Thursday, August 25, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri....

Assalamualaikum semua..

maybe posting terakhir before sambut raya ni..mood berblog zero to the max! tapi takpe aku gagahkan la jugak taip. *poyo je aku ni*

aku tau..esok dah ramai start bercoti...sbb tu aku nak wish awal2 utk sape2 yg sudi singgah blog tak seberapa aku ni.."SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR & BATIN"

maaf sekiranye ade terkasar bahasa n tersalah taip dalam posting2 aku yg menyinggung mane2 pihak. itu semua dari aku..as manusia biasa tak lari dari buat kesilapan...

ape2 pon aku enjoy berkawan dengan kalian as rakan blogger/rakan maya..ade yg terlebih baik dari rakan realiti..hehehe...sonot2..sbb even rakan maya, korang lagi memahami ape yg aku rasa n hadapi...thanx semua..i lap u!


oh ya, before aku say babai..

  1. anak aku si rafiq kene ulser. byk bulat2 dalam mulot dia..doakan dia cepat sembuh ya...aminnnn
  2. minggu depan genap 37 minggu aku mengandung...meaning, full term. doakan yg terbaik utk aku..semoga selamat bersalin seperti yg dijangka..aminnnn
  3. aku balik kg hubby sabtu malam...doakan perjalanan kami baik2 saja n selamat sampai..aminnnnn

till then..jumpa lagi lepas raya dengan citer2 sonot dari kalian...sure ade mcm2 cerita akan kuar nnti ni...harap2 aku masih ade utk baca setiap coretan korang...:-)






sekali lagi.."Salam Aidilfitri dari keluarga kecil kami..." :-)

@ umah opah rafiq..adik rafiq in ibu's womb ~ 28 weeks.


Tuesday, August 23, 2011

Servis Mr. P

Assalamualaikum...

Mood utk berblog tinggal skit je. haha. Tu yg petang baru nak hapdet. Mood coti suda mari...
sabtu ari tu, kami pegi servis Mr. P aku. Katenye nak balik beraya kan? even balik perak, still kene servis..lagipun dah kene buat major servis tu.melayang la RM400..uhuk! cam tahu2 je aku dapat bonus. Pastu bulan ni jugakla kena renew roadtax+insuran! melayang lagi RM1000++..cheesedale tol. Dan2 tu semua benda sederap nak kene buat...pokai sudah!


Aku selalu servis kete kat EON kepong..sbb abang aku keje situ..if ikutkan..major servis kene dalam RM600++ tapi sbb abang aku yg buat, kira labour cost dia tak cas la..jimat RM200!

Tadi dah booking buffet kat Intekma Resort untuk ari sabtu ni.... Tiap2 tahun kami akan ke sini Sbb belakang ofis aku je.ahhahaha..lagipun 27-29 hb ni...Rege buffet Hanya RM39 sorang..instead of RM47..ala, dah  ujung2 tu sure ramai dah balik kg kan..tu yg jadi murah skit tu..:-)


Ok...selamat Berbuka Puasa...:-)




Monday, August 22, 2011

Menjelang Hari Raya

Assalamualaikum..

Tahun ni..1st time tak beraya kat terengganu. Biasanya kami balik 2 negeri. Tapi ikut turn la..Aku bukan taknak balik..naakkkk sgt2 balik. Tapi dah sarat camni..if jadi ape2 kat tengah jalan, tanggung sendirila kan. Aku sayang bb dalam perot aku  ni weh..takut jd ape2 kat dia.. Bahaya woooo nak travel jauh2..8-9 jam perjalanannye..


tapi takpelah..nnti nak berpantang kat terengganu. Duk puas2 kat ganu *ayat amek ati*..yela, mane sama raya ngan berpantang. Raya leh makan puas2..berpantang?? sendiri mau ingatla..hahahah..

yg pasti..aku skang sgt2 teringin ketupat palas yg mak aku buat. The best ketupat palas ever. beli kat kedai/kiosk2 kecik kat tesco tetap tak sama! membesar dengan ketupat palas hasil air tangn  mak aku..takkan ade pengganti...



tangan tua mak aku yg dimamah usia...gambar ni aku amek masa raya tahun lepas..


persiapan raya dah siap kot..eh kot2 plak eheheh..yg paling penting..si rafiq la..dia dah lengkap dah semua..ibunye plak beli baju siap  je. g je beli baju kat kedai org besor2..sure ade saiz utk org ngandung cam ibu...hehehe


okla..nak sambung keja. byk plak modul dtg berderet nak diformat..Grrrr...depa2 ni suka anta last minute..yg jadi mangsa sapa????? akuuuu jugak. sabarrrr sabarrrrrrrrrrrrrrrrrrriah!





Friday, August 19, 2011

Baby Tua yg Perasan diri tu kecik lagi

Assalamualaikum...

baru dpt bersiaran. pagi tadi ade weekly check-up kat PPUM. Dah ujung2 mengandung ni, mmg setiap minggu ade check-up. nak2 plak aku ade GDM on diet control & nak tengok keadaan aku pas kuar wad tempoh hari. Alhamdulillah semua ok..berat pon dah naik 500 gram. Last2 week semedang turun skit2. huhuhu


ok2..sape bb tua yg perasan kecik lagi tu??? heheeh sape lagi..mat rafiq la..cuti ari rabu tempoh hari, aku kemas stor lagi sbb nak betul2 make sure takde ape yg tercicir before aku beranak. kang susah nak cari barang. so, telek2 ternampakla carrier/carseat rafiq masa kecik. Tibe2 bb tua tu sibuk nak duk dalam tu. tamo turun lak tu. huhuhu..bila aku suh kuor, melalak marah.


 sonotnye dia...dah besar dah anak teruna aku ni..:-)

 cara chiii terbaru dari rafiq..tiap kali say chii..dia akan tunjuk ni..Ini maksud dia Looser la mamat....aduhaiii...


 melalak tamo kuar..dah katanye perasan baby2 lagi..:-)


dah penat kacau ibu kemas stor..sambung buat "homework" ....buh numbering & alphabet block ke tempat yg betul...alhamdulillah makin cekap..sambil mulut sebut benda2 kt gambar..tapi tak semua dia leh tangkap..yg dia selalu sebut ialah...Car, Ball, Hose (house), Sam (sun), Totis (kura2)...hehhehe
if numbering...rafiq suka langkau nombor...tree, por, pive, six, ceven..pastu dia akan sebut alphabet..O..P..T..huhuhu 




tapi lom sempat siap buh semua dia dah ponggah balik semua block tu..sampai kiamat pon takkan siap mamat weh.

ok semua..sori tak dpt pegi umah korang ari ni..aku kene siapkan satu modul urgent nak guna pendaftaran pelajar baru e-pjj esok..ni pon ciluk2 masa update..bos bagi pelepasan utk aku. so takyah jaga pendaftaran esok. yahoo..aku pon dah tak larat rsanye nak layan student lama2..kang duk lama2 kat meja pendaftaran leh kremmmmm...


happy weekend & selamat berpuasa..:-)

Thursday, August 18, 2011

Kenangan Berpuasa Masa kecik2...

Assalamualaikum...

semalam kami kat selangor coti..takde kemana2 pon sbb hubby keje. Ofis utama dia kan kat KL..so, kene kejala..tapi bagus gak..if dia coti gak, sure tak lekat kat umah kami ni..so semalam kemas2 ape yg patut..pergghh lega dah hampir 90% persiapan utk bb dah siap..tinggal brg2 kecik je lagi cam minyak telon, botol avent yg BPA free punyer *botol2 avent rafiq ade banyk..tapi semua tak BPA free* & adela skit2 lagi tu dlam list.

Ok2...back to tajuk. Korang semua sure ade pengalaman n kenangan masam manis masa kecik2 di bulan ramadhan kan?? uihh dulu sonot tau..sbb masa tu kami semua 8 beradik berkumpul ramai2 makan..once depa dah kawen, mmg tak bes..pas sorang2 tinggalkan kami..yela, masing2 dah mula idup sendiri. ade keje kat kolumpo, ade dah kawen..last2 tinggal aku terkontang kanting ngan mak aku je berbuka..uhuhuhuhu...

skang, aku pon dah kwen..mak la sorang2 kat umah tu..sian...sob sob sob

antara kenangan takleh lupe time bulan posa:

  1. Belajar berpuasa since umor 6 tahun..ari 1st puasa, aku rasa nak mati. last2 mak aku kasi bukak tengah hari.hehe
  2. hari kedua plak, aku tertelan ABC yg aku duk main sedut2 kat straw. konon2 tak naik sampai ke atas.sekali aku tertelan skit..masa tu lagi 10 minit nak buka..if mak aku tahu, mmg kes naya. so, wat diam je. ahhaha
  3. seingat aku, tahun pertama berpuasa, aku tinggal 7 hari je..sbb msa tu kami berlumba2 ngan sepupu sepapat sape yg dpt pose paling byk..:-) tapi takde duit tau as reward..
  4. if berbuka..mmg meriah. nak2 lagi abang2 aku suka nyakat..if aritu mkn lauk ikan, siapla tengah2 makan pantang toleh ke lain skit, bila toleh balik sure ade kepala ikan/tulang ikan dalam pinggan aku. pastu semua wat muka kodok konon tak tahu ape2. mulela aku melalak sbb gerammm...
  5. Balik dari tarawikh *g solat main2 kat surau*, amek tempurung siang2 dah cari utk buh lilin kat dalam. depan tempurung yg berlubang tu jadi cam lampu suluh..wohoooo bes2. jln ramai2 mlm2 buta..selagi mak tak panggil..selagi tula duk main kat bawah.
  6. pastu suka cairkan balik lilin2 yg kat tempurung tu, jadikan semula sebatang lilin. Korek2 kerak lilin kat tempurung, masak then amek benang kasar buh kat dalam batang betik..curah..then pegang sekejap kasi keras skit..tinggal semalaman batang betik tu dalam keadaan tegak, esoknye leh la belah batang tu n kuarkan lilin yg terhasil...kretip jugak kan kami. 
  7. main sorok2 sampai tersorok bawah kain pelikat irwan..ahahah benda bangang yg takkan aku lupa sampai bila2. yg ni mmg aku tak ingat camne aku leh ade dalam tu. serius! bkn aku menggatal ok!!
  8. tgk org lain main bunga api or mercun. nak beli sendiri mmg tak dapek. kami dulu org susah..sbb tu lilin pon recycle balik buat lilin baru..heeh
  9. lagi satu, kami suka amek surat khabar lama..amek setiap bucu, simpul..then 4 bucu yg menggelembung tu kami cucuh ngan api lilin..bila terbakar..paper tu naik menjulang tinggi. kami panggil "Kepala Korok" sbb cam seram je tgk. cam antu pon ade rupa benda yg ngah terbang tu. hehe
  10. kat kuala terengganu, dulu2 mmg akan askar yg bertugas kat atas bukit besar tu cucuh meriam or kami panggil 'bedil'. so, masa sahur akan ade 2 kali bunyi bedil tu. 1st as amaran waktu imsak dah nak masuk. 2nd punye bedil, tandanye dah takleh makan..so, before bedil kedua bunyi, kakak2 aku sibukla suh aku korek idung siap2 kang siang takleh korek dah..ahahaha adui.mcm2..yg paling liat nak bangun sahur ialah abang aku yg no.2..yarabbi..rasa nak simbah air pon ade kat muka dia. huhuhu
  11. oh ya, bedil skang dah takde kat bukit besar tu..meriam dah rosak kot. so depa guna bunga api je skang. tak feel sgt. tapi takpelah. at least adela jugak bunyi cam bedil yg leh kembalikan nostalgia lama. bedil tu bunyi tiap kali Sahur &  berbuka...if yg meriam tu...bunyi DUuummmm...bergegar taik telinga tau. sbb kuatttt...:-D

uih if aku list semua mmg tak tertulih ni...aku membesar di kampung. so, aku rinduuuuu sgt2 masa kecik2..semua rumah meriah..skang tak dah. selagi anak cucu tak balik, mmg suram je rumah2 area umah aku tu..kami semu sedara mara mmg duduk umah dekat2..so, aku membesar bersama2 semua sepupu sepapat...:-)


korang semua pon sure ade pengalaman kan....:-)


*** alhamdulillah arini ari ke-10 aku cuba utk puasa. harap2 sampai petang la ni..masa kat wad aritu mmg tinggal puasa. if puasa nurse tegur. depa tak galakkan aku puasa. tapi takpe, nak ajar skit si kecik dalam perot ni, biar sama2 berlapar n bersusah2 ngan ibu...ok baby?? hehehhe



Tuesday, August 16, 2011

'Tolong' Ibu jahit langsir

Assalamualaikum..

last weekend, sebelum ari kejadian sakit2 nak beranak tu..aku pulun jahit langsir raya. Tapi sebab masuk spital, tak sempat jugak nak siapkan. Aku jahit ngan tangan ajela yg tu sbb yg tu tak perlu bubuh tape. So, leh jahit biasa je ngan tangan. Cuma nak siapkan tu mmg amek masa sbb ade si pengacau yg kecik lagi aktif skang ni..

Masa aku duk wad, most of the time rafiq duk ngan opah dia. Taula duk ngan opah..dia mmg bermaharajalela la sbb opah tak marah dia buat ape pon selagi tak bahaykan diri dia sendiri...

paling sadis, habis tape langsir satu gulung aku yg masih bnayk berbaki dia p ungkai...if aku ade kat situ taula nasib dia..kene sergah ngan tarzan la jawabnye..tapi apekan daya..duk ngan Opah..semua boley!!!






rajinye anak ibu tolong ibu kemas brg2 jahit ibu ye? grrrr....
abaikan ajeler dinding umah opah yg berconteng2 tu..dah nama pon semua boley..cucu2 conteng dinding pon opah tak marah..huhuhu...


langsir raya nnti dah siap gantung aku kasi tempek sini..ngeeee
semangat berkobar2 nak hias umah..almaklumler..nak sambut org baru...:-)

Monday, August 15, 2011

Warded Due To Preterm Contraction

Assalamualaikum...

pekabar semua? rindunye kat korang korang korang semua. Ape cer korang semua ek? hehehe..seminggu tak jenguk blog, rasa cam lain je..:-) gambar posting sebelum ni somi aku yg tempek. Aku mmg takde dah nak hadap2 PC or even blog!

ok2..sure ramai tertanya2, ape hal la plak si rose ni masuk wad? padahal if ikut ticker kat tepi tu baru 34 minggu...ehehe thanx to kwan2 yg perihatin & ucapan2 korang...sayang korang semua! thanx to Kak Dee & Mamalieyna yg SMS bertanya khabar masa aku di wad..:-)

last weekend, kami balik teluk intan..pulun jahit langsir raya kat umah mertua sampai krem pinggang...ari ahadnya, ari puasa ke-7, bangun utk sahur, aku dah start2 rasa krem kat bawah perot. kejap2 dia mai. Pastu sahur la..lepas sahur mintak somi aku urut belakang sbb tak tahan sgt dah. sakit! lepas subuh cuba utk tido..tabley sbb contraction datang selang 5-10 minit. Aku dah cuak. takut terberanak awal. Dahla Kat teluk intan. If kat shah alam leh pecut ke PPUM terus. Nak taknak aku kene g spital teluk intan gak! dengan beg baby aku tak packing lagi, dengan buku Merah tertinggal kt shah alam! mcm2 problem dtg. korang taula kan, if nak daftar masuk spital kerajaan kene ade buku merah. Depa nak tgk history & rekod kandungan terbaru. Tapi dan2 tu la aku leh tertinggal sampul surat yg aku buh segala mak nenek buku report masa buat lawatan antenatal ke kenek kerajaan. yg aku ada hanya kad temujanji dari PPUM..apo yg ade kat situ? tarikh temujanji ajerlerrrr...

kul 7.30 pagi terus ke spital..kat spital teluk intan, aku terus kene tahan wad bersalin. terkejut badak lagi. ingatkan depa nak cek contraction je guna mesin CTG tu kan. rupe2nye idokler..terus dikasi baju pink. hoho. 1st time pakai baju pink tu..so, bermula la mcm2 cite dalam tu..contraction mmg kuat..cam org nak beranak. tu kate depa la if ikutkan bacaan CTG tu...3 in 10. Maksud dia? jgn tanye aku, tapi menurut nurse, mmg mcm org dah nak bersalin..kiranya contraction masa mula2 pecah ketuban. aku tak tahan sakit sampai depa inject kasi kurang sakit. terus aku lalok sampai ke malam dek ubat tahan sakit tu...tu belum lagi cite2 lain..Seluk2 tengok jalan (kosong), diberi ubat kuatkan paru2 baby sbb takut terberanak awal - Ya Allah, aku rasa inilah injection yg maha dasyat! 10 minit aku takleh bergerak. sampai aku menjerit. tapi lom sampai tahap nangis. india sebelah dah nangis kene cucuk tu..ekekkeke. baca doa nabi yunus ajela keje aku nak tenangkan jiwa.

Rupa2nye...teman ni dehydrated & ade kencing kotor...inila risiko2 yg  bakal dihadapi bagi ibu2 mengandung yg gatal nak puasa jugak cam aku ni..doc tak sarankan aku berpuasa..tapi aku naaakk jugak puasa..so, dapatla pose 6 ari & padahnye bermalam di spital..huhuhuhuhu. Tapi takpelah, at least aku cuba utk berpuasa. sbb aku cam bersalah plak tak pose ..ahahaha..boley?

8/8 pagi, aku kene transfer ke wad biasa sbb bacaan CTG dah normal. takde contraction dah..if ade pon selang 3 jam baru rasa mengeras. itu braxton hicks namenyer.....then aku mintak kuar. depa tak kasi sbb nak pantau lagi. aku cakap, nak mintak kuar sbb nak ke PPUM..contraction pon dah kurang byk. Doc kat spital teluk intan mmg tak kasi kuar, tapi sbb dah nak kuar sgt, kene signla borang bertanggungjawab if ade ape2 jadi kat tengah jalan kan...8/8 malam, lepas berbuka..kami terus balik shah alam...



tangan dah sedia dumuk..lagi dumuk jadinye lepas masuk air 2 botol..uhuhu


9/8...siangnye, sonokla sbb dah tak sakit sgt. tapi malamnye sakit datang lagik! tapi tak sekerap aritula. yg ni 1/2 jam sekali. mengerassss tak leh gerak. hubby dah cuak..dalam kol 1 pagi gerak ke PPUM. usung sekali rafiq yg ngah lalok nak tido. hehehe

sampai PPUM terus masuk wad la. adeh adeh. takut sgt. tapi as ibu, kene cekal. ape pon yg akan terjadi, aku kene lalui. berserah jelah kat Allah..cek2, takde bukaan, contraction pon tak kuat sgt mcm kat teluk intan. tapi sebab nak pantau..depa suh masuk wad bersalin jugak..dukla kat situ sampai subuh..kat bawah perot mmg sakit. Nurse & doc cakap, if terkena urine infection..mmg akan rasa sakit kat bawah tu..uhuhuhu..lepas amek antibiotik beberapa hari..sakit mengeras kerap dah takde...

11 hb..Alhamdulillah dapat kuar wad..syukur sgt2..no more contraction menggila, & no more kisah kene seluk. ouchh..sakit. depa takut ade jalan..if ade jalan.depa nak induce! tamo....cukupla masa rafiq dulu 2 kali kene induce. sakit weh. ape2 pon..skang ni rasa dah jarang sgt dah mengeras kat bawah perot ni..kecuali..if aku byk bergerak buat keje & angkat benda2 yg agak berat. 

semalam aku puasa, tu pon megeras je baby ujung2 hari..kul 4 mengeras sampaila kul 7..sbb aku g shopping brg dapur kot. uhuhuhuhuh...pas berbuka kan main lagi joget2 dalam perot..hehehe

report scan, alhamdulillah semua ok..cuma air ketuban aku cukup2 je kate juruscan tu. camno tu? bb dah 2.5 kg...jantina pon aku dah tahu..tapi takyahla reveal sini. kang kuar korang tengokla bb ape yg kuor..huhuhuhuhu

wah2..dah seminggu tak hapdet blog, aku taram mengarang panjang berkajang2..ahahaha ....

apa2pon..setiap kali mengandung, diuji dengan ujian yg berlainan. semoga aku lebih tabah kali ini..Ya Allah..Kau Permudahkan segala urusanku..amin....

Thursday, August 4, 2011

a.k.u S.t.r.e.s.s


Stress yg amat sangat!

ati sakit

jiwa kacau

Ya Allah...berilah aku kekuatan..kesabaran yg lebih di bulan yg mulia ini....

Mcm2 terjadi...

Dengan setiap minggu kena hadap Doc & Dietitian kat PPUM.. every friday! yarabbi...taula nak ke sana camne jem nya!! mmgla aku ade diabetis gestasi masa pregnant ni..dan berat badan aku turun makin turun..aku pon risau...but pleaseeee doktorrrrr...jgnla duk bebel2..sakit jiwa aku tau dak! aku pon risau ngan keadaan aku skang ni..haihhhh

Dengan anak yg tak sihat..dah sihat buat peel pulak...taknak tido! bila kita tido dia marah, ajak tengok tv. Pastu dah pandai mengamuk2 atur idup ibu dia..sabarrrrr sabar......masalah mamat rafiq tu ialah, kalau hari minggu dia tido elokkkk je..tido dengan tertib dan hampir tak terjaga langsung di malam hari...tapi tunggula hari ibu bekerja, dia buat peel setiap hari! taknak tido, pastu pagi2 buta dah bangun ajak tgk tv. if ari cuti pandai lak tido sampai kul 10 pagi! bila tanye pengasuh, rafiq bagussss...tido je..ha mmgla dia tido, mlm2 dia buli ibu dia! ggggrrrrrrrr. Tapi malam tadi aku mmg ilang sabar. Pukul 2 rafiq taknak tido lagi. Aku menangis semahu-mahunya sampai rafiq terdiam kat ujung katil tgk ibu nangis. Dia tahu aku susah hati. Tapi tak sampai 5 minit..datang balik peel dia. Budak 2 tahun..ape dia tahu..huhuhuh

Dengan suami yg tak abis2 otstesen. udoh2la tu bang...dah ujung2 ni bawak2la duk umahhh..

Dannn...last but not least, aku rasa cam larat dah nak wat keje2 umah..baju byk tak berlipat. sape tau area shah alam ni ade org amek upah mai umah on weekend kemas2 umah & lipat kain segala ek? tolong..if ade yg tahu, bak mai no hp org tu..nnti aku call..rasa cam sesak nafas. kemas kejap. kejap lagi ade sikenit wat sepah. pastu kang dah penat..byk terbengkalai. niat di hati, semua benda nak buat. tapi aku tak mampu!

k lah, nak g wat keje..Ni pon satu lagi buat aku stress..tengah nak serasikan diri dengan ofis yg baru buat rombakan dari segi staff2nye. Dari 9 org yg asal, tinggal kami bertiga org lama..yg lain semua org baru..perghhh..nak kenal hati budi org baru lagik..mmg penat!

moga aku dapat teruskan puasa utk hari ke-4 ni dengan jayanya..aminnnnn.......

posting meraban di pagi hari melepaskan beban di dalam badan yg mana leh meletop je bila2 masa. Sabarrrrr....Sabarrrrr.......*ye aku sabor la ni*




Wednesday, August 3, 2011

WW#3 : Rafiq with his crime partner+cousin..Abang hafiz.





**rafiq demam lagi semalam. Penangan bawak pegi bazar ramadhan @ stadium shah alam yg panas rembang tu kot. sian anakku. hari ni demam suam2 kuku & ibu terpaksa hantar umah mamact sbb cuti pon dah kaputt......moga cepat sembuh ye mamat...

Monday, August 1, 2011

Lauk Sahur yg dimasak dengan kasih sayang

Cewahh...tajuk tak hengat..ahahaha

ok2..dah nak masuk 3 tahun usia perkahwinan aku ngan suami..dah merasa 3 kali sahur & puasa sama2..2009,2010 & 2011..:-)

leh kira ngan jari berapa kali je aku bangun masak/panaskan lauk utk sahur..somi aku mmg suka bersahur sbb dah diajar oleh arwah abah dia dari kecik. Mak mertua aku plak lain..tak suka bersahur. huhuhu..if kami balik kg, dia jamah2 je makanan..tak mcm kami..beriya bersahur ahahahhaha...


ayam bakar-dalam-kuali-non stick oleh suami tercinta... ahaks!

sedap sunggoh. mmg aku makan dengan berselera. tambah plak somi aku buat  kicap+cili jeruk. sedapnyeeee...sib baik makan ngan nasi beras basmathi..if tak mau tahap gula dalam darah naik mencanak2 eheheheh. Somi aku kejut bangun makan je sbb semua dia dah siapkan..basuh tangn, makann..nyam nyam nyammm..jgn lupe ye, doa makan. kui kui.

Tapi esok n lusa dia outstation..kenela bangun sahur & masak sorang2...:-(:-( sob sob sob....

**arini nak buka ape ye? lom set lagi menu ape..huhuhu




Alhamdullillah...


Assalamualaikum...

since Rafiq masuk 2 tahun...Rafiq dah leh telan susu lembu tanpa alergi lagi..Syukurr sgt2..aritu aku saje test2 kasi dia susu dutch lady tu..tgk ade ruam/gatal2 kat muka ke tak...then tuggu 10 minit..30 minit..1 jam! yahoooooo takde bijik2 n gatal2 lagi kat muka rafiq....! sonot kan main lagi..:-)

tapi masih ade masalah lain..rafiq tamo susu tepung bancuh tu..dia nak susu kotak aje. Susu Kid Dutch Lady yg dia suka..tapi takdela gemorrr sgt2..dia minum pon cam terpaksa..ahahah then satu lagi memilih sgt2..nak yg perisa strawberry aje...:-)

takpelah nak..janji kamu nak susu..susu badan ibu pon rafiq taram jugak lagi..ibu balik keje, nak tido..sure nak menempel aje..kdg2 rasa stress..down..yela kitakan penat dah ujung2 pregnant ni..anak plak makin menjadi2 ngadanye nak nenen..huhu..sabar sabar...lagi sebulan lebih je lagi rose..sabarrrrr.....insyaAllah..nak tandem nursing kedua2 anakku...moga dipermudahkan..Amin...



perisa strawberry yg tengah2 tu la jdi pujaan ati rafiq...

actually, susu ni penting utk kalsium anak2..even dah masuk 2 tahun pon aku kena bagi jugak susu lagi..mmgla rafiq senang nak kasi makan..cuma makann2 yg dia ambil tu aku rasa masih tak cukup sumber kalsiumnya...

thanx to abah yg beriya cari susu2 ni kat pasaraya..then selain tu..abah carikan benda2 lain mcm cheese, sosej ade cheese supaya anak dia dapat bekalan kalsium mencukupi...:-)



ini gambar rafiq satu masa rafiq berumur 1 tahun 4 bulan..alergi susu lembu yg teruk sgt2...alhamdulillah skang dia dah tak alahan..rasa terlepas satu beban kat bahu...yela, 2 tahun sy perlu baca label makanan2 yg nak dibeli agar takde terkandung susu lembu...
 aku pernah buat posting pasal ni dulu...