Monday, March 19, 2012

Bayi Perempuan Untuk Dijual


Petang2 camni bukak FB sentap sekejap tengok status kat Grup Secret Club For Mommies  kan..one of ahli grup Share satu post...ade org meroyan nak jual anak!

aku tak tahula mak budak tu betul2 nak jual ke idak..

tapi ati aku tersentuh bila ade org camtu..ingat benda2 mcm ni perkara main2 ke?? bodos tol.

Ya Allah...donia..donia...



if korang nak tgk link dia..ade kat SINI

if tengok pada komen2 mak budak ni..mmg dia mcm betul2 dah hilang pertimbangan..dah mati akal! ya Allah..mane pertimbangan iman dia?? sabar jela!


update:

thanx lydzar utk ur komen tu..if tak mmg tak abis2 lagi kene sumpah pompuan itu..ahahhah
tapikan..ye ke sampai kene buat camtu sekali if nak ilangkan sawan tangis tu? ayat2 al-quran kan banyak utk dijadikan sebagai bahan perubatan?

hmmmm...



** Mode: sentap..tibe2 ingat aishah kat umah pengasuh..:-( :-(

27 comments:

Zue AnnaLeeya said...

Ya Allah... nape sengal gitu wei...
sian anak tu...
hishhhh... mcm2 la...

ajumohit said...

Alahai comelnya dia, jgnlah dia dijual, tingat anak2 diumah Dan dii skola

♥ Wina ♥ said...

ade jugak dgr pasal nie tadi..

ya allah! knplah sampai boleh cakap macam tue ye??!!

mintak² baby nie selamat & sentiasa di bawah perlindunganNya

lydzar said...

yg sebenarnya dia nk buat syarat konon2 jual anak dia supaya anak dia sembuh dari sawan tangis. bukan jual betul2..mak dia tu g pos kt FB, tak kena gaya ramai pulak yg menyumpah kang.

hahaha saya teringat saya sendiri masa kecik, parents terpaksa bawak saya ke rumah orang lain, then tukar nama, baru la sawan tangis ni hilang.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Zue AnnaLeeya
mmg skang ni mcm2 kakkk benda2 yg mcm ni leh dibuat main2

iietamalek said...

masyaAllah..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@ajumohit
itula.mcm2 teringat anak2 kat umah pegnasuh huhuh

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@? Wina ?
kate lydzar utk perubatan..ntahla mcm2 skang ni ehehhe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@lydzar
thanx lydzar..dah update pon..tapi sy tak suka bedna2 camni dipermain2kan..waima utk sembuhkan penyakit..sbb benda2 camni leh dijadikan bahan bukti if betul2 budak tu mati..haaa camno tu

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

adess... post kt fb cam btul2 nk jual,
yg dlm ati wallahualam. tp mmg mencetuskn kontroversi la wat camtu..

haah, sokong rose,
byk lg ikhtiar len..

cik_ah82 said...

betul kak, xkisah la apa tujuannya, usaha yg baik2 je la.benda2 mcm ni xbaik dimain2kan..saya yg baca ni pun sentap hati ni.huhu

Dee said...

kalau ye pun..gi jelah ckp kt opismate ke kwn2 ke..jd tak timbul salah faham..ini post kat fb..bodoh betul..

lydzar said...

tu la..mmg tak baik la mak dia type ayat mcm ni..

ADEEYA said...

:O

umialya said...

maknya sakit kot!!!

Lily@MamaZaraZareef said...

ooo..die nk bergurau ke sebenarnya yg jwb ala2 org psycho tuh..sebabnye kite org jawa..mmg slalu dgr dari mak mentua n makcik2 kalau baby slalu nangis ker, wat perangai ker..'jual' kat orang pastu tukar panggilan lain insyaAllah akan ok..tp bukanlah jual betul2..just orang yg 'beli' tu ckp 'aku beli budak nih..n nak namakan die sekian2..'..skang ni zaman moden..benda2 macam ni siap post kat fb plak..tak sume org paham kan so jadilah kes mcm nih..

apepon, ayat yg die guna tu mmg tk sesuai..serius mcm nk jual anak die sungguh2..huhuhu

mamalieyna said...

hu..sampai mcm tu skli nk buang sawan tangis eh..mmg taktau.. mintak simpang la dr berlaku kt anak2 kita, susah jgk nk berubat tu..

*post kt FB mmg org bleh salah faham..tak kena gaya tu..

eima said...

ngok ngek betui la ....standaard la tu semua budak menangis .. anak aku dulu elok je aku bela even setiap mlm die menangis sampai tak tido bila besar ckit elok la tu ... jd ibu bapa ni kite kena bersabar sbb anugerah Allah bg tu semua bersyarat .....

eT said...

betui3...smlm ada baca penjelasan kt sini http://www.nescafeais.com/norazlina-ebon-jual-anak-di-facebook/

Imah Dinor said...

dunia dah nak tebalik kot...benda2 mcm ni pun boleh buat main2....

kayzie said...

ada gak ek camtu..smpai nk kena jual lak nk hlngkan sawan..adeiii

Ruziawati Yusof said...

teruk stress mak budak ni.. sakit!

rose.. ap khbar? tq slalu singgah bc blog kak t..

kerja baik2. jg anak2 baik2. take care ok?

Teratak Hami said...

samdol punya mak ...

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

hampehhh ingat nak jual betuiii...gila ke apa....ahahahhaa

MrS. F!zA said...

eh tu ada org komen psl nk hlgkan sawan tangis dgn jual anak tp jual lsp tu amik blk..tp mak dia ni nmpk mcm sgguh2 nk jual..huhu

wan nurul hezrina said...

setiap perkataan mcm mendoakan ajerk.kalau nak ilang sawan2 bawaklah g berubat kat daul shifa..anak anugerah ALLAH walu mcm mana susah nak jaga dia amanah.nak tak nak tu tanggungjawab..

btw anak dia sangat cumil

ch@ said...

normalla tu anak nangis. bak kata pengasuh auni adli, kalau tidak tahan dgn baby nangis jgn jaga baby, jgn ada baby. cian comel lote tu. tak cukup susu tu sbb tu nangis je. baby kan nak dipeluk. teringat masa auni.