thumbs up!!

good entry ..

Teratak Hami said...

Akak baca pun ngeri rose. Lama awak bertahan ye. Seorang diri pulak tu. Rasa nak tolong awak teran sama2.. hehe. Alhamdulillah, semuanya selamat.

lydzar said...

alamak! ada kes sambungan yg suspen...apepon syukur skg rose dh selamat dan sihat :)

mamalieyna said...

n3 yang dinanti..haih bertambah berdebo2 dibuatnya..apapun pengalaman, nak kena timba jugak...almaklum, sama kes jugak la rose n mek na ni..dl c-ser, hope kali ni normal..dan sagat2 berharap dpt nurse yg baik2 belaka..huu~ itu lg buatkan kita takut tu kan,..hee~

alhamdulillah, selamat mekrose..semalam mekna rasa mgkn kena masuk wad bersalin tu, terus rasa seram sejuk tau..kalau realnya nnti camna gaya..hee~

harap2 selamat semuanya~ lambat ke cepat ke, nk kena hadap juge~

mrs.ecam said...

uish saspen...sye snggup blk lmbt dr opis nk bce smpi abes ni...okeh de smbungan ek...sye blk dl...esok smbg k...insyallah...heeee

Suliana said...

dpt rasa kesakitan itu.. hehe.. sambung lagi ye :-)

Azrina Mohd Tajul Ariffin said...

Alaaaaaaaa suspenssssssnyehhhhhhhh nak tunggu second part.....baca citer ni mcm kita lak yang feel bersalin hehehehe. Tahniah yeeee!!!

aLyNnZ said...

adoiaii..ngeri plak alynn bc pengalaman rose nie..tapi tu lar setiap org lain2 pengalaman kan..tapi Alhamdulillah rose selamat melahirkan aishah dgn normal..

btul, sakit contraction mmg xterhingga.alynn pun hampir2 nak terjun katil pastu bacaan bb x cantel n nurse soh baring mengiring sambil angkat montot supaya bukaan cepat.tp tu lar tiada airmata yg mengalir..alynn cuma bergenang airmata biler nurse a.k.a bidan yg teman alynn dr awal pai alynn bersalin, tolong picit2 bhgn pinggang n sekali gus yg menyambut kelahiran Danish berkata begini lar rasa nyer masa mak kita melahirkan kita kedunia nie..huhh terus teringat mak!!! mmg x bley tahan sedey time tu..dah lar alynn bersalin kat melaka pun x dibenarkan somi masuk labour room..sob2

rose x sabar nak tunggu n3 seterusnyer..

zahidahwahid said...

huarg!! takutnya...saya pulak yang rasa sakit baca cita akak ni.... thank for sharing ur experience....bagi keinsafan kat saya...sakitnya ibu melahirkan saya dulu... T_T


kenapa saya tak suka drama melayu?
http://www.zahidahwahid.com/2011/12/4614/

pizet said...

bila bace teringat plak kisah sendiri..hihi lain anak lain kan experience dia...rasa ngeri tapi tetap teringin nak menambah lagi..hihi

CatlinaFly said...

hehehe samalah kite jahit smpi montot..smpi skrg fobia nak eyak ahahaha