Tuesday, November 2, 2010

Alahan Susu Lembu Yang Teruk!




Salam,

Ahad lepas, balik dari servis pam Ameda aku, kami ke Tesco. Aku plak teringn la nak minum Coklat susu Dutch Lady. Aku beli 1 je..yg kecik punyer..abis shopping terus masuk kete..


Masa minum dalam kete, si rafiq tengok je aku minum. Kesian lak plak kan..aku pon terpikir la..bagi jela skit kan..takde kesan kot..sbb si rafiq ni alahan pada susu lembu yg teruk! sebab tu..hingga saat ini, rafiq mmg tak diberikan sebarang produk yg ada unsur2 susu lembu..

aku bagi skit dia cam sonot sgt rasa..sbb manis2 cekelat lemak berkrim lak tu kan..tau la Susu Dutch Lady kan sedap...

aku sorok la..pastu nangisss sbb nak lagi.....bagi lagi skit..dah tu nak lagi..haihh....last2 kau teguk sampai abis pastu aku baling ke belakang...

ape lagi mengamuk la diaaaaaa..meraung menangis sekuat hati...Grrrrr

 dalam2 anak menangis..masih sempat si ibu snap gambar..Hoho..Mamarazi yg mantop gitew!  

*dalam2 mantop kene tegur ngan hubby sbb gatei2 kasi anak rasa susu tu* wekkekeke
 


tak sampai 5 minit...dah naik biji2 kecik..aku ingat bijik cam biasa la ka..rupanya tidak ye kalians...rafiq jd hulk hogen..eh tak tak..aku gurau je..ngeee

  • rafiq bersin byk kali sampai kuar lendir cam hingus
  • bibir dia bengkak cam kene gigit binatang berbisa
  • bintik2 merah cam kene gigit semut
  • gatal2... 

ha..tu la bahana SUSU LEMBU buat rafiq...uhuhuhuhuhu 


 

Sian anakandaku...dah mcm kene gigit tebuan je bibir tu..wwekkekeke..


sampai je umah, cepat2 kasi ubat suh ilangkan alahan tu..dalam 10-15 minit ilangla dia skit2..


haihh..sampai bila la nak tgk anak sendiri alahan teruk benorr ngan susu lembu ni ye? siann rafiq *sigh*

actually, aku dah biasa ngan situasi ini..dulu2 cam cuak..skang okla skit..dalam2 ok pon..berlari2 aku masuk umah cari ubat utk nyahkan alahan tu...


26 comments:

aeinio said...

alahai cian dier.. dah tau alahan dia takpe...

Ena said...

alahai.. siannyer kat mat rafiq.. kena minum susu cap gantung sokmo la camtu kan rose.. ekekekekekke.. tapi tak pe.. makin rapat & mesra sokmo gituw..

MrS. F!zA said...

samala cm darwisy bila minum je msti jd cmtu la merah2.. sian betol..tk sggup tgk..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

kecian nya rafiq alergic ngan susu lembu yek.time dia nangis tu lagi kecian nengok dah rupe cam kena dera plak!

Fieza79 said...

alah susu lembu rupa nya...tk penah tahu la selama ni bdk2 buleh alahan pada susu lembu..abis naik biji2 merak kat muka...

zue @ annaleeya said...

rafiq dah bese dgn susu ibunya jer... skali bg susu lembu jer, terus alahan gitu... sian rafiq...

p/s : rose... pic yg rafiq nangis tuh blh join contest bayi nangis... lupa plak link dia... rose tgk kt blog akak jerlah...

mamalieyna said...

iish mmg teruk betul alahan rafiq eh..huhu..cian dier..dh besar nnti ok kot..hope so! huhu..

psst...mek rose, join aa contest baby menangis tu..weeii tomeilah pic tu..ngee.. =P

ana said...

tak pernah tgk budak yg alah susu lembu nie...slalu dgr cete jer. teruk gak ye...smpi besar ke nnti alah nie?

shima said...

oo sian nya..nnt kalau dh stop bf.kena bg susu soya base la ek..

umialya said...

siannya si rafiq

nmpknye.. makan minum dia kena jaga le..

memorisusuanku said...

kesiannnyaaaa rafiq......cepat baik sayang:):)

cik_ah82 said...

ish, xsangka kan rafiq teruk alahannya..org pun penah bagi adib susu kotak tu, yg kid punya..alhamdulillah, dia ok..

**sHiKinn** said...

alahai kesianya alahan..mcm anak saya alahan kpd jajang/junk food yg berunsurkan seafood..makan jer mesti mata bengkak..

nur said...

ooo mcm tu skali kalau allergic... akak mmg xde pangalaman anak-anak alahan mcm ni... kena selalu pantau la apa yg dia mkn

chugie said...

siannye rafiq! susah jugak alah pd susu lembu ni ye.. mcm2 x leh nanti ni.. cheese bleh makan ke? :D

wahida said...

macam anak kawan saya jugak..dia pulak alah pada susu S26..kalau minum jugak, asma dtg menyerang...

Suliana said...

siannye dia.. alhmdlh aqil tak alah, tapi dia tak minat susu fresh.. huhu.. susu ibu je dia minat.

CatlinaFly said...

rose: e0ein pernah alergik sampai biru/purple kulit dia bukan merah2 lagi dah!...gara2 makan ayam goreng...huhuhu alergik susu lembu, ayam goreng dan juga eskrem..tapi kadang2 bg gak sikit sebab nak biasakan perut dia...ubat alergik memang selalu standby..dari ubt minum sampai krim, sampai sabun mandi..huhuhu

zurazari said...

ala sian nyer...
rafiq alah ngn susu lembu yer...

so dier minum susu soya la yer...
hope rafiq ader kekuatan esok2 ngn susu lembu nie... insyaALLAH...

Adyshariz said...

sian nya dia...

anak aisha smpai skrg tak boleh makan udang sotong n ikan..
badan dia akan kene alahan mcm ulat bulu satu badan sampai muka skali..
ikan keli n siakap jer.. selain tu
mmg takut tgok..


bdak mcm ni mmg kene alert skit la, nk buat mcm mana ros.. harap dh besar alergik ni beransur hilang..

Ieza said...

ada gak ya alahan camni..baru ni ieza tau..

Nadiah Sidek said...

kesiannya rafiq. pasni kena sorok la ye apa2 produk berasaskan susu lembu. nanti kesian pulak dia duk teringin

~~*Lady Salwa*~~ said...

alolo, cian rafiq... nangis tak hengat ye...

teruk jugak ye alahan dia... Mudah2an dah besar nanti hilang la alahan tu...

Dee said...

next time jgn minum susu lembu dpn rafiq..kesian dia rose..bagi salah..x bagi salah..

ujee said...

anak i pun alahan lembu..
hehehheee....tp dah besar skit ni mcm ok je...
anak u minum susu soya la kan?

eddy said...

sme la cm bby i skunk ni mnum isomil......