Thursday, March 1, 2012

Donut Bebola

Assalamualaikum..

since rafiq suka makan..aku jd rajin masak mcm2 utk dia..mlm semalam aku buatkan donut utk dia. kan main mkn berselera..tapi..ade tapi..ehhehe tapi apa? nnti aku cite..

Sape nak resipi donut? angkat keyboard!!! agagaga




senang je buat ni..campak2 n ganyang cukop2 kasi gebus.

Bahan2:

3 cawan tepung gandum
1/2 peket yis (aku guna mauripan) - 
satu sudu susu pekat
2 sudu mentega
sedikit air
gula icing 

Cara buat:

bancuh mauripan dengan sedikit air suam & ketepikan..then satukan tepung n mentega dalam bekas lain..ramas2 kasi sebati (cam buat kulit karipap kekdahnye). Pastu masukkan air yg bancuh ngan mauripan tadi, susu pekat &  sedikit air kosong..uli sampai cantik doh tu..



rehatkan 10 minit..lepas dah rehat..tumbuk2 skit kasi kuar angin kus2 ehehhe..then bentuk2kan bulat2..bagi yg rajin lehla guna acuan donut tu ye..

disebabkan aku mai malas nak mengacunye..aku buat bulat2 cam bola2 api..hahahah..

then rehatkan 10 minit lagi..kasi dia naik lagi..



n tadaaa naik dalam 1 kali ganda..tipsnya..utk elak depa lekat2 satu sama lain..sapu bekas nak buh yg dah bulat2 tu ngan mentega skit n letak jauh2 skit..dah siap utk digoreng...


ok..dah sedia utk dingap!!!



bentuk cam calamari pon aku ade buat..tapi buat 2 je..haa ni la benda yg aku cakap TAPII kat atas tadi tu..if takde coklat kat bawah ni..rafiq tamo makan pon donut tu..dia pilih2 bahagian yg ade cekelat n takde..hampeh tol...



thanx to nutella..kami suka nutella..makan camtu je pon bes..hehe tapi mahal skit la benda alah ni..



13 comments:

MrS. F!zA said...

aah kn nutella ni mahai skit.. sedap gak tu tgk mkn ngn donut..haihh

Pretty Ryna said...

alalala...sedapnya

Hanis Azla said...

akak tak pernah buat donut sendiri he..he.. tgk rose buat rasa teringin plk.. klu kat rmh akak nutela tu seminggu sebotol..

mama_umar_maryam said...

okeh..resepi senang!wajib folo!hehehe

Izan Ishak said...

izan dah siap tulis resepi donut rose ni sbb cam mudah aje nak buat ni. harus buat ptg ni juga. thanks rose for the recipe!

ooo... rafiq suka makan ngan nutella ye. nyum2...

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@MrS. F!zA
mahal byk dari brand2 lain..tapi dah cuba beli brand lain..kennot go la..yg ni gk menjadi pujaan hati ehehhe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Pretty Ryna
cubela buat..mmg sedap..ehhehe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Hanis Azla
senang je buat ni kak..cam mkn kacang wekkekeek
wooowww ni sure makan camtu je ni ..sampai sebotolleh abis seminggu eheh beli yg besor skit kakkk kang tahan lama..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@mama_umar_maryam
senang ya amat zeti..sila buat ehehhe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Izan Ishak
nnti make sure adun dengan tenang n cantik2 ye..sure donut pon cantik..:-)

Lily@MamaZaraZareef said...

bestlah ibu pndai buat donut sndiri..letak coklat pon ok per yg penting rafiq nak makan kan..=)

Ena said...

anis ngan irfan pun sama suka donut.. tp kalo kena donut cokelat gini lagi lah.. yum yum... dah lama benor rasanya tak buat,, tgk n3 ni ras mcm nak buat tiba2.. heheh

mamalieyna said...

waa selera la rafiq camni, ibu ghajin..hehe~

nmpk best tu...sure arif pun suka ni, tp mak dia jrg2 msk kuihmuih gini..huu~