Monday, March 19, 2012

Tumpah Darah Semasa Bersalin

Assalamualaikum..

semalam dengar kat radio pasai kes tumpah darah masa bersalin. zass terus teringat yg aku tak sambung2 lagi kisah bersalinkan aishah. hehe. si aishah nak masuk 6 bulan. mmg dah pelupa banyok lening ~lalalala

ingat lagi tak posting INI? ok ini sambungan ahahah bapak lamer baru nak sambung

ok2..flash back! 

masa mengandungkan aishah aku ade beberapa penyakit yg tak bes..anemia, & GDM (on diet control). Tapi, minggu terakhir before bersalin ade amek darah n HB aku kira ok la jugak..10.8. tak expect yg aku akan lalui tumpah darah bagai ni..

so ibu2 di luar sinun yg tengah mengandung n ade anemia, pleasee jgn jadi mcm aku sbb degil tak mkn benda2 yg menambahkan darah..aku just bergantung pada pil kaler coklat tu n supplement2 lain aje. makanan2 lain mcm hati n lain2 internal organ mmg aku tak sentuh sbb aku mmg tak mkn benda2 camtu...

ok pas je setel proses jahit (yg koyak hampir 2.5cm) tuuu..aku rasa vision aku blurr..berpeluh2 dan sgt2 dahaga. nurse perasan aku lain mcm dan terus doc2 cek, tgk2 tekanan darah aku sgt2 rendah!

teruss disorong ke HDU (high dependency unit) utk rawatan susulan. terus dipasang alat2 lekat2 tu kat dada la, kat tepi kepala. aishh rimeh teman. depa kate heartbeat aku sgt tidak Ok & bp juga low. then amek darah byk kali sampai naik bengkak lengan n tangan aku!

esoknye, Prof siti yg leading grup doc2 on dat day terangkan kenapa & bagaimana kes2 cam aku ni leh terjadi. byk kemungkinan..

1) anemic history during pregnancy
2) proses meneran dah berlaku tapi sebenarnye belum waktu..so aku duk push2 yela dah depa suh push padahal aku just sakit kontraksi je bukan rasa nak meneran pon..so darah kuar dengan banyak

masa doc rahmah & disambung doc ainul jahit menjahit tu kan..mmg dia kate darah aku byk betul kuar. yela org anemic kan darah jadi cair sbb masa ngandung aishah if aku luka skit je tapi darah kuar cam air dengan lajunyee..

disebabkan penat meneran, aku tidoo zzz..sian aishah kejap je dia sempat nyusu ngan aku masa dalam labor room. then esoknye petangg baru jumpe aishah. nak menangis rasa sbb duk berjauhan ngan dia..

ok2..after dpt result darah, hb aku still low..8.2 je..so doc2 terus decide aku kene masuk 2 beg darah. banyakk woooo 2 beg darah. aku tengok darah tu tibe2 jadi seram. yela, darah ntah sape2 la tu kan heheh (tak sedar diri..darah tula menyelamatkan awok!)

kat HDU dilayan cam puteri la kan..mandi pon dilap2 bagai sbb tak kasi turun dari katil..yela aku nak turun pon dah rasa terhuyung hayang..camno tu?? mmg bp aku low sampai ke mlm n esoknyee..sgt2 stress berjauhan ngan bb!

hari ke-2 aku dibenarkan naik ke wad biasa n stay bersama bb..ya Allah seronok kan main..tuhan je tahu! sian anakku..tak minum susu ibu. then bila dah jumpa ibu susukan aishah semahu2nya..:-)

aku wat posting ni utk peringatan utk aku & ibu2 kat luar sinun..berhati2 bila ade anemia sbb kes2 tumpah darah ni biasa terjadi pada org2 yg ade anemia ketika mengandung..yela, sebolehnye taknakla sampai tumpah2 darah n kene masuk darah berbeg2 kan..biarla semuanye berjalan lancar n terus dapat bersama baby sejurus melahirkan..sgt stress okeh bila tak duk ngan baby..jiwa kacau!

oh ya..2 minggu selepas bersalin, aku kene g amek darah kat mana2 klinik kerajaan utk tgk result HB aku..alhamdulillah dah naik ke 10.6..then sambung makan obimim n ubat tambah darah for next 6 months..


heheh dah lama tak wat posting karang panjang2..if tambah lagi ni sure ade muntah ijo baca...

till then..enjoy d pic!




gambar terakhir aku amek gambor perot 2 hari sebelum aishah keluar melihat dunia..sgt2 rindukan saat ini. even penat usung perot ke sana kumari..tapi saat mengandung & ade seorang lagi nyawa lain dalam perot kita ni rasa sgt2 bahagia....subhanallah...




Jom Klik LIKE utk aishah comey..



26 comments:

lydzar said...

uishhh seram jugak ye experience tumpah darah ni. alhamdulillah, everything dh selamat. dh besar pon cik aisyah tu :D

MrS. F!zA said...

riso plk sy ni bila bca psl tumpah darah..dhla jahitan bersalin kn anak pertama pon dh mngerikan..

Suliana said...

takut nya.. su pernah tmph darah masa gugur dulu tapi tak masuk darah lain. kira ok lagi kot ek. hehe. alhmdlh slmt dah pun budak kenit tu kuar kan.. comel dah dia :-)

ch@ said...

waaa very the ngeri. tapi kepekatan darah kita pun below 10. hehe. masa auni 8 masa adli 9. muahahaaa. alhamdulillah everything going find. hospital yg sama dgn akak.

Dee said...

serius..takut k dee baca..kalau taknak mkn internal organ..mkn keranglah sis..boleh juga tambah darah..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

WEE...TAKUTTT...SOB TU RASE FOBIA NAK MENAMBAH LAGI....

eB ezrin said...

kiter seruper :)

Salina@IbuAqil said...

Alhamdulillah!!
Selamat semuanya..
Mmg ngeri..
Rindu saat2 preggy sis..

Sofya said...

salam rose..
lama on blog.. hari ni singgah sini jap..
Wah! bahaya gak anemia ni kan..
saya skrg pun tgh ada mslh anemia.. harap2 ada perubahan..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Tu la kan... bahaya anemia nih... Masa bersalin kat Faris dulu nyaris2 je nak terjadi tumpah darah... Sebab luka byk & darah kuar banyak...

Lily@MamaZaraZareef said...

huhu..tumpah darah rupenye rose dulu yek..kite pon mmg takut bab2 tumpah darah nih..pernah dgr pengalaman kawan pasal benda ni..alhamdulillah dua2 anak arituh ok..harap akan dtg dijauhkanlah dari perkara sebegini..cam ngeri jek..

mamalieyna said...

ishh seriusnye ye rose, mmg tokleh ambil mudah kan.. appaun dah selamat semuanya..Alhamdulillah..

*mmg merana hati berjauhan dgn bb baru..hu~

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@lydzar
alhamdulillah..just sharing..utk peringatan utk ibu2 yg ngah pegnent..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@MrS. F!zA
brapa cm fiza kene jahit..sy pon ngeri..tapi tak serik nak branak lagi sbb sy suka anak ramai..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Suliana
ooo tu tumpah darah lain hehehehe ni tumpah darah lain..wekkek

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@ch@
ikut nasib masing2 cha..akak kurang bernasib baik sbb meneran sebelum masa..sejam meneran..cam cha mmg bb nak kuar sgt dah kan..tu kejap je bb dah kuar n darah pon tak bykla kuar skali..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Dee
alamak..kerang pon sy tak makan kak..semua benda yg ade shell..huhuhuhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@MYA EL QAYREENA AZRYAN
jgn fobia..posting ni takde maksud utk menakut2kan..cuma peringatan..jom tambah bb lagi..eh bukan sy la..sy aishah kecik lagi sian dia if dah dpt adik..ehehhe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@eB ezrin
akak pon tumpah darah ye? oo tataulak hehehe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Salina@IbuAqil
pengalaman mmg ngeri tapi bila dah tatap anak yg comel ilang semua penat lelah kan..ye..sy pon teringin ngandung lagi tapi tunggu mek aishah 2 tahun dulu wekekkeke

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Sofya
salam mak yong sofya..eehhehe
takpe..just kene jaga makanan je..insyaAllah tak ikut jejak sy wekekke doa byk2 semoga dipermudahkan..aminn

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@~~*Lady Salwa*~~
ooo sib baik ye sal..alhamdulillah...

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Lily@MamaZaraZareef
iye..mintak2 dijauhkan..aminnn

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@mamalieyna
mmg takleh amek mudah..tapi taula masa pegnent mmg degil sy ni..ahahah
betul mek na..cepat la share cite kene pisah ngan hakeem lepas lahirkan dia..dah lama tunggu huhuhu

Teratak Hami said...

Wlpn akak takde penyakit2 yg menganggu proses mengandung ni tapi seram jugak dengar sbb akak ni dah nak masuk 4 series. Hopefully semuanya dipermudahkan.

Salwa Sara said...

perkongsian yang sangat bagus untuk mereka yang bakal bergelar ibu..hehehe
nanti jemput singgah & follow blog saya http://sascima78.blogspot.com/
mekasih :)