Tuesday, December 13, 2011

Bercerai Susu, Kisah Tandem Nursing & stock EBM utk Aishah

Assalamualaikum...



Bercerai Susu


Sudah 2 minggu lebih rafiq dah tak minum susu ibu. Syukur sbb dia cerai susu dengan keadaan yang tenang..Syukur sgt2..

Actually..rafiq masih mintak if tengok aku nyusukan si adik..tapi tiap kali dia mintak dengan sengih2 cam kerang busuk tu...aku akan cakap.."Abang dah besar...bagi adik plak ye susu..." sambil aku senyum..kene slow talk ngan dia..kene cakap seelok yg mungkin.

Alhamdulillah, rafiq ni mmg boleh dibawak berunding..kami cakap, rafiq dah besar..kasi kat adik aishah plak ye 'tek'..mula2 dia cam tak tentu arah jugak..cam org gian candu..ahhahah..tapi kelamaan..ok dah. 

Skang dia datang nyendeng2.."Ibu....nak tek!"..dialog ni aku akan ulang..

Ibu: "Rafiq dah apa?..."
Rafiq: "Dah sorr..(Dah besor).
Ibu: 'Ok..gud boy..tek ni sapa punye skarang?"
Rafiq: 'Aiiiishahhh...."

heheheheh..mmg gud boy sunggoh. Alhamdulillah dengar kata ini budak.




Tandem Nursing

Ok..nak share skit pasal tandem nursing kedua anak aku ni...Actually bukan mudah nak tandem nursing ni tau. Sgt2 menduga. Hanya tuhan yg tahu. Memang la masa dalam pantang tak bengkak susu sbb abis dishrooooott oleh si abang..tapi bayangkanla rafiq yg giginye dah hampir penuh, dh 20 batang gigi duk menyusu sebelah..dan si adik yg lemah gemalai sebelah kanan duk struggle sbb kejap2 terlucut teknye dek kerana omak eh jd naik antu dengan si abang yg lebih2 nak menyusu..padahal dia dah makan mcm2..tapi nak gak berebut tek..wekekkeke...

tapi bila dikenang balik..mmg agak lucu, seronok, penat, stress & mcm2 lagi bercampur baur...if korang nak tahu..badan rafiq jd bulat masa duk kongsi susu dengan si adik. Kami jadi rapat.....kiri peluk abang, kanan duk adjust2 si adik yg lembik2 lagi tu ha..(ni citer masa dalam pantang itu ari)...

ok2..meaning, rafiq nyusu susu ibu selama 2 tahun 4 bulan...ingatkan nak kasi dia susu formula, tapi dia taknak langsung. so, utk kasi makanan yg kasi kalsium lebih utk rafiq mcm budak2 lain yg dapat dari susu formula tak dapekla nampaknye...if kasi susu kotak pon, skang ni dia minum skit je..then separuh tamo dah!


Stok EBM utk Aishah


Aku baru buat stock 3 minggu yg lepas sbb sebelum ni rafiq syik nyendeng je tek belah kiri..sudahnye takde mood nak pam sbb syik abis diminumnye..huhuhu...


Mula2 susu cam tamo kuar sbb aku dah lama tak pam! stress la jugak memula tu. Then lama2 alhamdulillah, boleh la skit2 aku buat stok ebm dari sebotol ke sebotol..sampai arini, baru ade 117 oz..if tgk org len punye stok, ishhh..malu jer rasa..huhu..ape2 pon..syukur, aku masih ade stok utk teruskan perjuangan nyusukan aishah seperti abangnye dulu..bezanya, aku mula nyusukan rafiq with zero knowledge about breastfeeding, n insyaAllah dari pengalaman yg ade sikit ni dpt bantu aku susukan Aishah hingga 2 tahun..aminn....





hihi..rindu nak tempek gambar susu...stock terkini..masih ade seminggu utk buat stock before masuk korje...

26 comments:

ajumohit said...

Bagusnya mu mek rose, kagum betul dgn smgt rose, klaka dialog rose ngan rafiq tu, syukurla rafiq paham, bleh adik nk susu sepuasnya, chaiyok wat stok ye rose!!!

Nadiah Sidek said...

tergelak baca pasal tandem nursing tu. hihi..

LYAfrina said...

rose... g2 la klo ank 2 kan..lg2 kalo 2-2 bf.. tp itulah pgalaman y myeronokkan...

nur said...

bagus la rafiq ni, mmg good boy :)

wah dah banyak stok, tahniah ros and hepi breastfeeding :)

shima said...

tahniah rose..abang pun dh besar...bg adik plak hehe

*azni* said...

sm2 la kite wat stok..hehe..sy anak kedua ni br nk fully bf..ilmu msh xckp di dada..hope rose blh bg tunjuk ajr nnt...ceewah..

mamalieyna said...

tahniah rose..n tahniah juge buat abang 'coor' (beso) rafiq..hee~ seb baik dia dh mula faham kan...^_^

syoknye kalau bleh jd cam rose nnti..hopefully...Amin..

good luck tuk aishah plak~

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

rose... kirenye u masih nyusukan rafiq mase pregnantkan aisyah?

ch@ said...

Alhamdulillah, teruskan kak bf mcm abg, jgn jadi kita ok. kita bg smgt kt akak ni, part puting botol aishah tu, kena cubajaya. aie pun still minum susu badan lagi, kita pam kat opis then blk rumah direct. rmh pengasuh je mnm fm. jgn tiru ok ;)

goodluck akak.

~~*Lady Salwa*~~ said...

Alhamdulillah... seronok tengok ibu2 yang berjaya dengan misi menyusu anak2 dia...

hope next baby dapat la menyusu sekurang2nya 2 tahun...

**kejap je masa berlalu... dah nak naik kerja eh...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tahniah Rose..
Moga dipermudahkan..
Good boy Abg long..^^

Ann said...

kagum dgn semangat Rose
harap2 boleh dpt semangat mcm ni once pregnant lg nanti
Insya-Allah


btw, Rafiq is such a good boy. :)

~Siti Hajar~ said...

Mudah yer Rafiq bcerai susu, anak sy 3 thn ++ msk nak 'tek', xtau camna nk bg cerai susu, dh buat mcm2 tp xbjaya...huhu..

Nmpknyer kn bg adik ni br dapat bcerai susu agaknyer...nehiiiiiiii.....hehe

Dilla Ady said...

bagusnye rafiq ye dengar kate..syg kat adik die..

wahh..da byk da stok ni...walau kena kongsi2, tapi tetap ade jugak stok susunye..

wan nurul hezrina said...

kagum seketika=)mmg bukan senag nak tanderm=)dah besrkan abang rafiq.sweet jerk

hajarus said...

gud la abg long... :D

Momma Mia said...

alahai mek sweet jer talk dgn rafiq tuh... tendum mmg tak mudah kan?? tapi bila dah dpt sgt ler best kan??

happy bfeeding dear!! moga dipermudahkan segala urusan

Salina@IbuAqil said...

wweeeeeeee!!! bnyk nye stock susu.. bestnya..

Izan Ishak said...

suka tgk stok ebm byk2 camtu. sbb diri sendiri direct feeding je ngan anak2 dulu...

good abg rafiq... dah faham apa yg ibu cakap...

eB ezrin said...

tringat kesah aerish & aed dolo. skang nih pn aerish msh dok ngendeng. ekekekekek

pizet said...

x pe rose ada jugak dari x ada...moga cukup 2 tahun insya Allah

Dee said...

hahaha..rafiq dah bijak..k dee doakan agar rose dpt susukan aishah smpi 2 tahun sekurang-kurangnya..aishah muka cam ros eh..tp ada sket2 gak mcm husband ros..

mommyNadia said...

salam Rose!
Rafiq dah weaning yer..gud boy..
Nadia faham sgt apa yg Rose rs as I have to face the same thing..
Nadia stop tandem nursing pun sb,Nadia nmpk Adam jd selfish bila dia nak conquer b**b,lebih pd baby..so its time to stop la..

caiyok!!Buat stock bnyk2, nanti boleh beli freezer..hehhee ;)
all the best darl!! ;)

cik_ah82 said...

kak rose!wah, bestnya dapat tandem nursing..adib kalau sua B pun, dia jilat sikit pastu dia tunjuk adik dia.."adam punya" dia kata..hehe..tahniah kak!

zaidah said...

banyak jugak stok rose...insya allah cukup untuk aishah....

Suliana said...

byk tu.. alhmdlh.. aqil x nk nenen ibu dia dah.. hihi.. kasi adik plk..