Monday, March 15, 2010

Rafiq is 8 Months Today & My BF journey!


Alhamdulillah..Syukur padaMu ya Allah..atas rezeki yang Kau beri..
Anakku dah 8 bulan..bermakna..sudah 8 bulan aku BF rafiq secara exclusive!

hampir putus asa di tengah jalan. Namun Allah itu maha kaya, diduga aku dengan rafiq yang alahan teruk pada susu lembu. Walaupun aku sedih masa tu, sbb tak dapat nak beri kepuasan kepada rafiq dengan susu yang nyawa2 ikan kate org, tapi aku kuatkan semangat dan cuba amek hati aku dengan berkata "Mungkin ada hikmah disebaliknya..Allah menduga kepada hamba yang Dia sayang" full stop!

Dah 3 bulan perkara itu berlalu...Alhamdulillah, mencecahnya usia rafiq 6 bulan, makanan pejal dpt menampung kekurangan susu yang aku alami. Sekarang, Alhamdulillah....dengan berbekal setiap hari 12 oz susu aku, dan bubur pelbagai rasa yg aku masak sendiri, rafiq makin ceria & makin hantap! SYUKUR YA ALLAH..ATAS REZEKI YANG KAU BERI...

Selain berkat kesabaran aku, Dorongan daripada Suami tercinta, kawan2 samaada dari blog/real life, AKU AMAT BERTERIMA KASIH KEPADA KALIAN SEMUA..kalau takde dorongan & galakan, mungkin tak sampai tahap ini tuk menyusukan rafiq sepenuhnya.

Maybe ade org akan cakap.."Ek eleh, baru 8 bulan dah kecoh" .

bagi aku senang aje.. Ape org nak cakap..lantak ko la nak cakap ape. Yang penting, hanya aku tahu mcm mana susahnye nak menyusukan anak sepenuhnya tanpa bantuan susu lain selain susu aku!

aku nak tegaskan kat sini..
BAGI IBU YANG BEKERJA, BUKAN SENANG UTK MENYUSUKAN ANAK SEPENUHNYA..

nak2 plak bagi aku yg mmg jenis susu cukup2 makan je utk anak aku tu...tapi aku bersyukur..Rezeki Allah ada dimana..cuma kene berusaha dengan gigih!

Aku agak bz buat masa ini. Dengan pertambahan beban tugas, dah agak jarang aku update. If di rumah, ade perkara lain yg mengacau. Nanti aku post ape benda ituw..huhu...

ok..ini gambar rafiq yang terbaru..


Gambar tak berapa terang..guna hp sajork. Amek semalam.
Dia dah penat duduk dalam walker bising mulutnye suh angkat sambil angkat2 kedua2 tangan mintak di dokong...stokin tu guna utk naik walker je..sbb takut kaki dia kotor..umah tu even dah di mop..sekejap je..then petang dah berhabuk lagi..Sib baik ade MBSA kecik ni tolong mop ngan stokin dia..agagagaga..



Sempena rafiq dah naik 8 bulang..Ibu adiahkan Bubur Nasi + Salmon + Brokoli...
ok tak Rafiq?? kui2


Perkembangan Rafiq akan di update selepas monthly check up nanti..



until then..daaa...:-)

22 comments:

Ena said...

Tul tu ros, lantak la org nak kate ape.. yg penting ena berbangga sbb ade ibu yg gigh berusaha nak BF anak walaupun mcm2 dugaan. Tahniah!!

alolo.. amat comey lah anak mu itu..
dah besar dak anak terune tu kan!..

xiiinam said...

Tanpa pengalaman, ckLah pun menghadapi masalah penyusan semasa anak pertama....kesia Dia ckLah tu...

Susu memang tak keluar sampai luka-luka dihisapnya...

...dan mujur Tuhan datangken seorang wanita, yang kini menjadi ibu susu Dia...jadi Dia juga punya adik beradik susuan, 6 lelaki!Jangan sampai mereka bercinta sudah nanti...

xiiinam said...

'adik beradik susuan'?
...errr...maksud ckLah, 'adik beradik seibu susu'. Hi..hi..

mamalieyna said...

Tahniah dpt BF sepenuhnya sepanjang usia rafiq 8bulan suda...memang sgt menduga iman dan kesabaran kan..syabas dh melepasi dgn jayanya! ^_^..chaiyok2 tuk peringkat seterusnya!

rafiq nmpak sihat sungguh, bambam..mesti kalah if abg arif dok sebelah ni..huhu..

MOMMY NADIA said...

salam kenal Ros..
Nadia tgk link Ros at "my xclusively xpressing "..
read ur profile..Ros org Trg??
Nadia pun tp stay at Shah Alam..
congrats!dah lepas halangan pertama..kuat semangat so that boley bfeed till 2 yrs..
nadia pun dah 17months fully bfeed..hope Allah mudahkan segala urusan kita..
oh yea,ur baby dah makan bubur yer..?put some pumpkin and sweet potatoes..best!salmon pun boley xchange ngan cod fish/white fish..variety to ur lil ones!..
bye:)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tahniah..dpt BF sampai skrg!! Chaiyok2x..

Best jer adiah ibu bg tu Rafiq...Nyum2x.. :)

Siti said...

waaaa..siti salute la..

harap2 siti pun leh ikut jejak rose...

ikan salmon mmg bagus gak..siti nanti nak bagi gak rafiq makan..heheh..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ena,
thanx ena. dorongan2 daripada kalian la yg buat sy lagi berkobar2 nak mengepam..ehehhe

tula dia nye. dah makin besor. makin buas.

cklah,
betul tu. pengalaman la yg mengajar kita erti sabar juga. :-)

bagusnya wanita tu..means, dah ade 6 org bb la dia susukan..
murah rezeki dia kan..

cklah kenela kenal2kan ngan budak2 tu. kang terbencita, terkawen. lagi susah bila dah ter ter ter semua benda ni. hehe

iena,
thanx iena.
atas dorongan tak putus2..

bambam eh..ye kot. makin hantap!

mommy nadia,
salam kenal mommy nadia..
iyea, org ganu..stay shah alam. ok2 nnti sy terjah ur blog. thanx juga singgah sini n for da tips...

rafiq cam refuse kentang..dia lagi suka carrot..uuhhu

lepas ni nak cari ikan cod lak..kene tgk satu2 sbb takut dia alergi..heehe..thanx again..

teruskna bf anak2 kita...caiyok!

lily,
thanx lily..:-)
lily pon ye..caiyok2..

bes ye..mehla sini ..nnti rafiq cuapkan..wekekkeke

siti,
thanx siti..caiyok!
ikan salmon mmg bagus utk otak juga...
nak bagi rafiq makan gak? salah eja ke tu cik siti? ke cik siti nak eje utk wafi? wehheehe

LYaFRINA said...

waaaa... bgus rose dpt BF penuh..
bkn sng tu...
Lya pon tringin nk BF asya dulu.. tp keadaan kesihatan lya x m'izinkan... Dan asya juga ada problem dgn susu lembu.. n mcm rose kate.. smua tu ada hikmah di sebaliknya.. asya start 2 bln dh tpksa bg mkn nestum.
tp alhamdulillah.. skarang asya dh blh mnum susu lembu..

**BAB2 MULUT ORG TU ROSE.. BIARKN JE LA.. ITU MULUT DIA.. KALU MULUT KITA NI SNG PLOK KITA TUTUP.. LNTAKLA DGN KATA2 DIA ORG TU.. LG PUN ORG2 Y BKATA ITU BKNNYA BERADA D SITUASI ROSE.. DIA ORG BKN FAHAM APA Y ROSE ALAMI..

SO,, HARUS BBANGGA DGN DIRI SENDIRI ROSE...
TABIK SPRING DR LYA N ASYA..
toinggggggggg!!!!!!!!!!!

Mimie Fazira said...

tahniah tahniah ... acik mimie doakan kita sama2 berjaya MENUJU PUNCAK .... hehehe bukan puncak AF8 ye , puncak kejayaan .

takpe ros, acik mimie pon dah biasa dah dgn kata2 org mcm tu ... dpt yg faham allhamdulillah, yg tak faham ni payah .... caranya, BIARKAN je .

MOMMY NADIA said...

my pleasure Ros..welcome to piece of me..:)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lya,
iya..ade hikmah disebalik semua yg Allah bagi..

takpe lya, doa byk2..if diizinkan dpt 2nd baby..lya bf sepenuhnya k..

awal eh asya makan. tapi takpe, ada sebab tertentu n dah takleh nak elak.
kita ni as ibu bapa, instinct kan kuat. buat ape yg terbaik utk anak!

pasal mulut org..mmg takleh nak kate ape dah lya..ehehe..let them be..:-)

amboi. ade tabik spring..ok2..thanx a lot! :-)

mimie,
thanx acik mimie.jom sama2 ke puncak..

af8 tu cam slow jerk..heheh..tak mcm biasa kan kan kan..hotlink pon dah tak taja..huhuhu

betul tu mimie, bagi yg paham.alhamdulillah...:-)

nadia,
nad, sy dah follow ur blog..thanx singgah n drop by kat sini..:-)

Uda said...

tahniah rose dah 8 bln BF..
amboi rafiq.. sedapnya dpat mkn bubur nasi salmon... mamam banyak2.. bg cepat besar dan bijak

yan said...

caya la ros!!

Intan said...

Tahniah Rose dan teruskan lg BF sehingga tempoh penyusuan Rafiq selesai :)

Sama-sama BF sama-sama caiyok caiyok to both of us!!

MamaCira said...

syukur alhamdulillah rose..
berkat kesabaran ko!

sebab apa Allah bagi rafiq alegik susu lembu?
sebab Allah nak ko teruskan niat ko sejak rafiq dalam perut lagi!
nak bagi BF sepenuhnya..
setiap kejadian Allah itu ada hikmahnya..

dah besar dah kan anak bujang ko??
bertambah² comel!
mesti dah banyak ragam kan
hohoho.. anak dara aku jugak begitu..
tapi skrg malas nak update la..
ekekekke...

teruskan perjuangan rose
aku nak tgk ko 'strike' pulak 6-12 bulan tu!!
chaiyok²..

mamaaerish : said...

wah msh blend lagi... bgs3... aerisha kalo x mo dh... walopn br 8 bln... dh nk nasik lenyek... aduyai.... (",)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

uda,
thanx uda..
ehehe..mamam byk leh membesor bagai juara eh..:-)

kak yan,
thanx kak yan..:-)

intan,
thanx intan..
n yes..caiyok2..:-)

laini,
thanx laini. ni aku lagi berkobar2 nih..eheehe

betul tu..semua tu adalah hikmahnye..kene think Positive!

wohoo..mane tak lasak laini. dah berpeluh2 ketiak kejar dia je..
if naik walker nye..kejap2 ilang..haiih..ade aje agenda dia..wehhehehe

kak eb,
rafiq on aje..semua dia telan.
kecuali if letak kentang
dia cam slow skit..:-)

yg penyek2 pon dia telan gak..cuma poo dia la cam keras skit..if blend halus cair skit..senang dia nak membuang..:-)

Dee said...

salmon tu..nak2..hahaha..

hya ros je yg tau susah senang jaga rafiq..moga terus bf selagi ada susu ok..

~ e t i e y e r y w a n ~ said...

sodapnya... sama jer menu dgn eysraf..hikhik

aLyNnZ said...

salmon fish? cam best jerr..
nyum2 menyelerakn..

Cik Puan*PIE said...

pedulikkan ape org nk kata...ni hal ank branak kite je..ape org sebok2 nk amik tau...xpe rose...prkembangan ank2 adalah satu nikmat yg xtrnilai hrganya...baik masa dia sihat, masa dia sakit...masa dia bermain, tido...sume tu adalah pngalaman kite nk mbesarkan ank2...bijak rose mnjaga rafiq....pndai jugak masak bubur yg sedap tu...hehe