Monday, March 1, 2010

Besnya KALAU DAPAT…..


Sekarang..hari2 kerja adalah hari paaaling bosan bagi aku. Sebab kena berpisah dengan rafiq utk sementara waktu. Aku sorang je ke rasa camni ek? ermm..normal ke aku? huk huk

Besnya if tak kerja kan. Makan Pakai Minum kelurga semua aku yg handle. Satu lagi tak perlula berpisah dengan rafiq.

Besnya KALAU DAPAT...

  • Benti kerja & duk umah buat keje umah, memasak, membasuh baju, mengemop dan semua me me me me yg adelah yg hanya leh ditumpukan pada hari cuti saje.
  • Jaga RAFIQ 24 jam sehari..7 hari seminggu..aku sebenornye berat benor ati ni nak tinggalkan rafiq pada pengasuh. Hari2 sedih..uhuhu..aku kalu boleh nak jaga dia sepenuhnya...uwaaa.
  • Duk umah..melawa-lawa then tunggu suami balik keje..wekekkeke
  • Masak sedap2, umah mmg mabeles la berkilat manjang sbb tak perlu pikir keje2 kat ofis..dah itu keje kita kan, sure tak merungut penat..eehhehe
  • Time2 free...leh berinternet. buat jual barang secara online ke. nak cari lubang utk dptkan produk nak dijual takde hal kot. Then boleh la buat blog banyak2, pos entry byk, cari reader, sure hits naik mencanak2..fulus kat nuffnang pon sure canak juge..heheh.
  • Ari minggu if hubby tak bz, leh la g jalan2..or g makan angin ke bila cuti panjang.
Hahahha..banyaknye kalau aku tu ye. Ngeh ngeh ngeh..LOL! *sambil gelak guling*

TAPI...tak mustahil aku akan jd camni kot eh...manela tahu..kot2 kang laki aku tu gaji naik mencanak2 lagi..sure la dia leh bayor gaji aku if duk umah..ahahahah..tapi yg tak besnye, sure mak aku or mak mertua aku tak setuju..aku pernah utarakan pada mereka2 ini...mereka cam menentang keras je...uwaaaa....

If korang nak tahu..hubby aku dah bagi green light if aku nak benti keje n jaga rafiq sepenuhnya sbb dia sian tgk aku hari2 sedih bila nak g anta rafiq umah mamaCt..

Satu je dia risau if aku benti keje, dia risau if aku akan boring nanti kalu duk umah je..tak bercampur ngan org luar. if bercampur pon just jiran2 kat sebelah2 tu ha duk wat ketupat je manjang nanti..hahahahha

Hubby aku cakap, if aku benti keje kene keje keras tang lain la plak..cam bisnes online ke, buat blog byk2 ke..dia leh ajar camne nak cari duit melalui blog nih...weeeehuhuhuhu..

okla..sebelum aku pening..baik aku stop sini...huhuhuhu


IF KORANG NAK TAHU, AKU PERNAH ADE CITA2 NAK JADI SURI RUMAH SEPENUH MASA SELEPAS BERSALINKAN RAFIQ..

suri rumah



TAK PERCAYA? SILA LA PERCAYA YO!

IF KORANG NAK GELAK..SILA LA GELAK BERJEMAAH YE!

=)) =)) LOL!



Ok..daaa..:-)

19 comments:

Ena said...

psttt!!.. ena pon ader gak cita2 tu.. bukan pas bersalin dulu jer tp skrg pon dok berangan nak jd full house wives... bestnyer kan.. tgk anak membesar depan mata kiter setiap ari.. x lah anta kat org.. tp ape blh buat zaman skrg adlh zaman ibu2 bekerja lorrr.. beruntung lah ssape2 yg dok umah jd anak & keluarga kan!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

betul tu ena..saya sokong..ehehe

if kita tak keje, mak & mertua mesti pandang semacam tau sbb skang kan zaman suami isteri bekerja. mana yg jd suri rumah tu, sure depa ada alasan tertentu..or mmg suami depa gaji besor n leh tanggung semuanya tanpa perlukan 2 org bekerja dalam satu masa..

psst..samela cita2 kita eh..wekekke

~~*Ummi AFD*~~ said...

agaknya la kan, memang semua ibu2 kat dunia ni bercita2 camni kot...

saya pun sama la, tergolong dalam org2 yg berangan nak jadi suri rumah full time. hubby pun dah bagi geen light...

tp sama la, mak tak bagi. dia kata, org pompuan kena ada kerja jugak, nanti kalau jadi apa2 nak bergantung dengan sapa... bila pikir2 balik, betul jugak...

so, tahan hati je la dengan kerja ni...

mamalieyna said...

huhu..sudah dpt greenlight la..apa lagi...bestnyer..!! cam kita, bila utarakan...jwpn..tunggu gaji abang naik mencanak dl..huhu..

cita2 ni dah lama wujud dlm ati ni, baru2 ni ckp lagi..tp tu aa..tak pernah dpt jwpn yang best..huhu..if jd suri rumah, mcm2 leh buat..yg penting, leh jaga anak sendiri kan..mmg itu plg utama tujuan nak jd fully housefiwe ni..!

bila la masanya akan tiba ni..hukhuk..!

hajarus said...

lau dah jd seorang ibu memang best lau dok rumah jaga anak2 rose tp lau cam hajar dok rumah sesorang alahai boringnyer.. xtau nak watpe... dok saje pun bosan gak... xsabar nak masuk keje balik.. tengah berkira2 hari je la ni... huhuhu..

xjemu berdoa semoga Allah murahkan rezeki dapat zuriat...

LYaFRINA said...

arrrrgghhhhhhh...
alangkah bestnyer kalo smua tu tcapai....
Duk rmh.. lyan ank lg best.. masa utk diri sndiri pon ada.. ni jd wanita bkerjaya.. slalu tkejar-kejar.. Pagi2 anto ank.. jumpa2 mlm.. xsempat nk manja2.. bila balik plok tkejo-kejo dgn keje rmh... kalo keje ofis bwk k rmh.. lg la haru!!! so utk diri kita????? bila???

**tp skarang,, nk k xnak k.. harus bkerja.. utk msa dpn kita.. if ape2 tjadi d kemudian hari siapa y tau kan???
(mintak jauh2 la...)just peringatan!!

Uda said...

kita pulak kalau cakap pasal nak keja.. suami bagi syarat gaji mesti starting 2 ghibu lebih baru boleh..kalau tak, tak payah, tak berbaloi.. abis tu cam mano nak kerja.. sapa berani upah .. pengalaman pun tak ada.. lagik pun suami rasa cam risau jer.. takut saya tak dapat nak handle kerja luar dan umah dan anak2.. jadik dia suruh goyang2 pinggang jer...mak mertua pun ok tak kisah... sebab apa2 hal kita yg jaga makan minum anak & cucu2 dia..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Dulu sebelum ada Qis lily boring duk umah..so lily carik keja...dh dpt keja malas lah plak..pernah lily keja sehari jer menyumbangkan tenaga..sok nya dh x turun p keja..hehehe...letih plak..baru jer sehari dh letih..Skrg dh ada Qis x bosan gak lah...duk melayan dia je lah.. :)

pizet77 said...

pz serius memang jeles kat fulltime housewife ni...sebab dr awal kawen dah cita2 mcm tu tp apakan daya kewangan x byk...huhu

Ammi Sara said...

Bila bc entry rose ni, rasa bertuah badan..alhamdulillah suami & family sara sokong n suami mampu utk sara jd 'graduated h/wife'ni.

Tapi ada jugak ups n downs nya, sara pun dah alami bekerja ada anak kecik, byk pros n cons la kerja /x kerja ni. nanti nak wat entry psl tu la, hehe..curik idea sikit.
skrg dah 3 anak br best duk umah. dulu2 boring sikit

Ape2 pun , manalah tau ada rezeki jd kenyataan. all d best my dear

xiiinam said...

Wah...ckLah dah lama nak bercita-cita macam ni....



Tapi...ahhh...banyak tapinya! Hu..hu...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

UMMI AFD
hoho..sama eh nasib kita. dpt green light mmg bes, tapi risau la jugak if ape2 jd kan...kene bersedia!

mmg mak n mertua sy tak sokong if sy benti keje. pernah la saje berseloroh..terus depa cakap, if belajar tingi2 duk umah je tak guna la buang masa je belajar dulu...uwaaaaaaaaa


IENA
hehehe iena..tunggu mencanak2 dulu eh. tapi tula, dia risau gk la kan. ngan skang ni kdg2 ekonomi pon tak tentu. if kita benti n dia ade masalah tak pasal2 je..mmgla tak nak kan..tapi kene bersedia..:-)

mmg bes iena..sy mmg suka duk umah layan anak n berangan la duk umah sedia makan pakai suami n anak2 je..besnyeee

takpe iena, insyaAllah, if ade rezeki lebih tercapai la hasrat murni kita ni..ahahaha

HAJAR
hajar..jgn ckp camtu. sedih tau...

takpe hajar..suatu hari nanti akan tiba rezeki hajar...yg penting kene doa tak putus2 n kena usaha cara lain gak..

sy akan doakan yg terbaik utk hajar k..:-)

LYA
tula kan. mlm2 je nak timang2 anak. tapi kdg2 kejap je. dia dah nak tido. pagi2 kita sibuk bersiap dia tido lagi. haihh...
rasa kesian n bersalah je pd anak. tapi takpe, duit kita cari utk dia jugak..eehehehehe *mmg abis utk dia sorang je pon gaji sya..ahahahah*

betul2..takut jd ape2..mintak dijauhkan la kan...

UDA
wow. ade syarat. sy sokong! if gaji ciput tak berbaloi. nak anta anak2 kat taska lagi..mmg buang duit je. baik jaga sendiri..

yela, uda ade twin. tu lain cerita. ade alasan lain. if sy pon benti terus if dpt twin..agagagaga...

bes eh jd uda..ermm..jeles nye...duk umah jd ratu lebah la ye..wekekkeke

LILY
hah? satu ari je? hahahahaha
lawak la lily nih..ekekkeke

camno tu eh. majikan tak cari ke pas tu? hahah

bes la lily. suami mampu n leh duk umah..uhuhu. bertuah qis. 24 jam mak dia pantau..:-)

PIZET
ehehhe pizet. manela tahu..lepas abis belajar nnti kewangan pizet mencanak2 naiknye..insyaAlllah...

ha time tu..sure pizet dah takmo jd suri rumah sbb gaji dah besor...wekekke

SARA
sara takpe..hubby bakal Doktor..sure gaji mak aih besor..eheheh..

takpe2, leh curi idea ni. kang buat entry pro n cons dia ye. tak sabor nak baca nih

yela, sara kan makan garam dulu dari kita. anak pon dah tiga. kita ni baru la ni nak ade anak. cam kelam kabut skit nak handle idup baru nih..:-)

thanx dear..:-)

CKLAH
woho..bnyknye tapi..
as usual la..tapi tapi tapi..ehehhe..:-)

Ros said...

Rose, nak jugak la kalau2 tu...
Tp apapun, semua ni ada hikmahnya kan..ibu bekerja ke, suri rumah ke, semua Allah dah tetapkan peranan masing2...apa yg penting,is improvement....
Ayuh, hidup wanita!!!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

betul2...
wah boleh jd pakar motivasi la ros ni..eheheh..betul tak tipu...

thanx menaikkan semangat ku utk terus bekerja dgn keras..

:-)

MamaCira said...

rose bukan ko je tau!
semua momies nak jadi surirumah sepenuh masa
aku pun dah cakap ngan laki aku
tapi kalau aku berenti kesian lak kat laki aku sorang2 carik duit
hurmmmm..

**sHiKinn** said...

bestnya kalo dok kat umah jer kan..tp kan bila kte dok umah jd housewife mesti kte stress sb tgk kekwan yg bekerja bleh bwk kete sendiri..pakai baju cantik2..ehee..
nmpaknya kte kne tgu cik suami bergaji besar dlu br bleh goyang kaki dok umah..

Ieza said...

bestnya ieza dh dapat semua tu..

tapikan..org yg dh biasa kerja ni diorg akan kekok sebenarnya bila dh kena duduk rumah..ni ieza tengok dari pengalaman adik2 dn ipar2 la yg dh kerja lama pastu berhenti kerja duk kt rumah..last2 diorg keje blik..sbb x betah duduk kt rumah..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Laini,
betula kot eh..semua org yg dah ade anak nak jd suri rumah je..ehehhe
tp tula sian gak hubby cari duit sorang2
tapi dia bagi green lite weh..wekkeke

syikin,
tapi kalu tok laki gaji besor, suruh je dia bayor gaji kite shikin..ehehe

thanx singgah sini..:-)

ieza,
betul tu
ramai camtu..tapi belom cuba belum tau kan.
sbb skang ni zaman it

leh berniaga guna tenet.ehehehe

besnye ieza, duk umah je..jeles!

aLyNnZ said...

alin pernah psg niat nak jd fulltime housewife until today..n alin xfikir yg alin akan keje sampai umur 58 thn..cukuplar maybe pd umur around 40 plus coz time anak dh nak amik big exam upsr,pmr n spm..