Tuesday, March 2, 2010

Bertukar Angin


Tengok je gambar kat atas ni sure kalians tahu kan itu ape..uhuhu..if tak tahu sila la google..agagagaga

Rafiq sekarang mcm dah slow ngan bubur nasi yg aku buat. Bosan barangkali. Bukan menolak langsung. Tapi cam slow. If kita pon sekali sekala nak tukar angin bukan?

Aku mmg spare benda alah ni kat umah aku satu & kat umah pengasuh satu. In case budak botak tu tamo makan or slowww je nak menelan bubur nasi tu, aku dah pesan siap2 suh bagi nestum...

Ada org cakap tak elok sangat bagi nestum ni. Sbb dia dah diproses dan ade mcm2 rencah dalam nestum ni. Setelah aku belek2 telek2 benda alah ni, tak mendatangkan masalah pada aku apetah lagi pada rafiq. so, go on jelah. Rafiq punya Poops pon ok..as usual..

Oh ya..Bagi yg step 1 & 2 utk bb 6 bulan ke atas, hanya 2 perasa ini sahaja yg dibenarkan utk rafiq. Yang lain semua ade Susu Lembu. NOOOOOO for RafiQ. Alahan pada susu lembu masih ada lagi. Kesian dia bila makan je mulut naik biji2 cam kene gigit semut..uhuhuhu

aku if boleh nak masak utk rafiq sokmo. tapi dia kdg2 cam liaattt je nak telan!

Rafiq lagi 2 minggu akan masuk 8 bulan...pada umur ni, aku dah boleh la ye letak bahan2 cam ayam, daging, ikan kan??

Korang camne? pada umur 7 bulan setengah, anak2 korang camno kandungan buburnya? mehla kongsi2 ngan denn...sian den ni ha...uhuhuhu...

25 comments:

Ena said...

Rose, ena dulu boh jer ayam or ikan + bayam.. cumer bubur tu tetap kene bland x pon masak sampai bubur tu dah x berketul.. alal janji dier blh makan & x tercekik kan!..

lin muhamad said...

rose,klu boley msk bubur nasi instead kasi instant cereal ni.sbb kandungan gula dlm instant cereal ni tinggi.nanti klu dh biasa mkn ni,anak tanak mkn nasi sgt.

Uda said...

Setakat ni tuwen dah makan bubur nasik yg dicampur dengan sayur seperti karot, brokoli, tomato, jagung, kacang pies, kentang.. marjerin, ikan bilis, daging letak sikit jer, sekali sekala.. tengok diorang makan tak ada apa2 masalah... nampak berselera.. poo2 pun okey..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ENA
oo..boley ye?
skang ni just letak sayur2 je
tak pernah lagi letak ayam, ikan, daging...
if ikan..leh la letak ikan cord/salmon kan..ermm..

thanx ena..:-)

LIN
betul2..sy sokong tu. sbb rasa sikit pas bancuh n manis. tula risau jugak ni. kene buat kelainan la lepas ni..

dulu pernah bagi serbuk bilis yg digoreng tanpa minyak n d blend. tapi abis badan dia naik bijik2. alergi bilis/seafood la tuh ek..

thanx lin..:-)

UDA
rafiq setat ni..yg sy pernah masak, bubur campur carrot, bayam (tak suka sgt), bronkoli, pumpkin, kentang...
cuma takde letak lauk je dalam tu
ehehehhe

nnti leh la cuba eh..thanx uda..:-)

MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy said...

teringin nk bg darwisy mkn gak..lambtnya..huhu..sabar..sabar.. dh mkn ni sng cikit x meragam la kot..hehe

Zimah's Depart said...

rose, adam umur 8 bln ni sy dah bubuh ayam, ikan, ikan bilis, sayur-sayur..since dia 6 bln lagi dah bubuh ikan..so far ok je..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Dulu masa umur Qis 6 bln lily dh campur ayam+ikan bilis+bayam+carot..tp kena blend lah...Tp Qis ni jenis yg kurang mkn..tu yg badan cinonet.. :)

mamalieyna said...

eina pun awal gak start letak ikan bilis or ayam...dah boleh tu tuk rafiq..baru rasa best sket..still blender time ni, takde lah susah dia nak hadamkan..cam arif, dah bergigi baru stop blender bubur..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

FIZA
hehehe..sabor naaa..
kang dia dh start makan, takdela risau sgt takut tak cukup susu..at least dah ada makanan yg leh elak depa nangis tak cukup susu..:-)

ZIMAH
ooo..ok2..
nnti balik leh la try letak ikan yg ade tu..ayam ke..eheh..tak sabar nak balik nak masak n bagi dia makan nih..ehhe
sian tgk dia telan nestum tuh!

thanx zimah..:-)

LILY
betul tu lily..kene blend. kang tercekik..wekkeke

takpe lily, qis slim sbb nak jd model kot..wekekke..gurau2 eh..:-)

thanx lily..:-)

IENA
rafiq alahan pada bilis.

betul tu..depa pon nak cube rasa yg mcm2 kan..cam kita..ehehh..

thanx iena..:-)

Siti said...

siti masa anak2 dulu bagi jer makan nestum ni..campur2 gak ngan bubur yang siti buat.

nestum ni mmg sedap rasanya. tapi tuk wafi ni lum decide lagi camna..

CatlinaFly said...

e-ein nye bubur:

6 bulan :
bubur nasi + carrot+ ikan bilis sangai diblend halus/ayam disiat2 kecil/halus
bubur nasi carrot+ brokoli
bubur nasi brokoli + ikan bilis blend halus

7 bulan: same as above
kadang2 tukar sayur mayur tu ke kobis, bunga kobis , kentang dan kobis purple

8 bulan ke atas and now:
-gilir semua di atas setiap minggu atau 4-5 hari sebelum tukar menu
-bubur nasi + prune: e-ein suke betul.dan prune baik utk melawaskan poo poo..sebab e-ein selalu sembelit, kadang2 dlm bubur nasi yang lauk/sayur lain sy letak gak sebiji prune yang dicicang halus

kudap2an E-ein:
biskut baby bites
biskut marie
biskut tawar/cracker

buah2an kegemaran:
epal
betik
orange-manis (bg sikit je kang sakit perut lak)

sy sokong lin, instead of bagi nestum tu, better rose tukar2 menu baru rafiq tak boring..atau buat puree buah cam puree epal, labu, pisang dll.maybe bfast mkn puree buah, tghari dan petang mkn berat(bubur nasi)

**nak bagi ayam tu, pas sehari dua, tgk ade alergic reaction tak?e-ein pernah gak alergik kat ayam, pastu sy stop, lepas 2-3 bulan try sambung balik...

pasal nestum,/instant cereal ni, e-ein mamam bila kami travel kelik kelate jah,itupun dia tak suke sgt..harap2 next raya, senang sikit lah sebab dah ade gigi tak yah mkn bubur lagi..sy no komen pasal nestum ni, tapi, kalau boleh, dah sians anak kita dgn pengasuh, lagi bagus dia mkn air tangan kita + good for bonding you know..

re: heh..thanks..nak ke?tapi tulah poster ni asalnye nak jadikan produk kedaigambar tapi since it comes in 4 pieces, takut orang tak mo..satu piece rm35.kalo rose nak, kena tny kwn2 ade yang nak tak, cukupkan 4 keping n bgtau la ye..(tak semestinya gmbr baby je, gmbr kawen pun bleh!)

LYaFRINA said...

Rose lya pon still baby lagi la... heheheheh.. sbb lya smpai skrang still mkn nestum gandum+madu tu...
hehehheheee.. sapo mau jwb tu??? mmg dr dulu lg.. dr kecik smpai k beso.. mmg mkn nestum tu.. siap buat breakfast lg.. especially kalo time sakit mmg nestum ni la mkanan lya...

**asya skrang dh x mkn nestum...

Liyana said...

Eh,anak kita tak jauh beza la umur..Aqeef 10 mac ni 8 bulan..

dulu masa Asyraf (skrg dah 3 tahun)..8 bulan dah bubur sayur dan lauk pauk.. garam gula takde..
malam2, buh beras,lauk dan sayur dalam slow cooker, pagi esok dah siap, terus masuk blender, dan blend halus. pastu masuk bekal, bawak gii babysitter..bersama2 puree buah..puree buah ni buat seminggu sekali dan freeze kan..sekali bawak, 3 4 cube..

Aqeef ni, masih tak start solid..masih exclusive lagi..

JajaPLuG said...

rose,

awak basuh ikan bilis... goreng tanpa minyak.. da garing awak blend... buat byk2.. simpan dlm bekas dadih ke... so bila buat bubur anak.. tabur sikit... sgt sedap!!!!! ** jaja selalu yg abiskan bubur anak..ngeh ngeh.... ( ni resepi standby.. yela maner tau tetiba sayur tade.. ikan tade.. bubur n ikan bilis pun sodap!!!)

rose masih blend bubur?? ermm mybe bby da nak kuar gigi kot.. so dia mungkin nak bubur tanpa blend.. so cuba rose suap bubur biasa.. tapi lenyek2 jugakla bubur tu...tak yah blend da....

gud luck ye....

Mimie Fazira said...

wah byk betul resepi kengkawan rose bg kan ... resepi baru acik mimie skrg ialah ... makaroni/spagethi, daging ayam , carrot/kentang/kcg peas/brokoli/kobis bunga/ .... rebus/kukus ... then bleder kasar ... nanti cuba ye ....

melyssa susah nak mkn bubur yg berasaskan nasi ... terpaksa tukar dgn makaroni/spagethi ...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

SITI
sy bagi nestum biasanya if travel or pegi ofis. sy if boleh tak nak bagi dia nestum sgt sbb manis rasanya..ehehe

if masak sendiri is better siti..:-)

CAT
wow..terharunya..
thanx cat share kat sini..:-)
nnti blh aplikasikan..
thanx again..
cuma satu je..rafiq alergi ikan bilis..uhuhu

yela betul tu nestum byk perasa. tu rafiq suka tu sbb manis
ehehh..sy pn guna time travel2 je biasanye..:-)

pasal poster tu..besar tak saiz dia? gambar kawen pn boleh ye..kita nak tahu saiz dia dulu..boleh?
then guna paper camne..:-)
nnti kita tanye en.suami ye..

LYA
lya makan nestum sbb penyakit lya tu ye?
takpelah, if itu better, teruskan makan. kita ni org besar takpe..mkn byk mane pon takpe..:-)

LIYANA
betul juga ye..beli slow cooker.
hehee..thanx liyana share sini...i like! harus mintak en hubby beli ni..ehheheh

puree buah tu biasa buat terus makan utk time tu je.tade buat freeze...

aqeef tak mkn solid food lagi? wow. takpela..lyana tak keje..leh je manjang bagi tek kat ur bb tu..ehehhe

JAJA
jaja..rafiq alergi ikan bilis.
abis badan dia gatal2
sy dah buat dah semua tu..
dia suka makan..lajuuu je
lama2 tgk abis bdn2 dia naik biji2
terus stop.
skang ni dia makan bubur biasa n letak2 carrot, bayam, buah2 camtula..

kita masih blend bubur. sbb if tak blend, rafiq buat2 cam nak muntah...pekat sgt kot eh..kikikik.

thanx jaja..:-)

MIMIE
ha a la acikmimie..tu la ramai kwn2 ibu rafiq ni baik ati..semua bagus idea depa..:-)

ooo..boleh eh bagi tu..
boleh la cuba
kat umah mmg ade stock macaroni tu..leh la try buat
nnti tgk camne upe rafiq 1st time makan tu...

thanx mimie..:-)

Lynn Nasir said...

salam kenal,

saya ada baca dalam buku ni, dia kata awal2 makan biarlah tak bercampur-baur rasa dlm bubur tu. contohnya, umur 6 bulan start dgn puree (salah-satu: pisang, carrot, kentang, epal merah etc). 7 bulan bubur nasi blend dgn satu jenis sayur + satu jenis protein (ikan bilis atau tauhu selalunya). nnti 8 bulan baru tambah 2 jenis sayur + 1 jenis protein. ayam/daging elok la bg masa dh lebih 9 bulan, telur selepas 1 tahun.

bayam yg sedap ialah jenis baby bayam (manis, tak pahit mcm bayam beso). try la bagi bihun sup ringkas, tukar selera dr nasi :)

xiiinam said...

Aisey...ckLah dah tak berapa ingat....sebab si bongsu pun dah 10 tahun...

Yang ckLah ingat...ckLah masukkan carot atau bayam...campur ayam,ikan bilis atau daging....kisar halus halus...

Tapi dalam usia bawah 2 tahun anak-anak masih menyusu ibu...makan kurang...cereal dalam tin memang tak pernah cuba..

CatlinaFly said...

sharing is caring..saiz poster tu 11R, kertas kualiti baik, glossy paper..;)tebal sikit dari kertas mbr..

chugie said...

hi ros,

saya biasa masak bubur nasi + carrot/brokoli/kobis bunga/ ikan bilis / kentang / ayam.. daging penah gak.. tp x selalu..

masuk ke 9 bulan, baby fatin dah x nk makan bubur nasi.. so saya start bagi makan nasi lembik ngn ikan goreng + sayur bayam..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

LYNN
salam kenal juga lynn..thanx singgah sini..

oo...mcm tu ye. betul juga ye. takut bb tak dpt nak digest if byk2 benda sgt kita masukkan..

tapi ramai ibu letak mcm2..tapi takpelah, itu semua terletak pd naluri masing2. if tak jd masalah utk anak2 depa..go on jela kan..heheh

thanx kongsi ilmu kat sini..sy hargai..thanx..:-)

CkLAH
wa..bagusnye cklah..still ingat..yela, guru..sure ingatan tajam dari kami2 yg bukn cikgu ni..ehhehhe

hampir sama la ape yg kita buat tu..cuma cereal ni saje nak tukar angin..kasi kelainan rasa buat rafiq..

thanx cklah..:-)

CAT
ehehhe..betul tu..sharing is caring..:-)

oo..besar jugak ye
ok2..if nanti sy bak buat sy cakap kat cat ok..:-)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

CHUGIE
hai..thanx singgah sini..

oo..mcm2 ye rupanye cara kalians..hehe.sy ni ibu muda..byk benda kene belajar..

mcm sedap je nasi lembik ngan ikan goreng tu kan..leh praktik tu nanti bila anak sy dah masuk 9 bulan..

thanx chugie..:-)

MamaCira said...

rose..
aku dah letak ikan, ayam & daging cincang kat bubur Cira
ok je pun...
try cube..

Liyana said...

sobab den tak kijo la asik duk pulun ekslusif tuh hehe
rugi plak rasanya kalau tak try utk eksklusif sampai 2 tahun kalau jadi surirumah jer.
Asyraf dulu kerja, payah la skit, tapi dapat la fully BF sampai sekarang..
Ni Aqeef dah 8 bulan nih, susu cukup kat Aqeef ja, Asyraf tak dapek nak numpang dah hehe..dah start beli fresh milk buat stok.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tula besnye yana..duk umah
kite pong nak! uhuhu