Thursday, March 4, 2010

Kerisauan Mula Terasa

Sejak akhir2 ini..rafiq amatla lasak. Tak leh biar dia sendiri langsung. Sure ilang dari pandangan mata. If letak dalam Walker, tibe2 ilang. Tengok dalam stor. Pastu aku tarikkk ke depan. G basuh pinggan jap. Tengok2 ilang lagi. Haihh..

If tengok Tv, tamo duduk sgt if aku dakap. Meronta nak turun. Nak guling2. Nak combat2..
Abis satu umah dia tawaf. Aku risau dia sumbat masuk mulut ape2 je..
Kita dah satu n mop lantai pon...kdg2 byk lagi benda asing ade dalam umah tu..

Ape yang aku saaagat risau sejak 3 hari yang lalu...Susu Aku Merudum Lagi. Rafiq pulak skang Makin aktif & badan dia macam susut banyak aku tengok. Tak tahula if dia makin memanjang kan..tapi terasa bila pegang dia cam tak bulat cam biasa..uwaaaaa....uwaaaa....ibu dia plak yg terlebey emo! Sob Sob.

pastu dia cam kurang nak menyusu. Aku rasa, tula salah satu sebab nape susu aku jd kurang. Sampai aku kene paksa dia minum korang tahu! Adakah sebab susu aku kurang dia tamo minum or sebab dia nak membuasss dalam umah tu??

Haih..konpius ahkak!

Baby


Sekarang ar, ini budak botak suke main jelir2 lidah. Uhuhuhu..gambor amek semalam. Huh huduhnye anak ibu tuh!


p/s:
semalam baru baca blog mamalieyna pasai risau anak berat tak naik. ari ni aku lak risau sbb rafiq cam susut je..uhuhu


22 comments:

belogpizet said...

dia nak main kot kurang minum...main lebey penting...nnt x chubby dah ler budak botak ni...huhu
aku pun tumpang emo nih...muahaha

Ena said...

alolo.. ena pun turut kesian lah kalo cenggituw upernyer..
tp budak2 yg peringkat cam nie memg dah semakin lasak.. sumer dier nak terjah.. asal ader masuk mulut.. hu3x.. haru weyh!!
risaukan anak x moo nyusu nie.. anak dara ena dulu pun camtu.. tu yg keding sampai lah la nie.. walaupun still minum susu FM je.. dier x kuat nyusu cam adik dier.. tp adik dier pun makin keding.. hu3x..

comey lah anak bujang tu rose.. ;P

mamalieyna said...

masanya sudah tiba!! huhu..rafiq makin membuas la tu..tu pasal badannya makin susut dan selera menyusu kurang..mmg time gini, dia ingt nk main jer..nk tawaf2 umah..masuk2 m0lut..mmg kena peka sllu ni..

arif ada sejarah tertelan mcm2 dh..tp takdela tahap serius..tp tu la kena monitor jer..!

hope sumber susu kembali baaeeekk..still ada harapan tuk meneruskan perjuangan..(wooo ayat tak hengat!) ^_^

chugie said...

emm same lah rose, anak saya sangat lasak, badan pun nmpk cam susut n skang ni tengah x nk makan sangat + demam+selsema+batuk.. nak nangis gak ler..uwaaaaaaaaa!

Liyana said...

dia makin membuas la tuh, sama cam aqeef, mana ceruk rumah dia tak gi?
baru ja abih solat, tengok2, dia ngan abang dia, dua dua duk dalam toilet, suk bergalak dua2,dah basah lencun, kena siram ngan abang dia.elok2 kita tutup semua pintu, si abang dia pulak jadi tukang bukak bila nampak adik duk depan pintu toilet..

tak yah risau, dia tgh excited dengan dunia dia..sampai tak ingat nak minum susu, kalau tutup lampu (malam aa), dia senyap aa skit, baru aa cari nenen kat mana..haha..

tu Rafiq agak kenyang gak ngan solid..Si Aqeef nih..dah aa susu ja, tu pun tak berapa dah sekarang, asik duk ngejar si Asyraf ja..pukul 8 minum susu, pukul 11 baru mintak lagi..budak2 baru dapat kaki..cemtu laa.. adoi penin kepala mak

jgn risau sgt, kang susu merudum lak

mamaaerish : said...

> 7 bln mmg gitu... slow skit berat dier naik... xper janji naik... hik3... cumil sungguh la si kojak nih.... kih3

Mimie Fazira said...

samala .... melyssa pon sama ... asyik nk main jer ... semakin lasak ... tapi bab 'nenen' memang skrg dah kes 'melebih2' jap2 nk nenen .. BUT mkn dah payah sikit skrg ... jenuh pujuk nk mkn ... badan pun dan 'seruh' sikit ... huhuhu

rafiq mkn ok tak ? klu ok takpela ..

Siti said...

erm...budak2 ni mmga da time yang dia kurang minum susu..especially bla dia dah leh gerak sana gerak sini..asyik la tak duk diam..time tu berat bdn akan turun.

bab susu menyusut tu..kalau time rafiq taknak isap susu...seeloknya2 pump..so..production susu tu akan sentiasa ada.

Zimah's Depart said...

rose..anak dah lasak mmg susut..mcm adam gak..cekeding je..so far dia aktif it's ok..psal susu merundum tu..jgn pk sgt..nnti makin merundum..

hanim.. said...

huhu..stage skg ni mmg xleh lpspandang sgt..mmg da masuk stage lasak laa tu..psl susut tu, mmg org tua2 pon biasa ckp bdn drg ni mmg akan susut bile dah mule lasak..mcm hariz pon akak ase dah sthn dah statik kt 10 kg je..x naik2 pon..yg penting asalkan x kurang dr border yg sepatutnya ok laa tu..

take care k..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

PIZET
tula dia nya. minum mcm main2. naik geram pon ade. sampai kene paksa2. huhu

ENA
risau tau. siap cubit2 manja muka dia sbb tamo nyusu. nen skit terus cabut sbb nak tgk tv pastu tenung walker nak neik walker. uuhu

biasa budak laki kuat nyusu kan? tap si rafiq ni takdela kuat sgt.huhuu..

IENA
bahaya gak ek if tercekik.
ari tu dia main sarung hp sy tu. sy tak sangka la pulak dia duk jolok2 bende tu sampai masuk mulut ke dalaaamm..sedar2 dia cam nak muntah uweeek sbb benda tu dah masuk jauh ke dalam mulut haiihh..risau giler.

thanx iena. moga susu sentiasa ada..amin..:-)

CHUGIE
siannya anak chugie. demam selsema lak tu..
semoga dia cepat sembuh ya..amin...

YANA
eheheh...bahaya gak eh
si abg lak kaki tolong. abis pintu bilik air dia plak tlong bukak. wekekke

betul tu. dia nampak bahagia sgt if dpt guling2. combat2..ehehhe

mintak2 tak merudum sgt la ni..still cukup utk bekal rafiq..takutt..:-)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

KAK EB
mmg camtu eh?
if semua org camtu takdela risau sgt..ehehe..

MIMIE
hoho. sebaya la katekan. rafiq makan ok..susu jela nmpk cam kureng nak minum
if bagi pengasuh 15 oz..sure ade belen 2 oz..huhu

SITI
ye siti. sy pam. tp dpt skit je. dalam 1.5 oz..takpela..lama2 jd byk. then wat stock. tu pon stock tu adela dalam 6 oz je dalam peti.cam lawak pon ade..eheheh

ZIMAH
eeheheh..bila cekeding tu naik risau kan. yela before dis kan main bulat..tup2 keding..uhuh

takpela, sekurang2nye dia sihat kan..

ok zimah..thanx..kita think +ve ni..insyaallah susu sentiasa cukup..:-)

KAK HANIM
betul la kan kak..semua org same eh. risau gak la kan.mau tak risau. ehehhe..

oo..hariz lagi la kan..makinlasak juge tu..:-)

ok2..u 2 kak..take care..:-)

Dee said...

dia susut sbb syok bermain tu ros..asal dia sihat sudah..jgn riso yg bukan2 pula..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Qis dulu 6 bln berat dia 6.5kg..dh masuk 7 bln turun mendadak..5.8kg sampailah skrg ni belum lg mencecah 7 kg...ntah la berat dia 1thn 2bln ni brp...hope bertambah lah..

Mmg risau gaklah...tp nurse tu ckp time umur 7bln keatas berat mmg menurun koz time tulah diorg semakin aktif..redha je lah.. :)

Rafiq main jelir2 lidah tu maybe nk tumbuh GG dh kut..

rosma said...

yuhuuu rafiq nk membesar..mamanyer jgn risau sgt yer...kami pun turut risau gak...:D

Anonymous said...

Ros,
kalau dia boleh minum sampai 12 oz tu kira,bagus tu..susu ibu dgn FM mmg beza so u cannot compare.
Allah maha kaya,the content of our milk differs according to the baby's stage lagi besar baby ie umur,the protein in our milk meningkat so minum sikit tapi khasiat lebih or cepat kenyang.

Tips for BF baby yg at this stage:
Take the baby away from distraction,maksudnya bawak masuk bilik ke...where there is no TV or other people,bagi dia minum,kalau dia lapar or dahaga mmg dia akan menyusu.Klu tidak ,dia tak mau so jgn paksa.
At this stage,his body will know how to balance his milk intake.Kalau siang or waktu berjaga kurang minum,waktu dia tidur malam sure nak menyusu even in his sleep,so you can feed him while both of you are sleeping by lying him down next to you.
Ada stage yg dia kurang menyusu and tgk2 ada stage yg dia kuat susu,tu dipanggil BF growth spurt.Masa tu mmg kering rasa sometimes.that's natures way of balancing baby's growth.Try google for the word to find more abt it.

Another tip to increase your milk n energy is to take essence of chicken 1 bottle/day in the morning.Insyaallah mmg rasa different after a few days.

Jgn risau too much because stress cud affect ur milk production too and bila you paksa baby minum bila dia tak nak,nanti dua2 stress and baby can end up refusing BM altogether.

Enjoy your baby and your bonding time.

let me know whether it works :-)

K.annie

MamaCira said...

rose,
badan cira pun macam susut jugak..
mgkin sebab diorang dah buas skrg ni
bangun je x nak tgk tv ke duk diam ke..
ada je nak buat..
pastu skrg cira suke sgt menyembur!

mamamiera said...

mmg risau kalo ank2 kite ni x moh susu..
tp kan ros, mmg tu perkara biasa.. ada mase bebudak nih cam tu.. sbb dia dah makin aktif.. mmg risau dibuatnye.. zai rase ros kena tukar botol @ tukar susu..

Anonymous said...

Ros, try this link, banyak article about breastfeeding and cara2 nak increase production.

Now I remember the reason tak buat blog, banyak dah article sebenarnya dari org2 yg banyak experience dlm BF ni :-)))

Good luck and take care


http://breastfeeding.about.com/od/breastfeedingbystage/a/growthspurts.htm


annie

Ieza said...

comeynya rafiq..

rasanya bila anak dh lasak diorg memang dh kurang nk makan atau menyusu..
kena cuba la bagi altenatif lain macam susu botol atau rebena..kalau xnk gak try bagi vitamin la kot..

anak dh besar2 ni tu yg ada kot2 tu..x berapa nk ingat tip yg dibuat dulu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

KAK DEE
hehe..risau bukan2 lak sy kan..parah tol!

LILY
ye kot lily. asyik jelir n menyembur je kejenya skang..abis basah baju..eheh

ROSMA
risau rosma..sbb bias tak cm tu..tetibe camtu..ehehhe

KAK ANNIE
ooo 12 oz tu kira bgus ye? alhamdulillah...lega skit rasa..:-)

betul la kak..apa yg akak ajar tu. sy bawk dia nyusu kat bilik n takde sape2 kacau dia nyusu elok je..:-)

chicken essence tu ok ye? sy ni tataula leh telan ke idak..pati haruan pon sy termuntah..pati ayam tu pon sure camtu gak..agagagag

thanx again..:-)

LAINI
samala laini..dia menyemburr abis basah dagu n baju..haihhh..

ZAI
zai, rafiq alham susu lembu. dia hanya leh minum susu sy..takleh tukor2 dah..uhuhu..

yes, mmg risau...mau tak..huhuhu

aLyNnZ said...

biasalar rose nama pun hero..mmg lasak nyer. nie br 8 bln klau dh start merangkak n dh dpt kaki langsung xnak didukung..anak alin pun lasak sesgt aktif..time tido dia charge bateri..

alin sgt risau klau anak alin kurang susu n mkn ssb dia perlukn tenaga yg bnyk coz sgt aktif..

thanks coz n3 rose sblm nie bnyk mmbantu..